PLANETA 3D - W środę, 10 czerwca druga płyta DVD z filmami TURCJA i VANUATU
Płyta będzie dostępna z częścią nakładu Dziennika Wschodniego w cenie 6,99 zł.
POSMAKUJ TURCJI
Kawa relaksująca
- Przygotuj: garść ziaren kawy, 1 kokos (mogą też być wiórki kokosowe - ok. 25 dkg), brązowy cukier,
do zabielania - mleczko kokosowe
- Tak się to robi: ziarna kawy przesmaż na patelni, dodaj skrawki kokosowego miąższu (jeśli nie masz kokosa możesz użyć też wiórki kokosowe, ale najpierw musisz je zalać gorącą wodą i odstawić na ok. 10 minut, po czym odsączone dodaj do ziaren), smaż jeszcze z 10 minut. Tak podsmażoną kawę z kokosem zmiel w młynku. Zaparz w dzbanku. Podawaj z brązowym cukrem i mleczkiem kokosowym z puszki.
- Uwaga: Prawdziwa kava jest lokalnym napojem otrzymywanym ze zmielonego korzenia przeciśniętego przez włókno kokosowe, zmieszanego z wodą deszczową. Wygląda jak woda po zmywaniu naczyń, ale działanie ma zbawienne - przede wszystkim rozwesela.
POSMAKUJ VANUATU
Kebab Adana
- Przygotuj: (na 4 porcje): 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 500 g mięsa mielonego, sól, pieprz, papryka, kminek, trochę mąki.
- Tak się robi: cebulę zetrzyj na tarce lub drobno pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do mięsa mielonego, dopraw solą, pieprzem, papryką i kminkiem. Dobrze razem wymieszaj. Jeśli mięso będzie za rzadkie dodaj mąki. Odstaw na 10 minut. Mięso podziel na 4 części i uformuj z niego kotlety. Usmaż na oliwie.
- Na sos przygotuj: jogurt naturalny, przeciśnięty czosnek, sol, pieprz.
- Tak się robi sos: wszystkie składniki na sos zmieszaj, sos wstaw do lodówki na 15 minut.
- Smacznego. Do tak przygotowanych kebabów podaj białe bułki lub pokrojoną bagietkę. Mogą też być kromki białego chleba usmażone na patelni lub zapieczone w piekarniku.