Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

22 marca 2013 r.
12:52
Edytuj ten wpis

Restauracja Austeria Kazimierska (recenzja)

0 9 A A
Restauracja Austeria Kazimierska (Waldemar Sulisz)
Restauracja Austeria Kazimierska (Waldemar Sulisz)

Tylko trzy gwiazdki, a mogło być pięć, bo takiego sandacza jeszcze nie jedliśmy.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Restauracja Austeria Kazimierska schowała się na tyłach restauracji "Kwadrans”. Malowniczo położona, stoi w miejscu, gdzie przed wojną znajdował się hotel i pensjonat "Kasyno”, polecając gościom "nowoczesny komfort, pierwszorzędną restaurację, gabinety, boksy i place tenisowe”. O historii miejsca przeczytacie na klimatycznej stronie internetowej restauracji.

Kiedy w karcie dostrzegłem "Duet z koziego sera z Wierzchoniowa z owocową konfiturą” za 22 zł i "Sałaciankę z jajkiem” za 9 zł, to wiedziałem, że dobrze trafiłem. Grunt to lokalne produkty. Kelnerka szybko wyprowadziła mnie z błędu.

Obu potraw nie było. Dlaczego? Bo zmienia się karta. Szkoda. Zamówiliśmy "Opiekaną mozzarellę z szynką dojrzewającą” za 21 zł oraz "Śledzia z purée z pora i sałatką ziemniaczaną” za 20 zł. Mozzarella nas nie powaliła na kolana, bo szefowa kuchni nie dała jej szansy, marnując smak gotowym sosem rodem ze stacji benzynowej. Za to śledź to było mistrzostwo świata. Kruchy, delikatny, z obłędnymi akcentami pora i wyśmienitą sałatką.

M. zamówiła "Rosół z makaronem” za 10 zł, ja "Krem z kurek z pianą tymiankową” za 13 zł. I kolejny szok. Kiedy kelnerka wniosła zupy, w całej sali zapachniało rosołem. Obłędnie. Za zupy 5 gwiazdek.

Zamówiłem "Filet z suma z pierogiem biłgorajskim, szpinakiem i sosem botwinowym” za 37 zł, M. wybrała "Sandacza w sosie bazyliowo-pomarańczowym” za 28 zł. Dodatkowe ziemniaczki opiekane – 5 zł. Pieróg biłgorajskim okazał się dwoma pierogami, szpinak był szpinakiem, a filet z suma z daleka zalatywał mułem. Idea dania była przednia, ale wykonanie już nie. Może wystarczyło wymoczyć suma w mleku. No chyba że mleko nie pomogło, w takim razie sum powinien wylądować w koszu. Ale co się nie robi dla klienta.

A sandacz? Nie dość, że danie cudownie prezentowało się na talerzu, to jego smak był nie do opisania. Wyborne mięso i pomarańczowy sos z bazylikowymi akcentami kazały się domyślać, że tak mógł smakować Ordonce, która przed wojną wpadała na ryby do Berensa. Na sandacza z chęcią wrócimy. Jeśli szefowa kuchni tak potrafi przyrządzić sandacza, to jej specjalnością powinny być ryby.

Co na deser? Oczywiście "Creme brulee” za 15 zł. – Nie ma – odparła kelnerka. Dlaczego? Zmiana karty. Zamówiliśmy "Kremowy sernik z panna cottą waniliową i sorbetem truskawkowym” za 15 zł. Oraz dwie kawy: Americano za 6 i espresso za 7. Sernik już na pierwszy rzut oka nie wyglądał dobrze. Po pierwsze nie było panna cotty. Zamiast niej była bita śmietana w sprayu. Spróbowaliśmy po kęsie. Sernik najlepsze chwile miał już za sobą. Leżąc w lodówce kilka dni zdążył przejść sąsiedzkimi zapachami. Na pytanie o panna cotty, kelnerka odparła, że przecież widać, że jej nie ma. Bez komentarza. Zapłaciliśmy 170 zł. Tylko trzy gwiazdki.

Ocena: 3/5
Adres: Sadowa 7C,
24-120 Gmina Kazimierz Dolny
Partner Przewodnika

Partnerem Przewodnika jest Old Poland. Wielkie Polskie Sery. Old Poland to marka najlepszych serów długodojrzewających produkowanych w Polsce. Smakiem i jakością dorównuje najbardziej znanym europejskim serom, pochodzącym ze Szwajcarii, Holandii, Włoch czy Francji.

Komentarze 9

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 5 lutego 2017 o 20:06
0
Super miejsce do spędzania wolnego czasu!!!:)
Avatar
yourac horse / 26 marca 2013 o 08:39
0
[quote name='Chełmianin N' timestamp='1364202391' post='749786']
Panie Sulisz kiedy rozum odszczyźnie,żebyś Waść sobie uzmysłowił i zrozumiał,że wszystko,co się dzieje i jest w Lubelskiem, a nie Lubelszczyźnie.Parę lat już piszę i od Pana odpowiedzi nie mam i tylko urojoną nazwę słyszę.Społeczność w Polsce zrozumiała,a Waści głowa otępiała,albo z innych powodów chorobowych jest osowiała,a teraz czytaj mądrzejszych,żeby normalną się stała.

RADA JĘZYKA POLSKIEGO
PRZY PREZYDIUM POLSKIEJ AKADEMII NAUK
Warszawa ,dnia 6 lipca 2011 roku RJP-183/W/2011

Szanowny Panie,
Lubelszczyzna to 'ziemia lubelska', a nie 'województwo lubelskie'. Wyraz ten
powstał przez dodanie do przymiotnika lubelski przyrostka -yzna,
wskazującego na jakiś obszar. Podobnie zostały utworzone nazwy:
Opolszczyzna ('ziemia opolska'), Słowiańszczyzna ('ziemia słowiańska'),
Wileńszczyzna ('ziemia wileńska'), Suwalszczyzna ('ziemia suwalska'),
Kielecczyzna ('ziemia kielecka') oraz wiele innych.
Łączę wyrazy szacunku
/-/ dr Katarzyna Kłosińska
Sekretarz Rady Języka Polskiego przy Prezydium PAN.

KANCELARIA PREZESA RADY MINISTRÓW
pismo z dnia 15 lipca 2011r. Nr. DSWRU-571-513/10-(05)/11/JI cytuję:
" Miarodajne w opisywanej przez Pana sprawie są wyjaśnienia przekazane Panu w piśmie z dnia 31 sierpnia 2005r. przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji.Jak słusznie Pan zauważa w mowie potocznej i nie tylko,stosowane są określenia nieadekwatne.Wynika to-jak można sądzić-zarówno przyzwyczajenia jak i również i z niewiedzy stosujących takie określenia." podpisał:Radca Szefa KPRM Jerzy Izdebski.
Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji Departament Administracji Publicznej.Pismo AP/712-1102/05/Jmo z dnia 31.08.2005.Obecne województwo lubelskie posiada prawne umocowanie w ustawie z dnia 24 lipca 1998r o wprowadzeniu zasadniczego trójstopniowego podziału terytorialnego państwa/Dz.U.Nr 96,poz.603/Przepisy tej ustawy są jednoznaczne i nie umożliwiają stosowania w odniesieniu do tej jednostki zasadniczego podziału terytorialnego państwa nazw zamiennych.Zatem używanie nazwy "Ziemia Lubelska-Lubelszczyzna/czy innych/ na określenie województwa lubelskiego jest nieuprawnione.Dorota Żebrowska.

WIKIPEDYŚCI.
My wiemy, że to stosowanie tego określenia może nie jest uprawnione, może nieodpowiednie, ale fakty i źródła mówią jak w artykule. Proszę napisać do urzędu marszałkowskiego i urzędu wojewódzkiego a szczególnie mediów by tego nie robiły. Wikipedia przedstawia tylko fakty.JDavid 11:28,18 grudnia
2011(CET)

TELEWIZJA POLSKA
Komisja Etyki Warszawa,26.07.2012r.
dot.KE/93/2012

Szanowny Panie,
uprzejmie wyjaśniamy,że Pana skarga wpłynęła do Komisji Etyki TVP S.A po raz pierwszy.Zgadzamy się z Panem,że zamienne stosowanie określeń woj.lubelskie i Lubelszczyzna jest niepoprawne.W związku z tym Komisja Etyki AVP S.A przekazała redakcjom Pańskie uwagi wraz z komentarzem,w którym zwróciła uwagę na to,aby informacje przeznaczone do emisji na antenie były przygotowywane z należytą starannością i zgodnie z obowiązującymi zasadami języka polskiego.

Z poważaniem
przewodniczący Komisji Etyki TVP S.A
Maciej Zakrocki.

Lublin,2012-10-11
BW-I.0330.423.12
Szanowny Panie Ryszardzie
Pański list pozwolił mi odzyskać wiarę w fakt,że są w naszym województwie ludzie, którym,podobnie jak mi,szeroko rozumiana kultura żywego słowa,leży na sercu.Absolutnie i z całą stanowczością zgadzam się z tym ,że Województwa Lubelskiego nie można nazywać Lubelszczyzną.Zapewniam jednocześnie,iż w kontaktach Lubelskiego Urzędu Wojewódzkiego w Lublinie na tę zasadę zwracam uwagę.
Ludziom takim jak my,którzy szanują mowę ojczystą i zasady posługiwania się językiem trudno pogodzić się z faktem,że tak rażące błędy się pojawiają.Pozostaje tylko zwracać na nie uwagę i mieć nadzieję,że Ci którzy je popełniają przestaną być w końcu odporni na życzliwe uwagi.Tych z mojej strony,jako osoby odpowiedzialnej za komunikację w Urzędzie z mediami,nie zabraknie.Na zakończenie pragnę poprosić o wyrozumiałość co do czasu udzielonej Szanownemu Panu odpowiedzi.Nie wynika to z faktu.iż tak ważnego i poważnego problemu nie dostrzegam,ale z wielu codziennych,absorbujących spraw.
Z wyrazami najwyższego szacunku i podziękowaniami za troskę o kulturę naszego języka
Rzecznik Prasowy
Wojewody Lubelskiego
Kamil Smerdel

Szanowny Panie,
Bardzo serdecznie dziękuję za przesłaną informację oraz zawarte w niej uwagi. Zgadzam się, że zamienne stosowanie określeń woj.lubelskie i Lubelszczyzna jest nieodpowiednie.
Przekazałem już podległym mi redakcjom Pańskie zastrzeżenia z prośbą o ich uwzględnienie przy redagowaniu tekstów.
Tomasz Rakowski
p.o.dyrektor TVP Lublin.

Ad rem: Pana uwagi są trafne. Ja i moi koledzy staramy się - w servisach i programach informacyjnych - używać sformułowań : nasz region, województwo lubelskie, Lubelskie przemiennie. Częste używanie sformułowania ''województwo lubelskie'' mogłoby znużyć słuchacza, gdy w tym samym zdaniu powtarza się słowo województwo, wojewoda itp. Można powiedzieć, że na przejściach granicznych w Lubelskiem jest tak i tak. Staramy się również często pisać i mówić, że coś się wydarzyło na Zamojszczyźnie, Ziemi Chełmskiej, w rejonach nadwiślańskich, czy nadbużańskich, na Południowym Podlasiu czy Ziemi Parczewskiej, choć takich historycznych ziem w województwie lubelskim jest więcej.
Nie możemy jednak odpowiadać za staranność językową całej rozgłośni. Przykro mi. Może należałoby kolegom pisać maile, gdy popełnią błąd na antenie pod ich adresy /są na stronie www.radio.lublin w zakładce radio,ludzie, redakcje/ .
Pozdrawiam- Marzena Lewandowska-Wróblewska

----- Original Message -----
From: Chełmianin N
To: informacje@radio.lublin.pl
Sent: Friday, July 06, 2012 9:43 AM
Subject: Formularz kontaktowy
[/quote]

Aleś ty dziadu małostkowy.
Lubelszczyzna jest ok czy to w granicach lubelskiego czy też poza.
Ciekawe co sobie takim pierniczeniem rekompensujesz.
[quote name='Chełmianin N' timestamp='1364202391' post='749786']
Panie Sulisz kiedy rozum odszczyźnie,żebyś Waść sobie uzmysłowił i zrozumiał,że wszystko,co się dzieje i jest w Lubelskiem, a nie Lubelszczyźnie.Parę lat już piszę i od Pana odpowiedzi nie mam i tylko urojoną nazwę słyszę.Społeczność w Polsce zrozumiała,a Waści głowa otępiała,albo z innych powodów chorobowych jest osowiała,a teraz czytaj mądrzejszych,żeby normalną się stała.

RADA JĘZYKA POLSKIEGO
PRZY PREZYDIUM POLSKIEJ AKADEMI... rozwiń
Avatar
Gość / 25 marca 2013 o 20:05
0
Tak na marginesie dodam jeszcze, że z tego co się orientuję, to zasady bon ton (savoir vivre) "nakazują" raczej odpowiedzieć na życzenia życzeniami...
...a nie zgłaszać takowy post (z życzeniami) do usunięcia.

Mimo wszystko, jeszcze raz...
Wesołych Świąt Waldek, a jeśli żeś niewierzący to miłego czasu wolnego życzę.

[size=1]Znasz taką piosenkę ?[/size]
[size=1]Nie gniewaj się Waldek, ten tramwaj jest naprawdę twój, a reszta moja moja... [/size]
[size=1][size=3]Smacznego jajka i mokrego dyngusa. [/size][/size]
[size=1][size=3]Tylko nie zapomnij o tradycyjnych polskich potrawach wielkanocnych, bo żadne "wynalazki" nie są wstanie zastąpić tych potraw.[/size][/size]
Tak na marginesie dodam jeszcze, że z tego co się orientuję, to zasady bon ton (savoir vivre) "nakazują" raczej odpowiedzieć na życzenia życzeniami...
...a nie zgłaszać takowy post (z życzeniami) do usunięcia.

Mimo wszystko, jeszcze raz...
Wesołych Świąt Waldek, a jeśli żeś niewierzący to miłego czasu wolnego życzę.

[size=1]Znasz taką piosenkę ?[/size]
[size=1]Nie gniewaj się Waldek, ten tramwaj jest naprawdę twój, a reszta moja moja... [/size]
[size=1][size=3]Smacznego jajka i mok... rozwiń
Avatar
Gość / 25 marca 2013 o 17:53
0
W związku ze zbliżającym się Świętem Zmartwychwstania Pana Jezusa postanowiłem tym razem nie komentować recenzji berbelucha...
...a byłoby się do czego przypiąć, oj byłoby.

Zatem za tą "recenzję" daję berbeluchowi aż jedną całą gwiazdkę,
a przede wszystkim za to, że wreszcie nauczył się poprawnie pisać/nazywać kawę espresso, brawo !

Wesołych Świąt Waldek.
W związku ze zbliżającym się Świętem Zmartwychwstania Pana Jezusa postanowiłem tym razem nie komentować recenzji berbelucha...
...a byłoby się do czego przypiąć, oj byłoby.

Zatem za tą "recenzję" daję berbeluchowi aż jedną całą gwiazdkę,
a przede wszystkim za to, że wreszcie nauczył się poprawnie pisać/nazywać kawę espresso, brawo !

Wesołych Świąt Waldek. rozwiń
Avatar
Gość / 25 marca 2013 o 17:44
0
Ładna nazwa "Austeria".
Rozumiem że to ma coś wspólnego z tą karczmą (z powieści) z filmu, którą w filmie prowadził mój ulubiony aktor Pieczka.
Rozumiem że może mieć to coś wspólnego z tym, kim jest z pochodzenia właściciel tejże restauracji.
W lokalu o takiej nazwie nie mogą być złe i niesmaczne potrawy, to zwyczajnie jest niemożliwe.
Gdybym kiedykolwiek był w tamtych rejonach, to nieodmówię sobie pójścia do tej restauracji.
Pozdrawiam serdecznie "Austerię" i życzę wielu prawdziwych gości/klientów, a nie takich co gwiazdki rozdają...mimo tego że nikt ich o to nie prosił.
Ładna nazwa "Austeria".
Rozumiem że to ma coś wspólnego z tą karczmą (z powieści) z filmu, którą w filmie prowadził mój ulubiony aktor Pieczka.
Rozumiem że może mieć to coś wspólnego z tym, kim jest z pochodzenia właściciel tejże restauracji.
W lokalu o takiej nazwie nie mogą być złe i niesmaczne potrawy, to zwyczajnie jest niemożliwe.
Gdybym kiedykolwiek był w tamtych rejonach, to nieodmówię sobie pójścia do tej restauracji.
Pozdrawiam serdecznie "Austerię" i życzę wielu prawdziwych gości/k... rozwiń
Avatar
Gość / 25 marca 2013 o 00:18
0
Ładna nazwa "Austeria".
Rozumiem że to ma coś wspólnego z tą karczmą (z powieści) z filmu, którą w filmie prowadził mój ulubiony aktor Pieczka.
Rozumiem że może mieć to coś wspólnego z tym, kim jest z pochodzenia właściciel tejże restauracji.
W lokalu o takiej nazwie nie mogą być złe i niesmaczne potrawy, to zwyczajnie jest niemożliwe.
Gdybym kiedykolwiek był w tamtych rejonach, to nieodmówię sobie pójścia do tej restauracji.
Pozdrawiam serdecznie "Austerię" i życzę wielu prawdziwych gości/klientów, a nie takich co gwiazdki rozdają...mimo tego że nikt ich o to nie prosił.
Ładna nazwa "Austeria".
Rozumiem że to ma coś wspólnego z tą karczmą (z powieści) z filmu, którą w filmie prowadził mój ulubiony aktor Pieczka.
Rozumiem że może mieć to coś wspólnego z tym, kim jest z pochodzenia właściciel tejże restauracji.
W lokalu o takiej nazwie nie mogą być złe i niesmaczne potrawy, to zwyczajnie jest niemożliwe.
Gdybym kiedykolwiek był w tamtych rejonach, to nieodmówię sobie pójścia do tej restauracji.
Pozdrawiam serdecznie "Austerię" i życzę wielu prawdziwych gości/k... rozwiń
Avatar
czysmakuje.blogspot.com / 24 marca 2013 o 16:50
0
Dość bezczelna kelnerka... . My mieliśmy więcej szczęścia w Old Pub. Recenzja niebawem.

http://czysmakuje.blogspot.com/
Avatar
abc / 24 marca 2013 o 16:22
0
I jak zawsze zaczyna się wysyp frustratów i ich kreatywnych komentarzy.

@dziadek - czekam z niecierpliwością na jakąś twoją recenzję, chętnie poczytam.
Avatar
dziadek / 24 marca 2013 o 15:55
0
Pan redaktor był TAM z tajemniczą M.

TAM gdzie był pan redaktor, to albo jadł dobrze - RECENZJA [=], albo NIE USZANOWALI PANA REDAKTORA i recenzja [-].

Wniosek - "SZANUJCIE" REDAKTORÓW gastronomicznych - mogą Wam "zrobić koło pióra"

Przykładowo - tzw. redaktor [?] Magda G. robi doskonałe danie - "wodę z mózgu" - danie OBRZYDLIWE
Avatar
Gość / 5 lutego 2017 o 20:06
0
Super miejsce do spędzania wolnego czasu!!!:)
Avatar
yourac horse / 26 marca 2013 o 08:39
0
[quote name='Chełmianin N' timestamp='1364202391' post='749786']
Panie Sulisz kiedy rozum odszczyźnie,żebyś Waść sobie uzmysłowił i zrozumiał,że wszystko,co się dzieje i jest w Lubelskiem, a nie Lubelszczyźnie.Parę lat już piszę i od Pana odpowiedzi nie mam i tylko urojoną nazwę słyszę.Społeczność w Polsce zrozumiała,a Waści głowa otępiała,albo z innych powodów chorobowych jest osowiała,a teraz czytaj mądrzejszych,żeby normalną się stała.

RADA JĘZYKA POLSKIEGO
PRZY PREZYDIUM POLSKIEJ AKADEMII NAUK
Warszawa ,dnia 6 lipca 2011 roku RJP-183/W/2011

Szanowny Panie,
Lubelszczyzna to 'ziemia lubelska', a nie 'województwo lubelskie'. Wyraz ten
powstał przez dodanie do przymiotnika lubelski przyrostka -yzna,
wskazującego na jakiś obszar. Podobnie zostały utworzone nazwy:
Opolszczyzna ('ziemia opolska'), Słowiańszczyzna ('ziemia słowiańska'),
Wileńszczyzna ('ziemia wileńska'), Suwalszczyzna ('ziemia suwalska'),
Kielecczyzna ('ziemia kielecka') oraz wiele innych.
Łączę wyrazy szacunku
/-/ dr Katarzyna Kłosińska
Sekretarz Rady Języka Polskiego przy Prezydium PAN.

KANCELARIA PREZESA RADY MINISTRÓW
pismo z dnia 15 lipca 2011r. Nr. DSWRU-571-513/10-(05)/11/JI cytuję:
" Miarodajne w opisywanej przez Pana sprawie są wyjaśnienia przekazane Panu w piśmie z dnia 31 sierpnia 2005r. przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji.Jak słusznie Pan zauważa w mowie potocznej i nie tylko,stosowane są określenia nieadekwatne.Wynika to-jak można sądzić-zarówno przyzwyczajenia jak i również i z niewiedzy stosujących takie określenia." podpisał:Radca Szefa KPRM Jerzy Izdebski.
Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji Departament Administracji Publicznej.Pismo AP/712-1102/05/Jmo z dnia 31.08.2005.Obecne województwo lubelskie posiada prawne umocowanie w ustawie z dnia 24 lipca 1998r o wprowadzeniu zasadniczego trójstopniowego podziału terytorialnego państwa/Dz.U.Nr 96,poz.603/Przepisy tej ustawy są jednoznaczne i nie umożliwiają stosowania w odniesieniu do tej jednostki zasadniczego podziału terytorialnego państwa nazw zamiennych.Zatem używanie nazwy "Ziemia Lubelska-Lubelszczyzna/czy innych/ na określenie województwa lubelskiego jest nieuprawnione.Dorota Żebrowska.

WIKIPEDYŚCI.
My wiemy, że to stosowanie tego określenia może nie jest uprawnione, może nieodpowiednie, ale fakty i źródła mówią jak w artykule. Proszę napisać do urzędu marszałkowskiego i urzędu wojewódzkiego a szczególnie mediów by tego nie robiły. Wikipedia przedstawia tylko fakty.JDavid 11:28,18 grudnia
2011(CET)

TELEWIZJA POLSKA
Komisja Etyki Warszawa,26.07.2012r.
dot.KE/93/2012

Szanowny Panie,
uprzejmie wyjaśniamy,że Pana skarga wpłynęła do Komisji Etyki TVP S.A po raz pierwszy.Zgadzamy się z Panem,że zamienne stosowanie określeń woj.lubelskie i Lubelszczyzna jest niepoprawne.W związku z tym Komisja Etyki AVP S.A przekazała redakcjom Pańskie uwagi wraz z komentarzem,w którym zwróciła uwagę na to,aby informacje przeznaczone do emisji na antenie były przygotowywane z należytą starannością i zgodnie z obowiązującymi zasadami języka polskiego.

Z poważaniem
przewodniczący Komisji Etyki TVP S.A
Maciej Zakrocki.

Lublin,2012-10-11
BW-I.0330.423.12
Szanowny Panie Ryszardzie
Pański list pozwolił mi odzyskać wiarę w fakt,że są w naszym województwie ludzie, którym,podobnie jak mi,szeroko rozumiana kultura żywego słowa,leży na sercu.Absolutnie i z całą stanowczością zgadzam się z tym ,że Województwa Lubelskiego nie można nazywać Lubelszczyzną.Zapewniam jednocześnie,iż w kontaktach Lubelskiego Urzędu Wojewódzkiego w Lublinie na tę zasadę zwracam uwagę.
Ludziom takim jak my,którzy szanują mowę ojczystą i zasady posługiwania się językiem trudno pogodzić się z faktem,że tak rażące błędy się pojawiają.Pozostaje tylko zwracać na nie uwagę i mieć nadzieję,że Ci którzy je popełniają przestaną być w końcu odporni na życzliwe uwagi.Tych z mojej strony,jako osoby odpowiedzialnej za komunikację w Urzędzie z mediami,nie zabraknie.Na zakończenie pragnę poprosić o wyrozumiałość co do czasu udzielonej Szanownemu Panu odpowiedzi.Nie wynika to z faktu.iż tak ważnego i poważnego problemu nie dostrzegam,ale z wielu codziennych,absorbujących spraw.
Z wyrazami najwyższego szacunku i podziękowaniami za troskę o kulturę naszego języka
Rzecznik Prasowy
Wojewody Lubelskiego
Kamil Smerdel

Szanowny Panie,
Bardzo serdecznie dziękuję za przesłaną informację oraz zawarte w niej uwagi. Zgadzam się, że zamienne stosowanie określeń woj.lubelskie i Lubelszczyzna jest nieodpowiednie.
Przekazałem już podległym mi redakcjom Pańskie zastrzeżenia z prośbą o ich uwzględnienie przy redagowaniu tekstów.
Tomasz Rakowski
p.o.dyrektor TVP Lublin.

Ad rem: Pana uwagi są trafne. Ja i moi koledzy staramy się - w servisach i programach informacyjnych - używać sformułowań : nasz region, województwo lubelskie, Lubelskie przemiennie. Częste używanie sformułowania ''województwo lubelskie'' mogłoby znużyć słuchacza, gdy w tym samym zdaniu powtarza się słowo województwo, wojewoda itp. Można powiedzieć, że na przejściach granicznych w Lubelskiem jest tak i tak. Staramy się również często pisać i mówić, że coś się wydarzyło na Zamojszczyźnie, Ziemi Chełmskiej, w rejonach nadwiślańskich, czy nadbużańskich, na Południowym Podlasiu czy Ziemi Parczewskiej, choć takich historycznych ziem w województwie lubelskim jest więcej.
Nie możemy jednak odpowiadać za staranność językową całej rozgłośni. Przykro mi. Może należałoby kolegom pisać maile, gdy popełnią błąd na antenie pod ich adresy /są na stronie www.radio.lublin w zakładce radio,ludzie, redakcje/ .
Pozdrawiam- Marzena Lewandowska-Wróblewska

----- Original Message -----
From: Chełmianin N
To: informacje@radio.lublin.pl
Sent: Friday, July 06, 2012 9:43 AM
Subject: Formularz kontaktowy
[/quote]

Aleś ty dziadu małostkowy.
Lubelszczyzna jest ok czy to w granicach lubelskiego czy też poza.
Ciekawe co sobie takim pierniczeniem rekompensujesz.
[quote name='Chełmianin N' timestamp='1364202391' post='749786']
Panie Sulisz kiedy rozum odszczyźnie,żebyś Waść sobie uzmysłowił i zrozumiał,że wszystko,co się dzieje i jest w Lubelskiem, a nie Lubelszczyźnie.Parę lat już piszę i od Pana odpowiedzi nie mam i tylko urojoną nazwę słyszę.Społeczność w Polsce zrozumiała,a Waści głowa otępiała,albo z innych powodów chorobowych jest osowiała,a teraz czytaj mądrzejszych,żeby normalną się stała.

RADA JĘZYKA POLSKIEGO
PRZY PREZYDIUM POLSKIEJ AKADEMI... rozwiń
Avatar
Gość / 25 marca 2013 o 20:05
0
Tak na marginesie dodam jeszcze, że z tego co się orientuję, to zasady bon ton (savoir vivre) "nakazują" raczej odpowiedzieć na życzenia życzeniami...
...a nie zgłaszać takowy post (z życzeniami) do usunięcia.

Mimo wszystko, jeszcze raz...
Wesołych Świąt Waldek, a jeśli żeś niewierzący to miłego czasu wolnego życzę.

[size=1]Znasz taką piosenkę ?[/size]
[size=1]Nie gniewaj się Waldek, ten tramwaj jest naprawdę twój, a reszta moja moja... [/size]
[size=1][size=3]Smacznego jajka i mokrego dyngusa. [/size][/size]
[size=1][size=3]Tylko nie zapomnij o tradycyjnych polskich potrawach wielkanocnych, bo żadne "wynalazki" nie są wstanie zastąpić tych potraw.[/size][/size]
Tak na marginesie dodam jeszcze, że z tego co się orientuję, to zasady bon ton (savoir vivre) "nakazują" raczej odpowiedzieć na życzenia życzeniami...
...a nie zgłaszać takowy post (z życzeniami) do usunięcia.

Mimo wszystko, jeszcze raz...
Wesołych Świąt Waldek, a jeśli żeś niewierzący to miłego czasu wolnego życzę.

[size=1]Znasz taką piosenkę ?[/size]
[size=1]Nie gniewaj się Waldek, ten tramwaj jest naprawdę twój, a reszta moja moja... [/size]
[size=1][size=3]Smacznego jajka i mok... rozwiń
Avatar
Gość / 25 marca 2013 o 17:53
0
W związku ze zbliżającym się Świętem Zmartwychwstania Pana Jezusa postanowiłem tym razem nie komentować recenzji berbelucha...
...a byłoby się do czego przypiąć, oj byłoby.

Zatem za tą "recenzję" daję berbeluchowi aż jedną całą gwiazdkę,
a przede wszystkim za to, że wreszcie nauczył się poprawnie pisać/nazywać kawę espresso, brawo !

Wesołych Świąt Waldek.
W związku ze zbliżającym się Świętem Zmartwychwstania Pana Jezusa postanowiłem tym razem nie komentować recenzji berbelucha...
...a byłoby się do czego przypiąć, oj byłoby.

Zatem za tą "recenzję" daję berbeluchowi aż jedną całą gwiazdkę,
a przede wszystkim za to, że wreszcie nauczył się poprawnie pisać/nazywać kawę espresso, brawo !

Wesołych Świąt Waldek. rozwiń
Avatar
Gość / 25 marca 2013 o 17:44
0
Ładna nazwa "Austeria".
Rozumiem że to ma coś wspólnego z tą karczmą (z powieści) z filmu, którą w filmie prowadził mój ulubiony aktor Pieczka.
Rozumiem że może mieć to coś wspólnego z tym, kim jest z pochodzenia właściciel tejże restauracji.
W lokalu o takiej nazwie nie mogą być złe i niesmaczne potrawy, to zwyczajnie jest niemożliwe.
Gdybym kiedykolwiek był w tamtych rejonach, to nieodmówię sobie pójścia do tej restauracji.
Pozdrawiam serdecznie "Austerię" i życzę wielu prawdziwych gości/klientów, a nie takich co gwiazdki rozdają...mimo tego że nikt ich o to nie prosił.
Ładna nazwa "Austeria".
Rozumiem że to ma coś wspólnego z tą karczmą (z powieści) z filmu, którą w filmie prowadził mój ulubiony aktor Pieczka.
Rozumiem że może mieć to coś wspólnego z tym, kim jest z pochodzenia właściciel tejże restauracji.
W lokalu o takiej nazwie nie mogą być złe i niesmaczne potrawy, to zwyczajnie jest niemożliwe.
Gdybym kiedykolwiek był w tamtych rejonach, to nieodmówię sobie pójścia do tej restauracji.
Pozdrawiam serdecznie "Austerię" i życzę wielu prawdziwych gości/k... rozwiń
Avatar
Gość / 25 marca 2013 o 00:18
0
Ładna nazwa "Austeria".
Rozumiem że to ma coś wspólnego z tą karczmą (z powieści) z filmu, którą w filmie prowadził mój ulubiony aktor Pieczka.
Rozumiem że może mieć to coś wspólnego z tym, kim jest z pochodzenia właściciel tejże restauracji.
W lokalu o takiej nazwie nie mogą być złe i niesmaczne potrawy, to zwyczajnie jest niemożliwe.
Gdybym kiedykolwiek był w tamtych rejonach, to nieodmówię sobie pójścia do tej restauracji.
Pozdrawiam serdecznie "Austerię" i życzę wielu prawdziwych gości/klientów, a nie takich co gwiazdki rozdają...mimo tego że nikt ich o to nie prosił.
Ładna nazwa "Austeria".
Rozumiem że to ma coś wspólnego z tą karczmą (z powieści) z filmu, którą w filmie prowadził mój ulubiony aktor Pieczka.
Rozumiem że może mieć to coś wspólnego z tym, kim jest z pochodzenia właściciel tejże restauracji.
W lokalu o takiej nazwie nie mogą być złe i niesmaczne potrawy, to zwyczajnie jest niemożliwe.
Gdybym kiedykolwiek był w tamtych rejonach, to nieodmówię sobie pójścia do tej restauracji.
Pozdrawiam serdecznie "Austerię" i życzę wielu prawdziwych gości/k... rozwiń
Avatar
czysmakuje.blogspot.com / 24 marca 2013 o 16:50
0
Dość bezczelna kelnerka... . My mieliśmy więcej szczęścia w Old Pub. Recenzja niebawem.

http://czysmakuje.blogspot.com/
Avatar
abc / 24 marca 2013 o 16:22
0
I jak zawsze zaczyna się wysyp frustratów i ich kreatywnych komentarzy.

@dziadek - czekam z niecierpliwością na jakąś twoją recenzję, chętnie poczytam.
Avatar
dziadek / 24 marca 2013 o 15:55
0
Pan redaktor był TAM z tajemniczą M.

TAM gdzie był pan redaktor, to albo jadł dobrze - RECENZJA [=], albo NIE USZANOWALI PANA REDAKTORA i recenzja [-].

Wniosek - "SZANUJCIE" REDAKTORÓW gastronomicznych - mogą Wam "zrobić koło pióra"

Przykładowo - tzw. redaktor [?] Magda G. robi doskonałe danie - "wodę z mózgu" - danie OBRZYDLIWE
Zobacz wszystkie komentarze 9

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 20 lipca 2018 r.

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 20 lipca 2018 r. 0 0

Hipermarket z Lublina obiecuje zwrot towarów w ciągu 30 dni. Ale nie w tym przypadku
Alarm 24

Hipermarket z Lublina obiecuje zwrot towarów w ciągu 30 dni. Ale nie w tym przypadku 4 10

Kupiony w hipermarkecie notebook okazał się wadliwy, ale sklep nie chce go przyjąć z powrotem, mimo że obiecuje klientom możliwość zwrotu towarów w ciągu 30 dni od zakupu. Hipermarket tłumaczy, że sprzęt jest już używany. Klient jest oburzony, ale zgodnie z prawem to sklep ma rację.

Festiwal Dwa Brzegi 2018: Najlepsze filmy zagraniczne i najciekawsze polskie [program]
28 lipca 2018, 11:00

Festiwal Dwa Brzegi 2018: Najlepsze filmy zagraniczne i najciekawsze polskie [program] 25 3

Pokaz filmu „Złodziejaszki” Hirokazu Koreedy nagrodzonego Złotą Palmą w Cannes, a potem wspólny koncert Nosowskiej i Zamilskiej na kazimierskim zamku. Tak będzie wyglądało otwarcie 12. Festiwalu Filmu i Sztuki Dwa Brzegi, który zaczyna się już w następną sobotę 28 lipca.

Muzyka na lubelskim Zamku. Koncert Gabryś & Quinn Piano Duo
21 lipca 2018, 18:00

Muzyka na lubelskim Zamku. Koncert Gabryś & Quinn Piano Duo 2 0

Co Gdzie Kiedy. Duet Gabryś & Quinn wystąpi 21 lipca o godz. 18 w Muzeum Lubelskim w ramach cyklu Muzyka na lubelskim Zamku.

Rozbita karuzela VAT. Były wiceprezes Lotosu wśród zatrzymanych

Rozbita karuzela VAT. Były wiceprezes Lotosu wśród zatrzymanych 2 2

Cztery osoby, w tym prezes i dyrektorzy jednej ze spółek, zostali zatrzymani przez prokuratorów z Zamościa. Śledczy podejrzewają ich o wyłudzenia podatku VAT.

Bezpowrotny koniec marzeń o nowym „oknie czasu” przed Bramą Krakowską w Lublinie

Bezpowrotny koniec marzeń o nowym „oknie czasu” przed Bramą Krakowską w Lublinie 133 53

W czwartek zalano betonem studnię odkrytą przed Bramą Krakowską podczas przebudowy nawierzchni. Ratusz planował stworzenie w tym miejscu „okna czasu”, przez które można by zajrzeć do wnętrza. Ale takiej atrakcji jednak tu nie będzie. – Udostępnienie studni okazało się niemożliwe – oznajmił Urząd Miasta.

Spacery na 100-lecie Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego
21 lipca 2018, 12:00

Spacery na 100-lecie Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego 3 1

Co Gdzie Kiedy. Inna Fundacja - IFKA zaprasza do udziału w projekcje NIE WYMIGASZ SIĘ OD HISTORII/HERSTORII, w ramach którego organizowane będą spacery prowadzone w języku polskim oraz migowym. Na początek spacery z okazji 100-lecia Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego.

Kto kradł na basenie w Puławach? Mają dwóch nastolatków

Kto kradł na basenie w Puławach? Mają dwóch nastolatków 22 0

Zarzuty kradzieży i kradzieży z włamaniem usłyszeli dwaj 16-latkowie, którzy od początku lipca na basenie miejskim w Puławach kradli przedmioty pozostawione w szafkach.

Pamiętają o kolegach, którzy zginęli na służbie. Wśród nich policjantka z Krasnegostawu
galeria

Pamiętają o kolegach, którzy zginęli na służbie. Wśród nich policjantka z Krasnegostawu 59 0

Członkowie rodzin policjantów, którzy stracili życie na służbie odsłonili dziś tabliczki epitafijne. Jedna z nich poświęcona jest st. sierż. Magdalenie Dolebskiej z Komendy Powiatowej Policji w Krasnymstawie.

Poznaj Kazimierz Dolny od filmowej strony. Wycieczka i oprowadzanie
20 lipca 2018, 12:00

Poznaj Kazimierz Dolny od filmowej strony. Wycieczka i oprowadzanie 0 0

W piątek, 20 lipca o godz. 12 w Kazimierzu Dolnym odbędzie się wycieczka z przewodnikiem, podczas której poznamy filmowe losy nadwiślańskiego miasta.

Sposób na dewastację przystanków? Graffiti

Sposób na dewastację przystanków? Graffiti 2 5

Miejski Zakład Komunikacyjny w Białej Podlaskiej w nietypowy sposób walczy z wandalami. Na kilku najczęściej dewastowanych wiatach przystankowych pojawi się graffiti. Pierwsze już jest – na przystanku przy ulicy Warszawskiej

Azoty Puławy wróciły do treningów

Azoty Puławy wróciły do treningów 2 0

PIŁKA RĘCZNA Brązowi medaliści rozpoczęli przygotowania do nowego sezonu. Drużynę prowadzi były reprezentacyjny obrotowy Bartosz Jurecki

Prawie trzy kilometry jazdy po równym. Fragment "Nadwiślanki" już gotowy

Prawie trzy kilometry jazdy po równym. Fragment "Nadwiślanki" już gotowy 0 11

Prawie 7 miesięcy drogowcy remontowali niespełna trzykilometrowy odcinek drogi 801, od Dęblina do Stężycy.

Miasto w budowie. Inwestycje w Zamościu nabierają tempa [zdjęcia]
galeria

Miasto w budowie. Inwestycje w Zamościu nabierają tempa [zdjęcia] 7 0

Nowe ulice i mosty, a w planach m.in. budowa placu zabaw – inwestycje w Zamościu nabierają tempa.

Wydarzenia sportowe w Lubelskiem: 20-22 lipca

Wydarzenia sportowe w Lubelskiem: 20-22 lipca 0 0

Tej imprezy nie można przegapić. Od piątku do niedzieli Lublin będzie gospodarzem 94. PZLA Mistrzostw Polski w Lekkiej Atletyce. Tylu gwiazd nie mieliśmy u siebie od... 34 lat.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.