Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

9 września 2017 r.
7:51

Buon appetito. Włoska kuchnia w lubelskich restauracjach na Europejskim Festiwalu Smaku

Ossobuco, saltimbocca, trippa alla milanese, vitello tonato, saltimbocca. To tylko niektóre z włoskich smakołyków, jakie będzie można spróbować na Europejskim Festiwalu Smaku.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

W tym roku na pokazach kulinarnych, warsztatach i w restauracjach króluje włoska kuchnia. Na dobry początek warto zajrzeć do Włoskiego Miasteczka Smaku, które rozłożyło się na placu Łokietka. Znajdziecie tu włoskie sery, wędliny i wina, prezentowane przez włoskich somelierów. Hitem są świeże ryby i owoce morza, przyrządzane na mobilnej scenie smaku. Tu także będą odbywać się krótkie lekcje włoskiego z nauką wymowy najsłynniejszych potraw.

Capponata i ravioli

W 10 lubelskich restauracjach możecie zamawiać najbardziej znane włoskie dania. Restauracja Atrium serwuje ossobuco (gicz cielęca) oraz trippa alla milanese (flaczki wołowe po mediolańsku z fasolą i pomidorem). Włoskie trippa będzie można także zamówić w restauracji Ogród, mieszczącej się w Hotelu Victoria.

Marek Panek z restauracji Hades Szeroka na festiwal przygotował capponatę. W restauracji Ego Hotelu Alter zjecie vitello tonato, smakowitą cielęcinę z sosem tuńczykowym. Ivo Violante w restauracji Oto Ivo wypieka trzy rodzaje włoskiej pizzy. Restauracja BelEtage w IBB Grand Hotel Lublinianka serwuje eskalop cielęcy po mediolańsku. Włoscy kucharze z restauracji Arte del Gusto serwują kolejne słynne danie: to saltimbocca z szałwią, szynką crudo, polentą, pomidorkami koktajlowymi i chipsem ze spianaty.

Absolutnie rewelacyjne ravioli ze szpinakiem i ricottą, sosem z serem gorgonzola, prażonymi orzechami laskowymi i malinami przygotował Jarek Sak, szef kuchni Trybunalska City Pub. Z kolei Mateusz Białkowski z restauracji Siedem Życzeń serwuje grillowane krewetki black tiger w sosie pomarańczowo imbirowym z nutą chilli oraz chrupiącą grzanką.

7 wieków smaku

To kolejna akcja z najlepszymi restauracjami w mieście, czyli dania związane z historią Lublina. W daniach odbija się historia miasta i jego wielokulturowy smak. Kulinarna wyprawa zaczyna się w wieku XIV. Restauracja BelEtage w IBB Grand Hotel Lublinianka przygotowała gęś z pigwą, którą miał zajadać się król Władysław Łokietek.

Potrawę z drobnych ptaków (wiek XV) serwuje restauracja Kardamon. O tym, jak smakuje maczanka dworska z XVI wielu przekonacie się w restauracji Alan Hugs.

Sandacza królowej Marysieńki według przepisu z XVII wieku serwuje Hades Szeroka. Zraziki z dziczyzny z XVIII wieku - restauracje Ego w Hotelu Alter. Lina w śmietanie, wedle XIX-wiecznej receptury, podaje restauracja Lokomotiva. A sznycel ministerski: Adrian Kubecki, szef kuchni restauracji Ogród w Hotelu Victoria.

Laboratoria smaku

W ramach Laboratoriów smaku powstało kilka unikalnych produktów. Mają swą premierą na festiwalu. Browar Chmielny Dom uwarzył piwo o smaku Lublina. Nazywa się Lubliner, premiera była w ogrodach restauracji Oto Ivo. Zaprzyjaźniony z festiwalem Browar Zakładowy z Poniatowej przygotował piwo festiwalowe. Premiera była w piątek U Fotografa.

Pizzę o smaku Lublina wypieka Jarek Sak w Trybunalska Lublin City Pub. Jaka to pizza? Z cebulą i makiem. Także Jarek Sak będzie wypiekał Bramę Krakowską o smaku Lublina. To podpłomyki z 7 składników w kształcie słynnej bramy.

Ela Cwalina i Marek Panek z Hades Szeroka wypiekły tajemnicze bubelach, przysmak żydowskiej kuchni. To małe babeczki z kaszy gryczanej. Na deser także Hades Szeroka będzie piekł cebularze w trzech smakach. Z kminkiem, z majerankiem i z makiem.

Lubelskie ze smakiem

Od pierwszej edycji festiwalu na scenie prezentują się smaki regionów. W tym roku poznamy wielokulturową kuchnię Kodnia i Zaborka, smak włoskiego Chełma i Nałęczowa oraz pełną harmonii kuchnię Zamościa.

Podróż do kresów smaku zaczynamy w Kodniu. Paulina Pietrusik z przyjaciółmi odkryje sekrety kuchni Sapiehów. Spróbujecie słynnych pasztetów z musztardami wytwarzanymi wedle starych receptur. Na pokazie pojawią się także cebularze z kawiorem i na deser: czekolada Casanovy.

Drugi przystanek to kresowa kuchnia z Uroczyska Zaborek. Podlaskie kartacze i babka ziemniaczana. Intrygująco zapowiadają się Mistrzostwa Świata w jedzeniu kartaczy na czas.

Przystanek trzeci to włoski Chełm. Ryby i owoce morza zaprezentuje Gospoda Sto Pociech. Przystanek czwarty to autorska kuchnia Agnieszki Filiks, która we włoskim pałacyku w Nałęczowie otworzyła restaurację Willa Filiks. Przystanek piąty prowadzi do Poniatowej, gdzie w restauracji Hotelu Montis podaje się świetną zupę rybną. Zupa zdobyła w ubiegłym roku tytuł „Najlepszy Smak Lubelszczyzny”, zachwyciła samego Roberta Makłowicza. Przystanek szósty to Zamość, włoskie miasto idealne. Włoskie smaki zaprezentuje Stowarzyszenie Turystyka z Pasją.

Pokazy mistrzowskie

Na festiwalu aż roi się od kulinarnych gwiazd i ich pokazów. Wszystkie odbywają się na scenie, ustawionej na placu Po Farze. W sobotę, 8 września, o godzinie 18.30 Robert Makłowicz wraz z kucharzami restauracji Hotelu Montis w Poniatowej ugotuje zupę rybną. O 19.30 rozpocznie się pokaz Stefana Unterkirchera, gwiazdy kulinarnej z Włoch i Grzegorza Barwińskiego z restauracji BelEtage. 

W niedzielę o 15.30 na scenie zobaczycie Jaśka Kuronia. - Przyrządzę kaczkę w pomarańczach dla zabieganych - mówi Kuroń. A o 19 rozpocznie się pokaz Jeana Bosa, wieloletniego szefa kuchni na dworze króla Belgii.

A we wspomnianym Włoskim Miasteczku Smaku, oraz na festiwalowym jarmarku na Deptaku i Starym Mieście w Lublinie spotkacie ponad 100 wystawców z Polski i Europy. W niedzielę do festiwalu dołącza XVI Lubelskie Święto Miodu.

• Pełny program na www.europejskifestiwalsmaku.pl

Pozostałe informacje

Premier Donald Tusk

Donald Tusk w orędziu: tworzymy armię, jakiej Polska nie miała od wieków, super silną i nowoczesną – armię do wygrywania

Czasy są trudne, do polityki światowej wraca niepewność, brutalność i egoizm; wojna przestała być abstrakcją - podkreślił w czwartkowym orędziu telewizyjnym orędziu premier Donald Tusk. – Czy mamy się bać? Nie. My mamy być silni – dodał. Zapewnił też: tworzymy armię, jakiej Polska nie miała od wieków.

Hans Nielsen: Motor to faworyt do mistrzostwa Polski

Hans Nielsen: Motor to faworyt do mistrzostwa Polski

Rozmowa z Hansem Nielsenem, legendarnym żużlowcem Motoru Lublin

Zarzuty dla ojca i syna po ataku na ratowników medycznych w Łukowie

Zarzuty dla ojca i syna po ataku na ratowników medycznych w Łukowie

Zarzuty znieważenia i naruszenia nietykalności cielesnej usłyszał ojciec oraz syn, którzy mieli zaatakować ratowników medycznych na oddziale ratunkowym w Łukowie. Według ustaleń byli zniecierpliwieni długim oczekiwaniem na udzielenie pomocy. Obaj byli trzeźwi.

Lutnia Piszczac zainkasowała komplet punktów w spotkaniu z Unią Żabików

W środę i czwartek rozegrane zostały mecze 23. kolejki bialskiej klasy okręgowej

Podział punktów w spotkaniu LZS Sielczyk z Az-Bud Komarówka Podlaska. Orlęta Łuków z nowym trenerem rozbiły Absolwenta Domaszewnica. Victoria Parczew lepsza od Orła Czemierniki

Uciekać przed komendantem – zły pomysł
Kraśnik

Uciekać przed komendantem – zły pomysł

Dynamiczny pościg za przestępcą po ulicach  Kraśnika – sceny jak z filmu akcji miały dziś miejsce przed południem w tym mieście. Uciekał przestępca poszukiwany do odbycia kary pozbawienia wolności. W bezpośrednim pościgu uczestniczył funkcjonariusz w cywilu oraz zastępca komendanta powiatowego policji w Kraśniku, który jako pierwszy ujął 30-letniego rzezimieszka.

Premier Donald Tusk (z prawej) w towarzystwie posła Michała Krawczyka

Dziś o godzinie 20 premier Donald Tusk wygłosi orędzie

Premier Donald Tusk wygłosi w czwartek o godzinie 20 orędzie – potwierdza podsekretarz stanu w kancelarii premiera Agnieszka Rucińska.

ChKS Chełm rozpoczyna decydującą walkę o awans do PlusLigi

ChKS Chełm rozpoczyna decydującą walkę o awans do PlusLigi

Pierwszy mecz finału play-off z Mickiewiczem Kluczbork w piątek o godzinie 17.30

Zalety i wady ruletka czatów randkowych

Zalety i wady ruletka czatów randkowych

Jeśli jesteś aktywnym użytkownikiem Internetu, bardzo dobrze wiesz, że czat wideo nie jest już nowym formatem randek online. Pierwsze losowe wideo czaty Omegle i Chatroulette zostały uruchomione w 2009 roku i szybko zyskały popularność. Nie tylko dzięki temu, że są one wygodne, ale także dlatego że to zupełnie sposób na randkę.

Trenowali przed majówką. Skutecznie – 24 punkty i pożegnanie z prawem jazdy

Trenowali przed majówką. Skutecznie – 24 punkty i pożegnanie z prawem jazdy

Trwa długi, majowy weekend. Nad bezpieczeństwem na drogach czuwają policjanci ruchu drogowego. Nawet częste kontrole nie zastąpią rozsądku kierowców. Przekonali się o tym dwaj szoferzy. Tuż przed majówką jeden z nich „zarobił” jednorazowo 24 punkty karne, a drugi stracił prawo jazdy.

21 lat w Unii
galeria

21 lat w Unii

1 maja obchodzimy 21. rocznicę wstąpienia Polski do Unii Europejskiej. Z tej okazji przed budynkiem LUW przy ul. Spokojnej w Lublinie nastąpiło uroczyste podniesienie na maszty flag oraz odegranie hymnów Polski i UE.

W sobotę 24 maja wieczorem centrum miasta Puławy zamieni się w rajdowy odcinek specjalny
Puławy

Zbliża się Rajd Nadwiślański. Ściganie wraca na ulice Puław

W sobotę i niedzielę, 24 i 25 maja, odbędzie się Rajd Nadwiślański. Jeden z odcinków specjalnych, tak jak przed laty, poprowadzony zostanie ulicami Puław. Na kibiców czekać będzie również strefa artystyczno-gastronomiczno-piknikowa.

Briefing prezydent Michała Litwiniuka

"Haniebny happening Grzegorza Brauna". Prezydent Białej Podlaskiej potępia zdjęcie flagi Ukrainy

Prezydent Michał Litwiniuk (PO) potępia „haniebny happening” Grzegorza Brauna w Białej Podlaskiej i zapowiada, że flaga Ukrainy ponownie zawiśnie na fasadzie ratusza. W środę na wiecu wyborczym zwolennicy kontrowersyjnego polityka za jego namową przy użyciu drabiny ściągnęli flagę z budynku urzędu.

Grzegorz Braun (z prawej) ma kłopoty. Uchylenia jego immunitetu domaga się szef resortu sprawiedliwości
polityka

Adam Bodnar chce ukarania Grzegorza Brauna. Za zabranie ukraińskiej flagi

Ekscesy Grzegorza Brauna nie pozostaną bezkarne - oświadczył dzisiaj minister sprawiedliwości Adam Bodnar, odnosząc się do zachowania polityka w szpitalu w Oleśnicy oraz na wiecu w Białej Podlaskiej.

Grafika stworzona przy użyciu SI
magazyn

"Umiem rozmawiać o sensie życia i tworzyć sonety"

O tym czy jest sztuczna inteligencja, do czego służy, jak widzi ludzi i przyszłość społeczeństwa rozmawiamy ze...sztuczną inteligencją. Na nasze pytania odpowiada Chat GPT w wersji 4.o - najpopularniejszy model językowy na świecie.

Zamkowe owce z Janowca rozpoczęły wypas
przyroda

Zamkowe owce z Janowca rozpoczęły wypas

Tuż przed długim weekendem majowym do Janowca wróciły owce. Jest ich 43, a ich zadaniem jest pielęgnacja zamkowego krajobrazu poprzez poprawę tzw. bioróżnorodności parku.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium