Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Do niedzieli potrwa na Starym Mieście kiermasz mający ożywić niepozorną ul. Szambelańską. Można tu kupić rękodzieło i żywność
Najlepszą jagnięcinę po irlandzku robił w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą Jerzy Kuncewicz, filozof i literat. Jaka jest irlandzka kuchnia? Irlandia to kraj ziemniaków, baraniny i steku.
Choć kuchnia estońska ma rosyjskie korzenie, to dziś bliżej jej do skandynawskich wzorców. W obu kuchniach ryby i warzywa przeważają nad potrawami mięsnymi. Zapraszamy w kulinarną podróż
Firma stara się o pozwolenie na budowę restauracji przy ul. Sikorskiego w Zamościu. Nowy punkt popularnej sieci gastronomicznej powstanie w miejscu nieczynnego hotelu i zajazdu.
Cibulová polévka, nakládaný hermelín i utopenci. Cebulową, smażony ser i marynowane serdelki, wielkie przeboje czeskiej kuchni, zjecie w polskich restauracjach. Tak jak arcysmaczną pieczeń wieprzową z knedlami. Knedliki to podstawa czeskiej kuchni. W zawiesistym sosie muszą pływać bramborove (ziemniaczane) knedlíky lub houskove (bułczane) knedlíky.
Podczas zamknięcia w domach w czasie epidemii nudziliśmy się i... gotowali oraz piekli. Od marca do maja przepisów na ciasta szukaliśmy 2,5 razy częściej niż rok wcześniej. Ulubionym ciastem Polaków okazał się sernik. Na II miejscu była szarlotka, a na III - brownie. W Lublinie i innych miastach południowo-wschodniej Polski faworyt był jednak inny.
Croissant i kawa to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia. Na obiad doskonale sprawdzi się słynna cebulowa lub bouillabaisse. To więcej niż zupa. Ryby i skorupiaki przekłada się półmisek, osobno podaje wywar, do tego bagietkę i czosnkowy sos. Oraz cassoulet, jednogarnkowe danie z fasolą i mięsem. Na podwieczorek sprawdzi się chrupiąca tarta z dobrym winem. Na kolację słynne naleśniki gryczane. Francuska kuchnia uznawana jest za najdoskonalszą na świecie. Oto Francja na talerzu
Hetman Jan Sobieski zachwycał się turecką kawą, poeta Józef Czechowicz namiętnie kupował na Świętoduskiej tureckie słodycze. Dziś w Lublinie można zjeść humus, falafel, kebab. A Jean Bos, belgijski kucharz królów, podaje w restauracji hotelu Agit turecki deser w formie turbanu
Sznycel wiedeński, sztuka mięsa i torcick Sachera. Trzy największe przysmaki austriackiej kuchni stały się przebojami w najlepszych przedwojennych restauracjach Lublina, Zamościa, a nawet Kazimierza Dolnego
Szwajcarskie związki z regionem lubelskim zaczynają się w Piaskach, gdzie urodził się Antoni Patek, który założył w Genewie fabrykę zegarków precyzyjnych.
W wtorek w Zamościu otwarcie nowej restauracji. W budynku dawnego dworca PKP o godz. 14 zaczyna działać Peron, który powstał w ramach Centrum Integracji Społecznej.
Oliwa z oliwek, mięso, ryby i owoce morza, dużo warzyw – to w największym skrócie obraz hiszpańskiej kuchni. Jednym z najsłynniejszych dań jest tortilla, rodzaj omletu z ziemniakami, cebulą i rozmaitymi dodatkami. A kuchnia portugalska należy do bardziej atrakcyjnych w Europie.
Śledź na zakuskę, kapuśniak i soljanka, bliny, pielmieni, strogonow - to rosyjskie potrawy, które przeniknęły do polskiej kuchni. W czasach carskich rosyjscy kucharze zadziwiali Europejczyków wyszukanymi daniami. Dziś rosyjskie dania znajdziemy w menu polskich restauracji
Najsłynniejszą węgierską potrawą jest gulasz, który często gotuje się w żeliwnym kociołku, zawieszonym nad ogniem. Do słynnych specjałów zalicza się także salami, sandacza z Balatonu i palinkę.
Restauracje dostały w poniedziałek zielone światło i mogły zacząć przyjmować gości. W większości trwały jednak ostatnie prace. Te, które działały nie narzekały jednak na nadmiar klientów.
W 1533 r. Stanisław Orzechowski zapisał, że Bona „przywiodła nas z owej dzikości sarmackiej do obecnej kultury życia i sprawiła, że ogładą dorównujemy Włochom, a nauką Grekom”. A co z kuchnią? Za sprawą królowej, która bywała w Lublinie i w Janowcu nad Wisłą nauczyliśmy się jeść cytrusy i ser „parmezański”
Nowe przepisy pozwolą lokalom gastronomicznym na wpuszczenie gości do środka i do ogródka. Tak ma być od 18 maja. Na Rynku Wielkim widać już przygotowania do mocno spóźnionego sezonu.
– Z samych ogródków się nie utrzymamy – mówią zgodnie właściciele lubelskich restauracji. Liczą na to, że miasto pomoże im przetrwać i obniży stawki za wystawienie stolików i krzeseł. Ale na to się nie zanosi.
Polacy kochają bałkańską muzykę i kuchnię. Kiedyś na topie handlowych i kulinarnych wypraw była Bułgaria i Jugosławia. Ta wspaniała kuchnia, stworzona przez Arabów, Turków i Greków przypomina kuchnię śródziemnomorską. Na talerzu mieni się kolorami, a dominującym jest czerwień papryki
Zaczęło się 1,5 miesiąca temu od spontanicznego apelu, żeby wesprzeć medyków walczących z koronawirusem. Kilkadziesiąt lubelskich restauracji i firm włączyło się do akcji "Wzywamy posiłki" i zaczęło szykować posiłki, które następnie trafiały do szpitali.
Litewska kuchnia jest bliska sercom Polaków. Bigos litewski, słynne kołduny w rosole czy cepeliny można do dziś zjeść w naszych restauracjach. W nadbużańskiej kuchni odbija się litewski smak. Oto najciekawsze dania, które pozwolą odbyć inspirującą, kulinarną podróż.
Podróże w kuchni mogą być smaczne i inspirujące. A ponieważ na kwarantannie coraz więcej ludzi gotuje, proponujemy rodzinne wypady po kulinarnej Europie. Na początek kuchnia niemiecka, której symbolem jest nie tylko golonka i piwo.
Wiele lokali nie wytrzyma okresu stagnacji i zniknie z rynku. Zostaną szyldy i puste lokale. Klienci będą mieli o wiele chudsze portfele, więc wyjście do restauracji będzie dobrem luksusowym. W walce o klienta będzie bardzo ostra rywalizacja. Rozmowa z Maciejem Łobejko, dyrektorem hotelu Arche w Lublinie.
Sałatka z mniszka, jajecznica z kurdybankiem, zupa pokrzywowa, spaghetti z czosnkiem niedźwiedzim, na deser racuszki z kwiatem czarnego bzu. Zielony to kolor nadziei i wiosennego odrodzenia w kuchni. Podpowiadamy, jak wykorzystać naturalne nowalijki z ogrodu
Po raz pierwszy od wielu lat, mogą gotować dla rodziny. Zamiast wielkanocnego cateringu szykują przysmaki na wielkanocny stół. Jean Bos to belgijski szef kuchni w Lublinie. Agnieszka Filiks prowadzi autorskie restauracje w Nałęczowie i Kazimierzu. I Piotr Huszcz, zakręcony na punkcie naszej regionalnej kuchni. Co ugotują i co najbardziej lubią na wielkanocnym stole?