Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

20 stycznia 2019 r.
19:37

Gdzie zjeść dobrą rybę w Lublinie? TOP 10 miejsc

W bistro Rybarbar Jacek Babicz jako pierwszy w Lublinie podaje smażone śledzie w panierce. To danie na zamówienie, ponieważ o świeże, dobre śledzie niełatwo i najpierw trzeba je sprowadzić. Śledzie są tak wyśmienite, że trwają zapisy na danie
W bistro Rybarbar Jacek Babicz jako pierwszy w Lublinie podaje smażone śledzie w panierce. To danie na zamówienie, ponieważ o świeże, dobre śledzie niełatwo i najpierw trzeba je sprowadzić. Śledzie są tak wyśmienite, że trwają zapisy na danie (fot. Małgorzata Sulisz)

Gdzie na tatara z łososia, a gdzie na smażonego śledzia? Gdzie na miętusa w chrupiącej panierce, a gdzie na pstrąga? Albo na delikatną szynkę z karpia. Chcemy więcej ryb w karcie - mówią mieszkańcy Lublina. Proszę bardzo - odpowiadają szefowie kuchni

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Chcemy jeść oraz więcej ryb. Chcemy jeść zdrowo. Zaczynamy świadomie kupować ryby. Jeśli mamy chęć na łososia, szukamy ryby w dobrym gatunku. Mamy też w regionie szczęście do dobrych hodowli. Do Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Pustelnia koło Opola Lubelskiego przyjeżdżają po pstrągi i jesiotry właściciele najlepszych restauracji w Warszawie.

Gdzie zjeść dobrą rybę w Lublinie? Oto nasz subiektywny ranking z dobrymi adresami. Jak zwykle w porządku alfabetycznym.

16 stołów: Gołąbki z wędzonym jesiotrem

Piotr Kwiatosz, właściciel i szef kuchni w „16 stołach” chyba najpiękniej w Lublinie inspiruje się kuchnią regionalną, dba o wysoką jakość produktów, ceni ryby. Jednym z najciekawszych dań jest szynka z karpia ze śmietaną, prażonymi migdałami, chrzanem, blinami gryczanymi i burakiem. Zjecie tu smakowitą zupę rybną na białych warzywach z kiszonym ogórkiem, nawiązującą do rosyjskich soljanek rybnych.

W drugich daniach jest regionalny pstrąg w sosie z muli z cukinią i placuszkami ziemniaczanymi oraz smażony sandacz z orzechami laskowymi, kaszą pęczak i regionalnym serem cheddar. Ale najbardziej polecamy gołąbki lubelskie z wędzonym jesiotrem, kaszą jaglaną i rydzami. Brawo.

2 PI ER: Kaszanka z karpia z gołąbkiem ziemniaczanym

To chyba najbardziej pożądane miejsce dla miłośników ryb w Lublinie i regionie. Szef Kuba Piętowski pasjonuje się kuchnią regionalną, potrafi twórczo ją interpretować i co jakiś czas odpala prawdziwe „petardy”. Jak na przykład genialny stek z miecznika lub tuńczyka. Ryby są jego oczkiem w głowie. Stąd restauracja ma najwięcej rybnych dań w mieście.

Jedliśmy pyszną sałatę z wędzonym pstrągiem, rewelacyjne czarne chinkali (pierogi) faszerowane kapiem z Pustelni podane w sosie grzybowym i ziarnami gryki i serem regionalnym. Królem dań jest stek z tuńczyka z czarna soczewicą. Ale najciekawszym daniem regionalnym jest kaszanka z karpia z Pustelni, z sosem grzybowym podana z gołąbkiem ziemniaczanym z tymiankiem (rewelacja) oraz sałatką z kapusty kiszonej z jabłkiem i olejem lnianym.

Arte del Gusto: Dorada z warzywami

Włoska restauracja z dobrymi owocami morza i rybami. Mają klasyczne mule i nowość: stek z ośmiornicy. Jedliśmy „Bistecca di tonno”, czyli stek z tuńczyka w lekkim sosie maślanym podanym na risotto warzywnym. Coś pięknego. Tuńczyk przyrządzony bardzo krótko, soczysty w środku, w aksamitnym sosie.

Polecamy doradę, którą jako pierwszy w tym miejscu wypiekał Ivo Violante. Dorada piecze się w całości, w specjalnym papierze, z warzywami. Sama ryba pięknie wygląda na talerzu, a technika przyrządzenia czyni ją nadzwyczaj delikatną i esencjonalną.

