Używali soli, nie znali cukru i pieprzu. Ze słodkości był tylko miód. Poza tym wszystko, co przyniosła łąka i las. Używali kilkudziesięciu odmian mięty, dzikiego czosnku, chrzanu, jałowca, kminku, kolendry, kopru. Nawet tak modnej dziś czarnuszki. Co jeszcze jedli Słowianie w czasach Mieszka I?
• Jako pierwsi w Polsce podjęliście się próby odtworzenia słowiańskich smaków. Z jednej strony wskazówką były eksperymenty przeprowadzane z Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, z drugiej żmudna kwerenda opracowań etnograficznych, historycznych, botanicznych, a nawet zielarskich. Skąd wiemy, co jedli Polacy w momencie Chrztu Polski?
Paweł Lis: Nie mamy archeologicznego wehikułu czasu, który przeniesie w 966 rok. Musimy po nielicznych tropach próbować to odgadnąć.
• Czy to rodzaj archeologicznego śledztwa, kiedy na postawie ułamków naczyń, śladów pieca staracie się odpowiedzieć na pytanie, co jedli Polacy przed chrztem kraju, a co po?
P.L.: Coś w tym stylu, Możemy podzielić „materiał dowodowy” na twarde dowody, poszlaki i domysły.