Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

8 marca 2013 r.
15:13
Edytuj ten wpis

Restauracja Firlejowe Sioło (recenzja)

14 74 A A

Jak myślicie, czy Mikołaj Firlej, od którego wywodzi się nazwa restauracji, jadał gyrosa? W karcie dań widnieje "Gyros turecką szablą usiekany” za 19 zł. Widnieje w zakładce: "szlacheckie dworu frykasy”. Nazwy dań przyprawiają o zawrót głowy, przy niektórych możecie spaść z krzesła.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Zaintrygował mnie kapłon, wielki przysmak królewskiej kuchni. Ale w restauracji Firlejowe sioło "Dworski kapłon leśnymi grzybami przyodziany” za 34 zł to zwykły kurczak. Czyli podróba kapłona. Więc albo właściciel nie potrafi koguta wykastrować, albo do marketingu wykorzystał "Compednium ferculorum”, nastarszą polską książkę kucharską.

Sioło z zewnątrz wygląda malowniczo. Świetne założenie obejścia, solidny budynek, w środku bardzo dużo przestrzeni, kelnerzy w strojach z epoki. A w zakątkach cuda. Na przykład przepiękna fisharmonia zdobiąca schody na poddasze. Ponieważ na nazwach potraw można połamać sobie język, nie będziemy ich dokładnie cytować.

Na przekąskę M. zamówiła sobie prażony ser po magnacku za 19 zł, ja sałatkę na węglach żarzoną za 24 zł. Prażony ser, efektownie podany, był smaczny, ale sosy smakowały jak te ze stacji benzynowej, które wciska się do hot-doga. Za to moja sałatka z boczkiem i struganym parmezanem była bardzo smaczna.

W karcie są tylko 4 zupy. Pan kelner namówił nas leśną z 3 rodzajów grzybów oraz klasyczny żurek. A ja chciałem rasolnik. Kiedy wytłumaczył, że to zwykły rosół, na kolejną podróbkę nie miałem ochoty. Żurek nie powalał na kolana, za to tak świetnej grzybowej dawno nie jadłem.

M. skusiła się na "Kapustę z grzybem w ciasto zawiniętą” za 14 zł. To mogło być coś oryginalnego. Ja wybrałem sobie "Grzybową fantazję dziedzica” za 25 zł. Do obu dań oddzielnie płaciliśmy za dodatki. Na przykład miarka kaszy kosztowała 6 zł. Wniesiono dania. O Matko i córko pomyślałem. Danie M. to były zwykłe pierogi. To już 3 podróbka w karcie. Ale pierogi były dobre, polędwiczki (ta grzybowa fantazja) też.

Ale najlepsze miało dopiero nastąpić. Kelner wniósł na stół dwa regionalne gryczaki po 2.80 sztuka, choć tego nie zamawialiśmy. Pomyślałem: kelner panisko. Na pytanie skąd poczęstunek, odparł, że to czekadełko. Powiedziałem, że wszak czekadełka podaje się na przywitanie gości. Odparł, że tak, ale nie wiedział, że po sałatce i serze coś jeszcze zamówimy. Postanowiłem to wyjaśnić i poprosiłem o uzasadnienie. Odparł, że czekadełko należy się od konkretnej sumy. Poprosiłem, żeby podał dolną granicę zamówienia. Powiedział, że nie poda. Zapłaciliśmy 120 zł za wymienione dania, herbatę, dodatki. Uznał więc, że za 120 zł poda nam 2 malutkie kawałki gryczaka. Ale znów nie był to gryczak, tylko jego podróbki.

Przypomniał mi się kawał o żarłoku wtrąconym do piekła. Diabeł sprzedał mu newsa, że w piekle je się na maksa i pije dobre trunki. Pierwszego dnia zobaczył wystawny stół i najadł się do syta. Drugiego trafił do kotła. Obiecywałeś specjały kuchni – krzyknął do diabła. A diabeł na to: Marketing chłopie, marketing. Tylko 3 gwiazdki.
Restauracja Firlejowe Sioło
Wólka Rozwadowska 5a, tel. 81 477 81 26
Czynne od 10 do 22.
Można płacić kartą
Partner Przewodnika
Partnerem Przewodnika jest Old Poland. Wielkie Polskie Sery. Old Poland to marka najlepszych serów długodojrzewających produkowanych w Polsce. Smakiem i jakością dorównuje najbardziej znanym europejskim serom, pochodzącym ze Szwajcarii, Holandii, Włoch czy Francji.

Komentarze 74

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Rodzina z Lublina / 19 marca 2013 o 12:37
+1
Po przeczytaniu recenzji, forum oraz obejrzeniu strony, wybraliśmy się tu z całą rodziną na obiad. Podobało nam się, że w restauracji jest specjalne menu dla dzieci, które służy do kolorowania. Szlachcianka przyniosła nam kredki i zabawki dla dzieci.Jedzenie bardzo nam smakowało,porcje duże i napewno tu jeszcze wrócimy w lecie jak będzie czynny plac zabaw. Mile zaskoczyliśmy się przy rachunku, za trzy osoby dorosłe i dwoje dzieci zapłaciliśmy 94 zł. Polecamy bezkonkurencyjene pierogi i placek ( nie pamiętam nazwy ale coś takiego jak placek po węgiersku). A szarlotka- taka prawdziwa domowa - tylko należy zamówić małą porcję bo ta normalna jest na trzy osoby albo zamówić deser jako danie główne. My dajemy 5 gwiazdek i żałujemy, że lokal jest tak daleko od Lublina.
Po przeczytaniu recenzji, forum oraz obejrzeniu strony, wybraliśmy się tu z całą rodziną na obiad. Podobało nam się, że w restauracji jest specjalne menu dla dzieci, które służy do kolorowania. Szlachcianka przyniosła nam kredki i zabawki dla dzieci.Jedzenie bardzo nam smakowało,porcje duże i napewno tu jeszcze wrócimy w lecie jak będzie czynny plac zabaw. Mile zaskoczyliśmy się przy rachunku, za trzy osoby dorosłe i dwoje dzieci zapłaciliśmy 94 zł. Polecamy bezkonkurencyjene pierogi i placek ( nie pamiętam nazwy ale coś takiego jak placek ... rozwiń
Avatar
Gość / 3 września 2017 o 21:00
0
Byłem tam na przyjęciu weselnym. Goście usytuowani przy stołach byli bardzo ciasno, a podawane jedzenie to tylko z nazwy było wspaniałe i pyszne. Zarezerwowany pokój noclegowy na to przyjęcie był aktualny do piątku-sobota wesele- anulowano rezerwację pokoju-fakt poinformowano mnie telefonicznie abym poszukał noclegu w pobliżu.Pozdrawiam
Avatar
TULIPANKA / 25 czerwca 2014 o 22:54
0

Beznadzieja, za dzbanek wody  zł. pod namiotem ukrop brak klimatyzacji.   Obswluga fatalna , beznadziejna - kelner powiedizał , z e za takie pieniĄDZE TO ON NIE MOŻE BYĆ MIŁY.

Avatar
Gość / 16 marca 2013 o 16:17
0
Względem postu # 70... (do acid spawn/obstinacy ticill)
To jest bardzo trudne do udowodnienia że przez jakiegoś berbelucha jakaś restauracja doznała strat, to nawet nie o to chodzi.
[size=1]Tak dla twojej wiadomości, mnie to nie dotyczy, nie jestem tym kimś za kogo mnie uważasz, ale wnioskuję że ciekawość cię zżera.[/size]

Tutaj rozchodzi się o zwyczajną ludzką przyzwoitość, której brakuje temu szkodnikowi.
Ten pasożyt może miał i kiedyś uciechę z tego co robi,
ale od kiedy uświadomił sobie że jest nieświadomym rekordzistą [size=1](teraz już świadomym) [size=4]w jedzeniu "smacznej okrasy", to do śmiechu już mu nie jest. [/size][/size][size=1][size=4] [/size][/size]

[size=1][size=4]...[size=1]chyba że to mu nie przeszkadza i traktuje to jako tak zwane w pewnym sensie "ryzyko zawodowe".[/size][/size][/size]
Względem postu # 70... (do acid spawn/obstinacy ticill)
To jest bardzo trudne do udowodnienia że przez jakiegoś berbelucha jakaś restauracja doznała strat, to nawet nie o to chodzi.
[size=1]Tak dla twojej wiadomości, mnie to nie dotyczy, nie jestem tym kimś za kogo mnie uważasz, ale wnioskuję że ciekawość cię zżera.[/size]

Tutaj rozchodzi się o zwyczajną ludzką przyzwoitość, której brakuje temu szkodnikowi.
Ten pasożyt może miał i kiedyś uciechę z tego co robi,
ale od kiedy uświadomił sobie że jest nieświ... rozwiń
Avatar
obstinacy ticill / 16 marca 2013 o 10:31
0
[color=#0000cd][size=5]Jeśli jakiś restaurator doznał strat , lub upadła jego firma z tego negatywnego opisywania przez Waldusia . To niech zażąda wielkiego odszkodowania na drodze prawnej od Dziennika Wschodniego. Wtedy Wydawca zajmie się Waldusiem i Redaktorem Naczelnym. A takie bicie piany to o dupę potłuc, jedynie Walduś ma uciechę.[/size][/color]
[color=#0000cd][size=5]Jeśli jakiś restaurator doznał strat , lub upadła jego firma z tego negatywnego opisywania przez Waldusia . To niech zażąda wielkiego odszkodowania na drodze prawnej od Dziennika Wschodniego. Wtedy Wydawca zajmie się Waldusiem i Redaktorem Naczelnym. A takie bicie piany to o dupę potłuc, jedynie Walduś ma uciechę.[/size][/color] rozwiń
Avatar
kolo / 16 marca 2013 o 10:03
0
[color=#ff0000][font=times new roman,times,serif]Jeśli ktoś się czuje urażony tekstami Waldusia i przymykaniem oka przez Wiejaka, To jest tylko jedna droga SĄD !!!. Jeśli nie to przestańcie poszczekiwać.[/font][/color]
Avatar
Gość / 16 marca 2013 o 01:08
0
Waldek potrafi:

- zjeść
- wypić
- odwiedzić wc...
- zapłacić (albo i nie )
- napisać recenzje zgodnie z "szablonem"...
- zainkasować wypłatę w DW.

[size=2]...i nic ponadto.[/size]
Avatar
Gość / 16 marca 2013 o 00:56
0
Dajcie już spokój z tymi recenzjami.
Czy dyrekcja Dziennika Wschodniego nie dostrzega tego, że ten "serial Waldka" wpływa negatywnie na całokształt poczytalności DW ?!
To nie ma sensu.
Chyba że DW chce płacić komuś za to żeby wpływał destrukcyjnie na DW....chyba że tak.
Avatar
Gość / 16 marca 2013 o 00:13
0
Oj Waldek Waldek ! Ośmieszasz się wciąż tylko...

Cytat z artykułu (tłustym drukiem na początku) :

"Jak myślicie, czy Mikołaj Firlej, od którego wywodzi się nazwa restauracji jadł gyrosa? >>gyros turecką szablą usiekany za 19 zł, [color=#800000]JADAŁ GYROSA ??????? "[/color]

[size=5]Od autora takich artykułów jakie piszesz Waldku oczekuje się nieco więcej, niż od pierwszego lepszego Bolka spod budki z piwem...[/size]
[size=5]...ale cóż, widocznie jesteś właśnie takim przysłowiowym cienkim bolkiem.
Gdybyś chociaż odrobinę uważał na lekcjach historii, to byś wiedział, że [size=6]hetman wielki koronny Mikołaj Firlej w 1502 roku został wysłany w poselstwo do Turcji i tam odnowił rozejm na 5 lat.

[size=4][color=#0000cd]Dlatego właśnie Waldku, Mikołaj Firlej mógł zasmakować najbardziej oryginalnego z oryginalnych tureckich gyrosów, w przeciwieństwie do ciebie ćwoku (czyt. Waldku). [/color][/size][/size][/size][size=5][size=6][size=4][color=#0000cd] [/color][/size][/size][/size]
Oj Waldek Waldek ! Ośmieszasz się wciąż tylko...

Cytat z artykułu (tłustym drukiem na początku) :

"Jak myślicie, czy Mikołaj Firlej, od którego wywodzi się nazwa restauracji jadł gyrosa? >>gyros turecką szablą usiekany za 19 zł, [color=#800000]JADAŁ GYROSA ??????? "[/color]

[size=5]Od autora takich artykułów jakie piszesz Waldku oczekuje się nieco więcej, niż od pierwszego lepszego Bolka spod budki z piwem...[/size]
[size=5]...ale cóż, widocznie jesteś właśnie takim przysłowiow... rozwiń
Avatar
Gość / 15 marca 2013 o 23:58
0
[size=1]Pamiętaj o poście # 55...[/size]
Avatar
Gość / 3 września 2017 o 21:00
0
Byłem tam na przyjęciu weselnym. Goście usytuowani przy stołach byli bardzo ciasno, a podawane jedzenie to tylko z nazwy było wspaniałe i pyszne. Zarezerwowany pokój noclegowy na to przyjęcie był aktualny do piątku-sobota wesele- anulowano rezerwację pokoju-fakt poinformowano mnie telefonicznie abym poszukał noclegu w pobliżu.Pozdrawiam
Avatar
TULIPANKA / 25 czerwca 2014 o 22:54
0

Beznadzieja, za dzbanek wody  zł. pod namiotem ukrop brak klimatyzacji.   Obswluga fatalna , beznadziejna - kelner powiedizał , z e za takie pieniĄDZE TO ON NIE MOŻE BYĆ MIŁY.

Avatar
Rodzina z Lublina / 19 marca 2013 o 12:37
+1
Po przeczytaniu recenzji, forum oraz obejrzeniu strony, wybraliśmy się tu z całą rodziną na obiad. Podobało nam się, że w restauracji jest specjalne menu dla dzieci, które służy do kolorowania. Szlachcianka przyniosła nam kredki i zabawki dla dzieci.Jedzenie bardzo nam smakowało,porcje duże i napewno tu jeszcze wrócimy w lecie jak będzie czynny plac zabaw. Mile zaskoczyliśmy się przy rachunku, za trzy osoby dorosłe i dwoje dzieci zapłaciliśmy 94 zł. Polecamy bezkonkurencyjene pierogi i placek ( nie pamiętam nazwy ale coś takiego jak placek po węgiersku). A szarlotka- taka prawdziwa domowa - tylko należy zamówić małą porcję bo ta normalna jest na trzy osoby albo zamówić deser jako danie główne. My dajemy 5 gwiazdek i żałujemy, że lokal jest tak daleko od Lublina.
Po przeczytaniu recenzji, forum oraz obejrzeniu strony, wybraliśmy się tu z całą rodziną na obiad. Podobało nam się, że w restauracji jest specjalne menu dla dzieci, które służy do kolorowania. Szlachcianka przyniosła nam kredki i zabawki dla dzieci.Jedzenie bardzo nam smakowało,porcje duże i napewno tu jeszcze wrócimy w lecie jak będzie czynny plac zabaw. Mile zaskoczyliśmy się przy rachunku, za trzy osoby dorosłe i dwoje dzieci zapłaciliśmy 94 zł. Polecamy bezkonkurencyjene pierogi i placek ( nie pamiętam nazwy ale coś takiego jak placek ... rozwiń
Avatar
Gość / 16 marca 2013 o 16:17
0
Względem postu # 70... (do acid spawn/obstinacy ticill)
To jest bardzo trudne do udowodnienia że przez jakiegoś berbelucha jakaś restauracja doznała strat, to nawet nie o to chodzi.
[size=1]Tak dla twojej wiadomości, mnie to nie dotyczy, nie jestem tym kimś za kogo mnie uważasz, ale wnioskuję że ciekawość cię zżera.[/size]

Tutaj rozchodzi się o zwyczajną ludzką przyzwoitość, której brakuje temu szkodnikowi.
Ten pasożyt może miał i kiedyś uciechę z tego co robi,
ale od kiedy uświadomił sobie że jest nieświadomym rekordzistą [size=1](teraz już świadomym) [size=4]w jedzeniu "smacznej okrasy", to do śmiechu już mu nie jest. [/size][/size][size=1][size=4] [/size][/size]

[size=1][size=4]...[size=1]chyba że to mu nie przeszkadza i traktuje to jako tak zwane w pewnym sensie "ryzyko zawodowe".[/size][/size][/size]
Względem postu # 70... (do acid spawn/obstinacy ticill)
To jest bardzo trudne do udowodnienia że przez jakiegoś berbelucha jakaś restauracja doznała strat, to nawet nie o to chodzi.
[size=1]Tak dla twojej wiadomości, mnie to nie dotyczy, nie jestem tym kimś za kogo mnie uważasz, ale wnioskuję że ciekawość cię zżera.[/size]

Tutaj rozchodzi się o zwyczajną ludzką przyzwoitość, której brakuje temu szkodnikowi.
Ten pasożyt może miał i kiedyś uciechę z tego co robi,
ale od kiedy uświadomił sobie że jest nieświ... rozwiń
Avatar
obstinacy ticill / 16 marca 2013 o 10:31
0
[color=#0000cd][size=5]Jeśli jakiś restaurator doznał strat , lub upadła jego firma z tego negatywnego opisywania przez Waldusia . To niech zażąda wielkiego odszkodowania na drodze prawnej od Dziennika Wschodniego. Wtedy Wydawca zajmie się Waldusiem i Redaktorem Naczelnym. A takie bicie piany to o dupę potłuc, jedynie Walduś ma uciechę.[/size][/color]
[color=#0000cd][size=5]Jeśli jakiś restaurator doznał strat , lub upadła jego firma z tego negatywnego opisywania przez Waldusia . To niech zażąda wielkiego odszkodowania na drodze prawnej od Dziennika Wschodniego. Wtedy Wydawca zajmie się Waldusiem i Redaktorem Naczelnym. A takie bicie piany to o dupę potłuc, jedynie Walduś ma uciechę.[/size][/color] rozwiń
Avatar
kolo / 16 marca 2013 o 10:03
0
[color=#ff0000][font=times new roman,times,serif]Jeśli ktoś się czuje urażony tekstami Waldusia i przymykaniem oka przez Wiejaka, To jest tylko jedna droga SĄD !!!. Jeśli nie to przestańcie poszczekiwać.[/font][/color]
Avatar
Gość / 16 marca 2013 o 01:08
0
Waldek potrafi:

- zjeść
- wypić
- odwiedzić wc...
- zapłacić (albo i nie )
- napisać recenzje zgodnie z "szablonem"...
- zainkasować wypłatę w DW.

[size=2]...i nic ponadto.[/size]
Avatar
Gość / 16 marca 2013 o 00:56
0
Dajcie już spokój z tymi recenzjami.
Czy dyrekcja Dziennika Wschodniego nie dostrzega tego, że ten "serial Waldka" wpływa negatywnie na całokształt poczytalności DW ?!
To nie ma sensu.
Chyba że DW chce płacić komuś za to żeby wpływał destrukcyjnie na DW....chyba że tak.
Avatar
Gość / 16 marca 2013 o 00:13
0
Oj Waldek Waldek ! Ośmieszasz się wciąż tylko...

Cytat z artykułu (tłustym drukiem na początku) :

"Jak myślicie, czy Mikołaj Firlej, od którego wywodzi się nazwa restauracji jadł gyrosa? >>gyros turecką szablą usiekany za 19 zł, [color=#800000]JADAŁ GYROSA ??????? "[/color]

[size=5]Od autora takich artykułów jakie piszesz Waldku oczekuje się nieco więcej, niż od pierwszego lepszego Bolka spod budki z piwem...[/size]
[size=5]...ale cóż, widocznie jesteś właśnie takim przysłowiowym cienkim bolkiem.
Gdybyś chociaż odrobinę uważał na lekcjach historii, to byś wiedział, że [size=6]hetman wielki koronny Mikołaj Firlej w 1502 roku został wysłany w poselstwo do Turcji i tam odnowił rozejm na 5 lat.

[size=4][color=#0000cd]Dlatego właśnie Waldku, Mikołaj Firlej mógł zasmakować najbardziej oryginalnego z oryginalnych tureckich gyrosów, w przeciwieństwie do ciebie ćwoku (czyt. Waldku). [/color][/size][/size][/size][size=5][size=6][size=4][color=#0000cd] [/color][/size][/size][/size]
Oj Waldek Waldek ! Ośmieszasz się wciąż tylko...

Cytat z artykułu (tłustym drukiem na początku) :

"Jak myślicie, czy Mikołaj Firlej, od którego wywodzi się nazwa restauracji jadł gyrosa? >>gyros turecką szablą usiekany za 19 zł, [color=#800000]JADAŁ GYROSA ??????? "[/color]

[size=5]Od autora takich artykułów jakie piszesz Waldku oczekuje się nieco więcej, niż od pierwszego lepszego Bolka spod budki z piwem...[/size]
[size=5]...ale cóż, widocznie jesteś właśnie takim przysłowiow... rozwiń
Avatar
Gość / 15 marca 2013 o 23:58
0
[size=1]Pamiętaj o poście # 55...[/size]
Zobacz wszystkie komentarze 74

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Poznaj Kazimierz Dolny od filmowej strony. Wycieczka i oprowadzanie
20 lipca 2018, 12:00

Poznaj Kazimierz Dolny od filmowej strony. Wycieczka i oprowadzanie 0 0

W piątek, 20 lipca o godz. 12 w Kazimierzu Dolnym odbędzie się wycieczka z przewodnikiem, podczas której poznamy filmowe losy nadwiślańskiego miasta.

Sposób na dewastację przystanków? Graffiti

Sposób na dewastację przystanków? Graffiti 2 1

Miejski Zakład Komunikacyjny w Białej Podlaskiej w nietypowy sposób walczy z wandalami. Na kilku najczęściej dewastowanych wiatach przystankowych pojawi się graffiti. Pierwsze już jest – na przystanku przy ulicy Warszawskiej

Azoty Puławy wróciły do treningów

Azoty Puławy wróciły do treningów 1 0

PIŁKA RĘCZNA Brązowi medaliści rozpoczęli przygotowania do nowego sezonu. Drużynę prowadzi były reprezentacyjny obrotowy Bartosz Jurecki

Prawie trzy kilometry jazdy po równym. Fragment "Nadwiślanki" już gotowy

Prawie trzy kilometry jazdy po równym. Fragment "Nadwiślanki" już gotowy 0 3

Prawie 7 miesięcy drogowcy remontowali niespełna trzykilometrowy odcinek drogi 801, od Dęblina do Stężycy.

Miasto w budowie. Inwestycje w Zamościu nabierają tempa [zdjęcia]
galeria

Miasto w budowie. Inwestycje w Zamościu nabierają tempa [zdjęcia] 4 0

Nowe ulice i mosty, a w planach m.in. budowa placu zabaw – inwestycje w Zamościu nabierają tempa.

Wydarzenia sportowe w Lubelskiem: 20-22 lipca

Wydarzenia sportowe w Lubelskiem: 20-22 lipca 0 0

Tej imprezy nie można przegapić. Od piątku do niedzieli Lublin będzie gospodarzem 94. PZLA Mistrzostw Polski w Lekkiej Atletyce. Tylu gwiazd nie mieliśmy u siebie od... 34 lat.

Praca w Europie. Najlepiej zarabiają Duńczycy i Belgowie

Praca w Europie. Najlepiej zarabiają Duńczycy i Belgowie 0 0

Średnie wynagrodzenie za godzinę pracy w Unii Europejskiej wyniosło w 2017 roku 23,1 euro, natomiast w strefie euro 26,9 euro. Najwyższą stawkę otrzymali pracownicy w Luksemburgu, Danii i Belgii, a najniższą - w Bułgarii i Rumunii. W Polsce średnia stawka godzinowa to 6,3 euro – podaje Europejski Urząd Statystyczny.

W weekend w Zamościu odbędzie się turniej Plaża Open

W weekend w Zamościu odbędzie się turniej Plaża Open 3 0

Siatkówka plażowa W weekend w Zamościu odbędzie się Plaża Open, największy w naszym kraju turniej w tej dyscyplinie

Lubelski Rynek Hurtowy w Elizówce: Powstaną dwie nowe hale pod konkretnych najemców

Lubelski Rynek Hurtowy w Elizówce: Powstaną dwie nowe hale pod konkretnych najemców 1 0

Budowa dwóch hal oraz instalacja systemu kontroli wjazdów i wyjazdów samochodów z giełdy. Na Lubelskim Rynku Hurtowym szykują się nowe inwestycje.

Kapsuła życia będzie służyć pacjentom z woj. lubelskiego. Takiego sprzętu jeszcze u nas nie było

Kapsuła życia będzie służyć pacjentom z woj. lubelskiego. Takiego sprzętu jeszcze u nas nie było 32 0

Daje możliwość całkowitej izolacji chorego od otoczenia. Ma też własne zasilanie, dzięki czemu transport pacjenta zakażonego np. wirusem Ebola do specjalistycznego szpitala będzie łatwiejszy. Od czwartek Wojewódzkie Pogotowie Ratunkowe na nowy sprzęt. To kapsuła życia.

W piątek w Lublinie ruszają 94 PZLA Mistrzostwa Polski

W piątek w Lublinie ruszają 94 PZLA Mistrzostwa Polski 1 0

Od piątku w naszym mieście kibice będą mieli okazję obserwować zmagania najlepszych lekkoatletów w kraju. Na stadionie przy al. Piłsudskiego do rywalizacji przystąpi ponad 400 zawodników

Wernisaż wystawy "Tam gdzie teraz 2018" w Galerii Labirynt
21 lipca 2018, 17:00

Wernisaż wystawy "Tam gdzie teraz 2018" w Galerii Labirynt 2 0

Co Gdzie Kiedy. W sobotę, 21 lipca o godz. 17 w Galerii Labirynt (ul. Popiełuszki 5) odbędzie się wernisaż wystawy Tam gdzie teraz 2018.

Nowe perony i krótsza podróż. Po wakacjach otworzą przebudowywaną linię z Lublina
galeria

Nowe perony i krótsza podróż. Po wakacjach otworzą przebudowywaną linię z Lublina 21 3

Bez opóźnień powinna się zakończyć przebudowa linii kolejowej między Lublinem a Kraśnikiem. Na szlaku budowane są nowe perony: wygodniejsze dla pasażerów i dostępne dla osób niepełnosprawnych. Po wakacjach robotnicy przeniosą się na odcinek między Kraśnikiem a Zaklikowem.

W Lubliniance ze składem mogło być gorzej

W Lubliniance ze składem mogło być gorzej 1 1

Trener Lublinianki Dariusz Bodak buduje w lecie nowy zespół. Cieszy się jednak, że w klubie zostało kilku zawodników ze „starej” gwardii

Zwolnili pracownika, a teraz brakuje im ludzi. Zaskakujące słowa kierownika

Zwolnili pracownika, a teraz brakuje im ludzi. Zaskakujące słowa kierownika 4 5

Miało być ogłoszenie wyroku w głośnej sprawie Grzegorza Cybulskiego, ale sąd niespodziewanie wezwał ponownie na świadka Franciszka Afaltowskiego, kierownika działu eksploatacji w Przedsiębiorstwie Energetyki Cieplnej w Białej Podlaskiej. Zwolniony pracownik walczy o przywrócenie do pracy w miejskiej spółce.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.