Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

20 stycznia 2019 r.
19:37

Gdzie zjeść dobrą rybę w Lublinie? TOP 10 miejsc

0 20 A A
W bistro Rybarbar Jacek Babicz jako pierwszy w Lublinie podaje smażone śledzie w panierce. To danie na zamówienie, ponieważ o świeże, dobre śledzie niełatwo i najpierw trzeba je sprowadzić. Śledzie są tak wyśmienite, że trwają zapisy na danie
W bistro Rybarbar Jacek Babicz jako pierwszy w Lublinie podaje smażone śledzie w panierce. To danie na zamówienie, ponieważ o świeże, dobre śledzie niełatwo i najpierw trzeba je sprowadzić. Śledzie są tak wyśmienite, że trwają zapisy na danie (fot. Małgorzata Sulisz)

Gdzie na tatara z łososia, a gdzie na smażonego śledzia? Gdzie na miętusa w chrupiącej panierce, a gdzie na pstrąga? Albo na delikatną szynkę z karpia. Chcemy więcej ryb w karcie - mówią mieszkańcy Lublina. Proszę bardzo - odpowiadają szefowie kuchni

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Chcemy jeść oraz więcej ryb. Chcemy jeść zdrowo. Zaczynamy świadomie kupować ryby. Jeśli mamy chęć na łososia, szukamy ryby w dobrym gatunku. Mamy też w regionie szczęście do dobrych hodowli. Do Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Pustelnia koło Opola Lubelskiego przyjeżdżają po pstrągi i jesiotry właściciele najlepszych restauracji w Warszawie.

Gdzie zjeść dobrą rybę w Lublinie? Oto nasz subiektywny ranking z dobrymi adresami. Jak zwykle w porządku alfabetycznym.

16 stołów: Gołąbki z wędzonym jesiotrem

Piotr Kwiatosz, właściciel i szef kuchni w „16 stołach” chyba najpiękniej w Lublinie inspiruje się kuchnią regionalną, dba o wysoką jakość produktów, ceni ryby. Jednym z najciekawszych dań jest szynka z karpia ze śmietaną, prażonymi migdałami, chrzanem, blinami gryczanymi i burakiem. Zjecie tu smakowitą zupę rybną na białych warzywach z kiszonym ogórkiem, nawiązującą do rosyjskich soljanek rybnych.

W drugich daniach jest regionalny pstrąg w sosie z muli z cukinią i placuszkami ziemniaczanymi oraz smażony sandacz z orzechami laskowymi, kaszą pęczak i regionalnym serem cheddar. Ale najbardziej polecamy gołąbki lubelskie z wędzonym jesiotrem, kaszą jaglaną i rydzami. Brawo.

2 PI ER: Kaszanka z karpia z gołąbkiem ziemniaczanym

To chyba najbardziej pożądane miejsce dla miłośników ryb w Lublinie i regionie. Szef Kuba Piętowski pasjonuje się kuchnią regionalną, potrafi twórczo ją interpretować i co jakiś czas odpala prawdziwe „petardy”. Jak na przykład genialny stek z miecznika lub tuńczyka. Ryby są jego oczkiem w głowie. Stąd restauracja ma najwięcej rybnych dań w mieście.

Jedliśmy pyszną sałatę z wędzonym pstrągiem, rewelacyjne czarne chinkali (pierogi) faszerowane kapiem z Pustelni podane w sosie grzybowym i ziarnami gryki i serem regionalnym. Królem dań jest stek z tuńczyka z czarna soczewicą. Ale najciekawszym daniem regionalnym jest kaszanka z karpia z Pustelni, z sosem grzybowym podana z gołąbkiem ziemniaczanym z tymiankiem (rewelacja) oraz sałatką z kapusty kiszonej z jabłkiem i olejem lnianym.

Arte del Gusto: Dorada z warzywami

Włoska restauracja z dobrymi owocami morza i rybami. Mają klasyczne mule i nowość: stek z ośmiornicy. Jedliśmy „Bistecca di tonno”, czyli stek z tuńczyka w lekkim sosie maślanym podanym na risotto warzywnym. Coś pięknego. Tuńczyk przyrządzony bardzo krótko, soczysty w środku, w aksamitnym sosie.

Polecamy doradę, którą jako pierwszy w tym miejscu wypiekał Ivo Violante. Dorada piecze się w całości, w specjalnym papierze, z warzywami. Sama ryba pięknie wygląda na talerzu, a technika przyrządzenia czyni ją nadzwyczaj delikatną i esencjonalną.

Bombardino: Sandacz na risotto bianco

Szef Ireneusz Michaluk wiele lat pracował we włoskich knajpach. W restauracji na Gęsiej podaje kilka mocnych dań z rybami i owocami morza. W tym ciekawą sałatę z krewetkami. To mix sałat, marynowana rzodkiew, orzechy ziemne, krewetki i smakowity sos mango z odrobiną chili.

Jedliśmy tam świetnego sandacza na risotto bianco, z sosem grzybowym, marynowaną rzodkwią i marynowanym burakiem. Jedliśmy pikantne papardelle z krewetkami, szpinakiem, cebulą, czosnkiem i papryką w cudownym sosie śmietankowo limonkowym. Ale najlepszym daniem są Frutti di mare. W gorącej kamionce pod sosem śmietanowym z Grana Padano kryją się kawałki soczystej ryby, krewetki, mule i ośmiornica. Naszym zdaniem to najlepsze danie rybne w Lublinie.

Eco Hotel Agit: Okoń „cordon bleu”

Maestro Jean Bos podaje w swojej autorskiej restauracji ryby tak, jak podawał je przez kilkanaście lat na dworze króla Belgów. Tam liczyła się bezwzględna świeżość ryby i zaufany dostawca. W Agicie warto zamówić zupę rybną z kilku gatunków ryb, jest świetna.
Jedliśmy zachwycające papardelle z nutą pomarańczy, z łososiem, grillowanymi krewetkami w czosnku i małżami św. Jakuba. I smakowitego łososia na czarnym ryżu, z sałatka z pomidorów i bobem.

Polecamy szczególnie danie „Okoń cordon bleu na sosie rakowym, ziemniaki chateau i bukiet warzyw”. To była ulubiona ryba królowej Fabioli. Kotlet z okonia kryje w sobie klasyczne cordon bleu, a sos rakowy czyni danie jeszcze bardziej wykwintnym.

Ego Hotel Alter: Ryba z polecenia szefa kuchni

Słynna rybę z polecenia szefa kuchni przyrządza tam szef kuchni Karol Zając. W karcie nie figuruje konkretna nazwa ryby - każdego dnia jest bowiem inna, bo każdego dnia szef kupuje kilka świeżych ryb.

Do każdej też ryby dobiera inną konfigurację składników, ponieważ lin smakuje najlepiej w śmietanie, pstrąg z wody, a dorada z warzywami z pieca. Różne ryby wymagają także różnych technik.

Hades Szeroka: Sandacz królowej Marysieńki

Sandacz to jedna z najszlachetniejszych ryb. W Hadesie zjecie sandacza przygotowanego przez Elżbietę Cwalinę i szefa Marka Panka według staropolskiej receptury, odnalezionej przez prof. Jarosława Dumanowskiego. Zgodnie z recepturą - sandacz z pieca w smakowitym sosie jest obsypany płatkami jadalnego złota.

Takiego sandacza miała jadać królowa Marysieńka. A co do innych ryb: ponieważ Hades specjalizuje się w tatarach, zjecie tam także tatara ze śledzia lub łososia w różnych konfiguracjach.

Mandragora: Karp w zatarze

To jedyne miejsce w Lublinie, gdzie na stałe w karcie jest lin w śmietanie, ulubione danie Ordonki. O tym, jak wyborne mięso ma lin, wiedzą smakosze. Nic dziwnego, że lin zdobił przed wojną karty dań najlepszych restauracji. Warto zamówić także karpia z zatarem. To niezwykła mieszanka z sumakiem, prażonym sezamem, tymiankiem, majerankiem i oregano, bardzo popularna w Izraelu, ale także w krajach arabskich. Co kraj, to inny skład.

Sekcja rybna została ostatnio w Mandragorze mocno wzmocniona. Stery w kuchni obejmuje Sławek Piwowarski (Hotel Alter, Hotel Europa, Perłowa Pijalnia Piwa, ostatnio Szczupak LubLin), więc możemy spodziewać się zmiany karty i nowych dań rybnych. Na przykład rosołu z węgorza.

Rybarbar: Fish and chips

Fantastyczne bistro z rybkami w Galerii Olimp, które założył i prowadzi znakomity fotoreporter Jacek Babicz. A ponieważ ryby w domu przyrządzał od małego, w swojej autorskiej restauracji wyczynia cuda. Jedliśmy tam świetne smażone śledzie z pieczonymi ziemniakami i surówkami. Surówki są mocną stroną bistro, na przykład można zjeść surówkę z białej i czarnej rzepy.

Rekordy powodzenia bije klasyczna ryba z frytkami (fish and chips). W karcie są dorsze, miętusy, sandacze, miruny, morszczuki. Zjecie je smażone w bajecznej panierce (cienka i złocista), grillowane i to co nas najbardziej zaskoczyło: zapiekane z pieca. Jedliśmy dorsza na świeżych liściach szpinaku z winem. Do ryby z pieca może być ryż basmati, pęczak i warzywa z wody.

Thai Story: Aromatyczne curry

Tajska kuchnia jest zaliczana do trzech najlepszych kuchni na świecie. Ryby i owoce morza w Thai Story są doskonałe. Od warzyw w papierze ryżowym z łososiem lub krewetką, przez tajskie pierożki z krewetkami po pyszne krewetki w tempurze. Takich przekąsek nie zjecie nigdzie.

Jedliśmy bardzo smaczną zupę Tom Yam Kung. To ostro kwaśna zupa z trawą cytrynową i krewetkami, która sprawia dużo przyjemności na podniebieniu. Ale chyba najwięcej smaków ma Geang Kiew Wan: zielone aromatyczne curry z pędami bambusa, czerwoną papryką, zielona fasolką i cukinią oraz owocami morza. Jak się poprosi, to i wspaniałe curry z łososiem się znajdzie.

Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Lekarze muszą się szkolić, ale kosztuje to „majątek”
Dzień Wschodzi
film

Lekarze muszą się szkolić, ale kosztuje to „majątek”

Uniwersytet Medyczny w Lublinie zorganizował dla młodych specjalistów i lekarzy w trakcie specjalizacji z ortopedii „Trauma Days”. To pierwszy z tego typu dni, ale z pewnością nie ostatni.

Motor gra dzisiaj ze Zniczem Pruszków. Pora w końcu wygrać u siebie

Motor gra dzisiaj ze Zniczem Pruszków. Pora w końcu wygrać u siebie

Trzy mecze do końca i obecnie tylko punkt straty do miejsca w strefie barażowej. Motor Lublin podobnie, jak przed rokiem nadal liczy się w walce o awans. Już w piątek podopieczni Mateusza Stolarskiego zagrają u siebie ze Zniczem Pruszków. Spotkanie rozpocznie się o godz. 18.

Matury 2024. Poziom podstawowy już z głowy

Matury 2024. Poziom podstawowy już z głowy

Uczniowie przystępują do egzaminów dojrzałości. W dniach 7-9 maja zmierzyli się już z rozprawkami, testami historycznymi, wzorami i działaniami matematycznymi, a także z testem z języka obcego. Następnym etapem są wybrane rozszerzenia oraz matury ustne z języka angielskiego i polskiego.

Wydarzenia sportowe w Lubelskiem: 10-12 maja

Wydarzenia sportowe w Lubelskiem: 10-12 maja

Już w piątek kolejny mecz o punkty zagra Motor Lublin. Tym razem Piotr Ceglarz i spółka zmierzą się u siebie ze Zniczem Pruszków (godz. 18).

20- lecie Polski w UE. Szpital zaprasza na darmowe badania
Lublin

20- lecie Polski w UE. Szpital zaprasza na darmowe badania

Dziś jubileuszowa edycja Dni Otwartych Funduszy Europejskich. Specjaliści z Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego nr 4 oferują dziś darmowe badania i porady.

Klubowy weekend w Lublinie - 10-11 maja
10 maja 2024, 19:00

Klubowy weekend w Lublinie - 10-11 maja

Lublin nie zwalnia tempa i nie zasypia. Imprezuje przez cały czas. Przed nami weekend. W gotowości są już wszystkie lubelskie kluby. Specjalnie dla was przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych imprezach w mieście. Oto nasze propozycje.

Indywidualne Mistrzostwa Polski: Żużlowcy Orlen Oil Motoru Lublin bez awansu

Indywidualne Mistrzostwa Polski: Żużlowcy Orlen Oil Motoru Lublin bez awansu

W czwartek rozgrywane były eliminacje Indywidualnych Mistrzostw Polski. Zawody odbyły się w: Krośnie, Gnieźnie i Krakowie. Nie doszła za to do skutku impreza w Gdańsku, gdzie mimo dobrej pogody były problemy z torem. Niestety, żaden z zawodników Orlen Oil Motoru nie wywalczył awansu do IMP Challenge, które odbędą się 30 maja w Pile.

Górnik Łęczna ma nowego prezesa

Górnik Łęczna ma nowego prezesa

Jest nowa osoba na stanowisku Prezesa Zarządu Spółki Górnik Łęczna

Powstała Unia Kultury Obszaru Metropolitalnego

Powstała Unia Kultury Obszaru Metropolitalnego

9 maja miasta, gminy i powiaty Lubelskiego Obszaru Metropolitalnego podpisały deklarację współpracy kulturalnej. Jej efektem jest powstanie regionalnej sieci, której głównym celem działań jest rozwój i promocja kultury Lubelszczyzny.

Matematyka i muzyka
Wideo
film

Matematyka i muzyka

Jutro startują Juwenalia Politechniki Lubelskiej. Na scenie będzie można zobaczyć takich wykonawców jak Kwiat Jabłoni, Szpaku, Lady Pank czy MSE Błąd Średniokwadratowy. O zespole z matematyczną nazwą rozmawiamy z Arkadiuszem Gałką, gitarzystą i... prodziekanem Wydziału Zarządzania PL Bartoszem Przysuchą, wokalistą z grupy.

Kandydatki do PE z okazji Dnia Europy zaprosiły mieszkańców na tort
Zdjęcia
galeria

Kandydatki do PE z okazji Dnia Europy zaprosiły mieszkańców na tort

Bożena Lisowska i Beata Krzewińska, kandydatki Koalicji Obywatelskiej w wyborach do Parlamentu Europejskiego przypadający na dzisiaj Dzień Europy postanowiły wykorzystać w kampanii. Na schodach przed lubelskim Zamkiem mówiły o wartościach, jakie Robert Schuman zawarł w deklaracji, która stała się początkiem tworzenia Unii Europejskiej. Poczęstowały też mieszkańców Lublina unijnym tortem.

Miasto wspiera dzieci i młodzież. W Lublinie działa telefon zaufania

Miasto wspiera dzieci i młodzież. W Lublinie działa telefon zaufania

Centrum Interwencji Kryzysowej w Lublinie uruchamia pomoc dla młodych mieszkańców Lublina. To część programu „POMOC kontra przemoc” dofinansowanego ze środków europejskich.

Marleyki 2024 w lubelskim Centrum Kultury
11 maja 2024, 21:00

Marleyki 2024 w lubelskim Centrum Kultury

Marleyki to coroczne święto muzyki reggae na cześć Roberta Nesty Marleya (znanego jako Boba Marleya). W sobotę (11 maja) muzyczny hołd – dla jednej z największych legend kultury i muzyki reggae – złożą członkowie Love Sen-c Music Sound System.

Platforma Obywatelska zdziwiona i zniesmaczona rezygnacją Janickiej

Platforma Obywatelska zdziwiona i zniesmaczona rezygnacją Janickiej

Z ogromnym zdziwieniem przyjęliśmy oświadczenie, jakie w mediach społecznościowych opublikowała radna Katarzyna Janicka. Tuż przed inauguracyjną sesją nowej - IX kadencji Rady Miasta Chełm ogłosiła otóż, że nie przystąpi do Klubu Radnych Koalicji Obywatelskiej – Małgorzata Sokół, przewodnicząca Rady Powiatu PO RP w Chełmie oraz Marek Sikora, przewodniczący Klubu KO w Radzie Miasta komentują decyzję byłej już radnej PO.

Spotkanie podróżnicze z Dominikiem Maińskim
NASZ PATRONAT

Spotkanie podróżnicze z Dominikiem Maińskim

Lubelski podróżnik tym razem wybrał się na miesięczną wyprawę, w czasie której odwiedził Amazonię i wyspy Morza Karaibskiego. Efektami tej wycieczki pochwali się w najbliższy piątek.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium