Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

Coś po staropolsku. Przepisy przydatne we współczesnej kuchni
Magazyn

Coś po staropolsku. Przepisy przydatne we współczesnej kuchni

Prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu wyszukał kilka ciekawych przepisów, które mogą okazać się przydatne we współczesnej kuchni.

Propozycje na świąteczny obiad. Jest jeszcze czas żeby przygotować coś pysznego
Magazyn
galeria

Propozycje na świąteczny obiad. Jest jeszcze czas żeby przygotować coś pysznego

Podpowiadamy, co można przygotować na świąteczny obiad.

Zdjęcie ilustracyjne
Magazyn

11 sposobów na wielkanocne jajko. Z kaparami, anchois lub mango

Podpowiadamy, jak można przyrządzić jajka na Wielkanoc.

Grupa Lublin to lubelska grupa gastronomiczna, w skład której wchodzą: Bombardino Aperitivo, Bombardino Botanik, Bombardino Trattoria, Papryka Kebab, Ostro klubokawiarnia, Ciao piekarnia&pizza oraz pracownia cukiernicza Pani z wypiekami

"Złe czasy otworzyły nas na drugiego człowieka". Jak lubelska branża gastronomiczna radzi sobie w kryzysie?

Rozmowa z Katarzyną Polańską, współwłaścicielką gastronomicznej Grupy Lublin. To lubelska grupa gastronomiczna, w skład której wchodzą: Bombardino Aperitivo, Bombardino Botanik, Bombardino Trattoria, Papryka Kebab, Ostro klubokawiarnia, Ciao piekarnia&pizza oraz pracownia cukiernicza Pani z wypiekami.

Gdy spędzamy czas w domach, potrzebujemy mniej energii, a często jemy tyle samo, albo nawet więcej, ponieważ dla wielu osób ta sytuacja jest po prostu trudna psychicznie, a ludzie mają tendencję do wynagradzania sobie słodyczami takich stresujących doświadczeń - mówi Dorota Hucał
Magazyn

Co i jak jeść, żeby zachować dobrą formę i odporność

Dieta roślinna bardziej sprzyja poprawie naszej odporności, a to jest w tym momencie bardzo ważne. Nie chodzi o to, żeby całkowicie eliminować mięso, jeśli jesteśmy do niego przyzwyczajeni, ale zwracać uwagę na to, żeby jeść jak najwięcej warzyw, owoców, roślin strączkowych – o tym, jak się odżywiać w domu opowiada Dorota Hucał, lubelski dietetyk.

Będzie pysznie pachnieć chlebem. Nowa piekarnia i cukiernia powstanie w Lublinie

Będzie pysznie pachnieć chlebem. Nowa piekarnia i cukiernia powstanie w Lublinie

Już na początku kwietnia przy ul. Harnasie powstanie kolejna piekarnia i cukiernia Orlikowski. Będzie to już piąte miejsce w Lublinie, gdzie będzie można kupić ciasta i pieczywo tej produkcji

Medycy z Chełma będą mieć słodko. Zadba o to lokalna cukiernia

Medycy z Chełma będą mieć słodko. Zadba o to lokalna cukiernia

Cukiernia Kijewscy z Chełma startuje z solidarnościową akcją wsparcia medyków w czasie kwarantanny. Od jutra pracownicy służby zdrowia mogą dostać tam darmową kawę i ciastko.

Lubelskie restauracje wesprą personel medyczny w trakcie walki z koronawirusem. Akcja #wzywamyposiłki

Lubelskie restauracje wesprą personel medyczny w trakcie walki z koronawirusem. Akcja #wzywamyposiłki

Chcą wesprzeć lekarzy, pielęgniarki oraz inne osoby związane ze środowiskiem medycznym w czasie walki z epidemią koronawirusa poprzez dostarczanie im ciepłych posiłków. Dotychczas zaangażowało się w nią kilkadziesiąt lubelskich restauracji, lokali czy firm cateringowych. Liczba ta stale rośnie.

Alfabet smaków i zapachów, które unosiły się nad Lublinem i regionem
Magazyn

Alfabet smaków i zapachów, które unosiły się nad Lublinem i regionem

Wielką rolę w odczuwaniu smaku gra zapach. W winie możemy odnaleźć zapach czekolady, mchu, owoców, powietrza po deszczu, skóry, skoszonej trawy. Jean Bos mówi, że zapachy są jak klocki, z których dobry kucharz może zbudować intrygujące danie. Oto wybór intrygujących zapachów, które unosiły się i unoszą nad miastem, a które są osnową kulinarnej mapy Lublina i regionu.

Dieta a odporność przed koronawirusem. „Warto zwracać uwagę na owoce, warzywa cebulowe, kiszone”
film

Dieta a odporność przed koronawirusem. „Warto zwracać uwagę na owoce, warzywa cebulowe, kiszone”

W wydaniu specjalnym programu „36,6” gościł dietetyk Mateusz Durbas, który odpowiedział na pytania związane z pandemią koronawirusa. Czy możemy sobie poprawić odporność dietą? Czy to pomoże w obliczu koronawirusa? Dietetyk obalił też mit, że alkohol może pomóc zabić zarazki w organizmie.

Swojskie przysmaki. 10 najciekawszych dań

Swojskie przysmaki. 10 najciekawszych dań

Weźmy taki baleron białoruski, jedną z najlepszych przekąsek na chrzcinach, weselach i w restauracjach. Bez problemu zrobicie go w domu. A fajercaki, swojska kiełbasa czy pierogi ze śmietaną? Swojska kuchnia znów jest na topie. Wybraliśmy 10 najciekawszych dań.

Miszkulancja dla postu osłody. Polskie dania postne
Magazyn

Miszkulancja dla postu osłody. Polskie dania postne

Staropolscy kucharze prześcigali się w pomysłach, żeby osłodzić trudny czas Wielkiego Postu. Polskie dania postne były kulinarnymi arcydziełami, w dodatku ten trend zachował się w lubelskiej kuchni regionalnej. Zaglądamy do starych książek, żeby i dziś za pomocą historycznych inspiracji urozmaicić kuchnię na najbliższe sześć tygodni.

Kasia i Dawid wspólnie jedzący wegańskie burgery przygotowane przez Dawida. Taki posiłek kosztował 10 zł

Szybki, smaczny i zdrowy obiad za 10 zł? W Lublinie szukają testerów nowej aplikacji

W Polsce 96 proc. posiłków przygotowywanych jest w domu, a średni dzienny budżet na ich przyrządzenie wynosi 14 zł. W Lublinie właśnie powstała aplikacja, która pozwala na współdzielenie domowych posiłków, po to, aby jeść smacznie i zdrowo, a do tego szybko i tanio.

Burger, fallafel albo pieczeń z soczewicy. Ranking wegetariańskich restauracji w Lublinie
galeria

Burger, fallafel albo pieczeń z soczewicy. Ranking wegetariańskich restauracji w Lublinie

Popularność kuchni roślinnej rośnie, a w Lublinie w ostatnich latach przybyło miejsc, gdzie można zjeść wegańskie lub wegetariańskie jedzenie. Pomagamy rozwiązać dylemat, gdzie najlepiej wybrać się na zdrowy, wegeteriański posiłek.

Do wzięcia udziału w konkursie zachęcali podczas konferencji prasowej: Ewa Szałachwiej, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Michał Mulawa, wicemarszałek województwa lubelskiego i Piotr Huszcz, szef kuchni w jednym z lubelskich hoteli

Szukają wyjątkowych kobiet z Lubelskiego. Kuszą nagrodami pieniężnymi

Konkurs na najlepszą szarlotkę z lubelskich jabłek, na najlepsze produkty i potrawy z wykorzystaniem tych owoców a także na najpiękniejsze wyroby rękodzielnicze. Lubelski Urząd Marszałkowski zachęca do udziału w plebiscycie m.in. Koła Gospodyń Wiejskich i kusi nagrodami.

Tak wyglądał stół podczas 35 edycji LKS
23 lutego 2020, 14:00

Przynosisz i jesz ile chcesz. Reaktywacja Lubelskiej Kuchni Społecznej

W najbliższą niedzielę powraca Lubelska Kuchnia Społeczna. 47 edycja spotkań wokół wegańskiego jedzenia odbędzie się o godz. 14 w Kooperatywie Lubelskiej.

