Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

31 grudnia 2015 r.
16:00

Najlepsze dania 2015 w restauracjach w Lublinie. Nasz ranking

Maciej Borucki, szef kuchni w Czarciej Łapie (fot. Maciej Kaczanowski)
Maciej Borucki, szef kuchni w Czarciej Łapie (fot. Maciej Kaczanowski)

Oto 10 potraw, które warto zjeść w lubelskich restauracjach. Są wśród nich przystawki, zupy i drugie dania. Nasz ranking jest subiektywny, a dania występują w kolejności alfabetycznej.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

To był całkiem niezły rok dla lubelskich restauracji. Mało lokali padło, powstały nowe. kulinarny pejzaż Lublina ożywiły modne trendy. Coraz bardziej liczy się kuchnia prosto od człowieka, oparta na lokalnych produktach i regionalnych recepturach. Cały czas owoce morza trzymają się mocno. Oto 10 dań, które nam bardzo w kończącym się roku smakowały.

Boczniaki z patelni w Ulicach Miasta

Przez lata do Ulic Miasta chodziłem na duszone żołądki gęsie i rydze z patelni. Teraz do tego przystawkowego duetu dołączyły boczniaki z patelni, które uwielbiam pod każdą postacią. Można z nich ugotować pyszne flaczki, można je zrobić na podobieństwo kani; jak schabowe.

W Ulicach Miasta boczniaki podawane są na żeliwnych patelniach. Na stole jeszcze skwierczą, rozkosznie pachnie czosnek i zielona pietruszka. W zestawie dostaniecie bagietkę. Boczniaki są idealnie usmażone, soczyste, ale chrupiące. Kucharz wie, że smaży się je bardzo krótko, przetrzymane robią się gumowate i bez smaku.

Carpaccio z ośmiornicy w Czarciej Łapie

Ośmiornica ma delikatne mięso o charakterystycznym smaku. Przeważnie restauracje podają ośmiornice z grilla lub długo duszone w aromatycznych przyprawach. W tej konfiguracji unikalny smak mięsa chowa się na drugim planie.

W przypadku carpaccio z Czarciej Łapy mięso jest wstępnie gotowane, następnie marynowane w dobrej oliwie. Do tego sól, świeżo zmielony pieprz oraz wypiekane na miejscu bułeczki, którymi zbiera się z talerza oliwę. Dodatki w postaci mandarynki, marynowanej rzodkwi czy tartego sera zaostrzają apetyt, ale bohaterem dania jest wyborne mięso.

Pasta con frutti di mare w Ivo Italian

Cały czas makarony z owocami morza smakują mi w Ivo Italian najbardziej. Po pierwsze bardzo lubię, jak świeżo zrobiony makaron wisi na specjalnym wieszaku i czeka na hop do garnka. Po drugie: odpowiada mi stopień jego twardości. Po trzecie: owoców morza w daniu jest po prostu dużo.

Ktoś powie: nie liczy się ilość lecz jakość. Zgoda. Ktoś drugi powie, że jak Ivo Violante gotuje makaron jest super, jak drugi kucharz: jest inaczej. Mam na to sposób. Chodzę tam wtedy, kiedy na zmianie gotuje włoski kucharz. Ma rękę do owoców morza i już.

Pielmieni w Old Pubie

Zawsze były mocną stroną tej najstarszej z lubelskich restauracji.
Ostatnio pielmieni robi tu Mariia Viznovych z Ukrainy, która przez kilka lat pracowała dla Magdy Gessler. Nieco inne ciasto, dużo rosołu w środku pierożka, który najlepiej jeść łyżką, żeby nie uronić owego eliksiru pachnącego świeżym mięsem i ziołami. Pielmieni polane są klarowanym masłem, dodatkiem jest kwaśna, tłusta śmietana. Pielmieni robi też Dorota Otachel, właścicielka Old Pubu. Mają więcej baraniny. Najlepiej zamówić obie wersje i porównać.

Pierogi z kaczki w Trzech Romansach

Trzy Romanse to nowa restauracja w hotelu Wieniawski. Szefem kuchni jest tu Piotr Skwarek, jeden z najciekawszych szefów kuchni po prawej stronie Wisły. Gotuje nowocześnie, ale z poszanowaniem tradycji.

Jego popisowym daniem są pierogi z kaczki polane pomarańczowym masłem z szałwią. Są godne poematu. Doskonałą harmonię pomiędzy staropolskim farszem z kaczki, a pomarańczowym masłem z akcentami szałwii, docenią najwięksi smakosze. Pierogi są delikatnie przyprawione, kaczka smakuje jak kaczka - za daniem stoi legenda staropolskiej kuchni. Jej bogactwo, smak i wyrafinowanie.

Policzki wołowe w Trybunalska Caffe

Bardzo lubię wołowinę. Najchętniej sztukę mięsa z sosem chrzanowym, pręgę w sosie własnym, kawał antrykotu. Uwielbiam ogony wołowe wolno duszone w winie. Liczy się smak mięsa, ale także sos własny, który wydziela się podczas duszenia. I jego „kleistość”, która sprawia, że trudno je przesuszyć.

Chyba najdelikatniejszym daniem są policzki wołowe. W Trybunalskiej Jarosław Sak przyrządza je metodą sous-vide. Przez co mięso rozpływa się w ustach. Co do mięsa znajdziecie na talerzu? Ziemianki z chrzanem, szpinak z czosnkiem, sos cebulowy i prażona cebula. Można sobie poeksperymentować z połączeniami. Samo mięso z sosem cebulowym, samo mięso ze szpinakiem. Jak pasuje.

Stek w Alterze

Stek stekowi nie równy. W Lublinie o dobry stek łatwo nie jest, choć sezonowana wołowina w polskim i argentyńskim wydaniu jest do dyspozycji kucharzy. Stekożercy mają swe miejsca na Starym Mieście.

Najlepszy stek z polędwicy jadłem w restauracji hotelu Alter. O jego dobroci decyduje wysoka jakość mięsa, co przekłada się na wyborny smak. I stopień wysmażenia. Stek zamknięty jest w aromatycznej, chrupiącej skórce, w środku zachwyca soczystością i miękkością. Rzadko bywa tak, że stek rozpływa się w ustach. Tu się rozpływa. Pikanterii dodaje towarzystwo palonych pestek dyni i burak glazurowany w sosie balsamicznym.

Syser w Armenii

Uwielbiam jagnięcinę oraz baraninę, szkoda, że jej w lubelskich restauracjach tak mało. W ormiańskiej restauracji Armenia jagnięcina występuje w kilku postaciach. Najbardziej cenię syser, zupę z ciecierzycą, jagnięciną i warzywami, podawaną z lawaszem.

Syser to coś więcej niż zupa. To rozgrzewające danie jednogarnkowe. W dużym, głębokim talerzu znajdziecie porządny kawał jagnięciny, warzywa, mą ulubioną cieciorkę. Cała dobroć zalana jest mocnym, esencjonalnym rosołem. Mięso rozpływa się w ustach, nie trzeba noża. Cieciorka ugotowana al dente zdobi danie, warzywa pachną kolendrą. Lawasz, rwany palcami pozwala delektować się daniem.

Tatar w Kardamonie

To rodzaj widowiska z udziałem szefa kuchni, który bezszelestnie pojawia się przy stoliku klienta ze specjalnym stanowiskiem pracy. Zaczyna o tego, że pokazuje polędwicę i prosi o akceptację. Tak, jak w przypadku dobrego wina. Brawo.

Następnie pyta o stopień posiekania mięsa. Sieka je na żywo tasakiem i ostrym nożem. Nie żadna tam maszynka, w której trzewiach niejedno się kryje. Następnie dobiera dodatki: siekaną cebulę, marynowane grzyby, kiszony ogórek, francuską musztardę. Na koniec przepiórcze jajo. Dlaczego przepiórcze? Otóż okazuje się, że to kurze jest zbyt duże do porcji tatara i zagłusza smak świeżego mięsa. A wszak ono jest najważniejsze.

Won ton z Orientacji

Orientacja to malutka jadłodajnia azjatycka, która stawia na wysoką jakość składników i ich świeżość. Zaglądam tam na pierożki won ton, gotowane na parze w bambusowych sitkach. Są won tony z warzywami, z kurczakiem, z wieprzowiną, wieprzowiną i krewetką oraz kaczką.

Ciasto jest cienkie, szkliste i genialne. Nadzienie bardzo aromatyczne. Można jeść pierożki same, można z orientalnymi sosami i surówkami. A ponieważ istotą won tonów są won tony, jem je same. Numer jeden to pierożki z wieprzowiną i krewetkami. Mocne, zdecydowane, pyszne. Bardzo cenię także won tony wegetariańskie - aż trudno uwierzyć, że warzywa mogą mieć tyle smaku. Generalnie: wyśmienite.

Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Moda, ekologia i działania społeczne w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Lublinie
17 listopada 2025, 13:00

Moda, ekologia i działania społeczne w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Lublinie

Już w najbliższym tygodniu w dniach 17–21 listopada Miejska Biblioteka Publiczna w Lublinie (filie nr 6 i 27) stanie się miejscem spotkań mody, ekologii i społecznego zaangażowania. Biblioteka, we współpracy z Fundacją Mody Cyrkularnej, organizuje wydarzenie ,,Biblioteka w Obiegu’’, które połączy ze sobą pokolenia poprzez ciekawe wykłady, kreatywne zajęcia oraz stylowe pokazy mody. Uczestników czekają lekcje gotowania i rękodzieła oraz przestrzeń do wymiany ubrań i akcesoriów.

Kolejny przegrany proces Warbusa. Sąd apelacyjny po stronie Lublina

Kolejny przegrany proces Warbusa. Sąd apelacyjny po stronie Lublina

Spółka Warbus ponownie przegrała w sądzie z Gminą Lublin. Sąd Apelacyjny w Lublinie oddalił apelację przewoźnika i podtrzymał wcześniejszy, korzystny dla miasta wyrok dotyczący wielomilionowych roszczeń. To już kolejna sprawa zakończona na korzyść lubelskiego Zarządu Dróg i Transportu Miejskiego (dawniej ZTM).

Fragment środowych zawodów

PGE Start Lublin pokonał Rilski Sportist w FIBA Europe Cup

Biorąc pod uwagę serię ostatnich porażek, to mecz z Rilskim Sportis był bardzo ważny. Mistrz Bułgarii to drużyna absolutnie w zasięgu lubelskiej ekipy i to było widać od pierwszych akcji w hali Globus.

Bogdanka LUK Lublin przegrała z Aluronem CMC Wartą Zawiercie 2:3

W meczu na szczycie Bogdanka LUK Lublin przegrała z Aluronem CMC Wartą Zawiercie 2:3

W spotkaniu 13. kolejki rozegranym awansem Bogdanka LUK Lublin przegrała z Aluronem CMC Wartą Zawiercie 2:3

Zgubili się podczas grzybobrania

Zgubili się podczas grzybobrania

Dziadek z wnukami wybrał się na grzybobranie, jednak w pewnym momencie zgubili się w lubartowskich lasach. Pomogła szybka reakcja lokalnego dzielnicowego.

Gigant meblowy planuje około 800 zwolnień do końca przyszłego roku

Gigant meblowy planuje około 800 zwolnień do końca przyszłego roku

Spółka Black Red White planuje przeprowadzenie dużych zwolnień grupowych. Jak poinformował Powiatowy Urząd Pracy w Biłgoraju, do końca 2026 roku pracę może stracić około 800 osób zatrudnionych w różnych lokalizacjach firmy w całym kraju.

Amerykańska giełda miała przynieść zysk. Przyniosła 900 tys. zł straty

Amerykańska giełda miała przynieść zysk. Przyniosła 900 tys. zł straty

46-letni mieszkaniec powiatu lubelskiego liczył na ogromny zysk na amerykańskiej giełdzie. Wizja zysku okazała się zwykłym oszustwem. Mężczyzna stracił 900 tys. zł.

Przemysław Czarnek i przedstawiciele PiS pod Wojewódzkim Szpitalem Specjalistycznym im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie

Kłótnia o stan szpitali. Czarnek atakuje, NFZ się broni

Przemysław Czarnek, wspierany przez grupę przedstawicieli Prawa i Sprawiedliwości, stanął przed Wojewódzkim Szpitalem Specjalistycznym im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie i ogłosił, że sytuacja w polskiej służbie zdrowia jest dramatyczna. Padły słowa o tragedii pacjentów, przekładanych operacjach onkologicznych i setkach milionów złotych niewypłaconych szpitalom przez NFZ. Ten wszystkiemu zaprzecza.

Śmiertelny strzał podczas polowania. Nie żyje 68-latek

Śmiertelny strzał podczas polowania. Nie żyje 68-latek

Policja i prokuratura wyjaśniają okoliczności tragedii, do której doszło podczas polowania w Milejowie. Śmierć poniósł 68-letni mężczyzna. Zatrzymano innego uczestnika polowania – 50-latka.

Dolnośląskie Centrum Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży w Lubinie otwarte
film

Dolnośląskie Centrum Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży w Lubinie otwarte

Od jakiegoś czasu obserwujemy, że nasze dzieci izolują się i mają trudności w radzeniu sobie z emocjami, ale dopiero pandemia z 2020 roku ujawniła, z jak dużymi problemami psychicznymi się mierzą i jak bardzo potrzebują pomocy - powiedział Robert Raczyński, prezydent Lubina podczas uroczystego otwarcia Dolnośląskiego Centrum Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży w Lubinie. Dodał, że miasto za 130 mln zł zbudowało miejsce kompleksowego wsparcia dla dzieci i ich rodziców.

Sycylia na wyciągnięcie ręki. I to z lubelskiego lotniska

Sycylia na wyciągnięcie ręki. I to z lubelskiego lotniska

Z lubelskiego lotniska będzie można polecieć prosto na Sycylię. Linia lotnicza Ryanair ogłosiła uruchomienie nowego sezonowego połączenia do Trapani – malowniczego miasta w zachodniej części wyspy. Pierwsze loty zaplanowano na początek sezonu letniego 2026.

Co nowego u Volkswagena w 2025 roku? Przegląd premier i trendów

Co nowego u Volkswagena w 2025 roku? Przegląd premier i trendów

Rok 2025 zapowiada się dla Volkswagena jako okres strategicznej dwutorowości, który balansuje między przyspieszoną ofensywą elektryczną a ewolucją modeli spalinowych. Gigant motoryzacyjny wprowadza na rynek premiery, które mają zdefiniować jego pozycję na nadchodzące lata. Obserwujemy wyraźny trend poprawy ergonomii oraz integracji zaawansowanych technologii cyfrowych we wszystkich segmentach rynkowych. Klienci mogą spodziewać się zarówno modeli rewolucyjnych, jak i starannie zmodernizowanych, uwielbianych przez kierowców bestsellerów.

W tym budynku, przy ul. Hrubieszowskiej 102, planowane jest otwarcie pierwszej wystawy

1,2 mln zł na pamięć i pojednanie. Rusza projekt Muzeum Ofiar Rzezi Wołyńskiej w Chełmie

W Chełmie postawiono właśnie ważny krok na drodze do budowy miejsca, które w założeniu ma łączyć pamięć o ofiarach z misją pojednania narodów. Prezydent miasta Jakub Banaszek podpisał umowę z firmą Pas Projekt Sp. z o.o. z Nadarzyna na opracowanie pełnej dokumentacji projektowo-kosztorysowej dla Muzeum Pamięci Ofiar Rzezi Wołyńskiej oraz Centrum Prawdy i Pojednania im. Prezydenta Lecha Kaczyńskiego.

Black Weeks – wielkie promocje, które kuszą obniżkami. Jak kupować mądrze i naprawdę zaoszczędzić?

Black Weeks – wielkie promocje, które kuszą obniżkami. Jak kupować mądrze i naprawdę zaoszczędzić?

Coraz więcej sklepów zamiast jednodniowego święta zakupów organizuje całe tygodnie pełne okazji. Black Weeks to czas, kiedy ceny spadają, a klienci masowo ruszają na zakupy w poszukiwaniu wymarzonych produktów w niższych cenach. Wystartował okres, który dla wielu jest najlepszym momentem w roku, aby kupić elektronikę, sprzęt RTV, ubrania czy kosmetyki taniej niż zwykle. Jednak czy każda promocja jest tak korzystna, na jaką wygląda? Warto przyjrzeć się bliżej, na czym polega promocja Black Weeks, skąd się wywodzi i jak nie dać się złapać w marketingowe pułapki.

Rozświetl swoje Święta z Elektro-Spark – sprawdź, jakie lampki i dekoracje wybrać, by stworzyć magiczny nastrój

Rozświetl swoje Święta z Elektro-Spark – sprawdź, jakie lampki i dekoracje wybrać, by stworzyć magiczny nastrój

Nic nie wprowadza w świąteczny klimat tak skutecznie jak oświetlenie świąteczne. To właśnie ono nadaje wnętrzom ciepło, przytulność i wyjątkowy blask, który sprawia, że grudniowe wieczory stają się naprawdę magiczne. Migoczące lampki świąteczne na choince, oknach czy tarasie potrafią odmienić każde wnętrze i zbudować atmosferę radości oraz spokoju. Jeśli w tym roku chcesz, by Twoje dekoracje zachwycały, warto postawić na nowoczesne, energooszczędne rozwiązania, które łączą estetykę z funkcjonalnością.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium