Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

21 października 2011 r.
8:00
Edytuj ten wpis

Podaj przepis na dobry makaron, wygraj kosz pełen makaronów!

Autor: Zdjęcie autora (SZ)
0 0 A A
W naszym konkursie możecie wygrać delikatesowy kosz pełen dobrych makaronów (Materiały organizatora)
W naszym konkursie możecie wygrać delikatesowy kosz pełen dobrych makaronów (Materiały organizatora)

Ogłaszamy kolejny konkurs z cyklu "Podaj przepis”. Żeby wziąć w nim udział należy w komentarzach pod tekstem wpisać swój przepis na tanie i dobre danie z makaronem w roli głównej. Nagrody czekają.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Możecie podać przepis na sałatkę, rosół czy danie drugie. Mile widziane dobre przepisy na spaghetti.
Do wygrania są cztery kosze pełne makaronów od firmy Czanieckie Makarony. W zestawie znajdziecie produkty z inspirowanej włoskim stylem linii A'la Italiana a także tradycyjną krajankę, łazanki i wiele innych.

Nasz konkurs trwa do końca listopada. Prosimy o wpisywanie autorskich przepisów, które sprawdziliście w kuchni. Komisja konkursowa nie będzie brała pod uwagę przepisów "przeklejonych" ze stron internetowych.

Spaghetti w roli głównej

Aglio e olio, bolognese, alla carbonara. Podczas spotkania z przyjaciółmi, wykwintnej kolacji lub rodzinnego obiadu. Na tysiąc sposobów, na każdą okazję.

Spaghetti na stałe wpisało się w karty kuchni polskiej i przyjęło iście polski charakter. O makaronie spaghetti powiedziano już prawie wszystko. Jednak Joanna Dybał, ekspert firmy Czanieckie Makarony, zdradza najlepszy sposób na domowe spaghetti oraz radzi, z czym i jak je podawać.


Wg legendy spaghetti "przywędrowało” do Europy z Chin. Jednak dopiero na Półwyspie Apenińskim rozwinięto kulturę jedzenia spaghetti. Obecnie królestwem makaronu są Włochy, gdzie rozróżnia się ok. 300 odmian tego przysmaku.

Ugotować, ale nie byle jak

Włosi nie podają recepty na idealne ugotowanie makaronu spaghetti - mają to we krwi, jest to dla nich tak naturalne, że uważają, że nie można się tego nauczyć. Jednak istnieje kilka wytycznych, których należy się trzymać, by zbliżyć się do ideału włoskiej pasty.


"Przede wszystkim makaron należy gotować w dużej ilości wody. W trakcie gotowania podwaja swoją objętość, absorbując wodę, dlatego powinien mieć dużo miejsca. Poza tym w małym garnku będzie się sklejał. Na 100 g makaronu powinien przypadać 1 litr wody. Nie bez znaczenia jest także sól – we Włoszech mawia się, że woda, w której gotuje się makaron powinna być słona jak Morze Śródziemne. Wystarczy płaska łyżeczka na litr wody dodana po zagotowaniu. Wrzucamy makaron na wrzątek i dodajemy łyżkę oliwy, która zapobiegnie sklejaniu. Nie powinno się łamać długich nitek makaronu, nawet jeśli wystają z garnka. Po chwili wystarczy zamieszać i wszystkie nitki znajdą się na miejscu. Woda nie powinna przestać wrzeć.” – tłumaczy Joanna Dybał.

Znawcy mawiają, że gotując spaghetti, należy je mieszać i próbować przez cały czas – wyciągać po nitce, by nie przegapić momentu pożądanej twardości. "Idealne al dente jest lekko twarde przy rozgryzaniu i ma wyczuwalny rdzeń. Makarony po ugotowaniu szybko stygną, dlatego zalecane jest podawanie na gorącym talerzu. Nie należy również przelewać spaghetti wodą, bowiem taki zabieg szybko ochładza makaron i zmywa skrobię z jego powierzchni, co utrudnia utrzymywanie się sosu. Natomiast niewielką ilość wody, w której gotował się makaron, można wykorzystać do zagęszczenia sosu i podkreślenia jego smaku.” – dodaje ekspert firmy Czanieckie Makarony.

Sztuka nawijania

Sprawne jedzenie spaghetti to nie lada wyczyn. Niesforne nitki spadające z widelca, chlapiące dookoła sosem to koszmar niejednego amatora makaronów. Nie zniechęcajmy się zbyt szybko – jedzenie spaghetti to sztuka, jednak wystarczy odrobina wprawy.

"Włosi traktują krojenie spaghetti jako profanację, podobnie jak używanie łyżki. W Polsce jest to dopuszczalne - po-czątkującym przyda się pomoc w postaci łyżki, która usprawni nawijanie odpowiedniej porcji. Najłatwiej jest nabrać na widelec 3-4 nitki makaronu i nawinąć w zgrabny zwój. Taka ilość powinna bez problemu zmieścić się na raz w ustach. Niewykluczone, że będziemy musieli zjeść kilka porcji, zanim dojdziemy do wprawy. Ale to przecież sama przyjemność…” – mówi Joanna Dybał.

Z czym i jak podawać spaghetti. Najpopularniejszym dodatkiem do makaronu spaghetti są oczywiście różnego rodzaju sosy na bazie warzyw, serów lub mięs.

Polacy bardzo szybko zaadaptowali przepisy na makaron z kuchni włoskiej. "Prawdopodobnie z zamiłowania do obfitości, popełniamy podstawowy błąd, dodając duże ilości sosu do makaronu. Sam makaron nie jest tuczący – 100 g ugotowanego spaghetti to ok. 110 kcal. Dodawanie dużej ilości gęstych sosów znacznie podnosi kaloryczność potrawy. Do makaronu spaghetti najlepiej pasują lekkie, niezbyt gęste sosy, które wg włoskiej tradycji delikatnie oblepiają nitki spaghetti.” – radzi Joanna Dybał z firmy Czanieckie Makarony.

Wpisz przepis w komentarzu pod tekstem

Jeszcze raz zapraszamy do konkursu, w którym można wygrać aż cztery kosze dobrych makaronów, które przydadzą się na jesienne obiady. Naszym czytelnikom przydadzą się wasze przepisy na cuda, które można wyczarować z makaronem.

Czekamy na przepisy do Pań. Ale przepisy od Panów też są mile widziane. Możecie podać przepis na ulubione danie swojej ukochanej "Połówki". Gotowanie to sztuka. A najważniejsza przyprawa to serce!

Pozostałe informacje

Z lewej prof. Sabina Bober z KUL, z prawej wicestarosta puławski, Piotr Rzetelski z PSL-u
Puławy

Problem z żydowską tablicą od marszałka. Zabrakło miejsca na pamięć

W przedwojennych Puławach żyło 3600 Żydów. Podczas wojny cała ta społeczność została z miasta wygnana przez Niemców, a żydowska dzielnica zniszczona. Dzisiaj lokalne władze miasta i powiatu puławskiego mają problem ze znalezieniem miejsca na tablicę poświęconą ich pamięci.

Kto dokończy puławską elektrociepłownię? Polimex zrywa kontrakt
Puławy

Kto dokończy puławską elektrociepłownię? Polimex zrywa kontrakt

Największa i jedna z bardziej pechowych inwestycji energetycznych na Lubelszczyźnie, nowy blok węglowy w Puławach, ma kolejny problem. Jej główny wykonawca - Polimex-Mostostal oświadczył, że odstępuje od kontraktu. Chodzi o zadanie warte 1,2 mld zł.

Aluron CMC Warta Zawiercie górą w Lublinie, Bogdanka LUK z drugą porażką u siebie
ZDJĘCIA
galeria

Aluron CMC Warta Zawiercie górą w Lublinie, Bogdanka LUK z drugą porażką u siebie

Znakomita atmosfera, ogromne emocje, pięć setów i jedyne czego zabrakło to wygrana. Po świetnym meczu Bogdanka LUK Lublin przegrała w hali Globus im. Tomasza Wojtowicza z Aluron CMC Wartą Zawiercie w hicie 16. kolejki.

Mikołajkowy półmetek
foto
galeria

Mikołajkowy półmetek

W nowo otwartym Klubie Paradox pojawił się Mikołaj ze śnieżynkami i rozkręcili grubą imprezę. Miał dużo prezentów muzycznych w klimacie latino i polskich hitów. Zobaczcie jak się bawi Lublin.

Imponujący powrót, czyli opinie po meczu Start Lublin - Zastal Zielona Góra
galeria

Imponujący powrót, czyli opinie po meczu Start Lublin - Zastal Zielona Góra

Start Lublin słabo zaczął, ale dużo lepiej zakończył piątkowy mecz z Zastalem Zielona Góra. Jak spotkanie oceniają gospodarze?

Obecnie w Lublinie Ruch zlikwidował wszystkie swoje kioski. W przeszłości takich punktów było łącznie 12.
MAGAZYN

Kioski Ruchu: to już koniec

Kiedyś były praktycznie na każdej ulicy, na każdym osiedlu. Dzisiaj w Lublinie nie ma już ani jednego.

Znęcał się nad rodzicami i groził im nożem. To nie pierwsza taka sytuacja

Znęcał się nad rodzicami i groził im nożem. To nie pierwsza taka sytuacja

Wyzywał, poniżał, popychał, nie pozwalał spać – schorowani rodzice 34-letniego mężczyzny nie mieli łatwego życia. O losie ich syna zdecyduje teraz sąd.

Camilla Herrem

ME piłkarek ręcznych: Norwegia i Dania zagrają w finale

Za nami pierwsze kluczowe rozstrzygnięcia trwających od 28 listopada mistrzostw Europy w piłce ręcznej kobiet. W piątkowych półfinałach rozegranych w Wiedniu triumfowały reprezentacje Norwegii i Danii, które w niedzielę zagrają o złoty medal. O najniższe stopień podium powalczą Francuzki i Węgierki.

Ptasia grypa zaczyna nowy sezon. Czy jest się czego obawiać?
ROZMOWA Z EKSPERTEM

Ptasia grypa zaczyna nowy sezon. Czy jest się czego obawiać?

Co roku zabija w Polsce miliony ptaków hodowlanych uderzając w rodzimy przemysł drobiarski. O ile zeszły sezon był pod względem spokojny, ten zaczął się o wiele gorzej. Na Lubelszczyźnie mamy już cztery ogniska: trzy w powiecie lubartowskim i jedno w ryckim. O tym skąd się wziął wirus H5N1, gdzie występuje najczęściej i czy może być groźny dla ludzi, rozmawiamy z prof. KrzysztofemŚmietanką z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach.

Mikołajki w Helium
foto
galeria

Mikołajki w Helium

Jeśli chcecie zobaczyć, jak się bawiliście na ostatniej imprezie w Helium Club, to zapraszamy do naszej fotogalerii. Tym razem fotki z cotygodniowego Ladies Night w Mikołajkowym wydaniu. Tak się bawi Lublin!

Zgubił narkotyki w sklepie. Wszystko nagrały kamery

Zgubił narkotyki w sklepie. Wszystko nagrały kamery

Do nietypowej sytuacji doszło w jednym ze sklepów spożywczych na terenie Świdnika. 20-latkowi wypadł woreczek strunowy, który szybko trafił wraz z właścicielem w ręce policji.

Wyprzedzanie zakończone tragedią. Nie żyje 39-latka

Wyprzedzanie zakończone tragedią. Nie żyje 39-latka

Kobieta próbowała wyprzedzić kilka samochodów na raz, ale jej jazda zakończyła się kraksą na drzewie. Razem z nią podróżowało dziecko.

Siała baba mak, nie wiedziała jak… więc zrobiła struclę makową!
DZIENNIK ZE SMAKIEM
film

Siała baba mak, nie wiedziała jak… więc zrobiła struclę makową!

Gdy zakwas na barszcz gotowy, a śledzie się marynują, warto pomyśleć o czymś słodkim na świąteczny stół.

The Analogs w Zgrzycie
koncert
14 grudnia 2024, 19:00

The Analogs w Zgrzycie

Dziś w Fabryce Kultury Zgrzyt będzie głośno i skocznie ponieważ wystąpi jeden z najbardziej znanych polskich zespołów street punkowych – The Analogs, którego koncerty są bardzo żywiołowe. Jako support zaprezentuje się Offensywa.

Jutro zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?
ZMIANY

Jutro zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?

Przed nami dwie niedziele handlowe. W następnym roku może być ich więcej, ale wszystko zależy od decyzji prezydenta.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium