Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

26 września 2018 r.
7:58

Bakłażany, dynie i patisony. Przepisy na 7 jesiennych potraw

Na horyzoncie złota, polska jesień. Na targu bakłażany, dynie i patisony mienią się kolorami i smakami. Oto siedem smakowitych dań z regionalną kuchnią w tle

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Pan bakłażan w polskiej kuchni poczyna sobie coraz śmielej. Najpierw zrobił karierę w orientalnej kuchni. Słynne danie z bakłażana nazywa się do dziś „Omdlały imam”.

Nazwa pochodzi od reakcji jednego z tureckich imamów na potrawę, którą przyrządziła mu żona. Jedni twierdzą, że omdlał na skutek oryginalnego smaku dania. Inni, że zemdlał, kiedy dowiedział się, jak drogie były zamorskie przyprawy.

Przysmak imama

Składniki: 2 średnie bakłażany, 2 puszki pomidorów w zalewie, 20 dag ostrego żółtego sera, sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, oliwa.

Wykonanie: bakłażana pokroić w grube plastry, posolić, odstawić na 20 minut. Opłukać, żeby usunąć goryczkę, opiec na grillu z obu stron. Pomidory odsączyć, posiekać, dodać zioła i odrobinę oliwy. Nałożyć na bakłażany. Posypać tartym żółtym serem. Zapiec na grillu, przykrywając bakłażana folią. Podobnie można przyrządzić pokrojoną wzdłuż cukinię.

Dlaczego dynia?

Zawiera beta karoten, który wzmacnia system odpornościowy, zapobiega nowotworom i chorobom serca. Dynia dostarcza potrzebnych minerałów, takich jak: sód, potas, magnez, wapń żelazo i fosfor. Oraz witamin z grupy B, witaminę C i kwas foliowy.

Prawdziwe skarby kryją się w pestkach dyni, które trzeba ususzyć i się nimi zajadać. Zawierają dużo białka i cynku oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Garść pestek dziennie to obowiązkowy posiłek panów po czterdziestce, ponieważ cynk chroni prostatę. Według prof. Michała Tombaka dynia jest witaminową bombą, która w dodatku wspomaga odchudzanie. Kiedy szykujemy dynię w kuchni należy koniecznie wydobyć pestki. Podprażone będą doskonałym dodatkiem do zupy dyniowej.

Dyniowa z Wisznic

Składniki: litr bulionu warzywnego, 50 dag dyni, 1 ziemniak, 2 białe kawałki pora, 2 cebule, kawałek świeżego imbiru, 1 chili, 2 ząbki czosnku, śmietana, masło, oliwa, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, 3 łyżki kremówki.

Wykonanie: w garnku rozgrzać oliwę z masłem, wrzucić pokrojone pory, cebulę, chili i starty imbir. Zeszklić, dodać dynię pokrojoną w kostkę, dusić 5 minut, dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka. Podsmażyć, zalać wywarem, dodać posiekaną czuszkę. Zagotować, doprawić solą roztartą z czosnkiem, pieprzem, gałką i śmietaną. Pod koniec gotowania można dodać trochę startego żółtego sera. Podawać z czosnkowymi grzankami. Uwaga! Zupę z dyni można podać w połówkach dyni.

Dynia na pierogi

Składniki: Ciasto: 1 kg mąki, 4 jaja, pół szklanki mleka, 50 dag miąższu dyni podsmażonego na oleju. Na farsz: 1 kg mięsa, 1 kg przesmażonych pieczarek, 1 kg dyni, sól, pieprz ziołowy, ulubione przyprawy.

Wykonanie: mąkę i jajka wymieszać, dodać gorące mleko i podsmażoną dynię. Zagnieść, rozwałkować i szklanką wycinać kółeczka. Z podanych składników wyrobić farsz. Nakładać na ciasto, lepić pierogi, gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać z palonym masłem. Jak zostanie farszu, można usmażyć dyniowe placuszki, panierowane w mące i jajku.

Ivo Violante: Lasagne z bakłażanem

Składniki dla 4 osób: 20 dag pieczarek, 1 średnia cukinia, 1 marchewka, 1/2 pora, 15 dag świeżych brokuł, 1/2 czerwonej papryki, 1 ząbek czosnku, 2 kartofle, 1 gałązka selera naciowego, 1 bakłażan średni, 15 dag pomidorków cherry, sól i pieprz, i 25 dag lasagni najlepiej sucha „Agnesi” lub „Barilla”. Dla Besciamella: 1 litr mleka, 7 dag mąki, 7 dag masła, sól ile trzeba, gałka muszkatowa.

Wykonanie: umyć i oczyścić warzywa. Pokroić w plasterki pieczarki i marchew, cukinia, bakłażan, seler, paprykę, ziemniaki jak na frytki. Zmiażdżyć czosnek, umieścić go na patelni z 2 łyżkami oliwy z oliwek, kiedy zrobi się brązowy, dodać pieczarki i cukinię.
Gotować na średnim ogniu składniki, następnie dodać sól i wyłączyć grzanie, gdy wszystko jest przygotowane, ale wciąż al dente.

Na innej dużej patelni dodać 4 łyżki oleju, posiekaną cebule i por, dusić 10 minut na małym ogniu, następnie dodać seler, marchew, paprykę, bakłażan, ziemniaki i brokuły, które będą cięte na wielu małych kwiatuszków i lekko blanszowane w osolonej wodzie.

Gotować na małym ogniu (w razie potrzeby w połowie gotowania dodać łyżki wrzącej wody lub bulionu, aż składniki ugotują się al dente. Dodać grzyby i cukinię (wcześniej duszone). Dodać pozostałe warzywa i posiekane pomidory. Składniki wymieszać delikatnie, dodać sól i wyłączyć grzanie. Przygotować sos z podanych składników.

Wziąć prostokątne naczynia do pieczenia, polać dno oliwą z oliwek i 3 łyżkami sosu. Ułożyć na dnie pierwszą warstwę lasagne, następnie przykryć białym sosem (beszamel).

Ułożyć na wierzchu warzywa, posypać parmezanem i szczyptą pieprzu. Powtórzyć operację, aż składniki (zrobiłem 4 warstwy lasagne) będą wszystkie wykorzystane. Piec lasagne w temperaturze 180 stopni przez około godzinę, następnie wyjąć z piekarnika, odstawić na co najmniej 5-10 minut, a następnie podzielić i cieszyć się smakiem wegetariańskiego lasagne.

Marynowana dynia

Składniki: 4 kg dyni, 1,5 litra octu z białego wina, cytryna, laska wanilii, kawałek świeżego korzenia imbiru, 1,5 kg cukru, 1-2 laski cynamonu, łyżka goździków.

Wykonanie: dynię obrać, usunąć pestki. Miąższ pokroić na plasterki i przełożyć do miski. Połowę szklanki octu rozcieńczyć taką samą ilością wody, zalać dynię, odstawić na noc w chłodne miejsce.

Cytrynę obrać, wycisnąć sok. Wydrążyć miąższ wanilii, strąk pokroić na cztery części. Zalać 1,5 szklanki wody, resztą octu i sokiem z cytryny, dodać obrany imbir, cukier, skórkę cytrynową, goździki i cynamon. Zagotować.

Dynię osączyć i wkładać porcjami do wrzącej zalewy. Wyjmować natychmiast, gdy stanie się szklista. Zalewę zdjąć z ognia i ostudzić. Dynię przełożyć do słoików, polać zimną zalewą. Szczelnie zamknąć słoiki, ustawić je na blasze piekarnika wypełnionej gorącą wodą. Pasteryzować godzinę w temperaturze 200ºC. Piekarnik wyłączyć, słoiki pozostawić w nim jeszcze przez pół godziny.

Pieczona Hokkaido z rozmarynem

Składniki: 2 małe patisony, 1 główka czosnku, świeży rozmaryn, sól, pieprz.

Wykonanie: patisony obrać, pokroić na kawałki. Każdy posmarować oliwą, doprawić solą z pieprzem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć patisony, czosnek w łupinach, rozmaryn. Piec 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Podawać do mięsa.

Racuszki z patisona

Składniki: 1 kg patisona, 25 dag mąki pszennej, sól, pieprz, zioła olej do smażenia.

Wykonanie: patisony obrać, zetrzeć na tarce. Wymieszać z przesianą mąką, posolić, doprawić do smaku. Smażyć racuszki na rozgrzanym oleju. Podawać z sosem czosnkowym.

Pozostałe informacje

Od Ojców Niepodległości do wnuków "Solidarności"
DODATEK IPN

Od Ojców Niepodległości do wnuków "Solidarności"

Odzyskanie przez Polskę niepodległości po 123 latach rozbiorów było procesem rozłożonym w czasie i wielowymiarowym. Polski sukces z 1918 r., zwieńczony ustaleniem granic odrodzonego państwa, miał wielu ojców, którzy różnymi drogami i za pomocą różnych metod dążyli do wielkiego celu Polaków – odzyskania niepodległego państwa.

Kozłówka w niedzielę zaprasza na urodziny. Darmowe zwiedzanie z atrakcjami
historia

Kozłówka w niedzielę zaprasza na urodziny. Darmowe zwiedzanie z atrakcjami

Koncert orkiestry, wystawy, militaria, filmowe seanse - to wszystko i wiele więcej w niedzielę będzie to zobaczenia i posłuchania w Muzeum Zamoyjskich w Kozłówce. Placówka 16 listopada zaprasza na Dzień Otwartych Drzwi - bez biletów.

Kamienice przy ulicy Królewskiej nr 1‒3 zniszczone w trakcie walk o Lublin w lipcu 1944 r. w wyniku potyczki między sowieckimi i niemieckimi czołgami (autor nieznany, zbiory APL)
DODATEK IPN

Lublin. Wolność utracona – zniszczone miasto

Dzień 11 listopada 1918 r. przyjęto jako umowną datę odzyskania przez Polskę niepodległości po 123 latach zaborów. Rozpoczęła się wówczas wieloletnia odbudowa państwa, utrwalanie jego granic, ładu politycznego oraz integracja społeczeństwa.

Zdjęcie ilustracyjne

Bractwo Miłosierdzia św. Brata Alberta prosi o wsparcie dla ogrzewalni w Lublinie

Ogrzewalnia od 1 października przyjmuje mężczyzn, którzy nie mają gdzie spędzić nocy. Placówka codziennie udziela wsparcia potrzebującym, zapewniając im schronienie, ciepło i możliwość zadbania o podstawowe potrzeby.

Filip Luberecki (z prawej) ma szansę zagrać w reprezentacji Polski U21

Czterch piłkarzy Motoru i jeden trener udało się na zgrupowania reprezentacji narodowych

W najbliższych dniach odbędą się mecze reprezentacji narodowych, zarówno tych pierwszych, jak i młodzieżowych. W trakcie przerwy w rozgrywkach na zgrupowania poszczególnych drużyn udało się pięciu przedstawicieli Motoru Lublin

PGE Start Lublin po raz ostatni w tym sezonie wystąpi we własnej hali w europejskich pucharach

PGE Start Lublin po raz ostatni w tym sezonie wystąpi we własnej hali w europejskich pucharach

W środę rywalem lublinian będzie bułgarski Rilski Spotis

Zdjęcie ilustracyjne

Zima coraz bliżej – reagujmy, gdy ktoś potrzebuje pomocy

Dzięki szybkiej i empatycznej reakcji dzielnicowych z Komendy Powiatowej Policji w Lubartowie, 66-letni bezdomny mężczyzna otrzymał niezbędną pomoc i schronienie. Funkcjonariusze znaleźli go na jednej z posesji w Lubartowie, gdzie od pewnego czasu spał pod gołym niebem.

Koncert, iluminacje i patriotyczny mural. Jak w Lublinie będziemy obchodzić Święto Niepodległości?
11 listopada 2025, 9:00

Koncert, iluminacje i patriotyczny mural. Jak w Lublinie będziemy obchodzić Święto Niepodległości?

Nie zabraknie znanych artystów, nowoczesnych aranżacji i ponadczasowego przesłania. Z okazji 107. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości na mieszkańców Lublina czeka wiele patriotycznych atrakcji.

Lubelszczyzna pamięta  o obrońcach Niepodległej...
DODATEK IPN

Lubelszczyzna pamięta o obrońcach Niepodległej...

Wśród wielu dat w historii Polski jedną z najpiękniejszych i najważniejszych jest 11 listopada 1918 r. Po 123 latach zaborów nasz kraj odzyskał upragnioną niepodległość i ponownie pojawił się na mapie Europy. Wspólny wysiłek podjęli zarówno wielcy politycy – tacy jak Józef Piłsudski, Ignacy Paderewski czy Roman Dmowski – jak i zwykli żołnierze, mieszkańcy wsi, miast i miasteczek.

Pegimek otworzy okienko w galerii
Świdnik

Pegimek otworzy okienko w galerii

To będzie duże ułatwienie dla mieszkańców Świdnika. W centrum miasta powstanie punkt obsługi klientów Pegimeku.

Mateusz Kochalski w kadrze! Awaryjne powołanie

Mateusz Kochalski w kadrze! Awaryjne powołanie

Ostatnie tygodnie to zdecydowanie wspaniały czas dla Mateusza Kochalskiego. Wychowanek BKS-u Lublin właśnie otrzymał awaryjne powołanie do reprezentacji Polski na listopadowe mecze eliminacyjne.

11 listopada zostanie oficjalnie odsłoniony mural, który powstał kilka dni temu przy ul. Zamojskiej – jadąc od strony centrum, ul. Bernardyńską lub ul. Prymasa Stefana Wyszyńskiego, trafimy na niego niemal na wprost (kamienica po prawej stronie)

Lublin świętuje 107. rocznicę odzyskania niepodległości

Z okazji 107. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, 11 listopada na mieszkańców Lublina czeka wiele patriotycznych atrakcji. Obok koncertu, odsłonięcia muralu i okolicznych miejskich iluminacji nie zabraknie również momentów bardziej oficjalnych.

Rowery jechały z Belgii do Krasnegostawu. Policja rozbija międzynarodową szajkę złodziei

Rowery jechały z Belgii do Krasnegostawu. Policja rozbija międzynarodową szajkę złodziei

Ponad 170 rowerów, w tym głównie elektrycznych, zabezpieczyli kryminalni z Krasnegostawu podczas szeroko zakrojonej akcji wymierzonej w grupę przestępczą kradnącą jednoślady w Belgii i Holandii. Na czele szajki miał stać 27-letni mieszkaniec powiatu krasnostawskiego. Sprawa, prowadzona od półtora roku, ma charakter rozwojowy.

Drugie życie łopat turbin wiatrowych. Naukowcy z Lublina chcą je ponownie wykorzystać

Drugie życie łopat turbin wiatrowych. Naukowcy z Lublina chcą je ponownie wykorzystać

Zużyte łopaty turbin wiatrowych to rosnący problem dla branży energetycznej. Naukowcy z Politechniki Lubelskiej i partnerskich uczelni sprawdzają, jak nadać im drugie życie – tym razem w konstrukcjach inżynierskich.

We wtorek w hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbędzie się I Memoriał Andrzeja Kasprzaka

We wtorek w hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbędzie się I Memoriał Andrzeja Kasprzaka

Można się tylko cieszyć, że postać Andrzeja Kasprzaka doczekała się swojego uhonorowania. Ten wybitny zawodnik Lublinianki w latach 60-tych i 70-tych cieszył oczy kibiców w Lublinie swoją wybitną grą

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium