Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

25 sierpnia 2019 r.
15:45

La Dolce Pera czyli Słodka Gruszka w Lublinie. Cukiernik, który został szefem kuchni

Jacek Ochal, szef kuchni La dolce Pera: - Region Emilia to raj dla miłośników dobrej kuchni. Stąd pochodzi wiele specjalności, które stały się znane na całym świecie. Wyjątkową specjalnością jest Gnocco Fritto. To pyszne wytrawne „faworki”, które podaje się zamiast chleba<br />
Jacek Ochal, szef kuchni La dolce Pera: - Region Emilia to raj dla miłośników dobrej kuchni. Stąd pochodzi wiele specjalności, które stały się znane na całym świecie. Wyjątkową specjalnością jest Gnocco Fritto. To pyszne wytrawne „faworki”, które podaje się zamiast chleba
(fot. Małgorzata Sulisz)

Jacek Ochal został szefem kuchni i otworzył na Czubach autorską restaurację La dolce Pera: Słodka Gruszka. W roli głównej owoce gruszy „Bonkreta Williama”. Dziś o gruszce w kuchni i o słynnych włoskich przysmakach. Mamy dla was autorskie receptury Jacka na Bruschetta Classico, prawdziwe Tagliatelle Bolognese, włoskie schabowe i pyszną Piadinę z Ricottą i Prosciutto.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Jacek Ochal to drugi cukiernik w Lublinie, który jest szefem kuchni. Pierwszy to Jean Bos, nadworny kucharz króla Belgów, który jest szefem kuchni restauracji Eco przy hotelu Agit.

– W renesansie cukiernik był bardzo cenionym fachem, w hierarchii stał nad kucharzem – mówi Jean Bos. Jacek Ochal na Czubach ma już swoją Cukiernię Williams, gdzie można kupić i zjeść słynne ciastka. – Oraz lody. Szczególnie dumny jestem z Lodów Lubelskich na kozim mleku z dodatkiem ziaren słonecznika. Kiedyś na Roztoczu zobaczyłem łany pełne kwitnących słoneczników i ten obraz zainspirował mnie do stworzenia regionalnych lodów – mówi Ochal. Od kilku miesięcy obok cukierni otworzył restaurację z włoską kuchnią, gdzie podaje prawdziwą pizzę neapolitańską. Jacka Ochala zobaczycie we wrześniu z pokazem na scenie Europejskiego Festiwalu Smaku. Temat? Włoska kuchnia modna w Polsce w XVI wieku. A tymczasem kilka autorskich przepisów od cukiernika, który został właścicielem włoskiej restauracji La Dolce Pera na Czubach.

Bruschetta Classico

Składniki: jedna ciabatta albo chlebek, 6 pomidorów koktajlowych, świeża bazylia, oliwa, ząbek czosnku.

Wykonanie: ciabattę (bądź chlebek) pokroić na grubsze kromki i przesmażyć na oliwie na grzankę (można też je upiec w 180 stopniach uprzednio smarując oliwą). Następnie przeskrobać ząbkiem czosnku i trzeć do wtarcia przynajmniej połowy ząbka. Następnie pokroić pomidory koktajlowe w ćwiartki (jeżeli mają dużo pestek warto usunąć gniazda nasienne) i ułożyć na naszej grzance. Posypać pieprzem i solą. Finalnie udekorować porwanymi w rękach liśćmi bazylii. Smacznego.

Tagliatelle Bolognese

Składniki: makaron Tagliatelle, 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 300 g z udźca wołowego, Parmigiano Reggiano bądź Grana Padano, 2 x Pomidory w puszce (najlepiej włoskie), marchew, seler naciowy, cebula żółta, 1/4 kieliszka czerwonego wytrawnego wina, oliwa, świeża bazylia.

Wykonanie: na oliwie w głębokim garnku usmażyć posiekane i obrane: marchew, seler i cebulę. Smażyć całość do zezłocenia. Dodać mięso i poczekać, aż odparuje całość wody z mięsa i mięso zbrązowieje - tę czynność najlepiej wykonywać na średnim ogniu. Dodać wino i poczekać aż odparuję. Wykonując wszystkie powyższe czynności należy pamiętać, aby całość mieszać; najwygodniej jest do tego używać drewnianej szpatułki. Na tym etapie dodać można trochę soli oraz czarnego pieprzu. Dodać pomidory i trochę wody (puszka po pomidorach będzie pomocna przy dodawaniu wody ). Całość mieszać. Na tym etapie bardzo ważna jest słodkość pomidorów: jeżeli nie są naturalnie słodkie albo nasze warzywa nie dały wystarczającej słodkości możemy delikatnie posłodzić całość - warto użyć do tego celu coś innego niż zwykły biały cukier -0 owoce mile widziane. Całość mieszać od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło. Dodać bazylię. Całość zredukować o połowę: będzie gotowe wtedy, jak tłuszcz zacznie oddzielać się na powierzchni potrawki. W osobnym garnku ugotować wodę i zagotować makaron. Uwaga: nie gotujemy makaronu al dente do końca. Porcję makaronu wrzucić do rondelka razem z gorącym ragu. Wymieszać i zredukować. Całość wyłożyć na talerz i posypać serem i bazylią. Smacznego.

Valsugana. Schabowy po włosku

Składniki: cielęcina pocięta na kotlety (może być schab), 1/8 kostki masła, plaster sera żółtego, plaster szynki parmeńskiej, kubek bulionu, mąka (00, 450 albo 500), jajko, śmietanka 30, suszone oregano.

Wykonanie: mięso rozklepać na cieniutkie kotlety, obtoczyć w jajku i mące. Smażyć na maśle z obydwu stron. Położyć plaster sera, posypać oregano i położyć plaster szynki. Całość zalać bulionem i dusić pod przykryciem ok. 10 min. Gdy kotlet jest już miękki dodać śmietanki i zredukować całość do sosu. Smacznego.

Piadina z Ricottą i Prosciutto

Składniki: 500 g mąki 00, 120 g smalcu, 250 g wody, szczypta soli, plaster szynki parmeńskiej, garść rukoli, 2 łyżki ricotty

Wykonanie: wodę podgrzać w rondelku i rozpuścić w niej smalec. Odstawić, żeby lekko przestygła. Mąkę wsypać do miski razem z solą. Dodać wodę ze smalcem i wyrabiać aż powstanie ciasto. Będzie gotowe jak całość będzie zwarta i nie będzie kleiła się do rąk. Następnie wyrobić małe kuleczki, posypać mąką i rozwałkować cieniutko. Na rozgrzanej patelni prażyć placek z obydwu stron jak naleśnika. Gotową tortillę dobrze jest potrzymać kilka minut w suchej ściereczce. Połowę tortilli posmarować ricottą, i ułożyć na niej rukolę i szynkę. Zamknąć drugą połowę jak książkę i w takiej pół-księżycowej formie podprażyć jeszcze chwilę na suchej patelni. Całość pokroić na 4 części.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Już po licencjacie. Kolejne czepkowanie w AZ i pierwsze umowy o pracę
ZDJĘCIA
galeria

Już po licencjacie. Kolejne czepkowanie w AZ i pierwsze umowy o pracę

Po trzech latach studiów nastąpił uroczysty finał. Mury Akademii Zamojskiej opuściło kolejne grono pielęgniarek i pielęgniarzy z tytułem licencjata. Wszyscy na zakończenie tego etapu edukacji odebrali symboliczne czepki, a trzy najlepsze studentki dostały etaty.

Cyrk bez granic wraca do Lublina. Rusza 12. edycja festiwalu Cyrkulacje
26 września 2025, 17:00

Cyrk bez granic wraca do Lublina. Rusza 12. edycja festiwalu Cyrkulacje

Od 26 września do 12 października Centrum Spotkania Kultur stanie się areną magii, akrobacji i… czystej energii. Wszystko za sprawą 12. edycji Wschodnioeuropejskiego Festiwalu Cyrku Współczesnego Cyrkulacje. To już tradycja, że jesienią stolica Lubelszczyzny wita artystów, którzy sztukę cyrku wynoszą poza granice wyobraźni.

Bartłomiej Pelczar jest jednym z graczy, którzy w poprzednim sezonie sięgnęli po wicemistrzostwo Polski

PGE Start Lublin chce powalczyć o Pekao Superpuchar Polski

W sobotę w Warszawie sezon koszykarski w Polsce zostanie oficjalnie zainaugurowany rozgrywkami o Pekao Superpuchar Polski

Pierwszy weekend jesieni. Jak wypadnie pogodowo?
PROGNOZA POGODY
film

Pierwszy weekend jesieni. Jak wypadnie pogodowo?

Pierwszy jesienny weekend przywita nas słońcem, jednak z biegiem godzin pojawiać się będzie coraz więcej chmur. O szczegółach opowiada Katarzyna Rybacka.

Projekt utworzenia Miejskiego Urzędu Pracy w Chełmie został zdjęty z porządku obrad sesji Rady Miasta

Pat w sprawie Miejskiego Urzędu Pracy Chełmie. Radni podzieleni

Ponad 2,5 mln zł rocznie Chełm dopłaca do funkcjonowania Powiatowego Urzędu Pracy. Rosnące koszty skłoniły władze miasta do propozycji utworzenia własnej instytucji – Miejskiego Urzędu Pracy. Jednak pomysł prezydenta Jakuba Banaszka już na starcie budzi poważne wątpliwości radnych.

Tragedia w powiecie ryckim. Nie żyje 23-latek

Tragedia w powiecie ryckim. Nie żyje 23-latek

W piątek rano doszło do tragicznego wypadku na drodze powiatowej nr 1415L. Niestety jedna osoba nie żyje.

Mateusz Stolarski (Motor Lublin): Najważniejsza jest dla nas liga

Mateusz Stolarski (Motor Lublin): Najważniejsza jest dla nas liga

Motor Lublin w czwartkowy wieczór przegrał po dogrywce 0:1 z Arką w Gdyni i odpadł z rozgrywek STS Pucharu Polski. Jak spotkanie podsumowali szkoleniowcy obu ekip?

Uniwersytecki Szpital Kliniczny Nr 1 w Lublinie po raz kolejny wyróżniony

Uniwersytecki Szpital Kliniczny Nr 1 w Lublinie po raz kolejny wyróżniony

Uniwersytecki Szpital Kliniczny Nr 1 w Lublinie został uhonorowany prestiżowym wyróżnieniem „Wymagaj Jakości”, przyznawanym przez Rzecznika Praw Pacjenta i Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia. Nagrodę odebrała 23 września Dyrektor Naczelna placówki Beata Gawelska.

Jesteś mistrzem scrabble? Zgłoś się do tego turnieju

Jesteś mistrzem scrabble? Zgłoś się do tego turnieju

W weekend Politechnika Lubelska zaprasza na V Otwarte Mistrzostwa Lublina w Scrabble. Turniej odbędzie się w budynku Wydziału Budownictwa i Architektury przy ul. Nadbystrzyckiej 40.

Tętent kopyt, rżenie i skoki. Święto Konia 2025
NASZ PATRONAT
galeria

Tętent kopyt, rżenie i skoki. Święto Konia 2025

To były dwa wyjątkowe dni, podczas których w Sitnie, na placu Lubelskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Końskowoli królowały rumaki i jeźdźcy. Piątą edycję Święta Konia zorganizowało Terenowe Koło Hodowców Koni w Zamościu wspólnie ze Szwadronem Kawalerii Ochotniczej w Barwach 9 Pułku Ułanów Małopolskich w Zamościu.

Drugie derby w tym miesiącu. AZS AWF Biała Podlaska zmierzy się z KPR Padwą Zamość

Drugie derby w tym miesiącu. AZS AWF Biała Podlaska zmierzy się z KPR Padwą Zamość

W piątek, o godzinie 17, AZS AWF Biała Podlaska zmierzy się z KPR Padwą Zamość

Zdjęcie ilustracyjne
BOGDANKA

Morderstwo w Boże Narodzenie. Brat zabił brata

Do Sądu Okręgowego w Lublinie wpłynął akt oskarżenia przeciwko 36-letniemu górnikowi, który miał zabić swojego brata. W tle dramatu pojawiają się alkohol, konflikt o majątek i porachunki miłosne.

Motor Lublin przegrywa w Gdyni po dogrywce i żegna się z STS Pucharem Polski już po pierwszej rundzie
galeria

Motor Lublin przegrywa w Gdyni po dogrywce i żegna się z STS Pucharem Polski już po pierwszej rundzie

Od dłuższego czasu mecze pomiędzy Arką Gdynia, a Motorem Lublin budzą ogromne emocje i tak też było w „Pucharze Tysiąca Drużyn”. Do wyłonienia zwycięzcy w czwartkowym starciu potrzebna była dogrywka, w której gola na wagę awansu zdobył zespół znad morza

Ścianka i defibrylatory to niektóre ze zwycięskich projektów puławskiego BO 2026
Puławy

Wyniki budżetu obywatelskiego w Puławach. Te projekty wygrały

Niecałe trzy tysiące puławian oddało ważne głosy na projekty budżetu obywatelskiego 2026. Finansowanie otrzyma 8 z 38 finałowych propozycji. Najwięcej pieniędzy pochłonie nowa ścianka wspinaczkowa na puławskich błoniach.

Avia Świdnik sensacyjnie pokonała u siebie pierwszoligowy Ruch Chorzów
galeria

Sensacja w Świdniku. Avia zasłużenie pokonała Ruch Chorzów w STS Pucharze Polski! [ZDJĘCIA]

Takie historie kochają kibice piłki nożnej. W czwartkowe popołudnie Avia Świdnik postarała się o nie lada niespodziankę i w pierwszej rundzie „Pucharu Tysiąca Drużyn” niespodziewanie pokonała u siebie grający w Betclic I Lidze Ruch Chorzów

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium