Na cieście gryczanym, z boczkiem, cebulą i serem. Bardzo syta.
Agnieszka jest wielbicielką pizzy pod każdą postacią. – Uwielbiam ją robić i częstować przyjaciół. Po zjedzeniu pizzy człowiek łagodnieje – mówi Agnieszka.
Robimy pizzę
Na ciasto:
2 szklanki mąki gryczanej, pół szklanki mąki pszennej, 5 dag drożdży, 1,5 szklanki mleka, 2 łyżki masła, 2 jajka, sól, pieprz, curry, przyprawa do kurczaka.
Na sos: musztarda, sos czosnkowy, przecier pomidorowy
Na farsz:
25 dag boczku, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 20 dag sera żółtego, mizeria w zalewie octowej.
Wykonanie:
Skąd wziąć mąkę gryczaną?
– Można ją kupić w wybranych sklepach z żywnością ekologiczną. Ale można zmielić kaszę gryczaną w młynku i mąka gotowa – mówi Agnieszka Płatek. Pod jej kierunkiem zabraliśmy się do roboty.
Najpierw trzeba wymieszać drożdże z łyżką cukru. Zagrzać mleko z masłem, ostudzić, dodać połowę do drożdży. Wymieszać, dodać mąkę i jajka. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodać jeszcze mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nastawić piekarnik na 70 stopni C., żeby się wygrzał. Wysmarować brytfankę olejem. Nałożyć ciasto, wyrównać. Posmarować sosem. Na sos rozłożyć mizerię z zalewy – nada pizzy ostrzejszy charakter. Następnie układać cebulkę, boczek, posypać przyprawami i obłożyć startym serem. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Pizza jest bardzo smaczna. Do spodu z ciasta gryczanego pasuje nadzienie z cebuli i wiejskiej kiełbasy – które wypróbowaliśmy w swoich domach. Smacznego.