Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Janów Lubelski

16 sierpnia 2025 r.
12:30

Gryczaki 2025: Karp w szynkowarze, żurawina w serze

(fot. pixabay.com)

Już po raz 22 w Janowie Lubelskim rozstrzygnięto Konkurs na Potrawę Regionalną. Mamy dla was przepisy na zwycięskie dania

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Konkurs, w ramach kolejnych edycji Festiwalu Kaszy „Gryczaki”, przygotowuje Muzeum Regionalne w Janowie Lubelskim. Od lat mam przyjemność przewodniczyć komisji konkursowej, w tym roku w jej skład wyglądał następująco: Małgorzata Kozyra, właścicielka firmy Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Eska, Agnieszka Walczak, przedstawicielka zagrody Koło Gospodyń Wiejskich Stojeszyn i autor niniejszego tekstu.

 

Werdykt

Komisja konkursowa po degustacji 62 potraw przyznała następujące nagrody i wyróżnienia.

W kategorii Gryczak z różnymi dodatkami I miejsce zdobył Gryczak wypieczony przez KGW Nad Rzeką w Białej. II miejsce dostał Pieróg gryczany z pięciu kasz przygotowany przez Kingę Kozyrę, III miejsce Gryczak Marleny Brodowskiej, wyróżnienie zdobył Kaszak Wiktorii Łacek.

W kategorii Potrawy na bazie kasz I miejsce zdobył Pasztet z królika z kaszą gryczaną z kurkami przygotowany przez KGW Ujście Lasem Malowane. II miejsce zajęły Placki z kaszą gryczaną autorstwa Kingi Kozyry, III miejsce zajął Gołąbek z kaszy gryczanej w sosie borowikowym przyrządzony przez Ewelinę Drewniowską. Wyróżnienie zdobyły Placuszki gryczane z gulaszem wołowym, które przyrządziły panie z KGW Otroczanki.

W kategorii Desery na bazie kasz I miejsce zdobyła Jaglana wyspa, dzieło Eweliny Bojanowskiej. II miejsce przyznaliśmy Pierogom z białą kaszą na słodko Iwony Radomskiej, III miejsce zajął Jaglak Pomarańczowa Rozkosz Anny Wojciechowskiej, wyróżnienie zdobył Anielski Puch z żurawiną także Anny Wojciechowskiej.

W kategorii Sery I miejsce zdobył Zestaw serów wędzonych autorstwa Marcina Wójcika. II miejsce zdobyła Deska serów przygotowana przez Alinę Bargiel, III miejsce zdobyła (znakomita) Deska serów podpuszczkowych Kingi Kozyry. Wyróżnienie przypadło Serowi w bułgarskim stylu wykonanemu przez KGW Malina w Błażku.

W kategorii Wina i nalewki regionalne oprócz żurawinówki I miejsce zajęła Nalewka śliwkowa Patrycji Wójcik, II miejsce zdobyła Jarzębinówka z goździkami Ewy Mantyki, III miejsce Nalewka z czerwonej porzeczki Patrycji Wójcik, wyróżnienie zdobyła Orzechówka Marcina Wójcika.

W osobnym konkursie „Na Janowską Nalewkę Żurawinową” I miejsce i tytuł Janowskiej Żurawinówki 2025 zdobyła wybitna Żurawidówka z szafranem Stanisława Mantyki. II miejsce zajęła żurawinówkę z kardamonem Patrycji Wójcik, III miejsce Żurawinówka z płatkami chili Aliny Bargiel, wyróżnienie dostała Żurawinówka z maliną i cytryną Kingi Kozyry.

Najważniejszą nagrodę „Super Gryczaka 2025” zdobyła Parzona szyneczka z karpia z kaszą gryczaną, którą do konkursu wystawił Polikarp Lis.

Zwycięzcom, nagrodzonym i wyróżnionym gratulujemy, a teraz przepisy..

Parzona szyneczka z karpia z kaszą gryczaną

Składniki: 1 kg fileta z karpia, 15 dag kaszy gryczanej, 2 średnie cebule, 2 jajka, 1 bułka, 25 rodzynek, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, szczypta płatków jalapeno, pół łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżka żelatyny spożywczej, 1 łyżka soli, sok z połowy cytryny.

