Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

31 grudnia 2015 r.
16:00

Najlepsze dania 2015 w restauracjach w Lublinie. Nasz ranking

0 7 A A
Maciej Borucki, szef kuchni w Czarciej Łapie (fot. Maciej Kaczanowski)
Maciej Borucki, szef kuchni w Czarciej Łapie (fot. Maciej Kaczanowski)

Oto 10 potraw, które warto zjeść w lubelskich restauracjach. Są wśród nich przystawki, zupy i drugie dania. Nasz ranking jest subiektywny, a dania występują w kolejności alfabetycznej.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

To był całkiem niezły rok dla lubelskich restauracji. Mało lokali padło, powstały nowe. kulinarny pejzaż Lublina ożywiły modne trendy. Coraz bardziej liczy się kuchnia prosto od człowieka, oparta na lokalnych produktach i regionalnych recepturach. Cały czas owoce morza trzymają się mocno. Oto 10 dań, które nam bardzo w kończącym się roku smakowały.

Boczniaki z patelni w Ulicach Miasta

Przez lata do Ulic Miasta chodziłem na duszone żołądki gęsie i rydze z patelni. Teraz do tego przystawkowego duetu dołączyły boczniaki z patelni, które uwielbiam pod każdą postacią. Można z nich ugotować pyszne flaczki, można je zrobić na podobieństwo kani; jak schabowe.

W Ulicach Miasta boczniaki podawane są na żeliwnych patelniach. Na stole jeszcze skwierczą, rozkosznie pachnie czosnek i zielona pietruszka. W zestawie dostaniecie bagietkę. Boczniaki są idealnie usmażone, soczyste, ale chrupiące. Kucharz wie, że smaży się je bardzo krótko, przetrzymane robią się gumowate i bez smaku.

Carpaccio z ośmiornicy w Czarciej Łapie

Ośmiornica ma delikatne mięso o charakterystycznym smaku. Przeważnie restauracje podają ośmiornice z grilla lub długo duszone w aromatycznych przyprawach. W tej konfiguracji unikalny smak mięsa chowa się na drugim planie.

W przypadku carpaccio z Czarciej Łapy mięso jest wstępnie gotowane, następnie marynowane w dobrej oliwie. Do tego sól, świeżo zmielony pieprz oraz wypiekane na miejscu bułeczki, którymi zbiera się z talerza oliwę. Dodatki w postaci mandarynki, marynowanej rzodkwi czy tartego sera zaostrzają apetyt, ale bohaterem dania jest wyborne mięso.

Pasta con frutti di mare w Ivo Italian

Cały czas makarony z owocami morza smakują mi w Ivo Italian najbardziej. Po pierwsze bardzo lubię, jak świeżo zrobiony makaron wisi na specjalnym wieszaku i czeka na hop do garnka. Po drugie: odpowiada mi stopień jego twardości. Po trzecie: owoców morza w daniu jest po prostu dużo.

Ktoś powie: nie liczy się ilość lecz jakość. Zgoda. Ktoś drugi powie, że jak Ivo Violante gotuje makaron jest super, jak drugi kucharz: jest inaczej. Mam na to sposób. Chodzę tam wtedy, kiedy na zmianie gotuje włoski kucharz. Ma rękę do owoców morza i już.

Pielmieni w Old Pubie

Zawsze były mocną stroną tej najstarszej z lubelskich restauracji.
Ostatnio pielmieni robi tu Mariia Viznovych z Ukrainy, która przez kilka lat pracowała dla Magdy Gessler. Nieco inne ciasto, dużo rosołu w środku pierożka, który najlepiej jeść łyżką, żeby nie uronić owego eliksiru pachnącego świeżym mięsem i ziołami. Pielmieni polane są klarowanym masłem, dodatkiem jest kwaśna, tłusta śmietana. Pielmieni robi też Dorota Otachel, właścicielka Old Pubu. Mają więcej baraniny. Najlepiej zamówić obie wersje i porównać.

Pierogi z kaczki w Trzech Romansach

Trzy Romanse to nowa restauracja w hotelu Wieniawski. Szefem kuchni jest tu Piotr Skwarek, jeden z najciekawszych szefów kuchni po prawej stronie Wisły. Gotuje nowocześnie, ale z poszanowaniem tradycji.

Jego popisowym daniem są pierogi z kaczki polane pomarańczowym masłem z szałwią. Są godne poematu. Doskonałą harmonię pomiędzy staropolskim farszem z kaczki, a pomarańczowym masłem z akcentami szałwii, docenią najwięksi smakosze. Pierogi są delikatnie przyprawione, kaczka smakuje jak kaczka - za daniem stoi legenda staropolskiej kuchni. Jej bogactwo, smak i wyrafinowanie.

Policzki wołowe w Trybunalska Caffe

Bardzo lubię wołowinę. Najchętniej sztukę mięsa z sosem chrzanowym, pręgę w sosie własnym, kawał antrykotu. Uwielbiam ogony wołowe wolno duszone w winie. Liczy się smak mięsa, ale także sos własny, który wydziela się podczas duszenia. I jego „kleistość”, która sprawia, że trudno je przesuszyć.

Chyba najdelikatniejszym daniem są policzki wołowe. W Trybunalskiej Jarosław Sak przyrządza je metodą sous-vide. Przez co mięso rozpływa się w ustach. Co do mięsa znajdziecie na talerzu? Ziemianki z chrzanem, szpinak z czosnkiem, sos cebulowy i prażona cebula. Można sobie poeksperymentować z połączeniami. Samo mięso z sosem cebulowym, samo mięso ze szpinakiem. Jak pasuje.

Stek w Alterze

Stek stekowi nie równy. W Lublinie o dobry stek łatwo nie jest, choć sezonowana wołowina w polskim i argentyńskim wydaniu jest do dyspozycji kucharzy. Stekożercy mają swe miejsca na Starym Mieście.

Najlepszy stek z polędwicy jadłem w restauracji hotelu Alter. O jego dobroci decyduje wysoka jakość mięsa, co przekłada się na wyborny smak. I stopień wysmażenia. Stek zamknięty jest w aromatycznej, chrupiącej skórce, w środku zachwyca soczystością i miękkością. Rzadko bywa tak, że stek rozpływa się w ustach. Tu się rozpływa. Pikanterii dodaje towarzystwo palonych pestek dyni i burak glazurowany w sosie balsamicznym.

Syser w Armenii

Uwielbiam jagnięcinę oraz baraninę, szkoda, że jej w lubelskich restauracjach tak mało. W ormiańskiej restauracji Armenia jagnięcina występuje w kilku postaciach. Najbardziej cenię syser, zupę z ciecierzycą, jagnięciną i warzywami, podawaną z lawaszem.

Syser to coś więcej niż zupa. To rozgrzewające danie jednogarnkowe. W dużym, głębokim talerzu znajdziecie porządny kawał jagnięciny, warzywa, mą ulubioną cieciorkę. Cała dobroć zalana jest mocnym, esencjonalnym rosołem. Mięso rozpływa się w ustach, nie trzeba noża. Cieciorka ugotowana al dente zdobi danie, warzywa pachną kolendrą. Lawasz, rwany palcami pozwala delektować się daniem.

Tatar w Kardamonie

To rodzaj widowiska z udziałem szefa kuchni, który bezszelestnie pojawia się przy stoliku klienta ze specjalnym stanowiskiem pracy. Zaczyna o tego, że pokazuje polędwicę i prosi o akceptację. Tak, jak w przypadku dobrego wina. Brawo.

Następnie pyta o stopień posiekania mięsa. Sieka je na żywo tasakiem i ostrym nożem. Nie żadna tam maszynka, w której trzewiach niejedno się kryje. Następnie dobiera dodatki: siekaną cebulę, marynowane grzyby, kiszony ogórek, francuską musztardę. Na koniec przepiórcze jajo. Dlaczego przepiórcze? Otóż okazuje się, że to kurze jest zbyt duże do porcji tatara i zagłusza smak świeżego mięsa. A wszak ono jest najważniejsze.

Won ton z Orientacji

Orientacja to malutka jadłodajnia azjatycka, która stawia na wysoką jakość składników i ich świeżość. Zaglądam tam na pierożki won ton, gotowane na parze w bambusowych sitkach. Są won tony z warzywami, z kurczakiem, z wieprzowiną, wieprzowiną i krewetką oraz kaczką.

Ciasto jest cienkie, szkliste i genialne. Nadzienie bardzo aromatyczne. Można jeść pierożki same, można z orientalnymi sosami i surówkami. A ponieważ istotą won tonów są won tony, jem je same. Numer jeden to pierożki z wieprzowiną i krewetkami. Mocne, zdecydowane, pyszne. Bardzo cenię także won tony wegetariańskie - aż trudno uwierzyć, że warzywa mogą mieć tyle smaku. Generalnie: wyśmienite.

Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Znęcał się nad rodzicami i groził im nożem. To nie pierwsza taka sytuacja

Znęcał się nad rodzicami i groził im nożem. To nie pierwsza taka sytuacja

Wyzywał, poniżał, popychał, nie pozwalał spać – schorowani rodzice 34-letniego mężczyzny nie mieli łatwego życia. O losie ich syna zdecyduje teraz sąd.

Camilla Herrem

ME piłkarek ręcznych: Norwegia i Dania zagrają w finale

Za nami pierwsze kluczowe rozstrzygnięcia trwających od 28 listopada mistrzostw Europy w piłce ręcznej kobiet. W piątkowych półfinałach rozegranych w Wiedniu triumfowały reprezentacje Norwegii i Danii, które w niedzielę zagrają o złoty medal. O najniższe stopień podium powalczą Francuzki i Węgierki.

Ptasia grypa zaczyna nowy sezon. Czy jest się czego obawiać?
ROZMOWA Z EKSPERTEM

Ptasia grypa zaczyna nowy sezon. Czy jest się czego obawiać?

Co roku zabija w Polsce miliony ptaków hodowlanych uderzając w rodzimy przemysł drobiarski. O ile zeszły sezon był pod względem spokojny, ten zaczął się o wiele gorzej. Na Lubelszczyźnie mamy już cztery ogniska: trzy w powiecie lubartowskim i jedno w ryckim. O tym skąd się wziął wirus H5N1, gdzie występuje najczęściej i czy może być groźny dla ludzi, rozmawiamy z prof. KrzysztofemŚmietanką z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach.

Mikołajki w Helium
foto
galeria

Mikołajki w Helium

Jeśli chcecie zobaczyć, jak się bawiliście na ostatniej imprezie w Helium Club, to zapraszamy do naszej fotogalerii. Tym razem fotki z cotygodniowego Ladies Night w Mikołajkowym wydaniu. Tak się bawi Lublin!

Zgubił narkotyki w sklepie. Wszystko nagrały kamery

Zgubił narkotyki w sklepie. Wszystko nagrały kamery

Do nietypowej sytuacji doszło w jednym ze sklepów spożywczych na terenie Świdnika. 20-latkowi wypadł woreczek strunowy, który szybko trafił wraz z właścicielem w ręce policji.

Wyprzedzanie zakończone tragedią. Nie żyje 39-latka

Wyprzedzanie zakończone tragedią. Nie żyje 39-latka

Kobieta próbowała wyprzedzić kilka samochodów na raz, ale jej jazda zakończyła się kraksą na drzewie. Razem z nią podróżowało dziecko.

Siała baba mak, nie wiedziała jak… więc zrobiła struclę makową!
DZIENNIK ZE SMAKIEM

Siała baba mak, nie wiedziała jak… więc zrobiła struclę makową!

Gdy zakwas na barszcz gotowy, a śledzie się marynują, warto pomyśleć o czymś słodkim na świąteczny stół.

The Analogs w Zgrzycie
koncert
14 grudnia 2024, 19:00

The Analogs w Zgrzycie

Dziś w Fabryce Kultury Zgrzyt będzie głośno i skocznie ponieważ wystąpi jeden z najbardziej znanych polskich zespołów street punkowych – The Analogs, którego koncerty są bardzo żywiołowe. Jako support zaprezentuje się Offensywa.

Jutro zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?
ZMIANY

Jutro zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?

Przed nami dwie niedziele handlowe. W następnym roku może być ich więcej, ale wszystko zależy od decyzji prezydenta.

Szarpał i groził lubelskiej europosłance. Adam H. usłyszał wyrok

Szarpał i groził lubelskiej europosłance. Adam H. usłyszał wyrok

Adam H. szarpał i groził europosłance Marcie Wcisło (KO) na miejskim targowisku w Opolu Lubelskim. 56-latek właśnie usłyszał wyrok.

Trwa zbiórka dla pogorzelców z Idalina. Gmina ogłosiła żałobę
PO POŻARZE

Trwa zbiórka dla pogorzelców z Idalina. Gmina ogłosiła żałobę

Zaledwie w kilka godzin internauci uzbierali ponad 180 tys. zł, a kwota cały czas rośnie. Ocalałym pomagają m.in. sąsiedzi i władze gminy

91 mln 256 tys. 729 zł trafione w Eurojackpot

91 mln 256 tys. 729 zł trafione w Eurojackpot

Ktoś w Polsce trafił główną nagrodę w loterii Eurojackpot. Rozbił bank, zgarniając ponad 91 mln zł. 13 grudnia okazał się dla niego szczęśliwy.

Mikołajki z Trzydziestką
foto
galeria

Mikołajki z Trzydziestką

W Klubie 30 obchodzono Mikołajki. Wszyscy bawili się wyśmienicie. Impreza na całego. Na parkiecie był ogień. Nie zabrakło największych hitów ostatnich lat oraz wspólnych fotek. Tak się bawi Lublin!

Pogoń Łaszczówka po rundzie jesiennej zajmuje siódme miejsce w zamojskiej klasie okręgowej

Pogoń 96 Łaszczówka liczy na udaną rundę wiosenną w zamojskiej klasie okregowej

W ostatnich latach Pogoń 96 Łaszczówka nadawała ton rozgrywkom najciekawszej ligi świata i kończyła je w ścisłej czołówce. Jednak po rundzie jesiennej obecnego sezonu ekipa trenera Jerzego Bojko zajmuje dopiero siódme miejsce w stawce. W Łaszczówce wierzą jednak, że wiosną będzie zdecydowanie lepiej

W ten weekend zadzieją się prawdziwe cuda
Magazyn

W ten weekend zadzieją się prawdziwe cuda

Zbliża się finał 24. edycji akcji Szlachetna Paczka, czyli Weekend Cudów. Wolontariusze ruszą z darami do potrzebujących rodzin.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium