Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

23 grudnia 2010 r.
17:49
Edytuj ten wpis

Przepisy na dania wigilijne. Potrawy z różnych stron Polski

Potrawy wigilijne i świąteczne. Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie, dania wigilijne. Zobacz jak zrobić nietypowe potrawy pochodzące z różnych stron kraju.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Lubelskie - Karp po żydowsku

Jedno z najsmaczniejszych dań wigilijnych. Pachnie rodzynkami i migdałami. Takiego karpia zrobiliśmy w restauracji Gościniec Podkowa z Włodawy, gdzie kwitnie wielokulturowa kuchnia.

Składniki: 1 kg karpia, 1 pietruszka, pół selera, 1 marchewka, 1 nieduży por, 1 cebula, 4 łyżeczki żelatyny, 10 dag rodzynek, płatki migdałów, natka pietruszki, bułka do namoczenia, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, kostka warzywna.

Wykonanie: karpia filetujemy, tak by nie uszkodzić skóry. Wyciągamy ości. Mięso mielimy. Z pozostałych części karpia oraz warzyw pokrojonych w grubą kostkę, listka laurowego i ziela angielskiego gotujemy wywar. Na małym ogniu przez 30 minut. Następnie odcedzamy.

Do zmielonej ryby dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, namoczoną bułkę, 1 jajko, 5 dag rodzynek, doprawiamy solą z pieprzem. Przygotowanym farszem nadziewamy skórę karpia, zszywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Ugotowaną rybę wykładamy na półmisek, zalewamy galaretą (do odcedzonego wywaru dodajemy żelatynę), następnie dekorujemy rodzynkami, migdałami, pietruszką i cytryną.
Mazowieckie - Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Ciasto na pierogi: 1 kg dobrze przesianej mąki, woda, 1 łyżka oleju lnianego, sól.
Na farsz: pół kg dobrej kapusty kiszonej, 15 dag świeżej posiekanej kapusty,
5 dag suszonych grzybów, 2 cebule,
2 łyżki oleju, biały pieprz. Na omastę: 2 cebule, 2 łyżki oleju.

Wykonanie: kapustę ugotować z grzybami (moczonymi wcześniej przez kilka godzin) i olejem. Na oleju przesmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać odcedzoną kapustę i grzyby. Doprawić świeżo i grubo zmielonym pieprzem. Wystudzić i zmielić na grubym sitku. Z mąki, oleju, wody i soli wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie elastyczne i gładkie. Rozwałkować. Z pomocą szklanki wykroić okrągłe "placki”. Nakładać farsz, dokładnie zlepić brzegi i palcami wyrobić ozdobną falbankę. W dużym garnku zagotować osoloną wodę z łyżką oleju. Na wrzątek wrzucać po kilka pierogów. Mieszać łyżką, aby nie przywarły do dna i nie zlepiały się ze sobą. Gdy wypłyną na wierzch odczekać minutę i wykładać na przelane zimną wodą talerze. Podawać z cebulką przesmażoną na oleju lnianym.

Opolskie - Zupa migdałowa
Słodka, bardzo bakaliowa, o cynamonowym aromacie. Po prostu pyszna.

Składniki: 1 torebka ryżu, 25 dag migdałów, 1 litr mleka, 3 łyżki rodzynek, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, cynamon, 1 łyżka masła, sól na smak.

Wykonanie: ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Odcedzić, wymieszać z masłem. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i zmielić, dodać odrobinę wody. Rozprowadzić gorącym mlekiem, wymieszać z cukrem i przyprawami. Dodać namoczone rodzynki. Gotować na bardzo wolnym ogniu przez 5 minut. Dodać ryż, wymieszać i rozlać na talerze.


Podkarpackie - Siemieniec

Zupa z siemieniem lnianym to jednio z najpopularniejszych dań wigilijnych na Podkarpaciu. Często dodawano do niej także pęcak.

Składniki: 3 ziemniaki, 2 łyżki siemienia lnianego, 1 główka czosnku, sól na smak.

Wykonanie: do garnka wlać 4 szklanki wody, zagotować, Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Czosnek obrać, każdy ząbek przekroić wzdłuż. Wrzucić do zupy. Po 5 minutach wsypać siemię lniane. Gotować na wolnym ogniu przez pól godziny. Doprawić do smaku solą.
Podlasie - Kulebiaczki z grzybami i rybą

Składniki: Ciasto drożdżowe. Na farsz: 15 dag filetów z ryby,
1 marchewka, kawałek pora, pół pietruszki, ćwierć selera, kilka suszonych grzybów, 2 cebule, pół szklanki ryżu lub soczewicy, olej, sól, pieprz.

Wykonanie: namoczyć grzyby i ugotować w tej samej wodzie. Filety z ryby ugotować na bulionie z warzyw. Oddzielnie ugotować soczewicę lub ryż. Rybę posiekać. Na oleju usmażyć drobno posiekaną cebulę. Na złoto. Wymieszać z rybą i soczewicą. Dodać posiekane grzyby. Doprawić solą z pieprzem i olejem. Dobrze wyrobić. Napełnić farszem kulebiaczki. Posmarować olejem. Upiec na rumiano.

Pomorskie - Zupa z suszonych owoców

Można podawać ją z kluseczkami, można z grzankami.

Składniki: 30 dag suszonych jabłek, 20 dag suszonych śliwek, 15 dag suszonych gruszek, cukier, cynamon, goździki, 1 łyżka mąki, śmietana.

Wykonanie: owoce umyć i namoczyć w wodzie. Na następny dzień je ugotować z przyprawami. Owoce odcedzić i zmiksować. Powstały przecier zagęścić zawiesiną z mąki i małej ilości wody. Dodać do zupy, zagotować, doprawić cukrem na smak, zaprawić śmietaną.

Śląskie - Ziemniaki ze śledziem

Składniki: po 2 kartofle na osobę, po 1 śledziu z oleju lub w śmietanie, 2 cebule, cytryna, sól, pieprz, olej lniany.

Wykonanie: śledzie wymoczyć, przełożyć od garnka, zasypać plastrami cebuli, zalać olejem. Zostawić na 12 godzin. Ugotować kartofle w mundurkach. Obrać. Na każdym talerzu ułożyć po 2 kartofle i 1 śledziu. Ozdobić plasterkiem cytryny. Ziemniaki polać olejem lnianym i posypać zieloną pietruszką. Ziemniaki można także podać ze śledziem w śmietanie. Złożenie gorących kartofli z zimnym śledziem jest rewelacyjne.
Wielkopolska - Smażone suszone grzyby

Składniki: 12 suszonych kapeluszy borowików, pół litra mleka, 4 łyżki mąki, 4 łyżki bułki tartej, 2 jajka, masło na smażenie.

Wykonanie: kapelusze namoczyć w mleku. Następnego dnia ugotować do miękkości. Wystudzić, osączyć, posolić, doprawić pieprzem. W misce roztrzepać jajka, na talerz wysypać bułkę tartą. Kapelusze borowików moczyć w jajku, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano.

Pozostałe informacje

W konferencji dotyczącej podpisania umów uczestniczyli: Jarosław Kwasek – członek Zarządu Województwa Lubelskiego,
Paweł Szumera – dyrektor Zarządu Dróg Wojewódzkich w Lublinie, Krzysztof Kozieł – zastępca dyrektora ds. administracyjnych ZDW, oraz przedstawiciele wykonawców: Andrzej Rząsowski, prezes FEDRO, i Marian Nadgórny, prezes Przedsiębiorstwa Robót Drogowo–Mostowych

Małymi krokami walczą z dziurami. Teraz czas na drogi nr 815 i 835

  W Urzędzie Marszałkowskim Województwa Lubelskiego podpisano dziś kolejne umowy na realizację zadań związanych z remontami dróg wojewódzkich nr 815 i 835. Łączna wartość prac obejmujących blisko 4 km tych tras wynosi nieco ponad 2 mln zł.

Zdjęcie ilustracyjne

ZUS przypomina: ostatni moment na wakacje składkowe

Już ponad 37 tysięcy przedsiębiorców z województwa lubelskiego skorzystało w tym roku z tzw. wakacji składkowych. To ulga pozwalająca raz w roku nie płacić składek na własne ubezpieczenia społeczne, Fundusz Pracy i Fundusz Solidarnościowy. Ci, którzy jeszcze z niej nie skorzystali, mają czas tylko do końca listopada.

Jeden z opryszków w rękach policji
Biała Podlaska

Pobili, okradli i wpadli. Teraz czeka ich długa odsiadka

Dwóch opryszków napadło mężczyznę. Najpierw dotkliwie go pobili, potem okradli, a na koniec uciekli. Bialscy policjanci szybko namierzyli napastników, którzy dziś stanęli przed obliczem prokuratora.

Drewniane altanki ogrodowe – jak wybrać model idealnie dopasowany do działki?

Drewniane altanki ogrodowe – jak wybrać model idealnie dopasowany do działki?

Wybór altany do ogrodu nie sprowadza się jedynie do decyzji estetycznych. Kluczowe jest dopasowanie konstrukcji do realnych warunków działki – jej powierzchni, ukształtowania terenu, nasłonecznienia czy kierunku wiatru. Od tego zależy nie tylko komfort użytkowania, ale również trwałość i bezpieczeństwo altany. Warto więc poświęcić chwilę na analizę przestrzeni, zanim dokonasz zakupu.

Włodawianka w finale konkursu Polska Miss

Włodawianka w finale konkursu Polska Miss

Piękno nie ma wieku. Udowadnia to mieszkanka Włodawy, która dostała się do finałowego etapu konkursu Polska Miss w kategorii 30+.

Burzliwe spotkanie z posłanką Bożeną Lisowską. Nie obyło się bez trudnych pytań. Relacja wideo
WIDEO
film

Burzliwe spotkanie z posłanką Bożeną Lisowską. Nie obyło się bez trudnych pytań. Relacja wideo

Podczas wczorajszego otwartego spotkania z mieszkańcami Lubelszczyzny posłanka Koalicji Obywatelskiej Bożena Lisowska podsumowała dwa lata pracy rządu, wskazując zarówno na osiągnięcia, jak i najważniejsze wyzwania. Wśród tematów pojawiły się kwestie gospodarki, walki z inflacją, afer w spółkach skarbu państwa oraz potrzeby naprawy instytucji publicznych.

Nowi funkcjonariusze zasilą szeregi policji
galeria

Nowi funkcjonariusze zasilą szeregi policji

Policja Lubelska ma nowych funkcjonariuszy. W szeregi lubelskiego garnizonu wstąpiło dziś siedmiu stróżów prawa (sześciu mężczyzn i jedna kobieta), dla których jest to początek trudnej służby.

Po wygranej w Białymstoku lublinianie awansowali na czwarte miejsce w tabeli ekstraligi

Edach Budowlani Lublin kontra Awenta Pogoń Siedlca. Przyjeżdża rywal z najwyższej półki

W siódmej kolejce Edach Budowlani Lublin zmierzą się z mistrzem kraju Awenta Pogonią Siedlce. Pierwszy gwizdek w niedzielę o godzinie 14.

Zdjęcie ilustracyjne

Śmiertelnie dźgnął brata. 13-latek trafi do schroniska

Sąd Rejonowy w Radzyniu Podlaskim zdecydował w czwartek, że 13-latek podejrzany o zabójstwo 17-letniego brata zostanie umieszczony na trzy miesiące w schronisku dla nieletnich. Do tragedii doszło w środę w nocy na terenie gminy Borki.

Obiekty wojskowe łatwo widoczne w portalu. MON automatycznie nie maskuje

Obiekty wojskowe łatwo widoczne w portalu. MON automatycznie nie maskuje

Nasz czytelnik z Białej Podlaskiej dziwi się, że obiekty wojskowe miejscowej jednostki są widoczne w geoportalu i na Google Maps. Jego zdaniem, ze względu na strategiczne znaczenie dla obronności powinny być zamazane. MON odpowiada, że nie każdy obiekt wojskowy podlega automatycznemu maskowaniu.

Bartosz Mateusz Śliwa

Roszady personalne w PZL-Świdnik. Bartosz Mateusz Śliwa nowym prezesem

Bartosz Mateusz Śliwa został nowym prezesem PZL-Świdnik – poinformowała dziś spółka. Z firmą jest związany od 12 lat, a od 2017 roku odpowiadał za sferę produkcyjną.

Lublin wspiera młodych i osoby z niepełnosprawnościami na rynku pracy
WIDEO
film

Lublin wspiera młodych i osoby z niepełnosprawnościami na rynku pracy

Miasto Lublin przedstawiło raport dotyczący bezrobocia wśród osób z niepełnosprawnościami i młodych mieszkańców do 30. roku życia. Jak podkreśla prezydent Anna Augustyniak, działania miejskiego urzędu pracy przynoszą efekty - stolica regionu ma niższą stopę bezrobocia niż średnia wojewódzka i krajowa. Zobacz rozmowę z Anną Augustyniak, wiceprezydent Lublina ds. społecznych.

Młoda wilczyca nie przeżyła konfrontacji z samochodem

Młoda wilczyca nie przeżyła konfrontacji z samochodem

Smutne wieści nadeszły z Roztoczańskiego Parku Narodowego. W środę została śmiertelnie potrącona młoda wilk. Władze parku apelują o ostrożność na drodze.

Utrudnienia na S17 w kierunku Lublina. Zderzenie pięciu pojazdów

Utrudnienia na S17 w kierunku Lublina. Zderzenie pięciu pojazdów

Dzisiaj ok. godz. 12:30 na drodze ekspresowej S17 na wyskości Żerdzi doszło do kolizji z udziałem pięciu samochodów. Do szpitala trafiła jedna osoba.

Wędkarstwo na Lubelszczyźnie – pasja, która uczy cierpliwości

Wędkarstwo na Lubelszczyźnie – pasja, która uczy cierpliwości

Lubelszczyzna od lat jest miejscem, gdzie wędkarstwo ma swój spokojny rytm. Rzeki i zalewy regionu przyciągają nie tylko pięknem krajobrazu, ale też atmosferą skupienia, której coraz trudniej szukać w codziennym pośpiechu. Dla wielu mieszkańców to coś więcej niż hobby – to sposób na wyciszenie i spotkanie z naturą, które uczy cierpliwości lepiej niż jakakolwiek teoria.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium