Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

29 marca 2014 r.
17:30
Edytuj ten wpis

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Trzydnicki smak (inspiracje, przepisy)

0 1 A A

Ziemiański pasztet z królika, karasie w marynacie i gotowana babka. To hity warsztatów kulinarnych "Zasmakuj w tradycji, które odbyły się w Woli Trzydnickiej. Mamy dla was przepisy z pierwszej ręki.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Do gminy Trzydnik Duży warto wybrać się na wiosenną wycieczkę. W Węglinie zobaczycie malowniczy młyn wodny z XIX wieku. W Olbięcinie czekają na was kolejne atrakcje: pałac, oranżeria, spichlerz, stodoły, rządówki i park z wyjątkowymi drzewami. Rośnie tu jesion pensylwański, modrzew japoński, kasztanowiec i korkowiec. Na terenie gminy znajdują się ciekawe szlaki rowerowe i trasy turystyczne. W Rzeczycy Księżej osiedli się Tatarzy. Niestety: nie zachowały się ich domy, ale w pamięci najstarszych mieszkańców zachowały się ślady tatarskich potraw. Inspiracje "Zasmakuj w tradycji” to cykl warsztatów, w których z mieszkańcami powiatu lubelskiego, kraśnickiego i biłgorajskiego spotykają się kucharze, żeby wspólnie odkrywać tradycyjne produkty lokalne oraz przygotowywać regionalne dania z regionu i Polski. Warsztaty odbyły się już w miejscowościach: Leśce, Ćmiłów, Obsza, Liśnik Duży, Radawiec Duży, Aleksandrów, Łukowa, Zakrzówek, Dąbrowica, Bełżyce - Wzgórze i Frampol. Kolejne będą odbywać się do końca czerwca. W środę, 26 marca,takie warsztaty odbyły się w Woli Trzydnickiej. - Znalazłem tu kilka inspiracji. Chciałbym wprowadzić do kartu karasie. Pochodzę z tej ziemi, rozmowy z paniami bezcenne - mówi Jarosław Piłat, współwłaściciel i szef kuchni w lubelskiej restauracji "16 stołów”, który prowadził warsztaty. O czternastej zapach miodownika unosił się nad całą miejscowością. - Był smaczny, pulchny, bardzo aromatyczny - mówi Wioletta Wilkos, prezes LGD Ziemi Kraśnickiej. - Pierogi z ziemniakami i serem, obsmażone na złoto i obficie polane zeszkloną cebulką były genialne - Mówi Tomasz Zalewski z firmy Don Brando, organizator warsztatów. Ziemiański pasztet z królika To specjalność w Rzeczycy Ziemiańskiej. - To stara tradycja. Taki pasztet robiła moja babcia Emilia Kasperek urodzona w 1888 roku, mama Czesława Rogowska, teraz ja przekazuję recepturę mojej córce - mówi Halina Drzewiej-Sosnówka z Rzeczycy Ziemiańskiej. Składniki: 1 tuszka królika, 1 kg podgardla, 4 jajka, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 bułka, ziele angielskie, sól, pieprz. Wykonanie: gotujemy królika, podgardle i warzywa wraz przyprawami. Gdy przestygną, obieramy mięso z kości. Przepuszczamy 3 razy przez maszynkę. W wywarze z gotowania moczymy bułkę, przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy do mięsa, wbijamy 4 jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy, nakładamy do brytfanek. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. - Podajemy z żurawiną. Jeździmy w lipskie lasy, zbieramy żurawinę, ukręcamy w misce, przekładamy do słoiczków, zasypujemy cukrem i pasteryzujemy - dodaje pani Halina. Karasie w marynacie Popisowo przyrządziła Alina Głaz z Rzeczycy Księżej. - Mamy stawy, rzekę Karasiówka, w której pływają karasie. W marynacie przyrządzała je moja mama Łucja Bernaś oraz babcia Bronisława Bernaś. Kontynuuję tradycję - mówi pani Alina. Składniki: 4 karasie, 1 cebula, 1 papryka, pomidory ze słoika, masło, sól, pieprz, mąka. Wykonanie: ryby filetujemy, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy paprykę, pomidory. Doprawiamy sos wedle uznania. Jeśli ma być winny, dodajemy cytrynę. Filety zwijamy w rulony, układamy w słoikach, zalewamy sosem i pasteryzujemy. Karasie były genialne. Delikatne, aromatyczne mięso, sos pełen esencji i smaków, harmonia - sprawiły, że danie rzeczywiście zasługuje na obecność w karecie dobrej restauracji. Alina Głaz pochwaliła się także kotlecikami rybnymi sosie grzybowym. - Filetuję ryby. Mogą być karasie, mogą być karpie. Filetujemy, skręcamy na maszynce, dodajemy smażoną cebulę, doprawiamy solą i pierzem, formujemy jak mielone, panierujemy w bułce i jajku, smażymy na złoto. Podajemy polane sosem z grzybów świeżych i suszonych. Na deser Wśród wieli regionalnych potraw wyróżniała się złocista babka. Inna niż wszystkie. - Inna, bo gotowana nie pieczona - mówi Ewa Grab z Trzydnika Małego. Składniki: szklanka mąki ziemniaczanej, szklanka mąki zwykłej, 1 margaryna, 1 szklanka cukru, 4 całe jajka, 4 żółtka, 2 łyżki spirytusu, zapach cytrynowy, 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki kwasku cytrynowego. Wykonanie: w kieliszku przegotowanej wody rozpuszczamy pół łyżeczki kwasku cytrynowego. Wszystkie składniki ucieramy w podanej kolejności. Wlewamy do specjalnej formy, zamykamy. Wkładamy foremkę z ciastem do garnka z gotująca się wodą. Obciążamy - przykrywamy pokrywką, gotujemy 1 ha 15 minut. Studzimy, jemy na drugi dzień. Zasmakuj w tradycji Projekt "Zasmakuj w tradycji” promuje walory kulturowe, w tym tradycje kulinarne lokalnych grup działania trzech ziem: kraśnickiej, lubelskiej oraz biłgorajskiej. Ma na celu pokazanie potencjału produktów tradycyjnych i zachęcenie do wspólnej rejestracji kolejnych. Projekt pozwoli na integrację różnych środowisk, którym bliskie są tematy kuchni, kultury i historii. To także pomysł na wykorzystanie lokalnych produktów w celu wykreowania turystycznej marki naszego regionu przez kulinaria. W TVP Lublin zobaczycie reportaże z tego, co działo się w poszczególnych miejscowościach. Emisja pierwszego odcinka "Zasmakuj w tradycji” 6 kwietnia (niedziela) o godzinie 17.45. Powtórka w sobotę o godzinie 19. Kolejne odcinki będą się ukazywały co drugą niedzielę.

Pozostałe informacje

Szarpał i groził lubelskiej europosłance. Adam H. usłyszał wyrok

Szarpał i groził lubelskiej europosłance. Adam H. usłyszał wyrok

Adam H. szarpał i groził europosłance Marcie Wcisło (KO) na miejskim targowisku w Opolu Lubelskim. 56-latek właśnie usłyszał wyrok.

Trwa zbiórka dla pogorzelców z Idalina. Gmina ogłosiła żałobę
PO POŻARZE

Trwa zbiórka dla pogorzelców z Idalina. Gmina ogłosiła żałobę

Zaledwie w kilka godzin internauci uzbierali ponad 180 tys. zł, a kwota cały czas rośnie. Ocalałym pomagają m.in. sąsiedzi i władze gminy

91 mln 256 tys. 729 zł trafione w Eurojackpot

91 mln 256 tys. 729 zł trafione w Eurojackpot

Ktoś w Polsce trafił główną nagrodę w loterii Eurojackpot. Rozbił bank, zgarniając ponad 91 mln zł. 13 grudnia okazał się dla niego szczęśliwy.

Mikołajki z Trzydziestką
foto
galeria

Mikołajki z Trzydziestką

W Klubie 30 obchodzono Mikołajki. Wszyscy bawili się wyśmienicie. Impreza na całego. Na parkiecie był ogień. Nie zabrakło największych hitów ostatnich lat oraz wspólnych fotek. Tak się bawi Lublin!

Pogoń Łaszczówka po rundzie jesiennej zajmuje siódme miejsce w zamojskiej klasie okręgowej

Pogoń 96 Łaszczówka liczy na udaną rundę wiosenną w zamojskiej klasie okregowej

W ostatnich latach Pogoń 96 Łaszczówka nadawała ton rozgrywkom najciekawszej ligi świata i kończyła je w ścisłej czołówce. Jednak po rundzie jesiennej obecnego sezonu ekipa trenera Jerzego Bojko zajmuje dopiero siódme miejsce w stawce. W Łaszczówce wierzą jednak, że wiosną będzie zdecydowanie lepiej

W ten weekend zadzieją się prawdziwe cuda
Magazyn

W ten weekend zadzieją się prawdziwe cuda

Zbliża się finał 24. edycji akcji Szlachetna Paczka, czyli Weekend Cudów. Wolontariusze ruszą z darami do potrzebujących rodzin.

Julia Szeremeta wróciła na ring w wielkim stylu podczas gali Suzuki Boxing Night
ZDJĘCIA
galeria

Julia Szeremeta wróciła na ring w wielkim stylu podczas gali Suzuki Boxing Night

W lubelskiej hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbyła się gala Suzuki Boxing Night 32. W walce wieczoru Julia Szermeta pokonała Lenę Buchner.

MŚ w pływaniu: Kacper Stokowski za podium na 50 m stylem grzbietowym

MŚ w pływaniu: Kacper Stokowski za podium na 50 m stylem grzbietowym

Kacper Stokowski na pewno zaliczy mistrzostwa świata na krótkim basenie do udanych. Do tej pory zawodnik AZS UMCS wywalczył dwa brązowe medale. Jeden w sztafecie 4x100 metrów stylem dowolnym oraz indywidualnie na 100 m stylem grzbietowym. W piątek 25-latek znowu miał okazję wystąpić w finale. Tym razem na 50 m grzbietem. Niestety, musiał się zadowolić piątą lokatą.

Seria zwycięstw trwa. Start Lublin po bardzo dobrej drugiej połowie pokonał Zastal
ZDJĘCIA
galeria

Seria zwycięstw trwa. Start Lublin po bardzo dobrej drugiej połowie pokonał Zastal

Szósta wygrana w tym sezonie, a czwarta z rzędu. Start Lublin w piątkowy wieczór przedłużył dobrą passę podczas spotkania z Zastalem Zielona Góra. Gospodarze wygrali 91:82, ale znacznie lepiej spisali się w drugiej połowie. W tym czasie zdobyli 50 punktów, a stracili tylko 32.

Jaka szorowarka do dywanów – co trzeba wiedzieć o szorowarkach?

Jaka szorowarka do dywanów – co trzeba wiedzieć o szorowarkach?

Wybór odpowiedniej szorowarki do dywanów znacząco usprawnia czyszczenie i poprawia efektywność pracy. Warto więc znać różnice między urządzeniami domowymi a profesjonalnymi, by dostosować sprzęt do swoich potrzeb.

Jaki środek przeciw pleśni na ścianie wybrać?

Jaki środek przeciw pleśni na ścianie wybrać?

Jak usunąć pleśń ze ściany? To pytanie zadaje sobie wiele osób, których dotknął problem „niepożądanego gościa” w domu. Pleśń jest zarówno problemem estetycznym, jak i zdrowotnym. Warto wiedzieć, co robić, gdy już pojawi się na naszych ścianach oraz w jaki sposób skutecznie się jej pozbyć. Poznajcie sprawdzony środek na niepożądane plamy!

Koszmarny pożar w Idalinie. Zginął ojciec i trójka dzieci
zdjęcia
galeria
film

Koszmarny pożar w Idalinie. Zginął ojciec i trójka dzieci

W nocy z czwartku na piątek w niewielkiej miejscowości Idalin w gminie Józefów nad Wisłą doszło do tragicznego w skutkach pożaru. Z budynku uratowała się matka i czternastoletni syn. Ojciec rodziny i trójka pozostałych dzieci zginęli na miejscu. Sąsiedzi założyli internetową zbiórkę na nowy dom dla pogorzelców.

Oszust spędzi święta w więzieniu

Sukces puławskich policjantów. Oszust trafił do więzienia

Do tymczasowego aresztu trafił 24-latek podejrzany o szereg oszustw wobec seniorów z całej Polski, w tym z Puław. Został ustalony przez puławskich kryminalnych i zatrzymany we Wrocławiu przez tamtejszych policjantów.

Jedno zdjęcie, trzy słowa - rozpoznasz znanych lubelskich celebrytów?
QUIZ

Jedno zdjęcie, trzy słowa - rozpoznasz znanych lubelskich celebrytów?

Ich nazwiska zna cała Polska, pojawiają się na scenach, boiskach oraz szklanych ekranach. Mało kto wie, że są związani z województwem lubelskim.

Choinka za krew

Choinka za krew

Honorowi dawcy nie będą musieli kupować choinki. W najbliższą środę, leśnicy podarują drzewko każdemu, kto zdecyduje się oddać krew.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium