Wydawnictwo Replika
Oto fragment tekstu reklamującego tę zaskakującą pozycję wydawniczą:
"To jedyna na rynku, bogato ilustrowana książka kucharska dla nieortodoksyjnego smakosza. Już nigdy nie zaskoczy Cię niespodziewana wizyta teściów, krewnych i przyjaciół, kiedy w lodówce tylko półtusza z listonosza. Otwórz się na magiczny świat kuchni kanibala i zajadaj aż ci się będą uszy trzęsły!”
Z polecanych dań szczególne wrażenie robią zimne nóżki i móżdżek w burakach.
Jak się robi drugie z nich? "Do 2 litrów wrzącej wody wlewamy ocet, wkładamy mózg, obgotowujemy przez średnio 10 minut (w zależności od wykształcenia lub płci dawcy). Następnie wyjmujemy na sito i po odsączeniu obieramy z żyłek. Ugotowane buraki ścieramy drobno na tarce i wraz z pokrojoną w kostkę cebulą podsmażamy na smalcu, aż do powstania zwartej masy, którą wykładamy na półmisek. Na wierzch kładziemy mózg i obficie posypujemy natką pietruszki. Podajemy z grzankami.”
Brrr. Nic dziwnego, że autorzy tego i pozostałych przepisów swoje nazwiska postanowili zatrzymać w tajemnicy.