Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

26 lipca 2019 r.
19:31

Placki ziemniaczane na różne sposoby. Zobacz przepisy

0 2 A A
(fot. Maciej Kaczanowski/archiwum)

Są kurki w sklepie, są ziemniaki, są placki ziemniaczane. Ziemniak niejedno ma imię, placki też. Mogą być z cukrem, z kwaśną śmietaną, z cebulą, z sosem pieczarkowym. Ale tak najlepsze są z kurkami

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Ziemniak ziemniakowi nierówny. W Polsce w końcu sprzedaje się ziemniaki podzielone na 3 typy kulinarne. Inne ziemniaki idą na sałatkę, inne na zupę, a jeszcze inne na placki ziemniaczane. Placki potrzebują ziemniaków typu C. To typ mączysty. Z takich ziemniaków wyjdzie też doskonałe puree. Liczą się odmiany: Augusta, Omega, Agria, Jurata. Jak wam ziemniaków zostanie, warto upiec je w piekarniku. Pycha. Ale wracamy do placków.

Placki ziemniaczane

Składniki: 6 ziemniaków, 2 jajka, pół szklanki mąki, 2 małe cebule, sól, pieprz, 1 opakowanie jogurtu naturalnego, 6 ząbków czosnku, świeża natka pietruszki.

Wykonanie: ziemniaki zmiksować z cebulą, doprawić solą z pieprzem. Na oleju smażyć bardzo cienkie placuszki. Muszą być jasnozłote i chrupiące. Zmiksować jogurt z czosnkiem, polać placki, posypać siekaną natką pietruszki.

Czy Węgrzy jedzą placki po węgiersku?

Placki po węgiersku to jedno z bardziej kultowych dań w lubelskich knajpach z czasów PRL-u. Skąd wzięły się w Polsce?

- Z całą pewnością nie z Węgier - tłumaczy od lat Robert Makłowicz.

Sami Węgrzy żartują, że prędzej można znaleźć rybę po grecku w Grecji czy fasolkę po bretońsku we Francji. - W Polsce placki po węgiersku wzięły się z oszczędności - tłumaczył mi kiedyś Kazimierz Mirosław, jeden z najlepszych szefów kuchni tamtego czasu.
Sos węgierski robiło się ze smalcu i papryki w proszku. Skrawki mięsa z mielonego szły do sosu i wtedy sos węgierski był optymalny.

Placki „po węgiersku”

Składniki: na placki: 1,5 kg ziemniaków, 1 cebula, 0,5 cytryny, 2 jajka, 6 łyżek mąki, sól, pieprz. Na farsz: 80 dag wołowiny, 1 duża cebula, 3 papryki (zielona, czerwona i żółta), ogórek kiszony, 1 słoiczek koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 kostka rosołowa, sól, pieprz, papryka słodka, 15 dag sera żółtego.

Wykonanie: ziemniaki zetrzeć na tarce, dodać cebulę i sok z cytryny, mąkę, jajko. Wymieszać, usmażyć duży placek na całą patelnię. Wołowinę pokroić w kostkę, obsmażyć, dodać posiekaną cebulę. Wlać bulion. Dusić. Gdy mięso będzie miękkie, dodać pokrojone paprykę i ogórek, Po 15 minutach zaprawić mąką, koncentratem, doprawić solą, papryką i pieprzem. Wyłożyć na placek i złożyć go na pół. Posypać startym serem.

Co do placka?

Specjalistą od placków ziemniaczanych na lubelskiej mapie gastronomicznej jest Lech Cwalina, właściciel restauracji Hades Szeroka na Starym Mieście. Najpierw eksperymentował z plackami w plenerze. W tym celu zakupił największą patelnię elektryczną i zaczął smażyć placki pod chmurką.

- Eksperymentowałem z plackami na różne sposoby. Najważniejsze, żeby trafić dobre ziemniaki. Zetrzeć na tarce, na grubszych oczkach. Jak puszczą sok, odcisnąć do drugiego garnka. Odstawić, aż skrobia opadnie na dno. Zlać wodę, bo placki bywają wodniste. Dodać skrobię do masy ziemniaczanej, dalej jak w przepisach - tłumaczy Cwalina.

Któregoś dnia wpadł na pomysł, by na warstwie ciasta, wyłożonej na patelnię, położyć plaster salami, nakryć drugą warstwą ciasta i upiec na złoto z obu stron. Patent okazał się znakomity, dziś Cwalina smaży placki przed restauracją na kolejnych festiwalach plenerowych. Od takich placków blisko do żmudzkich blinów, podawanych na Podlasiu.

Bliny żmudzkie

Składniki: 1 kg ziemniaków, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki, 2 jajka, 2 cebule, 25 dag mięsa, sól, pieprz.

Wykonanie: ziemniaki obrać, ugotować, przekręcić przez maszynkę. Dodać 1 jajko i mąkę. Wyrobić. Mięso (najlepiej wołowe) zmielić, przesmażyć z cebulą, doprawić solą z pieprzem, ostudzić, dodać jajko, wyrobić. Z ciasta ziemniaczanego zrobić placuszki, nakładać farsz, zawinąć, tak, by wyszły podłużne placuszki. Smażyć na oleju na złoto. Podawać ze śmietaną.

Kiszka ziemniaczana

Na Podlasiu trumfy święci kiszka ziemniaczana. Rodzaj kiełbasy, nadziewanej masą ziemniaczaną.

Składniki: 1,5 kg ziemniaków, 3 jajka, 50 dag boczku wędzonego, 1 cebula, sól, pierz, jelito cienkie wieprzowe.

Wykonanie: surowe ziemniaki zetrzeć na małych oczkach, odcisnąć sok do osobnego naczynia. Kiedy się ustoi, zlać wodę, a skrobię, która zebrała się na dnie, dodać do masy ziemniaczanej. Boczek pokroić, podsmażyć razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Jajka dodać do startych ziemniaków, wymieszać, dodać podsmażony boczek z cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Napełnić kiszkę masą ziemniaczaną. Uwaga, przekłuć kiszkę kilka razy, inaczej podczas pieczenie pęknie. Piec w piekarniku w 180° przez 1,5 godziny. Całość najlepiej smakuje na drugi dzień, podsmażona na patelni na złoto.

Na deser placki z konfiturą

Na deser będą placki ziemniaczane na słodko, z mojego dzieciństwa. W najprostszej wersji ziemniaki kroiło się w grube plastry i na blachę. Jak zaczynały skwierczeć, na skórce pojawiały się bąbelki, były gotowe. Na fajerkach piekło się także placki ziemniaczane. Zamiast chleba. Były ciemniejsze, ostrzejsze w charakterze. Na talerzu ojciec polewał je olejem, a mama śmietaną. I te ze śmietaną posypywało się cukrem. Jakie to było dobre. W wersji odświętnej placki jadło się z konfiturą z jabłek. Lub dżemem z węgierek. Ojciec patrzył na te praktyki podejrzliwie i pytał mamy, czy są może skraweczki.

e-Wydanie
Czytaj więcej o:

Komentarze 2

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 26 lipca 2019 o 23:10
+1
Dla Sulisza tradycja to rzecz swieta... nie wie co pisze, aby duzo... jak z jedzeniem... aby duzo ibza darmo. A Dziennik Wschodni zgodnie z komunistycznymi korzeniami dokona ocenzurowania wpisów...
Avatar
Gucio / 27 lipca 2019 o 21:18
0
kurki są najlepsze ale w sosie !
Avatar
Gucio / 27 lipca 2019 o 21:18
0
kurki są najlepsze ale w sosie !
Avatar
Gość / 26 lipca 2019 o 23:10
+1
Dla Sulisza tradycja to rzecz swieta... nie wie co pisze, aby duzo... jak z jedzeniem... aby duzo ibza darmo. A Dziennik Wschodni zgodnie z komunistycznymi korzeniami dokona ocenzurowania wpisów...
Zobacz wszystkie komentarze 2

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Lublin: Chcą zbudować przetwórnię mięsa. Będą konsultacje z mieszkańcami

Lublin: Chcą zbudować przetwórnię mięsa. Będą konsultacje z mieszkańcami 0 5

Urząd Miasta zażądał dokładnego raportu o możliwym wpływie na środowisko nowej przetwórni mięsa, którą chce zbudować na Felinie świdnicka firma Polski Drób. Ratusz zapowiada też przeprowadzenie w tej sprawie konsultacji z mieszkańcami

Legia Warszawa - Glasgow Rangers 0:0. Znowu zero z tyłu (wideo)
film

Legia Warszawa - Glasgow Rangers 0:0. Znowu zero z tyłu (wideo) 0 0

Legia Warszawa zremisowała bezbramkowo z Glasgow Rangers w pierwszy spotkaniu IV rundy eliminacji Ligi Europy.

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego 23.08.2019

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego 23.08.2019 0 1

Lublin: Stancja czy akademik? W tych trzech dzielnicach studenci szukają najrzadziej

Lublin: Stancja czy akademik? W tych trzech dzielnicach studenci szukają najrzadziej 2 9

"Cześć, troje studentów szuka mieszkania, najlepiej blisko uczelni, z dobrym dojazdem do centrum". Takie ogłoszenia zasypują w wakacje internet

Zakaz wyrzucania jedzenia. Sklepy nie będą już marnować żywności

Zakaz wyrzucania jedzenia. Sklepy nie będą już marnować żywności 287 5

Od września sklepy powierzchni powyżej 400 mkw. będą miały obowiązek bezpłatnego przekazywania niesprzedanych, ale dobrych jakościowo artykułów spożywczych, organizacjom charytatywnym. Z czasem będą musiały to robić także mniejsze sklepy

Milionowe długi szpitala przy al. Kraśnickiej. Zlikwidują onkologię

Milionowe długi szpitala przy al. Kraśnickiej. Zlikwidują onkologię 276 37

30 września ma zostać zamknięta onkologia w szpitalu wojewódzkim przy al. Kraśnickiej w Lublinie. To jeden z efektów programu naprawczego, który ma pomóc lecznicy w wyjściu z wielomilionowych długów.

Były radny Piotr Dreher w spółce Motor Lublin

Były radny Piotr Dreher w spółce Motor Lublin 0 14

Piotr Dreher, były miejski radny PO, a obecnie dyrektor szpitala neuropsychiatrycznego przy ul. Abramowickiej został nowym członkiem rady nadzorczej spółki Motor Lublin, której większościowym udziałowcem (ponad 93 proc. głosów) jest miasto

Biała Podlaska: Prace w parku Radziwiłłowskim na finiszu

Biała Podlaska: Prace w parku Radziwiłłowskim na finiszu 8 1

Na terenie parku Radziwiłłowskiego większość prac jest już na finiszu. Amfiteatr z zadaszeniem zobaczymy jesienią.

Vintage w Wirydarzu Centrum Kultury w Lublinie
24 sierpnia 2019, 11:00

Vintage w Wirydarzu Centrum Kultury w Lublinie 0 0

Lubisz modę i sztukę? Czujesz, że czas odświeżyć garderobę? Już w sobotę o godz. 11 w Wirydarzu Centrum Kultury w Lublinie zacznie się pierwsza edycja targów Artmodes, na których nie zabraknie ciekawych i wyszukanych ubrań oraz dodatków

Afera w urzędzie miasta. Sprawa trafiła do prokuratury

Afera w urzędzie miasta. Sprawa trafiła do prokuratury 0 10

Niewykluczone, że prokurator będzie musiał przesłuchać m.in. wiceprezydenta, dyrektora departamentu, przewodniczącego związków i wizytatorów kuratorium. Wszystko przez wyciek z komisji konkursowej na dyrektorów szkół

"Czas zakończyć wojnę polsko–polską". Koalicja Obywatelska wystartowała z kampanią w Białej Podlaskiej

"Czas zakończyć wojnę polsko–polską". Koalicja Obywatelska wystartowała z kampanią w Białej Podlaskiej 14 19

– Czas zakończyć polsko –polską wojnę – tymi słowa poseł Stanisław Żmijan (PO) zainaugurował wraz innymi kandydatami z listy Koalicji Obywatelskiej kampanię wyborczą w Białej Podlaskiej.

Maciej Kołodziejczyk (LUK Politechnika Lublin): Nie będziemy kłaniać się w pas

Maciej Kołodziejczyk (LUK Politechnika Lublin): Nie będziemy kłaniać się w pas 0 0

Rozmowa z Maciejem Kołodziejczykiem, trenerem siatkarzy LUK Politechnika Lublin, beniaminka I ligi

Lublin: Wojsko wyprzedaje sprzęt z demobilu. Na liście są 173 pozycje

Lublin: Wojsko wyprzedaje sprzęt z demobilu. Na liście są 173 pozycje 9 0

Samochody, kosiarki, instrumenty muzyczne, pontony. 29 sierpnia Oddział Regionalny Agencji Mienia Wojskowego w Lublinie przeprowadzi pisemny przetarg na sprzedaż powojskowego mienia.

W Lublinie zaświecą nowe neony w ramach akcji NeonArt

W Lublinie zaświecą nowe neony w ramach akcji NeonArt 0 5

25 projektów neonów w ramach akcji NeonArt ma już Pracownia Sztuki Zaangażowanej Społecznie „Rewiry”.

Konkurs Urzędu Miejskiego na danie z... roślin chronionych. Autorka regulaminu tłumaczy

Konkurs Urzędu Miejskiego na danie z... roślin chronionych. Autorka regulaminu tłumaczy 0 4

Konkurs kulinarny na danie, które powstało na bazie roślin chronionych. Taki zapis znalazł się w regulaminie konkursu współorganizowanego przez Urząd Miejski w Poniatowej (powiat opolski). Burmistrz Poniatowej i autorka regulaminu wyjaśniają, że doszło do pomyłki. Została poprawiona po interwencji mediów

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.