Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

18 listopada 2016 r.
19:02

Przepisy na rozgrzewające dania na jesień. Nasze propozycje

14 0 A A
Agnieszka Filiks, szefowa restauracji Siwy Dym w Celejowie poleca kociołek myśliwski, doprawiony gałką, imbirem i szczyptą serca. - Ostatnia przyprawa jest najważniejsza. Nie tylko jesienią i zimą
Agnieszka Filiks, szefowa restauracji Siwy Dym w Celejowie poleca kociołek myśliwski, doprawiony gałką, imbirem i szczyptą serca. - Ostatnia przyprawa jest najważniejsza. Nie tylko jesienią i zimą

Flaki i forszmak w przystawkach. Kociołek myśliwski i żurek w zupach. Gulasz i bigos na drugie. Na jesienne dni wybraliśmy 8 energetycznych dań z regionalnej kuchni

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Co zamówić w restauracji na niedzielny obiad? Co ugotować, żeby syciło i rozgrzewało? Zacznijmy od przystawek na gorąco. I flaków według receptury Cecylii Gałan z Urzędowa.

Flaki po urzędowsku

Składniki: 1 kg flaków wołowych, 1 kg grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki ), szklanka kaszy jaglanej, 3 cebule, 3 marchewki, seler, pietruszka, lubczyk, sól, pieprz, papryka, ziele angielskie, imbir, gałka muszkatołowa, majeranek, olej, masło, około 4 do 5 litrów rosołu z kaczki.

Wykonanie: flaki trzykrotnie obgotować, w czwartej wodzie ugotować do miękkości i odcedzić. Na kaczce ugotować rosół z warzywami. Cebulę zeszklić na oleju z masłem. Dodać pokrojone grzyby i razem dusić. Kaszę opłukać. Flaki, grzyby, kaszę, przyprawy dodać do rosołu i gotować do miękkości kaszy około pół godziny. Dosmakować solą, pieprzem. Należy mieszać, aby potrawa się nie przypaliła.

Forszmak po lubelsku

Składniki: 20 dag ogórków kiszonych, 20 dag boczku wędzonego, 20 dag kiełbasy podlaskiej, 70 dag schabu wędzonego, 3 dag koncentratu pomidorowego, 3 łyżki gęstej śmietany, 1 łyżka mąki, 1 kostka rosołu drobiowego, 1 łyżka smalcu, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, sól, biały pieprz.

Wykonanie: schab, boczek i kiełbasę pokroić w paski. Na rozgrzany smalec wrzucić schab. Podsmażyć, przełożyć do garnka z bulionem. Dodawać kolejno boczek, kiełbasę, cebulę (każde osobno). Doprawić pieprzem, solą, koncentratem pomidorowym. Obrane ogórki pokroić w paski, podsmażyć na maśle, dodać pod koniec gotowania do forszmaku. Po zagotowaniu zagęścić zasmażką z mąki i masła oraz śmietaną.

Teraz kolej na zupy.

Kociołek myśliwski według Agnieszki Filiks

Składniki: 50 dag udźca z dzika, duży pęczek rozmarynu, 20 dag papryki, 20 dag g ziemniaków, 15 dag marchewki, 200 ml wina czerwonego, 15 dag pieczarek, liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca, ziarno jałowca, sól, pieprz, tabasco, gałka muszkatołowa, imbir.

Wykonanie: mięso pokroić w kostkę, zamarynować w winie z gorczycą i z ziarnami jałowca. Odstawić na dobę, podsmażyć na oliwie z oliwek. Wrzucić mięso do wywaru wołowego lub na kościach z dziczyzny, dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować do miękkości .

Gdy mięso zacznie kruszeć dodać przygotowane warzywa, obrane i pokrojone w kostkę. Pieczarki, paprykę dodać 15 minutach po warzywach. Doprawić według uznania solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem. Przygotować zasmażkę z masła i mąki, zaciągnąć do gęstości, aby wyszedł gęsty gulasz.

Soljanka

Składniki: 2 litry bulionu, pół kg karkówki, 10 dag dobrej wiejskiej kiełbasy, 2 duże cebule, 2 ziemniaki, 3 – 4 duże kiszone ogórki, kilka ząbków czosnku, 2 marchewki, 2 łyżki przecieru pomidorowego, sól, pieprz, listek bobkowy, ziele angielskie, 2 łyżki masła.

Wykonanie: do garnka wrzucić karkówkę pokrojoną na kilka części, 2 marchewki, cebulę, listek bobkowy, ziele angielskie. Zalać 2 litrami wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Po przecedzeniu ugotowanego bulionu ostudzone mięso pokroić w paseczki. Na maśle podsmażyć cebulę. Wrzucić do bulionu. Oddzielnie podsmażyć kiełbasę pokrojoną w paseczki i czosnek. Wrzucić do bulionu. Na maśle podsmażyć ogórki kiszone z czosnkiem, dodać do zupy. Kiedy ogórki zmiękną, wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę. I paseczki karkówki. Gotować 30 minut, doprawić solą i pieprzem, dodać przecier pomidorowy. Na koniec wlać szklankę kwasu spod ogórków.

Czas na drugie dania.

Bigos po ułańsku

Składniki: 1 kg kapusty kiszonej kapusty, 1 główka białej kapusty, 2 cebule, 50 dag tłustej wieprzowiny, 50 dag pieczeni wołowej, 25 dag mięsa zająca, 30 dag kiełbasy jałowcowej lub myśliwskiej, 10 dag suszonych grzybów, 20 dag suszonych śliwek, 2 łyżki smalcu, 2 łyżki mąki, 6 ząbków czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, po 10 ziaren pieprzu i jałowca, sól, pieprz mielony, majeranek na smak.

Wykonanie: kapustę poszatkować, sparzyć, zalać niewielką ilością wody i ugotować. Cebulę podsmażyć na smalcu, dodać odsączoną kapustę kiszoną, zasmażyć z mąką. Namoczone grzyby obgotować i pokroić. Śliwki wymoczyć. Wieprzowinę pokroić na kawałki, udusić z mięsem zająca, doprawić. Pieczeń wołową pokroić na kawałki, udusić na smalcu. Na patelni zrumienić drugą cebulę, dodać mąkę, rozprowadzić wodą, dodać do ugotowanej białej kapusty. Oddzielnie ugotować obsmażoną kapustę kiszoną, dodać grzyby, dusić 20 minut. Połączyć obie kapusty w jednym garnku, dodać mięso, kiełbasę, śliwki, przyprawy, gotować godzinę. Następnego dnia dusić bigos dwie godziny. Podawać z ziemniakami.

Gulasz w chlebie według Jerzego Rogalskiego

Składniki: 1 kg wieprzowiny, 2 łyżki smalcu, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, kilka pieczarek, sól, czarny pieprz, słodka papryka w proszku, pieprz ziołowy, pół szklanki kwaśnej śmietany. Zamiast talerzy: 4 małe, okrągłe chlebki razowe.

Wykonanie: wieprzowinę, najlepiej karkówkę obrać z błon i pokroić na większe kawałki. W kociołku rozpuścić smalec i obsmażyć mięso na ostrym ogniu, podlać wodą. - Wsypać 3 łyżki słodkiej czerwonej papryki, rozprowadzić, chwilę dusić, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czerwoną paprykę i pieczarki. Doprawić solą, czarnym i ziołowym pieprzem, przykryć i dusić godzinę - dodaje Jerzy Rogalski. Po godzinie spróbować, doprawić roztartym czosnkiem, ewentualnie dodać cebuli. Dusić dwie godziny. Z chlebków wyjąć miąższ, napełnić je gulaszem, ozdobić każdą porcję łyżeczką kwaśnej śmietany.

Żeberka po lubelsku

Składniki: 1 kg chudych żeberek, 2 cebule, 2 listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, kilka ząbków czosnku, mąka, sól kamienna na smak.

Wykonanie: pocięte żeberka posolić, natrzeć pieprzem i roztartym czosnkiem. Przełożyć do garnka, przekładając plastrami cebuli. Dodać resztę przypraw. Zostawić w lodówce na kilka godzin. Następnie oprószać mąką i każde żeberko oddzielnie obsmażać na patelni. Dusić do miękkości w garnku, dodając cebulę z marynaty. Pod koniec duszenia można dodać odrobinę śmietany. Podawać z kaszą gryczaną.
A teraz czas na deser.

Ryż z bakaliami i miodem

Składniki: 2 szklanki ryżu, po 2 łyżki suszonych śliwek i rodzynek, 5 migdałów, kieliszek koniaku, pół szklanki lipowego miodu, mleko, sól.

Wykonanie: ryż ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Przelać na durszlaku ciepłą wodą. W głębokim garnku rozpuścić masło, dodać ryż, wymieszać, zalać mlekiem i gotować 40 minut. Śliwki, rodzynki i posiekane migdały zalać koniakiem na pół godziny. Podsmażyć na maśle i zalać miodem. Ryż uformować w piramidy i ozdobić miodowym sosem.

Komentarze 0

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.
Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Śmiertelny wypadek koło Józefowa nad Wisłą. Policja szuka świadków
ZDJĘCIA

Śmiertelny wypadek koło Józefowa nad Wisłą. Policja szuka świadków 0 4

29-letni mężczyzna został zatrzymany w związku ze śmiertelnym wypadkiem w miejscowości Kolonia Wałowice (powiat opolski). W piątek rano volkswagen passat, którym jechała trójka młodych ludzi wjechał do przydrożnego rowu przewracając się na bok. Na miejscu zginął 33-letni pasażer a 21-letnia kobieta jadąca autem została ranna.

Przez cztery dni mieszkańcy byli bez ogrzewania i ciepłej wody. Prezydent prosi o wyjaśnienia

Przez cztery dni mieszkańcy byli bez ogrzewania i ciepłej wody. Prezydent prosi o wyjaśnienia 5 0

Prezydent Zamościa prosi o wyjaśnienia firmę Veolia Wschód po tym, jak przez cztery dni mieszkańcy miasta byli pozbawieni ciepła. Firma tłumaczy, że awarię usunięto tak szybo jak było to możliwe.

Światowy Dzień Kota: Zdjęcia Waszych kotów
galeria

Światowy Dzień Kota: Zdjęcia Waszych kotów 151 3

Dziś Światowy Dzień Kota. Świętujemy go razem z Waszymi kotami. W galerii zdjęcia kocich piękności należących do Czytelników Dziennika Wschodniego.

Złe wiadomości dla lotniska Lublin. Przewoźnik kończy działalność i likwiduje loty

Złe wiadomości dla lotniska Lublin. Przewoźnik kończy działalność i likwiduje loty 1 15

Brytyjskie linie lotnicze BMI Regional kończą działalność i od soboty nie obsługują wszystkich połączeń. Oznacza to koniec codziennych lotów na trasie Lublin-Monachium.

Górnik Łęczna szykuje się do walki o awans na zaplecze Lotto Ekstraklasy

Górnik Łęczna szykuje się do walki o awans na zaplecze Lotto Ekstraklasy 0 8

Jeszcze przed przerwą w rozgrywkach trenerem zespołu został Franciszek Smuda, który prowadził już kiedyś zespół z Łęcznej, gdy ten występował na najwyższym szczeblu. W tym sezonie ma za zadanie wywalczyć awans do Fortuna I Ligi

Pacjenci muszą jeszcze poczekać na szpital. Trzeba dokończyć remont budynku
ALARM24

Pacjenci muszą jeszcze poczekać na szpital. Trzeba dokończyć remont budynku 9 2

Szpitalem w Rykach zarządza nowa spółka powołana przez starostwo. Nie wiadomo jednak, kiedy lecznica zacznie przyjmować pacjentów

Kolejne zmiany w parku. Powstanie brama koszarska

Kolejne zmiany w parku. Powstanie brama koszarska 6 2

W parku radziwiłłowskim rusza kolejny etap prac. Tym razem odtworzona będzie m.in. brama koszarska.

Puławski półmaraton w koronie

Puławski półmaraton w koronie 19 3

Od nowego sezonu puławski Bieg Zielonych Sznurowadeł, będzie otwierał Koronę Półmaratonów Lubelszczyzny. W tym roku nadwiślańska impreza będzie obchodziła również swoje pięciolecie. Jej organizatorzy przewidują w związku z tym więcej nagród i dyplomów.

Stal Kraśnik gorsza od Czarnych Połaniec, niespodziewany transfer

Stal Kraśnik gorsza od Czarnych Połaniec, niespodziewany transfer 6 1

Piłkarze Jarosława Pacholarza przegrali w sobotę mecz kontrolny z Czarnymi Połaniec 0:3. Kraśniczanie ogłosili też sporo transferów. Najciekawszym ruchem wydaje się pozyskanie napastnika – Kamila Króla, byłego gracza: Górnika Zabrze, Motoru Lublin, który ostatnie lata spędził w Grecji

Z Lubelszczyzny na Zachód. Szukają nie tylko kierowców

Z Lubelszczyzny na Zachód. Szukają nie tylko kierowców 15 2

Myślicie o pracy za granicą? Wybraliśmy dla was najlepsze oferty pracy w Niemczech, Francji i Belgii.

Hetman Zamość – Sokół Sieniawa 2:4. Martwią stracone gole i kontuzje

Hetman Zamość – Sokół Sieniawa 2:4. Martwią stracone gole i kontuzje 2 3

W środę lider tabeli IV ligi zdobył sześć goli w sparingu z Kryształem Werbkowice. Problem w tym, że podopieczni Jacka Ziarkowskiego dali sobie też strzelić trzy gole. W sobotę cztery bramki w Zamościu zdobył za to Sokół Sieniawa. I tym razem Hetman musiał się pogodzić z porażką 2:4.

Azoty Puławy lepsze od Wybrzeża dopiero po konkursie karnych

Azoty Puławy lepsze od Wybrzeża dopiero po konkursie karnych 0 4

Zespół z Puław nie ma ostatnio wiele czasu na odpoczynek. Po dwóch meczach fazy grupowej Pucharu EHF zespół trenera Bartosz Jureckiego wrócił na ligowe parkiety. W rywalizacji z Wybrzeżem Gdańsk emocji nie brakowało, a puławianie zwyciężyli w niej dopiero po rzutach karnych

Niespodzianka w Bydgoszczy. Pszczółka lepsza od Artego

Niespodzianka w Bydgoszczy. Pszczółka lepsza od Artego 13 10

Koszykarki Pszczółki Polski Cukier AZS UMCS Lublin sprawiły sensację w Bydgoszczy. Wygrały z tamtejszym Artego 76:72. Zła wiadomość jest natomiast taka, że w końcówce meczu Brianna Kiesel nabawiła się, prawdopodobnie, urazu lewej nogi

Podlasie – Lublinianka 5:0. Całkowita dominacja

Podlasie – Lublinianka 5:0. Całkowita dominacja 4 3

Piłkarze Przemysława Sałańskiego nie mieli się do tej pory, czym chwalić, jeżeli chodzi o wyniki meczów sparingowych. W sobotę zagrali jednak bardzo dobre zawody i rozbili Lubliniankę aż 5:0.

Na Lubelszczyźnie kręcą bat  na dłużników

Na Lubelszczyźnie kręcą bat na dłużników 15 6

Prawie 250 tys. zł zaległości w płaceniu czynszu mają lokatorzy mieszkań komunalnych w Radzyniu Podlaskim. Urzędnicy apelują o spłatę należności, ale na wszelki wypadek dla opornych szykują już mieszkania o niższym standardzie.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.