Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

8 lipca 2010 r.
12:32
Edytuj ten wpis

Tak się w Janowcu robi pstrągi

0 3 A A

Do każdego pstrąga włożyliśmy po łyżeczce masła. Ponadto do pierwszego młody szpinak, do drugiego pomidory z fetą, do trzeciego – młodą cukinię z ziołami. Ryby ułożyliśmy na ruszcie i zamknęliśmy pokrywę gazowego grilla. Po 7 minutach soczyste pstrągi były gotowe.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Do gazowego grilla długo nie mogłem się przekonać. Trzeba było wsiąść na prom do Janowca, wylądować w malowniczym miasteczku i w ogrodach rodzinnej restauracji "Quchnia na podzamczu” spróbować pstrąga. Z początku nie wiedziałem, że gospodarze: Anna Król i Mieczysław Lis – przyrządzili go na gazowym grillu.

Smakował bardzo. Kiedy szydło wyszło z worka – poprosiłem o wyjaśnienia. – Potrawy na grillu gazowym, wyposażonym w zamykaną pokrywę robi się o wiele szybciej niż na grillu węglowym, są bardziej soczyste, a umieszczona pod rusztem lawa wulkaniczna pozwala wyłączyć palniki i grillować bez ognia – mówi Mieczysław Lis. Z sympatycznymi gospodarzami umówiliśmy się na "dziennikowe” gotowanie.

Dobry pstrąg to podstawa

Musi być bardzo świeży. Z pewnej hodowli. Kiedy przyjechaliśmy na miejsce – do sympatycznych właścicieli dołączyła Magdalena Mizerska, córka pani Ani – na stałe mieszkająca w Krakowie. A ponieważ "Quchnia na podzamczu” mieści się w urokliwych domkach z białego kamienia, położonych u stóp potężnego zamku w Janowcu nad Wisłą – zrobiło się bardzo rodzinnie.


Trzy średniej wielkości pstrągi zostały natarte pieprzem i solą, po skropieniu wonnym sokiem z cytryny – powędrowały do lodówki. – Najważniejsza jest świeża ryba. Najlepszy jest pstrąg potokowy. Żeby mieć dobrą rybę w restauracji, trzeba mieć dobrego dostawcę – uchyla rąbka tajemnicy Anna Król.
Kiedy pstrągi nabierały aromatu, Mieczysław Lis przecierał grilla, żeby lśnił – z Magdaleną Mizerską rozłożyliśmy się pod wiśnią z ziołami. Na stole znalazł się świeży szpinak, pomidory, cukinia, feta, bazylia.
– W Krakowie bywamy w dobrej włoskiej restauracji, gdzie ryby podaje się z kolorowymi warzywami i dużą ilością ziół. Tak robię w domu i tak zrobimy tu – powiedziała Magdalena Mizerska.

Szpinak z fetą

To dobrana para. W "Quchni na podzamczu ” podaje się słynne zielone pierogi, których fanem jest Grażyna Torbicka. Dlaczego zielone. – Szpinak dusi się z cebulą, miesza z fetą, dodaje aromatyczne zioła i takim farszem nadziewa pierogi – mówi Anna Król. Szpinak idzie też do ciasta – pierogi robią się zielone. W przesympatycznej restauracji, gdzie w ogródku rośnie miłorząb na szczęście – podaje się także świetne pierogi z bobu.

Zresztą w karcie figuruje aż siedem rodzajów domowych pierogów – które na specjalne życzenie – podaje się tu z grilla. Pogryzając gorące i chrupiące pierogi z bobu zdjęte z grilla – zabraliśmy się za szykowanie pstrągów.


Najpierw do każdego włożyliśmy po kawałku masła z ziołami. Następnie do pierwszego nałożyliśmy młodych listków szpinaku z akcentem fety, do drugiego pomidory z fetą, do trzeciego – plastry młodej cukinii z ziołami. Pstrągi zostały ułożone na folii, następnie na ruszcie. Gospodarz, Mieczysław Lis zamknął pokrywę grilla.

Jak to smakowało?

Koncert na trzy pstrągi, ser feta i kolorowe dodatki okazał się poematem, w którym mieszały się smaki. Pstrąg ze szpinakiem miał charakter, z pomidorami i fetą – kusił soczystym smakiem. A ten trzeci z młodą cukinią i ziołami – wiódł prym w delikatności smaku.
Pstrągom towarzyszyły ziemniaki pieczone w folii, które po przekrojeniu wypełniliśmy czosnkowym masłem oraz smakowite sałatki. Pstrąg z gazowego grilla był bardzo soczysty. Nowoczesne urządzenie pokazało swoją wyższość nad konwencjonalnym grillem. Pod koniec uczty gospodarze zaprezentowali specjalną patelnię, na której układa się mięso i ziemniaki i zamyka pokrywę. – Dzięki temu można przyrządzić pełne danie – mówią gospodarze.
Delektowałem się ostatnimi kęsami pstrąga, zrywałem białe porzeczki z krzaka. Na wzgórzu bieliły się ruiny janowieckiego zamku. Drzewo miłorzębu szumiało na szczęście. Było mi dobrze.

Grilluj z Suliszem w Radiu Lublin

W każdy wakacyjny piątek spotykamy się o godz. 22 w patio Radia Lublin, by na żywo grillować, rozmawiać o dobrych miejscach na piknik i słuchać dobrej muzyki. W piątek 9 lipca sztukę przyrządzania ryb zaprezentują Magdalena Mizerska, Anna Król i Mieczysław Lis. Będą goście i dobra muzyka. Zapraszamy, Monika Januszek i Waldemar Sulisz.

Pozostałe informacje

Camilla Herrem

ME piłkarek ręcznych: Norwegia i Dania zagrają w finale

Za nami pierwsze kluczowe rozstrzygnięcia trwających od 28 listopada mistrzostw Europy w piłce ręcznej kobiet. W piątkowych półfinałach rozegranych w Wiedniu triumfowały reprezentacje Norwegii i Danii, które w niedzielę zagrają o złoty medal. O najniższe stopień podium powalczą Francuzki i Węgierki.

Ptasia grypa zaczyna nowy sezon. Czy jest się czego obawiać?
ROZMOWA Z EKSPERTEM

Ptasia grypa zaczyna nowy sezon. Czy jest się czego obawiać?

Co roku zabija w Polsce miliony ptaków hodowlanych uderzając w rodzimy przemysł drobiarski. O ile zeszły sezon był pod względem spokojny, ten zaczął się o wiele gorzej. Na Lubelszczyźnie mamy już cztery ogniska: trzy w powiecie lubartowskim i jedno w ryckim. O tym skąd się wziął wirus H5N1, gdzie występuje najczęściej i czy może być groźny dla ludzi, rozmawiamy z prof. KRZYSZTOFEM ŚMIETANKĄ z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach.

Mikołajki w Helium
foto
galeria

Mikołajki w Helium

Jeśli chcecie zobaczyć, jak się bawiliście na ostatniej imprezie w Helium Club, to zapraszamy do naszej fotogalerii. Tym razem fotki z cotygodniowego Ladies Night w Mikołajkowym wydaniu. Tak się bawi Lublin!

Zgubił narkotyki w sklepie. Wszystko nagrały kamery

Zgubił narkotyki w sklepie. Wszystko nagrały kamery

Do nietypowej sytuacji doszło w jednym ze sklepów spożywczych na terenie Świdnika. 20-latkowi wypadł woreczek strunowy, który szybko trafił wraz z właścicielem w ręce policji.

Wyprzedzanie zakończone tragedią. Nie żyje 39-latka

Wyprzedzanie zakończone tragedią. Nie żyje 39-latka

Kobieta próbowała wyprzedzić kilka samochodów na raz, ale jej jazda zakończyła się kraksą na drzewie. Razem z nią podróżowało dziecko.

Siała baba mak, nie wiedziała jak… więc zrobiła struclę makową!
DZIENNIK ZE SMAKIEM

Siała baba mak, nie wiedziała jak… więc zrobiła struclę makową!

Gdy zakwas na barszcz gotowy, a śledzie się marynują, warto pomyśleć o czymś słodkim na świąteczny stół.

The Analogs w Zgrzycie
koncert
14 grudnia 2024, 19:00

The Analogs w Zgrzycie

Dziś w Fabryce Kultury Zgrzyt będzie głośno i skocznie ponieważ wystąpi jeden z najbardziej znanych polskich zespołów street punkowych – The Analogs, którego koncerty są bardzo żywiołowe. Jako support zaprezentuje się Offensywa.

Jutro zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?
ZMIANY

Jutro zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?

Przed nami dwie niedziele handlowe. W następnym roku może być ich więcej, ale wszystko zależy od decyzji prezydenta.

Szarpał i groził lubelskiej europosłance. Adam H. usłyszał wyrok

Szarpał i groził lubelskiej europosłance. Adam H. usłyszał wyrok

Adam H. szarpał i groził europosłance Marcie Wcisło (KO) na miejskim targowisku w Opolu Lubelskim. 56-latek właśnie usłyszał wyrok.

Trwa zbiórka dla pogorzelców z Idalina. Gmina ogłosiła żałobę
PO POŻARZE

Trwa zbiórka dla pogorzelców z Idalina. Gmina ogłosiła żałobę

Zaledwie w kilka godzin internauci uzbierali ponad 180 tys. zł, a kwota cały czas rośnie. Ocalałym pomagają m.in. sąsiedzi i władze gminy

91 mln 256 tys. 729 zł trafione w Eurojackpot

91 mln 256 tys. 729 zł trafione w Eurojackpot

Ktoś w Polsce trafił główną nagrodę w loterii Eurojackpot. Rozbił bank, zgarniając ponad 91 mln zł. 13 grudnia okazał się dla niego szczęśliwy.

Mikołajki z Trzydziestką
foto
galeria

Mikołajki z Trzydziestką

W Klubie 30 obchodzono Mikołajki. Wszyscy bawili się wyśmienicie. Impreza na całego. Na parkiecie był ogień. Nie zabrakło największych hitów ostatnich lat oraz wspólnych fotek. Tak się bawi Lublin!

Pogoń Łaszczówka po rundzie jesiennej zajmuje siódme miejsce w zamojskiej klasie okręgowej

Pogoń 96 Łaszczówka liczy na udaną rundę wiosenną w zamojskiej klasie okregowej

W ostatnich latach Pogoń 96 Łaszczówka nadawała ton rozgrywkom najciekawszej ligi świata i kończyła je w ścisłej czołówce. Jednak po rundzie jesiennej obecnego sezonu ekipa trenera Jerzego Bojko zajmuje dopiero siódme miejsce w stawce. W Łaszczówce wierzą jednak, że wiosną będzie zdecydowanie lepiej

W ten weekend zadzieją się prawdziwe cuda
Magazyn

W ten weekend zadzieją się prawdziwe cuda

Zbliża się finał 24. edycji akcji Szlachetna Paczka, czyli Weekend Cudów. Wolontariusze ruszą z darami do potrzebujących rodzin.

Julia Szeremeta wróciła na ring w wielkim stylu podczas gali Suzuki Boxing Night
ZDJĘCIA
galeria

Julia Szeremeta wróciła na ring w wielkim stylu podczas gali Suzuki Boxing Night

W lubelskiej hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbyła się gala Suzuki Boxing Night 32. W walce wieczoru Julia Szermeta pokonała Lenę Buchner.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium