Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

25 stycznia 2019 r.
21:36

Gdzie zjeść dobre pierogi? TOP 10 miejsc w Lublinie

0 8 A A

O polskie pierogi z regionalnym rodowodem najczęściej pytają turyści. Chcą ruskich, z kapustą i grzybami oraz pierogów po lubelsku z kaszą gryczaną i miętą. Miejscowi smakosze szukają delikatnych pierogów gotowanych na parze w bambusowych sitkach, słynnych ukraińskich pielmieni czy ormiańskich chinkali

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Wymyślili je Chińczycy, do Polski i Lublina dotarły za sprawą dominikanina św. Jacka, zwanego świętym od pierogów. Mają kształt stożka, sakiewki, trójkąta, półkrążka z falbankami. Mają różną wielkość: od malutkich uszek, przez kołduny, po klasyczne ruskie i duże pierogi zapiekane w piecu. Powszechne w kuchni włoskiej, rosyjskiej, ukraińskiej, meksykańskiej, indyjskiej czy żydowskiej.
A gdzie w Lublinie zjemy dobre pierogi? Nasz subiektywny ranking jak zawsze ułożyliśmy w porządku alfabetycznym.

2 PI ER: pierogi z kaszanką

O regionalne pierogi dba szef kuchni Kuba Piętowski. Eksperymentuje z farszem, żongluje z regionalnymi recepturami, podaje pierogi z ciekawymi dodatkami. Komu na przykład znudził się czerwony barszczyk z uszkami, tu może zamówić cebulową z Goraja, do której szef dorzuci swoją wersję cebulowych kołdunów.

Zjecie tu kapitalne czarne chinkali faszerowane karpiem, w aromatycznym sosie grzybowym podane z ziarenkami gryki oraz serem regionalnym. Nam najbardziej podpasowały pierogi z kaszanką.

Chata karcma regionalna: Micha pierogów gniecionych przez Marynę

Wnętrze stuletniej chaty, wypełnione sprzętami, obrazami i kilimami idealnie pasuje do pierogowej uczty. Jak i kelnerki w ludowych strojach. Właściciel z pietyzmem odtwarza chłopską kuchnię.

Tu nawet kasza gryczana ze słoniną smakuje jak najlepsze danie. Dają tu świetne placki ziemniaczane z grzybami lub z mięsem i warzywami. Są wybitne zrazy z kaszą gryczaną i ogórkiem z beczki. Ale przede wszystkim pierogi. Z pysznym ciastem, bardzo smacznym nadzieniem i porządnymi skwarkami z boczku. Micha Maryny to kilka rodzajów pierogów, od ruskich, przez z kapustą i grzybami po lubelskie z kaszą i serem. Bardzo polecamy.

Hades Szeroka: pierogi Sabiny

Zjecie tu klasyczne ruskie z cebulką, małe pielmieni w rosole, pierogi z kaszą gryczaną i serem. Kołduny powstają wedle oryginalnego, ukraińskiego przepisu, można je zamówić solo, z omastą do wyboru.

Ale hitem w karcie są pierogi Sabiny, które upatrzyli sobie szczególnie młodzi, zagraniczni turyści.

- Sabina Baral jest autentyczną postacią, jej przepis ma stary rodowód kresowy - mówi Elżbieta Cwalina z Hadesu. To arystokratyczna wersja pierogów z kaszą gryczaną i grzybami, farsz składa się z kaszy, cebuli, dużej ilości szlachetnych borowików i kresowej mieszanki przypraw. Niebo w gębie.

Jazzve: ormiańskie chinkali

Klimatyczna ormiańska knajpka na Żmigrodzie, o starannie zaprojektowanym wnętrzu i bardzo aromatycznej, świetnie doprawionej kuchni. I choć ormiańskie dania bywają bardzo syte i czasem smakowicie tłuste, to duża ilość warzyw i świeżych ziół sprawia, że po wyjściu z restauracji jest lekko na sercu i duszy.

Chinkali mają kształt okrągłych sakiewek, w środku surowe mięso jagnięce, baranie lub wołowe, świeżą kolendrę. Ale najważniejszy jest bulion, który po nadgryzieniu chinkali trzymanego w rękach, należy zręcznie wypić. W Jazzve zjecie także czeburieki, większe pierogi z mięsnym farszem, smażone na oleju.

Koper włoski: pierogi z kaczką

Mają tu rewelacyjne pierogi ruskie. Są klienci, którzy najpierw zamawiają ruskie z wody, ze śmietaną, by poprawić repetą w postaci pierogów opiekanych z patelni.

Ale my polecamy nieco zapomniane pierogi z kaczką, od wieków obecne w staropolskiej kuchni. Kaczka ma bardzo aromatyczne, chude mięso i jeden minus: na kaczce tego mięsa jest mało. Stąd w restauracjach kaczkę podaje się połówkami. Ale kiedy kaczkę upiec, obrać mięso z kości do ostatniego okruszka, dodać na smak boczku, doprawić i nadziać taką cudowną materią mięsną pierogi - to wychodzi z tego bardzo szlachetne danie.

Mandragora: żydowskie kreplech

Kreplachy jak małe kapelusiki wypełnione nadzieniem mięsnym pływają leniwie w rosole. Po żydowsku kreplach to pierożek. Danie charakterystyczne dla kuchni żydów aszkenazyjskich. - Nadziewany najczęściej mięsem, ale zdarza się że serem, albo kaszą - mówi Izabela Kozłowska Dechnik, właścicielka Mandragory.

Kreplech z Mandragory są pyszne. Najczęściej mają farsz z mięsa kurczaka z rosołu, do siekanego mięsa dodaje się przesmażoną cebulę i surową wątróbkę. To prawdziwy cymes z historią narodu żydowskiego w tle i piękna podróż w czasie.

Old Pub: pielmieni dla Makłowicza

Taka scena zdarza się w historii polskich kulinariów raz na kilkadziesiąt lat. Robert Makłowicz zjada pielmieni w rosole, następnie publicznie klęka przed szefową kuchni. Ukląkł przed Dorotą Otachel, wówczas szefową kuchni w restauracji Old Pub, a dziś także właścicielką jednej z najbardziej renomowanych restauracji w Lublinie.

Słynne rosyjskie pierogi z farszem z surowego, siekanego mięsa podaje się z octem, gorczycą i śmietaną. Do gotującej się wody rzuca się najpierw kawałek cebuli, listek laurowy i ziele angielskie. Pielmieni najlepsze są z mocnym, esencjonalnym rosołem wołowych i tak podane zjecie je w Old Pubie.

Perłowa Pijalnia Piwa: pierogi z polikiem

Kto z pierogów najbardziej ceni sobie te z mięsem i jeszcze docenia regionalną kuchnię, powinien odwiedzić Perłową właśnie. To miejsce, gdzie menu zmienia się wraz z porami roku, szef kuchni korzysta z lokalnych produktów, rekomendacja Slow Food sprawia, że dania dają dużą przyjemność ze smakowania.

Zanim zamówicie pierogi, warto zacząć do zupy cebulowej z Goraja, podanej z wędzonym żeberkiem, grzankami i biały serem. Pierogi z polikiem wołowym mają doskonałe ciasto, soczysty farsz z dobrej wołowiny, kucharz podaje je z sosem berneńskim i chili. Ten wyborny sos po raz pierwszy przygotował w 1836 roku Collinet, szef kuchni restauracji La Pavillon Henri IV leżącej na bulwarze Saint-Germain. Sos przepełniony smakami i aromatami, z akcentem estragonu i tymianku, wspaniale dopełnia smak pierogów.

Przystań: pierogi z mięsem i kaszą

Restauracja z tradycjami, gdzie pielęgnuje się polską i kresową kuchnię. Prawdziwa przystań smaku dla miłośników dań mięsnych w najlepszym gatunku, przygotowanych w oparciu o produkty z rodzinnych zakładów mięsnych.

W Przystani warto zacząć od kołdunów. W rosole lub czerwonym barszczu. Kołduny są malutkie, mają pierwszorzędny farsz. Warto wynegocjować z kelnerem kołduny solo, podane na przykład z sosem z maślaków, który w karcie towarzyszy plackom ziemniaczanym. My polecamy tradycyjne pierogi z kaszą gryczaną i mięsem, które są bardzo smaczne. Farsz doskonały. Takich pierogów nawet w domu nie zjecie. Jak ja bym chciał, żeby Przystań powróciła do słynnych pierogów z dudkami (płuckami), polanymi cebulą smażoną na oleju rzepakowym...

Thai Sory: kanom jeeb gung

Tajskie pierożki z cienkiego ciasta gotowane na parze są dziełem sztuki i dowodem na najwyższy kunszt. Jak oni to robią, że cudownie cienkie i szkliste ciasto udźwignie pokaźną porcję aromatycznego farszu?

W Thai Story najpierw zamawiam Kanom jeeb gung, czyli domowe pierożki z krewetkami, gotowane na parze. Krewetka krewetce nierówna, te w farszu są wyjątkowo smakowite. Dodatek ziół, cytrynowej trawy, kolendry odpowiada za intrygujący smak. Zjecie tu także aromatyczny bulion z pierożkami won ton, nadzianymi wieprzowiną. Są rozkoszne, lekko pikantne i sycące. Ale uwaga, tajskie pierożki silnie uzależniają!

Komentarze 8

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 25 stycznia 2019 o 22:37
+17
Znowu ktoś za darmo Waldka nakarmił i Waldek pisze i pisze...
Avatar
HI / 25 stycznia 2019 o 23:38
+13
Najlepsze pierogi robi Solejukowa z serialu "Ranczo" . . . :)
Avatar
Bywalec / 26 stycznia 2019 o 11:01
+3
Dlaczego nie wymieniono restauracji" Na Rogatce "tam jadam czesto wspaniałe pierogi-no i proporcje ceny do ilosci są ważne, a autor o tym detalu bardzo ważnym-nie wspomina.Sa restauracje gdzie powinno się zamawiać po 2 dania pierogów na 1 osobę, lub dodawać lupę w gratisie
Avatar
/ 25 stycznia 2019 o 23:35
+3
Nie ma na spisie żadnego marketu z pierogami pakowanymi.
Avatar
Roman Z. / 26 stycznia 2019 o 12:45
+2
Z tego wszystkiego szkoda, że nie ma na tej liście pielmieni podawanych w restauracji hotelu Lwów przy Bronowickiej. Najlepsze jakie jadłem dotychczas w Lublinie. Przygotowane w bardzo tradycyjny sposób. Smakują dokładnie tak jak te które zawsze degustuje podczas pobytów na Ukrainie. Polecam każdemu spróbować i ocenić samemu. Dla mnie jest to numer jeden w Lublinie. Poza pielmieni można znaleźć w karcie znacznie więcej tradycyjnie przygotowanych wschodnich dań.
Avatar
Gość / 26 stycznia 2019 o 09:21
+1
Najlepszego pieroga serwuje mi moja żonka mniam mniam!
Avatar
Łasuch / 26 stycznia 2019 o 07:28
0
Dobre - Bardzo dobre pierogi to można kupić w TESCO na ul. Orkana w godz. 9.00 - 10.00 (tylko) wejście od strony Firma Żagiel -Skoda tam jest stoisko. Sprzedają na wagę - są pyszne i wiele rodzai.
Avatar
xxx / 26 stycznia 2019 o 00:46
-10
Pierogi ruskie... jak poczuję ich zapach to mi się niedobrze robi. Nawet na samą myśl... Ziemniaki z serem to nie dla mnie.
Avatar
Roman Z. / 26 stycznia 2019 o 12:45
+2
Z tego wszystkiego szkoda, że nie ma na tej liście pielmieni podawanych w restauracji hotelu Lwów przy Bronowickiej. Najlepsze jakie jadłem dotychczas w Lublinie. Przygotowane w bardzo tradycyjny sposób. Smakują dokładnie tak jak te które zawsze degustuje podczas pobytów na Ukrainie. Polecam każdemu spróbować i ocenić samemu. Dla mnie jest to numer jeden w Lublinie. Poza pielmieni można znaleźć w karcie znacznie więcej tradycyjnie przygotowanych wschodnich dań.
Avatar
Bywalec / 26 stycznia 2019 o 11:01
+3
Dlaczego nie wymieniono restauracji" Na Rogatce "tam jadam czesto wspaniałe pierogi-no i proporcje ceny do ilosci są ważne, a autor o tym detalu bardzo ważnym-nie wspomina.Sa restauracje gdzie powinno się zamawiać po 2 dania pierogów na 1 osobę, lub dodawać lupę w gratisie
Avatar
Gość / 26 stycznia 2019 o 09:21
+1
Najlepszego pieroga serwuje mi moja żonka mniam mniam!
Avatar
Łasuch / 26 stycznia 2019 o 07:28
0
Dobre - Bardzo dobre pierogi to można kupić w TESCO na ul. Orkana w godz. 9.00 - 10.00 (tylko) wejście od strony Firma Żagiel -Skoda tam jest stoisko. Sprzedają na wagę - są pyszne i wiele rodzai.
Avatar
xxx / 26 stycznia 2019 o 00:46
-10
Pierogi ruskie... jak poczuję ich zapach to mi się niedobrze robi. Nawet na samą myśl... Ziemniaki z serem to nie dla mnie.
Avatar
HI / 25 stycznia 2019 o 23:38
+13
Najlepsze pierogi robi Solejukowa z serialu "Ranczo" . . . :)
Avatar
/ 25 stycznia 2019 o 23:35
+3
Nie ma na spisie żadnego marketu z pierogami pakowanymi.
Avatar
Gość / 25 stycznia 2019 o 22:37
+17
Znowu ktoś za darmo Waldka nakarmił i Waldek pisze i pisze...
Zobacz wszystkie komentarze 8

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Marsz Równości przeszedł ulicami Kalisza
film

Marsz Równości przeszedł ulicami Kalisza 0 2

Tłum z tęczowymi flagami i transparentami z hasłem: "Nie dla homofobii" przeszedł przez Kalisz. To pierwszy Marsz Równości, który zorganizowano w tym mieście.

Garażówki wracają, używane rzeczy kupujemy coraz chętniej. Z zyskiem dla portfela i planety
galeria

Garażówki wracają, używane rzeczy kupujemy coraz chętniej. Z zyskiem dla portfela i planety 3 4

Nie wstyd jest się ubierać w ciucholandzie ani mieć własne stoisko na garażowej wyprzedaży. Coraz więcej rzeczy oddajemy innym, przyjmujemy używane i naprawiamy zepsute zamiast kupować nowe

Spotkanie z podróżnikiem Robertem Czerniakiem w Puławach
25 września 2019, 18:00

Spotkanie z podróżnikiem Robertem Czerniakiem w Puławach 0 0

Biblioteka Miejska w Puławach (ul. Głęboka) zaprasza na spotkanie z podróżnikiem Robertem Czerniakiem, które odbędzie się 25 września o godz. 18.

Kinga Wojtasik (AZS UMCS TPS Lublin) i Katarzyna Kociołek wciąż bez kwalifikacji olimpijskiej

Kinga Wojtasik (AZS UMCS TPS Lublin) i Katarzyna Kociołek wciąż bez kwalifikacji olimpijskiej 0 0

W Haiyang Polki odpadły w trzeciej fazie grupowej

Ksiądz Kazimierz Wojno zamordowany w stolicy Brazylii

Ksiądz Kazimierz Wojno zamordowany w stolicy Brazylii 88 0

Ksiądz Kazimierz Wojno zginął w czasie napadu na kościół w Brasilii. Do zabójstwa doszło niedługo po mszy świętej

Niektóre miejskie spółki zarobiły miliony, inne przynoszą straty

Niektóre miejskie spółki zarobiły miliony, inne przynoszą straty 0 11

W czwartek rada miasta w Puławach zapozna się z informacjami o stanie finansów spółek komunalnych. Tradycyjnie najlepiej radzi sobie OPEC. Na drugim biegunie znajdują się Nieruchomości Puławskie oraz PPNT

Lublin: Przebudowa ul. Fabrycznej na ostatniej prostej [zdjęcia]
galeria

Lublin: Przebudowa ul. Fabrycznej na ostatniej prostej [zdjęcia] 17 5

Jeden miesiąc, jeden tydzień i jeden dzień – tyle czasu zostało drogowcom na dokończenie przebudowy ronda przy Gali oraz ul. Fabrycznej, a wykonawca robót na razie nie prosi o dodatkowy czas. Już jutro na skrzyżowaniu zmieni się organizacja ruchu

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego 23.09.2019

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego 23.09.2019 0 0

Sondaż: Kto wygra wybory parlamentarne 2019 w woj. lubelskim?

Sondaż: Kto wygra wybory parlamentarne 2019 w woj. lubelskim? 0 11

Prawo i Sprawiedliwość oraz Koalicja Obywatelska zachowają obecną liczbę posłów z woj. lubelskiego - wynika z przedwyborczej prognozy dla portalu Onet i dziennika Fakt.

Lublin: Ursus Bus uratowany? 30 mln dolarów od Amerykanów i Japończyków

Lublin: Ursus Bus uratowany? 30 mln dolarów od Amerykanów i Japończyków 50 25

30 mln dolarów od amerykańsko-japońskiego konsorcjum to światełko w tunelu dla producenta autobusów z Lublina. – Uregulujemy zaległości płacowe i w ciągu miesiąca uruchomimy produkcję – zapowiada Paweł Dadej, dyrektor zarządzający w Ursus Bus

Granit Bychawa - Lewart Lubartów 0:2. Wygrana bez większych problemów

Granit Bychawa - Lewart Lubartów 0:2. Wygrana bez większych problemów 0 1

Lewart bez większych problemów pokonał w niedzielę na wyjeździe Granit Bychawa 2:0. Goście szybko zdobyli gola i kontrolowali przebieg boiskowych wydarzeń

Stal Kraśnik - Sokół Sieniawa 1:0. Łatwiej z gry niż z karnego

Stal Kraśnik - Sokół Sieniawa 1:0. Łatwiej z gry niż z karnego 0 5

Po twardym i zaciętym meczu Stal Kraśnik zgarnęła trzy punkty. Drużyna Jarosława Pacholarza pokonała w niedzielę na swoim boisku Sokoła Sieniawa 1:0.

Ratownik medyczny zatrzymał dziwnie zachowującego się kierowcę. "Miał głowę na kierownicy"

Ratownik medyczny zatrzymał dziwnie zachowującego się kierowcę. "Miał głowę na kierownicy" 125 7

Kompletnie pijany kierowca jeździł w niedzielę po ulicach Lublina. Podczas badania alkomatem wydmuchał trzy promile. W samochodzie miał butelki z wódką i nalewkami.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.