Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

29 listopada 2014 r.
19:00
Edytuj ten wpis

TOP 10 tradycyjnych dań w lubelskich restauracjach

0 3 A A

Choć menu topowych lubelskich restauracji dorównuje pomysłami i ceną warszawskim lokalom, to część z Was tęskni za tradycyjną kuchnią. I choć domowe jedzenie występuje jedynie w domu, to są jeszcze w Lublinie miejsca, gdzie nadal karmią jak za dawnych lat

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Ąka: Mielony z ziemniakami

To chyba najbardziej domowa restauracja w naszym mieście. - Sekretem naszych potraw jest połączenie tradycyjnych przepisów kuchni polskiej z nutką młodej, kobiecej fantazji i szczyptą kulinarnego szaleństwa - piszą właścicielki tego miejsca.

I choć bardzo smakują mi tam zupy, cielęcina w sosie własnym i klopsiki w sosie koperkowym, to największą radość sprawia mi mielony z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami. Co może być niebywałego w mielonym? Świeża łopatka, cebula, jajko, sól, pieprz i proporcje. One są najważniejsze.

Anuszik bar: Armeński kebab

To klimatyczny bar na lubelskim Czechowie. Przesympatyczni właściciele przyrządzają tu mięso na grillu opalanym drewnem. Do tego są kiszone warzywa, a jak komu się poszczęści: kawałek solonego sera.
Hitem jest armeński kebab. Wołowinę mieli się z cebulą, dodaje sól, pieprz, paprykę i masło, wyrabia, ponownie mieli i oblepia mięsem szpadki. Podłużne, okrągłe kebabki piecze się nad ogniem i podaje zawinięte w tradycyjny placek lawasz.

BelEtage: strogonoff

Zjecie tu doskonały antrykot, ale dla mnie popisowym daniem jest słynny Beef Strogonoff z grzybami leśnymi. Nazwa potrawy pochodzi od nazwiska hrabiego Pawła Stroganowa, potrawę wymyślił francuski kucharz Carême, który był od 1815 nadwornym kucharzem cesarza Aleksandra I. To polędwica krojona w długie paski, smażona z cebulą i grzybami, z dodatkiem ogórków kiszonych.

Browar Grodzka 15: Golonka

Restauracja ma browar w piwnicach, gdzie warzy się piwo i taras z widokiem, jakiego nie ma żadna inna restauracja w Lublinie.

Ma też prawdopodobnie najlepszą golonkę w mieście. I nie chodzi tu o kilogramowy kawał mięsa na talerzu, jaki podają przydrożne zajazdy, ale o specjalną golonkę z młodego prosiaka w sosie z piwa miodowego. Golonka podana jest na marynowanych buraczkach i pierwszorzędnym purre ziemniaczanym. Nic dziwnego, że adres Grodzka 15 to hasło, na które smakosz warszawski potrafi rzucić wszystko i przybyć do Lublina.

Gospoda u Kowalskich: Tradycyjny schabowy z jajem

Gospoda mieści się w drewnianej chacie skrytej przy Alei Spółdzielczości Pracy. Trzeba się tam wybrać na dłużej, ale jedzenie jest tego warte. Zupa z królika czy rosół z gęsi to poezja smaku. Kucharze wiedzą, jak zabrać się za karkówkę, żeby mięso było soczyste i mięciutkie.

Wygląda na to, że mają tu najlepszy schabowy w mieście w rozmiarze XXL. Schabowy podawany jest z maślanym pure i surówką. Niby schabowy to proste danie, wystarczy, żeby schab był świeży, nie z zamrażarki. Ale w tej rodzinnej restauracji wiedzą, jak mięso doprawić, jak dopieścić panierkę. Jak za dawnych lat.

Hades Szeroka: tarty

Jeszcze parę lat temu przebojem restauracji Hades Szeroka był tatar w kilku odmianach i golonka gotowana według przepisu Kazimierza Grześkowiaka. I choć te potrawy nadal w karcie są, to palmę pierwszeństwa przejęły tarty.

W karcie jest ich duży wybór. Z gruszką i boczkiem, ze szpinakiem, z ziemniakami i boczkiem, z brokułami i serem, szynką i pieczarkami a nawet lubelska z kaszą gryczaną i grzybami. Elżbieta Cwalina ma do tarty dobrą rękę.

Kardamon: Żur z prawdziwkami

W Kardamonie kelnerzy mówią w kilku językach, a portrety sławnych ludzi, którzy tu jedli, już nie mieszczą się na ścianach. Szefowie kuchni wciąż eksperymentuję, a ja chodzę tam na żur z prawdziwkami.
Jest to żur na tradycyjnym zakwasie, podaje się go z pulpecikami. Jeśli dodać do tego kilka odmian chlebów i bułeczek pieczonych na miejscu, to spotkanie z takim żurem to czysta przyjemność. Tym bardziej, że udało się kucharzom zakląć w nim smak staropolskiej kuchni z wielką historią.

Na Rogatce: Stek z duszonymi rydzami

Ta hotelowa restauracja od lat trzyma poziom. Nic dziwnego, że stała się miejscem rodzinnych obiadów. Dominuje kuchnia polska, są warzywa z pieca i zawsze smaczny pstrąg.
A ja lubię ich wołowinę. O dobre steki w mieście trudno, a mi się o czasu do czasu marzy nawet nie stek, ale duszony szponder z ziemniakami. O charakterystycznym smaku, ze stosowną, kleistą fakturą. Kto ceni wołowinę, wie o czym mówię.

Kiedy pytają mnie znajomi, gdzie zjeść dobrą wołowinę - polecam restaurację Na Rogatce i stek wołowy marynowany w ziołach, podany z odrobiną sosu balsamico, dobrymi ziemniakami i warzywami z pieca. Stek jest tak wysmażony, jak klient sobie zażyczy.

Św. Michał: Żeberko XXL

To najbardziej oblężone miejsce na Starym Mieście w Lublinie. Właściciele wpadli na ciekawy pomysł, żeby podawać flaki i forszmak zapiekane w piecu. Potrawy nakrywa się ciastem cebularzowym, ciasto zapieka się na rumiano, a po przebiciu się przez ciasto w środku jest to, co trzeba.

Żebro św. Michała trzyma poziom, choć nie trzyma ceny, które niepostrzeżenie idą w górę. Żeberka są soczyste, mięciutkie, trafnie doprawione. I zajmują pół stolika. Oczywiście samego mięsa jest mniej, ale smaków i zabawy z podjadania dużo.

Valentino. Chleb i wino: Mostek cielęcy

Ta stosunkowo młoda restauracja przy szosie kraśnickiej ma chyba jeden z najszlachetniejszych wystrojów. Prostota wnętrze, biel, piękne zastawy i dopieszczony taras pozwalają zaznać wytchnienia i skupić się na smakach.

Jeżdżę tam na zupę z baraniną i bobem, która jest dla mnie królową zup na kulinarnej mapie miasta. Cenię tatara po staropolsku podawanego tak, jak podawali go najwięksi mistrzowie w niegdysiejszej Polonii czy Wiśle. Kibicuję ogonom wołowym i czekam, aż szef kuchni je dopracuje na bank. Ale od czasu do czasu wybieram się tam ze znajomymi na mostek cielęcy, który jest kwintesencją polskiej kuchni. Wielbiła go Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Jak smakuje? Przekonajcie się sami.
Czytaj więcej o:

Komentarze 3

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Kasia G. / 17 lutego 2015 o 15:23
0

Za lokalem Valentino, od lat mieści się Zajazd Goscinny i dziwi mnie, dlaczego autor tekstu nie wspomniał o tym lokqlu. Od lat jeżdze tam z rodziną na niedzielne obiady, kuchnia domowa, czuć, ze gotują tam kobiety, bo mi jedzenie przypomina obiady mojej mamy za czasów dzieciństwa. Polecam domowe mielone, które cięzko znależć w restauracjach, dla mężów - kotlet chabowy smazony na smalcu, ale też polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym - delikatnie klepnięte ręką tak jak powinno być. Dzieci zawsze są pochłonięte zabawą w kąciku zabaw, więc dla nas to wielki plus.

Za lokalem Valentino, od lat mieści się Zajazd Goscinny i dziwi mnie, dlaczego autor tekstu nie wspomniał o tym lokqlu. Od lat jeżdze tam z rodziną na niedzielne obiady, kuchnia domowa, czuć, ze gotują tam kobiety, bo mi jedzenie przypomina obiady mojej mamy za czasów dzieciństwa. Polecam domowe mielone, które cięzko znależć w restauracjach, dla mężów - kotlet chabowy smazony na smalcu, ale też polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym - delikatnie klepnięte ręką tak jak powinno być. Dzieci zawsze są pochłonięte zabawą w kąciku zabaw, wię... rozwiń

Avatar
Wans / 23 stycznia 2015 o 09:11
0

Niedawno miałem okazję odwiedzić St. Valentino, Chleb i wino. Tak jak autor tekstu byłem bardzo miło zaskoczony wystrojem lokalu. Jasne, czyste wnętrze bez zbędnych bibelotów i rozpraszaczy. 

Obsługa, dwoje kelnerów nie najlepiej radziło sobie z obsługą 4 stolików. W restauracji było około 20 osób. 

Na przyjęcie zamówienie czekaliśmy około 10 minut.

Napoje podano dość szybko.

Po 50 minutach czekania na zamówione dania opuśliliśmy lokal, po uiszczeniu rachunku za napoje.

Jedzenie może i smaczne, ale trzeba mieć okazję się o tym przekonać.

Byliśmy w lokalu w niedzielne popołudnie i nie zamawialiśmy potraw wymagających długiej obróbki. Proste 2 dania z menu dla dzieci oraz 2 dania główne polecane przez szefa kuchni.

Niedawno miałem okazję odwiedzić St. Valentino, Chleb i wino. Tak jak autor tekstu byłem bardzo miło zaskoczony wystrojem lokalu. Jasne, czyste wnętrze bez zbędnych bibelotów i rozpraszaczy. 

Obsługa, dwoje kelnerów nie najlepiej radziło sobie z obsługą 4 stolików. W restauracji było około 20 osób. 

Na przyjęcie zamówienie czekaliśmy około 10 minut.

Napoje podano dość szybko.

Po 50 minutach czekania na zamówione dania opuśliliśmy lokal, po uiszczeniu rachunku za napoje.

Jedzenie może i smaczne,... rozwiń

Avatar
Right_Behind_The_Kitchen / 1 grudnia 2014 o 22:36
0

Interesujące zestawienie tego, co w Lublinie dobre i smaczne. Pewnie wiele osób znajdzie wśród tych miejsc swoje ulubione restauracje / m-EAT-ing.pl - warsztaty kulinarne

Avatar
Kasia G. / 17 lutego 2015 o 15:23
0

Za lokalem Valentino, od lat mieści się Zajazd Goscinny i dziwi mnie, dlaczego autor tekstu nie wspomniał o tym lokqlu. Od lat jeżdze tam z rodziną na niedzielne obiady, kuchnia domowa, czuć, ze gotują tam kobiety, bo mi jedzenie przypomina obiady mojej mamy za czasów dzieciństwa. Polecam domowe mielone, które cięzko znależć w restauracjach, dla mężów - kotlet chabowy smazony na smalcu, ale też polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym - delikatnie klepnięte ręką tak jak powinno być. Dzieci zawsze są pochłonięte zabawą w kąciku zabaw, więc dla nas to wielki plus.

Za lokalem Valentino, od lat mieści się Zajazd Goscinny i dziwi mnie, dlaczego autor tekstu nie wspomniał o tym lokqlu. Od lat jeżdze tam z rodziną na niedzielne obiady, kuchnia domowa, czuć, ze gotują tam kobiety, bo mi jedzenie przypomina obiady mojej mamy za czasów dzieciństwa. Polecam domowe mielone, które cięzko znależć w restauracjach, dla mężów - kotlet chabowy smazony na smalcu, ale też polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym - delikatnie klepnięte ręką tak jak powinno być. Dzieci zawsze są pochłonięte zabawą w kąciku zabaw, wię... rozwiń

Avatar
Wans / 23 stycznia 2015 o 09:11
0

Niedawno miałem okazję odwiedzić St. Valentino, Chleb i wino. Tak jak autor tekstu byłem bardzo miło zaskoczony wystrojem lokalu. Jasne, czyste wnętrze bez zbędnych bibelotów i rozpraszaczy. 

Obsługa, dwoje kelnerów nie najlepiej radziło sobie z obsługą 4 stolików. W restauracji było około 20 osób. 

Na przyjęcie zamówienie czekaliśmy około 10 minut.

Napoje podano dość szybko.

Po 50 minutach czekania na zamówione dania opuśliliśmy lokal, po uiszczeniu rachunku za napoje.

Jedzenie może i smaczne, ale trzeba mieć okazję się o tym przekonać.

Byliśmy w lokalu w niedzielne popołudnie i nie zamawialiśmy potraw wymagających długiej obróbki. Proste 2 dania z menu dla dzieci oraz 2 dania główne polecane przez szefa kuchni.

Niedawno miałem okazję odwiedzić St. Valentino, Chleb i wino. Tak jak autor tekstu byłem bardzo miło zaskoczony wystrojem lokalu. Jasne, czyste wnętrze bez zbędnych bibelotów i rozpraszaczy. 

Obsługa, dwoje kelnerów nie najlepiej radziło sobie z obsługą 4 stolików. W restauracji było około 20 osób. 

Na przyjęcie zamówienie czekaliśmy około 10 minut.

Napoje podano dość szybko.

Po 50 minutach czekania na zamówione dania opuśliliśmy lokal, po uiszczeniu rachunku za napoje.

Jedzenie może i smaczne,... rozwiń

Avatar
Right_Behind_The_Kitchen / 1 grudnia 2014 o 22:36
0

Interesujące zestawienie tego, co w Lublinie dobre i smaczne. Pewnie wiele osób znajdzie wśród tych miejsc swoje ulubione restauracje / m-EAT-ing.pl - warsztaty kulinarne

Zobacz wszystkie komentarze 3

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Lublin oszczędza na komunikacji miejskiej. Autobusy i trolejbusy na stałe będą jeździć znacznie rzadziej. Lista cięć

Lublin oszczędza na komunikacji miejskiej. Autobusy i trolejbusy na stałe będą jeździć znacznie rzadziej. Lista cięć 3 0

Od lutego już na stale utrzymana zostanie większość ograniczeń w kursowaniu autobusów i trolejbusów. Częściej niż teraz pojedzie za to linia 151. Pojawią się też nowe cięcia, na najbardziej dotkliwe zanosi się w weekendy.

Telewizja Polska pokazała pierwszy zwiastun filmu "Zenek"
film

Telewizja Polska pokazała pierwszy zwiastun filmu "Zenek" 0 2

Telewizja Polska opublikowała w sieci pierwszy zwiastun filmu "Zenek" - produkcji skupiającej się na życiu gwiazdora disco polo Zenka Martyniuka. Produkcja trafi do kin 14 lutego.

Lubelskie: "Przerażające ilości śmieci" w rzece wpisanej do rejestru tzw. wód górskich

Lubelskie: "Przerażające ilości śmieci" w rzece wpisanej do rejestru tzw. wód górskich 8 1

Do Kurówki ludzie wyrzucają niemal wszystko. Rzeka wpisana do rejestru tzw. wód górskich utrzymuje ten status dzięki wolontariuszom, którzy regularnie przeprowadzają akcje usuwania śmieci.

W Szczebrzeszynie powstało Centrum Muzealno-Edukacyjne. Po sąsiedzku jest niezadaszony amfiteatr [zdjęcia]
galeria

W Szczebrzeszynie powstało Centrum Muzealno-Edukacyjne. Po sąsiedzku jest niezadaszony amfiteatr [zdjęcia] 0 0

Już słychać jak ćwiczą muzycy Echa Kniei, a uczestnicy innych zajęć pojawią się w poniedziałek. Zniszczony budynek przy ul. Sądowej 13 w Szczebrzeszynie zmienił się w siedzibę Centrum Muzealno-Edukacyjnego, a po sąsiedzku powstał amfiteatr. Radość z niego będzie większa, jeśli marszałek zgodzi się na zadaszenie sceny

Hetman Zamość stracił ważnego młodzieżowca

Hetman Zamość stracił ważnego młodzieżowca 0 2

Krótko trwała przygoda Bruno Wacławka z Hetmanem. W środę Bruk-Bet Termalika Nieciecza poinformował o podpisaniu kontraktu z 18-latkiem. Zawodnik przenosi się do klubu z zaplecza ekstraklasy na zasadzie transferu definitywnego.

Jerzy Małek Black Sheep w Centrum Kultury
31 stycznia 2020, 20:30

Jerzy Małek Black Sheep w Centrum Kultury 0 0

Już w piątek, 31 stycznia o godz. 20.30 na scenie Centrum Kultury w Lublinie (ul. Peowiaków 12) wystąpi formacja Jerzy Małek Black Sheep.

CBŚP uderzyło w rynek nielegalnego handlu bronią. Zatrzymania także w woj. lubelskim [wideo, zdjęcia]
galeria
film

CBŚP uderzyło w rynek nielegalnego handlu bronią. Zatrzymania także w woj. lubelskim [wideo, zdjęcia] 3 0

28 osób zatrzymanych, blisko 100 przeszukań i przejęte 39 sztuk broni, a także 1500 sztuk amunicji - tak w liczbach przedstawia się zmasowana akcja Centralnego Biura Śledczego Policji wymierzona w rynek nielegalnego handlu bronią. Funkcjonariusze prowadzili działania na terenie czterech województw, w tym w naszym regionie.

Dąbie: Śmiertelny wypadek. 19-letni kierowca audi nie przeżył zderzenia z ciężarówką
galeria

Dąbie: Śmiertelny wypadek. 19-letni kierowca audi nie przeżył zderzenia z ciężarówką 3 3

Tragiczny wypadek w miejscowości Dąbie (gmina Łuków). 19-letni kierowca audi zmarł po zderzeniu z ciężarówką. Policja podaje szczegóły wczorajszego zdarzenia.

Tomasz Brzyski i Grzegorz Bonin będą trenować z Lublinianką?

Tomasz Brzyski i Grzegorz Bonin będą trenować z Lublinianką? 0 1

Niewykluczone, że na wiosnę Tomasz Brzyski będzie piłkarzem Lublinianki. „Brzytwa” rozpoczął już treningi z klubem, w którym zaczynał karierę. Mówi się, że na zajęciach ekipy z Wieniawy może pojawić się także Grzegorz Bonin. Obaj zawodnicy rozwiązali już swoje kontrakty z Motorem.

Centrum rozrywki American Spot w Lublinie. Wrotki, gokarty i strefa VR [zdjęcia]
galeria

Centrum rozrywki American Spot w Lublinie. Wrotki, gokarty i strefa VR [zdjęcia] 1 1

Centrum rozrywki przy ul. Krochmalnej zmienia się na swoje drugie urodziny. Obok wrotek jeździć można tam także na gokartach, pokonując tory przeszkód. Skorzystać z szaleństw w strefie VR i prowadzić zdalnie sterowane auta.

Pukała do drzwi i prosiła o przekazanie wiadomości sąsiadom. Ale chodziło o coś innego

Pukała do drzwi i prosiła o przekazanie wiadomości sąsiadom. Ale chodziło o coś innego 0 3

Policjanci zatrzymali 50-letnią mieszkankę Międzyrzeca Podlaskiego. Kobieta odpowie za kradzieże pieniędzy na tzw. legendę. Podejrzana odwiedzała starsze osoby prosząc o możliwość pozostawienia wiadomości dla sąsiadów.

Zmarła dziennikarka Maja Borkowska. Przez wiele lat pracowała w radiowej "Trójce"

Zmarła dziennikarka Maja Borkowska. Przez wiele lat pracowała w radiowej "Trójce" 35 4

Zmarła Maja Borkowska, dziennikarka, która przez 20 lat była związana z Programem Trzecim Polskiego Radia - informuje portal wirtualnemedia.pl. Od kilku lat walczyła z chorobą nowotworową.

Piewca Chełmszczyzny. Promocja wydawnictwa o Stanisławie Skibińskim
galeria

Piewca Chełmszczyzny. Promocja wydawnictwa o Stanisławie Skibińskim 0 0

– Był postacią wyjątkową – z niespożytą siłą gromadził, odkrywał ale i przelewał na papier wiedzę o przeszłości Chełma i regionu.

W niedzielę zbiórka krwi na tamie Zalewu Zemborzyckiego

W niedzielę zbiórka krwi na tamie Zalewu Zemborzyckiego 32 2

„Lodowata krew z gorących serc” – tak zatytułowana jest najnowsza akcja Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Lublinie.

Co najmniej dziewięć osób zginęło po przejściu sztormu Gloria w Hiszpanii. Fale wyrzuciły łodzie na brzeg
film

Co najmniej dziewięć osób zginęło po przejściu sztormu Gloria w Hiszpanii. Fale wyrzuciły łodzie na brzeg 0 0

Majorka, Hiszpania. Co najmniej dziewięć osób zginęło, a cztery kolejne uznaje się zaginione po przejściu sztormu Gloria w Hiszpanii. W miejscowości Port de Pollenca na północy Majorki fale dokonały pokaźnych zniszczeń, przewracając statki i wyrzucając je na brzeg.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.