Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Drewnojad w karmelu, świerszcz w curry. Jakie właściwości zdrowotne mają jadalne owady? Opowiada dr inż. Ewelina Zielińska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Zobacz materiał wideo.
Z rocznika 2019 „wycisnęliśmy” około 7 tysięcy butelek – mówią Paweł i Ryszard Gronowscy, właściciele winnicy Lukus w Łukowej na Roztoczu.
Jarmark Inspiracji, pokazy kulinarne, kolacje według przepisów staropolskiej kuchni – 7 września startuje 12. Europejski Festiwal Smaku.
W nowej karcie restauracji Niepospolita na Starym Mieście w Lublinie wkrótce pojawią się słynne dania z lat dwudziestych. Od flaczków lwowskich, przez sandacza po kardynalsku, po prawdziwy sznycel po wiedeńsku.
Sierpień to już ostatni moment, żeby nastawić nalewki. Szlachetne, przelane do pięknych karafek, ozdabiały kredensy i towarzyskie spotkania. Dziś stara sztuka sporządzania nalewek powoli wraca do łask, a babcine przepisy są w najwyższej cenie
Jagnięcina uhruska jest symbolem kulinarnym Polesia, które rozciąga się od Włodawy po Kodeń. To delikatne, zdrowe mięso o niezwykłym smaku. Nasza lubelska jagnięcina uhruska cieszy się uznaniem nie tylko lubelskich szefów kuchni.
Grupa Platan jest teraz operatorem Hotelu Europa w centrum Lublina. Zapowiada, że ponownie drzwi obiektu zostaną otwarte jesienią.
Czy może być coś lepszego od soczystej golonki okrytej chrupiącą skórką? Może. To gicz cielęca, polska wersja słynnego włoskiego ossobuco. Gicz cielęca była ozdobą najlepszych przedwojennych restauracji w Lublinie, podawano ją też po wojnie, z czasem zniknęła z kart i stołów. Jeśli dziś pojawi się w karcie, to jadą na nią smakosze z całego województwa, jak ma to miejsce w Urszulinie
Ostatni odcinek naszej kulinarnej podróży to Polska. Europejscy turyści, odwiedzający Lublin pytają w restauracjach o bigos, pierogi i żurek. Z czego jeszcze słynie polska kuchnia na świecie? Ze schabowego, rosołu i zrazów. Oto 10 przebojów polskiej kuchni.
Do niedzieli potrwa na Starym Mieście kiermasz mający ożywić niepozorną ul. Szambelańską. Można tu kupić rękodzieło i żywność
Najlepszą jagnięcinę po irlandzku robił w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą Jerzy Kuncewicz, filozof i literat. Jaka jest irlandzka kuchnia? Irlandia to kraj ziemniaków, baraniny i steku.
Choć kuchnia estońska ma rosyjskie korzenie, to dziś bliżej jej do skandynawskich wzorców. W obu kuchniach ryby i warzywa przeważają nad potrawami mięsnymi. Zapraszamy w kulinarną podróż
Firma stara się o pozwolenie na budowę restauracji przy ul. Sikorskiego w Zamościu. Nowy punkt popularnej sieci gastronomicznej powstanie w miejscu nieczynnego hotelu i zajazdu.
Cibulová polévka, nakládaný hermelín i utopenci. Cebulową, smażony ser i marynowane serdelki, wielkie przeboje czeskiej kuchni, zjecie w polskich restauracjach. Tak jak arcysmaczną pieczeń wieprzową z knedlami. Knedliki to podstawa czeskiej kuchni. W zawiesistym sosie muszą pływać bramborove (ziemniaczane) knedlíky lub houskove (bułczane) knedlíky.
Podczas zamknięcia w domach w czasie epidemii nudziliśmy się i... gotowali oraz piekli. Od marca do maja przepisów na ciasta szukaliśmy 2,5 razy częściej niż rok wcześniej. Ulubionym ciastem Polaków okazał się sernik. Na II miejscu była szarlotka, a na III - brownie. W Lublinie i innych miastach południowo-wschodniej Polski faworyt był jednak inny.
Croissant i kawa to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia. Na obiad doskonale sprawdzi się słynna cebulowa lub bouillabaisse. To więcej niż zupa. Ryby i skorupiaki przekłada się półmisek, osobno podaje wywar, do tego bagietkę i czosnkowy sos. Oraz cassoulet, jednogarnkowe danie z fasolą i mięsem. Na podwieczorek sprawdzi się chrupiąca tarta z dobrym winem. Na kolację słynne naleśniki gryczane. Francuska kuchnia uznawana jest za najdoskonalszą na świecie. Oto Francja na talerzu
Hetman Jan Sobieski zachwycał się turecką kawą, poeta Józef Czechowicz namiętnie kupował na Świętoduskiej tureckie słodycze. Dziś w Lublinie można zjeść humus, falafel, kebab. A Jean Bos, belgijski kucharz królów, podaje w restauracji hotelu Agit turecki deser w formie turbanu
Sznycel wiedeński, sztuka mięsa i torcick Sachera. Trzy największe przysmaki austriackiej kuchni stały się przebojami w najlepszych przedwojennych restauracjach Lublina, Zamościa, a nawet Kazimierza Dolnego
Szwajcarskie związki z regionem lubelskim zaczynają się w Piaskach, gdzie urodził się Antoni Patek, który założył w Genewie fabrykę zegarków precyzyjnych.
W wtorek w Zamościu otwarcie nowej restauracji. W budynku dawnego dworca PKP o godz. 14 zaczyna działać Peron, który powstał w ramach Centrum Integracji Społecznej.
Oliwa z oliwek, mięso, ryby i owoce morza, dużo warzyw – to w największym skrócie obraz hiszpańskiej kuchni. Jednym z najsłynniejszych dań jest tortilla, rodzaj omletu z ziemniakami, cebulą i rozmaitymi dodatkami. A kuchnia portugalska należy do bardziej atrakcyjnych w Europie.
Śledź na zakuskę, kapuśniak i soljanka, bliny, pielmieni, strogonow - to rosyjskie potrawy, które przeniknęły do polskiej kuchni. W czasach carskich rosyjscy kucharze zadziwiali Europejczyków wyszukanymi daniami. Dziś rosyjskie dania znajdziemy w menu polskich restauracji
Najsłynniejszą węgierską potrawą jest gulasz, który często gotuje się w żeliwnym kociołku, zawieszonym nad ogniem. Do słynnych specjałów zalicza się także salami, sandacza z Balatonu i palinkę.
Restauracje dostały w poniedziałek zielone światło i mogły zacząć przyjmować gości. W większości trwały jednak ostatnie prace. Te, które działały nie narzekały jednak na nadmiar klientów.
W 1533 r. Stanisław Orzechowski zapisał, że Bona „przywiodła nas z owej dzikości sarmackiej do obecnej kultury życia i sprawiła, że ogładą dorównujemy Włochom, a nauką Grekom”. A co z kuchnią? Za sprawą królowej, która bywała w Lublinie i w Janowcu nad Wisłą nauczyliśmy się jeść cytrusy i ser „parmezański”