Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

20 stycznia 2019 r.
19:37

Gdzie zjeść dobrą rybę w Lublinie? TOP 10 miejsc

W bistro Rybarbar Jacek Babicz jako pierwszy w Lublinie podaje smażone śledzie w panierce. To danie na zamówienie, ponieważ o świeże, dobre śledzie niełatwo i najpierw trzeba je sprowadzić. Śledzie są tak wyśmienite, że trwają zapisy na danie
W bistro Rybarbar Jacek Babicz jako pierwszy w Lublinie podaje smażone śledzie w panierce. To danie na zamówienie, ponieważ o świeże, dobre śledzie niełatwo i najpierw trzeba je sprowadzić. Śledzie są tak wyśmienite, że trwają zapisy na danie (fot. Małgorzata Sulisz)

Gdzie na tatara z łososia, a gdzie na smażonego śledzia? Gdzie na miętusa w chrupiącej panierce, a gdzie na pstrąga? Albo na delikatną szynkę z karpia. Chcemy więcej ryb w karcie - mówią mieszkańcy Lublina. Proszę bardzo - odpowiadają szefowie kuchni

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Chcemy jeść oraz więcej ryb. Chcemy jeść zdrowo. Zaczynamy świadomie kupować ryby. Jeśli mamy chęć na łososia, szukamy ryby w dobrym gatunku. Mamy też w regionie szczęście do dobrych hodowli. Do Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Pustelnia koło Opola Lubelskiego przyjeżdżają po pstrągi i jesiotry właściciele najlepszych restauracji w Warszawie.

Gdzie zjeść dobrą rybę w Lublinie? Oto nasz subiektywny ranking z dobrymi adresami. Jak zwykle w porządku alfabetycznym.

16 stołów: Gołąbki z wędzonym jesiotrem

Piotr Kwiatosz, właściciel i szef kuchni w „16 stołach” chyba najpiękniej w Lublinie inspiruje się kuchnią regionalną, dba o wysoką jakość produktów, ceni ryby. Jednym z najciekawszych dań jest szynka z karpia ze śmietaną, prażonymi migdałami, chrzanem, blinami gryczanymi i burakiem. Zjecie tu smakowitą zupę rybną na białych warzywach z kiszonym ogórkiem, nawiązującą do rosyjskich soljanek rybnych.

W drugich daniach jest regionalny pstrąg w sosie z muli z cukinią i placuszkami ziemniaczanymi oraz smażony sandacz z orzechami laskowymi, kaszą pęczak i regionalnym serem cheddar. Ale najbardziej polecamy gołąbki lubelskie z wędzonym jesiotrem, kaszą jaglaną i rydzami. Brawo.

2 PI ER: Kaszanka z karpia z gołąbkiem ziemniaczanym

To chyba najbardziej pożądane miejsce dla miłośników ryb w Lublinie i regionie. Szef Kuba Piętowski pasjonuje się kuchnią regionalną, potrafi twórczo ją interpretować i co jakiś czas odpala prawdziwe „petardy”. Jak na przykład genialny stek z miecznika lub tuńczyka. Ryby są jego oczkiem w głowie. Stąd restauracja ma najwięcej rybnych dań w mieście.

Jedliśmy pyszną sałatę z wędzonym pstrągiem, rewelacyjne czarne chinkali (pierogi) faszerowane kapiem z Pustelni podane w sosie grzybowym i ziarnami gryki i serem regionalnym. Królem dań jest stek z tuńczyka z czarna soczewicą. Ale najciekawszym daniem regionalnym jest kaszanka z karpia z Pustelni, z sosem grzybowym podana z gołąbkiem ziemniaczanym z tymiankiem (rewelacja) oraz sałatką z kapusty kiszonej z jabłkiem i olejem lnianym.

Arte del Gusto: Dorada z warzywami

Włoska restauracja z dobrymi owocami morza i rybami. Mają klasyczne mule i nowość: stek z ośmiornicy. Jedliśmy „Bistecca di tonno”, czyli stek z tuńczyka w lekkim sosie maślanym podanym na risotto warzywnym. Coś pięknego. Tuńczyk przyrządzony bardzo krótko, soczysty w środku, w aksamitnym sosie.

Polecamy doradę, którą jako pierwszy w tym miejscu wypiekał Ivo Violante. Dorada piecze się w całości, w specjalnym papierze, z warzywami. Sama ryba pięknie wygląda na talerzu, a technika przyrządzenia czyni ją nadzwyczaj delikatną i esencjonalną.

Bombardino: Sandacz na risotto bianco

Szef Ireneusz Michaluk wiele lat pracował we włoskich knajpach. W restauracji na Gęsiej podaje kilka mocnych dań z rybami i owocami morza. W tym ciekawą sałatę z krewetkami. To mix sałat, marynowana rzodkiew, orzechy ziemne, krewetki i smakowity sos mango z odrobiną chili.

Jedliśmy tam świetnego sandacza na risotto bianco, z sosem grzybowym, marynowaną rzodkwią i marynowanym burakiem. Jedliśmy pikantne papardelle z krewetkami, szpinakiem, cebulą, czosnkiem i papryką w cudownym sosie śmietankowo limonkowym. Ale najlepszym daniem są Frutti di mare. W gorącej kamionce pod sosem śmietanowym z Grana Padano kryją się kawałki soczystej ryby, krewetki, mule i ośmiornica. Naszym zdaniem to najlepsze danie rybne w Lublinie.

Eco Hotel Agit: Okoń „cordon bleu”

Maestro Jean Bos podaje w swojej autorskiej restauracji ryby tak, jak podawał je przez kilkanaście lat na dworze króla Belgów. Tam liczyła się bezwzględna świeżość ryby i zaufany dostawca. W Agicie warto zamówić zupę rybną z kilku gatunków ryb, jest świetna.
Jedliśmy zachwycające papardelle z nutą pomarańczy, z łososiem, grillowanymi krewetkami w czosnku i małżami św. Jakuba. I smakowitego łososia na czarnym ryżu, z sałatka z pomidorów i bobem.

Polecamy szczególnie danie „Okoń cordon bleu na sosie rakowym, ziemniaki chateau i bukiet warzyw”. To była ulubiona ryba królowej Fabioli. Kotlet z okonia kryje w sobie klasyczne cordon bleu, a sos rakowy czyni danie jeszcze bardziej wykwintnym.

Ego Hotel Alter: Ryba z polecenia szefa kuchni

Słynna rybę z polecenia szefa kuchni przyrządza tam szef kuchni Karol Zając. W karcie nie figuruje konkretna nazwa ryby - każdego dnia jest bowiem inna, bo każdego dnia szef kupuje kilka świeżych ryb.

Do każdej też ryby dobiera inną konfigurację składników, ponieważ lin smakuje najlepiej w śmietanie, pstrąg z wody, a dorada z warzywami z pieca. Różne ryby wymagają także różnych technik.

Hades Szeroka: Sandacz królowej Marysieńki

Sandacz to jedna z najszlachetniejszych ryb. W Hadesie zjecie sandacza przygotowanego przez Elżbietę Cwalinę i szefa Marka Panka według staropolskiej receptury, odnalezionej przez prof. Jarosława Dumanowskiego. Zgodnie z recepturą - sandacz z pieca w smakowitym sosie jest obsypany płatkami jadalnego złota.

Takiego sandacza miała jadać królowa Marysieńka. A co do innych ryb: ponieważ Hades specjalizuje się w tatarach, zjecie tam także tatara ze śledzia lub łososia w różnych konfiguracjach.

Mandragora: Karp w zatarze

To jedyne miejsce w Lublinie, gdzie na stałe w karcie jest lin w śmietanie, ulubione danie Ordonki. O tym, jak wyborne mięso ma lin, wiedzą smakosze. Nic dziwnego, że lin zdobił przed wojną karty dań najlepszych restauracji. Warto zamówić także karpia z zatarem. To niezwykła mieszanka z sumakiem, prażonym sezamem, tymiankiem, majerankiem i oregano, bardzo popularna w Izraelu, ale także w krajach arabskich. Co kraj, to inny skład.

Sekcja rybna została ostatnio w Mandragorze mocno wzmocniona. Stery w kuchni obejmuje Sławek Piwowarski (Hotel Alter, Hotel Europa, Perłowa Pijalnia Piwa, ostatnio Szczupak LubLin), więc możemy spodziewać się zmiany karty i nowych dań rybnych. Na przykład rosołu z węgorza.

Rybarbar: Fish and chips

Fantastyczne bistro z rybkami w Galerii Olimp, które założył i prowadzi znakomity fotoreporter Jacek Babicz. A ponieważ ryby w domu przyrządzał od małego, w swojej autorskiej restauracji wyczynia cuda. Jedliśmy tam świetne smażone śledzie z pieczonymi ziemniakami i surówkami. Surówki są mocną stroną bistro, na przykład można zjeść surówkę z białej i czarnej rzepy.

Rekordy powodzenia bije klasyczna ryba z frytkami (fish and chips). W karcie są dorsze, miętusy, sandacze, miruny, morszczuki. Zjecie je smażone w bajecznej panierce (cienka i złocista), grillowane i to co nas najbardziej zaskoczyło: zapiekane z pieca. Jedliśmy dorsza na świeżych liściach szpinaku z winem. Do ryby z pieca może być ryż basmati, pęczak i warzywa z wody.

Thai Story: Aromatyczne curry

Tajska kuchnia jest zaliczana do trzech najlepszych kuchni na świecie. Ryby i owoce morza w Thai Story są doskonałe. Od warzyw w papierze ryżowym z łososiem lub krewetką, przez tajskie pierożki z krewetkami po pyszne krewetki w tempurze. Takich przekąsek nie zjecie nigdzie.

Jedliśmy bardzo smaczną zupę Tom Yam Kung. To ostro kwaśna zupa z trawą cytrynową i krewetkami, która sprawia dużo przyjemności na podniebieniu. Ale chyba najwięcej smaków ma Geang Kiew Wan: zielone aromatyczne curry z pędami bambusa, czerwoną papryką, zielona fasolką i cukinią oraz owocami morza. Jak się poprosi, to i wspaniałe curry z łososiem się znajdzie.

Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Wędkarstwo na Lubelszczyźnie – pasja, która uczy cierpliwości

Wędkarstwo na Lubelszczyźnie – pasja, która uczy cierpliwości

Lubelszczyzna od lat jest miejscem, gdzie wędkarstwo ma swój spokojny rytm. Rzeki i zalewy regionu przyciągają nie tylko pięknem krajobrazu, ale też atmosferą skupienia, której coraz trudniej szukać w codziennym pośpiechu. Dla wielu mieszkańców to coś więcej niż hobby – to sposób na wyciszenie i spotkanie z naturą, które uczy cierpliwości lepiej niż jakakolwiek teoria.

Operat szacunkowy do kredytu hipotecznego

Operat szacunkowy do kredytu hipotecznego

Najlepsi podczas tegorocznej edycji turystycznego konkursu na najlepsze produkty województwa lubelskiego
turystyka

Oto najlepsze produkty turystyczne Lubelszczyzny

Za nami V Lubelskie Forum Turystyki, które tym razem zorganizowano w Nałęczowie. I właśnie do Nałęczowa, a dokładniej do hotelu Arche trafiła pierwsza nagroda konkursu na Najlepszy Produkt Turystyczny Województwa Lubelskiego.

Z Ponikwody szybciej do centrum. Gotowe przedłużenie ulicy Węglarza
ZDJĘCIA
galeria

Z Ponikwody szybciej do centrum. Gotowe przedłużenie ulicy Węglarza

Dobiegły końca prace przy budowie przedłużenia ulicy Węglarza – jednej z najważniejszych inwestycji drogowych w tej części Lublina. Od piątku, kierowcy będą mogli korzystać z nowego odcinka, który od razu zostanie objęty obsługą komunikacji miejskiej.

Oskarżony został doprowadzony na proces apelacyjny w Lublinie

Sprawa Karola M. wraca na wokandę. Apelacja w procesie zabójcy komorniczki

Przed Sądem Apelacyjnym w Lublinie rozpoczął się proces odwoławczy w sprawie Karola M., 44-latka skazanego za brutalne zabójstwo łukowskiej komorniczki. W styczniu tego roku mężczyzna usłyszał wyrok 25 lat pozbawienia wolności.

Alkohol a potem dachowanie. Kierowcy grozi więzienie

Alkohol a potem dachowanie. Kierowcy grozi więzienie

Trzydziestolatek z gminy Józefów na Wisłą mając pół promila alkoholu, wsiadł za kierownicę. To był błąd. Zniszczył auto, a teraz grozi mu nawet kilka lat za kratkami.

Stłuczka w Starym Pożogu. Oznakowanie skrzyżowania do poprawy?
na sygnale

Stłuczka w Starym Pożogu. Oznakowanie skrzyżowania do poprawy?

W Starym Pożogu w gminie Końskowola w środę na skrzyżowaniu zderzyły się trzy samochody. Sprawczyni zdarzenia była kobieta, która nie ustąpiła pierwszeństwa. Władze gminy planują poprawę oznakowania tego miejsca.

Rodzinna tragedia w Woli Osowińskiej. Sąd wysłucha dzisiaj 13-latka

Rodzinna tragedia w Woli Osowińskiej. Sąd wysłucha dzisiaj 13-latka

Dzisiaj sąd ma wysłuchać 13-latka z Woli Osowińskiej, który został zatrzymany w związku ze śmiercią swojego 17-letniego brata. Chłopak zmarł w szpitalu z powodu licznych ran kłutych.

Unikaj tych błędów, jeśli chcesz, aby Twoje świąteczne prezenty dotarły na czas

Unikaj tych błędów, jeśli chcesz, aby Twoje świąteczne prezenty dotarły na czas

Listopad i grudzień to dla sprzedawców e-commerce prawdziwy maraton. Wzrastające zamówienia, presja czasu, kurczące się marże i klienci oczekujący błyskawicznej dostawy – brzmi znajomo? Do tego rosnące koszty frachtu, ograniczona przepustowość portów i magazynów… W efekcie sezon świąteczny potrafi przypominać test wytrzymałości, a nie radosny czas zakupów.

Ostatni rok w liceum. Jak przeżyć go na 100%?

Ostatni rok w liceum. Jak przeżyć go na 100%?

To już ostatnia prosta. Za chwilę matura, decyzje o dalszej edukacji, pożegnania i początek dorosłego życia. Brzmi poważnie? Może odrobinę, ale spokojnie – ten rok nie musi być tylko stresującym odliczaniem do egzaminów. To czas, w którym naprawdę dużo się dzieje — i od Ciebie zależy, jak go zapamiętasz. Sprawdź, jak przeżyć go mądrze, z luzem i radością z codziennych chwil. Czytaj dalej!

Wojciech Szacoń (Avia Świdnik): Wierzę, że wygrana w Pucharze Polski pchnie nas dalej

Wojciech Szacoń (Avia Świdnik): Wierzę, że wygrana w Pucharze Polski pchnie nas dalej

Avia Świdnik wyeliminowała drugiego rywala w STS Pucharze Polski. Najpierw poradziła sobie z Ruchem Chorzów, a w środę z Flotą Świnoujście. W nagrodę zagra w 1/8 finału rozgrywek. Jak środowe zawody oceniają trenerzy obu ekip?

Niebezpieczny kurs do rowu. 2,5 promila i “bilet do domu”

Niebezpieczny kurs do rowu. 2,5 promila i “bilet do domu”

60-letni obywatel Ukrainy, który prowadził ciężarówkę mając 2,5 promila alkoholu we krwi, został zatrzymany przez policję w Dorohusku i wydalony z kraju. Mężczyzna przez najbliższe pięć lat nie będzie mógł wjechać do Polski ani żadnego państwa strefy Schengen.

W Halloween najchętniej bawi się młodzież. Na zdjęciu jedna z uczennic lubartowskiego liceum w trakcie inscenizacji z okazji ślubowania pierwszych klas

Puławy zapraszają na halloween. Mroczne święto już w piątek

Amerykańska tradycja już na dobre zagościła nad Wisłą. W piątkowy wieczór niech nikogo nie zdziwią młode osoby w upiornych strojach, wystawiane przed dom dynie ze świeczkami w środku itp. Halloween to także okazja do zabawy. Na imprezy i zakupowe okazje w mrocznym stylu zaprasza wiele puławskich lokali.

Były trener Motoru Lublin i Legii Warszawa znowu ma pracować w Polsce

Goncalo Feio znowu ma pracować w PKO BP Ekstraklasie

Od kilku tygodni pojawiały się plotki, że Goncalo Feio znowu może dostać pracę w PKO BP Ekstraklasie. W ostatnich dniach było ich coraz więcej. Jak poinformował Przegląd Sportowy były szkoleniowiec Motoru Lublin i Legii Warszawa ma zostać trenerem Radomiaka.

Potrącenie pieszej. Utrudnienia na ulicy Roztocze, autobusy łapią opóźnienia
na sygnale

Potrącenie pieszej. Utrudnienia na ulicy Roztocze, autobusy łapią opóźnienia

Z powodu dzisiejszego wypadku na ul. Roztocze w Lublinie, kierowcy mogą spodziewać się utrudnień w ruchu. Na miejscu zdarzenia obowiązuje wahadło. Opóźnienia notuje również komunikacja miejska.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium