Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

9 kwietnia 2018 r.
15:22

Restaurant Week 2018 w Lublinie. Lista restauracji i najciekawsze potrawy

Restaurant Week 2018 w Lublinie to świetna okazja, żeby w festiwalowej cenie 49 zł zjeść przystawkę, danie główne i deser. W tym roku wśród 22 restauracji są nowe, bardzo obiecujące miejsca. Co ciekawego szykują w tym roku szefowie kuchni?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

W tegorocznej edycji bierze udział ponad 30 polskich miast. W tym Kraków, Warszawa, Trójmiasto, Lublin, Wrocław czy Poznań. Akcja dzieje się od 18 do 30 kwietnia 2018.

Jakie są zasady udziału w tym gastronomicznym festiwalu? Wszystko załatwiamy online. Wystarczy wejść na www.restaurant.pl, założyć konto gościa, wybrać miasto, restaurację menu (są dwa: mięsne oraz wege) i zapłacić. Potwierdzenie rezerwacji przyjdzie na maila. Ważna jest punktualność: na posiłek mamy 90 minut. Kiedy minie czas, do stolika podejdą kolejni goście.

Uwaga, nowi

Na które restauracje warto zwrócić uwagę? To na przykład Bombardino z włoską kuchnią. Szef Ireneusz Michaluk to bardzo doświadczony i kreatywny kucharz.

To Hotel Hampton by Hilton, gdzie szefuje Marcin Nieznaj, specjalista od kawioru i potraw z jesiotra. Pracował w MusiCaffe w Kraśniku, następnie w Zaczarowanej Dorożce w Lublinie. Jako jeden z kilkudziesięciu aplikował do Hampton by Hilton i wygrał konkurs.

Warto też sprawdzić menu restauracji Szczupak Lublin, bo kucharze przyrządzają tam świeże ryby z własnej hodowli i wędzarni. Oraz Cukierni i restauracji Williams, gdzie kucharze gotują inaczej niż wszyscy.

12 potraw

Z listy potraw wybraliśmy dwanaście najbardziej intrygujących dań. Nasz wybór jest subiektywny i wybraliśmy główne danie.

Indyk sous vide, rabarbar, bataty, rucola, prymulka, sos balsamiczny - to propozycja włoskiej restauracji Atrium. Znając klasę ryb i owoców morza, indyk będzie soczysty i aromatyczny. Bardzo podoba nam się złożenie indyk, bataty, rabarbar.

Królik, do tego puree z topinambura, karmelizowana marchew, sos bearneński, kiełki chrzanu - to propozycja Bombardino. Słynny sos do Chateaubriand, steków wołowych i ryb bardzo do królika będzie pasował. A królik to mięso delikatne, soczyste, bardzo aromatyczne. I przysmak staropolskiej kuchni.
Polędwica z dorsza / panierka ziołowa / por / szparagi / granola / sos z czosnku niedźwiedziego - takie danie przygotował na festiwal Maciej Borucki, szef kuchni w restauracji Czarcia Łapa. Borucki lubi przyrządzać owoce morze i ryby. W dodatku ma na wyposażeniu genialny grill drzewny, na którym ryby podwędza. Może być bardzo smacznie.

Pieczona polędwiczka wieprzowa z sosem z trawy żubrowej, pieróg biłgorajski smażony na maśle - to propozycja restauracji Grodzka 15. Warto wiedzieć, że wcześniej zjecie słynną żydowską zupę cebulową z Goraja. Restauracja słynie z dobrze przyrządzanych mięs i takich dań jak glonka z młodego prosiaka. Delikatna polędwiczka w złożeniu z sosem z trawy żubrowej to piękne połączenie. A sam pieróg gryczany to regionalne arcydzieło.

Sum smażony na maśle z pudrem ze słonecznika podany z gołąbkiem z komosy ryżowej i puree z buraków i chrzanu - to propozycja restauracji Hotelu Hampton by Hilton. Sum to bardzo dobra ryba, a dobrze usmażony dorównuje jesiotrowi. Szef Mariusz Nieznaj jest jednym z najlepszych specjalistów od ryb w Lublinie, zatem sum powinien być doskonały. Gołąbek z komosy - wytworny i delikatny - do suma pasuje.

Przekrój z prosięcia z makowym puree i sosem Dijon - to odważna kreacja kucharzy z restauracji In Between Hotel w Lublinie. Idziemy, bo po pierwsze lubimy mak, a makowe puree jeszcze bardziej. Po drugie bardzo smakuje nam do mięs sos Dijon. Zarówno na zimno, jak i na gorąco. Po trzecie: już nie możemy doczekać się, żeby zobaczyć przekrój prosięcia. A jeśli w przekroju zobaczymy serce, nerkę, wątróbkę, to radość będzie jeszcze większa.

Kacze udko confit w sosie z róży podane na kremie z pieczonego selera z kardamonem z gnocchi, ze świeżym szpinakiem i szparagami poleca restauracja Hotelu Victoria. Szef Adrian Kubecki pasjonuje się daniami podawanymi w przedwojennych restauracjach Lublina. Kaczka w różanym sosie to jedno z wytwornych dań barwnych lat XX. Do kaczki młody, zdolny szef poda selerowy krem z kardamonem, świeżym szpinakiem i szparagami.

Górka cielęca z kremowym ziemniakiem, konfitowaną skorzonerą, musem z pieczonej marchewki i botwinką - to propozycja restauracji Locomotiva. Szacunek, bo górki cielęcej ze świecą szukać w mieście. Delikatne mięso, symbol dworskiej kuchni, przysmak oficerów w kuchni XX lecia międzywojennego. Jeśli obok górki stoi skorzonera, to jest dobrze. Kto nie jadł wężymorda (bo tak też nazywa się skorzonera), dużo stracił. Bo to i smak świeżych szparagów, i młodego pora, i trochę smardzowych aromatów. Jednym słowem: arystokracja w kuchni.

Goleń wieprzowa duszona w piwie Black IPA, pomme puree, palona marchew, sos demi glace, czerwona kapusta fermentowana z miso - to będzie serwować Perłowa Pijalnia Piwa. To bardzo ciekawe miejsce na kulinarnej mapie Lublina. Podają regionalną kuchnię lubelską w nowoczesny sposób i robią to z szacunkiem dla tradycji. Ich goleń wieprzowa (plaster mięsa z kością i szpikiem) duszona w piwie może być wielce smakowita.

Pieczona miruna z czarną soczewicą, puree z zielonego groszku, warzywami pieczonymi, cebulą dymką i palonym porem będzie do zjedzenia w restauracji Szczupak LubLIN. Miruna ma chude i bardzo smaczne mięso. Ciekawe, że coraz częściej mirunę wybierają mieszkańcy Europy i Ameryki.

Jeśli dodać do tego, że mirunę przyrządzą kucharze z rybnej restauracji, to możemy spodziewać się uczty. Atutem jest także bardzo wysmakowane wnętrze nawiązujące do lat 20-tych minionego wieku.

Lucjan czerwony z sosem pomarańczowym podawany na sałatce z komosy, chipsem z tapioki i ceviche z awokado będzie do zjedzenia w restauracji The Olive Hotelu Ilan. Lucjan to czerwona rybka, chuda, smaku ciekawa. Są smakosze, którzy wynoszą Lucjana Czerwonego pod niebiosa.

Do różowego mięsa pomarańczowy sos pasuje jak najbardziej, ciekawe jak będzie smakować słynne ceviche. To potrawa z surowych ryb lub owoców morza, tu kucharze zrobią ją z awokado.

Comber z jelenia podany z kulami ryżowymi, smażonymi boczniakami, marynowanymi jeżynami i sosem porzeczkowym proponuje Williams Cukiernia & Restauracja, którą otworzył właściciel słynnej cukierni Williams. Comber z jelenia to wyjątkowy przysmak, soczysty, delikatny, dietetyczny. Dodatek marynowanych jeżyn i sosu porzeczkowego - trafiony w punkt.

Restaurant Week w Lublinie

W lubelskiej edycji Restaurant Week uczestniczą 22 restauracje: 16 Stołów, Atrium, Bombardino, Chapter One, Czarcia Łapa, Dymiona Gęś, Ego (Alter Hotel), G20 Resto Bar, Grodzka 15, Hotel Hampton by Hilton, Hotel Victoria (Ogród), In Between, Locomotiva, Od Kuchni, Panie Przodem, Perłowa, Piano, Restauracja Sarzyński, Szczupak LubLIN, The Olive (Hotel Ilan), Williams Cukiernia & Restauracja, Zielony Talerzyk.

Festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week odbędzie się w dniach 18-30 kwietnia. Stoliki można rezerwować na stronie www.restaurantweek.pl.

Pozostałe informacje

Fragment środowych zawodów

PGE Start Lublin pokonał Rilski Sportist w FIBA Europe Cup

Biorąc pod uwagę serię ostatnich porażek, to mecz z Rilskim Sportis był bardzo ważny. Mistrz Bułgarii to drużyna absolutnie w zasięgu lubelskiej ekipy i to było widać od pierwszych akcji w hali Globus.

Bogdanka LUK Lublin przegrała z Aluronem CMC Wartą Zawiercie 2:3

W meczu na szczycie Bogdanka LUK Lublin przegrała z Aluronem CMC Wartą Zawiercie 2:3

W spotkaniu 13. kolejki rozegranym awansem Bogdanka LUK Lublin przegrała z Aluronem CMC Wartą Zawiercie 2:3

Zgubili się podczas grzybobrania

Zgubili się podczas grzybobrania

Dziadek z wnukami wybrał się na grzybobranie, jednak w pewnym momencie zgubili się w lubartowskich lasach. Pomogła szybka reakcja lokalnego dzielnicowego.

Gigant meblowy planuje około 800 zwolnień do końca przyszłego roku

Gigant meblowy planuje około 800 zwolnień do końca przyszłego roku

Spółka Black Red White planuje przeprowadzenie dużych zwolnień grupowych. Jak poinformował Powiatowy Urząd Pracy w Biłgoraju, do końca 2026 roku pracę może stracić około 800 osób zatrudnionych w różnych lokalizacjach firmy w całym kraju.

Amerykańska giełda miała przynieść zysk. Przyniosła 900 tys. zł straty

Amerykańska giełda miała przynieść zysk. Przyniosła 900 tys. zł straty

46-letni mieszkaniec powiatu lubelskiego liczył na ogromny zysk na amerykańskiej giełdzie. Wizja zysku okazała się zwykłym oszustwem. Mężczyzna stracił 900 tys. zł.

Przemysław Czarnek i przedstawiciele PiS pod Wojewódzkim Szpitalem Specjalistycznym im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie

Kłótnia o stan szpitali. Czarnek atakuje, NFZ się broni

Przemysław Czarnek, wspierany przez grupę przedstawicieli Prawa i Sprawiedliwości, stanął przed Wojewódzkim Szpitalem Specjalistycznym im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie i ogłosił, że sytuacja w polskiej służbie zdrowia jest dramatyczna. Padły słowa o tragedii pacjentów, przekładanych operacjach onkologicznych i setkach milionów złotych niewypłaconych szpitalom przez NFZ. Ten wszystkiemu zaprzecza.

Śmiertelny strzał podczas polowania. Nie żyje 68-latek

Śmiertelny strzał podczas polowania. Nie żyje 68-latek

Policja i prokuratura wyjaśniają okoliczności tragedii, do której doszło podczas polowania w Milejowie. Śmierć poniósł 68-letni mężczyzna. Zatrzymano innego uczestnika polowania – 50-latka.

Dolnośląskie Centrum Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży w Lubinie otwarte
film

Dolnośląskie Centrum Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży w Lubinie otwarte

Od jakiegoś czasu obserwujemy, że nasze dzieci izolują się i mają trudności w radzeniu sobie z emocjami, ale dopiero pandemia z 2020 roku ujawniła, z jak dużymi problemami psychicznymi się mierzą i jak bardzo potrzebują pomocy - powiedział Robert Raczyński, prezydent Lubina podczas uroczystego otwarcia Dolnośląskiego Centrum Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży w Lubinie. Dodał, że miasto za 130 mln zł zbudowało miejsce kompleksowego wsparcia dla dzieci i ich rodziców.

Sycylia na wyciągnięcie ręki. I to z lubelskiego lotniska

Sycylia na wyciągnięcie ręki. I to z lubelskiego lotniska

Z lubelskiego lotniska będzie można polecieć prosto na Sycylię. Linia lotnicza Ryanair ogłosiła uruchomienie nowego sezonowego połączenia do Trapani – malowniczego miasta w zachodniej części wyspy. Pierwsze loty zaplanowano na początek sezonu letniego 2026.

Co nowego u Volkswagena w 2025 roku? Przegląd premier i trendów

Co nowego u Volkswagena w 2025 roku? Przegląd premier i trendów

Rok 2025 zapowiada się dla Volkswagena jako okres strategicznej dwutorowości, który balansuje między przyspieszoną ofensywą elektryczną a ewolucją modeli spalinowych. Gigant motoryzacyjny wprowadza na rynek premiery, które mają zdefiniować jego pozycję na nadchodzące lata. Obserwujemy wyraźny trend poprawy ergonomii oraz integracji zaawansowanych technologii cyfrowych we wszystkich segmentach rynkowych. Klienci mogą spodziewać się zarówno modeli rewolucyjnych, jak i starannie zmodernizowanych, uwielbianych przez kierowców bestsellerów.

W tym budynku, przy ul. Hrubieszowskiej 102, planowane jest otwarcie pierwszej wystawy

1,2 mln zł na pamięć i pojednanie. Rusza projekt Muzeum Ofiar Rzezi Wołyńskiej w Chełmie

W Chełmie postawiono właśnie ważny krok na drodze do budowy miejsca, które w założeniu ma łączyć pamięć o ofiarach z misją pojednania narodów. Prezydent miasta Jakub Banaszek podpisał umowę z firmą Pas Projekt Sp. z o.o. z Nadarzyna na opracowanie pełnej dokumentacji projektowo-kosztorysowej dla Muzeum Pamięci Ofiar Rzezi Wołyńskiej oraz Centrum Prawdy i Pojednania im. Prezydenta Lecha Kaczyńskiego.

Black Weeks – wielkie promocje, które kuszą obniżkami. Jak kupować mądrze i naprawdę zaoszczędzić?

Black Weeks – wielkie promocje, które kuszą obniżkami. Jak kupować mądrze i naprawdę zaoszczędzić?

Coraz więcej sklepów zamiast jednodniowego święta zakupów organizuje całe tygodnie pełne okazji. Black Weeks to czas, kiedy ceny spadają, a klienci masowo ruszają na zakupy w poszukiwaniu wymarzonych produktów w niższych cenach. Wystartował okres, który dla wielu jest najlepszym momentem w roku, aby kupić elektronikę, sprzęt RTV, ubrania czy kosmetyki taniej niż zwykle. Jednak czy każda promocja jest tak korzystna, na jaką wygląda? Warto przyjrzeć się bliżej, na czym polega promocja Black Weeks, skąd się wywodzi i jak nie dać się złapać w marketingowe pułapki.

Rozświetl swoje Święta z Elektro-Spark – sprawdź, jakie lampki i dekoracje wybrać, by stworzyć magiczny nastrój

Rozświetl swoje Święta z Elektro-Spark – sprawdź, jakie lampki i dekoracje wybrać, by stworzyć magiczny nastrój

Nic nie wprowadza w świąteczny klimat tak skutecznie jak oświetlenie świąteczne. To właśnie ono nadaje wnętrzom ciepło, przytulność i wyjątkowy blask, który sprawia, że grudniowe wieczory stają się naprawdę magiczne. Migoczące lampki świąteczne na choince, oknach czy tarasie potrafią odmienić każde wnętrze i zbudować atmosferę radości oraz spokoju. Jeśli w tym roku chcesz, by Twoje dekoracje zachwycały, warto postawić na nowoczesne, energooszczędne rozwiązania, które łączą estetykę z funkcjonalnością.

Wysoka wygrana na Lubelszczyźnie!

Wysoka wygrana na Lubelszczyźnie!

Szczęście uśmiechnęło się do gracza z Puław – ponad 538 tysięcy złotych w Eurojackpot!

Oskarżony został doprowadzony na pierwsze posiedzenie Sądu Apelacyjnego  30.10.2025 roku. Jawność tej rozprawy została jednak w całości wyłączona.

Zbrodnia w kancelarii komorniczej. Sąd apelacyjny nie zmienił wyroku

Sąd Apelacyjny w Lublinie utrzymał w mocy wyrok wobec 45-letniego Karola M., skazanego za brutalne zabójstwo łukowskiej komorniczki. W styczniu tego roku mężczyzna został skazany na 25 lat pozbawienia wolności, z możliwością warunkowego zwolnienia po 22 latach.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium