Tomasz Prange-Barczyński, wybitny znawca win i redaktor magazynu „Ferment. Pismo o winie” poprowadzi seminaria oraz degustacje dla fanów win musujących i szampanów w kuchni i nie tylko. W piątek w Hotelu Alter spotkają się restauratorzy, hotelarze oraz miłośnicy dobrego wina w kuchni. To jedyna w swoim rodzaju okazja, żeby poznać się z winami musującymi i nauczyć się wykorzystywać je w kuchni.
Ustalmy coś. Polacy lubią włoską kuchnię, to włoscy szefowie kuchni nauczyli Polaków smakowania win musujących i szampanów. Dziś trudno wyobrazić sobie, żeby zamawiając krewetki czy risotto nie skusić się na kieliszek kultowego Aperol Spritz na początek obiadu lub jego orzeźwiające zakończenie.
- Kieliszek lekkiego wina musującego z dodatkiem wody gazowanej to najlepsze lepsze rozwiązanie na upalne lato czy piękną, złotą jesień. Procentów mało, bąbelków dużo, w dodatku takie połączenie idealnie komponuje się z włoską czy francuską kuchnią - mówi Ivo Violante, włoski szef kuchni, który w Lublinie wprowadził modę na „bąbelki”.
Piątkowe spotkanie w Hotelu w pierwszej części będzie miało charakter branżowo-biznesowego spotkania importerów z przedstawicielami restauracji i hoteli z województwa lubelskiego i całego regionu południowo-wschodniego. - W drugiej, otwartej części zapraszamy miłośników win z bąbelkami do degustacji, rozmów o winie - mówi Wojciech A. Mościbrodzki z asapevent.pl, organizator winnych spotkań.
A my mamy dla was przepis na krewetki z bąbelkami.
W sklepie kupujemy: opakowanie krewetek królewskich, masło, bagietkę, wino musujące, cytrynę, czosnek, oliwę, zieloną pietruszkę. Krewetki smażymy na oliwie, dodajemy masło i wino musujące (100 g), doprawiamy solą z pieprzem, posypujemy natką pietruszki i skrapiamy cytryną.
Kieliszek wina musującego (na przykład szlachetnego prosecco idealnie sprawdzi się w dorszem gotowanym w mleku. Filety dorsza zalewamy zimną wodą, solimy i zagotowujemy. Wykładamy na talerz, obsypujemy posiekaną cebulą, posypujemy solą, pieprzem i mielonym listkiem laurowym.
Delikatnie przekładamy do garnka, zalewamy wrzącym mlekiem, gotujemy kilka minut dodając szczyptę szafranu lub kurkumy. Smacznego.
Tomasz Prange-Barczyński
Krytyk winiarski i dziennikarz. Zawodowo zajmuje się winem od 1998 r., kiedy to nakręcił swój pierwszy winiarski reportaż dla telewizji Canal+ „Operacja Beaujolais”. Założyciel i wieloletni redaktor naczelny „Magazynu Wino”, autor kilkuset audycji radiowych „PIN do wina”, sędzia w konkursach winiarskich, tłumacz książek o tematyce alkoholowej. Najwięcej czasu spędza w winnicach Włoch, Europy Środkowej i Niemiec. Najchętniej zwiedzałby je na rowerze.
MILLIONS OF BUBBLES
Pierwsze Forum Miłośników Win Musujących i Szampanów w Hotelu Alter w Lublinie, 25 października 2019.
10:00 - 16:00 pierwsza część wydarzenia dla sektoru HoReCa regionu Lubelskiego, Rzeszowskiego i Kieleckiego.
17:00 - 21:00 druga część wydarzenia jest otwarta dla indywidualnych miłośników win musujących i szampanów i połączona z możliwością degustacji i zakupu produktów oferowanych przez importerów.
Głównym założeniem wydarzenia jest prezentacja topowych indeksów z porfolio importerów oraz popularyzacja kultury serwowania i spożywania jakościowych win musujących i szampanów. Jeśli chcecie dowiedzieć się ile bąbelków jest w butelce wina musującego lub szampana, jak go podać i z czym, musicie tu być. Bilety na evenea.pl/event/millionsofbubbles