Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

1 maja 2024 r.
10:12

Majówka bez grilla? Niemożliwe! Oto kilka sprawdzonych przepisów

0 A A
(fot. pexels.com/zdjęcie ilustracyjne)

Pewnie niektórzy rzucali już na coś na ruszt wcześniej, ale to właśnie majówka tradycyjnie zaczyna sezon grillowy w Polsce. Co będzie lepsze: mięso czy warzywa? To dobre i to dobre, a w kolejce na grilla są jeszcze ryby, owoce i sery. O ulubione dania z grilla zapytaliśmy kiedyś Jeana Bosa, który przez wiele lat pracował jako szef kuchni na dworze króla Belgów.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

No właśnie, czy Belgowie grillują?

– Może nie tak często, jak Polacy, ale tak. Najwięcej kurczaka, od filetów po udka i skrzydełka. Zamiast karkówki wolą grillować schabowe z kostką, robią także szaszłyki z mielonego mięsa. Do mięs podaje się w Belgii co najmniej trzy rodzaje sosów: prowansalski, pikantny sos na słodko i sos serowy – mówi Jean Bos. W swoim polskim domu z dużym ogrodem grilluje często. – Zestaw startowy po polsku to kiełbasa i kaszanka dla naszych polskich przyjaciół. Ponieważ moją drugą po kuchni pasją jest wędkowanie, zawsze staram się podać jakąś dobrą rybkę z grilla.

Jak przyrządzić dobrą rybę z grilla?

– Podam na przykładzie pstrąga, którego łatwo kupić. Ponieważ pstrąg to mała ryba, kroję umyte pstrągi na pół, nacieram solą z pieprzem, kładę na folię, dodaję świeży rozmaryn i tymianek, skrapiam sokiem z cytryny. Do środka rybek wkładam po kawałku masła i smalcu. Taki mój patent. Obkładam ryby cebulą, czosnkiem, małymi, słodkimi papryczkami, zawijam folię w małe pakuneczki i grilluję kilkanaście minut. Do pstrąga polecam kartofle z grilla – dodaje Jean Bos.

Jak je zrobić? – Ziemniaki najpierw trzeba obgotować, kiedy będą na wpół miękkie, zawijam je w folię razem z masłem, smalcem, cebulą, czosnkiem, solą, pieprzem i koperkiem, zakręcam folię od góry i takie sakiewki kładę na grilla. Po 20 minutach są gotowe. Ale to jeszcze nie koniec. Proponuję zrobić owocowe szaszłyki z grilla: na szpadki nadziewam po kawałku melona, ananasa, arbuza, przekładając plastrem cebuli i truskawką. I smaruję specjalną „przyprawą”. To sok z cytrusów yuzu, który szefowie kuchni stosują do grillowanych ryb czy na przykład deserów (do kupienia w sklepach kuchniami świata – przyp. aut. ). Podaję na deser – mówi Jean Bos.

A my podajemy kilka sprawdzonych przepisów na dania z grilla. Zaczynamy od kaszanki i karkówki.

Kaszanka z grilla z majerankiem

Składniki: 6 kaszanek, 4 cebule, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, po 1 łyżeczka majeranku, 6 plastrów paprykowej słoniny, sól i pieprz.

Wykonanie: wymieszać oliwę z przyprawami. Pokroić cebulę w piórka, czosnek posiekać. Kaszanki posmarować marynatą. Ułożyć na folii. Obłożyć cebulą, czosnkiem i plastrami słoniny. Zawinąć folię, pakunek ułożyć na tacce, grillować pół godziny.

Karkówka z grilla z tymiankiem

Składniki: 1 kg karkówki, szklanka czerwonego wina, sól, pieprz, 3 łyżki miodu. Na marynatę: 2 cebule, kilka ząbków czosnku, świeży tymianek, sól, pieprz, olej.

Wykonanie: karkówkę pokroić na grube plastry. Wymieszać składniki marynaty, natrzeć mięso, zostawić na noc w lodówce. Wyjąć z marynaty, osuszyć, posmarować miodem, opiec na grillu. Przełożyć plastry na folię, skropić winem, doprawić solą z pieprzem, zawinąć w pakunki. Piec na grillu przez 30 minut.

Kiełbasa z grilla z węgierską pastą paprykową

Składniki: 1 kg dobrej kiełbasy zwyczajnej, szklanka jasnego piwa, 4 ząbki czosnku, łyżeczka majeranku, łyżeczka węgierskiej pasty paprykowej, świeżo zmielony pieprz.

Wykonanie: kiełbasę podzielić na porcje, ponacinać. Do miski wlać piwo, wymieszać z posiekanym czosnkiem i przyprawami. Włożyć kiełbaski, odstawić na 3 godziny. Wyjąć, osączyć z marynaty, piec na grillu, aż będą rumiane. Podawać z musztardą sarepską i chrzanem.

Stek z grilla po meksykańsku

Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, 1 cebula pokrojona w kostkę, 3 ząbki czosnku drobno posiekane, szklanka bulionu drobiowego, 2/3 szklanki pomidorów z puszki, puszka fasoli czerwonej, liść laurowy, łyżeczka soli, łyżeczka mielonego pieprzu.

Wykonanie: w rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać bulion i wypłukaną fasolę, pomidory, liść laurowy, podgrzewać, przyprawić. Polędwicę umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości około 2, 5 cm. Każdy lekko rozbić dłonią, posmarować olejem i grillować przez 4 minuty, przyprawić. Na talerz nałożyć fasolę, a na niej pokrojone w skośne pasy grillowany stek.

Żeberka z grilla

Składniki: 1 kg chudych żeberek wieprzowych ,sól i świeżo zmielony pieprz Marynata: 2 ząbki czosnku, łyżka cukru pudru, 4 łyżki sosu sojowego, łyżka keczupu, 2 łyżki oleju, łyżeczka utartego imbiru szczypta goździków, kieliszek żubrówki.

Wykonanie: na dzień przed grillowaniem przygotować marynatę. Żeberka poporcjować, posolić, doprawić pieprzem, wymieszać marynatą, odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia zawijać żeberka w folię i upiec na grillu. Kiedy będą miękkie, rozwinąć folię, by mięso złapało zapach dymu.

Jakie warzywa na grilla?

Bakłażan z grilla może być samodzielnym, pysznym daniem. Małe bakłażany przekroić na pół, posypać solą, odstawić, wypłukać, osuszyć, posmarować oliwą, posypać ziołami, piec na grillu 15 minut. Można je posypać sezamem i skropić sosem sojowym. Albo położyć na bakłażany masło czosnkowe. Znajomi, którzy rozsmakowali się w bakłażanie z grilla, wolą go od kaszanki.

Cebula jest bardzo smacznym dodatkiem do mięs. Należy posmarować cebule oliwą, doprawić solą i pieprzem, zawinąć w folię i piec 10 minut. Cukinia to najszybsze warzywo z grilla. Wystarczy ją pokroić w plastry, doprawić, skropić olejem, po kilku minutach gotowe. Bardzo smaczna jest czerwona papryka z grilla. Papryki trzeba przekroić na pół, wyciąć środki, skropić oliwą, grillować kilkanaście minut po obu stronach. Wielkim przysmakiem są młode marchewki. Po posmarowaniu oliwą i doprawieniu grillujemy je 15 minut. Małe pieczarki grillują się same, wystarczy tylko posolić. Duże pieczarki portobello można przed położeniem na ruszt nafaszerować tartym serem żółtym.

Szaszłyki z warzyw

Składniki: po 1 czerwonej, zielonej i żółtej papryce, 2 cukinie, 25 dag małych pieczarek, 4 cebule, 2 boczniaki, oliwa, ulubione zioła, sól, pieprz,

Wykonanie: umytą cukinię pokroić w centymetrowe kawałki. Cebule pokroić w ćwiartki, papryki w kwadratowe kawałki. Z pieczarek usunąć nóżki. Boczniaki obgotować i pokroić na kawałki.

Do dużej miski wlać oliwę, wsypać ulubione przyprawy i dokładnie wymieszać wszystkie składniki grilla. Niech poleżą w lodówce pól godziny. Metalowe szpadki natrzeć oliwą i czosnkiem (zawsze warto to robić) i kolejno nakładać warzywa. Grillować 20 minut. Obracać i skrapiać ziołową oliwą. Podawać z sosem czosnkowym.

Ziemniaki faszerowane pieczarkami

Składniki: 6-8 dużych ziemniaków (po 1 na osobę), 50 dag pieczarek (najlepsze brązowe), 2 cebule, 1 łyżka masła, sól, pieprz.

Wykonanie: ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, wydrążyć środek. Ugotowane i pokrojone pieczarki wymieszać razem z posiekaną i przyrumienioną na maśle cebulą, dodać rozgniecione środki ziemniaków, posolić, doprawić pieprzem. Farsz nakładać do ziemniaków, ziemniaki zawijać w folię, piec około 30 minut.

Na deser camembert z grilla

To moje ulubione danie z grilla. W sklepach można kupić okrągłe lub trójkątne serki w różnych smakach. Od klasycznych, przez camembert z pieprzem po camemberty ziołowe. Serki wyciągamy z opakowania, smarujemy oliwą, kto lubi może natrzeć serki przekrojonym ząbkiem czosnku albo delikatnie posypać pieprzem.

Serki w całości wykładamy na grill i opiekamy, aż na skórce pojawią się ślady rusztu. Jeszcze chwilę trzymamy je z boku rusztu, następnie podajemy z żurawiną lub polane syropem malinowym. W podobny sposób możemy postąpić z góralskimi oscypkami. Do grillowanych serków możemy na talerz dołożyć sezonowe owoce. Coś pysznego.

Artykuł ukazał się przed kilkoma laty w jednym z magazynowych wydań Dziennika Wschodniego.

Zestaw startowy po polsku to kiełbasa i kaszanka dla naszych polskich przyjaciół. Ponieważ moją drugą po kuchni pasją jest wędkowanie, zawsze staram się podać jakąś dobrą rybkę z grilla – mówi Jean Bos
e-Wydanie

Pozostałe informacje

Motoryzacyjne perełki zaparkują puławskim na targowisku

Motoryzacyjne perełki zaparkują puławskim na targowisku

Unikatowe samochody z różnych stron świata, zabytkowe motocykle, amerykańskie krążowniki, auta sportowe i popularne wyroby polskiej myśli technologicznej - to wszystko i wiele więcej będzie można zobaczyć w najbliższą niedzielę w Puławach.

Autorzy najlepszej pracy konkursu o mieście przyszłości - uczniowie z SP nr 28 w Lublinie zdobyli dla swojej szkoły główną nagrodę - 25 tysięcy złotych
galeria

Amfiteatr, zieleń, zabawki. Tak młodzież wyobraża sobie Lublin w przyszłości

Młodzi ludzie pokazali jak wyobrażają sobie Lublin w przyszłość. Dzisiaj zakończyła się gala podsumowująca projekt. Najlepsi okazali się uczniowie z SP nr 28, którzy pokazali makietę pt. Koziołkowice. To pomysł na zagospodarowanie terenu za galerią VIVO w centrum miasta.

Zostały dwa tygodnie rekrutacji do lubelskich szkół ponadpodstawowych
LUBLIN

Zostały dwa tygodnie rekrutacji do lubelskich szkół ponadpodstawowych

Jeszcze tylko dwa tygodnie na rejestrację mają uczniowie, którzy wezmą udział w tegorocznej rekrutacji do szkół ponadpodstawowych w Lublinie. W tym roku w klasach pierwszych liceów, techników i szkół branżowych przygotowano niemal 3000 miejsc. Koniec czasu 21 czerwca.

VI Dni Muzyki Ludomira Rogowskiego
9 czerwca 2024, 18:30

VI Dni Muzyki Ludomira Rogowskiego

9 czerwca 2024 w lubelskim Trybunale Koronnym w Lublinie, odbędzie się koncert kameralny "Ludomir Michał Rogowski im memoriam", w 70. rocznicę śmierci chorwacko - polskiego kompozytora.

Lublin dał drugie życie kwiatom. Teraz zaopiekują się nimi mieszkańcy
LUBLIN/ZDJĘCIA
galeria

Lublin dał drugie życie kwiatom. Teraz zaopiekują się nimi mieszkańcy

W środę (5 czerwca) w Ogrodzie Saskim od godziny 9.00 miasto rozdawało bratki z miejskich kwietników z Parku Bronowickiego i właśnie Ogrodu Saskiego. Kwiaty rozchodziły się jak świeże bułeczki.

- Zobaczyłam zamaskowaną osobę. Sparaliżowało mnie. Stanęłam w bezruchu - relacjonuje jedna z pracownic banku spółdzielczego

Napadała na banki, stanęła przed sądem. "Podeszłam do niej z wyciągniętym nożem"

36-letnia Anna A. obrabowała banki w Kurowie i Puławach na ponad 50 tys. zł. Przed sądem opowiedziała co ją do tego skłoniło i jak bardzo żałuje swojego czynu. Kobiecie grozi do 20 lat więzienia.

Zarząd coraz droższy. Piąty członek już na etacie

Zarząd coraz droższy. Piąty członek już na etacie

Początkowo zarządu powiatu puławskiego nowej kadencji liczył czworo etatowych członków zarządu oraz jednego społecznego. To już nieaktualne. Głosami Koalicji Obywatelskiej, Trzeciej Drogi oraz Danuty Smagi z PiS, do grona etatowców dołączył Łukasz Skowyra.

W lesie znaleziono ponad 30 niewybuchów. Wezwali saperów

W lesie znaleziono ponad 30 niewybuchów. Wezwali saperów

Wczoraj wieczorem w lesie niedaleko Chodlika znaleziono dół, w którym znajdowały się granaty z okresu drugiej wojny światowej. Na miejsce skierowano policję, która wezwała patrol saperski.

Do 10 czerwca mieszkańcy gminy mają czas do zgłoszenia projektów na jubileuszową edycję budżetu obywatelskiego.

Marzysz o zmianie miasta? Zgłoś projekt do budżetu obywatelskiego Świdnika

Jeszcze tylko 4 dni świdniczanie mają by zgłosić swoje pomysły do kolejnej edycji budżetu obywatelskiego. Do dyspozycji mieszkańców jest milion zł.

Żółte sery do pizzy: przegląd i rekomendacje dla świadomych konsumentów

Żółte sery do pizzy: przegląd i rekomendacje dla świadomych konsumentów

Pizza – ulubiona potrawa wielu z nas, może być prawdziwą ucztą dla podniebienia, jeśli zostanie przygotowana z odpowiednich składników.

Nie żyje polski żołnierz, który strzegł granicy. "Spoczywaj w pokoju"

Nie żyje polski żołnierz, który strzegł granicy. "Spoczywaj w pokoju"

Nie żyje polski żołnierz, który strzegł granicy państwowej. Zmarł dzisiaj w godzinach popołudniowych w Wojskowym Insytucie Medycznym w Warszawie.

Jest terminarz PKO BP Ekstraklasy. Motor Lublin na początek zagra z niedawnym mistrzem

Jest terminarz PKO BP Ekstraklasy. Motor Lublin na początek zagra z niedawnym mistrzem

W czwartek poznaliśmy terminarz PKO BP Ekstraklasy na sezon 2024/2025. Motor Lublin na dzień dobry zagra przed własną publicznością z Rakowem Częstochowa. Pierwszą kolejkę zaplanowano na dni: 19-21 lipca.

Całe województwo na żółto. Czy znowu czekają nas podtopienia?

Całe województwo na żółto. Czy znowu czekają nas podtopienia?

Kolejne burze nadchodzą nad województwo lubelskie. Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydaje alert dla całego województwa.

Taka fontanna tylko w Lublinie. Aż 20 pokazów w czerwcu

Taka fontanna tylko w Lublinie. Aż 20 pokazów w czerwcu

Przed nami 20 widowiskowych pokazów fontanny multimedialnej. Przez cały czerwiec będą rozpoczynać się o nowej godzinie.

Dworzec Lublin z nagrodą za dostępność

Dworzec Lublin z nagrodą za dostępność

Lubelski dworzec idzie jak burza i zdobywa kolejne nagrody. Teraz został doceniony za dostępność dla osób niepełnosprawnych. Podczas uroczystej gali w pałacu prezydenckim nagrodę odebrał dyrektor Grzegorz Malec.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium