Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

23 grudnia 2010 r.
17:49
Edytuj ten wpis

Przepisy na dania wigilijne. Potrawy z różnych stron Polski

0 3 A A

Potrawy wigilijne i świąteczne. Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie, dania wigilijne. Zobacz jak zrobić nietypowe potrawy pochodzące z różnych stron kraju.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Lubelskie - Karp po żydowsku

Jedno z najsmaczniejszych dań wigilijnych. Pachnie rodzynkami i migdałami. Takiego karpia zrobiliśmy w restauracji Gościniec Podkowa z Włodawy, gdzie kwitnie wielokulturowa kuchnia.

Składniki: 1 kg karpia, 1 pietruszka, pół selera, 1 marchewka, 1 nieduży por, 1 cebula, 4 łyżeczki żelatyny, 10 dag rodzynek, płatki migdałów, natka pietruszki, bułka do namoczenia, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, kostka warzywna.

Wykonanie: karpia filetujemy, tak by nie uszkodzić skóry. Wyciągamy ości. Mięso mielimy. Z pozostałych części karpia oraz warzyw pokrojonych w grubą kostkę, listka laurowego i ziela angielskiego gotujemy wywar. Na małym ogniu przez 30 minut. Następnie odcedzamy.

Do zmielonej ryby dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, namoczoną bułkę, 1 jajko, 5 dag rodzynek, doprawiamy solą z pieprzem. Przygotowanym farszem nadziewamy skórę karpia, zszywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Ugotowaną rybę wykładamy na półmisek, zalewamy galaretą (do odcedzonego wywaru dodajemy żelatynę), następnie dekorujemy rodzynkami, migdałami, pietruszką i cytryną.
Mazowieckie - Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Ciasto na pierogi: 1 kg dobrze przesianej mąki, woda, 1 łyżka oleju lnianego, sól.
Na farsz: pół kg dobrej kapusty kiszonej, 15 dag świeżej posiekanej kapusty,
5 dag suszonych grzybów, 2 cebule,
2 łyżki oleju, biały pieprz. Na omastę: 2 cebule, 2 łyżki oleju.

Wykonanie: kapustę ugotować z grzybami (moczonymi wcześniej przez kilka godzin) i olejem. Na oleju przesmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać odcedzoną kapustę i grzyby. Doprawić świeżo i grubo zmielonym pieprzem. Wystudzić i zmielić na grubym sitku. Z mąki, oleju, wody i soli wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie elastyczne i gładkie. Rozwałkować. Z pomocą szklanki wykroić okrągłe "placki”. Nakładać farsz, dokładnie zlepić brzegi i palcami wyrobić ozdobną falbankę. W dużym garnku zagotować osoloną wodę z łyżką oleju. Na wrzątek wrzucać po kilka pierogów. Mieszać łyżką, aby nie przywarły do dna i nie zlepiały się ze sobą. Gdy wypłyną na wierzch odczekać minutę i wykładać na przelane zimną wodą talerze. Podawać z cebulką przesmażoną na oleju lnianym.

Opolskie - Zupa migdałowa
Słodka, bardzo bakaliowa, o cynamonowym aromacie. Po prostu pyszna.

Składniki: 1 torebka ryżu, 25 dag migdałów, 1 litr mleka, 3 łyżki rodzynek, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, cynamon, 1 łyżka masła, sól na smak.

Wykonanie: ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Odcedzić, wymieszać z masłem. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i zmielić, dodać odrobinę wody. Rozprowadzić gorącym mlekiem, wymieszać z cukrem i przyprawami. Dodać namoczone rodzynki. Gotować na bardzo wolnym ogniu przez 5 minut. Dodać ryż, wymieszać i rozlać na talerze.


Podkarpackie - Siemieniec

Zupa z siemieniem lnianym to jednio z najpopularniejszych dań wigilijnych na Podkarpaciu. Często dodawano do niej także pęcak.

Składniki: 3 ziemniaki, 2 łyżki siemienia lnianego, 1 główka czosnku, sól na smak.

Wykonanie: do garnka wlać 4 szklanki wody, zagotować, Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Czosnek obrać, każdy ząbek przekroić wzdłuż. Wrzucić do zupy. Po 5 minutach wsypać siemię lniane. Gotować na wolnym ogniu przez pól godziny. Doprawić do smaku solą.
Podlasie - Kulebiaczki z grzybami i rybą

Składniki: Ciasto drożdżowe. Na farsz: 15 dag filetów z ryby,
1 marchewka, kawałek pora, pół pietruszki, ćwierć selera, kilka suszonych grzybów, 2 cebule, pół szklanki ryżu lub soczewicy, olej, sól, pieprz.

Wykonanie: namoczyć grzyby i ugotować w tej samej wodzie. Filety z ryby ugotować na bulionie z warzyw. Oddzielnie ugotować soczewicę lub ryż. Rybę posiekać. Na oleju usmażyć drobno posiekaną cebulę. Na złoto. Wymieszać z rybą i soczewicą. Dodać posiekane grzyby. Doprawić solą z pieprzem i olejem. Dobrze wyrobić. Napełnić farszem kulebiaczki. Posmarować olejem. Upiec na rumiano.

Pomorskie - Zupa z suszonych owoców

Można podawać ją z kluseczkami, można z grzankami.

Składniki: 30 dag suszonych jabłek, 20 dag suszonych śliwek, 15 dag suszonych gruszek, cukier, cynamon, goździki, 1 łyżka mąki, śmietana.

Wykonanie: owoce umyć i namoczyć w wodzie. Na następny dzień je ugotować z przyprawami. Owoce odcedzić i zmiksować. Powstały przecier zagęścić zawiesiną z mąki i małej ilości wody. Dodać do zupy, zagotować, doprawić cukrem na smak, zaprawić śmietaną.

Śląskie - Ziemniaki ze śledziem

Składniki: po 2 kartofle na osobę, po 1 śledziu z oleju lub w śmietanie, 2 cebule, cytryna, sól, pieprz, olej lniany.

Wykonanie: śledzie wymoczyć, przełożyć od garnka, zasypać plastrami cebuli, zalać olejem. Zostawić na 12 godzin. Ugotować kartofle w mundurkach. Obrać. Na każdym talerzu ułożyć po 2 kartofle i 1 śledziu. Ozdobić plasterkiem cytryny. Ziemniaki polać olejem lnianym i posypać zieloną pietruszką. Ziemniaki można także podać ze śledziem w śmietanie. Złożenie gorących kartofli z zimnym śledziem jest rewelacyjne.
Wielkopolska - Smażone suszone grzyby

Składniki: 12 suszonych kapeluszy borowików, pół litra mleka, 4 łyżki mąki, 4 łyżki bułki tartej, 2 jajka, masło na smażenie.

Wykonanie: kapelusze namoczyć w mleku. Następnego dnia ugotować do miękkości. Wystudzić, osączyć, posolić, doprawić pieprzem. W misce roztrzepać jajka, na talerz wysypać bułkę tartą. Kapelusze borowików moczyć w jajku, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano.
Skomentuj i udostępnij na Facebooku

Komentarze 3

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Piotrek / 24 grudnia 2010 r. o 15:57
0
Gdy na dachu parkuje renifer,
kiedy ciepło mruczy kaloryfer,
gdy choinka zdobi najważniejszy w domu kąt,
ja Ci życzę zdrowych i wesołych Świąt!
Avatar
jo / 24 grudnia 2010 r. o 12:05
0
[quote name='z' timestamp='1293177107' post='410761']
A co ten żydowski karp w płetwach trzyma ?
[/quote]

Ślepy jesteś? - przecież na zdjęciu jest "pasztet po lubartowsku".
Avatar
z / 24 grudnia 2010 r. o 08:51
0
A co ten żydowski karp w płetwach trzyma ?
Avatar
Piotrek / 24 grudnia 2010 r. o 15:57
0
Gdy na dachu parkuje renifer,
kiedy ciepło mruczy kaloryfer,
gdy choinka zdobi najważniejszy w domu kąt,
ja Ci życzę zdrowych i wesołych Świąt!
Avatar
jo / 24 grudnia 2010 r. o 12:05
0
[quote name='z' timestamp='1293177107' post='410761']
A co ten żydowski karp w płetwach trzyma ?
[/quote]

Ślepy jesteś? - przecież na zdjęciu jest "pasztet po lubartowsku".
Avatar
z / 24 grudnia 2010 r. o 08:51
0
A co ten żydowski karp w płetwach trzyma ?
Zobacz wszystkie komentarze 3

Skomentuj

Aby napisać komentarz, należy się zalogować:

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.

Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Unia Tarnów – Tomasovia 2:1. Punkt stracony w ostatniej chwili

Unia Tarnów – Tomasovia 2:1. Punkt stracony w ostatniej chwili

Kolejną gorzką pigułkę muszą przełknąć piłkarze i kibice Tomasovii. W sobotę wydawało się, że podopieczni Pawła Babiarza dopiszą do swojego konta punkt po wizycie w Tarnowie. Niestety, rywale zdobyli gola na 2:1 w piątej minucie doliczonego czasu gry.

Gryf Gmina Zamość – Brat Cukrownik Siennica Nadolna 4:1. Strzelanina w końcówce

Gryf Gmina Zamość – Brat Cukrownik Siennica Nadolna 4:1. Strzelanina w końcówce

Długo w Zawadzie zanosiło się na niespodziankę. Aż do 69 minuty Gryf Gmina Zamość bezbramkowo remisował z ostatnim w tabeli grupy drugiej Bratem Cukrownikiem. Defensywa beniaminka z Siennicy Nadolnej padła jednak w końcówce i gospodarze zdążyli jeszcze zaaplikować rywalowi… cztery gole.

Kłos Gmina Chełm – Granit Bychawa 2:0. Najlepszy występ w sezonie

Kłos Gmina Chełm – Granit Bychawa 2:0. Najlepszy występ w sezonie

Niespodzianka w Rożdżałowie. Kłos Gmina Chełm pokonał wyżej notowany Granit Bychawa 2:0. Co ciekawe, drużyna Jana Konojackiego w tym sezonie wywalczyła pięć ze swoich dziewięciu punktów w meczach z kandydatami do czołowych lokat: Świdniczanką, Stalą Kraśnik i teraz Granitem.

Sparta Rejowiec Fabryczny – Motor II Lublin 2:2. Zaczęli grać po stracie drugiej bramki

Sparta Rejowiec Fabryczny – Motor II Lublin 2:2. Zaczęli grać po stracie drugiej bramki

Ciekawy mecz w Rejowcu Fabrycznym. Wydawało się, że rezerwy Motoru zapiszą na swoim koncie kolejny komplet punktów. Goście prowadzili ze Spartą 2:0. W przeciągu kilkudziesięciu sekund drużyna Bartosza Bodysa wyrównała i mogła nawet przechylić szalę na swoją stronę. Ostatecznie obie ekipy dopisały jednak do swoich kont po punkcie.

Hetman Zamość – Kryształ Werbkowice 1:4. Gol już w 20 sekundzie!

Hetman Zamość – Kryształ Werbkowice 1:4. Gol już w 20 sekundzie!

Siódme ligowe zwycięstwo z rzędu zespołu z Werbkowic. Kryształ bez najmniejszych problemów pokonał w sobotę na wyjeździe Hetmana Zamość 4:1. Co ciekawe, przyjezdni już po czterech minutach mieli w zapasie dwie bramki.

Stal Stalowa Wola – Orlęta Spomlek 2:2. Cenny punkt, ale mogły być trzy

Stal Stalowa Wola – Orlęta Spomlek 2:2. Cenny punkt, ale mogły być trzy

W takich sytuacjach mówi się, że punkt przed meczem drużyna brałaby w ciemno. Po końcowym gwizdku jest jednak niedosyt. Orlęta Spomlek na kwadrans przed zakończeniem meczu w Stalowej Woli prowadziły z tamtejszą Stalą 2:0. Gospodarze grali jednak do końca i uratowali remis.

Świętuj z nami Dni Otwarte Funduszy Europejskich!
galeria

Świętuj z nami Dni Otwarte Funduszy Europejskich!

Mija kolejny rok, odkąd Fundusze Europejskie zmieniają na lepsze rzeczywistość wokół nas. Nie są to czcze słowa. Często przecież nawet nie zdajemy sobie sprawy, że każdego dnia, w naszym najbliższym otoczeniu, mijamy namacalne efekty zmian możliwych dzięki dofinansowaniu z Unii Europejskiej. Dni Otwarte Funduszy Europejskich (DOFE) to doskonała okazja, by dokonać podsumowań i pokazać jak zmienia się województwo lubelskie wspólnie z Funduszami.

Podhale Nowy Targ – Chełmianka 1:5. Wreszcie zagrali na miarę swoich możliwości

Podhale Nowy Targ – Chełmianka 1:5. Wreszcie zagrali na miarę swoich możliwości

Jeżeli piłkarze Chełmianki w Nowym Targu chcieli się zrehabilitować za stratę punktów w domowym meczu z Podlasiem, to w pełni im się to udało. Biało-zieloni rozbili na wyjeździe Podhale aż 5:1. Bohaterem gości był Ezana Kashay, który zapisał na swoim koncie hat-tricka.

Avia Świdnik – Siarka Tarnobrzeg 2:2. Mogli ograć lidera

Avia Świdnik – Siarka Tarnobrzeg 2:2. Mogli ograć lidera

Niewiele brakowało, a lider z Tarnobrzega poniósłby pierwszą porażkę w sezonie. Chociaż Siarka dwa razy prowadziła z Avią, to w drugiej połowie bliżej zdobycia zwycięskiej bramki byli żółto-niebiescy. Ostatecznie mecz zakończył się jednak remisem 2:2.

Politycy uszczelniają zakaz handlu w niedziele. Koniec z pocztą przy kasie

Politycy uszczelniają zakaz handlu w niedziele. Koniec z pocztą przy kasie

Sejm przyjął nowelizację ustawy zaostrzający zakaz handlu. Teraz będzie znacznie trudniej otworzyć sklep w taki dzień.

Lubelscy lekarze, ratownicy, pielęgniarki nagrodzeni
zdjęcia
galeria

Lubelscy lekarze, ratownicy, pielęgniarki nagrodzeni

109 medyków i 49 placówek medycznych zostało nagrodzonych podczas dzisiejszej gali „Lubelskie dla Medyków” w Centrum Spotkania Kultur. Zostali wyróżnieni za walkę z pandemią COVID-19.

Motor Lublin – Garbarnia Kraków 3:0. Do lidera coraz bliżej
galeria

Motor Lublin – Garbarnia Kraków 3:0. Do lidera coraz bliżej

Znowu pewna wygrana piłkarzy Motoru i kolejne czyste konto. W sobotę żółto-biało-niebiescy pokonali u siebie Garbarnię Kraków 3:0. A to oznacza, że w czterech ostatnich występach dopisali do swojego konta 10 punktów i mają bilans bramkowy 10-0. Co więcej, po porażce Stali Rzeszów w Puławach lublinianie mają już tylko pięć „oczek” straty do lidera.

Górnik II Łęczna – Huragan Międzyrzec Podlaski 7:1. Demolka już do przerwy

Górnik II Łęczna – Huragan Międzyrzec Podlaski 7:1. Demolka już do przerwy

Kto zobaczy wysoki wynik meczu Górnika II z Huraganem pomyśli, że zielono-czarni musieli dostać solidne wsparcie z ekstraklasy. To jednak nie do końca prawda. Ekipa z Łęcznej rozbiła wyżej notowanych rywali 7:1, a główne role odegrali młodzi zawodnicy

Lubelskie. W szkołach zdumienie. Sanepid przeszarżował

Lubelskie. W szkołach zdumienie. Sanepid przeszarżował

Szef puławskiego sanepidu chciał szczegółowych informacji o szczepieniach przeciwko COVID-19 pracowników, nauczycieli i uczniów. Wystąpił o to do dyrektorów szkół, a także przedszkoli i żłobków. - Do takiej sytuacji nigdy nie powinno dojść - przyznaje dyrekcja wojewódzkiej stacji.

Wisła Puławy – Stal Rzeszów 3:1. Pierwsza porażka lidera!

Wisła Puławy – Stal Rzeszów 3:1. Pierwsza porażka lidera!

Piłkarze Mariusza Pawlaka po dobrej, drugiej połowie w Ostródzie poszli za ciosem. W sobotę Wisła pokonała u siebie lidera tabeli Stal Rzeszów 3:1. Puławianie mieli dwóch bohaterów: Adriana Paluchowskiego i Dominika Banacha, ale w wielu fragmentach dobrze spisywała się też defensywa. I ostatecznie pierwsza porażka lidera stała się faktem.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.