Bombardino: Sandacz na risotto bianco

Szef Ireneusz Michaluk wiele lat pracował we włoskich knajpach. W restauracji na Gęsiej podaje kilka mocnych dań z rybami i owocami morza. W tym ciekawą sałatę z krewetkami. To mix sałat, marynowana rzodkiew, orzechy ziemne, krewetki i smakowity sos mango z odrobiną chili.

Jedliśmy tam świetnego sandacza na risotto bianco, z sosem grzybowym, marynowaną rzodkwią i marynowanym burakiem. Jedliśmy pikantne papardelle z krewetkami, szpinakiem, cebulą, czosnkiem i papryką w cudownym sosie śmietankowo limonkowym. Ale najlepszym daniem są Frutti di mare. W gorącej kamionce pod sosem śmietanowym z Grana Padano kryją się kawałki soczystej ryby, krewetki, mule i ośmiornica. Naszym zdaniem to najlepsze danie rybne w Lublinie.

Eco Hotel Agit: Okoń „cordon bleu”

Maestro Jean Bos podaje w swojej autorskiej restauracji ryby tak, jak podawał je przez kilkanaście lat na dworze króla Belgów. Tam liczyła się bezwzględna świeżość ryby i zaufany dostawca. W Agicie warto zamówić zupę rybną z kilku gatunków ryb, jest świetna.
Jedliśmy zachwycające papardelle z nutą pomarańczy, z łososiem, grillowanymi krewetkami w czosnku i małżami św. Jakuba. I smakowitego łososia na czarnym ryżu, z sałatka z pomidorów i bobem.

Polecamy szczególnie danie „Okoń cordon bleu na sosie rakowym, ziemniaki chateau i bukiet warzyw”. To była ulubiona ryba królowej Fabioli. Kotlet z okonia kryje w sobie klasyczne cordon bleu, a sos rakowy czyni danie jeszcze bardziej wykwintnym.

Ego Hotel Alter: Ryba z polecenia szefa kuchni

Słynna rybę z polecenia szefa kuchni przyrządza tam szef kuchni Karol Zając. W karcie nie figuruje konkretna nazwa ryby - każdego dnia jest bowiem inna, bo każdego dnia szef kupuje kilka świeżych ryb.

Do każdej też ryby dobiera inną konfigurację składników, ponieważ lin smakuje najlepiej w śmietanie, pstrąg z wody, a dorada z warzywami z pieca. Różne ryby wymagają także różnych technik.

Hades Szeroka: Sandacz królowej Marysieńki

Sandacz to jedna z najszlachetniejszych ryb. W Hadesie zjecie sandacza przygotowanego przez Elżbietę Cwalinę i szefa Marka Panka według staropolskiej receptury, odnalezionej przez prof. Jarosława Dumanowskiego. Zgodnie z recepturą - sandacz z pieca w smakowitym sosie jest obsypany płatkami jadalnego złota.

Takiego sandacza miała jadać królowa Marysieńka. A co do innych ryb: ponieważ Hades specjalizuje się w tatarach, zjecie tam także tatara ze śledzia lub łososia w różnych konfiguracjach.

Mandragora: Karp w zatarze

To jedyne miejsce w Lublinie, gdzie na stałe w karcie jest lin w śmietanie, ulubione danie Ordonki. O tym, jak wyborne mięso ma lin, wiedzą smakosze. Nic dziwnego, że lin zdobił przed wojną karty dań najlepszych restauracji. Warto zamówić także karpia z zatarem. To niezwykła mieszanka z sumakiem, prażonym sezamem, tymiankiem, majerankiem i oregano, bardzo popularna w Izraelu, ale także w krajach arabskich. Co kraj, to inny skład.

Sekcja rybna została ostatnio w Mandragorze mocno wzmocniona. Stery w kuchni obejmuje Sławek Piwowarski (Hotel Alter, Hotel Europa, Perłowa Pijalnia Piwa, ostatnio Szczupak LubLin), więc możemy spodziewać się zmiany karty i nowych dań rybnych. Na przykład rosołu z węgorza.

Rybarbar: Fish and chips

Fantastyczne bistro z rybkami w Galerii Olimp, które założył i prowadzi znakomity fotoreporter Jacek Babicz. A ponieważ ryby w domu przyrządzał od małego, w swojej autorskiej restauracji wyczynia cuda. Jedliśmy tam świetne smażone śledzie z pieczonymi ziemniakami i surówkami. Surówki są mocną stroną bistro, na przykład można zjeść surówkę z białej i czarnej rzepy.

Rekordy powodzenia bije klasyczna ryba z frytkami (fish and chips). W karcie są dorsze, miętusy, sandacze, miruny, morszczuki. Zjecie je smażone w bajecznej panierce (cienka i złocista), grillowane i to co nas najbardziej zaskoczyło: zapiekane z pieca. Jedliśmy dorsza na świeżych liściach szpinaku z winem. Do ryby z pieca może być ryż basmati, pęczak i warzywa z wody.

Thai Story: Aromatyczne curry

Tajska kuchnia jest zaliczana do trzech najlepszych kuchni na świecie. Ryby i owoce morza w Thai Story są doskonałe. Od warzyw w papierze ryżowym z łososiem lub krewetką, przez tajskie pierożki z krewetkami po pyszne krewetki w tempurze. Takich przekąsek nie zjecie nigdzie.

Jedliśmy bardzo smaczną zupę Tom Yam Kung. To ostro kwaśna zupa z trawą cytrynową i krewetkami, która sprawia dużo przyjemności na podniebieniu. Ale chyba najwięcej smaków ma Geang Kiew Wan: zielone aromatyczne curry z pędami bambusa, czerwoną papryką, zielona fasolką i cukinią oraz owocami morza. Jak się poprosi, to i wspaniałe curry z łososiem się znajdzie.

Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Hydra - ultranowoczesny bolid stworzony w Lublinie
ZDJĘCIA
galeria

Hydra - ultranowoczesny bolid stworzony w Lublinie

Ultralekki pojazd napędzany wodorem – Hydra – to nowy projekt studentów Politechniki Lubelskiej, który już wkrótce stanie na starcie prestiżowego Shell Eco-marathon. Zbudowany całkowicie od podstaw bolid może nie tylko jeździć, ale też uczyć, inspirować i testować technologie przyszłości.

Burmistrz Piotr Płudowski

Radny: Brak dialogu z przedsiębiorcami. Burmistrz nie powoła Rady Biznesu

Na brak dialogu z łukowskimi przedsiębiorcami wskazuje radny Bartłomiej Bryk (PiS) i proponuje rozwiązanie w postaci Rady Biznesu. Ale zdaniem burmistrza Piotra Płudowskiego nie ma potrzeby „mnożenia już istniejących form współpracy”.

Motor Lublin rozbił u siebie Grudziądzkie Mebelki GKM Grudziądz

Motor Lublin rozbił u siebie Grudziądzkie Mebelki GKM Grudziądz

Drugi domowy mecz i drugie zwycięstwo. We wtorek w ramach drugiej kolejki Ekstraligi U-24 Motor Lublin pokonał na własnym torze Grudziądzkie Mebelki GKM Grudziądz

Chmura dla firm – nowoczesna infrastruktura cyfrowa dla biznesu

Chmura dla firm – nowoczesna infrastruktura cyfrowa dla biznesu

Dynamiczny rozwój technologii cyfrowych zmienia sposób funkcjonowania przedsiębiorstw na całym świecie. W dobie rosnących wymagań związanych z mobilnością, dostępnością danych oraz ich bezpieczeństwem, coraz więcej organizacji decyduje się najkorzystanie z usługi chmury obliczeniowej, czyli tzw. chmurę dla firm jako fundament swojej infrastruktury IT. Wśród liderów tego segmentu znajduje się IntoCloud – dostawca usług chmurowych, który oferuje kompleksowe i skalowalne rozwiązania chmurowe dostosowane do potrzeb biznesu. Usługi chmurowe od IntoCloud są nie tylko zgodne z nowoczesnymi standardami IT, ale przede wszystkim elastyczne, wydajne i przystępne cenowo. Dzięki nim nawet niewielkie organizacje mogą korzystać z profesjonalnych narzędzi, które wcześniej zarezerwowane były tylko dla dużych korporacji.

Program do faktur dla freelancerów – jak wybrać odpowiednie rozwiązanie

Program do faktur dla freelancerów – jak wybrać odpowiednie rozwiązanie

Freelancerzy, ceniący sobie elastyczność i samodzielność, muszą skutecznie zarządzać swoimi finansami, co czyni wybór odpowiedniego programu do fakturowania kluczowym elementem ich działalności. Odpowiednie narzędzie nie tylko ułatwia codzienną pracę, ale także wpływa na profesjonalny wizerunek. W artykule przedstawimy, na co zwrócić uwagę przy wyborze programu do faktur, jakie funkcje są niezbędne oraz jak program może wspierać księgowość, aby pomóc freelancerom w efektywnym zarządzaniu ich finansami.

Dynamika rozwoju rynku e-commerce w Polsce – trendy, perspektywy i wyzwania 2025

Dynamika rozwoju rynku e-commerce w Polsce – trendy, perspektywy i wyzwania 2025

Polski rynek handlu elektronicznego przeżywa okres intensywnego rozwoju, przechodząc przez znaczące transformacje i dostosowując się do zmieniających się realiów gospodarczych. Mimo niepewności wywołanej przez globalną sytuację ekonomiczną, e-commerce pozostaje jednym z najbardziej perspektywicznych sektorów polskiej gospodarki. Przyjrzyjmy się obecnej sytuacji tego rynku, kluczowym trendom oraz prognozom na najbliższe lata.

Europejski Piknik Transportowy zawita do Lublina

Europejski Piknik Transportowy zawita do Lublina

Plac Zamkowy zamieni się w minizajezdnię, scenę i strefę zabawy. W programie m.in. bezpłatne przejazdy zabytkowym Ikarusem, warsztaty, animacje i występy artystyczne.

Śmierć Eryka wstrząsnęła opinią publiczną. Po tragedii, jaka rozegrała się na zamojskim osiedlu Planty w lutym 2023 roku w Zamościu odbył się marsz przeciwko przemocy

Śmiertelne pobicie Eryka w Zamościu. Kiedy prawomocny wyrok dla sprawców?

Winni śmiertelnego pobicia 16-letniego Eryka zostali skazani ponad 10 miesięcy temu. Ale nieprawomocnie. Po zażaleniach prokuratury i obrony dopiero w tym miesiącu rozpocznie się postępowanie apelacyjne w sprawie.

Rodzinne święto w Lublinie. Jak miasto wspiera rodziców i dzieci?
film

Rodzinne święto w Lublinie. Jak miasto wspiera rodziców i dzieci?

W dniach 15-18 maja Lublin zamieni się w stolicę rodzinnej radości. Wiceprezydent miasta ds. społecznych, Anna Augustyniak, opowie nie tylko o wydarzeniach, ale też o wyzwaniach współczesnych rodzin i miejskich inicjatywach.

To już dzisiaj! U Wrotkowskich pojawiło się pierwsze pisklę

To już dzisiaj! U Wrotkowskich pojawiło się pierwsze pisklę

Na ten moment czekali fajni sokołów od dawna. W lubelskim gnieździe rozpoczyna się klucie piskląt Wrotki i Czajnika.

Janina Gąsiorowska z prezydentem Rafałem Zwolakiem

Nowy Honorowy Obywatel Zamościa. Tytuł odbierze za kilka dni

Na wniosek prezydenta, przy pełnej zgodzie radnych został przyznany kolejnej osobie tytuł Honorowego Obywatela Zamościa. Już w piątek odbierze go Janina Gąsiorowska, zasłużona działaczka społeczna i samorządowa, matka chrzestna statku Ziemia Zamojska.

Na straganie w dzień targowy. Kto kupi te polityczne obietnice?
galeria

Na straganie w dzień targowy. Kto kupi te polityczne obietnice?

Były premier, obecnie poseł Prawa i Sprawiedliwości odwiedził Lublin. Mateusz Morawiecki spotkał się z handlującymi na Targu Bronowice oraz dokonał zakupów. Na zorganizowanej przez lubelskich parlamentarzystów konferencji padły słowa o drożyźnie i oskarżenia w stronę rządu Donalda Tuska. Trzeba też było zmierzyć się z zarzutami o hipokryzję.

"Thank you from the mountain" A ty, zdałbyś maturę z angielskiego?
QUIZ

"Thank you from the mountain" A ty, zdałbyś maturę z angielskiego?

Quiz, który przypomni ci o czasach, gdy „list formalny” śnił się po nocach, a „present perfect” był wrogiem numer jeden. Dzisiaj matura z angielskiego.

Do złotego medalu Bogdankce LUK Lublin potrzeba jeszcze tylko jednej wygranej

W środę wieczorem Bogdanka LUK Lublin zagra trzeci mecz o złoto mistrzostw Polski

W trzecim spotkaniu finału play-off o mistrzostwo Polski Bogdanka LUK Lublin zagra w Sosnowcu z Aluron CMC Wartą Zawiercie. Wygrana lublinian zapewni im historyczny złoty medal. Pierwszy gwizdek, o godzinie 20.30

Tydzień z biblioteką
Wydarzenie
8 maja 2025, 10:00

Tydzień z biblioteką

Po raz dwudziesty, w dniach 8-15 maja, odbędzie się Tydzień Bibliotek. Tegoroczne wydarzenie odbywa się pod hasłem „Biblioteka. Lubię Tu Być”.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium