Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

29 marca 2014 r.
17:30
Edytuj ten wpis

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Trzydnicki smak (inspiracje, przepisy)

Ziemiański pasztet z królika, karasie w marynacie i gotowana babka. To hity warsztatów kulinarnych "Zasmakuj w tradycji, które odbyły się w Woli Trzydnickiej. Mamy dla was przepisy z pierwszej ręki.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Do gminy Trzydnik Duży warto wybrać się na wiosenną wycieczkę. W Węglinie zobaczycie malowniczy młyn wodny z XIX wieku. W Olbięcinie czekają na was kolejne atrakcje: pałac, oranżeria, spichlerz, stodoły, rządówki i park z wyjątkowymi drzewami. Rośnie tu jesion pensylwański, modrzew japoński, kasztanowiec i korkowiec. Na terenie gminy znajdują się ciekawe szlaki rowerowe i trasy turystyczne. W Rzeczycy Księżej osiedli się Tatarzy. Niestety: nie zachowały się ich domy, ale w pamięci najstarszych mieszkańców zachowały się ślady tatarskich potraw. Inspiracje "Zasmakuj w tradycji” to cykl warsztatów, w których z mieszkańcami powiatu lubelskiego, kraśnickiego i biłgorajskiego spotykają się kucharze, żeby wspólnie odkrywać tradycyjne produkty lokalne oraz przygotowywać regionalne dania z regionu i Polski. Warsztaty odbyły się już w miejscowościach: Leśce, Ćmiłów, Obsza, Liśnik Duży, Radawiec Duży, Aleksandrów, Łukowa, Zakrzówek, Dąbrowica, Bełżyce - Wzgórze i Frampol. Kolejne będą odbywać się do końca czerwca. W środę, 26 marca,takie warsztaty odbyły się w Woli Trzydnickiej. - Znalazłem tu kilka inspiracji. Chciałbym wprowadzić do kartu karasie. Pochodzę z tej ziemi, rozmowy z paniami bezcenne - mówi Jarosław Piłat, współwłaściciel i szef kuchni w lubelskiej restauracji "16 stołów”, który prowadził warsztaty. O czternastej zapach miodownika unosił się nad całą miejscowością. - Był smaczny, pulchny, bardzo aromatyczny - mówi Wioletta Wilkos, prezes LGD Ziemi Kraśnickiej. - Pierogi z ziemniakami i serem, obsmażone na złoto i obficie polane zeszkloną cebulką były genialne - Mówi Tomasz Zalewski z firmy Don Brando, organizator warsztatów. Ziemiański pasztet z królika To specjalność w Rzeczycy Ziemiańskiej. - To stara tradycja. Taki pasztet robiła moja babcia Emilia Kasperek urodzona w 1888 roku, mama Czesława Rogowska, teraz ja przekazuję recepturę mojej córce - mówi Halina Drzewiej-Sosnówka z Rzeczycy Ziemiańskiej. Składniki: 1 tuszka królika, 1 kg podgardla, 4 jajka, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 bułka, ziele angielskie, sól, pieprz. Wykonanie: gotujemy królika, podgardle i warzywa wraz przyprawami. Gdy przestygną, obieramy mięso z kości. Przepuszczamy 3 razy przez maszynkę. W wywarze z gotowania moczymy bułkę, przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy do mięsa, wbijamy 4 jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy, nakładamy do brytfanek. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. - Podajemy z żurawiną. Jeździmy w lipskie lasy, zbieramy żurawinę, ukręcamy w misce, przekładamy do słoiczków, zasypujemy cukrem i pasteryzujemy - dodaje pani Halina. Karasie w marynacie Popisowo przyrządziła Alina Głaz z Rzeczycy Księżej. - Mamy stawy, rzekę Karasiówka, w której pływają karasie. W marynacie przyrządzała je moja mama Łucja Bernaś oraz babcia Bronisława Bernaś. Kontynuuję tradycję - mówi pani Alina. Składniki: 4 karasie, 1 cebula, 1 papryka, pomidory ze słoika, masło, sól, pieprz, mąka. Wykonanie: ryby filetujemy, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy paprykę, pomidory. Doprawiamy sos wedle uznania. Jeśli ma być winny, dodajemy cytrynę. Filety zwijamy w rulony, układamy w słoikach, zalewamy sosem i pasteryzujemy. Karasie były genialne. Delikatne, aromatyczne mięso, sos pełen esencji i smaków, harmonia - sprawiły, że danie rzeczywiście zasługuje na obecność w karecie dobrej restauracji. Alina Głaz pochwaliła się także kotlecikami rybnymi sosie grzybowym. - Filetuję ryby. Mogą być karasie, mogą być karpie. Filetujemy, skręcamy na maszynce, dodajemy smażoną cebulę, doprawiamy solą i pierzem, formujemy jak mielone, panierujemy w bułce i jajku, smażymy na złoto. Podajemy polane sosem z grzybów świeżych i suszonych. Na deser Wśród wieli regionalnych potraw wyróżniała się złocista babka. Inna niż wszystkie. - Inna, bo gotowana nie pieczona - mówi Ewa Grab z Trzydnika Małego. Składniki: szklanka mąki ziemniaczanej, szklanka mąki zwykłej, 1 margaryna, 1 szklanka cukru, 4 całe jajka, 4 żółtka, 2 łyżki spirytusu, zapach cytrynowy, 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki kwasku cytrynowego. Wykonanie: w kieliszku przegotowanej wody rozpuszczamy pół łyżeczki kwasku cytrynowego. Wszystkie składniki ucieramy w podanej kolejności. Wlewamy do specjalnej formy, zamykamy. Wkładamy foremkę z ciastem do garnka z gotująca się wodą. Obciążamy - przykrywamy pokrywką, gotujemy 1 ha 15 minut. Studzimy, jemy na drugi dzień. Zasmakuj w tradycji Projekt "Zasmakuj w tradycji” promuje walory kulturowe, w tym tradycje kulinarne lokalnych grup działania trzech ziem: kraśnickiej, lubelskiej oraz biłgorajskiej. Ma na celu pokazanie potencjału produktów tradycyjnych i zachęcenie do wspólnej rejestracji kolejnych. Projekt pozwoli na integrację różnych środowisk, którym bliskie są tematy kuchni, kultury i historii. To także pomysł na wykorzystanie lokalnych produktów w celu wykreowania turystycznej marki naszego regionu przez kulinaria. W TVP Lublin zobaczycie reportaże z tego, co działo się w poszczególnych miejscowościach. Emisja pierwszego odcinka "Zasmakuj w tradycji” 6 kwietnia (niedziela) o godzinie 17.45. Powtórka w sobotę o godzinie 19. Kolejne odcinki będą się ukazywały co drugą niedzielę.

Pozostałe informacje

Zdjęcie ilustracyjne
Pomysł na niedzielę

Ostatnie dni na zwiedzanie wystawy o polskich artystkach. Dziś muzeum czynne do godz. 22

Ostatni dni zostały na zwiedzenie wystawy o polskich artystkach pt. „Co babie do pędzla?!” w Muzeum Narodowym w Lublinie. Do 5 października przewidziano m. in. oprowadzania kuratorskie, spotkania. W weekendy wydłużono także godziny otwarcia ekspozycji. Dotychczas wystawę zobaczyło ponad 36 tys. osób. Jeżeli macie czas, to jest dobry pomysł na dzisiejszą niedzielę.

Polak na szkoleniu Wojsk Obrony Terytorialnej

Dlaczego nie chcemy umierać za Polskę?

Niemal połowa Polaków deklaruje, że nie zgłosiłaby się do obrony kraju – wynika z sondażu IBRiS. Dlaczego tak wielu z nas nie chce umierać za ojczyznę, choć w powietrzu wisi widmo wojny?

Polski F-16
AKTUALIZACJA

Myśliwce poderwane, bo Rosjanie atakują w Ukrainie

O godzinie 4 rano nad naszym regionem latały wojskowe samoloty. Polskie Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych poinformowało, że operowanie naszego lotnictwa zostało zakończone. Port Lotniczy Lublin działa normalnie.

Bartłomiej Kseniak zawodnik KS SNAJPER (z tarczą) - zwycięzca w dwóch kategoriach pistoletowych.
galeria

Celowali patriotycznie. Memoriał Strzelecki Żołnierzy i Powstańców

W Klubie Strzeleckim Snajper Lublin uczcili dzisiaj pamięć poległych i pomordowanych żołnierzy i powstańców.

Rozpoznasz polityków z Lubelszczyzny? Sprawdź się w naszym quizie!
QUIZ

Rozpoznasz polityków z Lubelszczyzny? Sprawdź się w naszym quizie!

Lubelszczyzna od lat jest ważnym miejscem na politycznej mapie Polski. To właśnie stąd wywodzi się wielu znanych parlamentarzystów, samorządowców i działaczy, którzy kształtują nie tylko lokalną, ale też krajową scenę polityczną. Część z nich działa od dekad, inni dopiero zdobywają popularność, ale jedno jest pewne – każdy, kto interesuje się życiem publicznym w regionie, powinien kojarzyć ich twarze. Dlatego przygotowaliśmy specjalny quiz o politykach z Lublina i województwa lubelskiego, który sprawdzi twoją wiedzę w nietypowy sposób.

Zamojski Szpital Niepubliczny w Zamościu mieści się przy ul. Peowiaków

Przymiarki do nowego oddziału w „starym” szpitalu. Prezes: Będziemy stawać na głowie

Baza lokalowa jest. Z personelem pomocniczym też nie będzie problemu. By pomysł na uruchomienie w zamojskim tzw. starym szpitalu oddziału psychiatrii dziecięcej się powiódł, potrzebni są jeszcze lekarze specjaliści.

Klaudia Klimczyk czyli Mama Na Obrotach

Gwiazda TikToka jedzie z nowym programem. Odwiedzi dwie miejscowości

Popularność zdobyła dzięki TikTokowi, ale znana jest również ze stund-upu. Klaudia Klimczyk występująca pod pseudonimem Mama Na Obrotach odwiedzi na początku października dwie miejscowości w powiecie tomaszowskim. Jej występy w Łaszczowie i Jarczowie będą biletowane.

Zniszczony dom w Wyrykach

Do czasu odbudowy domu poszkodowana rodzina z Wyryk ma zapewnione mieszkanie zastępcze

Do czasu odbudowy domu poszkodowana rodzina z Wyryk ma zapewnione mieszkanie zastępcze – powiedział PAP wójt gminy Bernard Błaszczuk. Dom został uszkodzony w nocy z 9 na 10 września, gdy nad Polskę wtargnęły rosyjskie drony. Budynek zostanie odbudowany od podstaw na koszt państwa.

Na ulicy Łukasińskiego pracownicy Strabagu całe wakacje układali kostkę na nowo. Od 1 października będzie już można tamtędy jeździć

Gwarancyjne remonty na finiszu. Ale poprawek ten wykonawca może mieć więcej

Z początkiem października zostanie otwarty ruch na Łukasińskiego, a najpewniej do końca miesiąca na Altanowej. Obie te ulice były w ramach remontów pogwarancyjnych naprawiane przez firmę Strabag. Miasto chciałoby, aby ten wykonawca poprawił też inne swoje inwestycje w mieście.

Świdniczanka wygrała drugi mecz z rzędu

Świdniczanka lepsza od Wisły II Kraków

W siedmiu pierwszych występach tylko trzy punkty. W dwóch ostatnich aż sześć „oczek”. Świdniczanka po derbowej wygranej z Avią poszła za ciosem i w meczu na dnie tabeli pokonała u siebie Wisłę II Kraków 4:1.

Bogdan Nowak i jedna z jego rozmówczyń - Jadwiga Kropornicka
galeria

Powrót do wyjątkowo trudnej przeszłości. Książka i reportaż pełne traumatycznych wspomnień

Godziny rozmów, setki zdjęć i nagrań. Gmina Skierbieszów wydaje kolejną wyjątkową książkę. Uzupełnieniem publikacji będzie też filmowy reportaż. Zawarte w nich są wspomnienia trudne, dotyczące czasów wojny i tego, co mieszkańcy Zamojszczyzny przeżyli podczas wysiedleń.

Bryan Griffin rozegrał niezłe zawody

PGE Start Lublin pokonał Górnika Zamek Książ Wałbrzych i zagra w finale Superpucharu Polski

PGE Start zagra w finale Pekao S.A. Superpucharu Polski. W sobotnim półfinale ekipa z Lublina pokonała Górnika Zamek Książ Wałbrzych 80:66.

Protest przeciwko myśliwym
Protest w Lublinie
galeria

Dość przypadkowych śmierci z rąk myśliwych

Kolejna tragedia, kolejny raz usłyszeliśmy „pomyliłem z dzikiem”. Ile tragedii z rąk myśliwych musi się jeszcze wydarzyć? Czy możemy czuć się bezpiecznie? – dopytywali aktywiści z lubelskiego Ruchu Antyłowieckiego podczas dzisiejszego protestu pod siedzibę Zarządu Okręgowego Polskiego Związku Łowieckiego przy ul. Wieniawskiej.

Bezpłatna antykoncepcja dla młodych kobiet. Tego chcą posłowie Polski 2050

Bezpłatna antykoncepcja dla młodych kobiet. Tego chcą posłowie Polski 2050

Posłowie Polski 2050 złożyli w Sejmie projekt ustawy, który przewiduje bezpłatny dostęp do antykoncepcji dla kobiet w wieku od 18 do 25 lat. Przewidziano w nim także, rozszerzenie antykoncepcji objętej refundacją, dla kobiet powyżej 25 roku życia. Bezpłatne środki antykoncepcji ma finansować NFZ.

Rondo służy już od roku. Teraz ma nazwę stowarzyszenia

Rondo służy już od roku. Teraz ma nazwę stowarzyszenia

Rondo, którym od roku jeżdżą już mieszkańcy, zyskało nazwę najstarszego stowarzyszenia w Białej Podlaskiej. Koło Bialczan złożyło taki wniosek niemal od razu po otwarciu inwestycji.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium