Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

20 kwietnia 2019 r.
8:00

Co Polacy jedli na śniadanie wielkanocne kilka wieków temu? Historyczne przepisy

0 14 A A

O wielkanocnej babie króla Stanisława Leszczyńskiego pisał sam Aleksander Dumas ojciec. Powstawała z półtora kilograma mąki pszennej, dwudziestu dwóch jaj i kilograma masła. Do ciasta szły rodzynki, skórka pomarańczowa i łodygi arcydzięgla. Rozmowa z prof. Jarosławem Dumanowskim.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

• Czy Polacy pościli przykładnie? 

– Tak. Zarówno zwykli obywatele, jak i królowie.

• Jak wytrzymywali bardzo surowy post?

– Obchodzili post, jak mogli, jedząc na przykład plusk, czyli ogon bobrowy. Uzasadniali to tym, że ogon ma łuski, pływa w wodzie, więc należy traktować go jak rybę. Pod koniec postu wyprawiali pogrzeb śledziowi, wieszając go na drzewie. Garnek z żurem zakopywano w ziemi.

• Co jedzono na śniadanie wielkanocne?

– Zajrzyjmy na śniadanie wielkanocne u księcia Sapiehy w Dereczynie, za panowania króla Władysława IV. Na stołach „stało cztery przeogromnych dzików, to jest ile części roku; każdy dzik miał w sobie wieprzowinę, alias szynki, kiełbasy, prosiątka. (...) Naokoło były ciasta sążniste, tyle, ile tygodni w roku, to jest pięćdziesiąt dwa, całe cudne placki, mazury, żmujdzkie pierogi, a wszystko wysadzane bakalią. Za tym było 365 babek, to jest tyle ile dni w roku”. Jak widać, śniadanie było wystawne.

• Obiady również?

– Na przykład król Zygmunt III Waza, znany z żarliwej pobożności, pościł do kresu żywota, dając przykład poddanym. Ale wiemy z dworskich rachunków, że na wielkanocny stół w 1631 roku kazał przygotować wystawną ucztę.

• Co jadł zatem?

– Cietrzewie, gęsi, głuszce, gołębie, indyki, jagnięta, kaczki.

• Dużo tego?

– Wymieliliśmy pojedyncze sztuki. Do tego kuchmistrze przerobili osiemnaście kurcząt, dwadzieścia dwie kury, dwanaście szlachetnych kapłonów, pięć cieląt i cztery ćwierci wołowe.

• Jaki smak miały mięsne dania?

– Na święta za dużo świeżego mięsa nie było, zwierzęta zabijano jesienią, mięso solono i konserwowano, co dawało potrawom specyficzny smak. Generalnie świąteczny, staropolski smak miał mocno korzenny charakter. Jan Szyttler z Wilna napisał w 1846 roku, że mięsu na Wielkanoc należy „nadać oddzielny smak gustowny”.

• Jak to osiągano?

– Z upodobaniem marynowano je w cynamonie, gałce muszkatołowej i goździkach, a nawet w szafranie.

• Do tych pieczeni dodawano sosy?

– Sosy, fantazyjne musztardy a nawet konfitury.

• Co roku wypowiada się pan na temat Wielkanocy: czy jeszcze coś jest pana w stanie zaskoczyć? Trafiają się niebywałe przepisy?

– Lata lecą, człowiek coraz starszy, ale trafiają się. Na przykład pasztet allaputrynowy, absolutnie zjawiskowy czy pieczeń cielęca na bogato.

• Siano rzeżuchę?

– Tak. Mamy nawet instrukcję: „Zbić kolumnę z deszczułek z miękkiego drzewa bez dużych sęków i obszyć ją rzadkiem płótnem na worki. Zamoczyć ¼ lt. nasienia rzeżuchy w 1lt. wody miękkiej; po dwóch dniach namoczyć dobrze kolumnę obszytą i nałożyć rzeżuchę, rozsmarowywując nożem, która będzie wyglądać jak galareta. Kolumnę ustawić na blaszce z wywiniętym na 2 cm. brzegiem ku górze, a po parku godzinach trzeba zacząć kropić wodą z kropidła (im częściej kropi, tem lepiej rośnie), a za 10 dni listeczki rzeżuchy zupełnie się rozwiną. Na wierzchu tej kolumny, ustawionej na stole, stawia się Jezusa Zmartwychwstanie”.

• A robiono baranki?

– Tak. Na słodko i na ostro. Jagnięcina była ulubionym mięsem. Ale mamy też instrukcję robienia baranków z masła. Na święta jak znalazł.

• To jak zrobić baranka z masła?

– W przepisie jest tak: „Z dobrze wygniecionego kawała masła w zimnej wodzie z lodem wymodelować kształtnego baranka w pół leżącej postawie i ustawić na postumencie z masła na odpowiednim półmisku. Następnie dobrze wyrobione i wystudzone masło w wodzie z lodem brać po kawałku, przegniatać przez sito łyżką i tak otrzymaną wełnę z masła nakładać na baranka nożykiem, zaczynając od główki, gdzie należy kłaść jak najmniejszą i tak stopniowo coraz to dłuższą. Masło powinno być dobrze zamrożone, a wełna będzie zupełnie łudząco wyglądać”.

• Jak było ze słodkościami na wielkanocnym stole?

– Były. Przysmakiem był na przykład tatarak w cukrze. Owoce kandyzowane były w modzie. Słodkie owoce łączono z ostrymi przyprawami. O wielkanocnej babie króla Stanisława Leszczyńskiego pisał sam Aleksander Dumas ojciec. Powstawała z półtora kilograma mąki pszennej, dwudziestu dwóch jaj i kilograma masła. Do ciasta szły rodzynki, skórka pomarańczowa i łodygi arcydzięgla.

• A co będzie w pana domu na wielkanocnym stole?

– Dobry żurek, biała kiełbasa, którą właściwie jem tylko ja. Mieliśmy robić zrazy, bo jest dobra wołowina w spiżarni. Ale będzie korzenny gulasz w stylu pieczeni cielęcej. Będzie pieczony schab z prawdziwym chrzanem, czyli 90 proc. chrzanu w chrzanie. Sporo jajek, sałatki, baby i babki, obowiązkowo mazurek.

• Jakieś pierogi?

– Może pieróg drożdżowy w stylu waszego pieroga gryczanego. Może pierogi z makiem?

Jarosław Dumanowski

Polski historyk, dr hab. nauk historycznych, prof. UMK. Ukończył studia historyczne na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu (1991) i na Uniwersytecie Angers we Francji. Jako visiting professor pracował na Uniwersytecie Bordeaux, wykładał także na Uniwersytecie Paryż IV Sorbona. Jest członkiem działającego na Sorbonie Centre de l’Histoire d’Europe Centrale (Centrum Historii Europy Środkowej.

To dziś najwybitniejszy znawca kuchni staropolskiej w kuchni. I wydawca staropolskich książek kucharskim. W tym księgi Stanisława Czernieckiego „Compendium ferculorum albo zebranie potraw”, „Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelkich potraw, pieczenia chleba, i inne sekreta gospodarskie i kuchenne”, „Tatarskie ziele w cukrze, czyli staropolskie słodycze”. Ostatnio jego książka „Kapłony i szczeżuje” jest wydawniczym hitem. Gotują według niej najlepsi szefowie kuchni, smakosze i pasjonaci. 

Farsz

Wziąwszy lekkie (płucka - przyp. aut.) od baranka, który ma się faszerować, dodać do nich lekkie cielęce i dwa funty świeżej słoniny; ugotowawszy to w bulionie białym na miękko, wybiera się na durszlak i usieka się jak najdrobniej. Bierze się funt masła, rozpuściwszy go, wbija się dziesięć jaj ciągle mieszając, dodać pół kwarty pszennej bułki miałko utartej, kwaterkę drobnych rodzynek, gałki muszkatowej, cynamonu, cytrynowej skórki usiekanej, nieco cukru i kładzie się siekanie; które gdy się umiesza, układa się na nim baranek lub prosie.

Chcąc mieć farsz żółty, robi się podobnym sposobem, z dodaniem tylko nieco szafranu.

Pasztet allaputrynowy

Weźmij mąki pszennej, a przydaj trochę żytnej, którą gorącą wodą zaparz, zarób twardo ciasto, a pasztet, jaki chcesz, wybij.
Materyja tego pasztetu: weźmij cielęciny, kuropatw, jarząbków, ptaszków drobnych, kapłonów, kurcząt, gołębi, kiszek i kiełbas dobrych, salsessonów, wędzonych ozorów i cokolwiek chcesz, a rozumiesz być drogiego, a godnego do pasztetu, pociągaj i porąb jako rozumiesz. Kości poprzetłukuj, odbierz pięknie, weźmij kaulefiorów, karczochów i to ociągnij, figatelli dobrych zrób, łoju kruchego usiekaj drobno, a potrząśnij na spód. Układaj tę materyją, a przesypuj łojem, przydawszy soli, pieprzu, imbieru, gałki, cynamonu, limonij, oliwek, rożenków obojga. A gdy ułożysz, zasklep sformowawszy wierzch, jako umiesz, a wsadź w piec gorący, na wierzchu pasztetu uczyń lochę nożem, żeby się pasztet nie rozpadł. Weźmij potym rosołu dobrego, wina, octu winnego, jajecznych żółtków rozbij kilka, zabiel ten sapor, a przywarz mieszając i pasztet zalej na ten czas, kiedy dawać będziesz.

(S. Czerniecki, Compendium ferculorum albo zebranie potraw)

Jaja na zielono

Ugotowawszy na twardo jaj tyle ile potrzeba wymaga, obierz ze skorupek, poroskrawuj na dwie, wybrane żółtka włóż w miskę i rozetrzyj łyżką jak najlepiej; potem usiekawszy natki z pietruszki drobniutko, przesmaż takową w maśle i wymieszaj z roztartymi żółtkami, Wbij nareszcie parę jaj i zrób niezbyt gęstą nadziałkę, która w białka z jaj przekrojone z wierzchem nałóż. Tak nałożone czyli raczej nadziane jaja smaż w półmisku śmietaną podlane i wysmarowanym a utłukłwszy tymczasem natki pietruszki w moździerzu podlej rosołem grochowym i zagotuj cokolwiek, tylko aby kolor zielony z utłuczonej natki pietruszki uzyskany nie zmienił się. Wysmażone tym sposobem jaja dając na stół polej sosem jak wyżej opisanym.

(Przepisy wyszukane przez profesora Jarosława Dumanowskiego)

e-Wydanie

Komentarze 14

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
KOGO PAN HETMAN REPREZENTUJE / 20 kwietnia 2019 o 08:52
+6
Panie ojropośle HETMAN , bierze Pan 80 000 EUR rocznie. Dlaczego głosował Pan przeciw ustawie o ochronie konsumentów przed podwójną jakością towarów w UE? W PE ma Pan reprezentować PL czy bronić interesów obcych korporacji? Mamy być bantustanem zalewanym przez mierne produkty?W głowie się nie mieszczą pańskie działania !!
Avatar
Karol / 20 kwietnia 2019 o 09:34
+4
a u chłopa pańszczyźnianego ?
Avatar
już nie członek PSL / 20 kwietnia 2019 o 09:55
+3
Bede glosował na kazdego z innej partii aby nie z psl.
Avatar
Gość / 20 kwietnia 2019 o 13:55
+2
Panisko czy ksiądz jako odwieczne pasożyty jadali bardzo dobrze to wiemy ale co jadali chlopi i biedota czyli ogromna wiekszosc spoleczenstwa?
Avatar
Gość / 20 kwietnia 2019 o 10:27
+2
Visiting proffessor, to już nie ma polskiego sformułowania ,,profesor wizytujący,, ?
Avatar
Gość / 20 kwietnia 2019 o 08:14
+2
Trawę, a nie to dziś. A przez 8 ostatnich lat to szczaw i mirabelki.
Avatar
realista / 20 kwietnia 2019 o 12:35
+1
Taa jasniepanstwo jadali bardzo dobrze ale mnie ciekawi co jadalo 95 % ludnosci czyli chlopstwo. Pewnie tylko kartofle i to bez okrasy ew. alewajke, chleb a wczesniej kasze, bogactwo i rrozmaitosc niesamowite. Smiesza mnie te buraczane lbey, ktore pisza o tradycji polskjiej poprzez pryzmat dworu.
Avatar
Antoni / 20 kwietnia 2019 o 19:27
0
zupa z pokrzyw, lebiody , kartofle ( na przednówku jak były ) słonina dla okrasy i tyle. rosół - jak kura zdechła, albo jak zachorzała kobieta przy nadziei. taki był dobrobyt
Avatar
kwintesencja / 20 kwietnia 2019 o 19:17
0
Cóż, największą róznicą jak widzę, jest to że przed wiekami post był postem i jak przez 6 tygodni jedli wielkie nic, to pewnie jak zjedli chleb z masłem, jaja i kielbasę na śniadanie wielkanocne, to już było to tak wielkie COŚ i tak wielka różnica i radość, że nawet nie ma słów żeby to opisać... tak opowiadał moj dziadek... cały post był bez masła,bez śmietany, bez mięsa, i najgorsze, że w kółko to samo...
Avatar
smacznego gulaszu / 20 kwietnia 2019 o 19:03
0
Dobrze, że zrezygnowali ostatecznie ze zrobienia "zrazów wołowych" i zrobią "korzenny gulasz w stylu pieczeni cielęcej", bo podejrzewam, że na hasło zrazy WOŁOWE, to każdy zapchałby się chlebem i bukszpanem..;)
Avatar
Antoni / 20 kwietnia 2019 o 19:27
0
zupa z pokrzyw, lebiody , kartofle ( na przednówku jak były ) słonina dla okrasy i tyle. rosół - jak kura zdechła, albo jak zachorzała kobieta przy nadziei. taki był dobrobyt
Avatar
kwintesencja / 20 kwietnia 2019 o 19:17
0
Cóż, największą róznicą jak widzę, jest to że przed wiekami post był postem i jak przez 6 tygodni jedli wielkie nic, to pewnie jak zjedli chleb z masłem, jaja i kielbasę na śniadanie wielkanocne, to już było to tak wielkie COŚ i tak wielka różnica i radość, że nawet nie ma słów żeby to opisać... tak opowiadał moj dziadek... cały post był bez masła,bez śmietany, bez mięsa, i najgorsze, że w kółko to samo...
Avatar
smacznego gulaszu / 20 kwietnia 2019 o 19:03
0
Dobrze, że zrezygnowali ostatecznie ze zrobienia "zrazów wołowych" i zrobią "korzenny gulasz w stylu pieczeni cielęcej", bo podejrzewam, że na hasło zrazy WOŁOWE, to każdy zapchałby się chlebem i bukszpanem..;)
Avatar
FILUTEK z Lublina. / 20 kwietnia 2019 o 14:21
0
co jedli Polacy przed wiekami? jedli ... gówno! był przednówek- bieda! biedota w tym chłop pańszczyźniany umierała z głody całymi rodzinami! zamarzali w chałupach i umierali z głodu. tak było do II wojny światowej!
Avatar
Gość / 20 kwietnia 2019 o 13:55
+2
Panisko czy ksiądz jako odwieczne pasożyty jadali bardzo dobrze to wiemy ale co jadali chlopi i biedota czyli ogromna wiekszosc spoleczenstwa?
Avatar
realista / 20 kwietnia 2019 o 12:35
+1
Taa jasniepanstwo jadali bardzo dobrze ale mnie ciekawi co jadalo 95 % ludnosci czyli chlopstwo. Pewnie tylko kartofle i to bez okrasy ew. alewajke, chleb a wczesniej kasze, bogactwo i rrozmaitosc niesamowite. Smiesza mnie te buraczane lbey, ktore pisza o tradycji polskjiej poprzez pryzmat dworu.
Avatar
Gość / 20 kwietnia 2019 o 10:27
+2
Visiting proffessor, to już nie ma polskiego sformułowania ,,profesor wizytujący,, ?
Avatar
. / 20 kwietnia 2019 o 10:21
0
Trawę, a nie to dziś. A przez 8 ostatnich lat to szczaw i mirabelki.
Baranku (ale nie Wielkanocny),przegapiłeś że od czterech lat rządzi dobra zmiana.Jak porzadzi jeszcze cztery,to będziemy jeść gó..o,tylko jak by rzekł pesymista nie dla wszystkich wystarczy.
 Od tego wszechpanującego dobrobytu nie zrozumiełeś ironi...
Avatar
już nie członek PSL / 20 kwietnia 2019 o 09:55
+3
Bede glosował na kazdego z innej partii aby nie z psl.
Avatar
Karol / 20 kwietnia 2019 o 09:34
+4
a u chłopa pańszczyźnianego ?
Zobacz wszystkie komentarze 14

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Ulica Sowińskiego w Lublinie od lat czeka na przebudowę. Kierowcy jeżdżący tędy nie będą zadowoleni

Ulica Sowińskiego w Lublinie od lat czeka na przebudowę. Kierowcy jeżdżący tędy nie będą zadowoleni 0 0

Pod znakiem zapytania stanęła planowana od wielu lat odnowa ul. Sowińskiego. Prezydent jest gotów porzucić tę inwestycję, żeby zdobyć pieniądze, których zabrakło do przebudowy Al. Racławickich, ul. Lipowej i Poniatowskiego. Decyzje w tej sprawie mają zapaść na posiedzeniu Rady Miasta, która zbierze się za tydzień.

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 23 maja 2019 r.

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 23 maja 2019 r. 0 0

Noc Kultury 2019 od kuchni. Co zobaczymy nad ulicą Złotą
galeria

Noc Kultury 2019 od kuchni. Co zobaczymy nad ulicą Złotą 0 0

Pod hasłem „Scenografia UMCS” w programie tegorocznej Nocy Kultury kryje się praca 36 osób tworzących instalację pod opieką Jarosława Koziary.

120 lat miejskich wodociągów w Lublinie

120 lat miejskich wodociągów w Lublinie 0 1

Do 120. urodzin szykują się miejskie wodociągi, które zaczną świętować już 1 czerwca, czyli miesiąc przed okrągłą rocznicą powołania do życia spółki zaopatrującej mieszkańców w wodę. Tego dnia otwarta dla zwiedzających zostanie stacja wodociągowa „Centralna” mieszcząca się przy al. Piłsudskiego 15.

Innowacyjne szkoły, nauczyciele i uczniowie nagrodzeni
galeria

Innowacyjne szkoły, nauczyciele i uczniowie nagrodzeni 4 2

O innowacjach się nie mówi, innowacje się po prostu realizuje – powiedział Ireneusz Maksim, nauczyciel z Zespołu Szkół nr 1 im. Władysława Grabskiego, odbiegając nagrodę w kategorii „Nauczyciel – Lider Innowacji”. Wśród laureatów podczas środowej gali w Wyższej Szkole Ekonomii i Innowacji była im. kraśnicka drużyna robotyczna Spice Gears.

Krajobraz po kataklizmie w Stasinie. "Dach z domu leży gdzieś na polu"
Raport z miejsca tragedii
galeria
film

Krajobraz po kataklizmie w Stasinie. "Dach z domu leży gdzieś na polu" 8 4

Strażacy, żołnierze obrony terytorialnej, rodziny, sąsiedzi, znajomi z pracy. Kto tylko może pomaga poszkodowanym po wtorkowej trąbie powietrznej. W czwartek rodziny, którym żywioł odebrał dorobek życia, mają otrzymać pomoc od państwa. Zbiórkę pieniędzy prowadzi już Caritas.

Nowy Świat - w obiektywie Krzysztofa Zająca. Wystawa w Galerii Atelier w Chełmie [zdjęcia]
film

Nowy Świat - w obiektywie Krzysztofa Zająca. Wystawa w Galerii Atelier w Chełmie [zdjęcia] 0 0

Na wernisaż wystawy fotografii Krzysztofa Zająca zaprosiła nas Galeria Atelier Ryszarda Karczmarskiego.

MŚ U-20: W czwartek i piątek pierwsze mecze na Arenie Lublin

MŚ U-20: W czwartek i piątek pierwsze mecze na Arenie Lublin 3 0

W środę na Arenie odbyły się konferencje prasowe czterech zespołów, które w najbliższych dniach rozegrają swoje mecze w Lublinie. Dla dziennikarzy była to też pierwsza okazja do poznania mistrzostw świata od kuchni

Skąd się biorą trąby powietrzne? Tak trąbę powietrzną nad gm. Wojciechów było widać z Lublina [wideo]
film

Skąd się biorą trąby powietrzne? Tak trąbę powietrzną nad gm. Wojciechów było widać z Lublina [wideo] 24 1

Rozmowa z Grzegorzem Kołodziejem z Zakładu Hydrologii i Klimatologii UMCS.

Koncert Grupy Sip w Radiu Lublin
24 maja 2019, 19:00

Koncert Grupy Sip w Radiu Lublin 0 0

W piątek, 24 maja o godz. 19 w studiu muzycznym Radia Lublin (ul. Obrońców Pokoju 2) wystąpi Jolka Sip z zespołem.

Koncert "Bakajlando" czyli Wiśnia Bakajoko i goście w Graffiti
24 maja 2019, 19:00

Koncert "Bakajlando" czyli Wiśnia Bakajoko i goście w Graffiti 0 0

W piątek, 24 maja o godz. 20 w klubie Graffiti (al. Piłsudskiego 13) odbędzie się koncert promujący pierwszą płytę formacji Wiśnia Bakajoko. Z tej okazji w Lublinie wystąpi także galeria zaproszonych gości.

Stypendia dla artystów, animatorów kultury i osób zajmujących się opieką nad zabytkami [zdjęcia]

Stypendia dla artystów, animatorów kultury i osób zajmujących się opieką nad zabytkami [zdjęcia] 7 1

W środę w sali widowiskowej Teatru Muzycznego w Lublinie wręczono stypendia dla osób zajmujących się twórczością artystyczną, upowszechnianiem kultury i opieką nad zabytkami. Zgodnie z decyzją Zarządu Województwa Lubelskiego wsparcie finansowe trafi do 142 osób. Łącznie będzie to 144 800 złotych.

Ancestors Legacy: Podbój Saladyna. Saraceni w gotowości (wideo)
film

Ancestors Legacy: Podbój Saladyna. Saraceni w gotowości (wideo) 0 0

Po Słowianach i Wikingach czas na nowych wojowników i nowy teren działań. Premiera dodatku Ancestors Legacy: Podbój Saladyna.

Grzegorz Schetyna w Białej Podlaskiej obiecywał 100 mld złotych więcej dla Polski
galeria
film

Grzegorz Schetyna w Białej Podlaskiej obiecywał 100 mld złotych więcej dla Polski 18 66

Przewodniczący Platformy Obywatelskiej Grzegorz Schetyna namawiał w środę w Białej Podlaskiej do pójścia na wybory 26 maja. Towarzyszyła mu liczna delegacja czołowych polityków tej partii.

List biskupów o pedofilii w Kościele zostanie odczytany na niedzielnych mszach
film

List biskupów o pedofilii w Kościele zostanie odczytany na niedzielnych mszach 14 7

– Rada Stała podjęła pracę nad systemową odpowiedzią na problem wykorzystania dzieci i młodzieży przez niektórych duchownych i na sytuację, którą w tej chwili przeżywamy, także tę sytuację, której świadectwo otrzymaliśmy w filmie pana Sekielskiego – oświadczył prymas Polski abp Wojciech Polak po zakończeniu obrad Rady Stałej Konferencji Episkopatu Polski. Jej głównym tematem były działania Kościoła dla ochrony małoletnich przed nadużyciami seksualnymi osób duchownych.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.