Jean Bos, mistrz kucharski, prekursor kuchni molekularnej w Polsce. Szef kuchni hotelu Agit w Lublinie: W Belgii nie mamy tłustego czwartku. Odkąd mieszkam w Polsce, smażymy pączki w domu. Często bez nadzienia, a nadzienie jemy na gofrach. Ale polski pączek z konfiturą różaną, oblany belgijską czekoladą, bardzo mi smakuje

Jak samemu w domu zrobić pączki na Tłusty Czwartek? Przepis

W tłusty czwartek Polacy zjedzą ponad 100 milionów pączków. Pierwsze pączki w Polsce nadziewano słoniną. A jedne z najsłynniejsze pączków w regionie robi się w Żakowoli Radzyńskiej.

Barman Bartek Paluszkiewicz jest z wykształcenia historykiem i będzie opowiadać klientom o przedwojennej Polsce
galeria

Kuszą przedwojennymi smakami i klimatem. Nowa restauracja na Starym Mieście w Lublinie

Smaki z dwudziestolecia międzywojennego postanowiła serwować klientom otwarta wczoraj nowa restauracja Niepospolita. W menu są m.in. przepiórki z cykorią, procenty z grochu i opowieści historyczne.

Pasibus, czyli nowe miejsce z burgerami w Lublinie. Pierwszy lokal sieci w tej części Polski
galeria

Pasibus, czyli nowe miejsce z burgerami w Lublinie. Pierwszy lokal sieci w tej części Polski

Pasibus w Galerii Vivo! Lublin oficjalnie wystartował w ten weekend. Lubelska restauracja jest pierwszym lokalem tej sieci po naszej stronie Wisły.

Gdzie w Lublinie czterech facetów dobrze zje? 7 miejsc na męską kolację marzeń
galeria

Gdzie w Lublinie czterech facetów dobrze zje? 7 miejsc na męską kolację marzeń

Męska kolacja marzeń nie jest skomplikowana: na dobry początek śledź, potem żurek lub kwaśnica. Na drugie dobry szaszłyk, potem golonka i żeberka.

Gdzie smacznie zjeść w Lublinie? Oto najlepsze restauracje według rankingu TripAdvisor
galeria

Gdzie smacznie zjeść w Lublinie? Oto najlepsze restauracje według rankingu TripAdvisor

Przedstawiamy listę najlepszych restauracji w Lublinie według TripAdvisor - międzynarodowego portalu internetowego gromadzącego opinie o obiektach związanych z turystyką m.in. restauracjach, hotelach, muzeach czy innych miejskich atrakcjach. Platforma posiada ok. 315 milionów użytkowników i ok. 730 milionów recenzji hoteli, atrakcji turystycznych i innych firm związanych z podróżami.

Lodziarnia Bosko przy Krakowskim Przedmieściu w Lublinie

Lodziarnia Bosko na deptaku w Lublinie zamknięta. Będą zmiany

Cukiernia Bosko z Krakowskiego Przedmieścia zamknęła się w poniedziałek dla klientów. Ale spokojnie, miłośnicy produkowanych tam lodów będą mogli wrócić już za tydzień. Do tego czasu muszą szukać zimnych smakołyków w innych punktach lodziarni.

Zupa na przednówku musi być. Proste, przaśne potrawy wracają do łask [przepisy]
Kuchnia

Zupa na przednówku musi być. Proste, przaśne potrawy wracają do łask [przepisy]

Na przednówku jadało się biednie, ale smacznie. Najczęściej raz dziennie. Dziś proste, przaśne potrawy wracają do łask. Wracają, bo doskonale smakują i są bardzo zdrowe.

Nowa knajpka w Lublinie "ZapiexxX". Wraca polski street food [zdjęcia]
galeria

Nowa knajpka w Lublinie "ZapiexxX". Wraca polski street food [zdjęcia]

Mają 50 centymetrów długości i tworzone są na bazie produktów od lokalnych dostawców. Starszym przypominają smak dzieciństwa. Młodszych uczą czym jest polski street food. Przy ul. Lubartowskiej działa już „ZapiexxX”.

Młodzi cukiernicy z całego województwa musieli wczoraj wykazać się wiedzą teoretyczną i umiejętnościami praktycznymi, by przejść do ogólnopolskiego finału
galeria

Palce lizać, czyli zmagania najlepszych młodych cukierników w Lublinie. Powstały prawdziwe "Cuda świata" [zdjęcia]

Cuda świata – to temat przewodni tegorocznych zmagań młodych cukierników i piekarzy w Zespole Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium