Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

26 lipca 2013 r.
15:37
Edytuj ten wpis

Co można zrobić z cukinii? Przepisy

0 3 A A
Jako jedno z nielicznych warzyw cukinia nie kumuluje metali ciężkich. Wystarczy skropić ją oliwą, po
Jako jedno z nielicznych warzyw cukinia nie kumuluje metali ciężkich. Wystarczy skropić ją oliwą, po

W ogródkach właśnie kwitną jej kwiaty. Napełnione ryżem z kurkami i zapieczone pod parmezanem są wykwintnym daniem. Z cukinii można przyrządzić pyszne carpaccio, ugotować zupę, upiec tartę, pasztet i usmażyć placuszki do mięsa.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Choć można kupić ją przez cały rok, to w sierpniu ma polskie żniwa. Pochodzi z Ameryki Północnej. Do Polski trafiła ze słonecznej Italii. Choć już na dworze króla Jagiełły jadano buraki, sałatę, kapustę, rzepę, marchew, groch czy kalafiory, to cukinię zawdzięczamy królowej Bonie, która nie mogła żyć bez pomarańczy, cytryn, granatów, oliwek, jadalnych kasztanów, włoskich jarzyn i oliwy. Cukinia jest bardzo smaczna, niskokaloryczna, zawiera potas, wapń oraz witaminy B1, B2, PP i C i karoten, odkwasza organizm i poprawia trawienie. Ale chyba najważniejsze jest to, że cukinia nie kumuluje metali ciężkich.

– I można przyrządzać ją na dziesiątki sposobów. Doskonale sprawdzi się z dobrą rybą, w racuszkach do mięs i tarcie z serem Bursztyn – mówi Dorota Otachel, szefowa kuchni w Zajeździe Wincentów.

Faszerowane kwiaty cukinii

Składniki: 16 kwiatów cukinii, pół małej cukinii, szklanka ryżu, szklanka kurek, 1 cebula, 2 łyżki masła, 2 szklanki rosołu, tarty parmezan, sól, pieprz, oliwa z oliwek.

Wykonanie: na maśle zeszklić cebulę, dodać posiekane kurki i ryż, smażyć 10 minut. Wlać rosół, dusić, kiedy ryż będzie al dente, dodać parmezan i cukinię pokrojoną w drobną kostkę, doprawić pieprzem i solą. Można podlać winem. Wystudzić nadzienie, nadziewać kwiaty, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą, posypać wiórkami masła, ewentualnie parmezanem i zapiec przez 20 minut.

Wegetariańska zupa z cukinii

Składniki: litr bulionu warzywnego, 3 młode cukinie, 3 młode ziemniaki, 1 cebula, 2 młode kalarepki, 3 łyżki masła, listek laurowy, ziele angielskie, czosnek, sól, pieprz.

Wykonanie: na maśle zeszklić posiekaną cebulę. Wlać bulion, dodać listek i ziele. Po 5 minutach wrzucić młode ziemniaki pokrojone w kostkę. Następnie podsmażone na patelni plasterki cukinii. Doprawić zupę solą i pieprzem. Obrać kalarepki, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle. Gdy będą chrupiące jak skwarki, dodać do zupy. Podawać ze świeżą bagietką.

Cukinie pieczone

Najlepsze są młode cukinie. Można jeść je na surowo jak ogórki, można pokroić w plastry i nakryć fetą lub posiekanymi kaparami, dodawać do pomidorów, sałat i twarożków. Szczególnie polecamy cukinie zapiekane. Najprościej przekroić je na pół, posolić, skropić oliwą, posypać startym parmezanem i zapiec w piekarniku.

Można także połówki młodych cukinii zblanszować, wyjąć miąższ, posiekać, wymieszać z tartą bułką, czosnkiem, solą i udusić na patelni. Dodać posiekaną pietruszkę, bazylię, 2 jajka, po 5 minutach napełnić cukinie i zapiec. Bardzo smaczne.

W innej wersji możecie obciąć cukinie z obu stron, wydrążyć miąższ, przesmażyć z ryżem, cebulą i mielonym mięsem, doprawić ziołami. Nadziać farszem cukinie, zawinąć w plastry boczku i zapiec.

Placuszki z cukinii

Składniki: dwie średniej wielkości cukinie, 2 jajka, pół szklanki bułki tartej, łyżka suszonej mięty lub 2 łyżki świeżej (można ją zastąpić koperkiem), sól, pieprz.
Wykonanie: cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać solą i odstawić w sitku na pół godziny. Odcisnąć, przełożyć do miski, wymieszać z bułką tartą, jajami i przyprawami. Z masy uformować małe placuszki. Jeśli masa jest zbyt wilgotna i placuszki się rozpadają albo kleją do rąk, dodać bułki tartej. W głębokiej patelni rozgrzać olej, smażyć placuszki po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju powinna być taka, żeby zachowały złoty kolor, a dzięki kilkuminutowemu smażeniu również w środku nie były surowe. Podawać z jogurtem przyprawionym czosnkiem i ziołami.
Warzywne ratatuj z serem

Ratatouille (spolszczona nazwa ratatuj) to jednogarnkowa jarska potrawa prowansalska, której podstawą są bakłażany, cukinie, papryka, cebula i pomidory.

Składniki: 3 cukinie zielone, 1 żółta, 1 bakłażan, 2 czerwone papryki, 2 pomidory, 2 cebule, 1 główka czosnku, sól, pieprz. Na sos: 1 szklanka śmietany, pół szklanki rosołu, 3 łyżki tartego parmezanu, zioła prowansalskie, sól, pieprz.

Wykonanie: warzywa pokroić w plastry, pomidory w ósemki. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą. Układać warstwami poszczególne warzywa, doprawiając siekanym czosnkiem, pieprzem i solą. Skropić oliwą, piec pod przykryciem w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20 minut. Wymieszać śmietanę, rosół, parmezan, zioła, posolić, zalać sosem warzywa i dopiec potrawę bez przykrycia 15 minut. Kto lubi ser żółty, może na koniec obłożyć ratatuj plastrami sera i zostawić w piekarniku. Pycha.

Tarta na finał

Składniki
Na ciasto: 25 dag mąki, 15 dag zimnego masła, sól.
Na nadzienie: 1 cukinia, 1 cebula, 10 dag tartego sera Bursztyn, 1 szklanka śmietany kremówki, 2 jajka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Wykonanie: masło posiekać z mąką i solą, dodając trochę lodowatej wody. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Po wyjęciu wyłożyć formę do tarty i piec 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Na wystudzonym cieście ułożyć cienkie plastry cukinii, zalać jajkami roztrzepanymi z serem, śmietaną i gałką. Wstawić do gorącego piekarnika. Kiedy masa się zetnie i zarumieni, podawać.

– To bardzo klasyczny przepis. Ja pójdę dalej. Zamiast spodu z ciasta, proponuję spód z cukinii, pokrojonej wzdłuż na grube plastry. Po doprawieniu i skropieniu oliwą należy je zapiec w formie – mówi Dorota Otachel. – Po wystudzeniu ułożyć posiekany miąż cukinii, plastry młodego pora, marchewki, malinowe pomidory, doprawić solą i pieprzem i zalać jajkami wymieszanymi z kremówką. Na wierzch nasypać dużo tartego sera Bursztyn i zapiec.

Pozostałe informacje

Mikołajkowy półmetek
foto
galeria

Mikołajkowy półmetek

W nowo otwartym Klubie Paradox pojawił się Mikołaj ze śnieżynkami i rozkręcili grubą imprezę. Miał dużo prezentów muzycznych w klimacie latino i polskich hitów. Zobaczcie jak się bawi Lublin.

Imponujący powrót, czyli opinie po meczu Start Lublin - Zastal Zielona Góra
galeria

Imponujący powrót, czyli opinie po meczu Start Lublin - Zastal Zielona Góra

Start Lublin słabo zaczął, ale dużo lepiej zakończył piątkowy mecz z Zastalem Zielona Góra. Jak spotkanie oceniają gospodarze?

Obecnie w Lublinie Ruch zlikwidował wszystkie swoje kioski. W przeszłości takich punktów było łącznie 12.
MAGAZYN

Kioski Ruchu: to już koniec

Kiedyś były praktycznie na każdej ulicy, na każdym osiedlu. Dzisiaj w Lublinie nie ma już ani jednego.

Znęcał się nad rodzicami i groził im nożem. To nie pierwsza taka sytuacja

Znęcał się nad rodzicami i groził im nożem. To nie pierwsza taka sytuacja

Wyzywał, poniżał, popychał, nie pozwalał spać – schorowani rodzice 34-letniego mężczyzny nie mieli łatwego życia. O losie ich syna zdecyduje teraz sąd.

Camilla Herrem

ME piłkarek ręcznych: Norwegia i Dania zagrają w finale

Za nami pierwsze kluczowe rozstrzygnięcia trwających od 28 listopada mistrzostw Europy w piłce ręcznej kobiet. W piątkowych półfinałach rozegranych w Wiedniu triumfowały reprezentacje Norwegii i Danii, które w niedzielę zagrają o złoty medal. O najniższe stopień podium powalczą Francuzki i Węgierki.

Ptasia grypa zaczyna nowy sezon. Czy jest się czego obawiać?
ROZMOWA Z EKSPERTEM

Ptasia grypa zaczyna nowy sezon. Czy jest się czego obawiać?

Co roku zabija w Polsce miliony ptaków hodowlanych uderzając w rodzimy przemysł drobiarski. O ile zeszły sezon był pod względem spokojny, ten zaczął się o wiele gorzej. Na Lubelszczyźnie mamy już cztery ogniska: trzy w powiecie lubartowskim i jedno w ryckim. O tym skąd się wziął wirus H5N1, gdzie występuje najczęściej i czy może być groźny dla ludzi, rozmawiamy z prof. KrzysztofemŚmietanką z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach.

Mikołajki w Helium
foto
galeria

Mikołajki w Helium

Jeśli chcecie zobaczyć, jak się bawiliście na ostatniej imprezie w Helium Club, to zapraszamy do naszej fotogalerii. Tym razem fotki z cotygodniowego Ladies Night w Mikołajkowym wydaniu. Tak się bawi Lublin!

Zgubił narkotyki w sklepie. Wszystko nagrały kamery

Zgubił narkotyki w sklepie. Wszystko nagrały kamery

Do nietypowej sytuacji doszło w jednym ze sklepów spożywczych na terenie Świdnika. 20-latkowi wypadł woreczek strunowy, który szybko trafił wraz z właścicielem w ręce policji.

Wyprzedzanie zakończone tragedią. Nie żyje 39-latka

Wyprzedzanie zakończone tragedią. Nie żyje 39-latka

Kobieta próbowała wyprzedzić kilka samochodów na raz, ale jej jazda zakończyła się kraksą na drzewie. Razem z nią podróżowało dziecko.

Siała baba mak, nie wiedziała jak… więc zrobiła struclę makową!
DZIENNIK ZE SMAKIEM
film

Siała baba mak, nie wiedziała jak… więc zrobiła struclę makową!

Gdy zakwas na barszcz gotowy, a śledzie się marynują, warto pomyśleć o czymś słodkim na świąteczny stół.

The Analogs w Zgrzycie
koncert
14 grudnia 2024, 19:00

The Analogs w Zgrzycie

Dziś w Fabryce Kultury Zgrzyt będzie głośno i skocznie ponieważ wystąpi jeden z najbardziej znanych polskich zespołów street punkowych – The Analogs, którego koncerty są bardzo żywiołowe. Jako support zaprezentuje się Offensywa.

Jutro zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?
ZMIANY

Jutro zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?

Przed nami dwie niedziele handlowe. W następnym roku może być ich więcej, ale wszystko zależy od decyzji prezydenta.

Szarpał i groził lubelskiej europosłance. Adam H. usłyszał wyrok

Szarpał i groził lubelskiej europosłance. Adam H. usłyszał wyrok

Adam H. szarpał i groził europosłance Marcie Wcisło (KO) na miejskim targowisku w Opolu Lubelskim. 56-latek właśnie usłyszał wyrok.

Trwa zbiórka dla pogorzelców z Idalina. Gmina ogłosiła żałobę
PO POŻARZE

Trwa zbiórka dla pogorzelców z Idalina. Gmina ogłosiła żałobę

Zaledwie w kilka godzin internauci uzbierali ponad 180 tys. zł, a kwota cały czas rośnie. Ocalałym pomagają m.in. sąsiedzi i władze gminy

91 mln 256 tys. 729 zł trafione w Eurojackpot

91 mln 256 tys. 729 zł trafione w Eurojackpot

Ktoś w Polsce trafił główną nagrodę w loterii Eurojackpot. Rozbił bank, zgarniając ponad 91 mln zł. 13 grudnia okazał się dla niego szczęśliwy.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium