Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

10 marca 2018 r.
15:26

Gdzie zjeść doskonałe danie z kurczaka? TOP 10 miejsc w Lublinie

0 9 A A
W Dworze Anna kurczak musi być soczysty, dobrze wypieczony, z dużą ilością świeżych warzyw z grilla<br />
W Dworze Anna kurczak musi być soczysty, dobrze wypieczony, z dużą ilością świeżych warzyw z grilla
(fot. Maciej Kaczanowski/Archiwum)

Choć słynny de Volaille praktycznie zniknął z kulinarnej mapy Lublina, to są jeszcze miejsca, w których zjemy doskonałe danie z kurczaka. Lekkie i dietetyczne, kolorowe na talerzu

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Tradycyjnie nasz ranking jest subiektywny, a lokale prezentujemy w kolejności alfabetycznej.

Arte del Gusto

Pollo alla griglia caprese to jedno z najdelikatniejszych dań we włoskiej restauracji. To grillowana pierś kurczaka z mozzarellą i sosem pomidorowym, podana z opiekanymi ziemniakami i rukolą.
Włosi lubią przyrządzać kurczaka. Potrafią także po swojemu grillować mięso. Najczęściej w folii, z dużo ilością aromatycznych ziół i przypraw. Włoska mozzarella idealnie do takiego grilla pasuje. Na talerzu mamy do czynienia z wyjątkowo soczystym, pachnącym mięsem.

Ąka: soczyste roladki

Warto zamówić soczystą roladkę z piersi kurczaka. Co w środku? Suszone pomidory i kozi ser (mocne zestawienie smaków). Do tego beszamel, puree z musztardą i koprem oraz sałaty. Bardzo wytworny i aromatyczny kurczak. Zaletą kuchni w Ące jest tradycyjny, domowy smak. Dania odwołują się w recepturach do przedwojennej, dworkowej kuchni.

Bel Etage: filet z gruszką

W restauracji IBB Grand Hotel Lublinianka rządzi niepodzielnie Artur Góra, jeden z najbardziej doświadczonych szefów kuchni w regionie. Z drobiu poleca soczysty filet z piersi kurczaka aromatyzowany czosnkiem i tymiankiem z selerowo - gruszkowym puree i groszkiem cukrowym. Góra sam wybiera do swojej restauracji towar. Kurczak ma smakować jak kurczak, a nie jak pasza dla kurczaka. W dodatku jego pasją są zioła i przyprawy, które sam hoduje. Stąd jego dania pachną wiosną.

Czarcia Łapa

Szef Maciej Borucki wciąż mnie zachwyca. Kiedy już wydaje się, że gotował lepiej niż wczoraj, to i tak jestem pewien, że jutro ugotuje lepiej niż dziś. Co zamówić z kurczaka? Supreme z kurczaka, soczewica, kalafior, kasztany, dynia, burak, szafran. Niebywałe połączenia na talerzu. I oryginalny szafran. Warzywa doskonałe. Bardzo polecamy.

Dwór Anna

Nazywany jest często ostoją polskiej, także szlacheckiej kuchni. Zjecie tu najprawdziwszy wiedeński sznycel, słynną kaczkę w sosie malinowym i pierogi z pieczoną gęsią w sosie kurkowym. Ale my wybierzemy grillowaną pierś kurczaka w sosie gorgonzola z ziemniakami z wody i bukietem warzyw. Proste, bardzo szlachetne danie z wybitnym sosem (po sosie poznaje się dobrego szefa kuchni) i bukietem warzyw (specjalizacja restauracji). Smak kurczaka jest świetny; to najprawdopodobniej zasługa odrobiny koniaku, w którym flambiruje się porcję przed wydaniem.

Galimatias

Po raz pierwszy w naszym rankingu. Restauracja powstała w miejsce Kogla Mogla. Podawane tu supreme sous-vide z kurczaka zachwyca smakiem. Połączenie słodkich batatów z ostrą papryczką i pomarańczowe akcenty są zjawiskowe.

Old Pub

Tu filet z kurczaka smakuje jak najlepszy stek - mówią klienci Old Pubu. Dorota Otachel, szefowa kuchni i właścicielka Old Pubu specjalizuje się w stekach i wołowinie. Jej filet z kurczaka w sosie musztardowym na puree ziemniaczanym z bukietem zielonych sałat to piękna, wytrawna kompozycja, w której doskonałe mięso gra pierwsze skrzypce. Nie wiem, w czym mięso jest marynowane, jakich tajnych przypraw Otachel dodaje. Poznam jej kurczaka z zawiązanymi oczami.

Oranżeria

Położona na skraju miasta imponuje świetną, polską kuchnią. Polecamy filet z kurczaka kukurydzianego sous vide, podawany z porowym risotto na bazie białego wina z dodatkiem mascarpone i z sałatką z duszonego szpinaku. Mięso bardzo soczyste. Risotto z pora: cudo. Sałatka z duszonego szpinaku: coś pięknego. Świeża, soczysta, lokalna kuchnia.

Piano

Doskonałą potrawę przyrządza Piotr Huszcz, szef kuchni. Na talerzu ląduje taki zestaw: Kurczak kukurydziany/łuskwiak/sos pieczeniowy/marchewka/masło/tymianek/soczewica beluga.
Mięso jest doskonale wypieczone i niezwykle soczyste. Sos pieczeniowy to poezja. A dodatki? Marchewka z masłem i tymiankiem: cudo. Czarna soczewica beluga: doskonała. Na finał trzeba zderzyć się ze smakiem łuskwiaka. To smak trafiony w punkt.

Przystań

Chwała właścicielom, że w karcie zachowali jedno z najsłynniejszych dań europejskich, będące popisem możliwości francuskiej i rosyjskiej kuchni.
De Volaille z wiejskim masłem i koperkiem w środku podawany jest z chrupiącymi frytkami, wyrabianymi na miejscu, koszyczkiem z zielonym groszkiem oraz zestawem surówek. To legendarne danie ma sentymentalny charakter, ale smakuje nad podziw. Koniecznie spróbujcie.

Skomentuj i udostępnij na Facebooku

Komentarze 9

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 13 marca 2018 r. o 11:02
+1
O co chodzi z tym Szuliszem, że tak go nikt nie lubi? Tak serio pytam, bo nie kojarzę człowieka a co się jego artykuł pojawi to zaraz 'weź przestań Walduś', czemu?
Avatar
Gość / 12 marca 2018 r. o 13:06
+1
chyba zapłacić trzeba, że znaleść się w rankingu. Wymienione restauracja (miejsca) to te które w ogól nie rotują w lublelskiej gastronomi.
Avatar
Gość / 10 marca 2018 r. o 23:59
+1
Szkoda, że cen nie podał. Ja jutro piekę kurczaka ;)
Avatar
Gość / 10 marca 2018 r. o 20:59
+1
w niektórych zestawach jest za duzo smaków wiec taka ilośc nie może ze sobą zagrać.Gessler w spodniach sie znalazł
Avatar
Gość / 10 marca 2018 r. o 16:50
+1
SULISZ NAPISZ ILE KASY OD OPISANYCH RESTEURATORÓW DOSTAŁEŚ ZA TE GŁUPIE WYPOCINY
Avatar
Gość / 10 marca 2018 r. o 16:26
+1
Panie Sulisz daj pan spokój z ciebie taki krytyk smakosz czy może koneser jak ze mnie szewc , byś wkoncu przestał pisać te pierdoły bo każdego denerwujesz
Avatar
Gość / 10 marca 2018 r. o 16:05
+1
guwoprawda mi najlepiej smakuje kurczak wszelkie postacie Żony tylko jest ze Wiochy !!!
Avatar
Gość / 10 marca 2018 r. o 15:54
+1
chodzi po mieście i żebrze. Potem pisze ale jedni żywiciele nie wiedzą o drugich a redaktorek tyje.
Avatar
Gość / 10 marca 2018 r. o 15:51
+1
Gościo caly czas reklamuje te same knajpy chyba go tam karmią za free
Avatar
Gość / 13 marca 2018 r. o 11:02
+1
O co chodzi z tym Szuliszem, że tak go nikt nie lubi? Tak serio pytam, bo nie kojarzę człowieka a co się jego artykuł pojawi to zaraz 'weź przestań Walduś', czemu?
Avatar
Gość / 12 marca 2018 r. o 13:06
+1
chyba zapłacić trzeba, że znaleść się w rankingu. Wymienione restauracja (miejsca) to te które w ogól nie rotują w lublelskiej gastronomi.
Avatar
Gość / 10 marca 2018 r. o 23:59
+1
Szkoda, że cen nie podał. Ja jutro piekę kurczaka ;)
Avatar
Gość / 10 marca 2018 r. o 20:59
+1
w niektórych zestawach jest za duzo smaków wiec taka ilośc nie może ze sobą zagrać.Gessler w spodniach sie znalazł
Avatar
Gość / 10 marca 2018 r. o 16:50
+1
SULISZ NAPISZ ILE KASY OD OPISANYCH RESTEURATORÓW DOSTAŁEŚ ZA TE GŁUPIE WYPOCINY
Avatar
Gość / 10 marca 2018 r. o 16:26
+1
Panie Sulisz daj pan spokój z ciebie taki krytyk smakosz czy może koneser jak ze mnie szewc , byś wkoncu przestał pisać te pierdoły bo każdego denerwujesz
Avatar
Gość / 10 marca 2018 r. o 16:05
+1
guwoprawda mi najlepiej smakuje kurczak wszelkie postacie Żony tylko jest ze Wiochy !!!
Avatar
Gość / 10 marca 2018 r. o 15:54
+1
chodzi po mieście i żebrze. Potem pisze ale jedni żywiciele nie wiedzą o drugich a redaktorek tyje.
Avatar
Gość / 10 marca 2018 r. o 15:51
+1
Gościo caly czas reklamuje te same knajpy chyba go tam karmią za free
Zobacz wszystkie komentarze 9

Skomentuj

Aby napisać komentarz, należy się zalogować:

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.

Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Przedsiębiorcy na tarczy. Jak oceniają pomoc jaką szykuje rząd?

Przedsiębiorcy na tarczy. Jak oceniają pomoc jaką szykuje rząd?

– Zakres tej pomocy jest niewystarczający. Jeżeli będzie tak dłużej niż przez pół roku, trzeba będzie zwijać interes – komentują przedsiębiorcy pakiet ustaw nazywanych tarczą antykryzysową. – Kwiecień wytrzymam, ale w maju przyjdzie mi wysyłać pracowników na urlopy – przewiduje jeden z nich.

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 30 marca 2020

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 30 marca 2020

Już 13 lubelskich policjantów zakażonych koronawirusem. Komisariat zamknięty

Już 13 lubelskich policjantów zakażonych koronawirusem. Komisariat zamknięty

U dwunastu policjantów z lubelskiej „trójki” potwierdzono zakażenie koronawirusem. Kolejny przypadek zanotowano w oddziale prewencji. Dziesiątki policjantów z lubelskiego garnizonu objęto kwarantanną.

Zmarły dwie kolejne osoby zakażone koronawirusem. 91 nowych przypadków zakażenia w Polsce

Zmarły dwie kolejne osoby zakażone koronawirusem. 91 nowych przypadków zakażenia w Polsce

Mamy 91 nowych przypadków zakażenia koronawirusem, potwierdzonych pozytywnym wynikiem testów laboratoryjnych - podało w niedzielę wieczorem Ministerstwo Zdrowia.

Nowe zakażenia koronawirusem. Pacjenci z powiatu chełmskiego, zamojskiego i puławskiego
galeria

Nowe zakażenia koronawirusem. Pacjenci z powiatu chełmskiego, zamojskiego i puławskiego

Na terenie województwa lubelskiego mamy cztery nowe przypadki zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2, potwierdzone pozytywnymi wynikami testów laboratoryjnych – informuje Agnieszka Strzępka, rzecznik wojewody lubelskiego.

Tak działa szpital w Chełmie. Cały pawilon B szpitala zmieniono w oddział zakaźny
Zdjęcia
galeria

Tak działa szpital w Chełmie. Cały pawilon B szpitala zmieniono w oddział zakaźny

Pracownica ośrodka pomocy społecznej w Dubience to kolejny mieszkaniec powiatu chełmskiego u którego stwierdzono koronawirusa. Wcześniej do szpitala w Chełmie trafiły osoby z Białopola, gminy z której pochodził zmarły w ubiegłym tygodniu na koronawirusa kapłan.

Lubelskie: Kolejnych pięciu pacjentów pokonało koronawirusa. Ozdrowieniec - co to oznacza?

Lubelskie: Kolejnych pięciu pacjentów pokonało koronawirusa. Ozdrowieniec - co to oznacza?

Na terenie województwa lubelskiego wśród osób, u których zakażenie koronawirusem SARS-CoV-2 potwierdzono pozytywnymi wynikami testów laboratoryjnych jest pięciu kolejnych ozdrowieńców – informuje Agnieszka Strzępka, rzecznik wojewody lubelskiego.

Wicepremier zapowiada, że będą jeszcze większe obostrzenia w sklepach i miejscach pracy

Wicepremier zapowiada, że będą jeszcze większe obostrzenia w sklepach i miejscach pracy

Będziemy musieli najprawdopodobniej wprowadzić bardziej rygorystyczne, administracyjne przepisy ograniczające rozprzestrzenianie się epidemii koronawirusa; będą one dotyczyć sklepów i miejsc pracy - zapowiedział w niedzielę w rozmowie z Polsat News wicepremier, minister kultury Piotr Gliński.

Koronawirus w Lubelskiem. Nowe hospitalizacje, kwarantanna [dane na 29.03]
Mapa

Koronawirus w Lubelskiem. Nowe hospitalizacje, kwarantanna [dane na 29.03]

Aktualne dane dotyczące sytuacji wywołanej koronawirusem SARS-CoV-2, na dzień 29 marca 2020 roku na terenie województwa lubelskiego.

MKS Avia Świdnik zagra w Krispol pierwszej lidze?

MKS Avia Świdnik zagra w Krispol pierwszej lidze?

Sezon 2019/2020 w drugiej lidze siatkarzy został oficjalnie został zakończony. MKS Avia Świdnik oraz trzy inne zespoły otrzymały zaproszenie do gry w przyszłym sezonie w I lidze

Okuliści apelują, żeby w czasie epidemii koronawirusa nie korzystać z soczewek kontaktowych
film

Okuliści apelują, żeby w czasie epidemii koronawirusa nie korzystać z soczewek kontaktowych

Noszenie soczewek kontaktowych to ryzyko rozprzestrzeniania się koronawirusa – alarmują okuliści i apelują, żeby w czasie epidemii korzystać z tradycyjnych okularów.

Nagi mężczyzna biegał po ulicy. Tłumaczy, że zrobił to, bo ktoś obiecał mu jedzenie

Nagi mężczyzna biegał po ulicy. Tłumaczy, że zrobił to, bo ktoś obiecał mu jedzenie

W sobotę, tuż przed południem w Chelmie było bardzo ciepło. Termometry pokazały ponad 17 stopni, co wykorzystał 33-latek który postanowił wybrać się na spacer.

Lublin wspomina spotkania z Krzysztofem Pendereckim

Lublin wspomina spotkania z Krzysztofem Pendereckim

– Gdyby w rodzinnej bibliotece był „Kapitał” Marksa, pewnie bym dziś był dyrektorem banku. Ale była pięknie wydana Biblia z ilustracjami Gustawa Dore – żartobliwie tłumaczył Krzysztof Penderecki na UMCS, pytany o biblijne inspiracje swoich utworów. Jeśli jesteś Czytelniku starszą osobą, muzykę zmarłego właśnie Mistrza znasz z przedstawień... lubelskiego Teatru Andersena.

Lubelski poseł PiS: „Nie będzie wyborów 10 maja, jeśli sytuacja nie ulegnie poprawie po Wielkanocy”

Lubelski poseł PiS: „Nie będzie wyborów 10 maja, jeśli sytuacja nie ulegnie poprawie po Wielkanocy”

Lubelski poseł Prawa i Sprawiedliwości Przemysław Czarnek broni wprowadzonych na ostatnim posiedzeniu Sejmu zmian w Kodeksie wyborczym. Były wojewoda lubelski zapewnia, że partia rządząca nie dąży do przeprowadzenia planowanych na 10 maja wyborów prezydenckich za wszelką cenę.

Terenowe akcje poboru krwi w woj. lubelskim: Krasnystaw, Chełm, Majdan Stary

Terenowe akcje poboru krwi w woj. lubelskim: Krasnystaw, Chełm, Majdan Stary

Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa zaprasza do udziału w terenowych akcjach poboru krwi.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.