Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

6 kwietnia 2014 r.
12:00
Edytuj ten wpis

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Smak Borzechowa (przepisy)

0 1 A A

Pazibroda, borzechowski bigos i na deser puszyste racuchy. Do tego smaczna lemieszka, zapiekane kotlety i szewcoki. Ale smak Borzechowa to znacznie więcej. To smak historii i tradycji.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
W ramach projektu "Zasmakuj w tradycji” zjawiliśmy się w Borzechowie. Projekt to wspólny pomysł trzech lokalnych grup działania: LGD Kraina Wokół Lublina, LGD Ziemi Kraśnickiej i LGD Ziemia Biłgorajska. Chodzi w nim o zwrócenie uwagi na tradycyjne i lokalne produkty, odkrywanie zapomnianych smaków i pokazywanie ciekawych miejsc. - Od lat z mieszkańcami inicjujemy wydarzenia odkrywające historię i kulturę. Okazuje się, że tradycje kulinarne są niedocenione. Nie patrzymy na nie oczami odkrywców, chcemy pokazać, że warto zapomniane potrawy docenić po to, żeby stały się zaczątkiem przedsiębiorczości - mówi Małgorzata Olechowska, szefowa LGD Kraina Wokół Lublina. Nad Chodelką Wiosna to najlepszy moment, żeby zajrzeć do Borzechowa. Jedziemy na Rzeszów, w Niedrzwicy Kościelnej skręcamy w prawo i za chwilę jesteśmy na miejscu. Skręcając z szosy kraśnickiej nie spodziewamy się, że kryją się tu zaczarowane miejsca, niezwykła przyroda i źródliska Chodelki. Malownicza Chodelka bierze swój bieg w Ryczydole. Na jej brzegach właśnie zaczynają kwitnąć kaczeńce, stokrotki i niezapominajki. W maju nad Chodelką kwitną całe łany konwalii. Jakieś trzy kilometry dalej rzeka przepływa przez teren dawnego parku przydworskiego w Kłodnicy Dolnej, zasilając stawy i sadzawki. To raj dla wędkarzy, tym bardziej, że w Chodelce można trafić na dzikie pstrągi. Co było a nie ma Dwór w Kłodnicy Dolnej to jedna z najświetniejszych XIX wiecznych rezydencji w naszym regionie. Zachwycał gości pięknymi alejami oraz unikalną w skali Europy roślinnością. Dziś straszy tu zerwany dach, a śladów wspaniałego parku trzeba długo szukać. Zobaczcie także zabytkowy kościół drewniany na planie krzyża. Dziś ten malowniczy zabytek stoi pusty, wyposażenie znajduje się w nowym kościele. Oby ten stary nie podzielił losu dworu. Ale są też dobre przykłady. Dwór w Łopienniku, którego ostatnim właścicielem był Jerzy Kochanowski, został wyremontowany i odbudowany przez obecnych właścicieli. Tradycja W miejscowej bibliotece, gdzie odbywały się warsztaty Zasmakuj w tradycji, możecie zobaczyć niezwykłą wystawę ze wzruszającymi fotografiami przedstawiającymi życie Borzechowa i okolicy. - Wszystkie fotografie możecie zobaczyć na naszej stronie: www.borzechow.archiwa.org - mówi Agnieszka Zagajewska, dyrektor biblioteki. Same warsztaty, podczas których mieszkańcy przyrządzili żur na zakwasie i kartacze mazurskie, brawurowo poprowadził Marcin Majcher z fundacji Qulturalne Qulinaria, na co dzień szef kuchni w lubelskiej restauracji La Traviata. A mieszkańcy chwalili się przepyszną pazibrodą, borzechowskim bigosem, szewcokami (placki pieczone na blasze), lemieszką, pysznymi kotletami z kurczaka i genialnymi racuchami. Zasmakuj w tradycji Projekt "Zasmakuj w tradycji” promuje walory kulturowe, w tym tradycje kulinarne lokalnych grup działania trzech ziem: kraśnickiej, lubelskiej oraz biłgorajskiej. Ma na celu pokazanie potencjału produktów tradycyjnych i zachęcenie do wspólnej rejestracji kolejnych. Projekt pozwoli na integrację różnych środowisk, którym bliskie są tematy kuchni, kultury i historii. To także pomysł na wykorzystanie lokalnych produktów w celu wykreowania turystycznej marki naszego regionu przez kulinaria. W TVP Lublin zobaczycie reportaże z tego, co działo się w poszczególnych miejscowościach. Emisja pierwszego odcinka "Zasmakuj w tradycji” 6 kwietnia (niedziela) o godzinie 17.45. Powtórka

Helena Szantyka: Bigos borzechowski

Składniki: 2,5 kg kapusty kiszonej, 2 marchewki, 15 dag śliwek suszonych (nie wędzonych), garść grzybów suszonych, 3 ząbki czosnku, 30 dag wędzonego boczku, 1 cebula, 1 kg kiełbasy wędzonej, olej rzepakowy, przyprawy do smaku (3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzy, sól, kminek). Wykonanie: kapustę kiszoną wypłukać, odcisnąć, zalać zimną wodą, dodać listek, ziele, pieprz, marchewki starte na tarce jarzynowej, śliwki i grzybki Gotować, aż wyparuje woda. Na patelnię wlać olej, dodać kilka całych śliwek. Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na chrupiące skwareczki. Kiełbasę obrać ze skórki, obsmażyć, nie odlewać tłuszczu. Gdy kapusta jest miękka, dodać boczek i kiełbasę razem z tłuszczem, czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażony na oleju z drobno pokrojoną cebulą, przyprawy, wymieszać. Polać olejem (podgrzanym, aż utworzy się pianka). Zapiec w piekarniku.

Ewa Jachuła: Pazibroda

Składniki: 10 ziemniaków (średnich), 1 główka kapusty, 3 łyżki smalcu, 3 łyżki mąki, 40 dag boczku (skwarki), 1 cebula,pół litra śmietany wiejskiej lub 22%, ulubione przyprawy do smaku Wykonanie: ziemniaki z kapustą podzieloną na części gotować do miękkości, lekko posolić. Odlać wodę, dodać zasmażkę przygotowaną ze smalcu i mąki, utłuc na ogniu. Na patelni podsmażyć 3 łyżki śmietany z drobno pokrojoną cebulą, dodać do ziemniaków z kapustą. Dodać resztę śmietany i skwarki usmażone z boczku, wszystko wymieszać. Dodać soli i przypraw do smaku. Należy pilnować, aby potrawa się nie przypaliła. Podawać bardzo gorącą.

Marianna Samolej: Racuchy

Składniki: 2 jajka, 2 łyżki cukru kryształu, serek waniliowy, 150 ml. jogurtu naturalnego gęstego, 1 łyżka śmietany, ok. 3 szklanki mąki, ½ małego proszku do pieczenia (ok. 3 łyżeczek). Wykonanie: jajka rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na stolnicę wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać jajka z jogurtem. Mąki dodać ile się wgniecie, aby ciasto było miękkie, nie klejące się do ręki. Rozwałkować, wycinać cienkie prostokąty (można na środku naciąć i przewinąć tak jak faworki), zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 10 min., piec na oleju lub tłuszczu na złoty kolor. Gorące odsączyć z tłuszczu, posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują ciepłe.

Pozostałe informacje

Nie ma mocnych na Orlen Oil Motor! [zdjęcia kibiców]
ZDJĘCIA KIBICÓW
galeria

Nie ma mocnych na Orlen Oil Motor! [zdjęcia kibiców]

Kibice przy Al. Zygmuntowskich tym razem mogli trochę narzekać na nudę. Ich pupile szybko rozstrzygnęli kolejny mecz i znowu wysoko pokonali rywali. Tym razem Orlen Oil Motor Lublin wygrał z Apatorem Toruń 53:37. Każdy kibic chciałby jednak mieć takie powody do narzekania. Sprawdźcie, jak w piątkowy wieczór wyglądały trybuny.

Apator Toruń też rozbity. Trzeci mecz i trzecie wysokie zwycięstwo Orlen Oil Motoru Lublin [zdjęcia, wideo]
galeria
film

Apator Toruń też rozbity. Trzeci mecz i trzecie wysokie zwycięstwo Orlen Oil Motoru Lublin [zdjęcia, wideo]

Orlen Oil Motor Lublin się nie zatrzymuje. Choć show na torze Best Auto przy Alejach Zygmuntowskich skradł w piątkowy wieczór Emil Sajfutdinow, to jego występ dla kibiców gości był tym z cyklu na otarcie łez. Lubelskie „Koziołki” wygrały 53:37, a goście na 15. gonitw byli górą w zaledwie dwóch.

Orlen Oil Motor Lublin - KS Apator Toruń [zapis relacji na żywo]
RELACJA NA ŻYWO
galeria

Orlen Oil Motor Lublin - KS Apator Toruń [zapis relacji na żywo]

Po wysokim domowym zwycięstwie nad ebut.pl Stalą Gorzów Orlen Oil Motor Lublin po raz drugi z rzędu wystąpi przed własną publicznością. O godzinie 20.30 lubelski Koziołki podejmą Anioły z Torunia

Agresja rówieśnicza: jak można rozwiązać problem

Agresja rówieśnicza: jak można rozwiązać problem

Stop agresji wśród młodzieży – to temat konferencji poświęconej sposobom zapobiegania sytuacjom konfliktowym w środowisku młodych osób. W piątkowym (26 kwietnia) spotkaniu w siedzibie Urzędu Miasta Lublin udział wzięli dyrektorzy szkół, nauczyciele, wychowawcy, pedagodzy i psycholodzy, którzy na co dzień pracują z dziećmi i młodzieżą

Rockowy Beret
foto
galeria

Rockowy Beret

Zapraszamy do obejrzenia fotogalerii z Beretu w rockowym klimacie lat 80's! T.Love, Elektryczne Gitary, Kazik i Kult, Lady Pank itd. – tak pokrótce można streścić listę rockowych zespołów, przy których bawili się goście. Zobaczcie, jak się bawił Lublin!

Ostatnie dni przed maturą. Absolwenci Grabskiego odebrali świadectwa
ZDJĘCIA
galeria

Ostatnie dni przed maturą. Absolwenci Grabskiego odebrali świadectwa

Absolwenci Zespołu Szkół nr 1 im. Władysława Grabskiego w Lublinie odebrali dziś świadectwa ukończenia szkoły. I choć matura już za kilka dni, kończą szkołę z pozytywnym nastawieniem i nadzieją na dobry wynik z egzaminu dojrzałości.

Tragedia w sokolej rodzinie. "Najprawdopodobniej został otruty"

Tragedia w sokolej rodzinie. "Najprawdopodobniej został otruty"

Po perypetiach w sokolim gnieździe na Wrotkowie myśleliśmy że zapanowała sielanka. Niestety w piątek po południu znaleziono Czarta. Ptak padł, ornitolodzy podejrzewają otrucie.

SPSK Nr 4 w Lublinie: Jest nowy dyrektor

SPSK Nr 4 w Lublinie: Jest nowy dyrektor

Michał Szabelski, pracujący do tej pory na stanowisku zastępcy dyrektora ds. Finansów i Rozwoju Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego Nr 4 w Lublinie został nowym dyrektorem placówki.

W nocy ściśnie mróz. IMGW ostrzega
ALERT POGODOWY

W nocy ściśnie mróz. IMGW ostrzega

W piątek termometry w województwie lubelskim przekroczyły barierę 10 stopni Celsjusza. Jednak w nocy pogoda się zmieni i nadejdą przygruntowe przymrozki.

Liczba Polaków zwiększyła się o 24
galeria

Liczba Polaków zwiększyła się o 24

W piątek w Lubelskim Urzędzie Wojewódzkim wojewoda wręczył obywatelstwa. Wśród nich jest czworo dzieci.

Chornobyl Liquidators: Promieniowanie, trudne decyzje i Likwidatorzy (wideo)
film

Chornobyl Liquidators: Promieniowanie, trudne decyzje i Likwidatorzy (wideo)

26 kwietnia 1986 roku do eksplozji i zniszczenia reaktora nr 4 Czarnobylskiej Elektrowni Jądrowej. Przy usuwaniu skutków katastrofy z narażeniem życia pracowali Likwidatorzy, I to im poświęcona jest polska gra Chornobyl Liquidators.

MKS FunFloor Lublin coraz bliżej srebra, w sobotę mecz w Gnieźnie

MKS FunFloor Lublin coraz bliżej srebra, w sobotę mecz w Gnieźnie

W sobotę MKS FunFloor zmierzy się na wyjeździe z MKS URBiS Gniezno. To jedno z kluczowych spotkań w wyścigu o srebrny medal.

Udawali prokuratora i policjanta, a kobieta straciła 60 000 złotych

Udawali prokuratora i policjanta, a kobieta straciła 60 000 złotych

Gmina Krasnystaw: 66-letnia kobieta padła ofiarą oszustów. Jeden podawał się za prokuratora, drugi za policjanta. Obaj wmawiali jej udział w policyjnej akcji.

Szturm i dywersanci. Co lubelscy terytorialsi ćwiczyli w mieście?

Szturm i dywersanci. Co lubelscy terytorialsi ćwiczyli w mieście?

Dywersanci planowali szturm i zamach terrorystyczny w pobliżu jednego z zakładów produkcyjnych w Lublinie – to główny punkt ćwiczeń żołnierzy z 21 Lubelskiego Batalionu Lekkiej Piechoty z Lublina.

Mieszkańcy Białej Podlaskiej jeżdżą Boltem

Mieszkańcy Białej Podlaskiej jeżdżą Boltem

Od 24 kwietnia mieszkańcy Białej Podlaskiej mogą korzystać z aplikacji do zamawiania przejazdów taksówkowych

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium