Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

23 grudnia 2020 r.
21:16

Agnieszka Przytuła z Kardamonu w Lublinie zdradza jak zrobić najlepszego karpia

Autor: Zdjęcie autora ws
Agnieszka Przytuła, restauracja Kardamon
Agnieszka Przytuła, restauracja Kardamon

Często wracam do wigilii z czasów mojego dzieciństwa. Z całą pewnością tamte wigilie były kompletnie inne niż obecnie. Świat się zmienił. Święta zawsze kojarzyły mi się ze śniegiem, którego teraz nie ma, z wigilią, z obfitością. Na stole musiała być koniecznie kapusta z grochem i grzybami, czego dziś już w kuchni nie praktykujemy.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Pamiętam bardzo aromatyczny kompot z suszu, taki na gęsto i bogato. Zdecydowanie czerwony barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami. Wszystko było na oleju, po który mama specjalnie jeździła na targ. I nieodzowny karp smażony, podawany z domowym chrzanem.

Nie pamiętam, żeby były ryby w galarecie, tymbaliki z karpia, na wigilijnym stole dominowała prostota. Ze słodkości nie było klusek z makiem ani kutii, za to były strucle makowe i makowce na wszelakie sposoby. Bardziej liczyło się spotkanie niż jedzenie. Serce i tęsknota za bliskimi. Dziś, kiedy świat się tak bardzo skomercjalizował, święta Bożego Narodzenia są zupełnie inne. Zatarła się magia świąt. Szkoda. Ubrałam choinkę w starym stylu, bo w rodzinie zachowały się dekoracje sprzed czterdziestu lat. Na pewno to, co w tym roku się dzieje, pozwoli się zatrzymać w biegu i spojrzeć wstecz. Co było ważne wtedy, co zatraciliśmy z biegiem lat, a zatraciliśmy to, co najważniejsze.

Barszcz z kiszonych buraków

SKŁADNIKI: 1 porcja ukiszonych buraków (z 1 kg buraczków), 1,5  litra wody, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 pora, 1 cebula, 3 gałązki natki pietruszki, 2 łyżeczki suszonego majeranku, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka soku jabłkowego, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka oliwy extra vergine, pieprz i sól do smaku.

WYKONANIE: wlać wodę do dużego garnka, dodać obraną i pokrojoną na kawałki marchewkę, pietruszkę, opłukaną cebulę, pora, natkę pietruszki. Całość doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć temperaturę do minimum, a następnie gotować pod przykryciem przez około 45 minut. Wyjąć warzywa z wywaru i dodać ukiszone buraczki wraz z sokiem. Następnie wrzucić majeranek, obrany i pokrojony czosnek, sok jabłkowy, pieprz, cukier, oliwę i sól do smaku. Mieszać i gotować na bardzo małym ogniu przez około pół godziny; zupa ma tylko delikatnie się podgrzewać, nie może się zagotować. Całość przelać przez sito do czystego garnka. Podawać z uszkami ewentualnie z krokietami z grzybami i kapustą.

Karp z pieczarkami i rodzynkami zapiekany w śmietanie

SKŁADNIKI:1 kg oczyszczonych filetów z karpia, 2 cebule cukrowe, 35 dag pieczarek, 1/2 szklanki rodzynek, 250 g gęstej kwaśnej śmietany 18% , sól, pieprz, mąka pszenna, masło klarowane do smażenia, natka pietruszki.

WYKONANIE: dzień przed przygotowaniem potrawy oczyszczone płaty karpia pokroić na 5 porcji, posypać solą a następnie obtoczyć w niewielkiej ilości pszennej. Jedną cebulę pokroić na krążki. Układać płaty karpia w szklanym zamykanym naczyniu, przekładając je cebulą, lekko dociskając i odstawić do lodówki na dobę. Wyjąć płaty karpia z naczynia, usunąć cebulę i kłaść na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym. Smażyć partiami tak, żeby utrzymać gorącą patelnię: po około 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Obsmażone filety odkładać do naczynia żaroodpornego. Pieczarki po opłukaniu osuszyć i pokroić na plasterki.

Drugą cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać dużą łyżkę masła klarowanego na patelni i zeszklić cebulę, uważając, żeby się nie przypaliła. Następnie dodać pieczarki i co chwilę mieszając smażyć

przez ok. 7-8 minut lub do czasu aż zmiękną i całkowicie odparują, do delikatnego zrumienienia. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem. Pieczarki wykładać na karpia, posypać rodzynkami a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 15-20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na wierzch śmietanę. Tak przygotowane danie udekorować posiekaną natką pietruszki.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Zdjęcie ilustracyjne

Nowy rok akademicki z kilkoma zmianami. Będą mLegitymacje studenckie

W rozpoczynającym się roku akademickim 2025/26 będą już obowiązywać niewielkie, ale znaczące dla środowiska przepisy, np. wprowadzające mLegitymacje studenckie czy raportowanie inwestycji tylko powyżej 100 tys. zł. Na te kluczowe i nowelizację tzw. ustawy Gowina trzeba jednak jeszcze poczekać.

Kontrabanda tytoniu - zdjęcie ilustracyjne

Balon z kontrabandą papierosów spadł w pow. lubartowskim

Balon z kontrabandą papierosów znaleziono nad ranem przy drodze wojewódzkiej nr 815 w Antoniówce w pow. lubartowskim – przekazała w niedzielę lubelska policja.

W meczu o brązowy medal mistrzostw świata reprezentacji Polski siatkarzy pokonała Czechy 3:1

Mistrzostwa świata siatkarzy: Polska z brązowym medalem

W spotkaniu o brązowy medal mistrzostw świata reprezentacja Polski siatkarzy pokonała Czechy 3:1

Największy remont w historii KUL. Kiedy studenci powrócą do Gmachu Głównego?

Największy remont w historii KUL. Kiedy studenci powrócą do Gmachu Głównego?

Na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim trwa największy w historii remont Gmachu Głównego. Kultowy budynek przy al. Racławickich, wraz ze swoim charakterystycznym dziedzińcem, jest obecnie w przebudowie.

Żużlowcy jadą w finale. A autobusy i kierowcy na objazdy
SONDA

Żużlowcy jadą w finale. A autobusy i kierowcy na objazdy

Czy żużlowcy zdobędą tytuł mistrza Polski? Tego nie jesteśmy pewni, natomiast wiemy, że na czas finału planowane są utrudnienia w ruchu drogowym oraz dla komunikacji miejskiej.

Zdjęcie ilustracyjne
Pomysł na niedzielę

Ostatnie dni na zwiedzanie wystawy o polskich artystkach. Dziś muzeum czynne do godz. 22

Ostatni dni zostały na zwiedzenie wystawy o polskich artystkach pt. „Co babie do pędzla?!” w Muzeum Narodowym w Lublinie. Do 5 października przewidziano m. in. oprowadzania kuratorskie, spotkania. W weekendy wydłużono także godziny otwarcia ekspozycji. Dotychczas wystawę zobaczyło ponad 36 tys. osób. Jeżeli macie czas, to jest dobry pomysł na dzisiejszą niedzielę.

Polak na szkoleniu Wojsk Obrony Terytorialnej

Dlaczego nie chcemy umierać za Polskę?

Niemal połowa Polaków deklaruje, że nie zgłosiłaby się do obrony kraju – wynika z sondażu IBRiS. Dlaczego tak wielu z nas nie chce umierać za ojczyznę, choć w powietrzu wisi widmo wojny?

Polski F-16
AKTUALIZACJA

Myśliwce poderwane, bo Rosjanie atakują w Ukrainie

O godzinie 4 rano nad naszym regionem latały wojskowe samoloty. Polskie Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych poinformowało, że operowanie naszego lotnictwa zostało zakończone. Port Lotniczy Lublin działa normalnie.

Bartłomiej Kseniak zawodnik KS SNAJPER (z tarczą) - zwycięzca w dwóch kategoriach pistoletowych.
galeria

Celowali patriotycznie. Memoriał Strzelecki Żołnierzy i Powstańców

W Klubie Strzeleckim Snajper Lublin uczcili dzisiaj pamięć poległych i pomordowanych żołnierzy i powstańców.

Rozpoznasz polityków z Lubelszczyzny? Sprawdź się w naszym quizie!
QUIZ

Rozpoznasz polityków z Lubelszczyzny? Sprawdź się w naszym quizie!

Lubelszczyzna od lat jest ważnym miejscem na politycznej mapie Polski. To właśnie stąd wywodzi się wielu znanych parlamentarzystów, samorządowców i działaczy, którzy kształtują nie tylko lokalną, ale też krajową scenę polityczną. Część z nich działa od dekad, inni dopiero zdobywają popularność, ale jedno jest pewne – każdy, kto interesuje się życiem publicznym w regionie, powinien kojarzyć ich twarze. Dlatego przygotowaliśmy specjalny quiz o politykach z Lublina i województwa lubelskiego, który sprawdzi twoją wiedzę w nietypowy sposób.

Zamojski Szpital Niepubliczny w Zamościu mieści się przy ul. Peowiaków

Przymiarki do nowego oddziału w „starym” szpitalu. Prezes: Będziemy stawać na głowie

Baza lokalowa jest. Z personelem pomocniczym też nie będzie problemu. By pomysł na uruchomienie w zamojskim tzw. starym szpitalu oddziału psychiatrii dziecięcej się powiódł, potrzebni są jeszcze lekarze specjaliści.

Klaudia Klimczyk czyli Mama Na Obrotach

Gwiazda TikToka jedzie z nowym programem. Odwiedzi dwie miejscowości

Popularność zdobyła dzięki TikTokowi, ale znana jest również ze stund-upu. Klaudia Klimczyk występująca pod pseudonimem Mama Na Obrotach odwiedzi na początku października dwie miejscowości w powiecie tomaszowskim. Jej występy w Łaszczowie i Jarczowie będą biletowane.

Zniszczony dom w Wyrykach

Do czasu odbudowy domu poszkodowana rodzina z Wyryk ma zapewnione mieszkanie zastępcze

Do czasu odbudowy domu poszkodowana rodzina z Wyryk ma zapewnione mieszkanie zastępcze – powiedział PAP wójt gminy Bernard Błaszczuk. Dom został uszkodzony w nocy z 9 na 10 września, gdy nad Polskę wtargnęły rosyjskie drony. Budynek zostanie odbudowany od podstaw na koszt państwa.

Na ulicy Łukasińskiego pracownicy Strabagu całe wakacje układali kostkę na nowo. Od 1 października będzie już można tamtędy jeździć

Gwarancyjne remonty na finiszu. Ale poprawek ten wykonawca może mieć więcej

Z początkiem października zostanie otwarty ruch na Łukasińskiego, a najpewniej do końca miesiąca na Altanowej. Obie te ulice były w ramach remontów pogwarancyjnych naprawiane przez firmę Strabag. Miasto chciałoby, aby ten wykonawca poprawił też inne swoje inwestycje w mieście.

Świdniczanka wygrała drugi mecz z rzędu

Świdniczanka lepsza od Wisły II Kraków

W siedmiu pierwszych występach tylko trzy punkty. W dwóch ostatnich aż sześć „oczek”. Świdniczanka po derbowej wygranej z Avią poszła za ciosem i w meczu na dnie tabeli pokonała u siebie Wisłę II Kraków 4:1.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium