Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

23 grudnia 2010 r.
17:49
Edytuj ten wpis

Przepisy na dania wigilijne. Potrawy z różnych stron Polski

0 3 A A

Potrawy wigilijne i świąteczne. Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie, dania wigilijne. Zobacz jak zrobić nietypowe potrawy pochodzące z różnych stron kraju.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Lubelskie - Karp po żydowsku

Jedno z najsmaczniejszych dań wigilijnych. Pachnie rodzynkami i migdałami. Takiego karpia zrobiliśmy w restauracji Gościniec Podkowa z Włodawy, gdzie kwitnie wielokulturowa kuchnia.

Składniki: 1 kg karpia, 1 pietruszka, pół selera, 1 marchewka, 1 nieduży por, 1 cebula, 4 łyżeczki żelatyny, 10 dag rodzynek, płatki migdałów, natka pietruszki, bułka do namoczenia, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, kostka warzywna.

Wykonanie: karpia filetujemy, tak by nie uszkodzić skóry. Wyciągamy ości. Mięso mielimy. Z pozostałych części karpia oraz warzyw pokrojonych w grubą kostkę, listka laurowego i ziela angielskiego gotujemy wywar. Na małym ogniu przez 30 minut. Następnie odcedzamy.

Do zmielonej ryby dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, namoczoną bułkę, 1 jajko, 5 dag rodzynek, doprawiamy solą z pieprzem. Przygotowanym farszem nadziewamy skórę karpia, zszywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Ugotowaną rybę wykładamy na półmisek, zalewamy galaretą (do odcedzonego wywaru dodajemy żelatynę), następnie dekorujemy rodzynkami, migdałami, pietruszką i cytryną.
Mazowieckie - Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Ciasto na pierogi: 1 kg dobrze przesianej mąki, woda, 1 łyżka oleju lnianego, sól.
Na farsz: pół kg dobrej kapusty kiszonej, 15 dag świeżej posiekanej kapusty,
5 dag suszonych grzybów, 2 cebule,
2 łyżki oleju, biały pieprz. Na omastę: 2 cebule, 2 łyżki oleju.

Wykonanie: kapustę ugotować z grzybami (moczonymi wcześniej przez kilka godzin) i olejem. Na oleju przesmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać odcedzoną kapustę i grzyby. Doprawić świeżo i grubo zmielonym pieprzem. Wystudzić i zmielić na grubym sitku. Z mąki, oleju, wody i soli wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie elastyczne i gładkie. Rozwałkować. Z pomocą szklanki wykroić okrągłe "placki”. Nakładać farsz, dokładnie zlepić brzegi i palcami wyrobić ozdobną falbankę. W dużym garnku zagotować osoloną wodę z łyżką oleju. Na wrzątek wrzucać po kilka pierogów. Mieszać łyżką, aby nie przywarły do dna i nie zlepiały się ze sobą. Gdy wypłyną na wierzch odczekać minutę i wykładać na przelane zimną wodą talerze. Podawać z cebulką przesmażoną na oleju lnianym.

Opolskie - Zupa migdałowa
Słodka, bardzo bakaliowa, o cynamonowym aromacie. Po prostu pyszna.

Składniki: 1 torebka ryżu, 25 dag migdałów, 1 litr mleka, 3 łyżki rodzynek, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, cynamon, 1 łyżka masła, sól na smak.

Wykonanie: ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Odcedzić, wymieszać z masłem. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i zmielić, dodać odrobinę wody. Rozprowadzić gorącym mlekiem, wymieszać z cukrem i przyprawami. Dodać namoczone rodzynki. Gotować na bardzo wolnym ogniu przez 5 minut. Dodać ryż, wymieszać i rozlać na talerze.


Podkarpackie - Siemieniec

Zupa z siemieniem lnianym to jednio z najpopularniejszych dań wigilijnych na Podkarpaciu. Często dodawano do niej także pęcak.

Składniki: 3 ziemniaki, 2 łyżki siemienia lnianego, 1 główka czosnku, sól na smak.

Wykonanie: do garnka wlać 4 szklanki wody, zagotować, Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Czosnek obrać, każdy ząbek przekroić wzdłuż. Wrzucić do zupy. Po 5 minutach wsypać siemię lniane. Gotować na wolnym ogniu przez pól godziny. Doprawić do smaku solą.
Podlasie - Kulebiaczki z grzybami i rybą

Składniki: Ciasto drożdżowe. Na farsz: 15 dag filetów z ryby,
1 marchewka, kawałek pora, pół pietruszki, ćwierć selera, kilka suszonych grzybów, 2 cebule, pół szklanki ryżu lub soczewicy, olej, sól, pieprz.

Wykonanie: namoczyć grzyby i ugotować w tej samej wodzie. Filety z ryby ugotować na bulionie z warzyw. Oddzielnie ugotować soczewicę lub ryż. Rybę posiekać. Na oleju usmażyć drobno posiekaną cebulę. Na złoto. Wymieszać z rybą i soczewicą. Dodać posiekane grzyby. Doprawić solą z pieprzem i olejem. Dobrze wyrobić. Napełnić farszem kulebiaczki. Posmarować olejem. Upiec na rumiano.

Pomorskie - Zupa z suszonych owoców

Można podawać ją z kluseczkami, można z grzankami.

Składniki: 30 dag suszonych jabłek, 20 dag suszonych śliwek, 15 dag suszonych gruszek, cukier, cynamon, goździki, 1 łyżka mąki, śmietana.

Wykonanie: owoce umyć i namoczyć w wodzie. Na następny dzień je ugotować z przyprawami. Owoce odcedzić i zmiksować. Powstały przecier zagęścić zawiesiną z mąki i małej ilości wody. Dodać do zupy, zagotować, doprawić cukrem na smak, zaprawić śmietaną.

Śląskie - Ziemniaki ze śledziem

Składniki: po 2 kartofle na osobę, po 1 śledziu z oleju lub w śmietanie, 2 cebule, cytryna, sól, pieprz, olej lniany.

Wykonanie: śledzie wymoczyć, przełożyć od garnka, zasypać plastrami cebuli, zalać olejem. Zostawić na 12 godzin. Ugotować kartofle w mundurkach. Obrać. Na każdym talerzu ułożyć po 2 kartofle i 1 śledziu. Ozdobić plasterkiem cytryny. Ziemniaki polać olejem lnianym i posypać zieloną pietruszką. Ziemniaki można także podać ze śledziem w śmietanie. Złożenie gorących kartofli z zimnym śledziem jest rewelacyjne.
Wielkopolska - Smażone suszone grzyby

Składniki: 12 suszonych kapeluszy borowików, pół litra mleka, 4 łyżki mąki, 4 łyżki bułki tartej, 2 jajka, masło na smażenie.

Wykonanie: kapelusze namoczyć w mleku. Następnego dnia ugotować do miękkości. Wystudzić, osączyć, posolić, doprawić pieprzem. W misce roztrzepać jajka, na talerz wysypać bułkę tartą. Kapelusze borowików moczyć w jajku, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano.

Komentarze 3

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Piotrek / 24 grudnia 2010 o 15:57
0
Gdy na dachu parkuje renifer,
kiedy ciepło mruczy kaloryfer,
gdy choinka zdobi najważniejszy w domu kąt,
ja Ci życzę zdrowych i wesołych Świąt!
Avatar
jo / 24 grudnia 2010 o 12:05
0
[quote name='z' timestamp='1293177107' post='410761']
A co ten żydowski karp w płetwach trzyma ?
[/quote]

Ślepy jesteś? - przecież na zdjęciu jest "pasztet po lubartowsku".
Avatar
z / 24 grudnia 2010 o 08:51
0
A co ten żydowski karp w płetwach trzyma ?
Avatar
Piotrek / 24 grudnia 2010 o 15:57
0
Gdy na dachu parkuje renifer,
kiedy ciepło mruczy kaloryfer,
gdy choinka zdobi najważniejszy w domu kąt,
ja Ci życzę zdrowych i wesołych Świąt!
Avatar
jo / 24 grudnia 2010 o 12:05
0
[quote name='z' timestamp='1293177107' post='410761']
A co ten żydowski karp w płetwach trzyma ?
[/quote]

Ślepy jesteś? - przecież na zdjęciu jest "pasztet po lubartowsku".
Avatar
z / 24 grudnia 2010 o 08:51
0
A co ten żydowski karp w płetwach trzyma ?
Zobacz wszystkie komentarze 3

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Dwa promile i dachowanie. 21-latek szalał audi

Dwa promile i dachowanie. 21-latek szalał audi 0 2

21-letni kierowca audi trafił do szpitala w wyniku wypadku w miejscowości Kawęczyn w gminie Kłoczew

"Zmysły Ogrodu Saskiego" - warsztaty, spacery i wystawy
6 października 2019, 0:00

"Zmysły Ogrodu Saskiego" - warsztaty, spacery i wystawy 0 0

Już po raz drugi Fundacja Krajobrazy zorganizuje szereg kulturalnych inicjatyw w Ogrodzie Saskim w ramach wydarzenia "Zmysły Ogrodu Saskiego". Tym razem projekt zostanie zrealizowany 6 października.

Małgorzata Kidawa-Błońska dziś na pl. Litewskim w Lublinie
film

Małgorzata Kidawa-Błońska dziś na pl. Litewskim w Lublinie 0 10

Małgorzata Kidawa-Błońska (KO) spotka się w poniedziałek z mieszkańcami woj. lubelskiego

Koncert Sławka Uniatowskiego w Centrum Spotkania Kultur
4 listopada 2019, 19:00

Koncert Sławka Uniatowskiego w Centrum Spotkania Kultur 0 0

Album "Metamorphosis" będzie promował popularny Sławek Uniatowski podczas koncertu w Lublinie, który odbędzie się 4 listopada o godz. 19 w Centrum Spotkania Kultur.

LKS Rolnik B. Głogówek - GKS Górnik Łęczna 0:13. Nie ma mocnych na mistrza

LKS Rolnik B. Głogówek - GKS Górnik Łęczna 0:13. Nie ma mocnych na mistrza 0 0

Górnik Łęczna wygrał aż 13:0 z LKS Rolnika B. Głogówek. Cztery bramki w tym spotkaniu zdobyła Nikol Karczewska

Ceny jabłek spadają. Apele, by nie dostarczać ich do skupów i zarzuty zmowy cenowej

Ceny jabłek spadają. Apele, by nie dostarczać ich do skupów i zarzuty zmowy cenowej 8 5

Spadły ceny jabłek przemysłowych, mimo że owoców jest w tym roku mniej. Lubelska Izba Rolnicza podejrzewa, że mogło dojść do zmowy cenowej. LIR zamierza złożyć w tej sprawie zawiadomienie do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, a być może również do Centralnego Biura Śledczego Policji

Photo day w Grupie Azoty PUŁAWY

Photo day w Grupie Azoty PUŁAWY 0

Marsz Równości przeszedł ulicami Kalisza
film

Marsz Równości przeszedł ulicami Kalisza 0 6

Tłum z tęczowymi flagami i transparentami z hasłem: "Nie dla homofobii" przeszedł przez Kalisz. To pierwszy Marsz Równości, który zorganizowano w tym mieście.

Garażówki wracają, używane rzeczy kupujemy coraz chętniej. Z zyskiem dla portfela i planety
galeria

Garażówki wracają, używane rzeczy kupujemy coraz chętniej. Z zyskiem dla portfela i planety 14 4

Nie wstyd jest się ubierać w ciucholandzie ani mieć własne stoisko na garażowej wyprzedaży. Coraz więcej rzeczy oddajemy innym, przyjmujemy używane i naprawiamy zepsute zamiast kupować nowe

Spotkanie z podróżnikiem Robertem Czerniakiem w Puławach
25 września 2019, 18:00

Spotkanie z podróżnikiem Robertem Czerniakiem w Puławach 0 0

Biblioteka Miejska w Puławach (ul. Głęboka) zaprasza na spotkanie z podróżnikiem Robertem Czerniakiem, które odbędzie się 25 września o godz. 18.

Kinga Wojtasik (AZS UMCS TPS Lublin) i Katarzyna Kociołek wciąż bez kwalifikacji olimpijskiej

Kinga Wojtasik (AZS UMCS TPS Lublin) i Katarzyna Kociołek wciąż bez kwalifikacji olimpijskiej 0 0

W Haiyang Polki odpadły w trzeciej fazie grupowej

Ksiądz Kazimierz Wojno zamordowany w stolicy Brazylii

Ksiądz Kazimierz Wojno zamordowany w stolicy Brazylii 167 3

Ksiądz Kazimierz Wojno zginął w czasie napadu na kościół w Brasilii. Do zabójstwa doszło niedługo po mszy świętej

Niektóre miejskie spółki zarobiły miliony, inne przynoszą straty

Niektóre miejskie spółki zarobiły miliony, inne przynoszą straty 0 18

W czwartek rada miasta w Puławach zapozna się z informacjami o stanie finansów spółek komunalnych. Tradycyjnie najlepiej radzi sobie OPEC. Na drugim biegunie znajdują się Nieruchomości Puławskie oraz PPNT

Lublin: Przebudowa ul. Fabrycznej na ostatniej prostej [zdjęcia]
galeria

Lublin: Przebudowa ul. Fabrycznej na ostatniej prostej [zdjęcia] 24 8

Jeden miesiąc, jeden tydzień i jeden dzień – tyle czasu zostało drogowcom na dokończenie przebudowy ronda przy Gali oraz ul. Fabrycznej, a wykonawca robót na razie nie prosi o dodatkowy czas. Już jutro na skrzyżowaniu zmieni się organizacja ruchu

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego 23.09.2019

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego 23.09.2019 0 0

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.