Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

24 stycznia 2016 r.
19:05

10 słynnych dań regionalnych, które najlepiej smakują na przednówku

Żur grzybowy podawany w restauracji Kardamon to sedno lubelskiej kuchni przednówkowej i potwierdzenie prawdy, że mniej znaczy więcej. Żur nalewa Michał Kozłowski
Żur grzybowy podawany w restauracji Kardamon to sedno lubelskiej kuchni przednówkowej i potwierdzenie prawdy, że mniej znaczy więcej. Żur nalewa Michał Kozłowski

Kiedy w spiżarni kończyły się zapasy, na lubelskich talerzach pojawiały się proste dania, które zapowiadały nadchodzący post. Lemieszka, pazibroda, śledź z pieczonym ziemniakiem, żur z grzybami skłaniały ku ascezie, ale pozwoliły rozkoszować się wybornym smakiem. Były dowodem na to, że mniej znaczy więcej także na talerzu. Oto 10 słynnych dań regionalnych, które najlepiej smakują na przednówku

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Przednówek w lubelskiej kuchni zwiastował nadchodzący post. Powoli kończyły się zapasy ziemniaków i warzyw, z mięs w spiżarce wisiała słonina. Do gry wchodziła mąka i kasze, suszone grzyby oraz kiszona kapusta, ogórki, jabłka. Proste dania potrafiły zachwycić smakiem. Chleb smakował jak chleb, kapusta jak kapusta, śledź jak śledź, ziemniaki jak ziemniaki.

Babka ziemniaczana

Składniki: 1,5 kg ziemniaków, 30 dag cebuli, 20 dag boczku, 3 jaja, 3 łyżki mąki, 4 łyżki oleju, bułka tarta, majeranek, kminek, sól, pieprz.

Wykonanie: obrać ziemniaki. Połowę zmiksować, połowę zetrzeć na drobne wiórki, włożyć do dużej miski i wymieszać. Posiekaną cebulę, boczek i drobno pokrojone pieczarki udusić na oleju. Do ziemniaków wbić jaja, wsypać 3 czubate łyżki mąki i wymieszać. Na koniec dodać uduszone pieczarki, łyżkę majeranku, sól, pieprz i ewentualnie inne przyprawy. Dużą formę wysmarować tłuszczem, obficie obsypać tartą bułką i wypełnić masą ziemniaczaną. Piec 2 godziny w temp. około 150°C.

Gołąbki z tartych ziemniaków

Składniki: główka kapusty, 2 kg ziemniaków, 1 cebula, 2 łyżki masła lub smalcu, 1 jajko, 200 g kaszy jęczmiennej drobnej, 200 g kaszy manny, 1 łyżka soli, 1 łyżeczka pieprzu.
Wykonanie: sparzyć główkę kapusty, ziemniaki zetrzeć na tarce, wcześniej zaparzyć kaszę. Do starych ziemniaków dodać jajko, cebulę, sól, pieprz i zaparzoną kaszę. Wyrobić ciasto. Przygotowane ciasto zawijamy w liście kapusty i układamy w garnku. Zalewamy wrzącą wodą. Gotujemy 1,5 godz. na wolnym ogniu. Gołąbki podawać z tłuszczem lub sosem grzybowym.

Lemieszka

Składniki: kilogram ziemniaków, 10 dag mąki, sól, pieprz, 15 dag słoniny, 1 cebula.
Wykonanie: ziemniaki obrać, ugotować, odlać wodę do drugiego naczynia. Wlać do ziemniaków 2 szklanki. Powoli sypać mąkę ubijając ziemniaki, wstawić na mały ogień, prażyć kilka minut. Na patelni stopić słoninę, podsmażyć z cebulą, doprawić solą z pieprzem. Wyłożyć lemieszkę na półmisek, na środku zrobić chochlą dołek, wlać omastę. Nabierać łyżką lemieszką, maczać w omaście. Można popijać śmietaną.

Pazibroda

Składniki: 10 ziemniaków (średnich), 1 główka kapusty, 3 łyżki smalcu, 3 łyżki mąki, 40 dag boczku (skwarki), 1 cebula, pół litra śmietany wiejskiej lub 22%, ulubione przyprawy do smaku.

Wykonanie: ziemniaki z kapustą podzieloną na części gotować do miękkości, lekko posolić. Odlać wodę, dodać zasmażkę przygotowaną ze smalcu i mąki, utłuc na ogniu.
Na patelni podsmażyć 3 łyżki śmietany z drobno pokrojoną cebulą, dodać do ziemniaków z kapustą. Dodać resztę śmietany i skwarki usmażone z boczku, wszystko wymieszać. Dodać soli i przypraw do smaku. Należy pilnować, aby potrawa się nie przypaliła. Podawać bardzo gorącą.

Placki z kaszy gryczanej

Składniki: 25 dag kaszy gryczanej 1,5 l wody, sól, 1 łyżka oleju, 3 jajka, 4 ząbki czosnku, 20 dag suszonych grzybów, 10 dag masła, sól, pieprz, olej.
Wykonanie: ugotowaną kaszę ostudzić. Wymieszać z jajkami, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Formować placki i usmażyć na gorącym oleju. Grzyby namoczyć, posiekać, obsmażyć na maśle z czosnkiem. Przyprawić solą i pieprzem, ułożyć na gorących plackach.

 

Gołąbki z tartych ziemniaków

Placki z kapusty i ziemniaków

Składniki: 1 główka białej kapusty, kilka ziemniaków, 1 cebula, kilka łyżek bułki tartej, olej, sól, pieprz, olej na smażenie.

Wykonanie: kapustę ugotować i zemleć. Ugotowane ziemniaki utłuc w garnku, dodać zeszkloną cebulę i kapustę. Dokładnie wymieszać, doprawić solą z pieprzem. Formować okrągłe placki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron.

Placki z lemieszki

Składniki: kilogram kartofli, 1 1/2 szklanki mąki pszennej, po pół łyżeczki suszonej natki pietruszki, liści selera, bazylii, sól i pieprz.

Wykonanie: obrane kartofle zalać wrzącą wodą, posolić, ugotować i odcedzić. Gorące posypać przyprawami, równomiernie przesypać mąką. Potem dokładnie wytłuc tłuczkiem drewnianym, aż tłuczek będzie się umywał do czysta. Po przestudzeniu formować placuszki, smażyć na rozgrzanym smalcu z obu stron na rumiany kolor.

Smażone śledzie marynowane

Składniki: 75 dag świeżych śledzi, sól, cebula, mąka, olej do smażenia. Na marynatę: szklanka octu winnego, 3 plasterki świeżego imbiru, 2 listki laurowe, 5 goździków, 5 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren gorczycy, sól, pieprz.

Wykonanie: odfiletowane śledzie oprószyć solą i pieprzem. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Filety obtaczać w mące, smażyć z obu stron na złoty kolor. Ocet zagotować ze szklanką wody i przyprawami. Śledzie układać warstwami w szklanej salaterce, przekładając je cebulą. Zalać gorącą zalewą. Wystudzić. Podawać z gorącymi kartoflami.

Zalewajka

Składniki: kilogram ziemniaków, 15 dag słoniny, 1 łyżka oleju, 2 duże cebule, 6 ząbków czosnku, 6 suszonych prawdziwków, butelka białego barszczu, majeranek, pieprz, sól, świeży korzeń chrzanu.

Wykonanie: na patelni stopić słoninę z posiekaną cebulą. Do garnka wlać 1, 5 litra wody, wrzucić pokrojone ziemniaki, ugotować, dodać słoninę z cebulą, starty chrzan, namoczone grzyby i przyprawy, wlać biały barszcz. Po 10 minutach zastrugać chrzanu.

Żur grzybowy

Składniki: 2 szklanki zakwasu, 6 suszonych podgrzybków lub borowików, 1,5 litra wody, 1 listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 6 ziaren pieprzu, 1 cebula.

Wykonanie: grzyby namoczyć na noc. Następnego dnia pokroić na kawałki, wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy. Gotować pół godziny. Wlać zakwas, zagotować. Rozlać do talerzy, do każdej porcji wlać łyżkę oleju. Można omaścić podsmażoną cebulką.

Lemieszka

Pozostałe informacje

Artystyczny symbol Niepodległej pojawił się w Lublinie

Artystyczny symbol Niepodległej pojawił się w Lublinie

Nowy mural przy ul. Zamojskiej stał się artystycznym akcentem obchodów Święta Niepodległości. Lublin jako pierwszy w Polsce włączył się w akcję „Polska na TAK!”

Święto Niepodległości w Puławach. Kwiaty, przemówienia a wieczorem koncert
zdjęcia, wideo
galeria
film

Święto Niepodległości w Puławach. Kwiaty, przemówienia a wieczorem koncert

Niepodległość nie jest nam dana raz na zawsze - powtarzali dzisiaj w swoich przemówieniach przed Pomnikiem Niepodległości - wiceprezydent Puław, Grzegorz Nowosadzki i przewodniczący rady miasta - Mariusz Wicik. Kwiaty pod pomnikiem złożyły delegacje lokalnych władz, szkół i służb mundurowych.

Od Ojców Niepodległości do wnuków "Solidarności"
DODATEK IPN

Od Ojców Niepodległości do wnuków "Solidarności"

Odzyskanie przez Polskę niepodległości po 123 latach rozbiorów było procesem rozłożonym w czasie i wielowymiarowym. Polski sukces z 1918 r., zwieńczony ustaleniem granic odrodzonego państwa, miał wielu ojców, którzy różnymi drogami i za pomocą różnych metod dążyli do wielkiego celu Polaków – odzyskania niepodległego państwa.

Kozłówka w niedzielę zaprasza na urodziny. Darmowe zwiedzanie z atrakcjami
historia

Kozłówka w niedzielę zaprasza na urodziny. Darmowe zwiedzanie z atrakcjami

Koncert orkiestry, wystawy, militaria, filmowe seanse - to wszystko i wiele więcej w niedzielę będzie to zobaczenia i posłuchania w Muzeum Zamoyjskich w Kozłówce. Placówka 16 listopada zaprasza na Dzień Otwartych Drzwi - bez biletów.

Kamienice przy ulicy Królewskiej nr 1‒3 zniszczone w trakcie walk o Lublin w lipcu 1944 r. w wyniku potyczki między sowieckimi i niemieckimi czołgami (autor nieznany, zbiory APL)
DODATEK IPN

Lublin. Wolność utracona – zniszczone miasto

Dzień 11 listopada 1918 r. przyjęto jako umowną datę odzyskania przez Polskę niepodległości po 123 latach zaborów. Rozpoczęła się wówczas wieloletnia odbudowa państwa, utrwalanie jego granic, ładu politycznego oraz integracja społeczeństwa.

Zdjęcie ilustracyjne

Bractwo Miłosierdzia św. Brata Alberta prosi o wsparcie dla ogrzewalni w Lublinie

Ogrzewalnia od 1 października przyjmuje mężczyzn, którzy nie mają gdzie spędzić nocy. Placówka codziennie udziela wsparcia potrzebującym, zapewniając im schronienie, ciepło i możliwość zadbania o podstawowe potrzeby.

Filip Luberecki (z prawej) ma szansę zagrać w reprezentacji Polski U21

Czterch piłkarzy Motoru i jeden trener udało się na zgrupowania reprezentacji narodowych

W najbliższych dniach odbędą się mecze reprezentacji narodowych, zarówno tych pierwszych, jak i młodzieżowych. W trakcie przerwy w rozgrywkach na zgrupowania poszczególnych drużyn udało się pięciu przedstawicieli Motoru Lublin

PGE Start Lublin po raz ostatni w tym sezonie wystąpi we własnej hali w europejskich pucharach

PGE Start Lublin po raz ostatni w tym sezonie wystąpi we własnej hali w europejskich pucharach

W środę rywalem lublinian będzie bułgarski Rilski Spotis

Zdjęcie ilustracyjne

Zima coraz bliżej – reagujmy, gdy ktoś potrzebuje pomocy

Dzięki szybkiej i empatycznej reakcji dzielnicowych z Komendy Powiatowej Policji w Lubartowie, 66-letni bezdomny mężczyzna otrzymał niezbędną pomoc i schronienie. Funkcjonariusze znaleźli go na jednej z posesji w Lubartowie, gdzie od pewnego czasu spał pod gołym niebem.

Koncert, iluminacje i patriotyczny mural. Jak w Lublinie będziemy obchodzić Święto Niepodległości?
11 listopada 2025, 9:00

Koncert, iluminacje i patriotyczny mural. Jak w Lublinie będziemy obchodzić Święto Niepodległości?

Nie zabraknie znanych artystów, nowoczesnych aranżacji i ponadczasowego przesłania. Z okazji 107. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości na mieszkańców Lublina czeka wiele patriotycznych atrakcji.

Lubelszczyzna pamięta  o obrońcach Niepodległej...
DODATEK IPN

Lubelszczyzna pamięta o obrońcach Niepodległej...

Wśród wielu dat w historii Polski jedną z najpiękniejszych i najważniejszych jest 11 listopada 1918 r. Po 123 latach zaborów nasz kraj odzyskał upragnioną niepodległość i ponownie pojawił się na mapie Europy. Wspólny wysiłek podjęli zarówno wielcy politycy – tacy jak Józef Piłsudski, Ignacy Paderewski czy Roman Dmowski – jak i zwykli żołnierze, mieszkańcy wsi, miast i miasteczek.

Pegimek otworzy okienko w galerii
Świdnik

Pegimek otworzy okienko w galerii

To będzie duże ułatwienie dla mieszkańców Świdnika. W centrum miasta powstanie punkt obsługi klientów Pegimeku.

Mateusz Kochalski w kadrze! Awaryjne powołanie

Mateusz Kochalski w kadrze! Awaryjne powołanie

Ostatnie tygodnie to zdecydowanie wspaniały czas dla Mateusza Kochalskiego. Wychowanek BKS-u Lublin właśnie otrzymał awaryjne powołanie do reprezentacji Polski na listopadowe mecze eliminacyjne.

11 listopada zostanie oficjalnie odsłoniony mural, który powstał kilka dni temu przy ul. Zamojskiej – jadąc od strony centrum, ul. Bernardyńską lub ul. Prymasa Stefana Wyszyńskiego, trafimy na niego niemal na wprost (kamienica po prawej stronie)

Lublin świętuje 107. rocznicę odzyskania niepodległości

Z okazji 107. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, 11 listopada na mieszkańców Lublina czeka wiele patriotycznych atrakcji. Obok koncertu, odsłonięcia muralu i okolicznych miejskich iluminacji nie zabraknie również momentów bardziej oficjalnych.

Rowery jechały z Belgii do Krasnegostawu. Policja rozbija międzynarodową szajkę złodziei

Rowery jechały z Belgii do Krasnegostawu. Policja rozbija międzynarodową szajkę złodziei

Ponad 170 rowerów, w tym głównie elektrycznych, zabezpieczyli kryminalni z Krasnegostawu podczas szeroko zakrojonej akcji wymierzonej w grupę przestępczą kradnącą jednoślady w Belgii i Holandii. Na czele szajki miał stać 27-letni mieszkaniec powiatu krasnostawskiego. Sprawa, prowadzona od półtora roku, ma charakter rozwojowy.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium