Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Artykuły zewnętrzne

20 listopada 2024 r.
9:50

Arabika, robusta czy mieszanka? Która kawa najlepsza?

Źródło: Przyjaciele Kawy<br />
Źródło: Przyjaciele Kawy

Wchodząc w świat kawy po raz pierwszy, jednym z pierwszych rozróżnień, z którymi może się spotkać osoba niedoświadczona, jest podział na arabikę i robustę. To rozróżnienie, o którym słyszał prawdopodobnie każdy – nawet przemysłowi producenci często chwalą się, że ich produkty zawierają w sobie 100% ziaren odmiany arabika (powszechnie uważanej za szlachetniejszą i lepszą).

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Choć arabika i robusta nie są jedynymi odmianami kawy (istnieje na przykład mało znana odmiana liberica), zdecydowanie zdominowały one rynek. Dowolna kupowana przez ciebie w sklepie kawa ziarnista praktycznie ze stuprocentowym prawdopodobieństwem należy do którejś z nich. 

W tym tekście chcielibyśmy przyjrzeć się bliżej każdej z odmian, poznać ich najważniejsze cechy, sprawdzić, w jakiej metodzie parzenia sprawdzą się najlepiej, a także pokazać, że w przypadku kawy warto szukać niezwykłych połączeń, bo czasem „1+1=3”.

 

Źródło: Przyjaciele Kawy

Arabika – subtelność i wybitny smak

To pierwsza kawa ziarnista, która została odkryta przez człowieka. Jest to odmiana zdecydowanie najpopularniejsza, według niektórych szacunków należy do niej ponad ⅔ kawy, produkowanej na świecie każdego roku. Na ten moment istnieje ponad 150 różnych „pododmian” arabiki, a dzięki hodowli laboratoryjnej w każdym roku przybywa nowych, nieoczywistych, ciekawych hybryd.

Jak już wspomnieliśmy we wstępie, to właśnie arabika jest odmianą, która w powszechnej opinii uznawana jest za szlachetniejszą i lepszą. Ziarna arabiki zawierają ponad dwukrotnie wyższe stężenie cukru i o 60% więcej lipidów (tłuszczy, odpowiadających również za przenoszenie się smaku). Jeśli chodzi o kofeinę, jej zawartość w standardowych ziarnach arabiki wynosi około 1-1,5%. To również niższa zawartość kofeiny czyni smak arabiki mniej gorzkim i bardziej subtelnym.

Arabika to odmiana droższa. Jednym z powodów takiego stanu rzeczy są bardzo wymagające warunki uprawy. Kawa ziarnista odmiany arabika jest dużo bardziej podatna na choroby, gorzej znosi działania insektów, potrzebuje specjalnej uwagi niemalże przez cały proces hodowli.

Jednak to właśnie szczególna troska, z którą traktowane są krzaki arabiki, sprawia, że jest to odmiana niemalże jednogłośnie uważana za lepszą w społeczności miłośników kawy. Większe starania poświęcone jej uprawie przekładają się na bardziej subtelny, delikatny smak. Kawa ziarnista odmiany arabika jest złożona, o zróżnicowanych nutach smakowych, które mogą oscylować na spektrum od aromatów kwiatowych, owocowych aż po klasyczne, czekoladowo-orzechowe. 

To właśnie wyjątkowy profil smakowy kaw tej odmiany dyktuje najlepsze metody jej parzenia. Ze względu na charakter smaku, warto wybrać metody, które pozwolą poszczególnym nutom smakowym na wybrzmienie (z tego samego powodu kawy odmiany arabika są zazwyczaj palone nieco jaśniej). Sięgając po metody przelewowe, jak drip czy AeroPress, możesz mieć pewność, że napar będzie posiadał idealnie wyeksponowany profil smakowy. Nie oznacza to jednak, że nie warto próbować jej również w metodach ciśnieniowych, a nawet w połączeniu z mlekiem (w tym wypadku w szczególności polecana jest kawa ziarnista z Ameryki Południowej i Środkowej). Subtelny, wykwintny smak obroni się sam niemal w każdej metodzie parzenia.

Robusta – intensywne uderzenie smaku

Arabika i robusta są niczym yin yang – stanowią swoje całkowite przeciwieństwa. Robusta posiada łatkę „gorszego” rodzaju kawy głównie ze względu na swój profil smakowy. Kawa ziarnista odmiany robusta jest dużo bardziej „ostra” w smaku, intensywna, ziemista i gorzka – wynika to przede wszystkim z prawie dwukrotnie wyższej zawartości kofeiny względem opisanej wcześniej odmiany.

Ponieważ kofeina stanowi formę naturalnej ochrony dla roślin kawowca, robusta jest odmianą, której hodowli poświęcana jest zdecydowanie mniejsza uwaga. W związku z tym jest ona uprawiana na niższych wysokościach, bardziej narażona na działania szkodników, co czyni ją także tańszą w produkcji.

Warto zaznaczyć, że ze względu na intensywność smaku, rzadko kiedy jako mamy możliwość na zetknięcie się ze stuprocentową robustą. Zazwyczaj stanowi ona uzupełnienie smaku arabiki w kawowych mieszankach (więcej na ten temat w kolejnej części tekstu).

Co ciekawe, wzrost popularności kawy specialty przyczynił się również do wzrostu popularności… robusty. Choć stanowią promil kawowego rynku, eksperymentalne odmiany robusty hodowane z najwyższą starannością potrafią całkowicie przełamać kawowe stereotypy i pokazać, że nawet odmiana uznawana za gorszą jest w stanie posiadać subtelny, złożony smak – stuprocentowa kawa ziarnista odmiany robusta to póki co zazwyczaj ciekawostka dla koneserów, ale kto wie, czy w obliczu coraz trudniejszych warunków uprawnych powodowanych zmianami klimatu bardziej odporna na ekstremalne warunki robusta nie stanie się odmianą „domyślną”.

 

Źródło: Przyjaciele Kawy

Gdy 1+1 daje 3, czyli mieszanki

Póki co jednak jest to co najwyżej sfera domysłów i przewidywań. Robusta stanowi w większości niewielkie uzupełnienie arabiki w kawowych mieszankach. Czym jednak są popularne kawowe blendy?

Kawowe mieszanki powstały jako efekt przekonania, że dwa połączone ze sobą elementy mogą dawać czasem efekt lepszy niż tylko suma swoich cech. Robuście brak subtelności i złożoności smaku, natomiast arabika potrafi być zbyt delikatna, bez przysłowiowego pazura. W połączeniu ze sobą dają idealnie zbalansowany napar, który łączy w sobie wytrawną goryczkę robusty z uzależniającą słodyczą arabiki.

Oczywiście istnieją także mieszanki łączące w sobie różne rodzaje arabiki, by dać spotęgowany efekt łącząc w sobie różne cechy wyjątkowych ziaren – na przykład: mieszanka ziaren z Etiopii i Brazylii, gdzie pierwsza kawa ziarnista nadaje owocowości, a druga dodaje od siebie klasyczne nuty czekoladowe.

Single Origin – ziarna z jednej plantacji

Przeciwieństwem blendów jest kawa ziarnista single origin. Termin ten oznacza kawę „jednorodną”, pochodzącą z jednego zbioru, z jednej uprawy – dzięki temu ma spójny smak i jest reprezentatywna dla swojego własnego, wyjątkowego mikroklimatu, a jej specyficzny aromat można przypisać konkretnej plantacji. Klimat, gleba i wysokość, na której rosną ziarna, nadają kawie unikalny profil aromatyczny, który różni się od innych kaw na całym świecie – kawa single origin pozwala nam to docenić w pełni.

Z tego względu jest ona polecana szczególnie do metod, które najlepiej uwydatnią wyjątkowe nuty smakowe – spróbuj jej w metodach przelewowych jak drip, Chemex czy AeroPress!

Podsumowanie

Odpowiadając na tytułowe pytanie – która kawa jest najlepsza – oczywiście taka, która smakuje nam najbardziej! Podchodzenie do kawy z otwartą głową, niezależnie od tego, czy jest to arabika, robusta, mieszanka, czy może wybitne ziarna speciality single origin. Próbując wszystkiego własnoręcznie możemy poznać swoje preferencje smakowe. Zapraszamy do fascynującej podróży po świecie smaków!

 

e-Wydanie

Pozostałe informacje

„Wszyscy jesteśmy ambasadorami wolności” – muzyczna uczta na Placu Zamkowym i przed telewizorami
ZDJĘCIA
galeria

„Wszyscy jesteśmy ambasadorami wolności” – muzyczna uczta na Placu Zamkowym i przed telewizorami

We wtorkowy wieczór, mimo kapryśnej pogody, Plac Zamkowy w Lublinie wypełnił się po brzegi. Tysiące mieszkańców przyszło, by wspólnie świętować wolność podczas niezwykłego widowiska muzycznego „Polska na Tak!”. Koncert, który połączył różne pokolenia artystów i widzów, był hołdem dla niepodległości, solidarności i otwartości. Zobaczcie naszą fotogalerię.

11 Listopada wystrzelali Puchar Niepodległości
galeria

11 Listopada wystrzelali Puchar Niepodległości

Na strzelnicy lubelskiego „Snajpera” rywalizowali zawodnicy klubów strzeleckich oraz osoby indywidualne posiadające licencje albo patenty strzeleckie. Najwyższe trofeum to Puchar Niepodległości.

Wypadek w Moszczance. Trasa zablokowana w obu kierunkach

Wypadek w Moszczance. Trasa zablokowana w obu kierunkach

Do poważnego wypadku doszło dzisiaj wieczorem około godziny 18:15 w miejscowości Moszczanka (woj. lubelskie), na drodze krajowej nr 48 na odcinku Dęblin – Kock.

„Historia na śmierć i życie” – przypadek Moniki
RECENZJA

„Historia na śmierć i życie” – przypadek Moniki

Czy młoda osoba, która popełniła zbrodnię, powinna spędzić resztę życia za kratami? Historia Moniki Osińskiej pokazuje, że odpowiedź nie jest prosta.

107. rocznica odzyskania niepodległości. Centralne obchody odbyły się w Warszawie
RELACJA

107. rocznica odzyskania niepodległości. Centralne obchody odbyły się w Warszawie

W Warszawie prezydent Karol Nawrocki złożył wieńce, wręczył odznaczenia i nominacje generalskie, a w Gdańsku premier Donald Tusk uczestniczył w Paradzie Niepodległości, podkreślając jedność i wspólną odpowiedzialność za kraj.

Inscenizacja „Drogi do wolności” w Muzeum Wsi Lubelskiej
galeria

Inscenizacja „Drogi do wolności” w Muzeum Wsi Lubelskiej

Wydarzenie, przygotowane we współpracy z Teatrem z Nasutowa, pozwoliło uczestnikom przenieść się do obozu legionistów z 1918 roku i poczuć atmosferę tamtych przełomowych dni.

Lublin świętuje odzyskanie niepodległości. Za nami oficjalne uroczystości
ZDJĘCIA
galeria

Lublin świętuje odzyskanie niepodległości. Za nami oficjalne uroczystości

Zebranie Rady Miasta, uroczysty apel, defilada i złożenie wieńców pod pomnikami bohaterów – tak w Lublinie przebiegały obchody Narodowego Święta Niepodległości z udziałem przedstawicieli władz miasta i województwa.

Budynek Zarządu Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność” przy ul. Królewskiej 3 w Lublinie w czasie strajku nauczycieli Lubelszczyzny, 1981 r.
DODATEK IPN

„SOLIDARNOŚĆ". Polska droga do wolności

Wybuch masowych strajków pracowniczych w 1980 r. w Polsce był wyrazem buntu wolnościowego Polaków wobec rzeczywistości komunistycznej. Powstały w ich wyniku wielomilionowy ruch związkowy „Solidarności” okazał się jednym z największych fenomenów w tysiącletnich dziejach naszego kraju.

Artystyczny symbol Niepodległej pojawił się w Lublinie

Artystyczny symbol Niepodległej pojawił się w Lublinie

Nowy mural przy ul. Zamojskiej stał się artystycznym akcentem obchodów Święta Niepodległości. Lublin jako pierwszy w Polsce włączył się w akcję „Polska na TAK!”

Święto Niepodległości w Puławach. Kwiaty, przemówienia a wieczorem koncert
zdjęcia, wideo
galeria
film

Święto Niepodległości w Puławach. Kwiaty, przemówienia a wieczorem koncert

Niepodległość nie jest nam dana raz na zawsze - powtarzali dzisiaj w swoich przemówieniach przed Pomnikiem Niepodległości - wiceprezydent Puław, Grzegorz Nowosadzki i przewodniczący rady miasta - Mariusz Wicik. Kwiaty pod pomnikiem złożyły delegacje lokalnych władz, szkół i służb mundurowych.

Od Ojców Niepodległości do wnuków "Solidarności"
DODATEK IPN

Od Ojców Niepodległości do wnuków "Solidarności"

Odzyskanie przez Polskę niepodległości po 123 latach rozbiorów było procesem rozłożonym w czasie i wielowymiarowym. Polski sukces z 1918 r., zwieńczony ustaleniem granic odrodzonego państwa, miał wielu ojców, którzy różnymi drogami i za pomocą różnych metod dążyli do wielkiego celu Polaków – odzyskania niepodległego państwa.

Kozłówka w niedzielę zaprasza na urodziny. Darmowe zwiedzanie z atrakcjami
historia

Kozłówka w niedzielę zaprasza na urodziny. Darmowe zwiedzanie z atrakcjami

Koncert orkiestry, wystawy, militaria, filmowe seanse - to wszystko i wiele więcej w niedzielę będzie to zobaczenia i posłuchania w Muzeum Zamoyjskich w Kozłówce. Placówka 16 listopada zaprasza na Dzień Otwartych Drzwi - bez biletów.

Kamienice przy ulicy Królewskiej nr 1‒3 zniszczone w trakcie walk o Lublin w lipcu 1944 r. w wyniku potyczki między sowieckimi i niemieckimi czołgami (autor nieznany, zbiory APL)
DODATEK IPN

Lublin. Wolność utracona – zniszczone miasto

Dzień 11 listopada 1918 r. przyjęto jako umowną datę odzyskania przez Polskę niepodległości po 123 latach zaborów. Rozpoczęła się wówczas wieloletnia odbudowa państwa, utrwalanie jego granic, ładu politycznego oraz integracja społeczeństwa.

Zdjęcie ilustracyjne

Bractwo Miłosierdzia św. Brata Alberta prosi o wsparcie dla ogrzewalni w Lublinie

Ogrzewalnia od 1 października przyjmuje mężczyzn, którzy nie mają gdzie spędzić nocy. Placówka codziennie udziela wsparcia potrzebującym, zapewniając im schronienie, ciepło i możliwość zadbania o podstawowe potrzeby.

Filip Luberecki (z prawej) ma szansę zagrać w reprezentacji Polski U21

Czterch piłkarzy Motoru i jeden trener udało się na zgrupowania reprezentacji narodowych

W najbliższych dniach odbędą się mecze reprezentacji narodowych, zarówno tych pierwszych, jak i młodzieżowych. W trakcie przerwy w rozgrywkach na zgrupowania poszczególnych drużyn udało się pięciu przedstawicieli Motoru Lublin

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium