Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

9 lutego 2020 r.
16:52

Gdzie w Lublinie czterech facetów dobrze zje? 7 miejsc na męską kolację marzeń

107 28 A A

Męska kolacja marzeń nie jest skomplikowana: na dobry początek śledź, potem żurek lub kwaśnica. Na drugie dobry szaszłyk, potem golonka i żeberka.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Przedstawiamy siedem najciekawszych miejsc w Lublinie na taki wypad. Jak zwykle nasz wybór jest subiektywny, a kolejność barów i restauracji jest ułożona w porządku alfabetycznym.

Anuszik Grill Bar

Najsłynniejsza miejscówka na Czechowie. Dyskretnie schowana, z małym ogródkiem za lokalem. W środku duży grill, kilka stolików, koza, która grzeje zimą i drewno, które daje ogień. No i ten zapach szaszłyków. Kto raz zje, będzie wracał.

O ormiańskiej knajpce, prowadzonej przez Emmę i Gagika Melkonian, ormiańskie małżeństwo osiadłe w Lublinie, dowiedziałem się od Lecha Cwaliny z „Hades-Szeroka”, który jest fanem ormiańskiej kuchni. To on powiedział mi, że na ulicy Paderewskiego można zjeść horovac (szaszłyk), dolmę (gołąbki) i golonki przyrządzane przez Gagika, na które zjeżdżają się smakosze z całego Lublina. Jakość się potwierdziła. Ktoś powie szaszłyk, jak szaszłyk. W Anusziku liczy się także atmosfera. Tu można wytchnąć od obowiązków zawodowych i domowych, pogadać, poradzić się starszych.

A szaszłyk robi się tak: mięso pokroić na kawałki, wymieszać z solą i pieprzem, skropić octem, obłożyć plastrami cebuli. Odstawić na 24 godziny. Nabijać na szpadki, piec pół godziny nad żarem, polewając bulionem.

Grodzka 16

Smakosze jadą tu na jedno danie: niebywale dobrą golonkę z młodego prosiaka, duszoną w piwie miodowym. Co ciekawe, golonki sprowadzane są z Niemiec. Kruchości i soczystości mięsa opisać się nie da. Szef kuchni podaje ją z kartoflami i marynowanymi buraczkami. Coś pięknego.

Świetne są także żeberka w sosie barbecue, chyba najlepszym w mieście. Sos ma zapach wędzonki, kucharz robi go na bazie przecieru pomidorowego, octu, przypraw oraz brązowego cukru.

Grill Bar przy Witosa

Świetna golonka z grilla, pierwszorzędna kiełbasa z wędzarki i plastry szynki z rożna. Wybitne małosolne, kiszone i korniszony. Wsiadać i jechać na wyżerkę nie z tej ziemi.

Golonka od Pana Sławka zajmuje miejsce na lubelskim podium. Po pierwsze starannie dobrany produkt - od małych, lokalnych dostawców. Mięso jest pachnące, aromatyczne, nie trzeba go katować saletrą, żeby skruszało, ani przyprawami.

Po drugie: naturalne przyprawy do solanki, które dyskretnie doprawiają smak.

Po trzecie: gotowanie w rosole.

Po czwarte: grill opalany drewnem.

Po piąte: szef Sławek ma rękę i serce do golonki. Do golonki idą wyśmienite ogórki w kilku wersjach. Zgodnie z rytmem natury: najpierw małosolne, potem kiszone z beczki, potem dobrutkie małosolne.

Chata - karcma regionalna

Kultowy lokal. Wiejska chata w środku miasta. Muzyka na żywo, kelnerki w strojach regionalnych. Ciepło, klimat jak w domu, swojskie jedzenie. Dobry adres. Nic dziwnego, że ciągle trudno tam o miejsce.

Co warto zamówić? Śledzie na początek. Prawdopodobnie najlepszy żurek w mieście, podany w chlebie. Flaki pitraszone po polsku też dają radę. Hitem jest skwierczonka, aromatyczne mięso z cebulą.

Spróbujcie też pieczonej szynki z kartoflami, golonki i żeberek. Ale myli się ten, kto pomyśli, że to tylko chłopskie koryto. Jadłem tam Danie dziedzica: polędwiczki wieprzowe faszerowane piersią z młodej kury w borowikach. Do tego kartofle w mundurach i ogórek kiszony.

Zobacz także: Najlepsze restauracje w Lublinie według rankingu TripAdvisor

Hades Szeroka

W Hadesie zjecie tatara na kilka sposobów. Od klasycznego, przez świetny tatar po ukraińsku, a skończywszy na tatarze z grzybkami leśnymi.

Panowie lubią tu zadysponować cebulową, która stawia na nogi. Cebulowa jest dobra, bo Elżbieta Cwalina, właścicielka lokalu jest romanistką i zna się na francuskiej kuchni. Cebulową gotuje się według jej autorskiego przepisu.

Królową męskich eskapad jest w Hadesie golonka, której sposób przyrządzenia wymyślił Kazimierz Grześkowiak, autor słynnego przeboju „Chłop żywemu nie przepuści”

Pośpiech

Najpierw była w tym miejscu restauracja „Sportowa”. Sportowa, bo po drugiej stronie znajdowała się hala sportowa „Koziołek”, gdzie odbywały się mecze. I działało kino. W „Sportowej” podawano wódeczkę. A ponieważ to kolidowało ze sportem, zamieniono na bar „Pośpiech”, w którym klasa robotnicza mogła szybko zjeść posiłek, już bez wódeczki.

Choć zamiast piwa dają tam kompot, to smakosze organizują do „Pośpiechu” wyprawy tematyczne. Najpopularniejszym tematem jest ozorek w sosie chrzanowym. Zaraz potem wątróbka i gulasz z serc. „Pośpiech” to smaki, jakich na próżno szukać w innym miejscu. No bo gdzie jeszcze zamówić pierogi z dutkami (płuckami).

Przystań

Trwa w Lublinie niezmiennie i od lat. Zmienia się na lepsze, ale wyśmienita kuchnia polska jest tam cały czas. Za restauracją stoi własny zakład, produkujący wędliny.

Co zamawiamy? Zawsze na początek Trio śledziowe. Kelner przynosi 3 śledzie i 3 kieliszki. Śledzie są z cebulą, w śmietanie i na ostro. Ale koneserzy jadą tu na cynaderki; z patelni i w śmietanie. Najsłynniejsza gorąca przystawka, hit przedwojennego życia restauracyjnego w Lublinie, warta jest co najmniej 3 godzinnego posiedzenia.

Potem idzie barszczyk z kołdunami i słynne zrazy z kluseczkami, w sosie węgierskim. Ikona kuchni PRL-u zyskała w Przystani luksusowy sznyt.

e-Wydanie

Komentarze 28

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Piotr K. / 9 lutego 2020 o 19:06
+41
Kolega restaurator powiedział mi, że jest taki jeden dziennikarz Dziennika Wschodniego, który oferuje się, że za opłatą napisze dobrą recenzje na łamach Dziennika o restauracji. Restauratorzy śmieją się, że jest on kompletnym ignoratnem jeśli chodzi o smaki i porywa się na pisanie o czymś o czym nie ma pojęcia :) Słyszałem, że kiedyś ten dziennikarz tylko oczekiwał, że się nażre się za darmo. No cóż czasy się zmieniły.
Avatar
Kropka / 10 lutego 2020 o 06:55
+20
Dokładnie! Restauratorzy, którzy się szanują i nie sponsorują jedzenia, nie pojawiają się w tych zestawieniach.  Od dawna powtarzam, że wszystkie teksty p. Sulisza powinny być oznaczone jako "tekst sponsorowany", a żaden nie jest - warto by tym odpowiednie urzędy i rady zainteresować, bo to wprowadzanie klienta w błąd
Avatar
smakosz / 9 lutego 2020 o 19:01
+19
Dobrze zjesz wyłącznie kiedy sam sobie ugotujesz.
Avatar
Jasio / 9 lutego 2020 o 17:29
+17
Panie Sulisz odnoszę wrażenie że ocenia pan wyłącznie lokale w których stołuje się pan za darmo. Bar przy Witosa to porażka gdzie nie potrafią odróżnić wątróbki wieprzowej od drobiowej.
Avatar
Smakosz / 9 lutego 2020 o 19:58
+12
Zgadnijcie kto to jest ?ten co dobrze pisze za tkzw wałówke?
Avatar
... / 10 lutego 2020 o 10:42
+11
Kolega restaurator powiedział mi, że jest taki jeden dziennikarz Dziennika Wschodniego, który  oferuje się, że za opłatą napisze dobrą recenzje na łamach Dziennika o restauracji. Restauratorzy śmieją się, że jest on kompletnym ignoratnem jeśli chodzi o smaki i porywa się na pisanie o czymś o czym nie ma pojęcia :) Słyszałem, że kiedyś ten dziennikarz tylko oczekiwał, że się nażre się za darmo. No cóż czasy się zmieniły.
 Naciągana historia, bo dajesz takiemu Januszowi obiad za kilkadziesiąt złotych i niech spada na drzewo, a on strzela Ci reklamę, za którą normalnie musiałbyś zapłacić 10 razy tyle.
 Naciągana historia, bo dajesz takiemu Januszowi obiad za kilkadziesiąt złotych i niech spada na drzewo, a on strzela Ci reklamę, za którą normalnie musiałbyś zapłacić 10 razy tyle. rozwiń
Avatar
mięsko / 9 lutego 2020 o 18:38
+9
SZASZŁYKI NA SŁAWINKU KOŁO BOTANIKA - najlepsze jedzenie dla faceta !!!!
 szaszłyki były tam dobre jak mieli starego grila jeszcze w budzie. mięsko nasączone dymem mięciutkie i soczyste z delikatną cebulką i podwędzoną na dymie słoninką. teraz w nowym lokalu szaszłyk nie jest wędzony ale uparowany i za dużo przypraw. ps .to jest moje odczucie i może się mylę  
Avatar
Głodny / 9 lutego 2020 o 17:35
+9
O tym samym myślałem jak to czytałem ale ktoś mnie uprzedził w komentarzu. Jakosc na Witosa się skończyła , mam ten sam problem, zjem i mi nie dobrze, zgaga, uczucie przejedzenia i taki dziwny zamuł. Nie powiedziałbym ze to świeże mięso a i wyroby własne już nie smakują jak kiedyś. 
Avatar
autopromo / 9 lutego 2020 o 17:31
+9
Czyli już wiemy, gdzie na pewno NIE warto bywać.
Avatar
Klient / 9 lutego 2020 o 17:06
+8
Grill bar na Witosa kiedyś był dobry Nie było miejsca i trzeba było czekać na stolik A teraz puchy i w lokalu i na parkingu Wszedłem po latach i sie zawiodłem Jedzenie nie to co kiedyś Zjadłem kiełbasę i kaszankę a później źle się czułem Brzuch bolał, pojawiła się zgaga, kiełbasa się odbijała no i gazy. Więcej już tam nie pojadę.
Avatar
Magda. / 6 dni temu o 10:21
+3
W dn. 13/02 br , do Baru "Piotruś Pan" na ul. Kowalskiej, wpadł z rozmachem fotograf, podając się za pracownika  powyższej gazety, głośno alarmując, że chętnie zje coś w zamian za reklamę Baru, na łamach dzisiejszego wydania dziennika.  Ani widu ani słychu, a darmowy obiadek zjadł.  Ponadto, nie zapytał obecnych tam osób, o zgodę na upublicznienie ich wizerunku, (pomijam juz RODO i GIODO) . A jak zostal o to zapytany, to zagroził, że nie będzie reklamy. Jak został mu wypomniany szantaż, to się zdenerwował i jak widzę, strzelił focha brakiem publikacji.  No cóż, samo jedzenie i tak się obroni, jest w czołówce najlepszych - *jak u mamy*.
W dn. 13/02 br , do Baru "Piotruś Pan" na ul. Kowalskiej, wpadł z rozmachem fotograf, podając się za pracownika  powyższej gazety, głośno alarmując, że chętnie zje coś w zamian za reklamę Baru, na łamach dzisiejszego wydania dziennika.  Ani widu ani słychu, a darmowy obiadek zjadł.  Ponadto, nie zapytał obecnych tam osób, o zgodę na upublicznienie ich wizerunku, (pomijam juz RODO i GIODO) . A jak zostal o to zapytany, to zagroził, że nie będzie reklamy. Jak został mu wypomniany szantaż, to się zdenerwował i jak widzę, strzelił foch... rozwiń
Avatar
Gość / 10 lutego 2020 o 13:31
+7
Byłem w Barze Anuszik jeden raz i to był niestety jeden raz za dużo.Dałem sie skusić takim właśnie tekstem w Dzienniku nigdy więcej. ps. pozdrawiam Pana redaktora....
Avatar
owoce / 10 lutego 2020 o 12:28
+1
Dla podstarzałego Janusza, mentalnie tkwiącego nadal w XX wieku razem ze swoim piwnym bandziochem, to może i jest jedzenie dla faceta. Normalny współczesny facet dba o zdrową dietę, niewiele soli (raczej zaostrza papryką chili), po mięso sięga oszczędnie i głównie po drobiowe (białko!), do tego zjada stertę rozmaitych warzyw, nie tylko osławione małosolne cioci Gieni.
 życzę smacznego drobiu, owoców i warzywek naszpikowanego całą tablicą nawozów i leków. mieszkam w rejonie gdzie warzywka i owoce są uprawiane. opryskiwacze z pól nie zjeżdżają
 życzę smacznego drobiu, owoców i warzywek naszpikowanego całą tablicą nawozów i leków. mieszkam w rejonie gdzie warzywka i owoce są uprawiane. opryskiwacze z pól nie zjeżdżają rozwiń
Avatar
Feniks / 10 lutego 2020 o 11:11
0
Dla podstarzałego Janusza, mentalnie tkwiącego nadal w XX wieku razem ze swoim piwnym bandziochem, to może i jest jedzenie dla faceta. Normalny współczesny facet dba o zdrową dietę, niewiele soli (raczej zaostrza papryką chili), po mięso sięga oszczędnie i głównie po drobiowe (białko!), do tego zjada stertę rozmaitych warzyw, nie tylko osławione małosolne cioci Gieni. 
Avatar
... / 10 lutego 2020 o 10:42
+11
Kolega restaurator powiedział mi, że jest taki jeden dziennikarz Dziennika Wschodniego, który  oferuje się, że za opłatą napisze dobrą recenzje na łamach Dziennika o restauracji. Restauratorzy śmieją się, że jest on kompletnym ignoratnem jeśli chodzi o smaki i porywa się na pisanie o czymś o czym nie ma pojęcia :) Słyszałem, że kiedyś ten dziennikarz tylko oczekiwał, że się nażre się za darmo. No cóż czasy się zmieniły.
 Naciągana historia, bo dajesz takiemu Januszowi obiad za kilkadziesiąt złotych i niech spada na drzewo, a on strzela Ci reklamę, za którą normalnie musiałbyś zapłacić 10 razy tyle.
 Naciągana historia, bo dajesz takiemu Januszowi obiad za kilkadziesiąt złotych i niech spada na drzewo, a on strzela Ci reklamę, za którą normalnie musiałbyś zapłacić 10 razy tyle. rozwiń
Avatar
Gość / 10 lutego 2020 o 10:01
+3
Byłem w ,,Anusziku " raz . I to był ostatni raz !!!
Avatar
Kropka / 10 lutego 2020 o 06:55
+20
Dokładnie! Restauratorzy, którzy się szanują i nie sponsorują jedzenia, nie pojawiają się w tych zestawieniach.  Od dawna powtarzam, że wszystkie teksty p. Sulisza powinny być oznaczone jako "tekst sponsorowany", a żaden nie jest - warto by tym odpowiednie urzędy i rady zainteresować, bo to wprowadzanie klienta w błąd
Avatar
Dede / 10 lutego 2020 o 06:30
+5
Żreć żreć żreć ...srać srać srać 
Avatar
Gość / 9 lutego 2020 o 21:44
-6
Z taka dieta otylosc i problemy z erekcja GWARANTOWANE
Avatar
Gość / 9 lutego 2020 o 21:30
-6
I po co tyle padliny żreć?
Zobacz wszystkie komentarze 28

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

LUK Politechnika gra dzisiaj ważny mecz z Mickiewiczem Kluczbork

LUK Politechnika gra dzisiaj ważny mecz z Mickiewiczem Kluczbork 0 0

W 22. kolejce spotkań LUK Politechnika Lublin zagra na wyjeździe z Mickiewiczem Kluczbork już w czwartek. Powodem przyspieszenia terminu meczu są kłopoty gospodarzy z halą w weekend

Wypadek na trasie Lublin-Chełm na krajowej "12". Jedna osoba w szpitalu

Wypadek na trasie Lublin-Chełm na krajowej "12". Jedna osoba w szpitalu 0 0

Do wypadku doszło w miejscowości Stołpie (pow. chełmski) na trasie Lublin-Chełm na drodze krajowej nr 12. Jedna osoba została poszkodowana.

Dziesiątki zatrzymanych, wyłudzanie podatku VAT na masową skalę

Dziesiątki zatrzymanych, wyłudzanie podatku VAT na masową skalę 0 1

Zatrzymano ponad 20 osób podejrzanych o wyłudzanie podatku VAT na masową skalę. W akcji brali udział policjanci z CBŚP, agencji ABW oraz celnicy. Według śledczych, podejrzani wyłudzili przynajmniej 35 mln zł.

Wyburzanie budynków szpitala przy ulicy Staszica w Lublinie [transmisja na żywo, wideo]
film

Wyburzanie budynków szpitala przy ulicy Staszica w Lublinie [transmisja na żywo, wideo] 0 4

Ulica Staszica jest już zamknięta dla ruchu samochodów, ale piesi mogą się tędy przemieszczać.

Zima się skończyła, zanim się zaczęła. Żurawie już przyleciały do Poleskiego Parku Narodowego

Zima się skończyła, zanim się zaczęła. Żurawie już przyleciały do Poleskiego Parku Narodowego 18 2

Losy wojny przyrody z kalendarzem są raczej przesądzone – zima się skończyła, zanim się zaczęła i wszystko wskazuje, że pojęcie przedwiośnia będzie już znane z literatury. Jest ciepło, dni są coraz dłuższe. Szybciej od człowieka zareagowała przyroda.

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 20 lutego 2020 r.

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 20 lutego 2020 r. 0 0

Azoty Puławy – Energa MKS Kalisz 32:23. Witamy w ćwierćfinale Pucharu Polski [zdjęcia]
galeria

Azoty Puławy – Energa MKS Kalisz 32:23. Witamy w ćwierćfinale Pucharu Polski [zdjęcia] 0 0

Pewne zwycięstwo Azotów Puławy w 1/8 finału Pucharu Polski. Długo środowe spotkanie z Energą MKS Kalisz było wyrównane, ale gospodarze świetnie finiszowali i ostatecznie pokonali rywali 32:23.

A może szlaban przy wjeździe do Parku Radziwiłłowskiego w Białej Podlaskiej?

A może szlaban przy wjeździe do Parku Radziwiłłowskiego w Białej Podlaskiej? 2 7

Bialscy Bezpartyjni Samorządowcy proponują władzom miasta rozwiązanie problemu wjazdu do parku. Od 7 lutego obowiązuje tu zakaz ruchu.

Lublin: Koziołek poszedł się kąpać

Lublin: Koziołek poszedł się kąpać 0 1

Z Krakowskiego Przedmieścia zniknął uliczny zdrój w postaci koziołka ustawiony przez miejskie wodociągi u wylotu ul. Wróblewskiego.

Większych wycinek na górkach czechowskich na razie nie będzie. TBV poprosiła, żeby nie rozpatrywać jej wniosków

Większych wycinek na górkach czechowskich na razie nie będzie. TBV poprosiła, żeby nie rozpatrywać jej wniosków 25 40

Zawieszone zostały wszystkie postępowania w sprawie zgody na wycinkę 220 drzew z górek czechowskich. Poprosił o to właściciel terenu, spółka TBV Investment, choć wcześniej wnioskowała o zgodę na cięcia. Mimo to na górki wkroczyli pilarze i wycięli część drzew, ale takich, na które nie trzeba mieć pozwolenia.

Przemysław Czarnek w sztabie wyborczym Andrzeja Dudy

Przemysław Czarnek w sztabie wyborczym Andrzeja Dudy 0 27

Lubelski poseł Przemysław Czarnek znalazł się w składzie ścisłego sztabu wyborczego starającego się w nadchodzących wyborach o reelekcję prezydenta Andrzeja Dudy.

Rekordowa frekwencja w Muzeum na Majdanku

Rekordowa frekwencja w Muzeum na Majdanku 0 4

Najwyższą od 50 lat frekwencję zanotowało w ubiegłym roku Państwowe Muzeum na Majdanku. W ciągu minionych dwunastu miesięcy instytucję wraz z jej oddziałami odwiedziło ponad 312 tys. osób.

„Wziąść”, „swetr” i „dzień dzisiejszy” czyli 100 najczęstszych błędów w polskim internecie
galeria

„Wziąść”, „swetr” i „dzień dzisiejszy” czyli 100 najczęstszych błędów w polskim internecie 31 11

Jakie błędy popełniają najczęściej polscy internauci? Raport 100 najczęstszych błędów językowych powstał z okazji zbliżającego się 21 lutego Międzynarodowego Dnia Języka Ojczystego.

Ważne zwycięstwo lubelskich "Pszczółek" z Energą Toruń

Ważne zwycięstwo lubelskich "Pszczółek" z Energą Toruń 0 9

Ważna wygraną w zaległym meczu 13. kolejki zanotowały koszykarki Pszczółki Polski Cukier AZS UMCS Lublin. Akademiczki pokonały Energę Toruń 75:67, chociaż to spotkanie było chyba bardziej zacięte, niż spodziewały się tego lublinianki

Kozak kontra boomer czyli najpopularniejsze słowa młodzieżowe w polskim internecie

Kozak kontra boomer czyli najpopularniejsze słowa młodzieżowe w polskim internecie 0 1

Jakie są najpopularniejsze słowa młodzieżowe w polskim internecie? Odpowiedź daje raport przygotowany przez markę Nadwyraz.com

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.