Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

26 września 2018 r.
7:58

Bakłażany, dynie i patisony. Przepisy na 7 jesiennych potraw

0 1 A A

Na horyzoncie złota, polska jesień. Na targu bakłażany, dynie i patisony mienią się kolorami i smakami. Oto siedem smakowitych dań z regionalną kuchnią w tle

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Pan bakłażan w polskiej kuchni poczyna sobie coraz śmielej. Najpierw zrobił karierę w orientalnej kuchni. Słynne danie z bakłażana nazywa się do dziś „Omdlały imam”.

Nazwa pochodzi od reakcji jednego z tureckich imamów na potrawę, którą przyrządziła mu żona. Jedni twierdzą, że omdlał na skutek oryginalnego smaku dania. Inni, że zemdlał, kiedy dowiedział się, jak drogie były zamorskie przyprawy.

Przysmak imama

Składniki: 2 średnie bakłażany, 2 puszki pomidorów w zalewie, 20 dag ostrego żółtego sera, sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, oliwa.

Wykonanie: bakłażana pokroić w grube plastry, posolić, odstawić na 20 minut. Opłukać, żeby usunąć goryczkę, opiec na grillu z obu stron. Pomidory odsączyć, posiekać, dodać zioła i odrobinę oliwy. Nałożyć na bakłażany. Posypać tartym żółtym serem. Zapiec na grillu, przykrywając bakłażana folią. Podobnie można przyrządzić pokrojoną wzdłuż cukinię.

Dlaczego dynia?

Zawiera beta karoten, który wzmacnia system odpornościowy, zapobiega nowotworom i chorobom serca. Dynia dostarcza potrzebnych minerałów, takich jak: sód, potas, magnez, wapń żelazo i fosfor. Oraz witamin z grupy B, witaminę C i kwas foliowy.

Prawdziwe skarby kryją się w pestkach dyni, które trzeba ususzyć i się nimi zajadać. Zawierają dużo białka i cynku oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Garść pestek dziennie to obowiązkowy posiłek panów po czterdziestce, ponieważ cynk chroni prostatę. Według prof. Michała Tombaka dynia jest witaminową bombą, która w dodatku wspomaga odchudzanie. Kiedy szykujemy dynię w kuchni należy koniecznie wydobyć pestki. Podprażone będą doskonałym dodatkiem do zupy dyniowej.

Dyniowa z Wisznic

Składniki: litr bulionu warzywnego, 50 dag dyni, 1 ziemniak, 2 białe kawałki pora, 2 cebule, kawałek świeżego imbiru, 1 chili, 2 ząbki czosnku, śmietana, masło, oliwa, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, 3 łyżki kremówki.

Wykonanie: w garnku rozgrzać oliwę z masłem, wrzucić pokrojone pory, cebulę, chili i starty imbir. Zeszklić, dodać dynię pokrojoną w kostkę, dusić 5 minut, dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka. Podsmażyć, zalać wywarem, dodać posiekaną czuszkę. Zagotować, doprawić solą roztartą z czosnkiem, pieprzem, gałką i śmietaną. Pod koniec gotowania można dodać trochę startego żółtego sera. Podawać z czosnkowymi grzankami. Uwaga! Zupę z dyni można podać w połówkach dyni.

Dynia na pierogi

Składniki: Ciasto: 1 kg mąki, 4 jaja, pół szklanki mleka, 50 dag miąższu dyni podsmażonego na oleju. Na farsz: 1 kg mięsa, 1 kg przesmażonych pieczarek, 1 kg dyni, sól, pieprz ziołowy, ulubione przyprawy.

Wykonanie: mąkę i jajka wymieszać, dodać gorące mleko i podsmażoną dynię. Zagnieść, rozwałkować i szklanką wycinać kółeczka. Z podanych składników wyrobić farsz. Nakładać na ciasto, lepić pierogi, gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać z palonym masłem. Jak zostanie farszu, można usmażyć dyniowe placuszki, panierowane w mące i jajku.

Ivo Violante: Lasagne z bakłażanem

Składniki dla 4 osób: 20 dag pieczarek, 1 średnia cukinia, 1 marchewka, 1/2 pora, 15 dag świeżych brokuł, 1/2 czerwonej papryki, 1 ząbek czosnku, 2 kartofle, 1 gałązka selera naciowego, 1 bakłażan średni, 15 dag pomidorków cherry, sól i pieprz, i 25 dag lasagni najlepiej sucha „Agnesi” lub „Barilla”. Dla Besciamella: 1 litr mleka, 7 dag mąki, 7 dag masła, sól ile trzeba, gałka muszkatowa.

Wykonanie: umyć i oczyścić warzywa. Pokroić w plasterki pieczarki i marchew, cukinia, bakłażan, seler, paprykę, ziemniaki jak na frytki. Zmiażdżyć czosnek, umieścić go na patelni z 2 łyżkami oliwy z oliwek, kiedy zrobi się brązowy, dodać pieczarki i cukinię.
Gotować na średnim ogniu składniki, następnie dodać sól i wyłączyć grzanie, gdy wszystko jest przygotowane, ale wciąż al dente.

Na innej dużej patelni dodać 4 łyżki oleju, posiekaną cebule i por, dusić 10 minut na małym ogniu, następnie dodać seler, marchew, paprykę, bakłażan, ziemniaki i brokuły, które będą cięte na wielu małych kwiatuszków i lekko blanszowane w osolonej wodzie.

Gotować na małym ogniu (w razie potrzeby w połowie gotowania dodać łyżki wrzącej wody lub bulionu, aż składniki ugotują się al dente. Dodać grzyby i cukinię (wcześniej duszone). Dodać pozostałe warzywa i posiekane pomidory. Składniki wymieszać delikatnie, dodać sól i wyłączyć grzanie. Przygotować sos z podanych składników.

Wziąć prostokątne naczynia do pieczenia, polać dno oliwą z oliwek i 3 łyżkami sosu. Ułożyć na dnie pierwszą warstwę lasagne, następnie przykryć białym sosem (beszamel).

Ułożyć na wierzchu warzywa, posypać parmezanem i szczyptą pieprzu. Powtórzyć operację, aż składniki (zrobiłem 4 warstwy lasagne) będą wszystkie wykorzystane. Piec lasagne w temperaturze 180 stopni przez około godzinę, następnie wyjąć z piekarnika, odstawić na co najmniej 5-10 minut, a następnie podzielić i cieszyć się smakiem wegetariańskiego lasagne.

Marynowana dynia

Składniki: 4 kg dyni, 1,5 litra octu z białego wina, cytryna, laska wanilii, kawałek świeżego korzenia imbiru, 1,5 kg cukru, 1-2 laski cynamonu, łyżka goździków.

Wykonanie: dynię obrać, usunąć pestki. Miąższ pokroić na plasterki i przełożyć do miski. Połowę szklanki octu rozcieńczyć taką samą ilością wody, zalać dynię, odstawić na noc w chłodne miejsce.

Cytrynę obrać, wycisnąć sok. Wydrążyć miąższ wanilii, strąk pokroić na cztery części. Zalać 1,5 szklanki wody, resztą octu i sokiem z cytryny, dodać obrany imbir, cukier, skórkę cytrynową, goździki i cynamon. Zagotować.

Dynię osączyć i wkładać porcjami do wrzącej zalewy. Wyjmować natychmiast, gdy stanie się szklista. Zalewę zdjąć z ognia i ostudzić. Dynię przełożyć do słoików, polać zimną zalewą. Szczelnie zamknąć słoiki, ustawić je na blasze piekarnika wypełnionej gorącą wodą. Pasteryzować godzinę w temperaturze 200ºC. Piekarnik wyłączyć, słoiki pozostawić w nim jeszcze przez pół godziny.

Pieczona Hokkaido z rozmarynem

Składniki: 2 małe patisony, 1 główka czosnku, świeży rozmaryn, sól, pieprz.

Wykonanie: patisony obrać, pokroić na kawałki. Każdy posmarować oliwą, doprawić solą z pieprzem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć patisony, czosnek w łupinach, rozmaryn. Piec 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Podawać do mięsa.

Racuszki z patisona

Składniki: 1 kg patisona, 25 dag mąki pszennej, sól, pieprz, zioła olej do smażenia.

Wykonanie: patisony obrać, zetrzeć na tarce. Wymieszać z przesianą mąką, posolić, doprawić do smaku. Smażyć racuszki na rozgrzanym oleju. Podawać z sosem czosnkowym.

Pozostałe informacje

Radosław Muszyński prowadził Lewart od 27 września do 10 grudnia

Lewart Lubartów znowu zmienia trenera

Niespodziewane wieści z Lubartowa. Tamtejszy Lewart zdecydował się na kolejną zmianę trenera. Sezon na ławce rozpoczynał Grzegorz Białek, który wywalczył z drużyną awans do III ligi. Rundę kończył za to Radosław Muszyński. We wtorek działacze ekipy beniaminka poinformowali jednak, że zdecydowali się podziękować szkoleniowcowi.

Lublin w klimacie Bożego Narodzenia
ZDJĘCIA
galeria

Lublin w klimacie Bożego Narodzenia

Gdy dzień staje się coraz krótszy i chłodniejszy, Lublin ubiera się w iluminację, tworząc wyjątkowy klimat w całym mieście. Od Bramy Krakowskiej po Centrum Spotkania Kultur – każdy zakątek emanuje magią Bożego Narodzenia.

Sergi Samper na razie ma kontrakt z Motorem do końca sezonu 24/25

Sergi Samper na dłużej w Motorze Lublin? „Dobrze się tutaj czuję”

Ten transfer był hitem letniego okienka transferowego w PKO BP Ekstraklasie. Do Motoru Lublin dołączył Sergi Samper, były zawodnik FC Barcelony i kolega klubowy Leo Messiego, który w karierze cieszył się z: mistrzostwa Hiszpanii, Superpucharu Hiszpanii, tytułu Klubowych Mistrzów Świata, a wygrywał też Ligę Mistrzów. Jego umowa obowiązuje do końca sezonu 24/25. A czy jest szansa, że zostanie w drużynie na dłużej?

ME w pływaniu: Medal i finał, czyli świetny dzień Kacpra Stokowskiego z AZS UMCS Lublin

ME w pływaniu: Medal i finał, czyli świetny dzień Kacpra Stokowskiego z AZS UMCS Lublin

To się nazywa udane otwarcie zawodów. Pierwszego dnia mistrzostw Europy na krótkim basenie, które wystartowały w Budapeszcie mnóstwo powodów do radości miał Kacper Stokowski. Pływak AZS UMCS Lublin najpierw awansował do finału na 100 metrów stylem grzbietowym. Niedługo później wraz ze sztafetą 4x100 metrów stylem dowolnym wywalczył brązowy medal.

Terapia z Dr Misio
koncert
20 grudnia 2024, 18:00

Terapia z Dr Misio

Dr Misio, to rock’n’rollowa ekipa grająca ostrego rocka pod wodzą niesamowitego Arka Jakubika – jednego z najbardziej rozpoznawalnych polskich aktorów oraz scenarzysty, znanego m.in. z ról w filmach Wojtka Smarzowskiego („Wesele”, „Dom zły”, „Drogówka”, „Wołyń”, „Kler”). Już 20 grudnia (piątek) w lubelskiej Fabryce Kultury Zgrzyt Dr Misio pokaże Wam co to znaczy rock’n’roll.

Kluby Płomyków: nowe świetlice dla podopiecznych lubelskiego szpitala dziecięcego
DLA PACJENTÓW
galeria

Kluby Płomyków: nowe świetlice dla podopiecznych lubelskiego szpitala dziecięcego

Dziś (10 grudnia) na Oddziale Ortopedycznym Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Lublinie otwarto dwie wyjątkowe świetlice: „salę morską” i „salę leśną”. To miejsca, w których mali pacjenci mogą bawić się i integrować z rówieśnikami, znajdując emocjonalne wsparcie w procesie leczenia.

Całoroczne domki mobilne - nowy trend jako alternatywa dla mieszkania w bloku

Całoroczne domki mobilne - nowy trend jako alternatywa dla mieszkania w bloku

W ostatnich latach obserwujemy fascynujący trend w branży mieszkaniowej - rosnącą popularność całorocznych domków mobilnych. Te innowacyjne konstrukcje łączą w sobie zalety tradycyjnego domu z elastycznością i swobodą, jakiej nie zapewni żadne mieszkanie w bloku. Czym właściwie są całoroczne domki mobilne? To kompaktowe, przenośne jednostki mieszkalne, zaprojektowane z myślą o komfortowym użytkowaniu przez cały rok, niezależnie od warunków pogodowych. Doskonałym przykładem są domki mobilne od firmy Mobildom, które łączą w sobie skandynawską jakość wykonania z polską myślą techniczną

Pamiątki z prywatnego archiwum Krzysztofa Cugowskiego
DO ZOBACZENIA
19 grudnia 2024, 18:00

Pamiątki z prywatnego archiwum Krzysztofa Cugowskiego

19 grudnia o godz. 18 w Klubie Muzycznym CSK odbędzie się spotkanie z Krzysztofem Cugowskim. Pretekstem do spotkania będzie otwarcie ekspozycji pamiątek z prywatnego archiwum artysty.

Świąteczne upominki dla samotnych. Ostatnie dni zbiórki
WSPARCIE

Świąteczne upominki dla samotnych. Ostatnie dni zbiórki

W Puławach mieszka ponad setka starszych, ubogich i samotnych osób, dla których święta nie są najszczęśliwszym okresem w roku. Żeby dać im chociaż niewielki powód do uśmiechu, zainicjowana została zbiórka świątecznych podarunków. Akcja trwa do końca tygodnia.

Waterjet vs. inne metody cięcia – kiedy warto wybrać wycinarkę wodną?

Waterjet vs. inne metody cięcia – kiedy warto wybrać wycinarkę wodną?

Cięcie wodą, znane jako technologia waterjet, to jedna z najbardziej uniwersalnych i zaawansowanych metod obróbki materiałów. Zastosowanie tej technologii pozwala osiągnąć wysoką precyzję i czystość krawędzi przy jednoczesnym minimalizowaniu strat materiału. Jednak wybór waterjeta wymaga zrozumienia jego zalet w kontekście alternatywnych metod, takich jak cięcie laserowe, plazmowe czy mechaniczne.

Lex deweloper umożliwi budowę osiedla na ul. Wojciechowskiej? W planach ponad 600 mieszkań
LUBLIN

Lex deweloper umożliwi budowę osiedla na ul. Wojciechowskiej? W planach ponad 600 mieszkań

Właściciel działki przy ul. Wojciechowskiej 42b w Lublinie planuje budowę ośmiu bloków mieszkalnych, w których miałoby powstać ponad 600 mieszkań. To wymaga jednak zgody miejskich radnych na wykorzystanie przepisów tzw. „lex deweloper”.

Na tej liście nasze województwo jest pierwsze. I bardzo dobrze
Lemieszka i szczodroki
galeria

Na tej liście nasze województwo jest pierwsze. I bardzo dobrze

Lista produktów tradycyjnych z naszego województwa wydłużyła się do już 273 pozycji. To daje nam pierwsze miejsce w kraju.

Kolędowanie z zespołem Enej
kolędowanie
20 grudnia 2024, 19:00

Kolędowanie z zespołem Enej

Zimowe koncerty świąteczne to niezapomniane przeżycie. Do wspólnego kolędowania zaprasza zespół Enej. Grupa zaprezentuje polskie i ukraińskie kolędy oraz pastorałki już 20 grudnia (piątek) w lubelskim Centrum Spotkania Kultur.

Efekt Taylor Swift. Miliardy, rekordy i wielkie wpływy
DO ZOBACZENIA

Efekt Taylor Swift. Miliardy, rekordy i wielkie wpływy

Kiedy przyjechała na koncerty do Polski, przez kilka dni mówiły o tym wszystkie media, a w hotelach nie było miejsc, bo przyjechało tak dużo widzów z zagranicy. Trasa koncertowa The Eras Tour przyniosła jej 2,2 miliardów dolarów. Ma wielką armię fanów na całym świecie. I choć jej piosenki zapewne nie wszystkim się podobają, to chyba każdy o niej słyszał. A jak do tego doszło?

U nas są tanie choinki. Leśnicy sprzedają je nawet za 30 złotych
JEST NA CZYM BOMBKĘ ZAWIEŚIĆ

U nas są tanie choinki. Leśnicy sprzedają je nawet za 30 złotych

Duża część nadleśnictw w kraju prowadzi już sprzedaż choinek. Jak informują Lasy Państwowe, ceny wahają się średnio od 40 do 130 zł; zależą od regionu Polski, gatunku, czy wysokości drzewka. W części 25 lubelskich nadleśnictw sprzedaż też już ruszyła.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium