Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

29 marca 2014 r.
17:30
Edytuj ten wpis

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Trzydnicki smak (inspiracje, przepisy)

Ziemiański pasztet z królika, karasie w marynacie i gotowana babka. To hity warsztatów kulinarnych "Zasmakuj w tradycji, które odbyły się w Woli Trzydnickiej. Mamy dla was przepisy z pierwszej ręki.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Do gminy Trzydnik Duży warto wybrać się na wiosenną wycieczkę. W Węglinie zobaczycie malowniczy młyn wodny z XIX wieku. W Olbięcinie czekają na was kolejne atrakcje: pałac, oranżeria, spichlerz, stodoły, rządówki i park z wyjątkowymi drzewami. Rośnie tu jesion pensylwański, modrzew japoński, kasztanowiec i korkowiec. Na terenie gminy znajdują się ciekawe szlaki rowerowe i trasy turystyczne. W Rzeczycy Księżej osiedli się Tatarzy. Niestety: nie zachowały się ich domy, ale w pamięci najstarszych mieszkańców zachowały się ślady tatarskich potraw. Inspiracje "Zasmakuj w tradycji” to cykl warsztatów, w których z mieszkańcami powiatu lubelskiego, kraśnickiego i biłgorajskiego spotykają się kucharze, żeby wspólnie odkrywać tradycyjne produkty lokalne oraz przygotowywać regionalne dania z regionu i Polski. Warsztaty odbyły się już w miejscowościach: Leśce, Ćmiłów, Obsza, Liśnik Duży, Radawiec Duży, Aleksandrów, Łukowa, Zakrzówek, Dąbrowica, Bełżyce - Wzgórze i Frampol. Kolejne będą odbywać się do końca czerwca. W środę, 26 marca,takie warsztaty odbyły się w Woli Trzydnickiej. - Znalazłem tu kilka inspiracji. Chciałbym wprowadzić do kartu karasie. Pochodzę z tej ziemi, rozmowy z paniami bezcenne - mówi Jarosław Piłat, współwłaściciel i szef kuchni w lubelskiej restauracji "16 stołów”, który prowadził warsztaty. O czternastej zapach miodownika unosił się nad całą miejscowością. - Był smaczny, pulchny, bardzo aromatyczny - mówi Wioletta Wilkos, prezes LGD Ziemi Kraśnickiej. - Pierogi z ziemniakami i serem, obsmażone na złoto i obficie polane zeszkloną cebulką były genialne - Mówi Tomasz Zalewski z firmy Don Brando, organizator warsztatów. Ziemiański pasztet z królika To specjalność w Rzeczycy Ziemiańskiej. - To stara tradycja. Taki pasztet robiła moja babcia Emilia Kasperek urodzona w 1888 roku, mama Czesława Rogowska, teraz ja przekazuję recepturę mojej córce - mówi Halina Drzewiej-Sosnówka z Rzeczycy Ziemiańskiej. Składniki: 1 tuszka królika, 1 kg podgardla, 4 jajka, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 bułka, ziele angielskie, sól, pieprz. Wykonanie: gotujemy królika, podgardle i warzywa wraz przyprawami. Gdy przestygną, obieramy mięso z kości. Przepuszczamy 3 razy przez maszynkę. W wywarze z gotowania moczymy bułkę, przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy do mięsa, wbijamy 4 jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy, nakładamy do brytfanek. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. - Podajemy z żurawiną. Jeździmy w lipskie lasy, zbieramy żurawinę, ukręcamy w misce, przekładamy do słoiczków, zasypujemy cukrem i pasteryzujemy - dodaje pani Halina. Karasie w marynacie Popisowo przyrządziła Alina Głaz z Rzeczycy Księżej. - Mamy stawy, rzekę Karasiówka, w której pływają karasie. W marynacie przyrządzała je moja mama Łucja Bernaś oraz babcia Bronisława Bernaś. Kontynuuję tradycję - mówi pani Alina. Składniki: 4 karasie, 1 cebula, 1 papryka, pomidory ze słoika, masło, sól, pieprz, mąka. Wykonanie: ryby filetujemy, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy paprykę, pomidory. Doprawiamy sos wedle uznania. Jeśli ma być winny, dodajemy cytrynę. Filety zwijamy w rulony, układamy w słoikach, zalewamy sosem i pasteryzujemy. Karasie były genialne. Delikatne, aromatyczne mięso, sos pełen esencji i smaków, harmonia - sprawiły, że danie rzeczywiście zasługuje na obecność w karecie dobrej restauracji. Alina Głaz pochwaliła się także kotlecikami rybnymi sosie grzybowym. - Filetuję ryby. Mogą być karasie, mogą być karpie. Filetujemy, skręcamy na maszynce, dodajemy smażoną cebulę, doprawiamy solą i pierzem, formujemy jak mielone, panierujemy w bułce i jajku, smażymy na złoto. Podajemy polane sosem z grzybów świeżych i suszonych. Na deser Wśród wieli regionalnych potraw wyróżniała się złocista babka. Inna niż wszystkie. - Inna, bo gotowana nie pieczona - mówi Ewa Grab z Trzydnika Małego. Składniki: szklanka mąki ziemniaczanej, szklanka mąki zwykłej, 1 margaryna, 1 szklanka cukru, 4 całe jajka, 4 żółtka, 2 łyżki spirytusu, zapach cytrynowy, 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki kwasku cytrynowego. Wykonanie: w kieliszku przegotowanej wody rozpuszczamy pół łyżeczki kwasku cytrynowego. Wszystkie składniki ucieramy w podanej kolejności. Wlewamy do specjalnej formy, zamykamy. Wkładamy foremkę z ciastem do garnka z gotująca się wodą. Obciążamy - przykrywamy pokrywką, gotujemy 1 ha 15 minut. Studzimy, jemy na drugi dzień. Zasmakuj w tradycji Projekt "Zasmakuj w tradycji” promuje walory kulturowe, w tym tradycje kulinarne lokalnych grup działania trzech ziem: kraśnickiej, lubelskiej oraz biłgorajskiej. Ma na celu pokazanie potencjału produktów tradycyjnych i zachęcenie do wspólnej rejestracji kolejnych. Projekt pozwoli na integrację różnych środowisk, którym bliskie są tematy kuchni, kultury i historii. To także pomysł na wykorzystanie lokalnych produktów w celu wykreowania turystycznej marki naszego regionu przez kulinaria. W TVP Lublin zobaczycie reportaże z tego, co działo się w poszczególnych miejscowościach. Emisja pierwszego odcinka "Zasmakuj w tradycji” 6 kwietnia (niedziela) o godzinie 17.45. Powtórka w sobotę o godzinie 19. Kolejne odcinki będą się ukazywały co drugą niedzielę.

Pozostałe informacje

Nielegalna broń i amunicja ukryta w gospodarstwie

Nielegalna broń i amunicja ukryta w gospodarstwie

29-latek z powiatu parczewskiego miał w pomieszczeniach gospodarczych arsenał broni i amunicji. Teraz grozi mu za to nawet 8 lat więzienia.

Konie z Końskowoli zatrzymane i doprowadzone na łąkę

Konie z Końskowoli zatrzymane i doprowadzone na łąkę

W środę rano na drodze między Końskowolą a Sielcami spacerowały sobie trzy konie. Za ich nie dopilnowanie właściciel dostał mandat.

zdjęcie ilustracyjne

Temat hejnału powróci. Radny proponuje konkurs, ale urząd go nie chce

Na ostatniej sesji rady temat hejnału miasta zdjęto z porządku obrad. Ale urząd pomysłu nie porzuca. Nie ogłosi jednak konkursu, jak sugerował radny Marek Dzyr.

Trójkąt Lubelski obraduje w Lublinie. Przede wszystkim o Ukrainie
galeria

Trójkąt Lubelski obraduje w Lublinie. Przede wszystkim o Ukrainie

W środę przed południem po centrum Lublina poruszało się kilka kolumn rządowych. Do miasta zjechali ministrowie spraw zagranicznych Polski, Litwy i Ukrainy, którzy spotkali się na lubelskim zamku w ramach 5. rocznicy powołania „Trójkąta Lubelskiego”.

Mieszkańcy odetchną z ulgą. Wreszcie zmienią windę, która była ich zmorą

Mieszkańcy odetchną z ulgą. Wreszcie zmienią windę, która była ich zmorą

Stara, awaryjna winda przy ul. Wyżynnej 16 przestanie uprzykrzać życie lokatorom. Pół roku temu mieszkańcy musieli pokonywać nawet dziesięć pięter po schodach. Nowa widna ma być gotowa najpóźniej za pół roku.

Przemysław Banaszak odchodzi z Górnika Łęczna, ale zostaje w Betclic I Lidze

Przemysław Banaszak odchodzi z Górnika Łęczna, ale zostaje w Betclic I Lidze

O odejściu Przemysława Banaszaka z Górnika Łęczna mówiło się już od ponad tygodnia. W środę, na dwa dni przed inauguracją rozgrywek w PKO BP Ekstraklasie i Betclic I Lidze kibice zielono-czarnych oficjalnie dowiedzieli się o odejściu napastnika do Śląska Wrocław

Nowoczesne rozwiązania banku podczas zaciągania kredytu gotówkowego

Nowoczesne rozwiązania banku podczas zaciągania kredytu gotówkowego

Zaciągnięcie kredytu gotówkowego jeszcze nigdy nie było tak proste! Wypełnij wniosek online, podpisz umowę elektronicznie i skorzystaj z dopasowanej oferty. Dowiedz się, jak nowoczesne rozwiązania bankowe łączą wygodę, bezpieczeństwo i szybkość działania.

Hakowce – praktyczne rozwiązanie dla transportu odpadów budowlanych i przemysłowych, wynajem, sprzedaż oraz zastosowania w Polsce

Hakowce – praktyczne rozwiązanie dla transportu odpadów budowlanych i przemysłowych, wynajem, sprzedaż oraz zastosowania w Polsce

Hakowce to niezwykle funkcjonalne samochody ciężarowe specjalnego przeznaczenia, które zyskują na popularności w całej Polsce – zarówno w dużych miastach, jak i na terenach wiejskich. Swoją wszechstronność zawdzięczają systemowi hakowemu umożliwiającemu szybki załadunek i rozładunek kontenerów różnego typu. Dzięki temu hakowiec sprawdza się w branży budowlanej, komunalnej, recyklingowej oraz w przemyśle ciężkim.

W ramach pierwszego etapu przebudowy całkowicie wyburzono trybuny okalające stadion OSiR.  Główna została przebudowana, po jej obu stronach powstały dodatkowe. Poza tym powstała infrastruktura lekkoatletyczna, nowoczesne zaplecze, pomieszczenia magazynowe i kasy
Zamość
galeria

Nie tylko trybuny. Jak było z brakiem zgody na użytkowanie stadionu OSiR?

Chodziło nie tylko o brak trybun, jak przekonywały władze miasta. Błędów przy budowie i w dokumentacji inwestycji na stadionie OSiR w Zamościu było więcej. Wskazał na nie w swoim oświadczeniu komendant miejski straży pożarnej.

Dlaczego SPF latem to konieczność - jak chronić skórę skutecznie?

Dlaczego SPF latem to konieczność - jak chronić skórę skutecznie?

Ochrona przeciwsłoneczna to jeden z najważniejszych filarów pielęgnacji skóry, szczególnie w sezonie letnim. Promieniowanie UV, nawet przy zachmurzeniu, oddziałuje na skórę codziennie, prowadząc do fotostarzenia, przebarwień, a w dłuższej perspektywie – uszkodzeń komórkowych. Dlatego stosowanie kremów z filtrem SPF latem to nie wybór, a konieczność.

Kiedyś mieszkańcy chcieli odnowy tego miejsca. Czy basen wróci na Tatary?
galeria

Kiedyś mieszkańcy chcieli odnowy tego miejsca. Czy basen wróci na Tatary?

Ponad dekadę temu mieszkańcy zbierali podpisy pod projektem zakładającym odnowienie pływalni na lubelskich Tatarach. Radni wtedy jednogłośnie poparli pomysł. Co z tymi planami dzieje się po ponad 10 latach?

W tym miejscu ma powstać nowa ulica

Projektują nową ulicę od Akademickiej. Ma usprawnić ruch do szkoły i filii AWF

Będzie nowe połączenie drogowe między ulicą Akademicką a Sitnicką w Białej Podlaskiej. Na razie powstaje projekt.

Nowym zawodnikiem Chełmianki został Damian Urban

Damian Urban i Maciej Jabłoński to nowi zawodnicy III-ligowej Chełmianki

23-letni lewy wahadłowy Damian Urban Chełm i 19 letni pomocnik Maciej Jabłoński zasilili kadrę Chełmianki Chełm

Jan Urban nowym selekcjonerem? Michał Probierz już mu pogratulował

Jan Urban nowym selekcjonerem? Michał Probierz już mu pogratulował

Od kilkunastu dni nazwisko Jana Urbana w polskich mediach wymieniane jest przez wszystkie przypadki w kontekście objęcia przez niego reprezentacji narodowej. W czwartek Polski Związek Piłki Nożnej planował oficjalne zaprezentowanie nowego selekcjonera. W środę Cezarego Kuleszę ubiegł… Michał Probierz, który publicznie złożył gratulacje Urbanowi

Wypadek na S17. Droga zablokowana
ZDJĘCIA

Wypadek na S17. Droga zablokowana

Zderzenie dwóch aut osobowych na trasie Piaski-Zamość. Jedna osoba jest ranna.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium