Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

22 września 2024 r.
9:24

Przepisy na niedzielny obiad - szybkie, tanie, sprawdzone

Leniwe czy kopytka. A może rydzyki z kluskami albo zapomniane pierogi z pomarańczami. Lubelska kuchnia regionalna słynie ze smacznycznych potraw mącznych. Oto przykłady i sprawdzone przepisy akurat na niedzielny obiad

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Kluski czy pierogi to smaczny dylemat Polaków i zagranicznych turystów przyjeżdżających do Lublina. Ci ostatni zamiast tagliatelle z krewetkami chętniej zamówią wiejskie kluski z twarogiem lub sosem pieczarkowym. A zamiast indyjskich samosów pierogi lubelskie z kaszą i serem. Na Liście Produktów Tradycyjnych województwo lubelskie ma zarejestrowane dziesiątki smakowitych dań mącznych. Oto nasza top lista, jak zawsze ułożoną w porządku alfabetycznym.

Kluski czy pierogi to smaczny dylemat Polaków i zagranicznych turystów przyjeżdżających do Lublina. Ci ostatni zamiast tagliatelle z krewetkami chętniej zamówią wiejskie kluski z twarogiem lub sosem pieczarkowym. A zamiast indyjskich samosów pierogi lubelskie z kaszą i serem.

Na Liście Produktów Tradycyjnych województwo lubelskie ma zarejestrowane dziesiątki smakowitych dań mącznych. Oto nasza top lista, jak zawsze ułożoną w porządku alfabetycznym.

Cebulaki bełżyckie

Składniki: ciasto: 1 kg mąki, 0,5 litra gorącej wody. Farsz: 1 kg ziemniaków, 1 duża cebula, 0,25 g podgardla lub boczku. Wykonanie: z podanych składników wyrobić ciasto. Ziemniaki obrać, ugotować, utłuc i wystudzić. Cebulę pokroić w grubą kostkę. Podgardle lub boczek stopić. Na tłuszczu ze skwarkami zeszklić cebulę i połączyć z przestudzonymi ziemniakami. Dodać pieprz, pieprz ziołowy, sól, wymieszać farsz. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki i nadziewać farszem.

Chinkali z Poniatowej

Składniki: cienkie ciasto składające się z mąki, wody i soli na 24 pierogi. Farsz: 1 kg baraniny lub wołowiny (udziec, łopatka), sól, pieprz, oregano, tymianek, woda. Wykonanie: mięso przekręcić przez maszynkę, dodać przyprawy, dokładnie wyrobić dodając wody, żeby nadzienie było soczyste. Ciasto podzielić na 24 porcje, zrobić placuszki o średnicy 15 cm, nakładać farsz, zrobić sakiewkę i mocno zacisnąć na górze, żeby farsz nie wypłynął. Gotować w osolonej wodzie.

Kibiny po litewsku

Składniki: 1 kg mąki, 1 szklanka śmietany, 1 kostka masła, 2 jajka, szczypta soli, szczypta cukru. Na farsz: 1 kg karkówki, 4 cebule. Wykonanie: mięso zmielić w maszynce, dodać pokrojoną cebulę, przyprawy, czosnek. Ciasto wyrobić i rozwałkować, wycinać formy kuliste i nakładać farsz. Zawijać, piec w piekarniku około 45 minut.

Kodeńskie pielmieni z ziemniakami

Składniki: na ciasto: 50 dag mąki pszennej, 200 ml ciepłej wody, olej, sól. Na farsz: 50 dag ziemniaków, 20 dag cebuli, sól, pieprz, olej.

Wykonanie: Zagnieść ciasto z podanych składników. Rozwałkować, skropić wodą. Ugotować ziemniaki, rozgnieść, dodać przesmażoną cebulę, doprawić solą z pieprzem. Nakładać na wycięte z ciasta krążki, zlepić, gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać polane olejem rzepakowym, kto lubi cebulką smażoną na oleju.

Kopytka

Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 11/2 szklanki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, bułka tarta, masło do polania.

Wykonanie: ugotowane ziemniaki ostudzić i przepuścić przez maszynkę, dodać mąkę, jajko i szybko zagnieść ciasto. Formować wałki o średnicy około 2,5 cm, spłaszczać je nożem i kroić na ukos kawałki o długości 3-4 cm. Gotować 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Wybierać łyżką cedzakową, odsączyć, okrasić stopionym masłem i zrumienioną bułką.

Kreplach z Włodawy

Składniki: na ciasto: 2 szklanki mąki, 2 jaja, 1 łyżeczka wody, pół łyżeczki soli.

Na farsz: 25 dag zmielonej wołowiny, pół szklanki drobno posiekanej cebuli, 1 łyżka gęsiego smalcu, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu.

Wykonanie: z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto, tak by było jednolite i lśniące. Tłuszcz rozgrzać na patelni, włożyć cebulę i mięso. Smażyć 1o minut. Często mieszać. Przyprawić solą z pieprzem. Wystudzić. Lepić zgrabne pierogi. Gotować w osolonej wodzie. Gdy wypłyną, wyjmować na durszlak. Podawać gorące. Można podlać cebulką podsmażoną na maśle.

Leniwe z ziemniakami

Składniki: 25 dag twarogu, 20 dag ziemniaków, 2/3 szklanki mąki, 2 łyżki masła, sól, tarta bułka do polania.

Wykonanie: obrane i ugotowane ziemniaki oraz ser przepuścić przez maszynkę. Rozetrzeć masło, dodać żółtka, ser z ziemniakami i ucierać na jednolitą masę. Połączyć z mąką i ubitą na sztywno pianą, delikatnie wymieszać. Na stolnicy posypanej mąką formować wałki i pokroić w skośne romby o szerokości 2-3 cm. Gotować we wrzącej osolonej wodzie, gdy wypłyną, odsączyć i polać stopionym masłem ze zrumienioną tartą bułką.

Pierogi ruskie

Według Marii Monatowej, autorki Uniwersalnej książki kucharskiej

Pół kg mąki rozczynić z 1,5 dag drożdży piekarskich rozpuszczonych w szklance w ćwierć litra mleka. Gdy zacznie rosnąć ubić 2 żółtka i jedno całe jajo, dodać pół łyżki cukru, trochę soli, łyżkę sklarowanego masła i ubijać dobrze, aż od ręki odstanie. Potem postawić w cieple aby rosło, a gdy się ruszy i na wierzchu popęka, wyrzucić je na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować ciasto na grubość palca.

Nałożyć farszem z mięsa i twardemi jajami w cząstki pokrajanemi lub farszem z kapusty słodkiej i zawinąć w jeden duży pieróg. Można też wykrawać małe placuszki i nałożywszy farszu zlepiać podłużne pierożki. Kłaść na blachę wysmarowaną masłem i podsypaną mąką. Postawić w cieple na pół godziny, aby podrosły, a przed wstawieniem do pieca posmarować jajkiem i piec w gorącym piecu. Przed wyjęciem spróbować słomką czy upieczone.

Rydzyki z kluskami

Składniki: 40 dag domowych klusek, talerz małych rydzyków, pół szklanki śmietany, 5 dag masła, sól, pieprz.

Wykonanie: w osolonej wodzie ugotować kluski. Wziąć ładnych, młodych rydzyków, opłukać ba czysto w wodzie, żeby wszelkie nieczystości usunąć. Ułożyć rydzyki na sicie blaszkami na spód. Rozgrzać na patelni masło, ponakładać rydzyków blaszkami do góry, oprószyć lekko solą i smażyć na ostrym ogniu, aż przypalą się od spodu. Nie ruszać żadnego rydzyka, ani nie mieszać, ani nie podnosić widelcem. O ile każdy rydzyk się przypiekł, podlać śmietaną, zagotować i zaraz podawać z kluskami.

Starodawne kołduny litewskie

Z 25 dag mąki, 2 jaj, ćwierć szklanki ciepłej wody i szczypty soli zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić, żeby było niezbyt twarde i elastyczne. Z ciasta wykroić kieliszkiem do wina kółka. Na zwilżonej zimną wodą desce usiekać 25 dag najlepszej polędwicy wołowej i tyle samo oczyszczonego z żył i błon łoju nerkowego. Obie masy dokładnie wymieszać. Posolić do smaku, przyprawić pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Dodać ugotowaną w rosole i przetartą przez sito cebulę. Formować zgrabne kołduny i silnie je zlepiać, bo podczas gotowania puszczają sok. Wrzucać do gotującego się rosołu wołowego. Gotować 10 minut, aż wszystkie pierożki wypłyną. Podawać w rosole lub nazajutrz podsmażone z cebulką.

Zapomniane pierogi z pomarańczami na deser

Zagnieść ciasto na pierogi. Wykroić kółka. Pomarańcze podzielić na cząstki, obrać z włókien i skórki, wybrać nasiona, zawijać w ciasto. Zlepić. Ugotować w osolonej wodzie. Na półmisku polać masłem z bułeczką. Oddzielnie podać śmietanę i cukier puder. Pierogi z pomarańczami są równie dobre jak pierogi ze śliwkami, borówkami, jabłkami i gruszkami.

O SZTUCE GOTOWANIA KLUSEK

Wrzucić kluski do dużej ilości osolonego wrzątku (2 litry wody na 25 dag). Dodać łyżeczkę oleju. Dokładnie wymieszać. Uważać, żeby nie rozgotować makaronu. Odcedzić, gdy będzie „al dente” (półtwardy). Jeśli nie będzie od razu podawany, przelać go zimną wodą, odcedzić i wymieszać z łyżką oleju. Przed podaniem na chwilę zanurzyć we wrzątku.

 

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Morderca lekarza doprowadzony do prokuratury. Głos w sprawie zabrał lubelski rektor

Morderca lekarza doprowadzony do prokuratury. Głos w sprawie zabrał lubelski rektor

Sprawcą zbrodni na w Oddziale Ortopedii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie okazał się 35-letni funkcjonariusz Służby Więziennej zatrudniony w Katowicach. Dzisiaj został doprowadzony do Prokuratury w Krakowie, gdzie usłyszy zarzuty zabójstwa i usiłowania ataku na pielęgniarkę. – Objawiło się zło w najczystszej postaci – komentuje prof. Wojciech Załuska.

Rozliczamy podatek z Niemiec i Holandii? Praktyczny przewodnik

Rozliczamy podatek z Niemiec i Holandii? Praktyczny przewodnik

Rozliczenie podatku po pracy za granicą to obowiązek, który może przynieść wymierne korzyści finansowe. Wielu Polaków zatrudnionych w Niemczech lub Holandii ma prawo ubiegać się o zwrot nadpłaconego podatku. Choć na pierwszy rzut oka procedury mogą wydawać się skomplikowane, odpowiednia wiedza i przygotowanie pozwalają sprawnie przejść przez cały proces.

Oswoić skoliozę. Lublin gospodarzem ogólnopolskiej konferencji
WIDEO
film

Oswoić skoliozę. Lublin gospodarzem ogólnopolskiej konferencji

17 i 18 maja w Lublinie odbędzie się druga edycja ogólnopolskiej konferencji „Oswoić skoliozę – nie tylko dla rodziców”. To wyjątkowe wydarzenie, które gromadzi rodziców, dzieci i specjalistów z całej Polski, by wspólnie rozmawiać o leczeniu, diagnozie i życiu z deformacjami kręgosłupa. Organizatorem jest Fundacja Pomoc Daje Moc, a współgospodarzem merytorycznym – Uniwersytet Medyczny w Lublinie.

Pijany 27-latek uciekał przed policją. Zatrzymany został pod Lublinem

Pijany 27-latek uciekał przed policją. Zatrzymany został pod Lublinem

Policjanci z lubelskiej drogówki zatrzymali 27-letniego kierowcę audi, który nie zatrzymał się do kontroli drogowej i uciekał przez kilka kilometrów. Mężczyzna miał blisko 2 promile alkoholu w organizmie.

Jaki styropian do ocieplenia elewacji wybrać?

Jaki styropian do ocieplenia elewacji wybrać?

Dlaczego wybór styropianu ma tak kluczowe znaczenie przy ociepleniu elewacji Twojego domu? Otóż to właśnie rodzaj i parametry płyt wpłyną na komfort termiczny, trwałość instalacji i wysokość rachunków za ogrzewanie. Nieprawidłowo dobrany materiał może prowadzić do powstawania mostków termicznych, pleśni czy pęknięć tynku. Z kolei optymalny styropian zapewni równomierną temperaturę wewnątrz pomieszczeń oraz niską częstotliwość napraw. Przyjrzyjmy się zatem trzem podstawowym rozwiązaniom: klasycznemu styropianowi białemu, nowoczesnemu styropianowi grafitowemu oraz wytrzymałemu styropianowi XPS. Dzięki temu łatwiej dopasujesz materiał do swojego budżetu, warunków lokalnych i oczekiwań co do oszczędności energetycznych.

Parking i magazyn blisko Lotniska Chopina – komfort w jednym miejscu

Parking i magazyn blisko Lotniska Chopina – komfort w jednym miejscu

Planujesz podróż z Lotniska Chopina i zastanawiasz się, gdzie bezpiecznie zostawić auto albo co zrobić z rzeczami, które chwilowo nie zmieszczą się w mieszkaniu lub firmie? W Warszawie znajdziesz dwa rozwiązania tuż obok lotniska – parking EasyParking oraz przestrzeń magazynową Przechowuj.pl. Poznaj miejsce, które oszczędzi Twój czas i nerwy.

Dlaczego nowoczesny system ERP to fundament sukcesu współczesnego przedsiębiorstwa

Dlaczego nowoczesny system ERP to fundament sukcesu współczesnego przedsiębiorstwa

Szybkie, precyzyjne reagowanie na dynamicznie zmieniające się trendy i potrzeby klientów to element, który jest absolutnie niezbędny do tego, aby przedsiębiorstwo mogło dynamicznie się rozwijać oraz zawsze być o krok przed konkurencją. Wśród wyjątkowych rozwiązań technologicznych, dzięki którym przedsiębiorcy mają bardzo duże szanse na osiągnięcie celu, często specjaliści wskazują na wyjątkowe oprogramowanie ERP, czyli Enterprise Resource Planning. Jest to specjalny program, dzięki któremu można zarządzać zasobami firmy w sposób kompleksowy. W poniższym artykule objaśniamy, dlaczego nowoczesny system ERP to fundament sukcesu współczesnego przedsiębiorstwa. Zapraszamy do lektury.

Dzieci pozostawione bez opieki, alkohol w wózku. Policja interweniowała w Janowie Lubelskim

Dzieci pozostawione bez opieki, alkohol w wózku. Policja interweniowała w Janowie Lubelskim

37-letnia Ukrainka miała ponad promil alkoholu. Na czas przyjazdu pogotowia, jej dziećmi zajęła się policjantka

5 najczęstszych błędów przy użytkowaniu wózka widłowego

5 najczęstszych błędów przy użytkowaniu wózka widłowego

Wózki widłowe to nieocenione narzędzia w magazynach, na budowach i w centrach logistycznych. Choć obsługa tych maszyn wydaje się prosta, to w praktyce wiele osób popełnia błędy, które mogą prowadzić do uszkodzenia towaru, awarii sprzętu, a nawet groźnych wypadków. Oto pięć najczęstszych pomyłek, których warto unikać, aby praca była bezpieczna i efektywna.

Lubelskie świętuje z Funduszami Europejskimi! Poznajcie najciekawsze atrakcje!

Lubelskie świętuje z Funduszami Europejskimi! Poznajcie najciekawsze atrakcje!

Dni Funduszy Europejskich to coroczne święto projektów zrealizowanych dzięki wsparciu Unii Europejskiej. Od foodtruckowego szaleństwa po koncerty gwiazd, od bezpiecznej jazdy po malownicze krajobrazy – między 9 a 11 maja czeka nas prawdziwa eksplozja atrakcji. Znajdziecie je podczas wielkiego finału w Kraśniku lub bardziej kameralnych wydarzeń, jak to w Poleskim Parku Narodowym. Sprawdźcie, czego nie możecie przegapić!

Przełom w leczeniu otyłości w Zamościu – pierwsza operacja bariatryczna w szpitalu wojewódzkim

Przełom w leczeniu otyłości w Zamościu – pierwsza operacja bariatryczna w szpitalu wojewódzkim

W Samodzielnym Publicznym Szpitalu Wojewódzkim im. Jana Pawła II w Zamościu rozpoczęła się nowa era w leczeniu chorób cywilizacyjnych. W marcu przeprowadzono tam pierwszą operację bariatryczną – uznaną na świecie metodę leczenia ciężkiej i olbrzymiej otyłości.

Młodzież wzięła dobry przykład. Motor Lublin wygrywa na inaugurację Ekstraligi U-24

Młodzież wzięła dobry przykład. Motor Lublin wygrywa na inaugurację Ekstraligi U-24

Od zwycięstwa do zwycięstwa kroczy w PGE Ekstralidze Orlen Oil Motor Lublin, a we wtorek przykład ze starszych kolegów wzięła lubelska młodzież. Na inaugurację Ekstraligi U-24 Motor Lublin nie dał na swoim torze żadnych szans Impakt Włókniarzowi Częstochowa

Ponad tysiąc stypendiów dla najzdolniejszych uczniów z Lubelszczyzny

Ponad tysiąc stypendiów dla najzdolniejszych uczniów z Lubelszczyzny

Najlepsi uczniowie z regionu przez najbliższe dziesięć miesięcy będzie otrzymywać dodatkowy zastrzyk gotówki. Pieniądze mogą przeznaczyć m.in. na rozwój swoich pasji, czy zakup sprzętu.

Emmanuel Lecomte to jeden z liderów PGE Start Lublin

Czas na energetyczne derby. PGE Start kontra PGE Spójnia

Sponsorem Startu i Spójni jest PGE, dlatego w środowisku mówi się o „energetycznych” derbach. I właśnie energia będzie słowem kluczowym tej rywalizacji, która rozpocznie się o godz. 17.30.

Zdjęcie ilustracyjne

Wypadek na drodze wojewódzkiej. Trzy osoby poszkodowane

Na ten moment wiadomo, że jedna z osób poszkodowanych trafiła do szpitala. Nie miejscu trwają utrudnienia w ruchu.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium