Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

31 grudnia 2015 r.
16:00

Najlepsze dania 2015 w restauracjach w Lublinie. Nasz ranking

Maciej Borucki, szef kuchni w Czarciej Łapie (fot. Maciej Kaczanowski)
Maciej Borucki, szef kuchni w Czarciej Łapie (fot. Maciej Kaczanowski)

Oto 10 potraw, które warto zjeść w lubelskich restauracjach. Są wśród nich przystawki, zupy i drugie dania. Nasz ranking jest subiektywny, a dania występują w kolejności alfabetycznej.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

To był całkiem niezły rok dla lubelskich restauracji. Mało lokali padło, powstały nowe. kulinarny pejzaż Lublina ożywiły modne trendy. Coraz bardziej liczy się kuchnia prosto od człowieka, oparta na lokalnych produktach i regionalnych recepturach. Cały czas owoce morza trzymają się mocno. Oto 10 dań, które nam bardzo w kończącym się roku smakowały.

Boczniaki z patelni w Ulicach Miasta

Przez lata do Ulic Miasta chodziłem na duszone żołądki gęsie i rydze z patelni. Teraz do tego przystawkowego duetu dołączyły boczniaki z patelni, które uwielbiam pod każdą postacią. Można z nich ugotować pyszne flaczki, można je zrobić na podobieństwo kani; jak schabowe.

W Ulicach Miasta boczniaki podawane są na żeliwnych patelniach. Na stole jeszcze skwierczą, rozkosznie pachnie czosnek i zielona pietruszka. W zestawie dostaniecie bagietkę. Boczniaki są idealnie usmażone, soczyste, ale chrupiące. Kucharz wie, że smaży się je bardzo krótko, przetrzymane robią się gumowate i bez smaku.

Carpaccio z ośmiornicy w Czarciej Łapie

Ośmiornica ma delikatne mięso o charakterystycznym smaku. Przeważnie restauracje podają ośmiornice z grilla lub długo duszone w aromatycznych przyprawach. W tej konfiguracji unikalny smak mięsa chowa się na drugim planie.

W przypadku carpaccio z Czarciej Łapy mięso jest wstępnie gotowane, następnie marynowane w dobrej oliwie. Do tego sól, świeżo zmielony pieprz oraz wypiekane na miejscu bułeczki, którymi zbiera się z talerza oliwę. Dodatki w postaci mandarynki, marynowanej rzodkwi czy tartego sera zaostrzają apetyt, ale bohaterem dania jest wyborne mięso.

Pasta con frutti di mare w Ivo Italian

Cały czas makarony z owocami morza smakują mi w Ivo Italian najbardziej. Po pierwsze bardzo lubię, jak świeżo zrobiony makaron wisi na specjalnym wieszaku i czeka na hop do garnka. Po drugie: odpowiada mi stopień jego twardości. Po trzecie: owoców morza w daniu jest po prostu dużo.

Ktoś powie: nie liczy się ilość lecz jakość. Zgoda. Ktoś drugi powie, że jak Ivo Violante gotuje makaron jest super, jak drugi kucharz: jest inaczej. Mam na to sposób. Chodzę tam wtedy, kiedy na zmianie gotuje włoski kucharz. Ma rękę do owoców morza i już.

Pielmieni w Old Pubie

Zawsze były mocną stroną tej najstarszej z lubelskich restauracji.
Ostatnio pielmieni robi tu Mariia Viznovych z Ukrainy, która przez kilka lat pracowała dla Magdy Gessler. Nieco inne ciasto, dużo rosołu w środku pierożka, który najlepiej jeść łyżką, żeby nie uronić owego eliksiru pachnącego świeżym mięsem i ziołami. Pielmieni polane są klarowanym masłem, dodatkiem jest kwaśna, tłusta śmietana. Pielmieni robi też Dorota Otachel, właścicielka Old Pubu. Mają więcej baraniny. Najlepiej zamówić obie wersje i porównać.

Pierogi z kaczki w Trzech Romansach

Trzy Romanse to nowa restauracja w hotelu Wieniawski. Szefem kuchni jest tu Piotr Skwarek, jeden z najciekawszych szefów kuchni po prawej stronie Wisły. Gotuje nowocześnie, ale z poszanowaniem tradycji.

Jego popisowym daniem są pierogi z kaczki polane pomarańczowym masłem z szałwią. Są godne poematu. Doskonałą harmonię pomiędzy staropolskim farszem z kaczki, a pomarańczowym masłem z akcentami szałwii, docenią najwięksi smakosze. Pierogi są delikatnie przyprawione, kaczka smakuje jak kaczka - za daniem stoi legenda staropolskiej kuchni. Jej bogactwo, smak i wyrafinowanie.

Policzki wołowe w Trybunalska Caffe

Bardzo lubię wołowinę. Najchętniej sztukę mięsa z sosem chrzanowym, pręgę w sosie własnym, kawał antrykotu. Uwielbiam ogony wołowe wolno duszone w winie. Liczy się smak mięsa, ale także sos własny, który wydziela się podczas duszenia. I jego „kleistość”, która sprawia, że trudno je przesuszyć.

Chyba najdelikatniejszym daniem są policzki wołowe. W Trybunalskiej Jarosław Sak przyrządza je metodą sous-vide. Przez co mięso rozpływa się w ustach. Co do mięsa znajdziecie na talerzu? Ziemianki z chrzanem, szpinak z czosnkiem, sos cebulowy i prażona cebula. Można sobie poeksperymentować z połączeniami. Samo mięso z sosem cebulowym, samo mięso ze szpinakiem. Jak pasuje.

Stek w Alterze

Stek stekowi nie równy. W Lublinie o dobry stek łatwo nie jest, choć sezonowana wołowina w polskim i argentyńskim wydaniu jest do dyspozycji kucharzy. Stekożercy mają swe miejsca na Starym Mieście.

Najlepszy stek z polędwicy jadłem w restauracji hotelu Alter. O jego dobroci decyduje wysoka jakość mięsa, co przekłada się na wyborny smak. I stopień wysmażenia. Stek zamknięty jest w aromatycznej, chrupiącej skórce, w środku zachwyca soczystością i miękkością. Rzadko bywa tak, że stek rozpływa się w ustach. Tu się rozpływa. Pikanterii dodaje towarzystwo palonych pestek dyni i burak glazurowany w sosie balsamicznym.

Syser w Armenii

Uwielbiam jagnięcinę oraz baraninę, szkoda, że jej w lubelskich restauracjach tak mało. W ormiańskiej restauracji Armenia jagnięcina występuje w kilku postaciach. Najbardziej cenię syser, zupę z ciecierzycą, jagnięciną i warzywami, podawaną z lawaszem.

Syser to coś więcej niż zupa. To rozgrzewające danie jednogarnkowe. W dużym, głębokim talerzu znajdziecie porządny kawał jagnięciny, warzywa, mą ulubioną cieciorkę. Cała dobroć zalana jest mocnym, esencjonalnym rosołem. Mięso rozpływa się w ustach, nie trzeba noża. Cieciorka ugotowana al dente zdobi danie, warzywa pachną kolendrą. Lawasz, rwany palcami pozwala delektować się daniem.

Tatar w Kardamonie

To rodzaj widowiska z udziałem szefa kuchni, który bezszelestnie pojawia się przy stoliku klienta ze specjalnym stanowiskiem pracy. Zaczyna o tego, że pokazuje polędwicę i prosi o akceptację. Tak, jak w przypadku dobrego wina. Brawo.

Następnie pyta o stopień posiekania mięsa. Sieka je na żywo tasakiem i ostrym nożem. Nie żadna tam maszynka, w której trzewiach niejedno się kryje. Następnie dobiera dodatki: siekaną cebulę, marynowane grzyby, kiszony ogórek, francuską musztardę. Na koniec przepiórcze jajo. Dlaczego przepiórcze? Otóż okazuje się, że to kurze jest zbyt duże do porcji tatara i zagłusza smak świeżego mięsa. A wszak ono jest najważniejsze.

Won ton z Orientacji

Orientacja to malutka jadłodajnia azjatycka, która stawia na wysoką jakość składników i ich świeżość. Zaglądam tam na pierożki won ton, gotowane na parze w bambusowych sitkach. Są won tony z warzywami, z kurczakiem, z wieprzowiną, wieprzowiną i krewetką oraz kaczką.

Ciasto jest cienkie, szkliste i genialne. Nadzienie bardzo aromatyczne. Można jeść pierożki same, można z orientalnymi sosami i surówkami. A ponieważ istotą won tonów są won tony, jem je same. Numer jeden to pierożki z wieprzowiną i krewetkami. Mocne, zdecydowane, pyszne. Bardzo cenię także won tony wegetariańskie - aż trudno uwierzyć, że warzywa mogą mieć tyle smaku. Generalnie: wyśmienite.

Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Magda Balsam zaliczyła kolejny, niezły występ

PGE MKS FunFloor Lublin rozgromił Piotrcovię

Zgodnie z planem przebiegał wtorkowy mecz PGE MKS FunFloor z Piotrcovią. Lublinianki do przerwy prowadziły 16:8, a ostatecznie pokonały rywalki 34:19.

Po dwóch dniach imprezy w Lublinie AZS UMCS ma na koncie siedem medali

Mistrzostwa Polski w pływaniu: Są pierwsze złote medale dla AZS UMCS Lublin

Drugiego dnia mistrzostw Polski w pływaniu zawodnicy AZS UMCS wywalczyli dwa złote medale i jeden srebrny. W sumie, po dwóch dniach imprezy, która rozgrywana jest na Aqua Lublin mają na koncie siedem krążków.

Bartosz Wolski zostaje w Motorze

Motor Lublin przedłużył kontrakt z ważnym piłkarzem

Kolejny ważny zawodnik zostaje w Motorze na dłużej. We wtorek klub z Lublina poinformował, że kontrakt Bartosza Wolskiego został automatycznie przedłużony o jeden sezon, czyli do końca rozgrywek 25/26.

Dr Sławosz Uznański-Wiśniewski

Polak leci w kosmos. Jest oficjalna data startu misji

Dokładnie za miesiąc – 29 maja – Sławosz Uznański-Wiśniewski zostanie drugim Polakiem w Kosmosie. Będzie tam testował między innymi specjalny „hełm” z Lublina.

Na zdjęciu ekipa LSM, która wystąpi na tegorocznych Marleykach.
10 maja 2025, 21:00

Święto muzyki reggae – Marleyki 2025

Marleyki to bez wątpienia najweselsza stypa świata! To coroczne święto muzyki reggae i muzyczny hołd dla ojca założyciela, Roberta Nesty Marleya, znanego szerzej jako Bob Marley.

Wojsko czyści magazyny i sprzedaje: puzony, honkery i motorówkę

Wojsko czyści magazyny i sprzedaje: puzony, honkery i motorówkę

Agencja Mienia Wojskowego ogłasza przetarg na sprzedaż powojskowego sprzętu i pojazdów. Kiedy? 8 maja. Na kupców czekają 152 pozycje o łącznej wartości blisko 500 tys. zł. Są samochody, łódź, maszyny, części zamienne, instrumenty muzyczne oraz drewno opałowe. Zyski ze sprzedaży trafią na Fundusz Wsparcia Sił Zbrojnych, z którego kupowane są nowoczesne urządzenia dla polskiej armii.

2 maja: pracujący, ale nie dla urzędów. Tego dnia spraw nie załatwisz

2 maja: pracujący, ale nie dla urzędów. Tego dnia spraw nie załatwisz

Wielu mieszkańców Lublina i Lubelszczyzny już w czwartek, 1 maja, rozpoczyna długi weekend. Teoretycznie 2 maja jest dniem pracującym, ale urzędy informują, że tego dnia nic nie załatwimy.

Tegoroczny Dzień Otwarty na WSPA

12 kierunków studiów licencjackich, inżynierskich i magisterskich. Rekrutacja na WSPA

Rozpoczęła się rekrutacja na studia w Wyższej Szkole Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie. Nowości to na przykład HR z wykorzystaniem narzędzi sztucznej inteligencji oraz Kryminologia i profilaktyka społeczna.

Szkolili Amerykanie, teraz uczą Polacy. Pierwszy taki kurs dla czołgistów M1A1 Abrams
NA POLIGONIE

Szkolili Amerykanie, teraz uczą Polacy. Pierwszy taki kurs dla czołgistów M1A1 Abrams

Pierwszy kurs dla czołgistów M1A1 Abrams prowadzony wyłącznie przez polskich instruktorów. Taki kurs właśnie rozpoczął się w Centrum Szkolenia Wojsk Lądowych w Poznaniu (CSWL). Do tej pory polskich wojskowych uczyli specjaliści z USA.

Roztańczony Lublin – Dziennik Wschodni nadał rytm
galeria
film

Roztańczony Lublin – Dziennik Wschodni nadał rytm

Plac Litewski zamienił się w wielką, otwartą scenę taneczną. Mieszkańcy Lublina zatańczyli i świętowali Międzynarodowy Dzień Tańca. To była pierwsza tego typu impreza w naszym mieście.

Szkolenie dla motocyklistów w Lublinie. Dwudniowe i darmowe

Szkolenie dla motocyklistów w Lublinie. Dwudniowe i darmowe

Będą zajęcia praktyczne i teoretyczne. Będzie coś dla posiadaczy zabytkowych motocykli, będzie parada. Wszystko w Lublinie i za darmo. Zapisy już trwają.

Nowoczesne i wodorowe autobusy dla Lublina. Kiedy pierwsze kursy?

Nowoczesne i wodorowe autobusy dla Lublina. Kiedy pierwsze kursy?

Przetarg rozstrzygnięty, pieniądze są, a umowa właśnie została podpisana. W ciągu roku na ulice Lublina wyjedzie 20 wodorowych autobusów.

Motor Lublin z licencją na sezon 25/26

Motor Lublin z licencją na sezon 25/26

We wtorek poznaliśmy werdykt Komisji ds. Licencji Klubowych PZPN na sezon 25/26. Motor Lublin dostał zgodę na grę w PKO BP Ekstraklasie bez żadnych nadzorów. Gdyby beniaminek dostał się do europejskich pucharów, to również mógłby w nich zagrać, bo otrzymał licencję także na występy w rozgrywkach UEFA.

Jakie modele aut z Ameryki cieszą się największą popularnością?

Jakie modele aut z Ameryki cieszą się największą popularnością?

Samochody sprowadzane ze Stanów Zjednoczonych są coraz częściej spotykane na polskich drogach. Wielu kierowców decyduje się na import, ponieważ auta z Ameryki oferują lepsze wyposażenie, a ich zakup bywa bardziej opłacalny niż nabycie analogicznego modelu w Europie.

Oszczędność i higiena, czyli dlaczego warto inwestować w dobre worki do odkurzacza?

Oszczędność i higiena, czyli dlaczego warto inwestować w dobre worki do odkurzacza?

Codzienne porządki w domu wymagają nie tylko sprawnego sprzętu, ale również odpowiednio dobranych akcesoriów. Jednym z istotnych elementów wpływających na skuteczność odkurzania są worki, które odpowiadają za zatrzymywanie zanieczyszczeń wewnątrz urządzenia.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium