Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

9 kwietnia 2018 r.
15:22

Restaurant Week 2018 w Lublinie. Lista restauracji i najciekawsze potrawy

Restaurant Week 2018 w Lublinie to świetna okazja, żeby w festiwalowej cenie 49 zł zjeść przystawkę, danie główne i deser. W tym roku wśród 22 restauracji są nowe, bardzo obiecujące miejsca. Co ciekawego szykują w tym roku szefowie kuchni?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

W tegorocznej edycji bierze udział ponad 30 polskich miast. W tym Kraków, Warszawa, Trójmiasto, Lublin, Wrocław czy Poznań. Akcja dzieje się od 18 do 30 kwietnia 2018.

Jakie są zasady udziału w tym gastronomicznym festiwalu? Wszystko załatwiamy online. Wystarczy wejść na www.restaurant.pl, założyć konto gościa, wybrać miasto, restaurację menu (są dwa: mięsne oraz wege) i zapłacić. Potwierdzenie rezerwacji przyjdzie na maila. Ważna jest punktualność: na posiłek mamy 90 minut. Kiedy minie czas, do stolika podejdą kolejni goście.

Uwaga, nowi

Na które restauracje warto zwrócić uwagę? To na przykład Bombardino z włoską kuchnią. Szef Ireneusz Michaluk to bardzo doświadczony i kreatywny kucharz.

To Hotel Hampton by Hilton, gdzie szefuje Marcin Nieznaj, specjalista od kawioru i potraw z jesiotra. Pracował w MusiCaffe w Kraśniku, następnie w Zaczarowanej Dorożce w Lublinie. Jako jeden z kilkudziesięciu aplikował do Hampton by Hilton i wygrał konkurs.

Warto też sprawdzić menu restauracji Szczupak Lublin, bo kucharze przyrządzają tam świeże ryby z własnej hodowli i wędzarni. Oraz Cukierni i restauracji Williams, gdzie kucharze gotują inaczej niż wszyscy.

12 potraw

Z listy potraw wybraliśmy dwanaście najbardziej intrygujących dań. Nasz wybór jest subiektywny i wybraliśmy główne danie.

Indyk sous vide, rabarbar, bataty, rucola, prymulka, sos balsamiczny - to propozycja włoskiej restauracji Atrium. Znając klasę ryb i owoców morza, indyk będzie soczysty i aromatyczny. Bardzo podoba nam się złożenie indyk, bataty, rabarbar.

Królik, do tego puree z topinambura, karmelizowana marchew, sos bearneński, kiełki chrzanu - to propozycja Bombardino. Słynny sos do Chateaubriand, steków wołowych i ryb bardzo do królika będzie pasował. A królik to mięso delikatne, soczyste, bardzo aromatyczne. I przysmak staropolskiej kuchni.
Polędwica z dorsza / panierka ziołowa / por / szparagi / granola / sos z czosnku niedźwiedziego - takie danie przygotował na festiwal Maciej Borucki, szef kuchni w restauracji Czarcia Łapa. Borucki lubi przyrządzać owoce morze i ryby. W dodatku ma na wyposażeniu genialny grill drzewny, na którym ryby podwędza. Może być bardzo smacznie.

Pieczona polędwiczka wieprzowa z sosem z trawy żubrowej, pieróg biłgorajski smażony na maśle - to propozycja restauracji Grodzka 15. Warto wiedzieć, że wcześniej zjecie słynną żydowską zupę cebulową z Goraja. Restauracja słynie z dobrze przyrządzanych mięs i takich dań jak glonka z młodego prosiaka. Delikatna polędwiczka w złożeniu z sosem z trawy żubrowej to piękne połączenie. A sam pieróg gryczany to regionalne arcydzieło.

Sum smażony na maśle z pudrem ze słonecznika podany z gołąbkiem z komosy ryżowej i puree z buraków i chrzanu - to propozycja restauracji Hotelu Hampton by Hilton. Sum to bardzo dobra ryba, a dobrze usmażony dorównuje jesiotrowi. Szef Mariusz Nieznaj jest jednym z najlepszych specjalistów od ryb w Lublinie, zatem sum powinien być doskonały. Gołąbek z komosy - wytworny i delikatny - do suma pasuje.

Przekrój z prosięcia z makowym puree i sosem Dijon - to odważna kreacja kucharzy z restauracji In Between Hotel w Lublinie. Idziemy, bo po pierwsze lubimy mak, a makowe puree jeszcze bardziej. Po drugie bardzo smakuje nam do mięs sos Dijon. Zarówno na zimno, jak i na gorąco. Po trzecie: już nie możemy doczekać się, żeby zobaczyć przekrój prosięcia. A jeśli w przekroju zobaczymy serce, nerkę, wątróbkę, to radość będzie jeszcze większa.

Kacze udko confit w sosie z róży podane na kremie z pieczonego selera z kardamonem z gnocchi, ze świeżym szpinakiem i szparagami poleca restauracja Hotelu Victoria. Szef Adrian Kubecki pasjonuje się daniami podawanymi w przedwojennych restauracjach Lublina. Kaczka w różanym sosie to jedno z wytwornych dań barwnych lat XX. Do kaczki młody, zdolny szef poda selerowy krem z kardamonem, świeżym szpinakiem i szparagami.

Górka cielęca z kremowym ziemniakiem, konfitowaną skorzonerą, musem z pieczonej marchewki i botwinką - to propozycja restauracji Locomotiva. Szacunek, bo górki cielęcej ze świecą szukać w mieście. Delikatne mięso, symbol dworskiej kuchni, przysmak oficerów w kuchni XX lecia międzywojennego. Jeśli obok górki stoi skorzonera, to jest dobrze. Kto nie jadł wężymorda (bo tak też nazywa się skorzonera), dużo stracił. Bo to i smak świeżych szparagów, i młodego pora, i trochę smardzowych aromatów. Jednym słowem: arystokracja w kuchni.

Goleń wieprzowa duszona w piwie Black IPA, pomme puree, palona marchew, sos demi glace, czerwona kapusta fermentowana z miso - to będzie serwować Perłowa Pijalnia Piwa. To bardzo ciekawe miejsce na kulinarnej mapie Lublina. Podają regionalną kuchnię lubelską w nowoczesny sposób i robią to z szacunkiem dla tradycji. Ich goleń wieprzowa (plaster mięsa z kością i szpikiem) duszona w piwie może być wielce smakowita.

Pieczona miruna z czarną soczewicą, puree z zielonego groszku, warzywami pieczonymi, cebulą dymką i palonym porem będzie do zjedzenia w restauracji Szczupak LubLIN. Miruna ma chude i bardzo smaczne mięso. Ciekawe, że coraz częściej mirunę wybierają mieszkańcy Europy i Ameryki.

Jeśli dodać do tego, że mirunę przyrządzą kucharze z rybnej restauracji, to możemy spodziewać się uczty. Atutem jest także bardzo wysmakowane wnętrze nawiązujące do lat 20-tych minionego wieku.

Lucjan czerwony z sosem pomarańczowym podawany na sałatce z komosy, chipsem z tapioki i ceviche z awokado będzie do zjedzenia w restauracji The Olive Hotelu Ilan. Lucjan to czerwona rybka, chuda, smaku ciekawa. Są smakosze, którzy wynoszą Lucjana Czerwonego pod niebiosa.

Do różowego mięsa pomarańczowy sos pasuje jak najbardziej, ciekawe jak będzie smakować słynne ceviche. To potrawa z surowych ryb lub owoców morza, tu kucharze zrobią ją z awokado.

Comber z jelenia podany z kulami ryżowymi, smażonymi boczniakami, marynowanymi jeżynami i sosem porzeczkowym proponuje Williams Cukiernia & Restauracja, którą otworzył właściciel słynnej cukierni Williams. Comber z jelenia to wyjątkowy przysmak, soczysty, delikatny, dietetyczny. Dodatek marynowanych jeżyn i sosu porzeczkowego - trafiony w punkt.

Restaurant Week w Lublinie

W lubelskiej edycji Restaurant Week uczestniczą 22 restauracje: 16 Stołów, Atrium, Bombardino, Chapter One, Czarcia Łapa, Dymiona Gęś, Ego (Alter Hotel), G20 Resto Bar, Grodzka 15, Hotel Hampton by Hilton, Hotel Victoria (Ogród), In Between, Locomotiva, Od Kuchni, Panie Przodem, Perłowa, Piano, Restauracja Sarzyński, Szczupak LubLIN, The Olive (Hotel Ilan), Williams Cukiernia & Restauracja, Zielony Talerzyk.

Festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week odbędzie się w dniach 18-30 kwietnia. Stoliki można rezerwować na stronie www.restaurantweek.pl.

Pozostałe informacje

Drugie derby w tym miesiącu. AZS AWF Biała Podlaska zmierzy się z KPR Padwą Zamość

Drugie derby w tym miesiącu. AZS AWF Biała Podlaska zmierzy się z KPR Padwą Zamość

W piątek, o godzinie 17, AZS AWF Biała Podlaska zmierzy się z KPR Padwą Zamość

Zdjęcie ilustracyjne
BOGDANKA

Morderstwo w Boże Narodzenie. Brat zabił brata

Do Sądu Okręgowego w Lublinie wpłynął akt oskarżenia przeciwko 36-letniemu górnikowi, który miał zabić swojego brata. W tle dramatu pojawiają się alkohol, konflikt o majątek i porachunki miłosne.

Motor Lublin przegrywa w Gdyni po dogrywce i żegna się z STS Pucharem Polski już po pierwszej rundzie
galeria

Motor Lublin przegrywa w Gdyni po dogrywce i żegna się z STS Pucharem Polski już po pierwszej rundzie

Od dłuższego czasu mecze pomiędzy Arką Gdynia, a Motorem Lublin budzą ogromne emocje i tak też było w „Pucharze Tysiąca Drużyn”. Do wyłonienia zwycięzcy w czwartkowym starciu potrzebna była dogrywka, w której gola na wagę awansu zdobył zespół znad morza

Ścianka i defibrylatory to niektóre ze zwycięskich projektów puławskiego BO 2026
Puławy

Wyniki budżetu obywatelskiego w Puławach. Te projekty wygrały

Niecałe trzy tysiące puławian oddało ważne głosy na projekty budżetu obywatelskiego 2026. Finansowanie otrzyma 8 z 38 finałowych propozycji. Najwięcej pieniędzy pochłonie nowa ścianka wspinaczkowa na puławskich błoniach.

Avia Świdnik sensacyjnie pokonała u siebie pierwszoligowy Ruch Chorzów
galeria

Sensacja w Świdniku. Avia zasłużenie pokonała Ruch Chorzów w STS Pucharze Polski! [ZDJĘCIA]

Takie historie kochają kibice piłki nożnej. W czwartkowe popołudnie Avia Świdnik postarała się o nie lada niespodziankę i w pierwszej rundzie „Pucharu Tysiąca Drużyn” niespodziewanie pokonała u siebie grający w Betclic I Lidze Ruch Chorzów

Od lewej: ul. Sadowa, ul. 4 Pułku Piechoty oraz ul. Powstańców Listopadowych w Puławach
zdjęcia
galeria

Puławy remontują ulice. Pomagają państwowe dotacje

W tym roku rozpoczęte zostały długo oczekiwane remonty kilku puławskich dróg. Na odcinku za stacją transformatorową do wału wiślanego, rozpoczęto przebudowę ul. 4 Pułku Piechoty. Z kolei na os. Niwa trwa remont ul. Sadowej. W lecie do użytku oddano przedłużenie ul. Powstańców Listopadowych.

Fragment meczu w Piotrkowie Trybunalskim

PGE MKS El-Volt Lublin sensacyjnie przegrał w Piotrkowie Trybunalskim

Ten wynik to potężne zaskoczenie, bo przecież PGE MKS El-Volt Lublin ma w tym sezonie mocarstwowe plany.

Trwa VI Polski Kongres Górniczy.

Drugi dzień kongresu górniczego. Jakie wyzwania czekają sektor wydobywczy?

Od środy w Lublinie i częściowo na terenie kopalni Bogdanka odbywa się VI Polski Kongres Górniczy. Czwartek był dniem poświęconym obradom w sesjach tematycznych. W obliczu transformacji energetycznej nie sposób uciec od kwestii wyzwań, jakie czekają górnictwo w najbliższych latach i dekadach.

Oni w Polsce już nie pomieszkają. Zostali wydaleni i dostali zakaz wjazdu

Oni w Polsce już nie pomieszkają. Zostali wydaleni i dostali zakaz wjazdu

Dwójka mężczyzn decyzją policji i straży granicznej została wydalona z Polski. Obcokrajowcy nie mają także możliwości wjazdu do krajów strefy Schengen.

Lubelszczyzna na weekend: co zobaczyć, jadąc samochodem z Ukrainy? Przewodnik 2025

Lubelszczyzna na weekend: co zobaczyć, jadąc samochodem z Ukrainy? Przewodnik 2025

Bliskość granicy, malownicze krajobrazy i bogactwo historii sprawiają, że Lubelszczyzna jest idealnym kierunkiem na weekendową podróż samochodem dla gości z Ukrainy. To region, który zachwyca na każdym kroku – od renesansowych perełek architektury, przez tętniące życiem miasta, po spokojne oazy natury. Zapomnij o pośpiechu i odkryj z nami najciekawsze zakątki województwa lubelskiego.

Kiedy autostradą do Białej Podlaskiej? Nowe aneksy przesunęły terminy
drogi

Kiedy autostradą do Białej Podlaskiej? Nowe aneksy przesunęły terminy

Z Siedlec do Warszawy od kilku miesięcy można już dojechać autostradą A2. Kiedy z takiej możliwości skorzystają kierowcy z Białej Podlaskiej? Zarządca drogi próbuje mobilizować wykonawców, ale nowe aneksy dają wykonawcom więcej czasu.

Nawierzchnia ulicy Chemicznej pozostawia wiele do życzenia.
Lublin

Chemiczna do remontu? Chcą tego przedsiębiorcy

Każdy kierowca, który zmierzył się z przejechaniem ulicy Chemicznej wie, że jest to ciężkie przeżycie, szczególnie dla zawieszenia samochodu. Od lat jest to jedna z najbardziej zaniedbanych i wysłużonych nawierzchni w Lublinie. Pojawiła się szansa na zmiany.

Zespół Svahy w niedzielę wystąpi podczas myśliwskiej imprezy na zamku

Dni renesansu i baroku. Myśliwska niedziela w Janowcu

W najbliższą niedzielę, 28 września, na zamku w Janowcu świętować będą myśliwi i leśnicy. W programie "Fety u hetmana" m.in. wernisaż, pokazy łucznictwa konnego i koncerty.

Pierwsza wizyta u psychologa – jak się przygotować i czego się spodziewać?

Pierwsza wizyta u psychologa – jak się przygotować i czego się spodziewać?

Niektórzy potrafią tygodniami porównywać modele telefonów, a jednocześnie odkładają decyzję o umówieniu się do psychologa, choć może to przynieść im znacznie większą ulgę. Według badań aż 1 na 4 osoby w Polsce doświadczy w ciągu życia problemów wymagających wsparcia psychologicznego. Mimo to wiele osób wciąż obawia się pierwszej wizyty u specjalisty – głównie dlatego, że nie wie, czego się spodziewać. Pierwsza wizyta stanowi często początek prawdziwej ulgi, choć najtrudniejszy pozostaje pierwszy krok.

Cztery dworce z lubelskiego w nowym programie PKP
kolej

Cztery dworce z lubelskiego w nowym programie PKP

Kolejowa spółka ogłosiła nowy program „Dworce przyjazne pasażerom”. Na liście wśród 181 obiektów znalazły się również te z województwa lubelskiego.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium