Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

25 stycznia 2019 r.
21:36

Gdzie zjeść dobre pierogi? TOP 10 miejsc w Lublinie

0 8 A A

O polskie pierogi z regionalnym rodowodem najczęściej pytają turyści. Chcą ruskich, z kapustą i grzybami oraz pierogów po lubelsku z kaszą gryczaną i miętą. Miejscowi smakosze szukają delikatnych pierogów gotowanych na parze w bambusowych sitkach, słynnych ukraińskich pielmieni czy ormiańskich chinkali

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Wymyślili je Chińczycy, do Polski i Lublina dotarły za sprawą dominikanina św. Jacka, zwanego świętym od pierogów. Mają kształt stożka, sakiewki, trójkąta, półkrążka z falbankami. Mają różną wielkość: od malutkich uszek, przez kołduny, po klasyczne ruskie i duże pierogi zapiekane w piecu. Powszechne w kuchni włoskiej, rosyjskiej, ukraińskiej, meksykańskiej, indyjskiej czy żydowskiej.
A gdzie w Lublinie zjemy dobre pierogi? Nasz subiektywny ranking jak zawsze ułożyliśmy w porządku alfabetycznym.

2 PI ER: pierogi z kaszanką

O regionalne pierogi dba szef kuchni Kuba Piętowski. Eksperymentuje z farszem, żongluje z regionalnymi recepturami, podaje pierogi z ciekawymi dodatkami. Komu na przykład znudził się czerwony barszczyk z uszkami, tu może zamówić cebulową z Goraja, do której szef dorzuci swoją wersję cebulowych kołdunów.

Zjecie tu kapitalne czarne chinkali faszerowane karpiem, w aromatycznym sosie grzybowym podane z ziarenkami gryki oraz serem regionalnym. Nam najbardziej podpasowały pierogi z kaszanką.

Chata karcma regionalna: Micha pierogów gniecionych przez Marynę

Wnętrze stuletniej chaty, wypełnione sprzętami, obrazami i kilimami idealnie pasuje do pierogowej uczty. Jak i kelnerki w ludowych strojach. Właściciel z pietyzmem odtwarza chłopską kuchnię.

Tu nawet kasza gryczana ze słoniną smakuje jak najlepsze danie. Dają tu świetne placki ziemniaczane z grzybami lub z mięsem i warzywami. Są wybitne zrazy z kaszą gryczaną i ogórkiem z beczki. Ale przede wszystkim pierogi. Z pysznym ciastem, bardzo smacznym nadzieniem i porządnymi skwarkami z boczku. Micha Maryny to kilka rodzajów pierogów, od ruskich, przez z kapustą i grzybami po lubelskie z kaszą i serem. Bardzo polecamy.

Hades Szeroka: pierogi Sabiny

Zjecie tu klasyczne ruskie z cebulką, małe pielmieni w rosole, pierogi z kaszą gryczaną i serem. Kołduny powstają wedle oryginalnego, ukraińskiego przepisu, można je zamówić solo, z omastą do wyboru.

Ale hitem w karcie są pierogi Sabiny, które upatrzyli sobie szczególnie młodzi, zagraniczni turyści.

- Sabina Baral jest autentyczną postacią, jej przepis ma stary rodowód kresowy - mówi Elżbieta Cwalina z Hadesu. To arystokratyczna wersja pierogów z kaszą gryczaną i grzybami, farsz składa się z kaszy, cebuli, dużej ilości szlachetnych borowików i kresowej mieszanki przypraw. Niebo w gębie.

Jazzve: ormiańskie chinkali

Klimatyczna ormiańska knajpka na Żmigrodzie, o starannie zaprojektowanym wnętrzu i bardzo aromatycznej, świetnie doprawionej kuchni. I choć ormiańskie dania bywają bardzo syte i czasem smakowicie tłuste, to duża ilość warzyw i świeżych ziół sprawia, że po wyjściu z restauracji jest lekko na sercu i duszy.

Chinkali mają kształt okrągłych sakiewek, w środku surowe mięso jagnięce, baranie lub wołowe, świeżą kolendrę. Ale najważniejszy jest bulion, który po nadgryzieniu chinkali trzymanego w rękach, należy zręcznie wypić. W Jazzve zjecie także czeburieki, większe pierogi z mięsnym farszem, smażone na oleju.

Koper włoski: pierogi z kaczką

Mają tu rewelacyjne pierogi ruskie. Są klienci, którzy najpierw zamawiają ruskie z wody, ze śmietaną, by poprawić repetą w postaci pierogów opiekanych z patelni.

Ale my polecamy nieco zapomniane pierogi z kaczką, od wieków obecne w staropolskiej kuchni. Kaczka ma bardzo aromatyczne, chude mięso i jeden minus: na kaczce tego mięsa jest mało. Stąd w restauracjach kaczkę podaje się połówkami. Ale kiedy kaczkę upiec, obrać mięso z kości do ostatniego okruszka, dodać na smak boczku, doprawić i nadziać taką cudowną materią mięsną pierogi - to wychodzi z tego bardzo szlachetne danie.

Mandragora: żydowskie kreplech

Kreplachy jak małe kapelusiki wypełnione nadzieniem mięsnym pływają leniwie w rosole. Po żydowsku kreplach to pierożek. Danie charakterystyczne dla kuchni żydów aszkenazyjskich. - Nadziewany najczęściej mięsem, ale zdarza się że serem, albo kaszą - mówi Izabela Kozłowska Dechnik, właścicielka Mandragory.

Kreplech z Mandragory są pyszne. Najczęściej mają farsz z mięsa kurczaka z rosołu, do siekanego mięsa dodaje się przesmażoną cebulę i surową wątróbkę. To prawdziwy cymes z historią narodu żydowskiego w tle i piękna podróż w czasie.

Old Pub: pielmieni dla Makłowicza

Taka scena zdarza się w historii polskich kulinariów raz na kilkadziesiąt lat. Robert Makłowicz zjada pielmieni w rosole, następnie publicznie klęka przed szefową kuchni. Ukląkł przed Dorotą Otachel, wówczas szefową kuchni w restauracji Old Pub, a dziś także właścicielką jednej z najbardziej renomowanych restauracji w Lublinie.

Słynne rosyjskie pierogi z farszem z surowego, siekanego mięsa podaje się z octem, gorczycą i śmietaną. Do gotującej się wody rzuca się najpierw kawałek cebuli, listek laurowy i ziele angielskie. Pielmieni najlepsze są z mocnym, esencjonalnym rosołem wołowych i tak podane zjecie je w Old Pubie.

Perłowa Pijalnia Piwa: pierogi z polikiem

Kto z pierogów najbardziej ceni sobie te z mięsem i jeszcze docenia regionalną kuchnię, powinien odwiedzić Perłową właśnie. To miejsce, gdzie menu zmienia się wraz z porami roku, szef kuchni korzysta z lokalnych produktów, rekomendacja Slow Food sprawia, że dania dają dużą przyjemność ze smakowania.

Zanim zamówicie pierogi, warto zacząć do zupy cebulowej z Goraja, podanej z wędzonym żeberkiem, grzankami i biały serem. Pierogi z polikiem wołowym mają doskonałe ciasto, soczysty farsz z dobrej wołowiny, kucharz podaje je z sosem berneńskim i chili. Ten wyborny sos po raz pierwszy przygotował w 1836 roku Collinet, szef kuchni restauracji La Pavillon Henri IV leżącej na bulwarze Saint-Germain. Sos przepełniony smakami i aromatami, z akcentem estragonu i tymianku, wspaniale dopełnia smak pierogów.

Przystań: pierogi z mięsem i kaszą

Restauracja z tradycjami, gdzie pielęgnuje się polską i kresową kuchnię. Prawdziwa przystań smaku dla miłośników dań mięsnych w najlepszym gatunku, przygotowanych w oparciu o produkty z rodzinnych zakładów mięsnych.

W Przystani warto zacząć od kołdunów. W rosole lub czerwonym barszczu. Kołduny są malutkie, mają pierwszorzędny farsz. Warto wynegocjować z kelnerem kołduny solo, podane na przykład z sosem z maślaków, który w karcie towarzyszy plackom ziemniaczanym. My polecamy tradycyjne pierogi z kaszą gryczaną i mięsem, które są bardzo smaczne. Farsz doskonały. Takich pierogów nawet w domu nie zjecie. Jak ja bym chciał, żeby Przystań powróciła do słynnych pierogów z dudkami (płuckami), polanymi cebulą smażoną na oleju rzepakowym...

Thai Sory: kanom jeeb gung

Tajskie pierożki z cienkiego ciasta gotowane na parze są dziełem sztuki i dowodem na najwyższy kunszt. Jak oni to robią, że cudownie cienkie i szkliste ciasto udźwignie pokaźną porcję aromatycznego farszu?

W Thai Story najpierw zamawiam Kanom jeeb gung, czyli domowe pierożki z krewetkami, gotowane na parze. Krewetka krewetce nierówna, te w farszu są wyjątkowo smakowite. Dodatek ziół, cytrynowej trawy, kolendry odpowiada za intrygujący smak. Zjecie tu także aromatyczny bulion z pierożkami won ton, nadzianymi wieprzowiną. Są rozkoszne, lekko pikantne i sycące. Ale uwaga, tajskie pierożki silnie uzależniają!

Pozostałe informacje

Co to jest Szyna CPM? Wszystko, co musisz wiedzieć

Co to jest Szyna CPM? Wszystko, co musisz wiedzieć

Szyna CPM, czyli Continuous Passive Motion, to specjalne urządzenie medyczne, które pomaga w leczeniu urazów stawów oraz po operacjach ortopedycznych. Może wydawać się skomplikowane, ale tak naprawdę jest to dość proste urządzenie, które ma za zadanie pomagać w powrocie do zdrowia.

Czym jest Buyer Persona? Wszystko, co powinieneś wiedzieć

Czym jest Buyer Persona? Wszystko, co powinieneś wiedzieć

Buyer persona to taki rodzaj fikcyjnej postaci, którą tworzysz, aby lepiej zrozumieć potrzeby i zachowania Twoich klientów. Może się wydawać to skomplikowane, ale tak naprawdę jest to narzędzie, które pomaga Ci lepiej dopasować swoje produkty lub usługi do oczekiwań klientów.

Oto sportowi stypendyści województwa lubelskiego (lista i zdjęcia)
Zdjęcia
galeria

Oto sportowi stypendyści województwa lubelskiego (lista i zdjęcia)

247 zawodniczek i zawodników z 50 klubów otrzymało stypendia sportowe województwa lubelskiego. Przez 9 miesięcy, od kwietnia do końca roku, w zależności od osiągniętych wyników otrzymywać będą od 150 zł do 1400 zł.

Szansa na kolejny odcinek S12 w Lubelskiem. Teraz ruch wojewody

Szansa na kolejny odcinek S12 w Lubelskiem. Teraz ruch wojewody

Wniosek o wydanie decyzji zezwalającej na realizację inwestycji drogowej jest już u wojewody. Jeżeli zostanie zaakceptowany, to będzie mogła ruszyć budowa drogi S12 Dorohucza – Chełm.

Znamy gwiazdy Juwenaliów AZ. Wstęp na koncert za darmo
10 maja 2024, 17:00

Znamy gwiazdy Juwenaliów AZ. Wstęp na koncert za darmo

Piątek, 10 maja, godz. 17. O tej porze zacznie się koncert organizowany z okazji Juwenaliów Akademii Zamojskiej. Wiadomo już, kto wówczas wystąpi. Wstęp będzie wolny.

Wielkie odliczanie do otwarcia Armii Krajowej

Wielkie odliczanie do otwarcia Armii Krajowej

To już ostatnie szlify przy wyczekiwanej inwestycji. Do końca maja mieszkańcy pojadą kolejnym odcinkiem ulicy Armii Krajowej.

Imieniny u biskupa. Z życzeniami może przyjść każdy

Imieniny u biskupa. Z życzeniami może przyjść każdy

Biskup Marian Rojek, ordynariusz diecezji zamojsko-lubaczowskiej obchodzi w przyszłym tygodniu swoje imieniny. Okazuje się, że solenizanta może wtedy z życzeniami odwiedzić właściwie każdy.

Pracowali nielegalnie. Gdy przyszła kontrola, schowali się w... pojemnikach na mięso

Pracowali nielegalnie. Gdy przyszła kontrola, schowali się w... pojemnikach na mięso

Czwórkę cudzoziemców ukrytych w pojemnikach na mięso znaleźli strażnicy graniczni, którzy prowadzili kontrole legalności zatrudnienia w jednym z powiatów na południu Polski.

MKS FunFloor podejmie w hali Globus MKS Piotrcovia Piotrków Trybunalski

MKS FunFloor podejmie w hali Globus MKS Piotrcovia Piotrków Trybunalski

Po porażce z Zagłębiem Lubin lubelskie szczypiornistki skupiają się na obronie drugiego miejsca w tabeli

Cztery dni egzaminów. Trzeba zdać i można być radcą prawnym
ZDJĘCIA
galeria

Cztery dni egzaminów. Trzeba zdać i można być radcą prawnym

80 osób w Lublinie zasiadło we wtorek do komputerów i przystąpiło do egzaminu na radcę prawnego. Przyszłych adeptów w zawodzie czekają zagadnienia z wybranych dziedzin prawa oraz etyki zawodowej.

Miliony już na koncie miasta. Za rok mieszkańców wozić będą elektryki

Miliony już na koncie miasta. Za rok mieszkańców wozić będą elektryki

Wyniki konkursu już były, teraz wielka kasa jest już na koncie miasta. W planach są nie tylko zakupy autobusów elektrycznych.

Nagroda w konkursie IKEA? Lepiej uważać. Bo to oszustwo

Nagroda w konkursie IKEA? Lepiej uważać. Bo to oszustwo

Miała wygrać, a straciła. 52-latka padła ofiarą oszustów działających metodą "na nagrodę w konkursie Ikea".

Zmarł Bogusław Smolik. "Włodawa straciła jednego ze swoich najznakomitszych obywateli"

Zmarł Bogusław Smolik. "Włodawa straciła jednego ze swoich najznakomitszych obywateli"

Nie żyje Bogusław Smolik, były dyrektor, a także pracownik Włodawskiego Domu Kultury i miejscowego muzeum.

Górnik Łęczna zaprasza na dni otwarte swojej Szkoły Mistrzostwa Sportowego

Górnik Łęczna zaprasza na dni otwarte swojej Szkoły Mistrzostwa Sportowego

Datę dziewiątego maja powinni zapisać w swoich kalendarzach wszyscy, którzy kochają grać w piłkę i marzą o karierze sportowej. Właśnie tego dnia Górnik Łęczna organizuje dni otwarte w swoim Liceum

Przez wieś, jak po wyścigowym torze. Motocyklista "zarobił" mandat i punkty karne

Przez wieś, jak po wyścigowym torze. Motocyklista "zarobił" mandat i punkty karne

W jednej wiosce natknął się na oznakowany radiowóz, ale minął go i pojechał dalej. W drugiej namierzyli go policjanci z wideorejestratorem. A że jechał zdecydowanie za szybko, to nie uszło mu to na sucho.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium