Kuchnia

27 kwietnia 2019 r.
13:16

Grill, duszonka z garnka, jajko na żeberku i liptowski ser. Czyli coś dobrego na majówkę

0 1 A A
Boczek z wieprzowiny rasy puławskiej
Boczek z wieprzowiny rasy puławskiej (fot. Małgorzata Sulisz)

Jeden woli boczek z grilla, drugi warzywną duszonkę z żeliwnego garnka. Jeśli macie przenośny grill i żeliwny garnek, możecie wyprawić na zielonej trawce prawdziwą ucztę. Do waszych przepisów dorzucamy garść pomysłów

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

W pierwszej trójce grillowych przysmaków wszechczasów są niezmiennie: boczek, kaszanka z cebulą i kiełbasa. Im bardziej wypieczona, tym lepsza. Coś w tym jest, że nic tak na majówce nie smakuje, jak kiełbasa z grilla. Najlepiej dobra zwyczajna.

Pamiętajcie, że grillujemy, gdy ogień zgaśnie, został tylko żar - ta zasada obowiązuje także w pieczeniu potraw w żeliwnym garnku.

Ale na początek przepis na boczek.

Boczek na zimno

Składniki: 1 kg surowego chudego boczku, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka margaryny, 2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka papryki słodkiej, sól.

Wykonanie: czosnek obrać, posiekać i rozetrzeć z solą. Boczek oczyścić, dokładnie umyć i osuszyć. Skórkę naciąć w kratkę ostrym nożem. Boczek natrzeć czosnkiem, majerankiem oraz papryką i odstawić na 2 godz. Następnie ułożyć w żeliwnym garnku, polać stopioną margaryną i piec 45 minut nad żarem ogniska. Cebule obrać, pokroić w cienkie plastry i dodać do boczku. Piec jeszcze 15 minut. Upieczony boczek ostudzić i pokroić w cienkie plastry. Podawać z razowym chlebem i musztardą.

Duszonka warzywna po podlasku

Składniki: 30 dag fasoli suchej, 50 dag ziemniaków, 1 l wywaru warzywnego, 10 dag marchwi, 10 dag cebuli, 10 dag selera, pieprz, sól, wędzona papryka.

Wykonanie: fasolę namoczyć w przeddzień w przegotowanej wodzie. Następnego dnia ugotować w wywarze warzywnym. Gdy będzie na pół miękka, dodać oczyszczoną, pokrajaną w grubą kostkę lub półkrążki marchew, całość podgotować. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, posolić. Gotować do miękkości, aż potrawa zgęstnieje. Seler i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć, dodać do duszonki. Doprawić.

Dwie małe golonki

Składniki: 2 małe golonki, 10 dag plasterków wędzonego boczku, parę małych cebulek, kawałeczek selera, 3 marchewki, oliwa, sól.

Wykonanie: golonki zalać na noc solanką. Następnego dnia gotować godzinę. Zawinąć w plasterki boczku, posmarować oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 stopni Celsjusza. Piec, aż będą miękkie w środku. Warzywa pokroić na kawałki gotować 5 minut. Na pół godziny przed końcem pieczenia otworzyć piekarnik, rozwinąć boczek, obłożyć golonki warzywami, zawinąć i dopiec w garnku nad żarem.

Garnek bez mięsa

Składniki: 4 czerwone papryki, 40 dag fety, 10 dag dobrego sera pleśniowego, 10 dag czarnych oliwek bez pestek, 12 pomidorków koktajlowych, 4 ząbki czosnku, świeży tymianek i rozmaryn.

Wykonanie: papryki umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z oliwą. Środki papryk posmarować czosnkową oliwą. Odstawić na pół godziny.

Na papryki nałożyć cieniutkie plasterki cebuli, na cebuli: plastry fety. Na fetę pokruszony ser pleśniowy. Na wierzchu ułożyć pomidorki koktajlowe i oliwki. Całość kompozycji posypać ziołami, skropić resztą oliwy, zawinąć w folię. Ułożyć w żeliwnym garnku, ustawionym nad ogniem. Piec 20 minut.

Jajko na żeberku i liptowski ser

Żeberka podzielić na kawałki (1 kawałek, jedna kostka), nacierać mieszaniną pieprzu, oliwy, sosu sojowego i miodu. Piec na grillu przez 30 minut, obrócić na drugą stronę i dopiec. Podawać z pieczonym jajkiem na twardo i ostrymi piklami z ogórków. Dobre na gorąco, jeszcze lepsze na zimno.

Liptowski ser: masło ucierać z owczym serem (polska bryndza), dodać posiekaną cebulę i paprykę oraz kapary, doprawić kminkiem, musztardą i pastą sardelową. Można dodać szczypiorek. Nakładać na żeberka lub smarować bagietkę.

Oscypek na ruszt

Jego ostry smak nadaje charakteru potrawom z grilla. Ale nie tylko, bo jest świetny do zup, kotletów i sałatek warzywnych na upalne lato. Najprościej zrobić oscypki z grilla. Małe można piec w całości. Większe należy pokroić w grube plastry i układać na ruszcie. Ale to dopiero początek przygody: plastry owczego sera można układać na karkówce, nakryć drugą karkówką i opiec na grillu. Kawałkami oscypka można przetykać szaszłyki. Oscypek zawinięty w plaster boczku i upieczony na grillu jest bardzo smaczny. Oscypkiem można faszerować pstrągi.

Ryba czy kiełbasa? Coraz częściej wybieramy rybę, coraz częściej z regionalnej hodowli

Pstrągi z grilla

Składniki: 4 filety z pstrąga, 4 długie paski wędzonego boczku, świeżo mielony pieprz, sól, kieliszek ginu.

Wykonanie: filety z pstrąga posolić, natrzeć pieprzem, skropić ginem, odstawić na pół godziny do lodówki. Zwinąć filety w roladę, zawinąć w plaster boczku i upiec na grillu. Podawać z pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem.

Rokpol marynowany

Spróbowałem tego specjału w jednej z krakowskich restauracji i polecam go serdecznie. Najpierw należy zrobić mieszankę z pół szklanki posiekanej cebuli, 3 ząbków czosnku, łyżeczki soli, łyżeczki kminku i 4 łyżek posiekanej pietruszki.

25 dag sera rokpol pokroić w plastry o grubości półtora centymetra. Ser układać w słoiku warstwami, posypując każdą – mieszanką cebulową. W miseczce wymieszać oliwę z kilkoma łyżkami octu, dodać grubo mielony pieprz (najlepiej kolorowy) i pokruszony listek laurowy. Zalać ser, zakręcić wieczko i schować na trzy dni do lodówki.

Sałatka litewska

Składniki: 20 dag pieczonego mięsa, 40 dag chleba wileńskiego, 3 kiszone ogórki, 20 dag kiszonej kapusty, 3 pory, 3 marchewki, 3 ziemniaki, 3 szklanki fasoli, olej, sól i pieprz.

Wykonanie: najpierw trzeba ugotować ziemniaki i marchew, pokroić je w kostkę. Potem pokroić kiszoną kapustę, pora, posiekać kiszony ogórek. Wymieszać wszystkie składniki, doprawić czosnkiem, solą i pieprzem, przełożyć do misy i zalać gorącym (bardzo ważne) olejem. Gorący olej nadaje sałatce niepowtarzalny smak.

Żarkoje

Składniki: 60 dag łopatki wieprzowej, 2 cebule, 4 ziemniaki, 4 papryki, 4 pomidory, 4 szklanki bulion, 8 łyżek startego żółtego ser, sól, pieprz.

Wykonanie: mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z plastrami cebuli, doprawić solą z pieprzem. W 4 żaroodpornych kokilkach układać warstwy mięsa i cebuli, na to cząstki pomidora i paseczki papryki, zalać bulionem, nałożyć ziemniaki w plastrach. Zapiekać na grillu przez 30 minut. Na wierzch wysypać starty żółty ser i jeszcze raz zapiec.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Choinka za krew

Choinka za krew

Honorowi dawcy nie będą musieli kupować choinki. W najbliższą środę, leśnicy podarują drzewko każdemu, kto zdecyduje się oddać krew.

Ukradli skarbonkę z napiwkami. Słono za to zapłacą

Ukradli skarbonkę z napiwkami. Słono za to zapłacą

Zamojscy policjanci zatrzymali dwóch złodziei, którzy połasili się na napiwki jednej z restauracji. Grozi im kilka lat więzienia.

Muzyka, wino i śpiew - niedziela na zamku w Janowcu

Muzyka, wino i śpiew - niedziela na zamku w Janowcu

Świąteczne utwory wykonanywane na żywo, stoiska gastronomiczne, kramy z ozdobami, św. Mikołaj, warsztaty plastyczne, animacje z Magicznymi Ogrodami - to wszystko i wiele więcej czeka na wszystkich, którzy w sobotę i niedzielę wybiorą się do zamku w Janowcu.

Jak wyłączyć iPhone’a i go zresetować?

Jak wyłączyć iPhone’a i go zresetować?

Prawdopodobnie większość osób choć raz w życiu musiała zresetować swój telefon. Zazwyczaj użytkownik telefonu jest do tego zmuszony ze względu na to, że urządzenie nie odpowiada i nie można z nim nic zrobić. Smartfon warto jednak zresetować również wtedy, gdy przekazuje się go w użytkowanie innej osobie. Co muszą zrobić posiadacze iPhone’a, by zresetować swoje smartfony?

Nie idzie u siebie, to może pójdzie na wyjeździe? Azoty Puławy zagrają w Lubinie

Nie idzie u siebie, to może pójdzie na wyjeździe? Azoty Puławy zagrają w Lubinie

Trzy porażki z rzędu przed własną publicznością i na razie wystarczy. W niedzielę Azoty Puławy poszukają punktów w Lubinie. Tamtejsze Zagłębie to czwarta drużyna w tabeli Orlen Superligi, tyle że od końca. Spotkanie zaplanowano na godz. 16.

Kinga Linkiewicz idzie jak burza. Podbiła publiczność w Rydze

Kinga Linkiewicz idzie jak burza. Podbiła publiczność w Rydze

Wokalny talent Kingi Linkiewicz przekracza kolejne granice. Tym razem, 23-latka podbiła Rygę. To jej jedenasty międzynarodowy sukces.

Lublin ogłasza konkurs na realizację programu „Dzielnice Kultury”

Lublin ogłasza konkurs na realizację programu „Dzielnice Kultury”

Miasto Lublin ogłosiło konkurs na realizację zadań z zakresu kultury i sztuki w ramach programu „Dzielnice Kultury” na 2025 rok. Oferty można składać do 30 grudnia 2024 roku.

Eliminacje mistrzostw świata 2026 w piłce nożnej. Jedna z potęg w grupie z Polakami

Eliminacje mistrzostw świata 2026 w piłce nożnej. Jedna z potęg w grupie z Polakami

W piątek punktualnie w południe w siedzibie FIFA rozlosowano grupy eliminacji mistrzostw świata, które w 2026 roku odbędą się w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Meksyku. Losowana z drugiego koszyka Polska trafiła do grupy G, gdzie zagra między innymi z jedną z europejskich potęg. Którą? Odpowiedź poznamy w przyszłym roku

Ciri, bohaterka gry Wiedźmin IV
DO ZOBACZENIA
film

Wiedźmin IV na pierwszym zwiastunie, W roli głównej: Ciri (wideo)

Kiedyś jej szukaliśmy, teraz się w nią wcielimy. Sześć minut z Ciri, bohaterka gry Wiedźmin IV.

Poszukiwany za brutalne gwałty zatrzymany w Czechach

Poszukiwany za brutalne gwałty zatrzymany w Czechach

50-latek poszukiwany za brutalne gwałty i rozboje wpadł pod Pragą. Był poszukiwany od 2018 roku.

Laura Miskiniene to liderka Polskiego Cukru AZS UMCS Lublin

Po liderze czas na wicelidera. Polski Cukier AZS UMCS zagra u siebie z VBW Gdynia

Polski Cukier AZS UMCS w niedzielę zagra kolejny hitowy mecz. Tym razem przeciwnikiem będzie VBW Gdynia.

Potrącił mężczyznę i uciekł z miejsca zdarzenia. Targały nim wyrzuty sumienia

Potrącił mężczyznę i uciekł z miejsca zdarzenia. Targały nim wyrzuty sumienia

Do tragicznego wypadku na drodze doszło w nocy z czwartku na piątek. Kierowca uciekł z miejsca zdarzenia, jednak w piątek rano zgłosił się na policję.

ChKS Chełm celuje w trzynaste zwycięstwo, PZL Leonardo Avia kontra wicelider tabeli

ChKS Chełm celuje w trzynaste zwycięstwo, PZL Leonardo Avia kontra wicelider tabeli

W ramach trzeciej rundy Tauron Pucharu Polski ChKS Chełm ponownie okazał się lepszy od rywali zza miedzy i pokonał PZL Leonardo Avię 3:0. W weekend obie nasze drużyny wracają do walki o ligowe punkty. I obie na parkiecie zameldują się w sobotę. Zdecydowanie trudniejszego rywala mają świdniczanie, którzy zmierzą się z drugim zespołem w tabeli.

Jaka pogoda czeka nas w weekend?
film

Jaka pogoda czeka nas w weekend?

Pogodę na Lubelszczyźnie w najbliższy weekend początkowo kształtował będzie wyż przemieszczający się przez Polskę w kierunku Ukrainy i Rumunii. Przyniesie nam trochę rozpogodzeń, ale i niższe wartości temperatury. W niedzielę, za sprawą głębokiego niżu z centrum nad Zatoką Botnicką, znajdziemy się pod wpływem cyrkulacji zachodniej. Napłyną wilgotne masy powietrzne, a w związku z tym nastąpi wzrost zachmurzenia i opady atmosferyczne oraz porywisty i „nieprzyjemny” wiatr.

Parking pod Areną Lublin. Opłaty dla kibiców to nieporozumienie?

Parking pod Areną Lublin. Opłaty dla kibiców to nieporozumienie?

Czy kibice Motoru Lublin powinni płacić za parking pod stadionem w trakcie meczu? Jeden z czytelników wyraził swoje oburzenie w tej sprawie. Urzędnicy tłumaczą, że opłaty są konieczne, ale czy problem można rozwiązać inaczej?

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium