Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

28 grudnia 2019 r.
20:31

Nowe miejsce na Starym Mieście w Lublinie. Ma serwować słynne dania związane z miastem

222 23 A A

W Lublinie powstaje restauracja Kozia Broda, w której będą serwowane słynne dania związane z Lublinem i regionem. Postanowiliśmy wybrać osiem dań, związanych ze znanymi postaciami. Jak zwykle nasz wybór jest subiektywny i ułożony w porządku alfabetycznym.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

W Koziej Brodzie już działa w podziemiach Sala Poetów i Sala Królewska. Architekt Adam Wójcik kończy pracę na trzecią piwnicą, z miejscem na koncerty.  Pracujemy w podziemiach średniowiecznej kamienicy, staram się nawiązać do winiarni, w których posiadywał Mikołaj Rej czy Jan Kochanowski  mówi architekt.

Na razie u Poetów można zjeść ulubiony przysmak Józefa Czechowicza. To kiełbasa po proletariacku. Na czele zespołu kucharzy, którzy w marcu podejmą gości w salach restauracyjnych na parterze, stoi Artùro Montagna.  Będziemy sięgać do tradycji włoskiej i francuskiej kuchni, których wpływy zdecydowały o charakterze kuchni lubelskiej  mówi Montana.

A oto nasze zestawienie:

Cynaderki z rusztu

Obowiązkowo podawane w przedwojennych restauracjach Lublina. Jadał je z upodobaniem poeta i bokser zarazem, Józef Łobodowski.

Składniki: 4 nerki cielęce, 2 cebule, 20 dag pieczarek, smalec do smażenia, sól, pieprz, czosnek, świeży koper.

Wykonanie: nerkę oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić, umyć w wodzie i namoczyć w mleku. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki pokroić w talarki i całość podsmażyć na smalcu. Odsączyć nerkę, usmażyć na rozgrzanym smalcu, zlać nadmiar tłuszczu, dodać podsmażoną cebulę i pieczarki oraz rozgnieciony świeży czosnek. Chwilę smażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem i posypać świeżo posiekanym koprem.

Królewski rosół z węgorza

Rosół z węgorza i linów był ulubionym daniem Stanisława Augusta Poniatowskiego. A król znał się na dobrej kuchni. Rosół na węgorzu podawano przed wojną w najlepszych lubelskich restauracjach. Opowiadał mi o tym Kazimierz Mirosław, nestor lubelskich kucharzy. Najpierw gotował czystą zupę rybną, klarował, na sam koniec wrzucał porcje świeżego węgorza, gotując je trzy minuty przed wydaniem. Do rosołu przyrządzał także pulpeciki z ryb. Kontynuatorem szlachetnej kuchni rybnej najlepszym wydaniu jest Artur Góra, uczeń Lucjana Klaczyńskiego, wieloletniego szefa kuchni w lubelskim hotelu Unia.

Składniki: 60 dag ryb (karp, płotka, karaś), 20 dag węgorza, 2 włoszczyzny, pół cebuli, listek laurowy, ziele angielskie, 2 ząbki czosnku, sól, szczypta cukru, drobno posiekana zielona pietruszka.

Wykonanie: ryby oczyścić, sprawić, pokrajać w dzwonka. Warzywa wrzucić do wrzącej osolonej wody, dodać cebulę podpieczoną na ogniu. Po 20 minutach dodać przygotowane ryby oraz przyprawy. Gotować na bardzo wolnym ogniu. Przecedzić, przyprawić do smaku solą, postawić na ogniu, dodać kawałki węgorza. Podawać z makaronem i zieloną pietruszką.

Krupnik po lubelsku

Jeśli czytają to fani filmu „Va Bank” to być może pamiętają, jak w drugiej części filmu Kwinto i Duńczyk siedzą i rozmawiają o czekoladkach. Juliusz Machulski za gotowaniem nie przepadał, kiedy pracował w Teatrze Osterwy, lubił w teatralnym barku zjeść dobry krupnik.

Taki krupnik od czasu do czasu jeszcze ugotuje sobie kolega Machulskiego, aktor Piotr Wysocki. Jak? Należy zgromadzić takie składniki, jak: żeberka wędzone, kasza gryczana, marchew, pietruszka, cebula, ziele angielskie, listek laurowy, suszone grzyby, sól, pieprz, woda według uznania. Co dalej. Żeberka poporcjować, zalać 4 szklankami wody, dodać warzywa pokrojone w kostkę. Oraz przyprawy i grzyby. Jak mięso będzie miękkie, wsypać 4 łyżki kaszy gryczanej. Dodać podsmażoną cebulę. Gotować do rozklejenia kaszy. Doprawić do smaku.

Lin w śmietanie. Ulubione danie Ordonki

Składniki: 4 filety z lina, 1 cebula, 2 pietruszki, pół selera, listek laurowy, natka pietruszki, sól, pieprz. Na sos: 1 łyżka masła, pół łyżki mąki, 2 szklanki bulionu, 1 szklanka śmietany, sól, pieprz, 1 łyżka posiekanego koperku, pół łyżki posiekanej natki pietruszki, gałka muszkatołowa.

Wykonanie: na warzywach i przyprawach ugotować bulion. Filety włożyć do wywaru. Zagotować na dużym ogniu, zmniejszyć płomień i gotować na małym. Przygotować sos. Roztopić masło, rozetrzeć z mąką, rozprowadzić bulionem. Dodać szklankę śmietany, doprawić solą i pieprzem, dodać koperek i natkę. Na koniec delikatnie doprawić gałką muszkatołową. Ułożyć na półmisku, polać sosem, podawać z koperkowymi ziemniakami.

Pikantne ciasteczka Czechowicza

Na ciastka chodziło się w Lublinie do Chmielewskiego. W renomowanej cukierni podawano wyśmienite pączki i sękacze, które pakowano na wynos. Paczuszkę obwiązywano kolorowym sznurkiem, pod który wsuwano firmowe serwetki z napisem „Cukiernia Chmielewski”.

Musiał je zamawiać do domu Józef Czechowicz. Poeta uwielbiał słodycze. Lubił małe pączki, które wówczas robiono na jeden kęs. Przepadał za ciastkami, lubił nalewki i damskie wódki. Do legendy przeszły jego ulubione ciasteczka z pieprzem. A my mamy dla was ciasteczka z parmezanem. Co potrzeba? 65 g świeżo startego parmezanu, 65 g mąki pszennej, 45 g zimnego masła, szczypta soli, szczypta pieprzu.

Wszystkie składniki należy zmiksować w malakserze. Z ciasta zrobić kulę, którą należy zawinić w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Wyjąć ciasto, na delikatnie posypanej mąką stolnicy wałkować je na grubość 1/2 cm i okrągłą foremką wycinać ciastka. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 8-10 minut. Ciastka po upieczeniu lekko twardnieją, więc nie należy piec ich zbyt długo.

Sandacz Artùro Montagny

Sandacz jest ulubioną rybą Montagny. Ma delikatne mięso, posiada bardzo wyrafinowany smak o lekko orzechowym aromacie. Sandacz jest spokrewniony z łososiem. To danie dedykowane jest Węgrom, mieszkającym w Lublinie już w XVI wieku. Węgrzy najbardziej cenią sobie sandacza usmażonego w całości. Wypatroszoną rybę nacina się na grzbiecie, by nie zwinęła się podczas smażenia. Następnie nacina po bokach i szpikuje wędzoną słoniną. Potem soli, obtacza w mące i smaży na maśle na żeliwnej patelni. Według przepisu legendarnego węgierskiego kuchmistrza Gundela, obsmażone dzwonka sandacza układa się w towarzystwie ziemniaczanego puree i szpinaku, polewa śmietaną zmieszaną ze startym żółtym serem. Montagna dorzuci do tego posiekane jajko na twardo.

Sznycel ministerski

A teraz przysmak Wieniawy. Studiował medycynę i sztuki piękne, był adiutantem Józefa Piłsudskiego. Generał Bolesław Wieniawa-Długoszowski. Czy naprawdę wjechał na białym koniu do restauracji Europa w Lublinie?

Składniki: 60 dag cielęciny, 20 dag wieprzowiny z kością, 5 dag czerstwej bułki, mleko do moczenia, 2 dag masła, sól, pieprz, jedno jajo. Na panierkę: 4 dag mąki, 1 1/2 jaja, 3 dag tartej bułki, 1 czerstwa kajzerka, 4 dag smalcu do smażenia, 3 dag masła.

Wykonanie: mięso opłukać, wyluzować z kości, zemleć. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć. Starannie wyrobić ręką, wymieszać z bułką, stopionym masłem i jajem, dodać soli i pieprzu do smaku, masę podzielić na 5 równych części.

Rękami zwilżonymi wodą wyrobić kule. Czerstwą kajzerkę pokrajać na cieniutkie, drobne, prostokątne grzaneczki, wymieszać je z przesianą bułką tartą. Mięso zanurzyć w mące, rozmieszanym jaju i tartej bułce z grzankami, wyrobić sznycle grubości 1.5 cm nadając im prostokątny kształt. Rozgrzać smalec na patelni i zrumienić obie powierzchnie sznycla na rumiano, przy odwracaniu sznycla dodać do smażenia masło, zrumienić je razem z mięsem. Podawać z ziemniakami, szpinakiem, marchewką, groszkiem lub jarzynami gotowanymi z masłem.

Wątróbka po lubelsku. Przysmak Hansa Klosa

Składniki: 40 dag wątróbki wieprzowej lub wołowej, pół litra mleka, 2 jajka, mąka, bułka tarta, sól, pieprz.

Wykonanie: wątróbkę oczyścić z błon, osuszyć, pokroić w plastry o grubości 1 cm, włożyć do mleka na 1 godzinę, żeby skruszała. Wyjąć, obtoczyć w mące wymieszanej z solą i pieprzem. Zanurzyć w roztrzepanym jajku, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na chrupiąco.

Do wątróbki należy przygotować sałatkę chłopską. Pokroić 4 kiszone ogórki w plastry, wymieszać z 1 cebulą pokrojoną w piórka. Dodać 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone w plastry. Okrasić olejem rzepakowym. Wątróbka doskonale smakuje także z ziemniakami oraz mizerią ze śmietaną. Tak przyrządzona wątróbka była zamawiana przez słynnych aktorów, występujących w Teatrze Osterwy. Jadał ją z upodobaniem Stanisław Mikulski, odtwórca roli Hansa Klosa.

Skomentuj i udostępnij na Facebooku
e-Wydanie

Komentarze 23

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 28 grudnia 2019 r. o 20:37
+27
uważajcie tylko na redaktora Sulisza, przyjdzie zje wszystko co się rusza a recenzji dobrej i tak nie będzie
Avatar
true / 29 grudnia 2019 r. o 09:37
+14
Restauracje i puby na Zachodzie istnieja czesto nawet od XVIII - XIX wieku i ich sila to tradycja przekazywana rodzinnie z pokolenia na pokolenie; u nas jezeli ktos nie byl w miescie (a tym bardziej miasteczku) nawet 5 lat to po powrocie juz zadnego lokalu nie zastanie i albo zostal zlikwidowany i powstal nowy albo lokal niszczeje bo nie ma chetnych na wynajecie;p Cos takiego chrakteryzuje kraje biedne ze skapym, majacym weza w kieszeni spoleczenstwem.
Avatar
Gość / 28 grudnia 2019 r. o 20:47
+13
redaktor w.s. to człowiek który zna wiele osób z pogranicza kultury i sztuki, a co za tym idzie ma zapewne suweniry od nich w postaci darmowego jedzenia, teraz on kombinuje z jakimś muzeum Konopnicy
Avatar
tyle / 29 grudnia 2019 r. o 09:33
+12
Kuchnia lubelska inspirowana kuchnia wloska i francuska? Chyba tylko w placu w Kozlowce ew. na plebanii haha. Kuchnia lubelszczyzny to kartofle i to czesto bez okrasy i mleko, smietana oraz jajko od sweita - taka bida byla od zawsze nas tym zad...u Europy.
Avatar
młody ojciec ... / 28 grudnia 2019 r. o 22:59
+11
....czy dla komentujących najważniejsze są ceny, a nie ewentualne smaki? Co wami kochani ludzie motywuje, że wszystko spłaszczacie do kwestii finansowych, a nie ewentualnych doznań kulinarnych? Przeczytałem z zainteresowaniem to, co autor artykułu miał do przekazania i nie mam żadnych podstaw do utyskiwania pomimo, iż nie znalazłem w menu niczego, co mnie wegetarianina by zainteresowało. Restauracja najprawdopodobniej chce się profilować na szukających czegoś nowego lub zapomnianego. ...
Avatar
Gość / 28 grudnia 2019 r. o 21:43
+10
A niby po co ma redaktor podawać cenę tych przysmaków tu trzeba będzie pójść zobaczyć na własne oczy i ew zaszaleć zamówić i spałaszować jakiś frykas
Avatar
Jeszcze podajcie ceny tego przytulki / 28 grudnia 2019 r. o 20:41
+10
a wszystko stanie się jasne...
Avatar
realista / 29 grudnia 2019 r. o 11:32
+9
Restauracje i puby na Zachodzie istnieja czesto nawet od XVIII - XIX wieku i ich sila to tradycja przekazywana rodzinnie z pokolenia na pokolenie; u nas jezeli ktos nie byl w miescie (a tym bardziej miasteczku) nawet 5 lat to po powrocie juz zadnego lokalu nie zastanie i albo zostal zlikwidowany i powstal nowy albo lokal niszczeje bo nie ma chetnych na wynajecie;p Cos takiego chrakteryzuje kraje biedne ze skapym, majacym weza w kieszeni spoleczenstwem.
 Przyczyn jest wiele: zanik tradycji chodzenia do pubow czy restauracji (wynikajacy niestety ze skapstwa polskiego spoleczenstwa - lepiej i taniej kupic w markecie i wypic czy zjesc w domu); brak dobrego gustu i smaku u Polakow (popularnosc fast foodow, kebabow i kiepskiej pizzy o tym swiadczy); biedne jeszcze spoleczenstwo; skapi wlasciciele, ktorzy staraja sie tylko na poczatku a pozniej juz jest tylko gorzej (zarobionych pieniedzy nie inwestuja w lokal tylko "przejadaja", slabo oplacaja pracownikow, kupuja produkty slabej jakosci i dlugo je przechowuja); zle dobrani pracownicy i ich nieustanna rotacja, nieprofesjonalni kucharze i wredni oraz malo komunikatywni kelnerzy/ barmani (tez z czasem popadaja w rutyne i olewaja klientow).
 Przyczyn jest wiele: zanik tradycji chodzenia do pubow czy restauracji (wynikajacy niestety ze skapstwa polskiego spoleczenstwa - lepiej i taniej kupic w markecie i wypic czy zjesc w domu); brak dobrego gustu i smaku u Polakow (popularnosc fast foodow, kebabow i kiepskiej pizzy o tym swiadczy); biedne jeszcze spoleczenstwo; skapi wlasciciele, ktorzy staraja sie tylko na poczatku a pozniej juz jest tylko gorzej (zarobionych pieniedzy nie inwestuja w lokal tylko "przejadaja", slabo oplacaja pracownikow, kupuja produkt... rozwiń
Avatar
Hahhaa / 29 grudnia 2019 r. o 01:10
+9
Panie Sulisz..... tak się ne da :))))
Avatar
Gość / 29 grudnia 2019 r. o 10:37
+8
nazwa fajna, menu nie zachęca szczególnie, nie widzę tego na dłużej
Avatar
lublinianka 51 / 8 stycznia 2020 r. o 20:40
+2
Wieniawa, proszę pana autora konno wjechał na piętro do "Adrii" w Warszawie - "Żarty się skończyły. Zaczęły schody"
Avatar
Ppp / 30 grudnia 2019 r. o 18:10
+2
Menu bardzo słabe, ani jednego dania bym nie ruszyła
Avatar
kazik / 29 grudnia 2019 r. o 18:39
+5
Zlikwidowany przemysł i najniższe uposażenia dają skutek . Sami wybraliście podpis za milion.
Avatar
eh...... / 29 grudnia 2019 r. o 18:21
+2
...coś mi się wydaje, że recenzenci koncentrujący swoją uwagę na cenach i tak zawsze wybiorą wykwintny "posiłek" u Maryjana Kowalskiego lub innym zdroju szybkiego serwowania goowna... Wódeczką popiją już w domu, bo taniej...
Avatar
asd / 29 grudnia 2019 r. o 16:26
+1
Podejrzewam, że i tak wszystkich normalnych ludzi będzie interesowała cena, a w drugiej kolejności  smaki i wystrój lokalu. Takie czasy!!!!!
 Zależy z jakim nastawieniem idziesz. Jeśli chcesz zjeść wykwintny obiad to cena nie gra roli.
Avatar
ddt / 29 grudnia 2019 r. o 16:20
+6
29.12.1944 r. - KARTA Z HISTORII - "z powodu niestawienia się na spotkanie osoby odpowiedzialnej za dostarczenie ładunków  nie doszedł do skutku planowany przez oddział AK pod dowództwem Franciszka Żaka ps."Wir", zamach bombowy na mieszkanie komunisty BBieruta w Lublinie."
 Co to ma wspolnego z tematem? Nie mozecie zyc bez polityki, historii i tego wiecznego cierpietnictwa i martyrologii? Artykul jest o sprawach przyjemnych i cieszeniu sie zyciem.
Avatar
PRECZ Z KOMUNĄ / 29 grudnia 2019 r. o 14:17
+3
29.12.1944 r. - KARTA Z HISTORII - "z powodu niestawienia się na spotkanie osoby odpowiedzialnej za dostarczenie ładunków nie doszedł do skutku planowany przez oddział AK pod dowództwem Franciszka Żaka ps."Wir", zamach bombowy na mieszkanie komunisty BBieruta w Lublinie."
Avatar
Gość / 29 grudnia 2019 r. o 12:11
+5
Nawet w centrum Lublina niestety ciezko cos smacznego zjesc a wiele restauracji nie serwuje wielu pozycji z wlasnego menu (bo sie skonczylo itp); do tego nieuprzejme kelnerki z wrednymi minami i obdarte elewacje budynkow. Ceny za to prawdziwie swiatowe. W innych regionach Polski jest z tym duzo lepiej. Lubelszczyzna to jednak jeszcze dzicz i brak profesjonalizmu.
Avatar
realista / 29 grudnia 2019 r. o 11:32
+9
Restauracje i puby na Zachodzie istnieja czesto nawet od XVIII - XIX wieku i ich sila to tradycja przekazywana rodzinnie z pokolenia na pokolenie; u nas jezeli ktos nie byl w miescie (a tym bardziej miasteczku) nawet 5 lat to po powrocie juz zadnego lokalu nie zastanie i albo zostal zlikwidowany i powstal nowy albo lokal niszczeje bo nie ma chetnych na wynajecie;p Cos takiego chrakteryzuje kraje biedne ze skapym, majacym weza w kieszeni spoleczenstwem.
 Przyczyn jest wiele: zanik tradycji chodzenia do pubow czy restauracji (wynikajacy niestety ze skapstwa polskiego spoleczenstwa - lepiej i taniej kupic w markecie i wypic czy zjesc w domu); brak dobrego gustu i smaku u Polakow (popularnosc fast foodow, kebabow i kiepskiej pizzy o tym swiadczy); biedne jeszcze spoleczenstwo; skapi wlasciciele, ktorzy staraja sie tylko na poczatku a pozniej juz jest tylko gorzej (zarobionych pieniedzy nie inwestuja w lokal tylko "przejadaja", slabo oplacaja pracownikow, kupuja produkty slabej jakosci i dlugo je przechowuja); zle dobrani pracownicy i ich nieustanna rotacja, nieprofesjonalni kucharze i wredni oraz malo komunikatywni kelnerzy/ barmani (tez z czasem popadaja w rutyne i olewaja klientow).
 Przyczyn jest wiele: zanik tradycji chodzenia do pubow czy restauracji (wynikajacy niestety ze skapstwa polskiego spoleczenstwa - lepiej i taniej kupic w markecie i wypic czy zjesc w domu); brak dobrego gustu i smaku u Polakow (popularnosc fast foodow, kebabow i kiepskiej pizzy o tym swiadczy); biedne jeszcze spoleczenstwo; skapi wlasciciele, ktorzy staraja sie tylko na poczatku a pozniej juz jest tylko gorzej (zarobionych pieniedzy nie inwestuja w lokal tylko "przejadaja", slabo oplacaja pracownikow, kupuja produkt... rozwiń
Avatar
Gość / 29 grudnia 2019 r. o 11:16
-7
Słabo to wyglada. Nie ma kebsa ani piccy.. na pewno tam nie pójdę.
Zobacz wszystkie komentarze 23

Skomentuj

Aby napisać komentarz, należy się zalogować:

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.

Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

 Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 19 stycznia 2021 r.

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 19 stycznia 2021 r.

Mieli tylko bieganie, ale się przeziębiali. W poniedziałek otworzyli im siłownię w Lublinie
zdjęcia
galeria

Mieli tylko bieganie, ale się przeziębiali. W poniedziałek otworzyli im siłownię w Lublinie

Siłownia K1 w Lublinie wznowiła działalność. Mogą z niej korzystać osoby należące do np. Polskiego Związku Przeciągania Liny. I wszystko zgodnie z prawem.

Lubelskie. Start szczepień w DPS-ach odwołany. Nie ma szczepionek
galeria

Lubelskie. Start szczepień w DPS-ach odwołany. Nie ma szczepionek

W poniedziałek miały zacząć się szczepienia przeciwko Covid-19 mieszkańców domów pomocy społecznej. Terminy zostały jednak przesunięte, ale wojewoda zapewnia, że pacjenci zostaną zaszczepieni do 22 stycznia.

Rząd dzieli kasę unijną. Dla lubelskiego 1,7 mld euro plus bonus

Rząd dzieli kasę unijną. Dla lubelskiego 1,7 mld euro plus bonus

Województwo lubelskie ma otrzymać ponad 1,7 mld zł z funduszy unijnych. Jest też w gronie regionów, które mają zapewnione dodatkowe pieniądze.

Wypadek koło Lublina. 3 ciężarówki i 2 auta osobowe

Wypadek koło Lublina. 3 ciężarówki i 2 auta osobowe

Służby drogowe informują o utrudnieniach w Jakubowicach Konińskich koło Lublina.

Lubelskie. Specjalnie najął się do remontu plebanii żeby kraść

Lubelskie. Specjalnie najął się do remontu plebanii żeby kraść

7 tys. zł skradziono z plebanii kościoła pw. Św. Trójcy w Wólce pod Lublinem. Sprawcą okazał się 29-latek z Chełma, który był zatrudniony w firmie prowadzącej remont. Gdy inni pracowali, złodziejaszek podciągał proboszczowi pieniądze.

Pszczółka Start Lublin we wtorek zagra ostatni mecz w koszykarskiej Lidze Mistrzów

Pszczółka Start Lublin we wtorek zagra ostatni mecz w koszykarskiej Lidze Mistrzów

Pszczółka Start Lublin we wtorek zakończy swoje występy na europejskiej arenie meczem z Casademont Saragossa. W ekipie Davida Dedka zadebiutuje Devin Searcy

Jest przełom w sprawie rozbudowy szkoły podstawowej na Felinie

Jest przełom w sprawie rozbudowy szkoły podstawowej na Felinie

Po wielu miesiącach wyczekiwania poznaliśmy oferty firm gotowych rozbudować miejską podstawówkę na Felinie. Wiadomo już, że nie powinno zabraknąć na to pieniędzy, bo każda z siedmiu ofert mieści się w kwocie zarezerwowanej przez miasto na tę inwestycję.

PZPN: Szczegóły zwolnienia Brzęczka poznamy w czwartek
wideo
film

PZPN: Szczegóły zwolnienia Brzęczka poznamy w czwartek

Polski Związek Piłki Nożnej poinformował w poniedziałek (18 stycznia) o zwolnieniu Jerzego Brzęczka z posady selekcjonera naszej reprezentacji.

Coraz większy chaos na kolei. Opóźnienia dłuższe od samej jazdy

Coraz większy chaos na kolei. Opóźnienia dłuższe od samej jazdy

Pociąg z Warszawy do Lublina nie zdążył nawet rozpocząć kursu o godzinie, o której powinien go kończyć. To tylko jeden z wielu przykładów utrudnień, z którymi zmagają się dzisiaj osoby korzystające z połączeń kolejowych.

Bury u Hołowni. Senator już planuje skok na fotel prezydenta Lublina?

Bury u Hołowni. Senator już planuje skok na fotel prezydenta Lublina?

Lubelski senator Jacek Bury odchodzi z klubu Koalicji Obywatelskiej. Polityk będzie współpracował z formacją Szymona Hołowni. Nie jest jedynym, który dostał taką propozycję.

Sokół Zwierzyniec dopina wzmocnienia przed rundą rewanżową

Sokół Zwierzyniec dopina wzmocnienia przed rundą rewanżową

Sokół Zwierzyniec jesienią wywalczył zalewie pięć punktów i na półmetku rozgrywek zajmuje przedostatnie miejsce w tabeli. Zimą w Zwierzyńcu do zespołu ma dołączyć kilku doświadczonych graczy. Wszystko po to by wiosną zapewnić sobie utrzymanie

Prognoza pogody 19.01. Będzie znacznie cieplej
galeria

Prognoza pogody 19.01. Będzie znacznie cieplej

Synoptycy przewidują na wtorek ocieplenie. Ale mróz nadal będzie trzymał.

Radny Lublina obiecuje pomoc prawną dla odmrażających biznesy

Radny Lublina obiecuje pomoc prawną dla odmrażających biznesy

Bezpłatną pomoc prawną dla przedsiębiorców otwierających swoje biznesy pomimo obostrzeń wprowadzonych przez rząd obiecuje miejski radny Marcin Nowak. Tłumaczy, że zdecydował się na to w odpowiedzi na „zapowiedziane przez rząd wzmożone kontrole”

Górnik Łęczna rozpoczął trzeci tydzień przygotowań do rundy wiosennej

Górnik Łęczna rozpoczął trzeci tydzień przygotowań do rundy wiosennej

Górnik Łęczna ma już za sobą dwa tygodnie przygotowań do rundy rewanżowej na zapleczu PKO BP Ekstraklasy. W sobotę zielono-czarni zagrali pierwszy mecz kontrolny, a w kolejnych tygodniach zawodników trenera Kamila Kieresia czekają następne sparingi

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.