Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

13 maja 2008 r.
19:37
Edytuj ten wpis

Sanepid zamknął restaurację Sfinks

Autor: Zdjęcie autora Ewa Stępień
0 26 A A

Od wtorku nieczynny jest Sfinks przy Krakowskim Przedmieściu. A właściciel Atmosfery nie wpuścił kontrolerów do środka.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
- Dobrze, że zamknęli Sfinksa - mówi mieszkanka Lublina. - Byłam tam niedawno z siostrą. Zatrułyśmy się. Sensacje żołądkowe trwały dwa dni.

Kontrola w restauracji przy Krakowskim Przedmieściu zakończyła się późnym popołudniem.

- Właściciel dostał 400 złotych mandatu za oblepione brudem zaplecze i pomieszczenia dla klientów, brudne naczynia, nieczynny zlewozmywak - wymienia Paweł Policzkiewicz, powiatowy inspektor sanitarny w Lublinie. - Najgorsze jest to, że w ubiegłym roku lokal był zamknięty z tego samego powodu. Jak widać, właściciel się tym nie przejął.

Sanepid zapowiada, że będzie tępić brudasów. - Staramy się być metropolią, ale chyba metropolią brudu - dodaje Policzkiewicz. - Musimy wiedzieć, czy jemy mielonego czy odchody szczurze.

Nalot inspektorów rozpoczął się w ubiegłym tygodniu od restauracji Gospoda u Alfreda przy ul. Peowiaków. Sanepid zamknął knajpę po obejrzeniu filmu z polowania na szczury nakręconego na zapleczu lokalu. Film można było zobaczyć w Internecie. (Dopiero po trzech dniach, po deratyzacji, inspektorzy pozwolili ponownie otworzyć lokal - przyp. red.).

W piątek inspektorzy zapukali do Atmosfery przy ul. Szopena. Przyszli sprawdzić, czy skargi klientów na brud są prawdziwe. - Klienci mówili, że talerze, szklanki są brudne. Właściciel nas nie wpuścił - mówi Policzkiewicz.

- Zadzwonił do mnie pracownik, że ktoś przyszedł. Dodał, że nie bierze odpowiedzialności za sytuację. Gdybym był na miejscu, wpuściłbym kontrolerów - mówi Michał Bonikowski, właściciel restauracji, który tłumaczy się, że tego dnia nie było go w Lublinie.

Bonikowski zapewnia, że w jego lokalu jest czysto. Przypuszcza, że kontrolę nasłał były szef kuchni. - Groził mi, że naśle wizyty różnych instytucji.

Wczoraj inspektor Policzkiewicz złożył wniosek do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemilogicznej w Lublinie o ukaranie restauratora. - Kara może sięgać trzydziestokrotności przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej w ubiegłym roku (ok. 2500 zł - dop. red.) - mówi.

- To pierwszy taki przypadek - dodaje dr Janusz Słodziński, zastępca dyrektora WSSE. - Nasi prawnicy muszą się z tym wnioskiem zapoznać. Do tej pory czegoś takiego się nie praktykowało.

Komentarze 26

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
mariczka / 9 października 2012 o 09:39
0
a jak jest w plazie w świnksie? jadam tam czesto ale ciekawe jak jest naprawde?
oprocz tego zamiawiac catering z Sonatiny tam jest bardziej domowe jedzenie no i czasem zjem w czarciej tylko trochę rzadziej ;p
Avatar
Gość / 18 stycznia 2010 o 11:00
0
Znajomy pracuje w jednym sieciowym lokalu Sfinx i jak to powiedział "uczciwie radzę Ci jeść gdzie indziej "..cos w tym musi być !!!
Avatar
kacper / 17 czerwca 2008 o 17:58
0
Ale własciciel domek nad jeziorkiem Piaseczno ,za pieniążki klientów buduje i to okazały aby mieć gdzie balować w weekendy z panienkami.A klient niech żre co che byle zapłacił
Avatar
Gość / 17 maja 2008 o 08:39
0
Hej Francuz zobaczymy jak już otworzysz tą swoją budę z wykwintnym jedzeniem i jak ci sanepid wpadnie i zrobi wielki chlew z byle jakiej głupoty ciekawe co wtedy będziesz mówił, a że będziesz z nimi miał do czynienia to bardziej niż pewne
Avatar
Ch** ci do tego / 17 maja 2008 o 01:08
0
Francuz napisał:
Hej!
My niedlugo otworzymy restauracje .
Z Sanepidem to wiemy duzo, bo nas naprawde mecza, ale mysle ze to na dobre.
Takie miejsce jak te co mieli klopoty ostatnio z nimi to nie powinny juz wiecej otworzyc.
Pamietam ze kiedys szlem na spacer z psem, i przypadkowo widzialem kuchnie od jakiejs knajpki, bylo dla mnie szok.
Sprzet domowy, i brudny, kafelki zolte od tluszczu, i inne syfy.
Mi sie wydaje ze w innych czasach bylo inaczej, ze kazdy jeden co niby umial gotowac to mogl otworzyc lokal.
A wtedy, mi sie wydaje ze reguly higieny byly naprawde inne, bo te miejsca mimo wszystko sie trzymaja.
Sanepid powinien zrobic wiecej takich kontrolow, to moze ludzie beda mieli wiekszy wybor gdzie jesc i sie spotkac, a nie to i wszedzie spotkana pizza, pierogi i schabowy w 50 stylach, bo i tak robiona w frytkownice.
Jako szef kuchni, osobiscie zawsze dbalem o czystosci i swiezosci, a sie nauczylem nigdy nie podac potrawe ktora sam bym nie jadl...

ty lepiej bys sie polskiego nauczyl marian ;]
rozwiń
Avatar
Francuz / 16 maja 2008 o 14:31
0
Hej.
Nie o to chodzi ze clienci sa swiete krowy, ale mozna sie interesowac, co wlasciwie w jakich warunkach niektore ludzie przygotuja nam jedzenie i podaja.
Takie zawody, w szczegoly w hotelarstwo i restauracji, powinne byc dla zawodowcow, kelnerzy, kucharzy takze wlasciciele.
Wiadomo mi sie wydaje ze jest roznica miedzy osoba ktora jest na przyklad zatrudniona JAKO kelner a kelner ze szkoly hotelarskiej...
Z reszta, sa tez 2 kategori ludzi.
Tacy ktore przychodza do restauracji aby cos jeszcz i zaplacic, a im to obojetne w jaki sposob dnia byla przygotowana i serwowana;
A tacy co chca jednak miec jakosc, za cene ktora placa, i te maja prawo do tego, reklamowac jezeli cos jest.
W przypatku brudne miejsce i naczynia, ja bym tez reklamowal.
Hej.
Nie o to chodzi ze clienci sa swiete krowy, ale mozna sie interesowac, co wlasciwie w jakich warunkach niektore ludzie przygotuja nam jedzenie i podaja.
Takie zawody, w szczegoly w hotelarstwo i restauracji, powinne byc dla zawodowcow, kelnerzy, kucharzy takze wlasciciele.
Wiadomo mi sie wydaje ze jest roznica miedzy osoba ktora jest na przyklad zatrudniona JAKO kelner a kelner ze szkoly hotelarskiej...
Z reszta, sa tez 2 kategori ludzi.
Tacy ktore przychodza do restauracji aby cos jeszcz i zaplacic, a im t... rozwiń
Avatar
Gość / 16 maja 2008 o 14:10
0
szkoda że nie pisze się o tych zadowolonych gościach, tylko zawsze o tych którym coś się nie podobało, zawsze to kelner jest ten zły a klienci to święte krowy, zawsze poszkodowani!!!!!!!!!!!!!!!
Avatar
Gość / 16 maja 2008 o 14:07
0
brawo za artukuł i komentarze, autor artykułu na pewno dostanie dobra robotę w fakcie:)))
Avatar
Francuz / 16 maja 2008 o 12:00
0
Hej!
My niedlugo otworzymy restauracje .
Z Sanepidem to wiemy duzo, bo nas naprawde mecza, ale mysle ze to na dobre.
Takie miejsce jak te co mieli klopoty ostatnio z nimi to nie powinny juz wiecej otworzyc.
Pamietam ze kiedys szlem na spacer z psem, i przypadkowo widzialem kuchnie od jakiejs knajpki, bylo dla mnie szok.
Sprzet domowy, i brudny, kafelki zolte od tluszczu, i inne syfy.
Mi sie wydaje ze w innych czasach bylo inaczej, ze kazdy jeden co niby umial gotowac to mogl otworzyc lokal.
A wtedy, mi sie wydaje ze reguly higieny byly naprawde inne, bo te miejsca mimo wszystko sie trzymaja.
Sanepid powinien zrobic wiecej takich kontrolow, to moze ludzie beda mieli wiekszy wybor gdzie jesc i sie spotkac, a nie to i wszedzie spotkana pizza, pierogi i schabowy w 50 stylach, bo i tak robiona w frytkownice.
Jako szef kuchni, osobiscie zawsze dbalem o czystosci i swiezosci, a sie nauczylem nigdy nie podac potrawe ktora sam bym nie jadl...
Hej!
My niedlugo otworzymy restauracje .
Z Sanepidem to wiemy duzo, bo nas naprawde mecza, ale mysle ze to na dobre.
Takie miejsce jak te co mieli klopoty ostatnio z nimi to nie powinny juz wiecej otworzyc.
Pamietam ze kiedys szlem na spacer z psem, i przypadkowo widzialem kuchnie od jakiejs knajpki, bylo dla mnie szok.
Sprzet domowy, i brudny, kafelki zolte od tluszczu, i inne syfy.
Mi sie wydaje ze w innych czasach bylo inaczej, ze kazdy jeden co niby umial gotowac to mogl otworzyc lokal.
A wte... rozwiń
Avatar
feniks / 16 maja 2008 o 01:30
0
osoba która wypowiedziała sie na temat zarobkow w sfinksie to jakis totalny półmózg.Przez takie gazety jak ta i takie osoby widze ze plotki smierdza tu wielkim gów**em.
Avatar
mariczka / 9 października 2012 o 09:39
0
a jak jest w plazie w świnksie? jadam tam czesto ale ciekawe jak jest naprawde?
oprocz tego zamiawiac catering z Sonatiny tam jest bardziej domowe jedzenie no i czasem zjem w czarciej tylko trochę rzadziej ;p
Avatar
Gość / 18 stycznia 2010 o 11:00
0
Znajomy pracuje w jednym sieciowym lokalu Sfinx i jak to powiedział "uczciwie radzę Ci jeść gdzie indziej "..cos w tym musi być !!!
Avatar
kacper / 17 czerwca 2008 o 17:58
0
Ale własciciel domek nad jeziorkiem Piaseczno ,za pieniążki klientów buduje i to okazały aby mieć gdzie balować w weekendy z panienkami.A klient niech żre co che byle zapłacił
Avatar
Gość / 17 maja 2008 o 08:39
0
Hej Francuz zobaczymy jak już otworzysz tą swoją budę z wykwintnym jedzeniem i jak ci sanepid wpadnie i zrobi wielki chlew z byle jakiej głupoty ciekawe co wtedy będziesz mówił, a że będziesz z nimi miał do czynienia to bardziej niż pewne
Avatar
Ch** ci do tego / 17 maja 2008 o 01:08
0
Francuz napisał:
Hej!
My niedlugo otworzymy restauracje .
Z Sanepidem to wiemy duzo, bo nas naprawde mecza, ale mysle ze to na dobre.
Takie miejsce jak te co mieli klopoty ostatnio z nimi to nie powinny juz wiecej otworzyc.
Pamietam ze kiedys szlem na spacer z psem, i przypadkowo widzialem kuchnie od jakiejs knajpki, bylo dla mnie szok.
Sprzet domowy, i brudny, kafelki zolte od tluszczu, i inne syfy.
Mi sie wydaje ze w innych czasach bylo inaczej, ze kazdy jeden co niby umial gotowac to mogl otworzyc lokal.
A wtedy, mi sie wydaje ze reguly higieny byly naprawde inne, bo te miejsca mimo wszystko sie trzymaja.
Sanepid powinien zrobic wiecej takich kontrolow, to moze ludzie beda mieli wiekszy wybor gdzie jesc i sie spotkac, a nie to i wszedzie spotkana pizza, pierogi i schabowy w 50 stylach, bo i tak robiona w frytkownice.
Jako szef kuchni, osobiscie zawsze dbalem o czystosci i swiezosci, a sie nauczylem nigdy nie podac potrawe ktora sam bym nie jadl...

ty lepiej bys sie polskiego nauczyl marian ;]
rozwiń
Avatar
Francuz / 16 maja 2008 o 14:31
0
Hej.
Nie o to chodzi ze clienci sa swiete krowy, ale mozna sie interesowac, co wlasciwie w jakich warunkach niektore ludzie przygotuja nam jedzenie i podaja.
Takie zawody, w szczegoly w hotelarstwo i restauracji, powinne byc dla zawodowcow, kelnerzy, kucharzy takze wlasciciele.
Wiadomo mi sie wydaje ze jest roznica miedzy osoba ktora jest na przyklad zatrudniona JAKO kelner a kelner ze szkoly hotelarskiej...
Z reszta, sa tez 2 kategori ludzi.
Tacy ktore przychodza do restauracji aby cos jeszcz i zaplacic, a im to obojetne w jaki sposob dnia byla przygotowana i serwowana;
A tacy co chca jednak miec jakosc, za cene ktora placa, i te maja prawo do tego, reklamowac jezeli cos jest.
W przypatku brudne miejsce i naczynia, ja bym tez reklamowal.
Hej.
Nie o to chodzi ze clienci sa swiete krowy, ale mozna sie interesowac, co wlasciwie w jakich warunkach niektore ludzie przygotuja nam jedzenie i podaja.
Takie zawody, w szczegoly w hotelarstwo i restauracji, powinne byc dla zawodowcow, kelnerzy, kucharzy takze wlasciciele.
Wiadomo mi sie wydaje ze jest roznica miedzy osoba ktora jest na przyklad zatrudniona JAKO kelner a kelner ze szkoly hotelarskiej...
Z reszta, sa tez 2 kategori ludzi.
Tacy ktore przychodza do restauracji aby cos jeszcz i zaplacic, a im t... rozwiń
Avatar
Gość / 16 maja 2008 o 14:10
0
szkoda że nie pisze się o tych zadowolonych gościach, tylko zawsze o tych którym coś się nie podobało, zawsze to kelner jest ten zły a klienci to święte krowy, zawsze poszkodowani!!!!!!!!!!!!!!!
Avatar
Gość / 16 maja 2008 o 14:07
0
brawo za artukuł i komentarze, autor artykułu na pewno dostanie dobra robotę w fakcie:)))
Avatar
Francuz / 16 maja 2008 o 12:00
0
Hej!
My niedlugo otworzymy restauracje .
Z Sanepidem to wiemy duzo, bo nas naprawde mecza, ale mysle ze to na dobre.
Takie miejsce jak te co mieli klopoty ostatnio z nimi to nie powinny juz wiecej otworzyc.
Pamietam ze kiedys szlem na spacer z psem, i przypadkowo widzialem kuchnie od jakiejs knajpki, bylo dla mnie szok.
Sprzet domowy, i brudny, kafelki zolte od tluszczu, i inne syfy.
Mi sie wydaje ze w innych czasach bylo inaczej, ze kazdy jeden co niby umial gotowac to mogl otworzyc lokal.
A wtedy, mi sie wydaje ze reguly higieny byly naprawde inne, bo te miejsca mimo wszystko sie trzymaja.
Sanepid powinien zrobic wiecej takich kontrolow, to moze ludzie beda mieli wiekszy wybor gdzie jesc i sie spotkac, a nie to i wszedzie spotkana pizza, pierogi i schabowy w 50 stylach, bo i tak robiona w frytkownice.
Jako szef kuchni, osobiscie zawsze dbalem o czystosci i swiezosci, a sie nauczylem nigdy nie podac potrawe ktora sam bym nie jadl...
Hej!
My niedlugo otworzymy restauracje .
Z Sanepidem to wiemy duzo, bo nas naprawde mecza, ale mysle ze to na dobre.
Takie miejsce jak te co mieli klopoty ostatnio z nimi to nie powinny juz wiecej otworzyc.
Pamietam ze kiedys szlem na spacer z psem, i przypadkowo widzialem kuchnie od jakiejs knajpki, bylo dla mnie szok.
Sprzet domowy, i brudny, kafelki zolte od tluszczu, i inne syfy.
Mi sie wydaje ze w innych czasach bylo inaczej, ze kazdy jeden co niby umial gotowac to mogl otworzyc lokal.
A wte... rozwiń
Avatar
feniks / 16 maja 2008 o 01:30
0
osoba która wypowiedziała sie na temat zarobkow w sfinksie to jakis totalny półmózg.Przez takie gazety jak ta i takie osoby widze ze plotki smierdza tu wielkim gów**em.
Zobacz wszystkie komentarze 26

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Kajakiem po Chodelce. Trasa spływu ma być bardziej atrakcyjna dla turystów

Kajakiem po Chodelce. Trasa spływu ma być bardziej atrakcyjna dla turystów 0 0

Chodelka będzie bardziej dostępna dla kajakarzy. 17-kilometrowa trasa spływu pobiegnie przez Opole Lubelskie, Karczmiska i Wilków.

Wieczne Czytanie: Józef Łobodowski w DDK Węglin
27 września 2018, 18:00

Wieczne Czytanie: Józef Łobodowski w DDK Węglin 1 0

Co Gdzie Kiedy. 27 września o godz. 18 w Muzeum Józefa Czechowicza (ul. Złota 3) odbędzie się kolejne spotkanie z cyklu DDK Węglin Wieczne Czytanie, które będzie poświęcone twórczości Józefa Łobodowskiego.

Pomysł na biznes w Lublinie. Otworzył pierwszy w mieście automat z kebabami

Pomysł na biznes w Lublinie. Otworzył pierwszy w mieście automat z kebabami 121 5

Rozmowa z Pawłem Zasadą, właścicielem Kebab Box, pierwszego automatu na kebaby.

Były obawy o kolejne połączenie lotnicze z Lublina. Ważna deklaracja Wizz Air

Były obawy o kolejne połączenie lotnicze z Lublina. Ważna deklaracja Wizz Air 37 2

Loty linii Wizz Air do Londynu Luton pozostaną siatce połączeń Portu Lotniczego Lublin w przyszłorocznym sezonie letnim. Przewoźnik potwierdza natomiast, że do rozkładów nie wrócą zawieszane z końcem października rejsy do Sztokholmu i Kijowa.

Z opóźnieniem, ale są. Nowe trolejbusy wyjeżdżają na ulice Lublina

Z opóźnieniem, ale są. Nowe trolejbusy wyjeżdżają na ulice Lublina 8 11

Na ulice Lublina wyjeżdżają dziś nowe, przegubowe trolejbusy marki Ursus. Są klimatyzowane, wyposażone w biletomaty, a dzięki akumulatorom mogą kursować tam, gdzie nie ma nad jezdnią sieci zasilającej. Miasto kupiło w sumie 15 takich pojazdów za ponad 34 mln zł

Repertuar kin i teatrów w weekend w Lublinie i regionie [21-23.09]
21 września 2018, 10:00

Repertuar kin i teatrów w weekend w Lublinie i regionie [21-23.09] 1 0

Co Gdzie Kiedy. Na ekrany lubelskich kin wkracza polski film kostiumowy Kamerdyner. To jednak nie jedyna ciekawa premiera filmowa nadchodzącego weekendu. Ponadto lubelskie placówki oferują interesujące koncerty i spektakle. Sprawdź weekendowy repertuar kin i teatrów z Lublina oraz regionu.

Miasto pozwało radną. Urząd domaga się przeprosin

Miasto pozwało radną. Urząd domaga się przeprosin 4 2

Władze Białej Podlaskiej pozwały radną niezależną Alicję Łagowską. Sprawa o ochronę dóbr osobistych toczy się przed Sądem Okręgowym w Lublinie.

Lubelskie: W przychodni zadrwili z RODO. Terminator, Jogi, Batman i inni na liście
galeria

Lubelskie: W przychodni zadrwili z RODO. Terminator, Jogi, Batman i inni na liście 209 11

Jogi, Batman, Szogun, Izaura, Masa, Skrzat – to tylko niektóre z zabawnych pseudonimów, jakie mieli otrzymać pacjenci przychodni w miejscowości Wohyń koło Radzynia, w województwie lubelskim. Chodzi o zachowanie anonimowości w związku z RODO (czyli nowego prawa o danych osobowych, które obowiązuje od 25 maja).

Motor gra z Sokołem Sieniawa bez nowego trenera. Rehabilitacja za Hutnika?

Motor gra z Sokołem Sieniawa bez nowego trenera. Rehabilitacja za Hutnika? 4 4

Piłkarze i kibice Motoru chcą, jak najszybciej zapomnieć o tym, co stało się w Krakowie. Ma w tym pomóc sobotni występ żółto-biało-niebieskich. Lublinianie zmierzą się na Arenie z Sokołem Sieniawa (godz. 18). Wszystko wskazuje na to, że na ławce trenerskiej „awaryjnie” zasiądzie Robert Chmura

Wypadek na al. Solidarności. Kierowca wjechał na czerwonym świetle?

Wypadek na al. Solidarności. Kierowca wjechał na czerwonym świetle? 10 6

Jedna osoba została ranna w wypadku na al. Solidarności w Lublinie.

Armia ukraińska przejęła dowództwo nad brygadą wielonarodową. Uroczystości na pl. Litewskim
galeria

Armia ukraińska przejęła dowództwo nad brygadą wielonarodową. Uroczystości na pl. Litewskim 0 10

Na placu Litewskim w Lublinie odbyły się w piątek dwie ceremonie wojskowe Wielonarodowej Brygady. Dowództwo nad brygadą przejęła armia ukraińska, zaś Batalion Dowodzenia otrzymał sztandar.

The World Biggest Eye Contact Experiment także w Lublinie
22 września 2018, 15:00

The World Biggest Eye Contact Experiment także w Lublinie 3 0

Co Gdzie Kiedy. Po raz kolejny na całym świecie przeprowadzona zostanie wyjątkowa akcja, podczas której ludzie zatrzymają się, aby popatrzeć sobie w oczy. Ponownie The World Biggest Eye Contact Experiment zorganizowany zostanie także w Lublinie - 22 września w Tarasach Zamkowych.

W Polsce na tę chorobę cierpią tylko dwie osoby. Pomóżmy Michalinie w walce z "zarazą"

W Polsce na tę chorobę cierpią tylko dwie osoby. Pomóżmy Michalinie w walce z "zarazą" 12 5

Rodzina Lubańskich z Białej Podlaskiej zbiera pieniądze na zdiagnozowanie córki Michaliny. Potrzeba 15 tys. zł. na badania genetyczne.

Filip Springer w Zielonej Sali Wykładowej w Lublinie
21 września 2018, 17:00

Filip Springer w Zielonej Sali Wykładowej w Lublinie 2 0

W piątek, 21 września, Pracownia W Przestrzeni zaprasza do Zielonej Sali Wykładowej (róg ulicy Cyruliczej i Furmańskiej) na rozmowę z reporterem i fotografem Filipem Springerem. Początek pierwszego spotkania w ramach projektu „Mistrzowie Mówią” o godz. 17. Wstęp wolny.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.