Podajemy oryginalny przepis na zupę ziemniaczaną zasmażaną. Palce lizać!
3.70 l wywaru z kości, 2.25 kg ziemniaków, 10 dag słoniny, 10 dag cebuli, 7 dag mąki, 5 g grzybów suszonych, 1 g ziela angielskiego, 0,15 g liści laurowych, 0,2 g pieprzu, 3 dag zielonej pietruszki, 10 dag owoców papryki, 3 dag soli.
Wykonanie:
Ziemniaki (Dar, Merkury) pokrajać w grubą kostkę, włożyć do wrzącego wywaru, dodać podgotowane, pokrajane grzyby i przyprawy, gotować razem pod przykryciem 15 minut od zagotowania.
Słoninę pokrajaną w drobną kostkę stopić, usmażyć drobno posiekaną cebulę. Dodać mąki i usmażyć złotą zasmażkę. Po przestudzeniu mieszając wlać ją do wrzącej zupy i zagotować.
Dodać grzybowy wywar, przyprawić zupę solą i ewentualnie pieprzem do smaku. Przy porcjowaniu dodawać pokrajaną, zieloną pietruszkę i paprykę. Podawać z chlebem.