Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

6 grudnia 2020 r.
14:02

Tofu, czyli najpopularniejszy wegański produkt. Kulinarna instrukcja obsługi

Frank van de Loght
Frank van de Loght (fot. Małgorzata Sulisz)

O to, jak przyrządzić smaczne tofu zapytaliśmy Franka van de Loght, Holendra, który osiedlił się pod Dąbrówką i uczył lubelskich wegetarian, jak podawać tofu

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Choć Franciszek przeniósł się z Dąbrówki do Lanckorony, gdzie jest właścicielem i szefem kuchni w pensjonacie Leśny Ogród - Ayur Garden, to na lubelska ziemię wraca chętnie.

– Jak tylko mogę, wracam w moje polskie, rodzinne strony. Blisko natury – mówi z uśmiechem. Franciszek właśnie położył na stole miseczkę z tofu. Wygląda zjawiskowo. Jak smakuje? O tym za chwilę.

Co to jest tofu?

To najpopularniejszy wegański produkt, który zwiera sporo żelaza i dlatego skutecznie zastępuje w diecie mięso. Ponieważ tofu można kupić w wielu sklepach, zainteresowali się nim także mięsożercy, którzy od czasu do czasu chcą jeść bardziej lekkostrawne dania.

– Bardzo często goście naszego pensjonatu pytają, co to jest, mówią, że smakuje jak mięso – mówi Franciszek.

Tofu to sprasowany twaróg, który powstaje z mleka sojowego. Robi się go jak ser. Tofu można zrobić w domu. Wystarczy namoczyć na noc pół szklanki ziaren sojowych, zalewając je litrem wody. Następnie zmiksować w blenderze. Otrzymane mleko sojowe należy przelać do garnka, podgrzać, dodać sól, sok z cytryny (podczas masowej produkcji dodaje się koagulat w postaci chlorku magnezu, chlorku wapnia lub siarczku magnezu) i odstawić do wystygnięcia. Kiedy mleko się zetnie, odsączyć z serwatki, przełożyć do pojemnika, obciążyć deseczką, na który kładziemy wyparzony kamień. Schować na noc do lodówki i gotowe.

– Ale w sklepach kupimy kilka rodzajów bardzo dobrego tofu – mówi Franciszek van de Loght. W sprzedaży jest tofu naturalne bio, tofu z suszonymi pomidorami i bazylią, tofu z kurkumą, imbirem i chili. – Wolę po swojemu doprawić.

– Mi najbardziej smakuje tofu wędzone – dodaje Renata van de Loght.

Smak

Jak przyrządzić tofu, żeby było przyjemnie chrupiące, pełne intensywnego smaku umami, miało zwartą strukturę, nie było namoknięte od sosu?

Pierwszy etap to smażenie tofu. Należy pokroić tofu w kostkę i usmażyć na oleju. – Na tym etapie najważniejszy jest rodzaj oleju. Najlepszy efekt uzyskacie smażąc tofu na oleju sezamowym. Smażycie pięć minut na średnim ogniu do uzyskania złego koloru – tłumaczy Franciszek van de Loght. – Teraz dodaję 3 ząbki posiekanego czosnku, łyżeczkę bardzo drobno pokrojonego świeżego imbiru, który należy najpierw dokładni obrać oraz odrobinę posiekanej papryczki chili, jak ktoś lubi ostrzejszy smak. Smażę minutę.

Ostatni etap to dodanie kieliszka dobrego sosu sojowego. – Ponieważ większość sosów sojowych w marketach ma słabą jakość, używam wyłącznie japońskiego sosu sojowego Yamasa, który jest dostępny i ma bardzo dobrą cenę. Więc wlewam sos, krótko mieszam, posypuję świeżą zieleniną (pietruszka, kolendrą, szczypiorek, co kto woli i ma pod ręką). I gotowe.

Jak to smakuje? Po pierwsze jak najlepsze mięso. Na przykład delikatna polędwiczka. Po drugie danie mieni się smakami. Jest delikatnie słodkie, pikantne, lekko chrupkie, a imbir i papryczka nadają mu charakteru. – Zawsze staram się podać tofu w pięknym naczyniu, gdyż jemy najpierw oczami – śmieje się Franciszek.

Czy podczas przygotowania tofu można popełnić błędy? Można. Najczęstszym jest zalewanie tofu marynatą. Kolejny błąd to nadmierne panierowanie tofu przed smażeniem w różnej maści panierkach, które zmieniają smak dania. Trzeci błąd to polewanie usmażonego tofu sosami. Sosy do tofu to odrębny i wcale niełatwy temat. Najlepiej jest wymieszać w miseczce trochę sosu sojowego z ulubionym dodatkiem, na przykład z pokruszonymi orzechami nerkowca.

Stir-fry

To bardzo popularna technika smażenia, która jest podstawą chińskiej kuchni. Stir-fry znaczy po prostu: mieszaj i smaż. W Lublinie dania stir-fry zjecie w restauracji Małe Indie czy Thai story. Dania stir-fry z ryżem, chrupkimi warzywami i kruchym mięsem lub tofu bardzo przypadły do gustu Polakom.

Do smażenia używa się woka ze stali nierdzewnej lub żeliwa (wok teflonowy nie nadaje się do stir-fry). Wok szybko nagrzewa się do bardzo wysokiej temperatury, krótkie smażenie zamyka soki w składnikach. Warunkiem powodzenia jest użycie oleju o wysokiej temperaturze dymienia. Może być nasz olej rzepakowy, może być ryżowy, sojowy, arachidowy.

Po rozgrzaniu woka należy wlać olej i kolejno oddawać składniki dania, zaczynając od tych, które potrzebują najwięcej czasu. Wrzucamy na przykład kolejno: pokrojoną marchew, brokuły, kapustę (warzywa muszą być dokładnie osuszone, inaczej cała kuchnia będzie w oleju). W drugiej turze groszek, cebulka dymka, kiełki. Oczywiście cały czas mieszając i podrzucając składniki. Kawałki mięsa lub tofu najlepiej usmażyć oddzielnie. Dodać do warzyw, doprawić sosem sojowym, posypać zieleniną. Podawać z makaronem lub ryżem.

Stir-fry z warzywami, tofu i orzechami nerkowca

SKŁADNIKI: 1 opakowanie warzywnej mieszanki chińskiej, 1 kostka tofu, 3 łyżki orzechów nerkowca, 3 dymki, 3 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru (centymetr), 1 mała papryczka chili, kieliszek sosu sojowego, olej.

WYKONANIE: pokroić tofu w kostkę. Posiekać dymkę, czosnek, imbir. Na rozgrzanym woku podprażyć orzechy nerkowca. Odłożyć do miseczki. Usmażyć tofu, aż się zarumieni. Dodać czosnek, chili i dymkę. Następnie mieszankę warzywną. Jak warzywa będą chrupkie, dodać orzechy nerkowca. Doprawić sosem sojowym, posypać zieleniną. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.

Szaszłyki z tofu

SKŁADNIKI: 1 kostka tofu, 1 łyżka sosu sojowego, dymka, cukinia, czerwona i zielona papryka, pieprz.

WYKONANIE: warzywa pokroić w kostkę, zamarynować w oleju i ulubionych przyprawach. Tofu pokroić w kostkę. Nabijać na drewniane patyczki na przemian z warzywami. Grillować na rozgrzanej patelni, aż szaszłyki będą chrupiące. Podawać z ulubioną sałatką.

Zakładowy burger z tofu

SKŁADNIKI: 1 kostka tofu wędzonego, 2 bułki, szalotka, papryczka chili, kieliszek sosu sojowego.

WYKONANIE: tofu podzielić na pół. Oba grube plastry usmażyć na patelni. Dodać szalotkę, posiekaną chili, po minucie wlać sos sojowy. Bułki przekroić na pół, podgrzać w piekarniku, nakładać tofu z szalotką i chili, dodać ulubione warzywa (pomidor, cebula, świeża pieczarka) oraz jak kto lubi sos. Podawać z frytkami z batata.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Zarzuty dla ojca i syna po ataku na ratowników medycznych w Łukowie

Zarzuty dla ojca i syna po ataku na ratowników medycznych w Łukowie

Zarzuty znieważenia i naruszenia nietykalności cielesnej usłyszał ojciec oraz syn, którzy mieli zaatakować ratowników medycznych na oddziale ratunkowym w Łukowie. Według ustaleń byli zniecierpliwieni długim oczekiwaniem na udzielenie pomocy. Obaj byli trzeźwi.

Lutnia Piszczac zainkasowała komplet punktów w spotkaniu z Unią Żabików

W środę i czwartek rozegrane zostały mecze 23. kolejki bialskiej klasy okręgowej

Podział punktów w spotkaniu LZS Sielczyk z Az-Bud Komarówka Podlaska. Orlęta Łuków z nowym trenerem rozbiły Absolwenta Domaszewnica. Victoria Parczew lepsza od Orła Czemierniki

Uciekać przed komendantem – zły pomysł
Kraśnik

Uciekać przed komendantem – zły pomysł

Dynamiczny pościg za przestępcą po ulicach  Kraśnika – sceny jak z filmu akcji miały dziś miejsce przed południem w tym mieście. Uciekał przestępca poszukiwany do odbycia kary pozbawienia wolności. W bezpośrednim pościgu uczestniczył funkcjonariusz w cywilu oraz zastępca komendanta powiatowego policji w Kraśniku, który jako pierwszy ujął 30-letniego rzezimieszka.

Premier Donald Tusk (z prawej) w towarzystwie posła Michała Krawczyka

Dziś o godzinie 20 premier Donald Tusk wygłosi orędzie

Premier Donald Tusk wygłosi w czwartek o godzinie 20 orędzie – potwierdza podsekretarz stanu w kancelarii premiera Agnieszka Rucińska.

ChKS Chełm rozpoczyna decydującą walkę o awans do PlusLigi

ChKS Chełm rozpoczyna decydującą walkę o awans do PlusLigi

Pierwszy mecz finału play-off z Mickiewiczem Kluczbork w piątek o godzinie 17.30

Zalety i wady ruletka czatów randkowych

Zalety i wady ruletka czatów randkowych

Jeśli jesteś aktywnym użytkownikiem Internetu, bardzo dobrze wiesz, że czat wideo nie jest już nowym formatem randek online. Pierwsze losowe wideo czaty Omegle i Chatroulette zostały uruchomione w 2009 roku i szybko zyskały popularność. Nie tylko dzięki temu, że są one wygodne, ale także dlatego że to zupełnie sposób na randkę.

Trenowali przed majówką. Skutecznie – 24 punkty i pożegnanie z prawem jazdy

Trenowali przed majówką. Skutecznie – 24 punkty i pożegnanie z prawem jazdy

Trwa długi, majowy weekend. Nad bezpieczeństwem na drogach czuwają policjanci ruchu drogowego. Nawet częste kontrole nie zastąpią rozsądku kierowców. Przekonali się o tym dwaj szoferzy. Tuż przed majówką jeden z nich „zarobił” jednorazowo 24 punkty karne, a drugi stracił prawo jazdy.

21 lat w Unii
galeria

21 lat w Unii

1 maja obchodzimy 21. rocznicę wstąpienia Polski do Unii Europejskiej. Z tej okazji przed budynkiem LUW przy ul. Spokojnej w Lublinie nastąpiło uroczyste podniesienie na maszty flag oraz odegranie hymnów Polski i UE.

W sobotę 24 maja wieczorem centrum miasta Puławy zamieni się w rajdowy odcinek specjalny
Puławy

Zbliża się Rajd Nadwiślański. Ściganie wraca na ulice Puław

W sobotę i niedzielę, 24 i 25 maja, odbędzie się Rajd Nadwiślański. Jeden z odcinków specjalnych, tak jak przed laty, poprowadzony zostanie ulicami Puław. Na kibiców czekać będzie również strefa artystyczno-gastronomiczno-piknikowa.

Briefing prezydent Michała Litwiniuka

"Haniebny happening Grzegorza Brauna". Prezydent Białej Podlaskiej potępia zdjęcie flagi Ukrainy

Prezydent Michał Litwiniuk (PO) potępia „haniebny happening” Grzegorza Brauna w Białej Podlaskiej i zapowiada, że flaga Ukrainy ponownie zawiśnie na fasadzie ratusza. W środę na wiecu wyborczym zwolennicy kontrowersyjnego polityka za jego namową przy użyciu drabiny ściągnęli flagę z budynku urzędu.

Orlen Oil Motor Lublin w pierwszym domowym meczu pokonał drużynę z Częstochowy. Teraz chce zrobić to samo z ekipą z Rybnika

Orlen Oil Motor Lublin podejmie w piątek Innpro ROW Rybnik. Faworyt jest tylko jeden

Jeszcze na dobre nie opadły emocje po wyjazdowej wygranej w hicie trzeciej kolejki nad Betard Spartą Wrocław, a już w piątek żużlowcy Orlen Oil Motoru otworzą zmagania w czwartej serii. Do Lublina przyjedzie skazywany na pożarcie beniaminek – Innpro ROW Rybnik. Każdy inny wynik niż pewna wygrana trzykrotnych mistrzów Polski będzie sensacją

Grzegorz Braun (z prawej) ma kłopoty. Uchylenia jego immunitetu domaga się szef resortu sprawiedliwości
polityka

Adam Bodnar chce ukarania Grzegorza Brauna. Za zabranie ukraińskiej flagi

Ekscesy Grzegorza Brauna nie pozostaną bezkarne - oświadczył dzisiaj minister sprawiedliwości Adam Bodnar, odnosząc się do zachowania polityka w szpitalu w Oleśnicy oraz na wiecu w Białej Podlaskiej.

Grafika stworzona przy użyciu SI
magazyn

"Umiem rozmawiać o sensie życia i tworzyć sonety"

O tym czy jest sztuczna inteligencja, do czego służy, jak widzi ludzi i przyszłość społeczeństwa rozmawiamy ze...sztuczną inteligencją. Na nasze pytania odpowiada Chat GPT w wersji 4.o - najpopularniejszy model językowy na świecie.

Zamkowe owce z Janowca rozpoczęły wypas
przyroda

Zamkowe owce z Janowca rozpoczęły wypas

Tuż przed długim weekendem majowym do Janowca wróciły owce. Jest ich 43, a ich zadaniem jest pielęgnacja zamkowego krajobrazu poprzez poprawę tzw. bioróżnorodności parku.

Jaka pogoda na majówkę? Ładnie i ciepło, ale tylko do piątku
pogoda
film

Jaka pogoda na majówkę? Ładnie i ciepło, ale tylko do piątku

Długi weekend majowy rozpocznie się pogodowym optymizmem – słonecznie, sucho i coraz cieplej. W piątek czeka nas 20°C i spokojne niebo. Niestety, sobota i niedziela będą już chłodniejsze z możliwymi miejscowo niewielkimi opadami deszczu.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium