Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

15 listopada 2015 r.
8:49

Schabowy po lubelsku. W której restauracji w Lublinie jest najlepszy?

0 36 A A

Gdzie w Lublinie można zjeść dobrego, tradycyjnego schaboszczaka po lubelsku? Oto nasz subiektywny ranking. Jak zwykle w porządku alfabetycznym

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty
AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Schabowy po lubelsku, czyli jaki? 

- Tradycyjny. Zawsze z kostką. Sól, pieprz. Zanurzony w cieście naleśnikowym z jajka, mąki i wody. Obtoczony w bułce tartej i usmażony na smalcu - mówi Jaga Sieczkarz, córka Ryszarda Sieczkarza, który prowadził słynną restaurację Rarytas w Piaskach.

Jak tradycyjnie i po lubelsku, to w panierce powinna być mąka gryczana, z której słynie nasz region. Ten patent zdradził mi Kazimierz Mirosław, nestor lubelskich kucharzy, który mielił kaszę gryczaną na mąkę i w niej panierował schabowe. Polecamy ten sposób, bo warto. Oto przepis.

Schabowy po lubelsku

Składniki: 4 kotlety schabowe, 4 jajka, sól, pieprz, mąka gryczana, smalec.
Wykonanie: mięso delikatnie rozbić tłuczkiem, natrzeć solą z pieprzem i odstawić do lodówki na godzinę. Jajka roztrzepać z solą. Każdy kotlet panierować w mące gryczanej, obtaczać w jajku i smażyć na złoty kolor. Podawać z ziemniakami opiekanymi w kminku.

Ąka

Jeśli cenicie domową kuchnię i smaki dzieciństwa, to jest bardzo dobry adres. Zaglądam tam na zimne nóżki (galareta jest znakomita), zimne pieczyste na przystawkę. Tęsknię za flaczkami z żołądków drobiowych. Bardzo cenię sobie podawany tu kapuśniak na wędzonych żeberkach.
Dają tu bardzo dobrego mielonego z buraczkami zasmażanymi, który także dom rodzinny mi przypomina. Schabowy po lubelsku („otulony jajkiem”) z ziemniakami i buraczkami ceni się na 22 zł. Smakowity, „domowy”, można się najeść do syta.

Bar Dworcowy

Tak tak, słynny bar na 1 Maja, który dziś serwuje obiady domowe. Wnętrze już po kosmetyce: nie znajdziecie tu dawnych klimatów. Ale w kuchni (działa co najmniej 25 lat) zachowały się tradycyjne receptury. To jedno z nielicznych miejsc, gdzie zjecie rumsztyk z cebulką, mielonego z łopatki, smaczne buraczki. I schabowego. Jest dobrze wysmażony, a panierka chrupiąca. Najbardziej smakuje mi z tłuczonymi ziemniakami, do których kucharka doda masła a czasem śmietany. I - obowiązkowo - marchewka z groszkiem w zasmażce z mąki. Cena nie przekroczy 15 zł.

Chata Swojsko Strawa

Dzierży prym pierwszeństwa w swojskich klimatach. Jak kwaśnica, to kwaśnica. Mocna, esencjonalna, z kawałkiem żebra na pół talerza. Jak żeberka, to pachnące od gryczanego miodu. A ostatnio można był zjeść tu dobrą baraninę. Schabowy ma tu zawsze słuszny rozmiar i ten rozmiar jest wart każdej ceny. Możecie zażyczyć sobie, żeby kucharz usmażył go na prawdziwym smalcu. Do tego dobre ziemniaki (właściciel przywiązuje do tego wagę, brawo!) i zasmażana kapusta. Najlepsza w Lublinie. Do swojskiego schabowego po lubelsku grzech nie zamówić swojskiej okowity. „Czem chata bogata” - ta prosta maksyma zobowiązuje i kucharze się jej trzymają.

Gospoda u Kowalskich

Schowała się na Al. Spółdzielczości Pracy. To jedno z ciekawszych miejsc na kulinarnej mapie Lublina. Lubię wpadać tam na zupy. W karcie znajdziecie schabowego tradycyjnego, po lubelsku i po cygańsku (zapiekany z pieczarkami i papryką pod serową pierzynką), ceny 23 i 24 zł. Schabowy ma porządny rozmiar, chrupiącą panierkę, pachnące mięso. Najbardziej lubię schabowego z puree maślanym: w tej materii kucharze znają się na rzeczy.

Kuchnia domowa

Znów zbaczamy z restauracyjnego szlaku, by wpaść do baru, który mieści się w pobliżu dworca PKS na Podzamczu. To prawdziwa, domowa kuchnia. Gotują tu panie, które znają się na rzeczy. Takiego gulaszu z kaszą gryczaną nie zjecie nigdzie w Lublinie. Jak i ruskich pierogów. Można zapolować tu na sztukę mięsa z sosem chrzanowym, karczek w sosie pieczarkowym czy żeberka, które rozpływają się w ustach. No i schabowy z ziemniakami i buraczkami, za który zapłacicie nie więcej niż 15 zł. Panierki tyle, co potrzeba i kawał świeżego schabu w środku. Przyprawionego jak trzeba. 

Na Rogatce

To kameralna restauracja, która ma w menu zakładkę dań regionalnych. Brawo. Lubię tu zajrzeć na porządną zupę gulaszową, medaliony z polędwicy wołowej (legendarne danie w przedwojennych restauracjach Lublina) i królika w śmietanie.

Schab po lubelsku w pierzynce jajecznej z warzywami z pieca kosztuje 28 zł. Mięso jest mocno doprawione, panierka też: to schabowy z charakterem. Nie wiem dlaczego, ale najbardziej smakuje mi z chrupiącymi frytkami. Jeszcze miseczka sosu czosnkowego i jest uczta.

Oranżeria

Schowała się na skrzyżowaniu Budowlanej i Ciepłowniczej. Ma bardzo dobrą opinię u smakoszy. To miejsce zawsze będzie kojarzyć mi się z genialną zupą holenderską. Ta „pożywna, kremowa zupa z kulkami z soczystej baraniny, z bobem i małymi słodkimi marchewkami” nie ma sobie równych w Lublinie.

Kucharze znają się także na przyrządzaniu mięsa. Potrafią zrobić dobre zrazy, porządny stek wieprzowy. Schabowy po lubelsku z opiekanymi ziemniakami i surówkami ceni się na 20 zł.

Sielsko Anielsko

To dobry adres na tradycyjną kuchnię. Właściciel ma zasady. Kucharze mają gotować tak, jakby gotowali u siebie w domu. Wnętrza urządzone są ze smakiem, na ścianach, jak dawniej w domkach, wiszą makatki i święte obrazki.

Schabowy po lubelsku kosztuje tu 19 zł. Ma piękny, złoty kolor, panierka trzyma się mięsa. Co ważne, mięso jest soczyste. Do schabowego lubię zamówić sobie tu ziemniaki smażone, suto okraszone boczkiem i ogórki kwaszone. Może dietetyczne to nie jest, ale dobre.

Ulice Miasta

Obowiązkowy przystanek dla miłośników duszonych żołądków gęsich i rydzów z patelni. Ostatnio także rewelacyjnych boczniaków z patelni. Z masłem, czosnkiem i pietruszką.
W karcie znajdziecie schabowego po staropolsku. Mięso jest mocniej doprawione. Panierka z charakterem. Schabowy podany jest na bardzo smacznej kapuście zasmażanej, towarzyszą mu opiekane ziemniaki. Kosztuje 19.90, ale występuje także w zestawach dnia i wtedy jest taniej.
Warto poeksperymentować i zamówić sobie do schabowego na przykład boczniaki z patelni.

Valentino. Chleb i wino

Cały czas jedna z najpiękniej urządzonych restauracji, położona na skraju Lublina przy szosie na Kraśnik. Restauracja ma specjalną zakładkę z kuchnią polską. Zjecie tu polski rosół, bardzo dobry żur na zakwasie. Prawdziwym rarytasem jest bryzol z pieczarkami. Smakosze znajdą tu także schabowego na dwa sposoby. Po lubelsku z ziemniakami i mizerią oraz schabowy na kapuście z grzybami. Oba po 19 zł. Schabowy po lubelsku jest znakomity. No i ta mizeria, którą kucharze potrafią tu zrobić jak należy, z dobrą gęstą śmietaną.

Pozostałe informacje

Górnik Łęczna żegna się z młodym napastnikiem. Robią miejsce dla nowych zawodników?

Górnik Łęczna żegna się z młodym napastnikiem. Robią miejsce dla nowych zawodników?

Latem w Łęcznej doszło do gruntownej przebudowy zespołu. Ciężar stworzenia nowej drużyny wziął na swoje barki trener Pavol Stano, który przez pewien okres pełnił tez funkcję dyrektora sportowego po odejściu Veljko Nikitovicia. Słowak świetnie poradził sobie w tej roli, ale rzecz jasna nie każdy z transferów okazał się trafiony. Dlatego klubowi działacze zaczęli „zimowe porządki” i pożegnali się z jednym z zawodników

Imprezy klubowe w weekend (13 – 14 grudnia)
imprezy
13 grudnia 2024, 20:00

Imprezy klubowe w weekend (13 – 14 grudnia)

Lublin nie zwalnia tempa i nie zasypia. Imprezuje przez cały czas. Specjalnie dla was przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych imprezach klubowych w Lublinie.

Nocny pożar w Idalinie. Zginęło troje dzieci
galeria

Nocny pożar w Idalinie. Zginęło troje dzieci

W pożarze domu w Idalinie (gm. Józefów nad Wisłą) zginęły cztery osoby, w tym troje dzieci. Strażacy dotarli na miejsce, gdy cały budynek był w płomieniach.

Rosyjskie rakiety atakują zachodnią Ukrainę. Polskie myśliwce poderwane

Rosyjskie rakiety atakują zachodnią Ukrainę. Polskie myśliwce poderwane

Polskie wojsko poderwało myśliwce. Ma to związek z kolejnym atakiem rosyjskich rakiet na zachodnią Ukrainę.

Przyszła zima, a zwierzętom w potrzebie jest coraz trudniej. Możemy pomóc... robiąc tatuaż
film

Przyszła zima, a zwierzętom w potrzebie jest coraz trudniej. Możemy pomóc... robiąc tatuaż

Jak zwierzęta, szczególnie te w schroniskach i nie mające swoich domów radzą sobie zimą? Co zrobić, gdy widzimy nieodpowiednie traktowanie pupili? Jak pomagać zwierzętom w ramach fundacji i na własną rękę? Na wszystkie te pytania odpowie Aleksandra Lipianin-Białogrzywy z fundacji Wzajemnie Pomocni - Fundacja dla Ludzi i Zwierząt. Dowiemy się również jak w najbliższą sobotę zrobienie tatuażu czy piercingu może wesprzeć walkę o dobro dla zwierząt.

Koszykarze Startu mają ostatnio sporo powodów do radości

Start Lublin dzisiaj podejmie Zastal Zielona Góra. Walczą o udział w pucharze

W piątkowy wieczór Start Lublin podejmie Zastal Zielona Góra. Czy podopieczni Wojciecha Kamińskiego przedłużą serię zwycięstw?

Wbiła partnerowi nóż w serce. Zabójczyni aresztowana

Wbiła partnerowi nóż w serce. Zabójczyni aresztowana

We wtorek Sąd Rejonowy w Lubartowie na wniosek prokuratury aresztował na trzy miesiące 54-letnią Ewę T. mieszkankę Niedźwiady, która kilka dni wcześniej zabiła swojego młodszego konkubenta. Kobieta dźgnęła go nożem w klatkę piersiową uszkadzając serce. Zeznała, że to był wypadek.

Samuel Mraz zdobył już w tym sezonie 9 goli

Samuel Mraz w czołówce snajperów PKO BP Ekstraklasy. Dlaczego napastnik Motoru zaczął strzelać gole?

Pewnie nie było kibica Motoru, który po dziesięciu kolejkach nie psioczył na Samuela Mraza. Napastnik ze Słowacji po tych dziesięciu występach miał na koncie... jednego gola i mnóstwo zmarnowanych sytuacji. Sztab szkoleniowcy ekipy z Lublina zachował jednak spokój, przeanalizował sytuację i wprowadził małe korekty. Jakie były efekty wszyscy doskonale wiedzą. 27-latek zakończył 2024 rok w czołówce strzelców PKO BP Ekstraklasy.

Inscenizacja interwencji ZOMO
43. rocznica stanu wojennego/dużo zdjęć
galeria

„Teleranek” rozjechały czołgi

13 grudnia 1981 r. było zimno i biało. Jak zwykle o 9 rano w telewizorze miał być emitowany kultowy program dla dzieci „Teleranek”. Zamiast bajek pojawił się generał w ciemnych okularach, który zapowiedział stan wojenny. Kreskówki Disneya zastąpiły czołgi jeżdżące po ulicach Lublina. I nie był to kolejny sezon „Czterech pancernych i psa”.

Dzięki Funduszom Europejskim Lubelskie Pięknieje!

Dzięki Funduszom Europejskim Lubelskie Pięknieje!

Dnia 29 listopada 2024 roku w siedzibie Lubelskiej Agencji Wspierania Przedsiębiorczości w Lublinie przy ul. Wojciechowskiej 9A Marszałek Województwa Lubelskiego Jarosław Stawiarski oraz Dyrektor Departamentu Zarządzania Programami Regionalnymi Urzędu Marszałkowskiego Województwa (UMWL) w Lublinie Anna Brzyska, wręczyli nagrody Laureatom oraz Wyróżnionym w piątej edycji konkursu plastycznego pn. Lubelskie Pięknieje. Jak Fundusze Europejskie zmieniają Twoja okolicę.

Stan wojenny w Lublinie na zdjęciach
historia
galeria

Stan wojenny w Lublinie na zdjęciach

W 43. rocznicę wprowadzenia stanu wojennego przypominamy te tragiczne wydarzenia, których celem była eliminacja opozycji demokratycznej w PRL i umocnienie władzy komunistycznej.

Sportowcy mają wielkie i słodkie serca
ZDJĘCIA
galeria

Sportowcy mają wielkie i słodkie serca

W czwartkowy wieczór, w hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbył się Mecz Słodkich Serc.

Choinka na LSM już udekorowana

Choinka na LSM już udekorowana

Mieszkańcy osiedla Mickiewicza tradycyjnie udekorowali osiedlową choinkę, świętując rozpoczęcie okresu bożonarodzeniowego.

Tworzenie i projektowanie sklepów internetowych – Klucz do sukcesu Twojego biznesu online

Tworzenie i projektowanie sklepów internetowych – Klucz do sukcesu Twojego biznesu online

W dzisiejszym dynamicznym świecie cyfrowym, skuteczne tworzenie sklepów internetowych to nie tylko kwestia technologii, ale także odpowiedniego podejścia do designu i użyteczności. Z odpowiednio zaprojektowanym sklepem internetowym możesz osiągnąć znaczną przewagę nad konkurencją i skutecznie zwiększyć swoje przychody.

Poczuj magię pisania z piórami wiecznymi

Poczuj magię pisania z piórami wiecznymi

Pióra wieczne to nie tylko narzędzie do pisania, ale także symbol elegancji, klasy i indywidualności. Od dekad stanowią one niezastąpiony element codziennego życia osób ceniących tradycję oraz jakość.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium