Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

29 listopada 2014 r.
19:00
Edytuj ten wpis

TOP 10 tradycyjnych dań w lubelskich restauracjach

0 3 A A

Choć menu topowych lubelskich restauracji dorównuje pomysłami i ceną warszawskim lokalom, to część z Was tęskni za tradycyjną kuchnią. I choć domowe jedzenie występuje jedynie w domu, to są jeszcze w Lublinie miejsca, gdzie nadal karmią jak za dawnych lat

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Ąka: Mielony z ziemniakami

To chyba najbardziej domowa restauracja w naszym mieście. - Sekretem naszych potraw jest połączenie tradycyjnych przepisów kuchni polskiej z nutką młodej, kobiecej fantazji i szczyptą kulinarnego szaleństwa - piszą właścicielki tego miejsca.

I choć bardzo smakują mi tam zupy, cielęcina w sosie własnym i klopsiki w sosie koperkowym, to największą radość sprawia mi mielony z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami. Co może być niebywałego w mielonym? Świeża łopatka, cebula, jajko, sól, pieprz i proporcje. One są najważniejsze.

Anuszik bar: Armeński kebab

To klimatyczny bar na lubelskim Czechowie. Przesympatyczni właściciele przyrządzają tu mięso na grillu opalanym drewnem. Do tego są kiszone warzywa, a jak komu się poszczęści: kawałek solonego sera.
Hitem jest armeński kebab. Wołowinę mieli się z cebulą, dodaje sól, pieprz, paprykę i masło, wyrabia, ponownie mieli i oblepia mięsem szpadki. Podłużne, okrągłe kebabki piecze się nad ogniem i podaje zawinięte w tradycyjny placek lawasz.

BelEtage: strogonoff

Zjecie tu doskonały antrykot, ale dla mnie popisowym daniem jest słynny Beef Strogonoff z grzybami leśnymi. Nazwa potrawy pochodzi od nazwiska hrabiego Pawła Stroganowa, potrawę wymyślił francuski kucharz Carême, który był od 1815 nadwornym kucharzem cesarza Aleksandra I. To polędwica krojona w długie paski, smażona z cebulą i grzybami, z dodatkiem ogórków kiszonych.

Browar Grodzka 15: Golonka

Restauracja ma browar w piwnicach, gdzie warzy się piwo i taras z widokiem, jakiego nie ma żadna inna restauracja w Lublinie.

Ma też prawdopodobnie najlepszą golonkę w mieście. I nie chodzi tu o kilogramowy kawał mięsa na talerzu, jaki podają przydrożne zajazdy, ale o specjalną golonkę z młodego prosiaka w sosie z piwa miodowego. Golonka podana jest na marynowanych buraczkach i pierwszorzędnym purre ziemniaczanym. Nic dziwnego, że adres Grodzka 15 to hasło, na które smakosz warszawski potrafi rzucić wszystko i przybyć do Lublina.

Gospoda u Kowalskich: Tradycyjny schabowy z jajem

Gospoda mieści się w drewnianej chacie skrytej przy Alei Spółdzielczości Pracy. Trzeba się tam wybrać na dłużej, ale jedzenie jest tego warte. Zupa z królika czy rosół z gęsi to poezja smaku. Kucharze wiedzą, jak zabrać się za karkówkę, żeby mięso było soczyste i mięciutkie.

Wygląda na to, że mają tu najlepszy schabowy w mieście w rozmiarze XXL. Schabowy podawany jest z maślanym pure i surówką. Niby schabowy to proste danie, wystarczy, żeby schab był świeży, nie z zamrażarki. Ale w tej rodzinnej restauracji wiedzą, jak mięso doprawić, jak dopieścić panierkę. Jak za dawnych lat.

Hades Szeroka: tarty

Jeszcze parę lat temu przebojem restauracji Hades Szeroka był tatar w kilku odmianach i golonka gotowana według przepisu Kazimierza Grześkowiaka. I choć te potrawy nadal w karcie są, to palmę pierwszeństwa przejęły tarty.

W karcie jest ich duży wybór. Z gruszką i boczkiem, ze szpinakiem, z ziemniakami i boczkiem, z brokułami i serem, szynką i pieczarkami a nawet lubelska z kaszą gryczaną i grzybami. Elżbieta Cwalina ma do tarty dobrą rękę.

Kardamon: Żur z prawdziwkami

W Kardamonie kelnerzy mówią w kilku językach, a portrety sławnych ludzi, którzy tu jedli, już nie mieszczą się na ścianach. Szefowie kuchni wciąż eksperymentuję, a ja chodzę tam na żur z prawdziwkami.
Jest to żur na tradycyjnym zakwasie, podaje się go z pulpecikami. Jeśli dodać do tego kilka odmian chlebów i bułeczek pieczonych na miejscu, to spotkanie z takim żurem to czysta przyjemność. Tym bardziej, że udało się kucharzom zakląć w nim smak staropolskiej kuchni z wielką historią.

Na Rogatce: Stek z duszonymi rydzami

Ta hotelowa restauracja od lat trzyma poziom. Nic dziwnego, że stała się miejscem rodzinnych obiadów. Dominuje kuchnia polska, są warzywa z pieca i zawsze smaczny pstrąg.
A ja lubię ich wołowinę. O dobre steki w mieście trudno, a mi się o czasu do czasu marzy nawet nie stek, ale duszony szponder z ziemniakami. O charakterystycznym smaku, ze stosowną, kleistą fakturą. Kto ceni wołowinę, wie o czym mówię.

Kiedy pytają mnie znajomi, gdzie zjeść dobrą wołowinę - polecam restaurację Na Rogatce i stek wołowy marynowany w ziołach, podany z odrobiną sosu balsamico, dobrymi ziemniakami i warzywami z pieca. Stek jest tak wysmażony, jak klient sobie zażyczy.

Św. Michał: Żeberko XXL

To najbardziej oblężone miejsce na Starym Mieście w Lublinie. Właściciele wpadli na ciekawy pomysł, żeby podawać flaki i forszmak zapiekane w piecu. Potrawy nakrywa się ciastem cebularzowym, ciasto zapieka się na rumiano, a po przebiciu się przez ciasto w środku jest to, co trzeba.

Żebro św. Michała trzyma poziom, choć nie trzyma ceny, które niepostrzeżenie idą w górę. Żeberka są soczyste, mięciutkie, trafnie doprawione. I zajmują pół stolika. Oczywiście samego mięsa jest mniej, ale smaków i zabawy z podjadania dużo.

Valentino. Chleb i wino: Mostek cielęcy

Ta stosunkowo młoda restauracja przy szosie kraśnickiej ma chyba jeden z najszlachetniejszych wystrojów. Prostota wnętrze, biel, piękne zastawy i dopieszczony taras pozwalają zaznać wytchnienia i skupić się na smakach.

Jeżdżę tam na zupę z baraniną i bobem, która jest dla mnie królową zup na kulinarnej mapie miasta. Cenię tatara po staropolsku podawanego tak, jak podawali go najwięksi mistrzowie w niegdysiejszej Polonii czy Wiśle. Kibicuję ogonom wołowym i czekam, aż szef kuchni je dopracuje na bank. Ale od czasu do czasu wybieram się tam ze znajomymi na mostek cielęcy, który jest kwintesencją polskiej kuchni. Wielbiła go Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Jak smakuje? Przekonajcie się sami.
Skomentuj i udostępnij na Facebooku
Czytaj więcej o:

Komentarze 3

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Kasia G. / 17 lutego 2015 r. o 15:23
0

Za lokalem Valentino, od lat mieści się Zajazd Goscinny i dziwi mnie, dlaczego autor tekstu nie wspomniał o tym lokqlu. Od lat jeżdze tam z rodziną na niedzielne obiady, kuchnia domowa, czuć, ze gotują tam kobiety, bo mi jedzenie przypomina obiady mojej mamy za czasów dzieciństwa. Polecam domowe mielone, które cięzko znależć w restauracjach, dla mężów - kotlet chabowy smazony na smalcu, ale też polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym - delikatnie klepnięte ręką tak jak powinno być. Dzieci zawsze są pochłonięte zabawą w kąciku zabaw, więc dla nas to wielki plus.

Za lokalem Valentino, od lat mieści się Zajazd Goscinny i dziwi mnie, dlaczego autor tekstu nie wspomniał o tym lokqlu. Od lat jeżdze tam z rodziną na niedzielne obiady, kuchnia domowa, czuć, ze gotują tam kobiety, bo mi jedzenie przypomina obiady mojej mamy za czasów dzieciństwa. Polecam domowe mielone, które cięzko znależć w restauracjach, dla mężów - kotlet chabowy smazony na smalcu, ale też polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym - delikatnie klepnięte ręką tak jak powinno być. Dzieci zawsze są pochłonięte zabawą w kąciku zabaw, wię... rozwiń

Avatar
Wans / 23 stycznia 2015 r. o 09:11
0

Niedawno miałem okazję odwiedzić St. Valentino, Chleb i wino. Tak jak autor tekstu byłem bardzo miło zaskoczony wystrojem lokalu. Jasne, czyste wnętrze bez zbędnych bibelotów i rozpraszaczy. 

Obsługa, dwoje kelnerów nie najlepiej radziło sobie z obsługą 4 stolików. W restauracji było około 20 osób. 

Na przyjęcie zamówienie czekaliśmy około 10 minut.

Napoje podano dość szybko.

Po 50 minutach czekania na zamówione dania opuśliliśmy lokal, po uiszczeniu rachunku za napoje.

Jedzenie może i smaczne, ale trzeba mieć okazję się o tym przekonać.

Byliśmy w lokalu w niedzielne popołudnie i nie zamawialiśmy potraw wymagających długiej obróbki. Proste 2 dania z menu dla dzieci oraz 2 dania główne polecane przez szefa kuchni.

Niedawno miałem okazję odwiedzić St. Valentino, Chleb i wino. Tak jak autor tekstu byłem bardzo miło zaskoczony wystrojem lokalu. Jasne, czyste wnętrze bez zbędnych bibelotów i rozpraszaczy. 

Obsługa, dwoje kelnerów nie najlepiej radziło sobie z obsługą 4 stolików. W restauracji było około 20 osób. 

Na przyjęcie zamówienie czekaliśmy około 10 minut.

Napoje podano dość szybko.

Po 50 minutach czekania na zamówione dania opuśliliśmy lokal, po uiszczeniu rachunku za napoje.

Jedzenie może i smaczne,... rozwiń

Avatar
Right_Behind_The_Kitchen / 1 grudnia 2014 r. o 22:36
0

Interesujące zestawienie tego, co w Lublinie dobre i smaczne. Pewnie wiele osób znajdzie wśród tych miejsc swoje ulubione restauracje / m-EAT-ing.pl - warsztaty kulinarne

Avatar
Kasia G. / 17 lutego 2015 r. o 15:23
0

Za lokalem Valentino, od lat mieści się Zajazd Goscinny i dziwi mnie, dlaczego autor tekstu nie wspomniał o tym lokqlu. Od lat jeżdze tam z rodziną na niedzielne obiady, kuchnia domowa, czuć, ze gotują tam kobiety, bo mi jedzenie przypomina obiady mojej mamy za czasów dzieciństwa. Polecam domowe mielone, które cięzko znależć w restauracjach, dla mężów - kotlet chabowy smazony na smalcu, ale też polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym - delikatnie klepnięte ręką tak jak powinno być. Dzieci zawsze są pochłonięte zabawą w kąciku zabaw, więc dla nas to wielki plus.

Za lokalem Valentino, od lat mieści się Zajazd Goscinny i dziwi mnie, dlaczego autor tekstu nie wspomniał o tym lokqlu. Od lat jeżdze tam z rodziną na niedzielne obiady, kuchnia domowa, czuć, ze gotują tam kobiety, bo mi jedzenie przypomina obiady mojej mamy za czasów dzieciństwa. Polecam domowe mielone, które cięzko znależć w restauracjach, dla mężów - kotlet chabowy smazony na smalcu, ale też polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym - delikatnie klepnięte ręką tak jak powinno być. Dzieci zawsze są pochłonięte zabawą w kąciku zabaw, wię... rozwiń

Avatar
Wans / 23 stycznia 2015 r. o 09:11
0

Niedawno miałem okazję odwiedzić St. Valentino, Chleb i wino. Tak jak autor tekstu byłem bardzo miło zaskoczony wystrojem lokalu. Jasne, czyste wnętrze bez zbędnych bibelotów i rozpraszaczy. 

Obsługa, dwoje kelnerów nie najlepiej radziło sobie z obsługą 4 stolików. W restauracji było około 20 osób. 

Na przyjęcie zamówienie czekaliśmy około 10 minut.

Napoje podano dość szybko.

Po 50 minutach czekania na zamówione dania opuśliliśmy lokal, po uiszczeniu rachunku za napoje.

Jedzenie może i smaczne, ale trzeba mieć okazję się o tym przekonać.

Byliśmy w lokalu w niedzielne popołudnie i nie zamawialiśmy potraw wymagających długiej obróbki. Proste 2 dania z menu dla dzieci oraz 2 dania główne polecane przez szefa kuchni.

Niedawno miałem okazję odwiedzić St. Valentino, Chleb i wino. Tak jak autor tekstu byłem bardzo miło zaskoczony wystrojem lokalu. Jasne, czyste wnętrze bez zbędnych bibelotów i rozpraszaczy. 

Obsługa, dwoje kelnerów nie najlepiej radziło sobie z obsługą 4 stolików. W restauracji było około 20 osób. 

Na przyjęcie zamówienie czekaliśmy około 10 minut.

Napoje podano dość szybko.

Po 50 minutach czekania na zamówione dania opuśliliśmy lokal, po uiszczeniu rachunku za napoje.

Jedzenie może i smaczne,... rozwiń

Avatar
Right_Behind_The_Kitchen / 1 grudnia 2014 r. o 22:36
0

Interesujące zestawienie tego, co w Lublinie dobre i smaczne. Pewnie wiele osób znajdzie wśród tych miejsc swoje ulubione restauracje / m-EAT-ing.pl - warsztaty kulinarne

Zobacz wszystkie komentarze 3

Skomentuj

Aby napisać komentarz, należy się zalogować:

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.

Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Komendant Miejski Policji w Lublinie przeszedł na emeryturę

Komendant Miejski Policji w Lublinie przeszedł na emeryturę

W piątek z policyjnym mundurem rozstał się Komendant Miejski Policji w Lublinie podinspektor Sławomir Włada.

Samotność w sieci Donalda Trumpa. Czy państwo może regulować pracę mediów społecznościowych?
Magazyn

Samotność w sieci Donalda Trumpa. Czy państwo może regulować pracę mediów społecznościowych?

Prezydent USA został wyrzucony z największych portali społecznościowych. Dla jednych to od dawna oczekiwana reakcja. Dla innych zamach na wolność. Jedno jest pewne: uświadomiło to wszystkim, że internetowa przestrzeń publiczna jest jednak prywatna.

Lubelscy restauratorzy apelują o wsparcie, bo sami już sobie nie radzą
Magazyn

Lubelscy restauratorzy apelują o wsparcie, bo sami już sobie nie radzą

Epidemia odcisnęła piętno na przedstawicielach branży gastronomicznej. Restauratorzy z naszego województwa powoli tracą nadzieję, na to że uda im się przetrwać do czasu, aż będą mogli zacząć normalnie działać. Coraz częściej proszą o wsparcie swoich klientów.

Kto może się szczepić na COVID-19?

Kto może się szczepić na COVID-19?

Z powodu koronawirusa w Polsce oficjalnie umiera kilkaset osób dziennie. To odpowiednik katastrofy dużego samolotu pasażerskiego - mówi dr hab. n. med. Ernest Kuchar, przewodniczący Polskiego Towarzystwa Wakcynologii.

Lubelskie: Więcej miejsc w szpitalach dla zwykłych pacjentów

Lubelskie: Więcej miejsc w szpitalach dla zwykłych pacjentów

Do dziś w szpitalach w regionie miały być odmrożone 183 łóżka dla niezakażonych koronawirusem pacjentów.

W gminie Puławy będzie jaśniej. 190 nowych lamp

W gminie Puławy będzie jaśniej. 190 nowych lamp

Niedostateczna ilość latarni do odwieczny problem największej wiejskiej gminy powiatu puławskiego. W walce z ciemnością samorządowcom Gminy Puławy pomogła rządowa dotacja. W tym roku stanie ponad 190 nowych słupów z lampami LED.

Pierwsze zimowe wzmocnienie Górnika

Pierwsze zimowe wzmocnienie Górnika

Aleksander Jagiełło nowym zawodnikiem Górnika Łęczna. Wychowanek Legii Warszawa ostatnio występował w drużynie Piasta Gliwice.

Dworek Wincentego Pola do przeniesienia? Prawnuczki oburzone, jest reakcja ministra kultury

Dworek Wincentego Pola do przeniesienia? Prawnuczki oburzone, jest reakcja ministra kultury

Pomysłowi przeniesienia Dworku Wincentego Pola do Muzeum Wsi Lubelskiej sprzeciwiają się praprawnuczki słynnego geografa i poety. Ich zdanie podziela minister kultury.

Lublin: Podwładni bronią swojego dyrektora

Lublin: Podwładni bronią swojego dyrektora

Całkowicie pomija się nasz głos – piszą do Ratusza oburzeni pracownicy Dzielnicowego Domu Kultury „Węglin”. Chcą utrzymania Sławomira Księżniaka na stanowisku dyrektora instytucji. Zamiast kolejnej kadencji dyrektor dostał od władz miasta ofertę bycia przez rok „pełniącym obowiązki”.

Seniorzy mają problemy z zapisaniem się na szczepienia. "Nikt nic nie wie, w końcu zrezygnowałem"
Alarm 24

Seniorzy mają problemy z zapisaniem się na szczepienia. "Nikt nic nie wie, w końcu zrezygnowałem"

Zamiast zapisać się na szczepienie przeciwko Covid-19, od rana mają problem. Część seniorów nie może dodzwonić się do przychodni, ani na bezpłatną infolinię. Próbowali zapisać się na miejscu, ale też bez skutku.

Miasto przejmie od lasów Stary Gaj? Najnowsza deklaracja prezydenta Lublina

Miasto przejmie od lasów Stary Gaj? Najnowsza deklaracja prezydenta Lublina

Na terenie Starego Gaju może zostać wyznaczony „zespół przyrodniczo-krajobrazowy”. Taką deklarację złożył dzisiaj prezydent Krzysztof Żuk, który oświadczył też, że zapyta Lasy Państwowe o możliwość… przejęcia Starego Gaju przez miasto

Chełm. Ukradł 42 butelki nalewki i wszystko wypił ze znajomymi

Chełm. Ukradł 42 butelki nalewki i wszystko wypił ze znajomymi

Wprost z suto zakrapianej biesiady do aresztu trafił 34-letni mieszkaniec gminy Wierzbica w powiecie chełmskim. Mężczyzna wcześniej okradł sklep, z którego wyniósł 42 butelki nalewki porzeczkowej. Skradzionego alkoholu nie udało się odzyskać, bo został wypity przez złodziejaszka i jego znajomych.

MKS Perła Lublin podejmie w hali Globus rosyjski HC Lada

MKS Perła Lublin podejmie w hali Globus rosyjski HC Lada

Zdecydowanym faworytem niedzielnej rywalizacji będą przyjezdne

Test wiedzy o Lublinie. Czy znasz stare nazwy lubelskich ulic?

Test wiedzy o Lublinie. Czy znasz stare nazwy lubelskich ulic?

Sprawdź czy znasz stare nazwy lubelskich ulic?

Ośrodek narciarski w Chrzanowie już otwarty. "Działamy na podstawie obowiązującego prawa"
Zdjęcia
galeria

Ośrodek narciarski w Chrzanowie już otwarty. "Działamy na podstawie obowiązującego prawa"

W piątek o godzinie 14 otwarty został ośrodek narciarski w Chrzanowie.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.