Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

2 stycznia 2009 r.
11:33
Edytuj ten wpis

Gotujemy pełną parą

0 0 A A

Czy mięso gotowane na parze może być pyszne? W ciągu 30 minut zrobiliśmy z Leną Gąsiorowską ziołową pierś z kurczaka. Podaliśmy ją z warzywami z wody. I sosem brzoskwiniowym. To zdrowe i smaczne danie zrobiliśmy bez grama soli!

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Gotowanie na parze jest na fali. Potrawy zachowują witaminy, dodatek ziół nadaje im cudowny aromat. Gotuje się bez soli.
Żeby gotować na parze, trzeba mieć parowar. Albo nowoczesny robot kuchenny z funkcją gotowania. - Tak naprawdę wystarczy garnek do gotowania ze specjalnymi metalowymi sitami - mówi Lena Gąsiorowska.
W zdrowym gotowaniu brała udział cała rodzina: Adam Gąsiorowski, mąż Leny i ich syn Karol. Po szybkim podziale prac kuchennych przystąpiliśmy do pracy.

Najpierw marynujemy mięso

Co potrzebujemy?
Trzy piersi z kurczaka, oliwę i zioła: oregano, tymianek, rozmaryn. Oraz pieprz.
Wykonanie:
Piersi z kurczaka należy oczyścić z błon i pokroić w paski. Dodać zioła, pieprz, skropić oliwą.
- I dobrze wymieszać. Ostawić na 20 minut, żeby się składniki przegryzły. Dodatek oliwy sprawi, że mięso przyrządzone na parze będzie suche - mówi Lena Gąsiorowska.

Obróbka warzyw

Co potrzebujemy?
1 paprykę, 1 cukinię, 1 marchew, 1 brokuł, 1 cebulę.
Wykonanie:
Paprykę trzeba pokroić w paski. Marchew i cukinię w talarki. Cebulę w talarki. Broukuła trzeba podzielić w różyczki.
Magda Fijałkowska z Radia Lublin podzieliła brokuła. Dr Adam Gąsiorowski pokroił marchew, jego syn Karol - cukinię. Ja płakałem nad cebulą.

Gotujemy na parze

Do garnka należy wlać wodę i zagotować.
Na dolnym sitku ułożyć mięso z zalewy, na nim cebulę.
- Na górnym poziomie warzywa, które możecie doprawić pieprzem.
Przykryć garnek i zaczekać 30 minut.

Robimy sos brzoskwiniowy

Co potrzebujemy:
450 g brzoskwini z puszki, 70 g masła, 3 łyżki musztardy. To wszystko.
Wykonanie:
Brzoskwinie należy udusić na maśle, rozetrzeć, dodać musztardę i delikatnie zagotować.
- Ważne jest delikatne mieszanie - tłumaczy Lena Gąsiorowska.
Po chwili aromatyczny, lekko pikantny sos był gotowy. Ciekawe, jak będzie smakował z delikatnymi warzywami z wody i kurczakiem.
Ach, co to był za smak
Po 30 minutach danie skończyło się parować. Na jednym półmisku Lena ułożyła mięso pachnące prowansalskimi ziołami. Na drugim - warzywa, które nic nie straciły z koloru i blasku.
W miseczkach złocił się brzoskwiniowy sos.
Każdy z nas komponował sobie talerz według własnego uznania.
Po skomponowaniu każdy był oddzielnym obrazem.
Zaczęło się próbowanie. Nie wierzyłem językowi, potem podniebieniu. Dietetyczne danie bez soli smakowało cudownie. Co za ulga po świątecznym obżarstwie.

Zdrowe parowanie

To najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia. Pozwala zachować maksimum witamin i składników mineralnych. Podczas tradycyjnego gotowania część cennych składników przechodzi do wody, którą wylewamy. Straty witamin i minerałów sięgają 40 procent.
Najbardziej podatne na zniszczenia są witaminy rozpuszczalne w wodzie - C (długotrwałe gotowanie powoduje zniszczenie nawet do 70 proc. tej witaminy) i z grupy B. Woda przejmuje też nieco rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A i E. Straty witamin następują nawet podczas krótkiego gotowania, czyli blanszowania!
Gdy gotujemy na parze, nie dodajemy tłuszczu oraz soli. I to jest największy atut gotowania na parze.
- Osoby, które nie chcą chorować, powinny wziąć sobie do serca zmianę sposobu przyrządzania posiłków z tradycyjnego na parowy - mówi prof. Michał Tombak, autor bestsellerów: "Droga do zdrowia” i "Jak żyć długo i zdrowo”.

Gotuj z Suliszem w Radiu Lublin

W każdy piątek od 8 do 10. Przepisy, konkursy, nagrody. Zapraszamy, Magdalena Fijałkowska i Waldemar Sulisz

Pozostałe informacje

zdjęcie ilustracyjna

Miasto będzie testować bezpłatną linię. Z cmentarza na cmentarz

Jest testowa i bezpłatna. W środę w Zamościu zacznie kursować nowa linia autobusowa „B”.

PZL Leonardo Avia Świdnik nie dała rady wiceliderowi we własnej hali

PZL Leonardo Avia Świdnik nie dała rady wiceliderowi we własnej hali

PZL Leonardo Avia Świdnik zmierzyła się we własnej hali z KPS Siedlce z zamiarem postraszenia wicelidera tabeli. I choć w dwóch setach gospodarze podjęli walkę to wrócili do domów bez choćby jednego punktu

Jedyne takie centrum w Polsce. Wspólny Świat zbudował kolejny obiekt z myślą o dzieciach

Jedyne takie centrum w Polsce. Wspólny Świat zbudował kolejny obiekt z myślą o dzieciach

Ostatni obiekt kompleksu Wspólnego Świata z pozwoleniem na użytkowanie. Przy ulicy Powstańców powstała szkoła podstawowa dla dzieci z autyzmem.

Totalizator Sportowy głównym partnerem koszykarek Polskiego Cukru AZS UMCS Lublin

Totalizator Sportowy głównym partnerem koszykarek Polskiego Cukru AZS UMCS Lublin

W sobotę Polski Cukier AZS UMCS poinformował o nawiązaniu współpracy z Totalizatorem Sportowym – właścicielem marki Lotto. Firma została głównym partnerem drużyny koszykarek.

ChKS Chełm był w sobotę blisko sensacyjnej porażki z Olimpią Sulęcin, ale ostatecznie sięgnął po zwycięstwo po tie-break’u

ChKS Chełm wygrał starcie z ligowym outsiderem po siatkarskim horrorze

Kiedy na parkiecie czołowa drużyna rozgrywek ma zmierzyć się z ekipą zajmującą przedostatnie miejsce w stawce kibice mają prawo myśleć o tym, że po obejrzeniu trzech setów udadzą się do domu. Tak się jednak nie stało w sobotę w Chełmie, gdzie tamtejszy ChKS był o włos od kompromitującej porażki. Na szczęście mający nóż na gardle gospodarze pokonali po pięciosetowej batalii Olimpię Sulęcin

Nagle zjechał z drogi i uderzył w drzewo. Tragiczny finał podróży do Chełma

Nagle zjechał z drogi i uderzył w drzewo. Tragiczny finał podróży do Chełma

W niedzielę rano doszło do tragicznego wypadku w miejscowości Osowa w powiecie włodawskim.

Mikołajki w El Cubano
foto
galeria

Mikołajki w El Cubano

Jeśli jesteście ciekawi, co się działo podczas imprezy Santa in the club w El Cubano, to zapraszamy do obejrzenia naszej fotogalerii. Zobaczcie, jak się bawi Lublin.

Więcej i szybciej. Nowy rozkład PKP od dzisiaj

Więcej i szybciej. Nowy rozkład PKP od dzisiaj

15 grudnia wchodzi nowy rozkład jazdy na kolei. Podróżni PKP Intercity będą mieli do dyspozycji więcej połączeń – 505, w tym 34 sezonowych. To o 51 połączeń więcej niż rok wcześniej.

Kapitalne widowisko w hali Globus, ale Bogdanka LUK Lublin tylko z jednym punktem
ZDJĘCIA KIBICÓW
galeria

Kapitalne widowisko w hali Globus, ale Bogdanka LUK Lublin tylko z jednym punktem

Kibice w hali Globus obejrzeli w sobotę świetne widowisko, ale drugi raz w tym sezonie musieli się pogodzić z domową porażką. Bogdanka LUK przegrała 2:3 po bardzo emocjonującym spotkaniu z Aluronem CMC Wartą Zawiercie. Sprawdźcie nasze zdjęcia z trybun.

Tak ma wyglądać scena
film

Telewizja Republika już promuje swój "wystrzałowy Sylwester" w Chełmie

Telewizja Republika potwierdza i odkrywa karty. Wiadomo już, kto wystąpi na imprezie sylwestrowej w Chełmie. Królować będzie disco-polo.

Górnik Łęczna w czołówce Betclic I Ligi. Jaka to była jesień dla zielono-czarnych?

Górnik Łęczna w czołówce Betclic I Ligi. Jaka to była jesień dla zielono-czarnych?

Górnik Łęczna latem tego roku przeszedł gruntowną przebudowę, a jej głównym architektem był Pavol Stano, który po odejściu z klubu jego legendy – Veljko Nikitovicia – poza funkcją trenera wziął na siebie również rolę dyrektora sportowego. Jesień w wykonaniu zielono-czarnych miała różne fazy. Zaczęło się od mało efektownej gry i zwycięstw by później przez długi okres sytuacja się odwróciła. Rezultaty były gorsze, a postawał piłkarzy całkiem niezła. W końcówce roku udało się jednak wrócić do strefy barażowej

To wyczekiwana decyzja. Via Carpatia połączy się tutaj z A2

To wyczekiwana decyzja. Via Carpatia połączy się tutaj z A2

To ważna decyzja, która otwiera furtkę do budowy kolejnego odcinka drogi ekspresowej S19 od granicy województwa mazowieckiego do Międzyrzeca Podlaskiego. Powstanie tu węzeł międzynarodowych tras.

Stoki przygotowują się do sezonu. W Chrzanowie ruszyło naśnieżanie

Stoki przygotowują się do sezonu. W Chrzanowie ruszyło naśnieżanie

Naturalnego śniegu jeszcze nie ma, ale skoro temperatura nocą zaczęła spadać poniżej zera, właściciele pierwszych ośrodków narciarskich na Lubelszczyźnie zaczynają odpalać swoje armatki. Na nowy sezon zaprasza m.in. NartRaj w Chrzanowie.

Dzisiaj zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?
ZMIANY

Dzisiaj zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?

Przed nami dwie niedziele handlowe. W następnym roku może być ich więcej, ale wszystko zależy od decyzji prezydenta.

Z lewej prof. Sabina Bober z KUL, z prawej wicestarosta puławski, Piotr Rzetelski z PSL-u
Puławy

Problem z żydowską tablicą od marszałka. Zabrakło miejsca na pamięć

W przedwojennych Puławach żyło 3600 Żydów. Podczas wojny cała ta społeczność została z miasta wygnana przez Niemców, a żydowska dzielnica zniszczona. Dzisiaj lokalne władze miasta i powiatu puławskiego mają problem ze znalezieniem miejsca na tablicę poświęconą ich pamięci.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium