Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

14 stycznia 2014 r.
16:45
Edytuj ten wpis

Lublin: Najciekawsze restauracje w powiecie

2148 8 A A

Gdzie pojechać na dziczyznę, a gdzie na dobre ryby? Gdzie golonka jest smakowita, a gdzie pielmienie rozpływają się w ustach? Przedstawiamy restauracje w naszym województwie, które w nowym roku warto odwiedzić w pierwszej kolejności. Nasz wybór jest wyłącznie subiektywny, ale może być drogowskazem: gdzie warto pojechać, co warto zjeść

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Kulinarny pejzaż naszego regionu zmienia się w szybkim tempie. Z jednej strony mamy przydrożne restauracje, gdzie można zjeść tanio i dużo. Z drugiej: restauracje, w których właściciele wprowadzają nowe techniki, je się tu najpierw oczami, później do głosu dochodzi smak. Na topie są restauracje rodzinne, gdzie potrawy przygotowywane są ze świeżych lokalnych produktów, często z własnego warzywnika. Niestety ceny idą w górę – i potrafią dorównać Warszawie. Przykładem jest tu Kazimierz Dolny. Ale jest to nóż obosieczny – warszawscy turyści jedzą przy trasie, a Kazimierzu tylko piją kawę.

Oto Top 10 restauracji, których recenzje ukazały się w "Przewodniku po restauracjach Lubelszczyzny” (w układzie alfabetycznym).

Canaletto w Zemborzycach Tereszyńskich

Jedna z nielicznych restauracji z kuchnią "Wellness” ze zdrowym jedzeniem w typie fitness mieszcząca się w hotelu Korona. Dobre, lekkie sałaty (carpaccio z gruszki), świetne duszone grzyby, policzki wołowe, dobre ryby. Kto się odchudza, a lubi celebrować jedzenie i pospacerować po wyjątkowych ogrodach, to właśnie znalazł sobie miejsce.

Kuchnia i Wino w Kazimierzu Dolnym

To jedyna restauracja, w której menu układał słynny Wojciech Modest Amaro, zdobywca gwiazdki Michelina. Carpaccio z gęsi, z orzechami, oliwą dyniową i gruszką marynowaną w occie porzeczkowym to mistrzostwo świata. Zjecie tu pyszny rosół z królika, świeże ryby, w tym filet z jesiotra. Potrawy przygotowywane są ze świeżych składników kupowanych w Kazimierzu i okolicy, nie stosuje się konserwantów i polepszaczy.

Patataj w Bochotnicy

Rodzinna restauracja pod Nałęczowem, skryta w ogrodzie. Mieści się w małej willi, miejsca trzeba rezerwować z jednodniowym wyprzedzeniem. Rewelacyjne pierogi z cielęciną, domowe zupy, dobra wołowina (w tym steki), tarty na deser. Kuchnia europejska i lokalna oparta na świeżych składnikach. Wizyta w "Patataj” to wspomnienie smaków dzieciństwa. I dobre ceny.

Siwy Dym w Celejowie

Autorska kuchnia Agnieszki Filiks. Pożywne zupy ze świetnym kociołkiem "Siwy Dym” (gulaszowa na dziczyźnie), flaki z boczniaka, schabowy pod pierzynką (jak u mamy), pyszna cielęcina, żołądki drobiowe w borowikach. Ceny w sam raz, można się najeść "na syto”. Fani pierogów będą szczęśliwi: opiekane z bobem są zawrotnie dobre, ruskie z okrasą jak domowe. Z mięsem i borowikami też.

Stary Młyn w Bełżycach

Jeśli chcecie pojechać "na prowincję” i zasmakować klimatu polecamy "Stary Młyn”, który działa w pieczołowicie odrestaurowanym młynie. Jeśli chcecie zjeść pyszną koperkową, barszcz ukraiński, pomidorówkę czy ogórkową to tylko tu. Gulasz z ziemniakami i ogórkiem kiszonym, schabowy, żeberka w sosie własnym, placek ziemniaczany z mięsem… smakują jak w domu. Do tego świetne, świeżutkie surówki.

Valentino. Kuchnia i wino w Konopnicy

Autorska kuchnia Janusza Ozgi, który stworzył menu w "Dworze Anna”. Praktyka w Wiedniu pozwoliła mu nadać polskiej kuchni europejski wymiar. Rewelacyjna zupa z bobu, klasyczny tatar, mostek cielęcy, kapłon po polsku. Po prostu stara, dobra szkoła gotowania wzorowana na lubelskich mistrzach kuchni. Restauracja jest bardzo młoda, z dużym potencjałem. Idealna na rodzinne obiady.

Villa Aurelia w Nałęczowie

Eleganckie, oszczędne wnętrze i dobre wina. Do tego sezonowa, lokalna kuchnia na wysokim poziomie. Świetne przystawki z vitello tonato na czele i duetem jagnięco-wołowym. Marynowana pierś z gęsi to rewelacja. Podobnie comberek jagnięcy. Oraz cudowne desery w rodzaju racuchów z jabłek. Tradycja połączona z nowoczesnością, lekka i zdrowa kuchnia. Drogo, ale warto zaszaleć.

W Młynie w Jakubowicach Murowanych

10 km od Lublina, nad Ciemięgą, w starym młynie mieści się jedna z najlepszych restauracji 2013 roku. Wnętrze jak w Prowansji, na pięknej zastawie podają tu potrawy godne Modesta Amaro. Polecamy wyborny pasztet z grasicy, rosół z lubczykiem, sałatkę z kaczki, stek z karczku, pierś z kaczki i wybitne desery. Polska kuchnia w technice "sous vide” i nowej aranżacji. Bardzo polecamy.

Zajazd Marta w Pułankowicach

Kultowe miejsce dla miłośników potraw z jagnięciny i dziczyzny. Wielkimi admiratorami ich kuchni są Piotr Bikont i Robert Makłowicz. Od 20 lat autorsko prowadzona przez Martę i Stanisława Stelmachów słynie z tatara, kołdunów litewskich, polędwicy wołowej, pierogów z gąsek, myśliwskiego bigosu i przedobrej golonki. Wszystkie warzywa i przyprawy pochodzą z własnego, ekologicznego ogrodu. Hitem "Marty” jest także menu weselne oparte na tradycyjnej, domowej, polskiej kuchni.

Zajazd Wincentów w Wincentowie

Autorska kuchnia Doroty Otachel, profesjonalni kelnerzy, doskonała obsługa. I kuchnia z pyszną nereczką w śmietanie, świetnymi zupami, pierogami pielmienie, gęsią, górką cielęcą oraz przysmakami z rosyjskiej kuchni. Wszystkie potrawy przygotowywane są ze świeżych składników. Nowocześnie, zdrowo i kreatywnie. I coraz lepsze propozycje dla tych, co nie jedzą mięsa.
Czytaj więcej o:

Komentarze 8

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 16 stycznia 2014 o 11:15
0

Możesz zarabiać na wszystkim bez wychodzenia z domu.  http://u.42.pl/2MFW    Naciśnij "zacznij zarabiać" i przeczytaj zasady.
Zapoznaj się z treścią poradnika a przekonasz się że warto. Sprawdz!

Avatar
Josef / 15 stycznia 2014 o 10:49
0

A Makłowicz koszernego nie poleca? To chyba jego spejalność???

Avatar
Czysmakuje? / 15 stycznia 2014 o 08:58
0

A my dla odmiany wspomnimy o największym rozczarowaniu - restauracja Hotelu Europa...

http://czysmakuje.blogspot.com/2013/06/restauracja-hotelu-europa-dzisiaj-sie.html

Avatar
gość / 15 stycznia 2014 o 06:44
0

lascalaswidnik.pl

Avatar
Blondi / 14 stycznia 2014 o 23:01
0

Stary Młyn w Bełżycach???

Porażka.

Wszystko mrożone z mikrofali. Fasolkę po bretońsku podali mi na płytkim talerzu??? z widelcem??? i zamarzniętą na kość fasolką (sos był ciepły). Na moją uwagę, że tego nie da sie w taki sposób (i w tym stanie) zjeść, usłyszałam, że nikt się jeszcze nie skarżył. Chyba jestem jakaś dziwna, ale...........

Avatar
Łukasz / 14 stycznia 2014 o 22:41
0
Jeśli już to "Valentino, chleb i wino". Co jest jawnym zerżnięciem z warszawskiej, sławnej "St. Antonio, chleb i wino" z ul. Senatorskiej.
Avatar
sasiad / 14 stycznia 2014 o 22:24
0

W powiecie Lubartowskim, tylko FIRLEJOWE SIOŁO.

Polecam !!!!

Avatar
stero / 14 stycznia 2014 o 20:52
0

W Młynie Jakubowice Murowane to nad Bystrzycą

Avatar
Gość / 16 stycznia 2014 o 11:15
0

Możesz zarabiać na wszystkim bez wychodzenia z domu.  http://u.42.pl/2MFW    Naciśnij "zacznij zarabiać" i przeczytaj zasady.
Zapoznaj się z treścią poradnika a przekonasz się że warto. Sprawdz!

Avatar
Josef / 15 stycznia 2014 o 10:49
0

A Makłowicz koszernego nie poleca? To chyba jego spejalność???

Avatar
Czysmakuje? / 15 stycznia 2014 o 08:58
0

A my dla odmiany wspomnimy o największym rozczarowaniu - restauracja Hotelu Europa...

http://czysmakuje.blogspot.com/2013/06/restauracja-hotelu-europa-dzisiaj-sie.html

Avatar
gość / 15 stycznia 2014 o 06:44
0

lascalaswidnik.pl

Avatar
Blondi / 14 stycznia 2014 o 23:01
0

Stary Młyn w Bełżycach???

Porażka.

Wszystko mrożone z mikrofali. Fasolkę po bretońsku podali mi na płytkim talerzu??? z widelcem??? i zamarzniętą na kość fasolką (sos był ciepły). Na moją uwagę, że tego nie da sie w taki sposób (i w tym stanie) zjeść, usłyszałam, że nikt się jeszcze nie skarżył. Chyba jestem jakaś dziwna, ale...........

Avatar
Łukasz / 14 stycznia 2014 o 22:41
0
Jeśli już to "Valentino, chleb i wino". Co jest jawnym zerżnięciem z warszawskiej, sławnej "St. Antonio, chleb i wino" z ul. Senatorskiej.
Avatar
sasiad / 14 stycznia 2014 o 22:24
0

W powiecie Lubartowskim, tylko FIRLEJOWE SIOŁO.

Polecam !!!!

Avatar
stero / 14 stycznia 2014 o 20:52
0

W Młynie Jakubowice Murowane to nad Bystrzycą

Zobacz wszystkie komentarze 8

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 23 lipca 2018 r.

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 23 lipca 2018 r. 0 0

Związkowcy kontra związkowcy w puławskich Azotach. Wysyłają listy i apele
galeria

Związkowcy kontra związkowcy w puławskich Azotach. Wysyłają listy i apele 26 8

Z jednej strony mobilizacja do uczestnictwa w pikiecie i referendum strajkowym, z drugiej oskarżenia o działanie „godzące w dobre imię spółki”. Związki zawodowe w puławskich Azotach już dawno nie były ze sobą tak skłócone.

Strajk pilotów linii Ryanair, problem pasażerów. Jak duże można dostać odszkodowanie?
Alarm 24

Strajk pilotów linii Ryanair, problem pasażerów. Jak duże można dostać odszkodowanie? 8 2

Setki rejsów zostały odwołane z powodu strajku pilotów linii Ryanair. Chodzi także o loty z Polski i do Polski. Pechowi pasażerowie mają prawo do odszkodowania od linii lotniczych. Pieniędzy można żądać także wtedy, gdy lot opóźni się o co najmniej dwie godziny.

Wisła zbyt wysoka. Prom z Kazimierza Dolnego do Janowca nie kursuje

Wisła zbyt wysoka. Prom z Kazimierza Dolnego do Janowca nie kursuje 24 1

Z powodu wysokiego stanu Wisły nie działa przeprawa promowa z Kazimierza Dolnego do Janowca.

Święcenie samochodów w lubelskich kościołach. Żeby kierowcy zawsze używali ich mądrze
Zdjęcia
galeria

Święcenie samochodów w lubelskich kościołach. Żeby kierowcy zawsze używali ich mądrze 149 17

Na samochody dla misjonarzy zbierano w niedzielę pieniądze w lubelskich kościołach, a obok nich można było poświęcić swój pojazd. Tak zaczął się 18. Ogólnopolski Tydzień św. Krzysztofa.

Polscy strażacy pomagają Szwedom gasić pożary lasów. Niesamowita reakcja mieszkańców [wideo]
film

Polscy strażacy pomagają Szwedom gasić pożary lasów. Niesamowita reakcja mieszkańców [wideo] 405 16

W związku z pożarami lasów w środkowej części Szwecji, polski rząd podjął decyzję o udzieleniu wsparcia. W sobotę ze Świnoujścia wyruszyła grupa prawie 140 strażaków, którzy mają pomóc szwedzkim ratownikom. Do Szwecji pojechał również 44 wozy ratowniczo-gaśnicze.

Cheap Tobacco wystąpi w Radiu Lublin
27 lipca 2018, 19:00

Cheap Tobacco wystąpi w Radiu Lublin 3 0

Co Gdzie Kiedy. Radio Lublin (ul. Obrońców Pokoju 2) zaprasza na koncert formacji Cheap Tobacco. Wydarzenie odbędzie się 27 lipca o godz. 19.

Przedsmak Carnavalu Sztumistrzów. Po Lublinie krąży już Cyrk Podwórkowy [zdjęcia]
galeria

Przedsmak Carnavalu Sztumistrzów. Po Lublinie krąży już Cyrk Podwórkowy [zdjęcia] 7 1

Po lubelskich dzielnicach krąży już Cyrk Podwórkowy, który co roku jest oznaką zbliżającego się Carnavalu Sztukmistrzów.

Nowa galeria handlowa w woj. lubelskim. Pieniądze zainwestuje belgijski deweloper
galeria

Nowa galeria handlowa w woj. lubelskim. Pieniądze zainwestuje belgijski deweloper 27 10

Nie jedna, a dwie firmy zbudują razem pierwszą w Chełmie dużą galerię handlową. Prace budowlane mają się rozpocząć jeszcze w tym roku.

Ten Typ Mes wystąpi w Plenerze
27 lipca 2018, 20:00

Ten Typ Mes wystąpi w Plenerze 1 0

Co Gdzie Kiedy. 27 lipca o godz. 20 w klubie Plener (Park Ludowy) wystąpi popularny raper i wokalista Ten Typ Mes. Artysta rozkręci soundsystemową imprezę z udziałem producenta Stasiaka oraz DJ'ów Black Belta Grega i Raz Dwa.

Łączy ich wspólna praca w policji. Oto najlepsze w woj. lubelskim psy służbowe i ich przewodnicy
galeria
film

Łączy ich wspólna praca w policji. Oto najlepsze w woj. lubelskim psy służbowe i ich przewodnicy 9 4

W piątek zakończyły się wojewódzkie eliminacje do XVIII finału Kynologicznych Mistrzostw Policji Sułkowice 2018. Zwyciężył pies IBAR i jego przewodnik st. sierż. Artur Lipski z KMP w Zamościu.

Poseł mówi o pobiciu demonstrantów w Warszawie. Policja odpowiada
film

Poseł mówi o pobiciu demonstrantów w Warszawie. Policja odpowiada 0 3

Poseł Nowoczesnej Piotr Misiło zapowiada złożenie zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez policję podczas piątkowej demonstracji przed Sejmem.

74 lata temu zlikwidowano niemiecki obóz koncentracyjny Majdanek. Pamięć o ofiarach
galeria

74 lata temu zlikwidowano niemiecki obóz koncentracyjny Majdanek. Pamięć o ofiarach 22 6

W niedzielę minęły 74 lata od ostatecznej likwidacji niemieckiego obozu koncentracyjnego Majdanek, który działał przez blisko trzy lata.

Miasto movie analogowo: Terminator w Warsztatach Kultury
25 lipca 2018, 21:00

Miasto movie analogowo: Terminator w Warsztatach Kultury 3 0

Co Gdzie Kiedy. Przed nami ostatnie lipcowe spotkanie w ramach cyklu Miasto movie analogowo w Warsztatach Kultury (ul. Grodzka 5a). W środę, 25 lipca o godz. 21 w tamtejszej Próbie Cafe wyświetlony zostanie kultowy Terminator.

94 PZLA MP. Złoto Pauliny Guby na zakończenie zmagań w Lublinie

94 PZLA MP. Złoto Pauliny Guby na zakończenie zmagań w Lublinie 0 0

Zawodniczka AZS UMCS Lublin Paulina Guba bez najmniejszych problemów wywalczyła złoty medal w pchnięciu kulą. Lubelska zawodniczka uzyskała rezultat 18.82 i nad drugą w klasyfikacji zawodniczką miała blisko dwa metry

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.