Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

9 lutego 2018 r.
17:29

Przed nami post. Oto 7 najciekawszych potraw regionalnych [przepisy, zdjęcia]

0 9 A A

Przed nami podkoziołek, Środa Popielcowa i post. Oto 7 najciekawszych potraw regionalnych związanych z okresem Wielkiego Postu. Pomimo swej prostoty, potrafią zachwycić największego smakosza

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Najbliższy wtorek kończy ostatki. Ów wtorek, zwany w Polsce „śledzikiem” lub „podkoziołekiem” pozwala najeść się do syta, ale prowadzi nas do Środy Popielcowej i postu, którego symbolem będzie śledź i garnek z żurem.

Prof. Jarosław Dumanowski z uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, badacz staropolskiej kuchni, mówi, że w Polsce niezwykle rozwinęła się sztuka smakowitego przyrządzania potraw postnych. I sztuka obchodzenia zakazów. Na przykład postną potrawą był plusk, czyli ogon bobra. Przyrządzano go w poście, bo ogon był obrośnięty łuską, pluskał się w wodzie, jak ryba. A ryby w poście wolno jeść. Oto najciekawsze potrawy postne z regionalnym rodowodem.

Bliny gryczane

Składniki: 25 dag mąki gryczanej, 25 dag mąki pszennej, 1 l mleka, 5 dag drożdży, 5 jajek, 10 dag masła, 1 łyżeczka cukru, sól, tłuszcz do smażenia.

Wykonanie: połączyć oba gatunki mąki, przesiać, zalać wrzącym mlekiem, wymieszać. Rozetrzeć drożdże z cukrem, stopić masło, oddzielić żółtka od białek. Ubić pianę na sztywno. Dodać do mąki wraz z żółtkami, posolić, odstawić do wyrośnięcia. Wlać ciasto na małą patelnię i usmażyć z obu stron na złoto. Podawać ze śmietaną. Ale w poście najlepsze są bliny ze śledziem.

Chrzanówka

Składniki: 2 łyżki świeżo startego chrzanu, 5 szklanek bulionu, 1 szklanka śmietany 18-procentowej, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżeczka soku z cytryny, pół łyżeczki cukru, sól.

Wykonanie: chrzan wyłożyć na gęste sito, sparzyć wrzątkiem i odcedzić. Masło rozgrzać, dodać chrzan i dusić na małym ogniu 2-3 min. Połączyć z bulionem i zagotować. Śmietanę roztrzepać z mąką, rozprowadzić kilkoma łyżkami zupy i wlać do garnka. Zagotować, przyprawić sokiem z cytryny, cukrem i solą.

Fajercarze

Nazwa pochodzi od fajerek w węglowej kuchni. Najlepsze są prosto z blachy (dziś patelni) z wiejskim masłem i kwaśnym mlekiem. Fajercarze zastępowały postne chlebki.

Składniki: 1 kg mąki, 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, pół litra zsiadłego mleka.

Wykonanie: dać mąkę na stolnicę, dodać sól i sodę, zarobić zsiadłym mlekiem żeby ciasto nie było ani twarde ani miękkie. Wyrobić, kroić w małe kawałki, rozwałkować na placki. Chwilę poczekać żeby podrosły. Kłaść na średnio gorącą blachę i piec. Fajercarze można z powodzeniem upiec na dużej, żeliwnej patelni. Jeszcze lepsze są z żebrowanej patelni grillowej.

Gołąbki z karpia

Składniki: 50 dag filetów z karpia, 3/4 szklanki ugotowanej soczewicy (lub ryżu),1 włoska kapusta, pęczek koperku, bulion z jarzyn z kostki, sól, pieprz.

Wykonanie: usunąć zewnętrzne liście kapusty i włożyć ją na 5 minut do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą. Po ostudzeniu rozdzielić liście i ściąć na płasko gruby środkowy nerw, uważając, by liści nie podziurawić.

Z filetów usunąć starannie ości i skórę. Posiekać filety, dodać soczewicę i posiekany koperek, przyprawić solą i pieprzem. Farsz nakładać do naturalnego wgłębienia w liściu, składać do środka boki liścia, a następnie zwijać gołąbek jak najciaśniej i układać ciasno w dużym płaskim rondlu, wolnym końcem liścia do spodu. Gołąbki zalać bulionem i dusić 20 minut pod przykrywką.

Można pod koniec gotowania dodać zasmażkę: na małej patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać płaską łyżkę mąki, usmażyć, mieszając, na jasnozłoty kolor, rozprowadzić kilkoma łyżkami sosu spod gołąbków i wlać do rondla.

Pierogi ziemniaczane

Składniki: 2 kg ziemniaków, 2 cebule, sól , pieprz, zielona pietruszka, 1/2 szklanki mleka. Ciasto: 3 szklanki mąki, 1 żółtko, 1 łyżka stołowa oleju, 1 łyżeczka soli.

Wykonanie: Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Odsączyć sok. Dodać sól, pieprz, zieloną pietruszkę i mleko. Cebulę podsmażyć. Tak przygotowanym farszem napełnić przygotowane wcześniej ciasto. Gotować w lekko osolonej wodzie aż do wypłynięcia pierogów.

Postne kotlety rybne

Składniki: 0,5 kg filetów z morszczuka, pęczek koperku, 2 jajka, 1 sucha bułka, pieprz, sól, bułka tarta.

Wykonanie: skręcić filety przez maszynkę. Dodać drobno posiekany koperek. Wbić jajka, dodać namoczoną i dobrze odsączoną bułkę. Posolić i popieprzyć do smaku. Wszystko wymieszać. Formować kotlety. Obtaczać w tartej bułce. Smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z kartoflami i surówką z kiszonej kapusty.

Żur na post

Składniki: pół litra zakwasu żytniego lub owsianego, solone śledzie, suszone grzyby, śmietana 18%, 50 dag ziemniaków, sól, czarny pieprz.

Wykonanie: suszone grzyby zalać zimną wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu. Wyłowić, pokroić w paski, wrzucić do wody, wlać zakwas i dalej gotować.

Śledzia zalać zimną wodą na 20 minut, tak by stracił na nadmiernej słoności. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę i dodać do gotującej się zupy. Gdy będą już miękkie, zaprawić żur śmietaną.
Na koniec, przed podaniem, wymoczone śledzie obrać ze skóry i ości, pokroić w paski i podać na wierzchu barszczu. Żur ze śledziem jest bardzo smaczny i zdrowy.

Komentarze 9

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 12 lutego 2018 o 07:55
0
Lepsze schabowe z kiełbasą, smalcem i skwarkami! I z piwem!
Avatar
as / 11 lutego 2018 o 16:16
0
Do pisowca;stara jak się stara to lepsza jak młoda co leży jak kłoda.
Avatar
Gość / 11 lutego 2018 o 01:10
0
Szledź nie ma łusków to gojom można go konsumować ?
Avatar
Gość / 11 lutego 2018 o 01:06
0
Przed Wigilią pod murami CSK Ratuszowi z Marszałkowymi POlewali barszcz czerwony z zzzz .... cebularzem. Teraz co tam POdadzą ? karpia po żydowsku i koszernym jajkiem ?
Avatar
Gość / 9 lutego 2018 o 17:49
0
Nie daję na wośp, nie daję na tacę. Nie pomagam potrzebującym i postu nie przestrzegam do póki rządzi pis.
Avatar
palce lizac / 9 lutego 2018 o 17:38
0
undefined napisał:
my chłopoki z ZSL to najlepim lubimy ruskie.
 a jako pisowiec najlepiej lubię młodą nagą babę
Avatar
Gość / 9 lutego 2018 o 22:15
-1
W post nie powinno się jeść nabiału ani jajek.
Avatar
Gość / 9 lutego 2018 o 17:37
-1
a księża żrą mięcho i się śmieją z poszczących się ..........
Avatar
Gość / 9 lutego 2018 o 17:34
-1
my chłopoki z ZSL to najlepim lubimy ruskie.
Avatar
Gość / 12 lutego 2018 o 07:55
0
Lepsze schabowe z kiełbasą, smalcem i skwarkami! I z piwem!
Avatar
as / 11 lutego 2018 o 16:16
0
Do pisowca;stara jak się stara to lepsza jak młoda co leży jak kłoda.
Avatar
Gość / 11 lutego 2018 o 01:10
0
Szledź nie ma łusków to gojom można go konsumować ?
Avatar
Gość / 11 lutego 2018 o 01:06
0
Przed Wigilią pod murami CSK Ratuszowi z Marszałkowymi POlewali barszcz czerwony z zzzz .... cebularzem. Teraz co tam POdadzą ? karpia po żydowsku i koszernym jajkiem ?
Avatar
Gość / 9 lutego 2018 o 22:15
-1
W post nie powinno się jeść nabiału ani jajek.
Avatar
Gość / 9 lutego 2018 o 17:49
0
Nie daję na wośp, nie daję na tacę. Nie pomagam potrzebującym i postu nie przestrzegam do póki rządzi pis.
Avatar
palce lizac / 9 lutego 2018 o 17:38
0
undefined napisał:
my chłopoki z ZSL to najlepim lubimy ruskie.
 a jako pisowiec najlepiej lubię młodą nagą babę
Avatar
Gość / 9 lutego 2018 o 17:37
-1
a księża żrą mięcho i się śmieją z poszczących się ..........
Avatar
Gość / 9 lutego 2018 o 17:34
-1
my chłopoki z ZSL to najlepim lubimy ruskie.
Zobacz wszystkie komentarze 9

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Pościg i strzelanina na ulicy w Lublinie. Kierowca uciekł na parking pod Felicity

Pościg i strzelanina na ulicy w Lublinie. Kierowca uciekł na parking pod Felicity 7 1

Dwaj młodzi mieszkańcy Świdnika urządzili sobie pościg i strzelaninę na jednej z lubelskich ulic. Chcieli „przestraszyć” dawnych kolegów. Teraz odpowiedzą za usiłowanie zabójstwa.

Zjechali z drogi, dachowali i rozbili się na drzewie. Nic im się nie stało, byli pijani

Zjechali z drogi, dachowali i rozbili się na drzewie. Nic im się nie stało, byli pijani 0 2

Pijany 21-latek zjechał z drogi do rowu i uderzył w drzewo. Miał ponad 2 promile alkoholu w organizmie.

Jak rozwijał się Lublin? "Wybieraliśmy momenty największych i najbardziej istotnych zmian"
galeria

Jak rozwijał się Lublin? "Wybieraliśmy momenty największych i najbardziej istotnych zmian" 0 3

Od dziś idąc na zakupy dowiesz się czegoś ciekawego o historii miasta. W centrach handlowych będę wystawy pokazujące efekty międzynarodowego projektu popularyzującego wiedzę o zabytkach. Kto chce wiedzieć więcej, może wziąć udział w konferencji naukowej podsumowującej prace konserwatorów, archiwistów, archeologów i badaczy

Jest pierwsza decyzja w sprawie Oskara Bobera

Jest pierwsza decyzja w sprawie Oskara Bobera 20 12

Jak udało nam się ustalić, junior Speed Car Motoru Lublin będzie zawieszony do czasu wyjaśnienia sprawy wpadki podczas kontroli alkomatem. Nie ominie go także kara finansowa. Szczegóły będą podane w poniedziałkowym komunikacie Głównej Komisji Sportu Żużlowego.

Pijany ojciec spadł z roweru i leżał na ścieżce rowerowej. Obok płakał 6-latek

Pijany ojciec spadł z roweru i leżał na ścieżce rowerowej. Obok płakał 6-latek 36 6

Ponad 2 promile alkoholu miał ojciec, który zabrał syna na przejażdżkę rowerem. W pewnym momencie spadł z jednośladu i leżał na ścieżce. Dziecko płakało.

Ciało dryfowało na wodzie. Tragiczny finał kąpieli 34-latka

Ciało dryfowało na wodzie. Tragiczny finał kąpieli 34-latka 6 1

Tragicznie zakończyła się kąpiel dla 34-letniego mężczyzny, który utonął w jeziorze Piaseczno. Dryfujące ciało mężczyzny zauważył plażowicz

Przechodził przez jezdnię, został potrącony. 65-latek nie żyje

Przechodził przez jezdnię, został potrącony. 65-latek nie żyje 2 0

Tragiczny wypadek na drodze krajowej nr 63. Nie żyje 65-letni mężczyzna.

Ostre strzelanie Gromu i Bizona. Grała bialska klasa okręgowa

Ostre strzelanie Gromu i Bizona. Grała bialska klasa okręgowa 0 0

Huragan Międzyrzec Podlaski pokonał ŁKS Łazy 4:0. W starciu beniaminków lepsza Granica Terespol

Samochód stoczył się i przycisnął go do ściany. 18-latek nie żyje

Samochód stoczył się i przycisnął go do ściany. 18-latek nie żyje 37 3

Tragiczny wypadek w gm. Stary Zamość. 18-latek chciał zatrzymać staczający się samochód. Został przyciśnięty do ściany

Orzeł wygrywa w Izbicy. Ruszyła chełmska klasa okręgowa

Orzeł wygrywa w Izbicy. Ruszyła chełmska klasa okręgowa 1 3

Sześć trafień Pawła Mazura dla zespołu z Białopola. Trzy gole dorzucił Herman Uljaniuk. Orzeł Srebrzyszcze pokonał Ruch Izbica 4:2

Szczury na nowych osiedlach w Lublinie. "Zgłoszenia z całego miasta"
galeria

Szczury na nowych osiedlach w Lublinie. "Zgłoszenia z całego miasta" 76 27

Tygodniowy wyjazd wystarczył, by szczury zniszczyły mieszkanie. I to na jednym z najbardziej zadbanych osiedli. Podobne sygnały płyną z całego Lublina. Powodem plagi gryzoni jest m.in. rozbudowa miasta. – To, że szczury pojawiły się na danym osiedlu, może wynikać z tego, że w pobliżu stanęły nowe bloki – tłumaczy właściciel firmy deratyzacyjnej

"Jesteś bogiem" na finał Kina Perła
24 sierpnia 2018, 21:00

"Jesteś bogiem" na finał Kina Perła 3 0

Co Gdzie Kiedy. Wraz z wakacjami dobiega końca tegoroczna edycja plenerowego Kina Perła (ul. Bernardyńska 15). W dniach 24-26 sierpnia odbędą się ostatnie bezpłatne projekcje filmowe, w ramach których zobaczymy m.in. oscarowe Jesteś bogiem.

"Wykidajło" w Miasto Movie
29 sierpnia 2018, 21:00

"Wykidajło" w Miasto Movie 1 1

Co Gdzie Kiedy. Gwiazdą ostatniej w sierpniu projekcji filmowej z cyklu Miasto movie analogowo w Warsztatach Kultury (ul. Grodzka 5a) będzie Patrick Swayze. 29 sierpnia o godz. 21 zobaczymy film Wykidajło.

Puławy: Więcej kamer miejskiego monitoringu

Puławy: Więcej kamer miejskiego monitoringu 15 0

Mieszkańcy bloków komunalnych na os. Romów będą musieli bardziej uważać na to, co robią na swoich podwórkach. Władze Puław zwiększą ilość kamer miejskiego monitoringu w tym rejonie miasta. Obraz trafi do komendy policji oraz straży miejskiej.

Spotkanie z cyklu "Dziecinada – mały cyrk" w DDK Węglin
15 września 2018, 10:30

Spotkanie z cyklu "Dziecinada – mały cyrk" w DDK Węglin 0 0

Co Gdzie Kiedy. Dzielnicowy Dom Kultury Węglin (ul. Judyma 2a) zaprasza na pierwsze powakacyjne spotkanie z cyklu Dziecinada – mały cyrk, podczas którego dzieci poznają gry i zabawy rodem z Hiszpanii. Wydarzenie odbędzie się 15 września o godz. 10.30.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.