Jak urządzić kuchnię funkcjonalną i miłą dla oka? Jak stworzyć idealne warunki do pracy? Dzisiaj podpowiadamy jak to zrobić.
– Kuchnia musi być przede wszystkim zorganizowana w taki sposób by swobodnie można było wykonać każdą czynność. Większość osób decyduje się na wykonanie mebli pod wymiar, co pozwala całkowicie zagospodarować przestrzeń – mówi Anna Wójtowicz, projektantka wnętrz. Takie meble możecie sami dopasować do indywidualnych potrzeb. Wybrać kolor frontów, blaty czy uchwyty. Przecież w gotowym zestawie z salonu meblowego nie wszystko musi pasować. Niezbędne są szafki dolne i górne, które mogą sięgać nawet do sufitu.
Warto także pomyśleć o odpowiednich sprzętach. Idealne rozwiązanie to urządzenia AGD typu 2 w 1. Na rynku jest ich wiele np. piekarnik z kuchenką mikrofalową lub okap z mikrofalą. Pozwalają zaoszczędzić zarówno miejsce jak i pieniądze. Opłaca się też zainwestować w zmywarkę.
– Choć to niemały wydatek oszczędzamy dzięki niemu czas, wodę, energię – podpowiada Wójtowicz i dodaje: ważny jest też aspekt estetyczny: możemy pozbyć się suszarek na naczynia.
– Przy takim rozwiązaniu konieczny jest dobry pochłaniacz zapachów i zredukowanie widocznych akcesoriów takich jak ściereczki kuchenne czy stojaki na przyprawy do minimum – radzi Wójtowicz. Pomyślmy także o wygodnym miejscu do spożywania posiłków.
Przestrzeń kuchenną możemy optycznie powiększyć stosując odpowiednie kolory na ścianach i podłogach. Sprawdzają się szczególnie jasne odcienie beżu, oranżu, zieleni. Na podłogach dobrze wyglądają jasne gresy polerowane, które są dodatkowo łatwe do utrzymania.