Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

26 lipca 2013 r.
15:37
Edytuj ten wpis

Co można zrobić z cukinii? Przepisy

Jako jedno z nielicznych warzyw cukinia nie kumuluje metali ciężkich. Wystarczy skropić ją oliwą, po
Jako jedno z nielicznych warzyw cukinia nie kumuluje metali ciężkich. Wystarczy skropić ją oliwą, po

W ogródkach właśnie kwitną jej kwiaty. Napełnione ryżem z kurkami i zapieczone pod parmezanem są wykwintnym daniem. Z cukinii można przyrządzić pyszne carpaccio, ugotować zupę, upiec tartę, pasztet i usmażyć placuszki do mięsa.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Choć można kupić ją przez cały rok, to w sierpniu ma polskie żniwa. Pochodzi z Ameryki Północnej. Do Polski trafiła ze słonecznej Italii. Choć już na dworze króla Jagiełły jadano buraki, sałatę, kapustę, rzepę, marchew, groch czy kalafiory, to cukinię zawdzięczamy królowej Bonie, która nie mogła żyć bez pomarańczy, cytryn, granatów, oliwek, jadalnych kasztanów, włoskich jarzyn i oliwy. Cukinia jest bardzo smaczna, niskokaloryczna, zawiera potas, wapń oraz witaminy B1, B2, PP i C i karoten, odkwasza organizm i poprawia trawienie. Ale chyba najważniejsze jest to, że cukinia nie kumuluje metali ciężkich.

– I można przyrządzać ją na dziesiątki sposobów. Doskonale sprawdzi się z dobrą rybą, w racuszkach do mięs i tarcie z serem Bursztyn – mówi Dorota Otachel, szefowa kuchni w Zajeździe Wincentów.

Faszerowane kwiaty cukinii

Składniki: 16 kwiatów cukinii, pół małej cukinii, szklanka ryżu, szklanka kurek, 1 cebula, 2 łyżki masła, 2 szklanki rosołu, tarty parmezan, sól, pieprz, oliwa z oliwek.

Wykonanie: na maśle zeszklić cebulę, dodać posiekane kurki i ryż, smażyć 10 minut. Wlać rosół, dusić, kiedy ryż będzie al dente, dodać parmezan i cukinię pokrojoną w drobną kostkę, doprawić pieprzem i solą. Można podlać winem. Wystudzić nadzienie, nadziewać kwiaty, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą, posypać wiórkami masła, ewentualnie parmezanem i zapiec przez 20 minut.

Wegetariańska zupa z cukinii

Składniki: litr bulionu warzywnego, 3 młode cukinie, 3 młode ziemniaki, 1 cebula, 2 młode kalarepki, 3 łyżki masła, listek laurowy, ziele angielskie, czosnek, sól, pieprz.

Wykonanie: na maśle zeszklić posiekaną cebulę. Wlać bulion, dodać listek i ziele. Po 5 minutach wrzucić młode ziemniaki pokrojone w kostkę. Następnie podsmażone na patelni plasterki cukinii. Doprawić zupę solą i pieprzem. Obrać kalarepki, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle. Gdy będą chrupiące jak skwarki, dodać do zupy. Podawać ze świeżą bagietką.

Cukinie pieczone

Najlepsze są młode cukinie. Można jeść je na surowo jak ogórki, można pokroić w plastry i nakryć fetą lub posiekanymi kaparami, dodawać do pomidorów, sałat i twarożków. Szczególnie polecamy cukinie zapiekane. Najprościej przekroić je na pół, posolić, skropić oliwą, posypać startym parmezanem i zapiec w piekarniku.

Można także połówki młodych cukinii zblanszować, wyjąć miąższ, posiekać, wymieszać z tartą bułką, czosnkiem, solą i udusić na patelni. Dodać posiekaną pietruszkę, bazylię, 2 jajka, po 5 minutach napełnić cukinie i zapiec. Bardzo smaczne.

W innej wersji możecie obciąć cukinie z obu stron, wydrążyć miąższ, przesmażyć z ryżem, cebulą i mielonym mięsem, doprawić ziołami. Nadziać farszem cukinie, zawinąć w plastry boczku i zapiec.

Placuszki z cukinii

Składniki: dwie średniej wielkości cukinie, 2 jajka, pół szklanki bułki tartej, łyżka suszonej mięty lub 2 łyżki świeżej (można ją zastąpić koperkiem), sól, pieprz.
Wykonanie: cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać solą i odstawić w sitku na pół godziny. Odcisnąć, przełożyć do miski, wymieszać z bułką tartą, jajami i przyprawami. Z masy uformować małe placuszki. Jeśli masa jest zbyt wilgotna i placuszki się rozpadają albo kleją do rąk, dodać bułki tartej. W głębokiej patelni rozgrzać olej, smażyć placuszki po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju powinna być taka, żeby zachowały złoty kolor, a dzięki kilkuminutowemu smażeniu również w środku nie były surowe. Podawać z jogurtem przyprawionym czosnkiem i ziołami.
Warzywne ratatuj z serem

Ratatouille (spolszczona nazwa ratatuj) to jednogarnkowa jarska potrawa prowansalska, której podstawą są bakłażany, cukinie, papryka, cebula i pomidory.

Składniki: 3 cukinie zielone, 1 żółta, 1 bakłażan, 2 czerwone papryki, 2 pomidory, 2 cebule, 1 główka czosnku, sól, pieprz. Na sos: 1 szklanka śmietany, pół szklanki rosołu, 3 łyżki tartego parmezanu, zioła prowansalskie, sól, pieprz.

Wykonanie: warzywa pokroić w plastry, pomidory w ósemki. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą. Układać warstwami poszczególne warzywa, doprawiając siekanym czosnkiem, pieprzem i solą. Skropić oliwą, piec pod przykryciem w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20 minut. Wymieszać śmietanę, rosół, parmezan, zioła, posolić, zalać sosem warzywa i dopiec potrawę bez przykrycia 15 minut. Kto lubi ser żółty, może na koniec obłożyć ratatuj plastrami sera i zostawić w piekarniku. Pycha.

Tarta na finał

Składniki
Na ciasto: 25 dag mąki, 15 dag zimnego masła, sól.
Na nadzienie: 1 cukinia, 1 cebula, 10 dag tartego sera Bursztyn, 1 szklanka śmietany kremówki, 2 jajka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Wykonanie: masło posiekać z mąką i solą, dodając trochę lodowatej wody. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Po wyjęciu wyłożyć formę do tarty i piec 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Na wystudzonym cieście ułożyć cienkie plastry cukinii, zalać jajkami roztrzepanymi z serem, śmietaną i gałką. Wstawić do gorącego piekarnika. Kiedy masa się zetnie i zarumieni, podawać.

– To bardzo klasyczny przepis. Ja pójdę dalej. Zamiast spodu z ciasta, proponuję spód z cukinii, pokrojonej wzdłuż na grube plastry. Po doprawieniu i skropieniu oliwą należy je zapiec w formie – mówi Dorota Otachel. – Po wystudzeniu ułożyć posiekany miąż cukinii, plastry młodego pora, marchewki, malinowe pomidory, doprawić solą i pieprzem i zalać jajkami wymieszanymi z kremówką. Na wierzch nasypać dużo tartego sera Bursztyn i zapiec.

Pozostałe informacje

„Wszyscy jesteśmy ambasadorami wolności” – muzyczna uczta na Placu Zamkowym i przed telewizorami
ZDJĘCIA
galeria

„Wszyscy jesteśmy ambasadorami wolności” – muzyczna uczta na Placu Zamkowym i przed telewizorami

We wtorkowy wieczór, mimo kapryśnej pogody, Plac Zamkowy w Lublinie wypełnił się po brzegi. Tysiące mieszkańców przyszło, by wspólnie świętować wolność podczas niezwykłego widowiska muzycznego „Polska na Tak!”. Koncert, który połączył różne pokolenia artystów i widzów, był hołdem dla niepodległości, solidarności i otwartości. Zobaczcie naszą fotogalerię.

11 Listopada wystrzelali Puchar Niepodległości
galeria

11 Listopada wystrzelali Puchar Niepodległości

Na strzelnicy lubelskiego „Snajpera” rywalizowali zawodnicy klubów strzeleckich oraz osoby indywidualne posiadające licencje albo patenty strzeleckie. Najwyższe trofeum to Puchar Niepodległości.

Wypadek w Moszczance. Trasa zablokowana w obu kierunkach

Wypadek w Moszczance. Trasa zablokowana w obu kierunkach

Do poważnego wypadku doszło dzisiaj wieczorem około godziny 18:15 w miejscowości Moszczanka (woj. lubelskie), na drodze krajowej nr 48 na odcinku Dęblin – Kock.

„Historia na śmierć i życie” – przypadek Moniki
RECENZJA

„Historia na śmierć i życie” – przypadek Moniki

Czy młoda osoba, która popełniła zbrodnię, powinna spędzić resztę życia za kratami? Historia Moniki Osińskiej pokazuje, że odpowiedź nie jest prosta.

107. rocznica odzyskania niepodległości. Centralne obchody odbyły się w Warszawie
RELACJA

107. rocznica odzyskania niepodległości. Centralne obchody odbyły się w Warszawie

W Warszawie prezydent Karol Nawrocki złożył wieńce, wręczył odznaczenia i nominacje generalskie, a w Gdańsku premier Donald Tusk uczestniczył w Paradzie Niepodległości, podkreślając jedność i wspólną odpowiedzialność za kraj.

Inscenizacja „Drogi do wolności” w Muzeum Wsi Lubelskiej
galeria

Inscenizacja „Drogi do wolności” w Muzeum Wsi Lubelskiej

Wydarzenie, przygotowane we współpracy z Teatrem z Nasutowa, pozwoliło uczestnikom przenieść się do obozu legionistów z 1918 roku i poczuć atmosferę tamtych przełomowych dni.

Lublin świętuje odzyskanie niepodległości. Za nami oficjalne uroczystości
ZDJĘCIA
galeria

Lublin świętuje odzyskanie niepodległości. Za nami oficjalne uroczystości

Zebranie Rady Miasta, uroczysty apel, defilada i złożenie wieńców pod pomnikami bohaterów – tak w Lublinie przebiegały obchody Narodowego Święta Niepodległości z udziałem przedstawicieli władz miasta i województwa.

Budynek Zarządu Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność” przy ul. Królewskiej 3 w Lublinie w czasie strajku nauczycieli Lubelszczyzny, 1981 r.
DODATEK IPN

„SOLIDARNOŚĆ". Polska droga do wolności

Wybuch masowych strajków pracowniczych w 1980 r. w Polsce był wyrazem buntu wolnościowego Polaków wobec rzeczywistości komunistycznej. Powstały w ich wyniku wielomilionowy ruch związkowy „Solidarności” okazał się jednym z największych fenomenów w tysiącletnich dziejach naszego kraju.

Artystyczny symbol Niepodległej pojawił się w Lublinie

Artystyczny symbol Niepodległej pojawił się w Lublinie

Nowy mural przy ul. Zamojskiej stał się artystycznym akcentem obchodów Święta Niepodległości. Lublin jako pierwszy w Polsce włączył się w akcję „Polska na TAK!”

Święto Niepodległości w Puławach. Kwiaty, przemówienia a wieczorem koncert
zdjęcia, wideo
galeria
film

Święto Niepodległości w Puławach. Kwiaty, przemówienia a wieczorem koncert

Niepodległość nie jest nam dana raz na zawsze - powtarzali dzisiaj w swoich przemówieniach przed Pomnikiem Niepodległości - wiceprezydent Puław, Grzegorz Nowosadzki i przewodniczący rady miasta - Mariusz Wicik. Kwiaty pod pomnikiem złożyły delegacje lokalnych władz, szkół i służb mundurowych.

Od Ojców Niepodległości do wnuków "Solidarności"
DODATEK IPN

Od Ojców Niepodległości do wnuków "Solidarności"

Odzyskanie przez Polskę niepodległości po 123 latach rozbiorów było procesem rozłożonym w czasie i wielowymiarowym. Polski sukces z 1918 r., zwieńczony ustaleniem granic odrodzonego państwa, miał wielu ojców, którzy różnymi drogami i za pomocą różnych metod dążyli do wielkiego celu Polaków – odzyskania niepodległego państwa.

Kozłówka w niedzielę zaprasza na urodziny. Darmowe zwiedzanie z atrakcjami
historia

Kozłówka w niedzielę zaprasza na urodziny. Darmowe zwiedzanie z atrakcjami

Koncert orkiestry, wystawy, militaria, filmowe seanse - to wszystko i wiele więcej w niedzielę będzie to zobaczenia i posłuchania w Muzeum Zamoyjskich w Kozłówce. Placówka 16 listopada zaprasza na Dzień Otwartych Drzwi - bez biletów.

Kamienice przy ulicy Królewskiej nr 1‒3 zniszczone w trakcie walk o Lublin w lipcu 1944 r. w wyniku potyczki między sowieckimi i niemieckimi czołgami (autor nieznany, zbiory APL)
DODATEK IPN

Lublin. Wolność utracona – zniszczone miasto

Dzień 11 listopada 1918 r. przyjęto jako umowną datę odzyskania przez Polskę niepodległości po 123 latach zaborów. Rozpoczęła się wówczas wieloletnia odbudowa państwa, utrwalanie jego granic, ładu politycznego oraz integracja społeczeństwa.

Zdjęcie ilustracyjne

Bractwo Miłosierdzia św. Brata Alberta prosi o wsparcie dla ogrzewalni w Lublinie

Ogrzewalnia od 1 października przyjmuje mężczyzn, którzy nie mają gdzie spędzić nocy. Placówka codziennie udziela wsparcia potrzebującym, zapewniając im schronienie, ciepło i możliwość zadbania o podstawowe potrzeby.

Filip Luberecki (z prawej) ma szansę zagrać w reprezentacji Polski U21

Czterch piłkarzy Motoru i jeden trener udało się na zgrupowania reprezentacji narodowych

W najbliższych dniach odbędą się mecze reprezentacji narodowych, zarówno tych pierwszych, jak i młodzieżowych. W trakcie przerwy w rozgrywkach na zgrupowania poszczególnych drużyn udało się pięciu przedstawicieli Motoru Lublin

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium