Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

1 lutego 2013 r.
10:38
Edytuj ten wpis

Restauracja Ąka w Lublinie (recenzja)

83 28 A A
W Ące Magda Gessler przeprowadziła swoją kuchenną rewolucję. Wcześniej lokal nazywał się Antykwariat
W Ące Magda Gessler przeprowadziła swoją kuchenną rewolucję. Wcześniej lokal nazywał się Antykwariat

Dostaje od nas cztery gwiazdki na pięć możliwych. Za rodzinną atmosferę, domową kuchnię opartą na świeżych, sezonowych produktach i zdrowy smak.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Ale od początku. Do restauracji, która przeszła kuchenne rewolucje Magdy Gessler, trafiliśmy o godzinie 19. Choć restauracja czynna jest w dni codzienne do 21, to zimą tylko do 20. Ale dwie sympatyczne dziewczyny (jedna z właścicielek i kelnerka) zapewniły, że nawet jak dwudziesta wybije, to spokojnie dadzą nam zjeść.

Na pierwszy ogień zamówiliśmy "Galaretę z nóżek” i "Śledzik w sosie śliwkowo-chrzanowym”. Obie przystawki kosztowały po 6 zł. Śledź ze śliwkami i chrzanem był bardzo przyzwoity, natomiast galareta jak u mamy. Prawdziwa studzienna, z kawałkami mięsa, gotowana na rosole, bez żelatyny. Brawo.

Zamówiłem "Sycącą zupę fasolową z zasmażaną kiełbaską” za 6 zł, ma towarzyszka wybrała "Delikatny, słodki krem z marchwi podawany z odrobiną śmietanki i prażonym słonecznikiem” za 7 zł. Obie zupy były świeżutkie. Fasolowa gęsta od warzyw i kiełbasy zgrzeszyła tylko skąpą ilością "Jaśka”, natomiast krem z marchwi urzekł nas wyrafinowaną prostotą. Słodycz marchewki mieszała się z pikantnym smakiem słonecznika.

Drugich dań jest w karcie sporo i ceny są różne. Ja skusiłem się na "Pieczoną cielęcinę w sosie własnym duszoną z liśćmi szczypiorku podawaną na beszamelu z ratatujem po polsku według przepisu Pani Magdy Gessler” za 33 zł. M. wybrała klasykę: "Kotlet mielony z ziemniaczkami i buraczkami zasmażanymi” za15 zł oraz dodatkowo zasmażaną marchewkę z groszkiem za 2.50.

Kotlet mielony z łopatki był doskonały. Przypomniał się smak rodzinnego domu. Szkoda, że buraczki kucharz zepsuł kwaskiem cytrynowym, a marchewkę zasypał mąką na amen. Ale domowy mielony zachwycił nas i urzekł na całego.

Cielęcina była wyśmienita. Ze świeżego mięsa, duszona w sosie własnym, potem uzupełniona masłem, odrobiną szczypiorku. Z każdym kęsem sos odkrywał przed nami kolejne nuty. W złożeniu z cielęciną oraz polskim "ratatuj” czyli kruchymi warzywami dawał coraz ciekawsze efekty. Lepszej cielęciny w żadnej restauracji nie jadłem.

Kieliszek wina z karafki, którą zostaliśmy obdarowani (każdy, kto je zupę i drugie po godzinach taką otrzyma) utwierdzał naszą radość, że można gotować smacznie i świeżo, z fantazją.

Na deser M. zamówiła sobie "Banany na ciepło w sosie karmelowym z bitą śmietaną i lodami” za 10 zł. Ja – dwie porcje galarety z octem, już bez chleba i masła. I znów, deser zrobiony od ręki, z kolejnym świetnym sosem. A galarety – bezbłędne.

Nasza ocena? Zapłaciliśmy 97.50 zł. Z najdroższym daniem w karcie. Ale dwie osoby spokojnie zjedzą dobry obiad za 50 zł. Lokal jest urządzony z prostotą. Jedzenie podaje się na pięknych talerzach. Dobre światło tworzy klimaty i dzieli przestrzeń na romantyczne zakątki. Dobre, świeże, zdrowe jedzenie idzie w parze z przesympatyczną obsługą, która z niewymuszoną serdecznością odnosi się do gości.

Polecamy, będziemy tam wracać.

Restauracja Ąka w Lublinie

Ul. Marii Skłodowskiej-Curie 12, tel. 508 499 983
Czynne od czwartku do niedzieli
od 11 -21, w piątek i sobotę do 22.
Można płacić kartą
Partner Przewodnika

Partnerem Przewodnika jest Old Poland. Wielkie Polskie Sery. Old Poland to marka najlepszych serów długodojrzewających produkowanych w Polsce. Smakiem i jakością dorównuje najbardziej znanym europejskim serom, pochodzącym ze Szwajcarii, Holandii, Włoch czy Francji.


Komentarze 28

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
kobieta / 7 września 2016 o 01:28
0
Debilna wymiana zdań!! Prosto i na temat!
Avatar
Gość / 5 września 2016 o 11:29
0
witam wraz z córka wybraliśmy się do tej restauracji jedyne co nas za***yło to paznokieć w zupie pomidorowej córka się popłakała i na dodatek musieliśmy zapłacić takze nigdy więcej!
Avatar
Zbyszek / 13 marca 2015 o 13:06
0

Witam.

Byłem przed chwilą tj godz 12.30 dnia 13.03.2015 na rybce w tej restauracji .Potrawa bardzo dobra ładnie podana i dużo na talerzu.

Więc zamówiłem jeszcze dwie takie same  porcje na wynos.

I tu rozczarowanie bo w domu okazało się że te porcje są dwa razy mniejsze ,bez dodatków-zupełnie inna potrawa niż ta spożywana na miejscu.

Uważam że albo kucharz kradnie ,albo goście tej restauracji są różnie traktowani.

Uważajcie na nich -ja czuję się oszukany.

I jeszcze jedno -wątpliwy profesjonalizm kelnerek.Pogaduchy na całą salę i brak zainteresowania gośćmi.

Pozdrawiam i życzę właścicielowi bardziej zdyscyplinowanej "załogi"

Witam.

Byłem przed chwilą tj godz 12.30 dnia 13.03.2015 na rybce w tej restauracji .Potrawa bardzo dobra ładnie podana i dużo na talerzu.

Więc zamówiłem jeszcze dwie takie same  porcje na wynos.

I tu rozczarowanie bo w domu okazało się że te porcje są dwa razy mniejsze ,bez dodatków-zupełnie inna potrawa niż ta spożywana na miejscu.

Uważam że albo kucharz kradnie ,albo goście tej restauracji są różnie traktowani.

Uważajcie na nich -ja czuję się oszukany.

I jeszcze jedno -wątpliwy profesjonali... rozwiń

Avatar
Artur / 14 listopada 2014 o 23:03
0

Jedzenie mniej niż średnie-o ile zupy pyszne i "domowe" w smaku , o tyle w drugich daniach brakowało wszystkiego-np.szpinak był gorzki w wodnistym sosie podciekającym "rzeką" pod ziemniaki. Odnosi się wrażenie, że zupy gotuje babcia a drugie dania majsterkująca w kuchni wnusia. Może miałem pecha, ale nie wrócę tego sprawdzić. Lokal cierpi raczej na totalny brak profesjonalnego kucharza-ale tacy duuuużo kosztują.

Nie polecam.

Avatar
Tomasz / 31 grudnia 2013 o 16:14
0

Wielki plus za miłą obsługę. Miło i kolorowo ale już pewne elementy podłogi wymagają remontu.

Natomiast jedzenie bardzo średnie

Avatar
EDI / 15 lutego 2013 o 11:44
0
zawitaliśmy tam dwa razy
pierwszym razem w niemiły sposób poinformowano nas że brak jest wolnych stolików i że nie mamy co na nie czekać
drugim razem choć była jeszcze godzina do zamknięcia lokalu kelnerka na wejściu poinformowała nas że nie mamy co zajmować miejsca bo w zasadzie to oni już nic nie serwują
NIE POLECAM
Avatar
Josef / 10 lutego 2013 o 09:13
0
W tej restauracji zawsze można było dobrze i smacznie zjeść.Nie ma tu żadnych zasług "baby "Gessler.Ten jej program to napędza kasę tvn i jej osobiście ,a dla restauracji nie ma żadnego wpływu o ile były dobrze zorganizowane.Jak źle to program jeszcze ich pogrążył!
Avatar
Gość / 9 lutego 2013 o 00:56
0
Czekam na następną "recenzję" Waldemara.
Bardzo mnie ciekawi, gdzie tym razem zaryzykował berbeluch, wraz ze swoją partnerką od "okrasy" .
Czy było to wymuszone zaproszenie ? Czy też "akcja z nienacka" ?!
Tak czy inaczej już wkrótce się dowiemy.

Ogólnie domyślimy się z całokształyu "recenzji", czy żarcie było sponsorowane, czy też wręcz przeciwnie.
Taki to jest właśnie "system" tego wszystkiego.
"Ja ci to, a ty mi tamto i jest gitarrra". ...taki "piłkarski poker" .
Śmieszy mnie tylko to , że ktoś taki jak Waldek nie zdaje sobie sprawy co łyka, w sumie lepiej nie wiedzieć.



....brrr !
Czekam na następną "recenzję" Waldemara.
Bardzo mnie ciekawi, gdzie tym razem zaryzykował berbeluch, wraz ze swoją partnerką od "okrasy" .
Czy było to wymuszone zaproszenie ? Czy też "akcja z nienacka" ?!
Tak czy inaczej już wkrótce się dowiemy.

Ogólnie domyślimy się z całokształyu "recenzji", czy żarcie było sponsorowane, czy też wręcz przeciwnie.
Taki to jest właśnie "system" tego wszystkiego.
"Ja ci to, a ty mi tamto i jest gitarrra&... rozwiń
Avatar
Gość / 6 lutego 2013 o 11:30
0
Dlaczego został skasowany post, w którym ktoś skarży się na opisywany w tym artylkule lokal, że nie wypłaca pracownikom pensji w terminie ?!
Czy to jest taki standard stosowany w DW ? Czy w ten właśnie sposób zamiata się "problemy pod dywan" ? Domyślam się że nie tak miała wyglądać "reklama" tego punktu i ktoś mógł się z tego powodu zdenerwować.
Panie Waldemarze, dlaczego pan nie interweniuje w tej sprawie ?!
Przecież to może być jakiś sygnał od zrozpaczonego pracownika, który nie chce stracić swojej pracy, ale chciałby otrzymać zapłatę za swoją pracę w terminie.
Przecież ludzie też mają jakieś zobowiązania/terminy opłat i swoje sprawy. Jeśli nie otrzymują wypłaty w terminie to muszą płacić potem odsetki, albo nawet karę.
Czy to pana nie interesuje ? Tylko aby zapełnić swój pusty bęben, tylko to jest ważne dla pana ?
Może ten ktoś, kto napisał ten rozpaczliwy post (który został wykasowany) nie ma co dać dzieciom jeść w domu, nie ma na leki, na opłaty. Jednak boi się iśc ze skargą do inspekcji pracy, gdyż boi się gniewu pracodawcy i nie chce być zwolniony. Tak trudno teraz o pracę, dlatego szanuje nawet taką w której nie płacą w terminie, albo na raty.
Tak, najlepiej wykasować i udawać Greka. Rozumiem że ten mój post też może kogoś zirytować, więc po przeczytaniu go można go śmiało również wykasować, ale też proszę przemysleć sprawę, bo nie jest to uczciwe.
Można też w takim razie wykasować mój poprzedni post, który tutaj wkleiłem. Traci on swój sens bez tamtego który został wcześniej wykasowany.
Można zrozumieć że jakiś lokal pada na twarz z powodu braku klientów, dlaczego więc ktoś pisze taki bzdurne recenzje nie mające pokrycia w rzeczywistości. Gdzie uczciwość dziennikarska, ech, o czym ja piszę, jaka uczciwość !?
Jeśli kogoś obraziłem swoim postem to przepraszam, nie miałem takiego zamiaru. Jeśli tamten post który został wykasowany polega na prawdzie, to mdło mi się robi na samą myśl o tym, jaki człowiek potrafi czasami być obłudny w swoich poczynaniach pisząc pochlebstwa, a wiedząc że jest całkiem inaczej.


[quote name='Gość' timestamp='1359928650' post='729524']
O ! To ciekawy wątek na tym forum.
Panie Waldemarze ! Panie Waldemarze !
Wartoby zbadać tą sprawę i napisać o tym artykuł, czy to polega na prawdzie, czy też nie.

Jeśli to prawda, to oznaczałoby to że moje 2 ostatnie zdania w poście # 18 są jak najbardziej wiarygodne.
Czy pan Waldemar, to taka brzytwa której tonący (czyt. restauratorzy) się chwytają ?
Według mnie Waldek to raczej gwóźdź do trumny.
Restauracje które dobrze prosperują nie chcą być opisywane przez Waldemara, radzą sobie doskonale same. To właśnie najbardziej drażni Waldemara i dlatego krytykuje takie punkty które traktują go w taki sam sposób jak wszystkich klientów, na równi. Berbel lubi żeby nad nim nadskakiwano, mieni się on być kimś ważnym, jest tak zapewne w jego własnym mniemaniu.
[/quote]
Dlaczego został skasowany post, w którym ktoś skarży się na opisywany w tym artylkule lokal, że nie wypłaca pracownikom pensji w terminie ?!
Czy to jest taki standard stosowany w DW ? Czy w ten właśnie sposób zamiata się "problemy pod dywan" ? Domyślam się że nie tak miała wyglądać "reklama" tego punktu i ktoś mógł się z tego powodu zdenerwować.
Panie Waldemarze, dlaczego pan nie interweniuje w tej sprawie ?!
Przecież to może być jakiś sygnał od zrozpaczonego pracownika, który nie chce stracić sw... rozwiń
Avatar
kolo / 5 lutego 2013 o 10:51
0
Na takiego przystojniaka z laską z pięknymi oczami , aż miło popatrzeć
Avatar
kobieta / 7 września 2016 o 01:28
0
Debilna wymiana zdań!! Prosto i na temat!
Avatar
Gość / 5 września 2016 o 11:29
0
witam wraz z córka wybraliśmy się do tej restauracji jedyne co nas za***yło to paznokieć w zupie pomidorowej córka się popłakała i na dodatek musieliśmy zapłacić takze nigdy więcej!
Avatar
Zbyszek / 13 marca 2015 o 13:06
0

Witam.

Byłem przed chwilą tj godz 12.30 dnia 13.03.2015 na rybce w tej restauracji .Potrawa bardzo dobra ładnie podana i dużo na talerzu.

Więc zamówiłem jeszcze dwie takie same  porcje na wynos.

I tu rozczarowanie bo w domu okazało się że te porcje są dwa razy mniejsze ,bez dodatków-zupełnie inna potrawa niż ta spożywana na miejscu.

Uważam że albo kucharz kradnie ,albo goście tej restauracji są różnie traktowani.

Uważajcie na nich -ja czuję się oszukany.

I jeszcze jedno -wątpliwy profesjonalizm kelnerek.Pogaduchy na całą salę i brak zainteresowania gośćmi.

Pozdrawiam i życzę właścicielowi bardziej zdyscyplinowanej "załogi"

Witam.

Byłem przed chwilą tj godz 12.30 dnia 13.03.2015 na rybce w tej restauracji .Potrawa bardzo dobra ładnie podana i dużo na talerzu.

Więc zamówiłem jeszcze dwie takie same  porcje na wynos.

I tu rozczarowanie bo w domu okazało się że te porcje są dwa razy mniejsze ,bez dodatków-zupełnie inna potrawa niż ta spożywana na miejscu.

Uważam że albo kucharz kradnie ,albo goście tej restauracji są różnie traktowani.

Uważajcie na nich -ja czuję się oszukany.

I jeszcze jedno -wątpliwy profesjonali... rozwiń

Avatar
Artur / 14 listopada 2014 o 23:03
0

Jedzenie mniej niż średnie-o ile zupy pyszne i "domowe" w smaku , o tyle w drugich daniach brakowało wszystkiego-np.szpinak był gorzki w wodnistym sosie podciekającym "rzeką" pod ziemniaki. Odnosi się wrażenie, że zupy gotuje babcia a drugie dania majsterkująca w kuchni wnusia. Może miałem pecha, ale nie wrócę tego sprawdzić. Lokal cierpi raczej na totalny brak profesjonalnego kucharza-ale tacy duuuużo kosztują.

Nie polecam.

Avatar
Tomasz / 31 grudnia 2013 o 16:14
0

Wielki plus za miłą obsługę. Miło i kolorowo ale już pewne elementy podłogi wymagają remontu.

Natomiast jedzenie bardzo średnie

Avatar
EDI / 15 lutego 2013 o 11:44
0
zawitaliśmy tam dwa razy
pierwszym razem w niemiły sposób poinformowano nas że brak jest wolnych stolików i że nie mamy co na nie czekać
drugim razem choć była jeszcze godzina do zamknięcia lokalu kelnerka na wejściu poinformowała nas że nie mamy co zajmować miejsca bo w zasadzie to oni już nic nie serwują
NIE POLECAM
Avatar
Josef / 10 lutego 2013 o 09:13
0
W tej restauracji zawsze można było dobrze i smacznie zjeść.Nie ma tu żadnych zasług "baby "Gessler.Ten jej program to napędza kasę tvn i jej osobiście ,a dla restauracji nie ma żadnego wpływu o ile były dobrze zorganizowane.Jak źle to program jeszcze ich pogrążył!
Avatar
Gość / 9 lutego 2013 o 00:56
0
Czekam na następną "recenzję" Waldemara.
Bardzo mnie ciekawi, gdzie tym razem zaryzykował berbeluch, wraz ze swoją partnerką od "okrasy" .
Czy było to wymuszone zaproszenie ? Czy też "akcja z nienacka" ?!
Tak czy inaczej już wkrótce się dowiemy.

Ogólnie domyślimy się z całokształyu "recenzji", czy żarcie było sponsorowane, czy też wręcz przeciwnie.
Taki to jest właśnie "system" tego wszystkiego.
"Ja ci to, a ty mi tamto i jest gitarrra". ...taki "piłkarski poker" .
Śmieszy mnie tylko to , że ktoś taki jak Waldek nie zdaje sobie sprawy co łyka, w sumie lepiej nie wiedzieć.



....brrr !
Czekam na następną "recenzję" Waldemara.
Bardzo mnie ciekawi, gdzie tym razem zaryzykował berbeluch, wraz ze swoją partnerką od "okrasy" .
Czy było to wymuszone zaproszenie ? Czy też "akcja z nienacka" ?!
Tak czy inaczej już wkrótce się dowiemy.

Ogólnie domyślimy się z całokształyu "recenzji", czy żarcie było sponsorowane, czy też wręcz przeciwnie.
Taki to jest właśnie "system" tego wszystkiego.
"Ja ci to, a ty mi tamto i jest gitarrra&... rozwiń
Avatar
Gość / 6 lutego 2013 o 11:30
0
Dlaczego został skasowany post, w którym ktoś skarży się na opisywany w tym artylkule lokal, że nie wypłaca pracownikom pensji w terminie ?!
Czy to jest taki standard stosowany w DW ? Czy w ten właśnie sposób zamiata się "problemy pod dywan" ? Domyślam się że nie tak miała wyglądać "reklama" tego punktu i ktoś mógł się z tego powodu zdenerwować.
Panie Waldemarze, dlaczego pan nie interweniuje w tej sprawie ?!
Przecież to może być jakiś sygnał od zrozpaczonego pracownika, który nie chce stracić swojej pracy, ale chciałby otrzymać zapłatę za swoją pracę w terminie.
Przecież ludzie też mają jakieś zobowiązania/terminy opłat i swoje sprawy. Jeśli nie otrzymują wypłaty w terminie to muszą płacić potem odsetki, albo nawet karę.
Czy to pana nie interesuje ? Tylko aby zapełnić swój pusty bęben, tylko to jest ważne dla pana ?
Może ten ktoś, kto napisał ten rozpaczliwy post (który został wykasowany) nie ma co dać dzieciom jeść w domu, nie ma na leki, na opłaty. Jednak boi się iśc ze skargą do inspekcji pracy, gdyż boi się gniewu pracodawcy i nie chce być zwolniony. Tak trudno teraz o pracę, dlatego szanuje nawet taką w której nie płacą w terminie, albo na raty.
Tak, najlepiej wykasować i udawać Greka. Rozumiem że ten mój post też może kogoś zirytować, więc po przeczytaniu go można go śmiało również wykasować, ale też proszę przemysleć sprawę, bo nie jest to uczciwe.
Można też w takim razie wykasować mój poprzedni post, który tutaj wkleiłem. Traci on swój sens bez tamtego który został wcześniej wykasowany.
Można zrozumieć że jakiś lokal pada na twarz z powodu braku klientów, dlaczego więc ktoś pisze taki bzdurne recenzje nie mające pokrycia w rzeczywistości. Gdzie uczciwość dziennikarska, ech, o czym ja piszę, jaka uczciwość !?
Jeśli kogoś obraziłem swoim postem to przepraszam, nie miałem takiego zamiaru. Jeśli tamten post który został wykasowany polega na prawdzie, to mdło mi się robi na samą myśl o tym, jaki człowiek potrafi czasami być obłudny w swoich poczynaniach pisząc pochlebstwa, a wiedząc że jest całkiem inaczej.


[quote name='Gość' timestamp='1359928650' post='729524']
O ! To ciekawy wątek na tym forum.
Panie Waldemarze ! Panie Waldemarze !
Wartoby zbadać tą sprawę i napisać o tym artykuł, czy to polega na prawdzie, czy też nie.

Jeśli to prawda, to oznaczałoby to że moje 2 ostatnie zdania w poście # 18 są jak najbardziej wiarygodne.
Czy pan Waldemar, to taka brzytwa której tonący (czyt. restauratorzy) się chwytają ?
Według mnie Waldek to raczej gwóźdź do trumny.
Restauracje które dobrze prosperują nie chcą być opisywane przez Waldemara, radzą sobie doskonale same. To właśnie najbardziej drażni Waldemara i dlatego krytykuje takie punkty które traktują go w taki sam sposób jak wszystkich klientów, na równi. Berbel lubi żeby nad nim nadskakiwano, mieni się on być kimś ważnym, jest tak zapewne w jego własnym mniemaniu.
[/quote]
Dlaczego został skasowany post, w którym ktoś skarży się na opisywany w tym artylkule lokal, że nie wypłaca pracownikom pensji w terminie ?!
Czy to jest taki standard stosowany w DW ? Czy w ten właśnie sposób zamiata się "problemy pod dywan" ? Domyślam się że nie tak miała wyglądać "reklama" tego punktu i ktoś mógł się z tego powodu zdenerwować.
Panie Waldemarze, dlaczego pan nie interweniuje w tej sprawie ?!
Przecież to może być jakiś sygnał od zrozpaczonego pracownika, który nie chce stracić sw... rozwiń
Avatar
kolo / 5 lutego 2013 o 10:51
0
Na takiego przystojniaka z laską z pięknymi oczami , aż miło popatrzeć
Zobacz wszystkie komentarze 28

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Kolega nie będzie zadowolony. Nawet nie wiedział, że jego samochód został "pożyczony"

Kolega nie będzie zadowolony. Nawet nie wiedział, że jego samochód został "pożyczony" 0 0

Kierowca w Zakrzowie (pow. łęczyński) wypadł z drogi i zakończył jazdę na jednej z latarni.

Piotr Darmochwał (Motor): Najpierw budowa zespołu, potem konkretne cele

Piotr Darmochwał (Motor): Najpierw budowa zespołu, potem konkretne cele 0 0

ROZMOWA Z Piotrem Darmochwałem, nowym zawodnikiem Motoru Lublin

Lublin: Tak wygląda rower miejski po przejechaniu przez pociąg

Lublin: Tak wygląda rower miejski po przejechaniu przez pociąg 3 1

W poniedziałek policjanci z komisariatu VI w Lublinie zatrzymali nieletniego mieszkańca miasta w związku ze zniszczeniem roweru miejskiego.

Jak się zmienią Al. Racławickie w Lublinie? 12 pomysłów, żeby było ładniej i wygodniej
galeria

Jak się zmienią Al. Racławickie w Lublinie? 12 pomysłów, żeby było ładniej i wygodniej 3 7

O zmiany w projekcie przebudowy Al. Racławickich apeluje do prezydenta Lublina doradzająca mu Rada Kultury Przestrzeni. Prosi o estetyczne chodniki, ozdobną roślinność i miejsca do siedzenia. Lista próśb jest o wiele dłuższa.

Kredyt odnawialny na koncie osobistym – co to jest i jak działa?

Kredyt odnawialny na koncie osobistym – co to jest i jak działa? 0 0

Bieżące wydatki pochłonęły całą pensję, a na kolejną trzeba czekać jeszcze kilka dni? A może pojawił się nieoczekiwany wydatek, przekraczający obecne możliwości domowego budżetu? To tylko przykłady sytuacji, w których pomocny może okazać się dostęp do kredytu odnawialnego na koncie osobistym. Czym dokładnie jest i jak działa taki produkt?

Infomat na Rynku miał prezentować walory turystyczne regionu. A pokazywał film porno

Infomat na Rynku miał prezentować walory turystyczne regionu. A pokazywał film porno 38 6

Film porno zamiast reklam chwalących walory turystyczne okolicy można było zobaczyć w sobotę na infomacie ustawionym na hrubieszowskim rynku.

Paulina Guba znowu blisko rekordu, Polska druga w Pucharze Świata

Paulina Guba znowu blisko rekordu, Polska druga w Pucharze Świata 3 1

W weekend na stadionie olimpijskim w Londynie rozgrywane były zawody o Puchar Świata. Mamy powody do radości, bo Polska zajęła drugą lokatę, jedynie za USA. Biało-Czerwonych w Anglii reprezentowała trójka zawodników z województwa lubelskiego: Paulina Guba i Karolina Kołeczek (obie AZS UMCS Lublin) oraz Dominik Kopeć (Agros Zamość)

Depositphotos otrzymał polską wersję językową

Depositphotos otrzymał polską wersję językową 0 0

W dniu dzisiejszym pragnę poświęcić nieco miejsca stronie Depositphotos.com która to święci tryumfy popularności za naszą zachodnią granicą. Od teraz także Polacy mają możliwość wypróbować funkcjonalności jakie ona oferuje, a to wszystko za sprawą specjalnie przygotowanej dla rodaków nakładki językowej.

USA: Nieprawdopodobny upadek. Rowerzystka wpadła w dziurę między mostem a drogą [wideo]
film

USA: Nieprawdopodobny upadek. Rowerzystka wpadła w dziurę między mostem a drogą [wideo] 3 0

Wydział Transportu z Wisconsin w USA opublikował nagranie wideo przedstawiające rowerzystkę omijającą rogatki przed podnoszącym się mostem w miejscowości Menasha.

LKPS Politechnika Lublin buduje zespół na nowy sezon

LKPS Politechnika Lublin buduje zespół na nowy sezon 0 0

LKPS Politechnika Lublin kompletuje skład. Wiceprezes klubu Maciej Krzaczek: w porównaniu do poprzedniego sezonu będziemy mieli mocniejszy skład, a co za tym idzie, stawiamy przed drużyną wyższe cele

Walizka z niespodzianką. Policjanci już czekali aż pasażer wysiądzie z busa
galeria
film

Walizka z niespodzianką. Policjanci już czekali aż pasażer wysiądzie z busa 27 2

Młody mężczyzna z Lublina wpadł na przemycie 12 kilogramów amfetaminy. Policjanci zatrzymali go, kiedy wysiadał z busa, jadącego z Holandii.

Kierowcy jeszcze nie nauczyli się tędy jeździć. Wjechał w naukę jazdy [zdjęcia]
galeria
film

Kierowcy jeszcze nie nauczyli się tędy jeździć. Wjechał w naukę jazdy [zdjęcia] 16 4

Do wypadku doszło w poniedziałek rano w Zamościu na rondzie im. Prymasa Stefana Wyszyńskiego.

Ulewny deszcz, burze, grad. Kiedy zmieni się pogoda? [nowe ostrzeżenie]
film

Ulewny deszcz, burze, grad. Kiedy zmieni się pogoda? [nowe ostrzeżenie] 10 0

Kolejne ostrzeżenie pogodowe dla woj. lubelskiego wydało IMGW.

Płouszowice: Ciężarówka wywróciła się na obwodnicy Lublina

Płouszowice: Ciężarówka wywróciła się na obwodnicy Lublina 6 1

Uwaga na utrudnienia w ruchu w okolicach Płouszowic na drodze S19 między węzłami Lublin Sławinek a Lublin Węglin.

Koncert Poli Rise w Radiu Lublin
20 lipca 2018, 19:00

Koncert Poli Rise w Radiu Lublin 1 0

Co Gdzie Kiedy. W piątek, 20 lipca o godz. 19 w Studiu Muzycznym Radia Lublin (ul. Obrońców Pokoju 2) odbędzie się koncert Poli Rise.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.