Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

4 lutego 2018 r.
15:08

Gdzie zjeść dobre flaki w Lublinie i regionie?

0 5 A A

Najsłynniejsze są Piaseckie, o których Lucjan Świetlicki pisał tak: Zmysł powonienia tu goni ludzi/ Przeróżne menu zaostrza smaki/ Autem grubasy, piechotą chudzi/ Chcą tu spożywać przepyszne flaki.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Flaki miały dobre wzięcie w naszym regionie od zawsze. Ten przykład mógł zdarzyć się w dawnej karczmie Budzyń w Lublinie. Kajetan Koźmian, związany z Gałęzowem i Piotrowicami w pamiętnikach wspomina takie zdarzenie, pochodzące z szynku lubelskiego:

Patrzałem na to, jak podczas obiadu wszedł nieznajomy mi szlachcic w szarej z kapturem na plecach opończy i zaczął się cisnąć do obsadzonego już stołu mówiąc: Panowie bracia, wy jecie, a ja głodny od wczoraj nic nie jadłem. Czemuż waść nie pospieszył, nie naprzykrzaj się. Lecz gdy szlachcic się ciągle pchał między obiadujących i wyrywał drugim widelce, zawsze powtarzając: Ja nic nie jadłem – wypchnięto go od stołu.

Wtem hajduk niesie na stół ogromną i głęboką misę gorących i kurzących się flaków. Szlachcic wypchnięty porywa za nią i wołając: Ja nic nie jadłem, łyka flaki i patrzy się. Współbiesiadnicy zrywają się od stołu, jeden mu wydziera misę, drugi rozdziera kaptur z opończy, drudzy wołają: Nasyć się waść, kiedyś nic nie jadł i całą misę gorącej strawy wlewają w kaptur. Szlachcic parzony w plecy flakami, wrzeszczy i skacze, zrywają się drudzy z widelcami, chcąc jeść flaki z kaptura, kolą nieboraka i kaleczą, wrzask, hałas, aż na koniec obrywają kaptur z flakami, wylewają na misę i jedzą.

Oto 10 miejsc w naszym regionie, gdzie warto zamówić flaki. Nasz wybór jest oczywiście subiektywny, a miejsca podajemy w kolejności alfabetycznej.

Atrium w Lublinie: Flaki po florencku

Włoski przysmak, który różni się do znanych nam flaków, tym, że flaki zamiast pływać w rosole pławią się w gęstym sosie. Flaki smaży się z cebulą, marchewką, pietruszką, selerem i ząbkiem czosnku, dodaje obrane pomidory, aż do odparowania płynu. Posypane parmezanem są bardzo syte i smaczne.
W Atrium właścicielka Iwona Baruk doprawia je po swojemu. Dobre wprowadzenie do podróży w poszukiwaniu pysznych flaków.

Chata Swojsko Strawa w Lublinie: Flaki pitraszone po polsku

Chata w środku miasta nadal magnetyzuje. Porcje są duże, sosy zawiesiste, zupy gęste od zasmażek. W karcie są „Flaki pitraszone po polsku”. Swojska nazwa jest tu w sam raz. Flaki są gęste, parujące, w idealnej proporcji między kawałkami żołądka i rosołem. Uroku dodaje im zasmażka, którą są zaciągnięte.

Karczma Piastowska w Niemcach: Flaki jak należy

Klimatyczne miejsce. Receptura na flaki pamięta PRL. Flaki są charakterne; w żołnierskich słowach: czuć, że to flaki. I to jest największy argument dla smakoszy, którzy potrafią przejechać kilkadziesiąt kilometrów. Do flaków jest świeży chleb, pieczony w piekarni za rogiem. W ten sposób powstał duet doskonały.

Przy Kominku w Pikulach: Flaki pachnące ogniskiem

Do małego zajazdu na drodze z Janowa Lubelskiego do Rzeszowa na żeberka z grilla opalanego drewnem zjeżdżają kierowcy tirów. Ruch tu od rana do wieczora, każdy zanim zje kiełbaskę czy żeberko zamawia flaki. Gotują się na rosole spod żeberek i golonek, a ponieważ w restauracji pachnie ogniskiem, pachną nim i flaki. Nie za gęste, rosołowe. Takie, że każdy zje pod rząd dwie porcje.

Przystań w Lublinie: Flaki wołowe

Zapewne mało kto pamięta pierwszą restaurację „Przystań” w Lublinie. Dziś to luksusowy przybytek, ongiś klimatyczna knajpa z tarasem. Ale flaki wołowe smakują jak dawniej; bardzo dobrze. Wielka w tym zasługa tego, że właściciele mają zakłady mięsne i dostęp do najlepszego produktu. Odrobina majeranku podkręca smak. Istotny jest rosół, w którym gotują się flaki. Tu jest bardzo aromatyczny.

Rarytas w Piaskach: Najbardziej znane flaki w Polsce

Ich legendę, jak i legendę restauracji Rarytas, stworzył Ryszard Sieczkarz, z rodu lubelskich kucharzy i restauratorów. W czasach PRL w Rarytasie zatrzymywały się wycieczki z Polski, bywali tu partyjni dygnitarze, jedzący w osobnym pokoju. Dziś flaki nadal mają wielkie wzięcie. A przy okazji zjeść inne dania z dawnych lat: antrykot i „De volaile”, karp w śmietanie, medalion wieprzowy z jajkiem, zraz mielony z cebulką.

Sielsko Anielsko w Lublinie: Sielskie flaki

Turyści, którzy szukają w Lublinie polskiej kuchni, na dobry początek kierują się do Sielsko Anielsko. Po to, żeby najeść się polskich pierogów. Jak już się najedzą, łapią się za flaki. Sielskie flaki. Dietetyczne to one nie są, ale uszy się trzęsą.

Święty Michał Pub Regionalny w Lublinie: Flaki pod cebularzem

Podawane w glinianych naczyniach i zapiekane pod ciastem cebularzowym. Kiedy człowiek przebił się do flaków, buchał aromat, a pyszne flaki znikały w szybkim tempie.
Warto zamówić sobie do nich dodatkowo gorący cebularz.

U Elizy w Piaskach: Receptura zza Buga

Recepturę na flaki Pani Eliza Kunc dostała zza Buga. Kresowy przepis nakazywał gotować flaki na bogato. W rosole, gotowanym na kawałku wołowiny. Idealnie sprawdził się szponder. Flaki od Elizy dorobiły się zwolenników z całej Polski. Pachnące wołowiną, pełne smaku, bardzo ciekawie doprawione majerankiem i imbirem.

Dziś, kiedy pani Eliza sprzedała interes, w kuchni na szczęście zostały doborowe kucharki. Okazało się, że flaki trzymają klasę.

Zajazd Marta w Pułankowicach: Flaczki domowe

W restauracji słynącej z dziczyzny od 20 lat podaje się flaczki przyrządzane wedle tej samej receptury. Inspiracją były flaki podawane w przydrożnych barach i piwiarniach w okolicach Kraśnika w latach 1960-1970. Pikanterii i smaku dodaje fakt, że flaki są przyrządzane na rosole spod gotowanych mięs. W roli przyprawy występuje aromatyczny majeranek, uprawiany w ogrodzie za restauracją.

W restauracji Atrium zjecie la trippa alla Milanese, czyli słynne włoskie flaki, zapiekane w piecu, z aromatem parmezanu (fot. Maciej Kaczanowski)
Czytaj więcej o:

Komentarze 5

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 4 lutego 2018 o 17:51
+1
A co obecnie jest zdrowe? Nawet powietrze nie służy. Szkoda, że nie ma w internecie zbioru knajp, gdzie można byłoby poznać dania i ceny. W Chełmie najlepszą chińszczyznę można było zjeść przy Chrobrym, był taki lokal w stronę deptaka w podpiwniczeniu. Brudne obrusy, ale żarcie dobre i mocno sycące. Za 14zł talerz pełen kluchów ryżowych i sporo kawałków kurczaka. Niestety upadła. Teraz chińczyka nie uraczymy w Chełmie, a kebaby są bezsmakowe. Jest sushi, ale to porcje dla dzieci, a nie dla faceta.
Avatar
Gość / 4 lutego 2018 o 15:56
+1
Flaki są niezdrowe. Kupa flaków i włosów.
Avatar
Gość / 4 lutego 2018 o 15:44
+1
W Tesco bistro też są dobre.
Avatar
Gość / 4 lutego 2018 o 15:42
+1
Rarytas to niestety już nie ten sam co kiedyś.
Avatar
Justyna / 9 października 2019 o 20:37
0
Dzień dobry. Dla mnie najlepsze flaki są po prostu w barze na 1Maja w Lublinie.Po prostu pyszne!!!!the !!! szczerze polecam. 
Avatar
Justyna / 9 października 2019 o 20:37
0
Dzień dobry. Dla mnie najlepsze flaki są po prostu w barze na 1Maja w Lublinie.Po prostu pyszne!!!!the !!! szczerze polecam. 
Avatar
Gość / 4 lutego 2018 o 17:51
+1
A co obecnie jest zdrowe? Nawet powietrze nie służy. Szkoda, że nie ma w internecie zbioru knajp, gdzie można byłoby poznać dania i ceny. W Chełmie najlepszą chińszczyznę można było zjeść przy Chrobrym, był taki lokal w stronę deptaka w podpiwniczeniu. Brudne obrusy, ale żarcie dobre i mocno sycące. Za 14zł talerz pełen kluchów ryżowych i sporo kawałków kurczaka. Niestety upadła. Teraz chińczyka nie uraczymy w Chełmie, a kebaby są bezsmakowe. Jest sushi, ale to porcje dla dzieci, a nie dla faceta.
Avatar
Gość / 4 lutego 2018 o 15:56
+1
Flaki są niezdrowe. Kupa flaków i włosów.
Avatar
Gość / 4 lutego 2018 o 15:44
+1
W Tesco bistro też są dobre.
Avatar
Gość / 4 lutego 2018 o 15:42
+1
Rarytas to niestety już nie ten sam co kiedyś.
Zobacz wszystkie komentarze 5

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Taniej z kartą seniora w ręku. Nowe miejsca na liście ze zniżkami

Taniej z kartą seniora w ręku. Nowe miejsca na liście ze zniżkami 0 0

Zamość. Miasto aktualizuje listę miejsc, które honorują Zamojską Kartę Seniora. To przedsiębiorcy, firmy i instytucje oferujący zniżki mieszkańcom w wieku 60+. Wysokość ulg i zasady korzystania zależą wyłącznie od partnerów programu

Tranzyt Merkurego na tle Słońca. Niezwykłe zjawisko było widoczne w Polsce [wideo]
film

Tranzyt Merkurego na tle Słońca. Niezwykłe zjawisko było widoczne w Polsce [wideo] 0 0

W poniedziałek (11.11) doszło do tranzytu Merkurego, czyli przejścia pierwszej i najmniejszej planety Układu Słonecznego przed tarczą Słońca. Zjawisko było widoczne częściowo w Polsce.

Skarby Ziemi - Giełda Minerałów i Biżuterii
16 listopada 2019, 10:00

Skarby Ziemi - Giełda Minerałów i Biżuterii 0

W dniach 16-17 listopada 2019 serdecznie zapraszamy na Giełdę Minerałów i Biżuterii „Skarby Ziemi”, która jest organizowana już po raz 52 w Lublinie przy Akademickiej 15. Giełda jest doskonałą okazją do podziwiania minerałów, skamieniałości, meteorytów, kamiennych ozdób, bursztynów, pereł oraz wyrobów wykonanych ze skarbów natury.

Puławy: Budżet miasta na 2020 rok. Planują rekordowo wysokie wydatki

Puławy: Budżet miasta na 2020 rok. Planują rekordowo wysokie wydatki 5 8

Trwają ostatnie prace nad projektem budżetu miasta Puławy na rok 2020. Dokument ma być gotowy przed 15 listopada. Z tego co wiemy, będzie on rekordowy pod wieloma względami. Zarówno pod względem wydatków, środków na inwestycje, jak i zadłużenia.

Porażki Padwy Zamość i Azotów II Puławy, AZS AWF wygrał z KSZO

Porażki Padwy Zamość i Azotów II Puławy, AZS AWF wygrał z KSZO 0 1

Długi weekend mile wspominać będą zawodnicy AZS AWF Biała Podlaska, którzy wygrali na wyjeździe z KSZO Ostrowiec Świętokrzyski. Gorycz porażki musiały przełknąć rezerwy Azotów Puławy i pierwszy raz w sezonie były lider MKS Padwa Zamość

Kwitły i pachniały. Skoszą wszystkie łąki kwietne w Lublinie
galeria

Kwitły i pachniały. Skoszą wszystkie łąki kwietne w Lublinie 6 26

Do weekendu skoszone mają być wszystkie kwietne łąki założone na zlecenie miasta. Nie wszystkim się to podoba. – Jak te rośliny mają się wysiać? – irytuje się nasza Czytelniczka oburzona ścięciem kwiatów na al. Unii Lubelskiej. – Po przymrozkach wyglądałyby nieestetycznie – tłumaczą miejscy urzędnicy.

Wieczór poezji Krzysztofa Gryko w Puławach
13 listopada 2019, 18:00

Wieczór poezji Krzysztofa Gryko w Puławach 0 0

W środę, 13 listopada o godz. 18 w Bibliotece Miejskiej w Puławach (ul. Głęboka 7a) odbędzie się wieczór poezji Krzysztofa Gryko.

Premier Mateusz Morawiecki pisze do szefa Netflixa w sprawie "nieścisłości historycznych" w jednym z seriali

Premier Mateusz Morawiecki pisze do szefa Netflixa w sprawie "nieścisłości historycznych" w jednym z seriali 0 6

- Nie ma wątpliwości, że te obozy były prowadzone przez Niemców - pisze premier Rzeczypospolitej Mateusz Morawiecki w swoim liście do Reeda Hastingsa, szefa platformy Netflix. - Jesteśmy świadomi sytuacji związanej z produkcją "Iwan Groźny z Treblinki" i bacznie się jej przyglądamy - odpowiada rzecznik amerykańskiego giganta, cytowany przez "Washington Post".

16-latka zgwałcona w Okunince? Wszystko pokazał monitoring

16-latka zgwałcona w Okunince? Wszystko pokazał monitoring 69 0

Prokuratura umorzyła postępowanie ws. 22-latka oskarżanego o zgwałcenie 16-letniej dziewczyny w Okunince - informuje Super Tydzień Chełmski

Ukraina w Centrum Lublina - Festiwal Kultury Ukraińskiej
14 listopada 2019, 8:00

Ukraina w Centrum Lublina - Festiwal Kultury Ukraińskiej 0 0

W dniach 14-17 listopada w różnych częściach miasta odbędą się wydarzenia w ramach tegorocznej edycji Festiwalu Ukraina w Centrum Lublina. To już 12. odsłona festiwalu.

Polska - Hiszpania. Dzisiaj Biało-Czerwone zagrają na Arenie Lublin

Polska - Hiszpania. Dzisiaj Biało-Czerwone zagrają na Arenie Lublin 0 0

Dzisiaj o godz. 18 na Arenie Lublin odbędzie się mecz Polska – Hiszpania. To spotkanie dla Biało-Czerwonych będzie inauguracją eliminacji mistrzostw Europy

Ranking miast dla młodych ludzi. Lublin wypadł słabo. W czym przegrywamy z innymi?
Raport

Ranking miast dla młodych ludzi. Lublin wypadł słabo. W czym przegrywamy z innymi? 4 67

Lublin znalazł się poza pierwszą dziesiątką miast najbardziej przyjaznych młodym ludziom. Ranking objął wszystkie miasta na prawach powiatu, a jest ich 66. Jak wypadli inni przedstawiciele naszego regionu? Zamość znalazł się na 19. miejscu, Biała Podlaska na 41., zaś Chełm jest dopiero piąty od końca.

"Magia starego kina" w Filharmonii
22 listopada 2019, 19:00

"Magia starego kina" w Filharmonii 0 0

Filharmonia Lubelska (ul. Curie-Skłodowskiej 5) zaprasza na wyjątkowy koncert symfoniczny polskich przebojów muzyki filmowej "Magia starego kina". Wydarzenie będzie miało miejsce 22 listopada o godz. 19.

Park Jana Pawła II w Lublinie już jest dłuższy. A będzie znacznie ciekawszy [zdjęcia]
galeria

Park Jana Pawła II w Lublinie już jest dłuższy. A będzie znacznie ciekawszy [zdjęcia] 26 12

Jeszcze w tym miesiącu powinno się zakończyć urządzanie nowej części parku Jana Pawła II wzdłuż os. Górki.

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 12 listopada 2019 r.

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 12 listopada 2019 r. 0 0

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.