Dziś mija termin składania ofert na uruchomienie i prowadzenie klubu studenckiego w stołówce Politechniki Lubelskiej.
- Fajnie, że będzie nowe miejsce do posiedzenia i zabawy. Tylko dlaczego władze uczelni nie pomyślały o jego otworzeniu kilka miesięcy temu? - pyta Bartek, student zarządzania na Politechnice Lubelskiej. A Anita z architektury dodaje: Przecież takie miejsce powinno być czynne od października. Wtedy studenci mają jeszcze pieniądze zarobione w wakacje i nie za dużo nauki. Idealny czas na rozrywkę.
Konkurs na prowadzenie lokalu został ogłoszony we wrześniu. Wtedy gdy rozpoczęli urzędowanie nowy rektor i nowi prorektorzy uczelni.
- Z pomysłem uruchomienia lokalu w tym miejscu nosiły się już poprzednie władze uczelni - tłumaczy Iwona Czajkowska-Deneka, rzecznik PL. - Ale decyzję o ogłoszeniu konkursu na wynajem pomieszczeń w budynku stołówki podjęły dopiero nowe władze.
- Postępowanie konkursowe zostało przeprowadzone tak szybko, jak to tylko możliwe - dodaje Czajkowska-Deneka. - Nam też zależy na tym, żeby klub zaczął działać jak najszybciej. Oby jeszcze w tym roku kalendarzowym.
Nowy lokal zajmie podziemne pomieszczenia stołówki PL, w których kiedyś mieścił się Kazik. Tamten klub prowadzili sami studenci politechniki. Teraz władze uczelni chcą na trzy lata oddać to miejsce w ręce profesjonalistów. Do konkursu mogą zgłaszać się oferenci, którzy przez co najmniej dwa lata prowadzili już działalność kulturalno-rozrywkową i gastronomiczną, a także mają doświadczenie we współpracy ze studentami.
Lista życzeń władz uczelni, które muszą spełnić nowi najemcy, też jest spora.
- To miejsce powinno tętnić życiem kulturalnym i rozrywkowym - podkreśla Czajkowska-Deneka.
Dlatego właściciele klubu muszą zapewnić cały wachlarz wydarzeń kulturalnych: koncerty, spotkania ze znanymi ludźmi, wieczory tematyczne. Będą mogli także organizować dyskoteki, wynajmując inne pomieszczenia stołówki, a latem otworzyć sezonowy ogródek.
Klub musi również zapewniać studentom wyżywienie, i to po przystępnych cenach. Bufet ma być czynny codziennie od otwarcia lokalu co najmniej do godz. 16, a menu będzie oparte na wyrobach Zespołu ds. Żywienia Politechniki Lubelskiej.