Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

4 stycznia 2013 r.
12:28
Edytuj ten wpis

Restauracja "Patataj” w Kolonii Bochotnica (recenzja)

0 27 A A

Długo szukaliśmy miejsca na noworoczny obiad. Chcieliśmy miło spędzić czas w przytulnej, rodzinnej restauracji, gdzie potrawy przyrządza się ze świeżych, naturalnych składników, obsługa jest miła i nie trzeba się spieszyć. Nasz wybór padł na restaurację "Patataj”, położną na drodze z Lublina do Nałęczowa.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Znak rozpoznawczy to latem rower z bagażnikiem pełnym kwiatów. Zimą trafić trudniej. "Patataj” mieści się w małej willi, skrytej w wypielęgnowanym ogrodzie. Wnętrze jest urządzone ze smakiem. W salonie przywitała nas ogromna choinka, ubrana w sianko i zwierzątka z ciasta. Oraz tłum ludzi. Nasz stolik musieliśmy rezerwować rano, żeby zjeść o godz. 17. W karcie zaskoczyło nas specjalne menu na Nowy Rok.

Na dobry początek zamówiliśmy "Carpaccio wieprzowe z sosem tuńczykowym” za 19 zł oraz "Sałatę z kozim serem i sosem miodowo-balsamicznym” za 18 zł. Kiedy zobaczyłem swoje carpaccio, ogarnęło mnie zdumienie. Zamiast płatów dojrzewającej polędwicy dostałem plastry pieczonego karczku, polane sosem. Pomieszanie z poplątaniem. W dodatku sos był kiepściutki, kucharzowi nie chciało się dodać do owego "carpaccio” nawet kaparów. Za to sałata była świetna. Świeże składniki, dobry ser kozi i wspaniały, aromatyczny sos, który był dowodem na talent kucharza, napełniły nas radością.

Zup w karcie jest mało, bo codziennie gotuje się świeże. Kelnerka poleciła mi "Żurek na borowikach z pierożkami” za 17 zł, M. zamówiła sobie "Rosół z kołdunami” za 18 zł. Grzybowy żurek był świeżutki, z dużą ilością grzybów, na zakwasie. Jak w domu. Pikanterii dodawały mu malutkie pierożki z kapustą i grzybami pieczone na maśle, podane w oddzielny talerzyku. Ale kołduny w rosole się rozłaziły, z ciasta wyglądało nadzienie. Dość suche, z baraniną było dowodem na to, że kołduny trzeba umieć robić i nie jest to prosta sprawa.

M. zamówiła "Polędwiczkę wieprzową w sosie z kurek, z kopytkami” (36 zł), ja – "Befsztyk z polędwicy z masłem czosnkowym i frytkami” (49 zł). Warto było czekać. Polędwiczkę najpierw obsmażono na złoto, pokrojona w plastry dusiła się z kurkowym sosie. Mięso było wyśmienite, kopytka genialne, kurek jak na lekarstwo, sos zbyt słodki.

Mój befsztyk był poematem. Polędwica wołowa najwyższej jakości, świeża i soczysta na moje życzenie została wysmażona na średnio. Miała chrupiącą skórkę, świetne masełko czosnkowe rozpuszczało się powoli na jeszcze skwierczącej skórce. Cienkie frytki były tylko łakomym tłem dla befsztyku. Jak ja się cieszę, że coraz częściej trafiamy na takie cuda.

Na deser zamówiliśmy sobie ciasto "Tiramisu” (14 zł), "Tartę wiśniową z sosem waniliowym” (13 zł), miętową herbatę za 5 i espresso za 7. Do szczęścia zabrakło nam serdeczności kelnerek. Urzędowo uprzejme, nie były w stanie dopełnić dobrej kuchni odrobiną dobrej energii. Zapłaciliśmy 188 zł. Polecamy tym, którzy cenią rodzinne klimaty, świeże, smaczne jedzenie i lokalną kuchnię.

Ocena: 4/5

Restauracja Patataj
Kol. Bochotnica 15 (k. Nałęczowa)
Tel. (81) 50 14 701.
Czynne od 12 do 20, w poniedziałek nieczynne.
Można płacić kartą
Partner Przewodnika

Partnerem Przewodnika jest Old Poland. Wielkie Polskie Sery. Old Poland to marka najlepszych serów długodojrzewających produkowanych w Polsce. Smakiem i jakością dorównuje najbardziej znanym europejskim serom, pochodzącym ze Szwajcarii, Holandii, Włoch czy Francji.

Komentarze 27

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
jaś / 3 lipca 2017 o 12:56
0
jedzenie smaczne ale wielkość porcji i obsługa miernota, nie polecam,totalny rozgardiasz,radzę jechać od razu po śniadaniu bo zanim podadzą to będzie pora kolacji tym bardziej że mieliśmy rezerwację 
Avatar
Gość / 20 czerwca 2016 o 21:00
0
Bardzo przyjemne miejsce, uroczo zlokalizowane w ogrodzie pełnym zieleni i śpiewających ptaków, wnętrza klimatyczne, ciepłe, wysmakowane i przyjazne, a jednocześnie nie "przesłodzone" i nie "nadęte". Obsługa pomocna, chętnie doradzająca przy wyborze dań, bardzo sympatyczna, uśmiechnięta. A jedzenie - po prostu majstersztyk! Próbowałam wielu dań (polecam menu degustacyjne dla 2 osób za 175 zł) - wybór bardzo bogaty, a porcje nie do zjedzenia przez 2 osoby. Zupa cukiniowa pyszna (choć dla mnie ciut za słona), biały chłodnik - mmm, taki kremowy, idealnie doprawiony, sałatka z boczniaków - palce lizać!, małe pierożki - nie dość, że urocze, to przepyszne, zwłaszcza z cielęciną, a wołowina w sosie kaparowym oraz polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym z malutkimi kopytkami - niebo w gębie! Wszystko wspaniale doprawione, dopieszczone, takie domowe i rozpływające się w ustach. I jeszcze deser - nugat lodowy - dla mnie super niespodzianka smakowa, zaś tarta z wiśniami ... poezja! Jedną porcją degustacyjną z powodzeniem najadłyby się 4 osoby, porcje są naprawdę ogromne. I mają pyszną oliwę, w smaku podobną do greckiej kalamaty.
Bardzo przyjemne miejsce, uroczo zlokalizowane w ogrodzie pełnym zieleni i śpiewających ptaków, wnętrza klimatyczne, ciepłe, wysmakowane i przyjazne, a jednocześnie nie "przesłodzone" i nie "nadęte". Obsługa pomocna, chętnie doradzająca przy wyborze dań, bardzo sympatyczna, uśmiechnięta. A jedzenie - po prostu majstersztyk! Próbowałam wielu dań (polecam menu degustacyjne dla 2 osób za 175 zł) - wybór bardzo bogaty, a porcje nie do zjedzenia przez 2 osoby. Zupa cukiniowa pyszna (choć dla mnie ciut za słona), biały chłodnik... rozwiń
Avatar
Artur / 14 listopada 2014 o 23:41
0

Już ktoś zwrócił na to uwagę-lokal jest pełen much, które pstrzą wszystko od szyb w oknach i meblach do zastawy stojącej na stołach, są natrętne i pchają się do potraw. A ile ich w takim razie musi być w kuchni? Szybko wypiliśmy jakieś napoje i : w drogę -uciekły pieniądze 5-ciu głodnych osób!

W żadnym  lokalu -nawet o mniejszych aspiracjach nie jadłem w takich warunkach i nigdy tutaj nie przyjadę. Co z tego, że mają profesjonalną stronę www i piękny lokal w pięknym ogrodzie skoro nie radzą sobie z takim "drobiazgiem"...

Avatar
tadeusz / 3 grudnia 2013 o 11:22
0

Hmmm drogi czytelniku, jesli twierdzisz, ze Bochotnica (ta o której pisze autor artykułu) jest za Nałęczowem, to ja tobie proponuję powtórkę z geografii lokalnej ;)

To zależy z której strony jedziesz do Nałęczowa:)

Avatar
Gosia / 20 marca 2013 o 09:58
0
[quote name='zimowit' timestamp='1357458413' post='716864']
pismak - matołek podający się za smakosza nie wie że Bochptnica leży na trasie Lublin- Kazimierz Dolny, już za Nałęczowem. Proponuję poprawkę z geografii , kl. ta szkoły podstawowej.
[/quote] Hmmm drogi czytelniku, jesli twierdzisz, ze Bochotnica (ta o której pisze autor artykułu) jest za Nałęczowem, to ja tobie proponuję powtórkę z geografii lokalnej
Avatar
kasia / 10 marca 2013 o 14:32
0
Ludzie przecież każdy ma prawo do krytyki, do przedstawienia własnego punktu widzenia,tym bardziej że mamy XIX wiek i wolność słowa. Wirtualny świat rządzi się swoimi prawami . To że redaktor serwisu wyraża aprobatę czy dezaprobatę co do podawanych dań, może nam tylko pomóc w ocenie lokalu, dać jakąś wskazówkę. Nie wszyscy i nie zawsze będą sugerować się wpisami pana redaktora, ale znajdzie się grupa osób, które wezmą do siebie owe recenzje. Odniosę się także do twierdzeń w stylu " niektórzy nie mają za co rodziny wyżywić, a redaktor zamawia dania za 200zł i jeszcze wybrzydza" . Heh, jeśli kogoś nie stać na takie " wariacje" to jego problem. Sie ma sie je!! Po za tym, nie sądzę by biedota czytała recenzje lubelskich czy jakichkolwiek restauracji.Gastronomia towarzyszy ludzkości od zarania dziejów, ba... dlaczegoż więc stworzono kulinarię- sztukę gotowania?? O jedzeniu, potrawach można tak samo dyskutować jak o filozofii, muzyce czy nawet samochodach. Pan redaktor ma taką pasję i nie rozumiem dlaczego miałby zaprzestać robić to co lubi. Kwestia smaku to indywidualna rzecz ale cieszę się, że jest taki serwis- bardzo przydatny, na pewno bardziej od Pudelka i innych plotkarskich serwisów.
Ludzie przecież każdy ma prawo do krytyki, do przedstawienia własnego punktu widzenia,tym bardziej że mamy XIX wiek i wolność słowa. Wirtualny świat rządzi się swoimi prawami . To że redaktor serwisu wyraża aprobatę czy dezaprobatę co do podawanych dań, może nam tylko pomóc w ocenie lokalu, dać jakąś wskazówkę. Nie wszyscy i nie zawsze będą sugerować się wpisami pana redaktora, ale znajdzie się grupa osób, które wezmą do siebie owe recenzje. Odniosę się także do twierdzeń w stylu " niektórzy nie mają za co rodziny wyżywić, a redaktor z... rozwiń
Avatar
Gość / 6 stycznia 2013 o 21:18
0
Proszę, nie mieszaj do tego Pana Boga.
Avatar
jon / 6 stycznia 2013 o 20:19
0
Panie Boże ! Ty widzisz i nie grzmisz !!!
ludzie jedzenia szukają po śmietnikach a ten deb*** pod Twoim okiem co robi ?
Avatar
Gość / 6 stycznia 2013 o 15:32
0
[quote name='trrk' timestamp='1357452134' post='716851']
Ty zapewne jesteś jednym z pseudo restauratorów, którego niepochlebna recenzja dotknęła, a jedyne o czym myślisz to kasa... Też proponuję się zastanowić.
Co do recenzji to niestety, ale w większości są trafne, poza barem ormiańskim, który już chyba zaprzestał działalności
[/quote]

Musze cie rozczarowac, ale sie mylisz.

Skad wiesz ze recenzje sa trafne ?
Czyzbys byla w tych wszystkich restauracjach i jadla to samo co pan/krytykant ?
To ty jestes ta tajemnicza M ?

Jak to jest z rachunkami u was ? Kto placi ? Pan redaktor sponsoruje, czy dzielicie sie rachunkami ?
Srednio liczac to wychodzi 1000zl na miesiac, 4-5 wizyt w miesiacu, prosty rachunek (pomijam juz koszty dojazdu). Dosc majetni z was ludzie w takim razie.

...a moze to na czyms innym polega, koszty tych "recenzji".
[quote name='trrk' timestamp='1357452134' post='716851']
Ty zapewne jesteś jednym z pseudo restauratorów, którego niepochlebna recenzja dotknęła, a jedyne o czym myślisz to kasa... Też proponuję się zastanowić.
Co do recenzji to niestety, ale w większości są trafne, poza barem ormiańskim, który już chyba zaprzestał działalności
[/quote]

Musze cie rozczarowac, ale sie mylisz.

Skad wiesz ze recenzje sa trafne ?
Czyzbys byla w tych wszystkich restauracjach i jadla to samo... rozwiń
Avatar
Goguś / 6 stycznia 2013 o 14:15
0
[quote name='zimowit' timestamp='1357458413' post='716864']
pismak - matołek podający się za smakosza nie wie że Bochptnica leży na trasie Lublin- Kazimierz Dolny, już za Nałęczowem. Proponuję poprawkę z geografii , kl. ta szkoły podstawowej.
[/quote]Tobie proponuję poprawkę- matole... To jest Kolonia Bochotnica koło Nałęczowa !!!
Avatar
jaś / 3 lipca 2017 o 12:56
0
jedzenie smaczne ale wielkość porcji i obsługa miernota, nie polecam,totalny rozgardiasz,radzę jechać od razu po śniadaniu bo zanim podadzą to będzie pora kolacji tym bardziej że mieliśmy rezerwację 
Avatar
Gość / 20 czerwca 2016 o 21:00
0
Bardzo przyjemne miejsce, uroczo zlokalizowane w ogrodzie pełnym zieleni i śpiewających ptaków, wnętrza klimatyczne, ciepłe, wysmakowane i przyjazne, a jednocześnie nie "przesłodzone" i nie "nadęte". Obsługa pomocna, chętnie doradzająca przy wyborze dań, bardzo sympatyczna, uśmiechnięta. A jedzenie - po prostu majstersztyk! Próbowałam wielu dań (polecam menu degustacyjne dla 2 osób za 175 zł) - wybór bardzo bogaty, a porcje nie do zjedzenia przez 2 osoby. Zupa cukiniowa pyszna (choć dla mnie ciut za słona), biały chłodnik - mmm, taki kremowy, idealnie doprawiony, sałatka z boczniaków - palce lizać!, małe pierożki - nie dość, że urocze, to przepyszne, zwłaszcza z cielęciną, a wołowina w sosie kaparowym oraz polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym z malutkimi kopytkami - niebo w gębie! Wszystko wspaniale doprawione, dopieszczone, takie domowe i rozpływające się w ustach. I jeszcze deser - nugat lodowy - dla mnie super niespodzianka smakowa, zaś tarta z wiśniami ... poezja! Jedną porcją degustacyjną z powodzeniem najadłyby się 4 osoby, porcje są naprawdę ogromne. I mają pyszną oliwę, w smaku podobną do greckiej kalamaty.
Bardzo przyjemne miejsce, uroczo zlokalizowane w ogrodzie pełnym zieleni i śpiewających ptaków, wnętrza klimatyczne, ciepłe, wysmakowane i przyjazne, a jednocześnie nie "przesłodzone" i nie "nadęte". Obsługa pomocna, chętnie doradzająca przy wyborze dań, bardzo sympatyczna, uśmiechnięta. A jedzenie - po prostu majstersztyk! Próbowałam wielu dań (polecam menu degustacyjne dla 2 osób za 175 zł) - wybór bardzo bogaty, a porcje nie do zjedzenia przez 2 osoby. Zupa cukiniowa pyszna (choć dla mnie ciut za słona), biały chłodnik... rozwiń
Avatar
Artur / 14 listopada 2014 o 23:41
0

Już ktoś zwrócił na to uwagę-lokal jest pełen much, które pstrzą wszystko od szyb w oknach i meblach do zastawy stojącej na stołach, są natrętne i pchają się do potraw. A ile ich w takim razie musi być w kuchni? Szybko wypiliśmy jakieś napoje i : w drogę -uciekły pieniądze 5-ciu głodnych osób!

W żadnym  lokalu -nawet o mniejszych aspiracjach nie jadłem w takich warunkach i nigdy tutaj nie przyjadę. Co z tego, że mają profesjonalną stronę www i piękny lokal w pięknym ogrodzie skoro nie radzą sobie z takim "drobiazgiem"...

Avatar
tadeusz / 3 grudnia 2013 o 11:22
0

Hmmm drogi czytelniku, jesli twierdzisz, ze Bochotnica (ta o której pisze autor artykułu) jest za Nałęczowem, to ja tobie proponuję powtórkę z geografii lokalnej ;)

To zależy z której strony jedziesz do Nałęczowa:)

Avatar
Gosia / 20 marca 2013 o 09:58
0
[quote name='zimowit' timestamp='1357458413' post='716864']
pismak - matołek podający się za smakosza nie wie że Bochptnica leży na trasie Lublin- Kazimierz Dolny, już za Nałęczowem. Proponuję poprawkę z geografii , kl. ta szkoły podstawowej.
[/quote] Hmmm drogi czytelniku, jesli twierdzisz, ze Bochotnica (ta o której pisze autor artykułu) jest za Nałęczowem, to ja tobie proponuję powtórkę z geografii lokalnej
Avatar
kasia / 10 marca 2013 o 14:32
0
Ludzie przecież każdy ma prawo do krytyki, do przedstawienia własnego punktu widzenia,tym bardziej że mamy XIX wiek i wolność słowa. Wirtualny świat rządzi się swoimi prawami . To że redaktor serwisu wyraża aprobatę czy dezaprobatę co do podawanych dań, może nam tylko pomóc w ocenie lokalu, dać jakąś wskazówkę. Nie wszyscy i nie zawsze będą sugerować się wpisami pana redaktora, ale znajdzie się grupa osób, które wezmą do siebie owe recenzje. Odniosę się także do twierdzeń w stylu " niektórzy nie mają za co rodziny wyżywić, a redaktor zamawia dania za 200zł i jeszcze wybrzydza" . Heh, jeśli kogoś nie stać na takie " wariacje" to jego problem. Sie ma sie je!! Po za tym, nie sądzę by biedota czytała recenzje lubelskich czy jakichkolwiek restauracji.Gastronomia towarzyszy ludzkości od zarania dziejów, ba... dlaczegoż więc stworzono kulinarię- sztukę gotowania?? O jedzeniu, potrawach można tak samo dyskutować jak o filozofii, muzyce czy nawet samochodach. Pan redaktor ma taką pasję i nie rozumiem dlaczego miałby zaprzestać robić to co lubi. Kwestia smaku to indywidualna rzecz ale cieszę się, że jest taki serwis- bardzo przydatny, na pewno bardziej od Pudelka i innych plotkarskich serwisów.
Ludzie przecież każdy ma prawo do krytyki, do przedstawienia własnego punktu widzenia,tym bardziej że mamy XIX wiek i wolność słowa. Wirtualny świat rządzi się swoimi prawami . To że redaktor serwisu wyraża aprobatę czy dezaprobatę co do podawanych dań, może nam tylko pomóc w ocenie lokalu, dać jakąś wskazówkę. Nie wszyscy i nie zawsze będą sugerować się wpisami pana redaktora, ale znajdzie się grupa osób, które wezmą do siebie owe recenzje. Odniosę się także do twierdzeń w stylu " niektórzy nie mają za co rodziny wyżywić, a redaktor z... rozwiń
Avatar
Gość / 6 stycznia 2013 o 21:18
0
Proszę, nie mieszaj do tego Pana Boga.
Avatar
jon / 6 stycznia 2013 o 20:19
0
Panie Boże ! Ty widzisz i nie grzmisz !!!
ludzie jedzenia szukają po śmietnikach a ten deb*** pod Twoim okiem co robi ?
Avatar
Gość / 6 stycznia 2013 o 15:32
0
[quote name='trrk' timestamp='1357452134' post='716851']
Ty zapewne jesteś jednym z pseudo restauratorów, którego niepochlebna recenzja dotknęła, a jedyne o czym myślisz to kasa... Też proponuję się zastanowić.
Co do recenzji to niestety, ale w większości są trafne, poza barem ormiańskim, który już chyba zaprzestał działalności
[/quote]

Musze cie rozczarowac, ale sie mylisz.

Skad wiesz ze recenzje sa trafne ?
Czyzbys byla w tych wszystkich restauracjach i jadla to samo co pan/krytykant ?
To ty jestes ta tajemnicza M ?

Jak to jest z rachunkami u was ? Kto placi ? Pan redaktor sponsoruje, czy dzielicie sie rachunkami ?
Srednio liczac to wychodzi 1000zl na miesiac, 4-5 wizyt w miesiacu, prosty rachunek (pomijam juz koszty dojazdu). Dosc majetni z was ludzie w takim razie.

...a moze to na czyms innym polega, koszty tych "recenzji".
[quote name='trrk' timestamp='1357452134' post='716851']
Ty zapewne jesteś jednym z pseudo restauratorów, którego niepochlebna recenzja dotknęła, a jedyne o czym myślisz to kasa... Też proponuję się zastanowić.
Co do recenzji to niestety, ale w większości są trafne, poza barem ormiańskim, który już chyba zaprzestał działalności
[/quote]

Musze cie rozczarowac, ale sie mylisz.

Skad wiesz ze recenzje sa trafne ?
Czyzbys byla w tych wszystkich restauracjach i jadla to samo... rozwiń
Avatar
Goguś / 6 stycznia 2013 o 14:15
0
[quote name='zimowit' timestamp='1357458413' post='716864']
pismak - matołek podający się za smakosza nie wie że Bochptnica leży na trasie Lublin- Kazimierz Dolny, już za Nałęczowem. Proponuję poprawkę z geografii , kl. ta szkoły podstawowej.
[/quote]Tobie proponuję poprawkę- matole... To jest Kolonia Bochotnica koło Nałęczowa !!!
Zobacz wszystkie komentarze 27

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Gorące lato wróciło i na razie z nami zostanie. Jest tylko jedno ale

Gorące lato wróciło i na razie z nami zostanie. Jest tylko jedno ale 13 0

Lato wróciło. W przyszłym tygodniu możemy spodziewać się słońca, ale i opadów oraz burz z deszczem.

94 PZLA MP. Efektowny konkurs skoków o tyczce
galeria

94 PZLA MP. Efektowny konkurs skoków o tyczce 0 0

Zawody w skoku o tyczce pań miały zostać rozegrane w piątek, ale ze względu na niekorzystną aurę zostały przeniesione na sobotnie przedpołudnie. Pierwsze miejsce z wynikiem 4.50 m zdobyła Justyna Śmietanka

Słowiańskie Podpłomyki - święto chleba w Lublinie
28 lipca 2018, 11:00

Słowiańskie Podpłomyki - święto chleba w Lublinie 1 0

Co Gdzie Kiedy. Fundacja Atoli zaprasza na Słomiany Rynek (plac zieleni między ul. Towarowa i Kalinowszczyna), na wspólne świętowanie pierwszego chleba czyli Słowiańskich Podpłomyków. Wydarzenie obędzie się 28 lipca o godz. 11.

Próbował wyłudzić 50 tys. zł z banku. Ukrywał się przed policją

Próbował wyłudzić 50 tys. zł z banku. Ukrywał się przed policją 2 1

27-latek, który miał trafić do więzienia ukrywał się przed mundurowymi. W piątek zauważył go policjant.

Gdzie na szaszłyk, gdzie na kiełbasę? 7 grill barów w woj. lubelskim

Gdzie na szaszłyk, gdzie na kiełbasę? 7 grill barów w woj. lubelskim 13 2

7 grill barów w Lublinie i okolicy - podpowiadamy, gdzie warto podjechać, żeby dobrze lub bardzo dobrze zjeść. W Lublinie i regionie. Podpowiadamy 7 adresów, które osobiście sprawdziliśmy

Vader i Marduk wystąpią w Graffiti
4 września 2018, 19:00

Vader i Marduk wystąpią w Graffiti 2 0

Co Gdzie Kiedy. 4 września o godz. 19 na scenie klubu Graffiti (al. Piłsudskiego 13) wystąpią zespoły Vader, Marduk i goście.

Szczęśliwy finał poszukiwań chorego 81-latka. Żona dziękuje policjantom

Szczęśliwy finał poszukiwań chorego 81-latka. Żona dziękuje policjantom 8 6

Poważnie chory 81-latek wyszedł z domu i nie wrócił. Policjanci przeczesywali miasto i las. W końcu udało się go znaleźć.

Zderzenie aut. 11-letnia dziewczynka w szpitalu

Zderzenie aut. 11-letnia dziewczynka w szpitalu 0 5

11-letnia dziewczynka trafiła do szpitala po tym jak w auto w którym jechała uderzył inny samochód.

Big Brother w bloku socjalnym? Naszpikowali budynek kamerami
film

Big Brother w bloku socjalnym? Naszpikowali budynek kamerami 27 8

- Czy w ruinie, gdzie dykta zastępuje szyby, a dziury w ścianach mają wielkość pięści, montowanie kamer to najpilniejsza potrzeba? - pytają oburzeni mieszkańcy bloku socjalnego w Płocku.

Nowy pokaz fontanny na placu Litewskim "Anioły lubelskie" [zdjęcia]
galeria

Nowy pokaz fontanny na placu Litewskim "Anioły lubelskie" [zdjęcia] 43 15

W piątek można było premierowo zobaczyć nowe widowisko „Anioły lubelskie” w fontannie na pl. Litewskim.

Rafał Wójcik (Górnik Łęczna): Pokażemy charakter

Rafał Wójcik (Górnik Łęczna): Pokażemy charakter 1 6

Rozmowa Z Rafałem Wójcikiem, trenerem Górnika Łęczna

Drogowe inwestycje w woj. lubelskim. Gdzie powstają nowe odcinki?

Drogowe inwestycje w woj. lubelskim. Gdzie powstają nowe odcinki? 9 28

Drogi są jak tętnice: dziurawe i pozapychane szybko prowadzą do zawału. Czy grozi nam wizyta u auto-kardiologa? Chyba nie, bo w naszym regionie inwestycje są realizowane na każdej kategorii dróg: od krajowych do gminnych. Wciąż jednak daleko nam do Śląska czy Wielkopolski, gdzie infrastruktura drogowa jest już na poziomie europejskim.

PZLA 94 Mistrzostwa Polski w Lublinie. Podsumowanie pierwszego dnia
zdjęcia
galeria

PZLA 94 Mistrzostwa Polski w Lublinie. Podsumowanie pierwszego dnia 7 1

Pierwszy dzień rozgrywanych w Lublinie MP przyniósł wiele niezapomnianych emocji. Brąz wywalczyła Joanna Bemowska i Arkadiusz Rogowski, srebro Paweł Fajdek, a złoto Dominik Kopeć

Pikietuje przed urzędem z niepełnosprawnym synem. Burmistrz: Sprawa ma charakter polityczny

Pikietuje przed urzędem z niepełnosprawnym synem. Burmistrz: Sprawa ma charakter polityczny 0 8

Jerzy Rębek burmistrz Radzynia Podlaskiego uważa że pikieta Marii Kosidło ma podtekst polityczny.

Zatańcz z Lublinem: zespół Rokiczanka
31 sierpnia 2018, 20:00

Zatańcz z Lublinem: zespół Rokiczanka 10 0

Co Gdzie Kiedy. 31 sierpnia o godz. 20 w Parku Bronowickim, w ramach cyklu Zatańcz z Lublinem, wystąpi zespół Rokiczanka. To okazja do wspólnej zabawy przy wspaniałej muzyce sprzed lat.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.