Wykonanie: filet z karpia zmielić na dużych oczkach, bułkę namoczyć odcisnąć, zmielić, cebulę zmielić. Kaszę ugotować, wystudzić. Wszystko wymieszać, dodać przyprawy i rodzynki, dodać łyżkę żelatyny, jajka. Przygotować szynkowar, włożyć specjalny worek do szynkowaru, w niego włożyć i ubić masę. Worek szczelnie zakręcić i złożyć szynkowar. W wysokim garnku zagotować wodę, wstawić szynkowar i parzyć na małym ogniu w temperaturze 80-85 stopni, przez 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć szynkowar, wstawić do zimnej wody i schłodzić, po ostygnięciu włożyć do lodówki na 12 godzin.

 

Gryczak z różnymi dodatkami

Składniki: 1 słoik 0,9 l kaszy gryczanej, 2 słoiki 0,9 l mleka, 1,5 kostki masła, 1 łyżka smalcu, 1 kg białego sera, 0,8 l śmietany, 5 jajek, 2 łyżki kaszy manny, 1 łyżka czubata soli, ¾ szklanki cukru.

Wykonanie: do garnka wlać mleko, wsypać kaszę gryczaną i sól. Gotować na małym ogniu do momentu odparowania mleka i spęcznienia kaszy. Następnie do gorącej kaszy dodać masło, smalec oraz cukier. Całość należy wymieszać i pozostawić pod przykryciem (otulamy ręcznikiem) w ciepłym miejscu na ok 3-4 godz. do napęcznienia kaszy i połączenia składników. Po tym czasie dodać ser, śmietanę i roztrzepane jajka widelcem lub rózgą oraz kaszę manną.

Całość przełożyć do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu posmarować lekko śmietaną do wygładzenia. Piec w nagrzanym piekarniku około 1,5 godz. w temperaturze 175-180 stopni Celsjusza.

 

Pasztet z królika z kaszą gryczaną z kurkami

Składniki: 1 duży sprawiony królik, włoszczyzna, 2 cebule, liść laurowy, 3 ząbki czosnku, 20 dag podgardla (lub słoniny), 20 dag boczku, 25 dag wątróbki drobiowej, po 1 łyżeczce suszonego rozmarynu i tymianku, 200 ml białego wytrawnego wina, 1 czerstwa bułka, 4 białka jaj kurzych, 2 garści obranych pistacji, masło do formy. Dodatki: 20 dag kurek, 5 dag cebuli białej zeszklonej na 2 łyżkach masła), 1 kieliszek białego wina, szczypta kurkumy, sól, pieprz naturalny do smaku.

Wykonanie: królika ugotować z włoszczyzną do miękkości (40-50 min). Obrać z kości i zmielić w maszynce. Bułkę namoczyć, odcisnąć i też zmielić. Ugotować oddzielnie podgardle i wątróbki do miękkości, zmielić razem z warzywami z wywaru. Ubić pianę z białek na sztywno. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać na koniec piana z białek dodać. Pistacje pokroić na średnie kawałki, dodać do masy. Formę natłuścić i wysypać tartą bułką. Masę przełożyć do formy. Piec w 180 stopni Celsjusza około 60 minut. Pasztet wystudzić w formie. Piec w blaszce ustawionej w większej formie napełnionej wodą (wodę uzupełniać). Kurki usmażyć na cebuli, dodać wino, doprawić kurkumą, solą i pieprzem. Podawać z kiszonymi ogórkami w sosie miodowo-musztardowym i konfiturą z żurawiny.

A jak to smakowało?

Bardzo. Wydawało się, że poziom zeszłorocznych potraw konkursowych był tak wysoki, że tym roku lepiej być nie może. A jednak lepsze były sery zagrodowe, lepsze gryczaki, lepsze przystawki i drugie dania, niektóre regionalne nalewki były wybitne.

– Co roku czekam na smakowe zaskoczenia w przysmakach, które wystawiają Zagrody Smaku – mówi Łukasz Drewniak, dyrektor Janowskiego Ośrodka Kultury i całego festiwalu.

– Bardzo smakowały mi sery zagrodowe, gołąbki, słodkości. Nasz konkurs to prawdziwy skarb – dodaje Justyna Flis, dyrektor Muzeum Regionalnego w Janowie Lubelskim.

A co mi smakowało najbardziej? Sery podpuszczkowe Kingi Kozyry, wspaniały pasztet z królika, fajercarze z kaszą gryczaną (hit) i Super Gryczak 2025 czyli karp w szynkowarze, rodzaj szyneczki z karpia i kaszy gryczanej. To wybitna przystawka i wskazówka dla organizatorów, żeby za rok wprowadzić osobną kategorię na Potrawy z ryb i kaszy.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Patricia Machado Matieli przedziera się przez lubelską obronę

PGE MKS El-Volt Lublin gorszy od KGHM Zagłębie Lubin

To już druga święta wojna w tym sezonie przegrana przez lubelski zespół. Porażka martwi jeszcze bardziej, jeżeli pomyślimy o zbliżających się kwalifikacjach Ligi Europejskiej, w których obie ekipy powalczą w bezpośredniej konfrontacji o miejsce w fazie grupowej.

Kanadyjski przyjmujący Jackson Young wystąpił przeciwko Polsce w meczu 1/8 finału ostatnich mistrzostw świata i zdobył 12 punktów. To drugi wynik w drużynie Klonowego Liścia

Kanadyjczyk Jackson Young dołączył do Bogdanki LUK Lublin

Kanadyjczyk Jackson Young zajmie miejsce zawieszonego przyjmującego Mikołaja Sawickiego w drużynie Bogdanki LUK Lublin

113 km/h w terenie zabudowanym. Dostał 24 punkty, stracił prawo jazdy i 3 tysiące

113 km/h w terenie zabudowanym. Dostał 24 punkty, stracił prawo jazdy i 3 tysiące

Poranek, spokojna droga, a na liczniku 113 km/h. 28-letni kierowca z gminy Hrubieszów stracił prawo jazdy po tym, jak ponad dwukrotnie przekroczył prędkość w terenie zabudowanym i wyprzedzał na skrzyżowaniu.

Sery na okrągło. Smaczne wydarzenie już w najbliższą sobotę
NASZ PATRONAT
11 października 2025, 9:00

Sery na okrągło. Smaczne wydarzenie już w najbliższą sobotę

Z dziurami, twaróg, bryndza lub dojrzewający. Niektórzy nawet nie wyobrażają sobie życia bez niego. A lokalni rzemieślnicy i serowarzy zapraszają do wspólnego świętowania na 5. edycji Święta Lubelskiego Serowarstwa i Mleczarstwa.

Polscy uczestnicy flotylli humanitarnej do Strefy Gazy na lotnisku Chopina w Warszawie (od lewej): Nina Ptak, Omar Faris, Ewa Jasiewicz i poseł KO, Franciszek Sterczewski

Polscy obywatele z flotylli Sumud bezpiecznie wylądowali w Warszawie

Polscy uczestnicy flotylli humanitarnej do Strefy Gazy – Omar Faris, Nina Ptak i Franciszek Sterczewski oraz brytyjska dziennikarka polskiego pochodzenia Ewa Jasiewicz – wylądowali w środę na lotnisku Chopina w Warszawie.

Po problemach z budową biurowca w centrum Chełma, miasto ma problemy z kolejną kluczową inwestycją – tym razem dotyczą one terminala intermodalnego

Chełm hamuje inwestycję stulecia. Terminal intermodalny znów na bocznym torze

4,5 miliona złotych mniej na inwestycję, która miała stać się logistycznym sercem regionu. Miasto Chełm po raz kolejny przesuwa środki przeznaczone na budowę infrastruktury wokół terminala intermodalnego.

Lublin tworzy przyszłość terapii mowy. UMCS i Netrix opracują inteligentny system USG

Lublin tworzy przyszłość terapii mowy. UMCS i Netrix opracują inteligentny system USG

Ponad 7 milionów złotych dofinansowania z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju trafi do wspólnego projektu Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie oraz firmy Netrix S.A.. Efektem tej współpracy będzie innowacyjny system USG wspierający terapię logopedyczną i ortodontyczną, wykorzystujący sztuczną inteligencję.

Stopy procentowe w dół. To już czwarta obniżka w tym roku

Stopy procentowe w dół. To już czwarta obniżka w tym roku

Poprawa perspektyw inflacji w najbliższym czasie sprawiła, że uzasadnione stało się dostosowanie poziomu stóp procentowych NBP – poinformowała RPP w środowym komunikacie. Jako zagrożenia dla niskiej inflacji wskazała politykę fiskalną i podwyższoną dynamikę płac

Aldona Morawiec rozpoczęła sezon od dobrego występu

AZS UMCS Lublin rozpoczyna zmagania w FIBA EuroCup

Podopieczne Karola Kowalewskiego trafiły do grupy B, w której nie są faworytami. Za rywali mają bowiem hiszpański Hozono Global Jairis, serbski UZKK Student i belgijski Basket Namur Capitale. I właśnie ta ostatnia ekipa będzie pierwszym przeciwnikiem polskiej ekipy.

Znęcała się nad mężem i dziećmi. Recydywistce grozi do 7,5 roku pozbawienia wolności

Znęcała się nad mężem i dziećmi. Recydywistce grozi do 7,5 roku pozbawienia wolności

50-letnia mieszkanka Lublina znęcała się psychicznie i fizycznie nad mężem i dziećmi. Pod wpływem alkoholu wszczynała awantury, podczas których wyzywała i atakowała najbliższych. Zarzuty usłyszała w recydywie.

Komisja Europejska ma pomysł, jak chronić rolników przed skutkami umowy z Mercosurem

Komisja Europejska ma pomysł, jak chronić rolników przed skutkami umowy z Mercosurem

Komisja Europejska zaproponowała mechanizm, który ma chronić unijnych rolników przed nagłym wzrostem importu produk-tów takich jak wołowina czy drób z krajów bloku Mercosur oraz przed spadkiem cen w UE. Komisja zobowiązała się do tego, gdy we wrześniu proponowała umowę handlową z tym blokiem.

Jadalny czy trujący? Dowiedz się więcej o grzybach
NASZ PATRONAT

Jadalny czy trujący? Dowiedz się więcej o grzybach

Uważasz że znasz się na grzybach? Wiesz jak odróżnić "trujaka" od jadalnego? Na wystawę grzybów i prelekcje ich dotyczące zaprasza Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna.

Pomysły na jesienną metamorfozę Twojego domu

Pomysły na jesienną metamorfozę Twojego domu

Jesień to idealny moment, aby przyjrzeć się wnętrzom swojego domu i wprowadzić zmiany, które nie tylko poprawią estetykę przestrzeni, ale również sprawią, że codzienne życie stanie się wygodniejsze. Wraz z nastaniem krótszych dni zapewne zaczynasz spędzać w domu więcej czasu, a drobne elementy wystroju, kolory czy sposób aranżacji pomieszczeń zaczynają mieć jeszcze większe znaczenie. Jesienne metamorfozy nie muszą oznaczać generalnego remontu – wystarczy dobrze zaplanować działania i wykorzystać rozwiązania, które faktycznie wpłyną na Twój komfort. Nic nie stoi także na przeszkodzie, by metamorfozę wprowadzać stopniowo. Przykładowo w weekend możesz przemalować sypialnię, a za tydzień zająć się wprowadzaniem klimatu na balkonie.

Lublin szuka kreatywnych. Ruszył nabór do projektu promującego lokalnych twórców

Lublin szuka kreatywnych. Ruszył nabór do projektu promującego lokalnych twórców

Miasto Lublin po raz kolejny zaprasza do udziału w projekcie „Kreatywni”, który promuje twórców sektora kreatywnego i pokazuje ludzi tworzących w Lublinie rzeczy wyjątkowe. Zgłoszenia można przesyłać do 16 listopada.

Rozmowy, wycieczki i rośliny. Tak UMCS przywitał nowych studentów
ZDJĘCIA
galeria

Rozmowy, wycieczki i rośliny. Tak UMCS przywitał nowych studentów

Radość, gwar i energia – tak w skrócie można opisać atmosferę, jaka panowała dziś na placu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, gdzie po raz czwarty zorganizowano integracyjne wydarzenie „3,2,1… STUDIA START!”. I które oficjalnie otworzyło nowy rok akademicki na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium